• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 1889)
سه شنبه 10/5/1391 - 4:47 -0 تشکر 486154
توضیحات مختصر راجع به سوره های قرآنکریم

سورة الفاتحة

 

نام سوره      فاتحه         شمارۀسوره       1          محل نزول      مکه

 

تعداد آیه      7         تعداد کلمه       29         تعداد حروف     142

 

معنی : گشاینده

 

علت نامگذاری سوره:

 

چون آغازگر قرآن است به این نام نامیده شده و این سوره در زمان خود پیامبر (ص) نیز همین نام را

 

داشته است و به خاطر حمد و ستایشی كه از خداوند(ج) به عمل آمده نام دیگر سوره( حمد ) است.«آیه (1) حمد»

 

نام های دیگرسوره :

 

حمد،وافیه,شكر,سبع الثانی,ام الكتاب,اساس,كافیه,الكنز، ام القرآن، مناجات، شفا، دعا، صلوة

 

محتوی سوره :

 

نعمتها و تربیت همه موجودات از ذات مقدس خدا(ج) سرچشمه می گیرد. اساس خلقت و تربیت و

 

حاكمیت خدا(ج) بر پایه رحمت و رحمانیت است. توجه به معاد و سرای پاداش اعمال و حاكمیت خدا(ج) بر

 

آن دادگاه. بیانگر توحید در عبادت و تكیه گاه انسان به خدا(ج) . بیان نیاز و عشق بندگان به هدایت

 

الهی. توضیح صراط مستقیم كه از راه مغضوبین و گمراهان جداست. اوّلش ستایش، وسطش اخلاص و

 

آخرش نیایش است. 

 

ترتیب سوره :

 

به ترتیب جمع آوری، اولین سوره است كه در قرآن آمده است. به ترتیب نزول، یك بار در مكه و یك

 

بار در مدینه نازل شده است .

 

داستانهای سوره :  ندارد.

 

آیۀ اول سوره :

 

الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ 

 ( ستایش مخصوص خداوندى است كه پروردگار جهانیان است.)

 

 

آیۀ آخر سوره :

 

صِرَاطَ الَّذِینَ أَنعَمتَ عَلَیهِمْ غَیرِ المَغضُوبِ عَلَیهِمْ وَلاَ الضَّالِّینَ

 

 ( راه كسانى كه آنان را مشمول نعمت خود ساختى، نه كسانى كه بر آنان غضب كرده‏اى، و نه گمراهان.)

 

فضیلت سوره :

 

پیامبر اسلام (ص) فرمودند: «هر مسلمانی سوره حمد را بخواند, پاداش او به اندازه كسی است كه دو سوم

 

قرآن را خوانده است ». نقل شده كه پیامبر(ص) فرمودند: «خداوند (ج) به خاطر دادن سوره حمد بر من

 

منت نهاده و آنرا در برابر قرآن عظیم قرار داده و سوره حمد با ارزشترین ذخایر عرش خدا(ج) است.

 

سه شنبه 10/5/1391 - 4:32 - 0 تشکر 486147

                                    آشنایی با سوره ماعون      

این سوره در مكه نازل شده و دارای 7 آیه است.ماعون از ماده معن به معنی چیز كم است.

منظور از آن در اینجا اشیای جزئی است كه مردم خصوصا همسایه ها از یكدیگر به عنوان عاریه یا تملك می گیرند مانند مقداری نمك یا ظروف و مانند اینها.

در سوره ماعون صفات و اعمال منكران قیامت در پنج مرحله بیان شده كه آنها بخاطر تكذیب این روز بزرگ چگونه از انفاق در راه خدا كمك به یتیمان و مسكینان سر باز می زنند و چگونه در مورد نماز ریاكارند و از كمك به نیازمندان روی گردانند.

این سوره درباره ابوسفیان نازل شده كه هر روز دو شتر بزرگ نحر می كرد و خود و یارانش از آن استفاده می نمودند اما روزی یتیمی آمد و تقاضای چیزی كرد او با عصایش بر او زد واورا دور كرد.

امام باقر(ع)فرمود  هر كس این سوره را در نمازهای فریضه و نافله اش بخواند خداوند نماز و روزه او را قبول می كند و او را در برابر كارهایی كه در زندگی دنیا از او سر زده است مورد محاسبه قرار نمی دهد.

پیامبر(ص)فرمود  كسی كه وسائل ضروری و كوچك را از همسایه اش دریغ دارد خداوند او را از خیر خود در قیامت منع می كند واورا به حال خود وامی گذارد و هر كس خدا را به خود واگذارد چه بد حالی دارد.

در این سوره نخست پیامبر اكرم(ص)را مخاطب قرار داده و اثرات شوم انكار روز جزا را در اعمال منكران بازگو می كند.

یكی از سرچشمه های ریاكاری و تظاهر عدم ایمان به روز قیامت و عدم توجه به پاداشهای الهی است وگرنه چگونه ممكن است انسان پاداشهای الهی را رها كندو رو به سوی خلق آورد.

در این سوره اشاره به هر چیز از ریا و ریاكاری و سهل انگاری در نماز دارد و دیگران را به اطعام مسكین و مستمند تشویق می كند تا مثل ابوسفیان نباشندوبه یتیمان احترام بگذارندوبه روز جزا و انكار روز جزا و دادگاه بزرگ آن در عمل انسان هم اشاره شده است.

سه شنبه 10/5/1391 - 4:33 - 0 تشکر 486148

آشنایی با سوره  كوثر

این سوره در مكه  نازل شده و دارای 3 آیه است  نام این سوره از آیه اول آن گرفته و بركت فراوان است.

در شأن نزول این سوره می خوانیم كه «عاص بن وائل» كه از سران قریش بود پیامبر(ص) را به هنگام خارج شدن از مسجدالحرام ملاقات كرد و مدتی با حضرت گفتگو نمود  گروهی از سران قریش در مسجد نشسته بودند و این منظره را از دور مشاهده می كردند  هنگامیكه عاص بن وائل از رسول گرامی اسلام جدا شد و وارد مسجد شد به او گفتند :با كه صحبت می كردی؟ او اشاره به پیامبر (ص)كرد و گفت: با این مرد ابتر.

چون دو پسر پیامبر(ص) بنام های قاسم و طاهر كه از حضرت خدیجه بد نیا آمده بودند،درمكه از دنیا رفتند و پیامبر(ص) فاقد فرزند پسر بود. این موضوع زبان بد خواهان قریش را گشود و كلمه ابتر را برای حضرت انتخاب كردند. آنها فكر می كردند با رحلت پیامبر اكرم (ص) برنامه های او بخاطر نداشتن فرزند پسر تعطیل خواهد شد و خوشحال بودند .

در این هنگام سوره كوثر به طرز اعجاز آمیزی نازل شد و به آنها پاسخ گفت و خبر داد كه دشمنان او ابتر خواهند بود و برنامه اسلام وقران هرگز قطع نخواهد شدوخداوند خبر وجود مبارك حضرت فاطمه زهرا(س) را به رسول گرامی اسلام عنایت فرمود.واین خبر اعجاز آمیز و بیانگر حقانیت دعوت رسول اكرم بود.

بشارتی كه در این سوره داده شده است از یكسو ضربه ای بود بر امید های دشمنان اسلام و از سوی دیگر تسُلی خاطری بود به  رسول گرامی اسلام  كه بعد از شنیدن این لقب زشت و توطئه ی دشمنان قلب پاكش  غمگین و مكدّر شده بود.

در حدیثی از پیامبر(ص) آمده : هر كس سوره  ی كوثر را تلاوت كند خداوند او را از نهرهای بهشتی سیراب خواهد كرد و به تعداد هر قربانی كه بندگان خدا در روز عید قربان قربانی می كنند از خداوند متعال اجر و پاداش می گیرد .

بطور كل از كوثر (خیر كثیر) حضرت فاطمه ی زهرا (س) استنباط میشود زیرا نسل و ذرّیه پیامبر ص)

بوسیله همین دختر گرامی در جهان انتشار یافت  نسلی كه نه تنها فرزندان جسمانی پیغمبر(ص) بودند بلكه آیین و تمام ارزشهای اسلام را حفظ كردندوهزاران هزار از فرزندان فاطمه(س)در سراسر جهان پخش شدند وبا ایثار و فداكاری و شهادت  در راه خدا،درحفظ آیین اسلام ناب محمدی(ص)  كوشیدند.

سه شنبه 10/5/1391 - 4:34 - 0 تشکر 486149

آشنایی با سوره كافرون

این سوره در مكه نازل شده و دارای 6 آیه است.

لحن این سوره نشان می دهد در زمانی سوره نازل شده كه مسلمانان در اقلیت بودند و كفار در اكثریت و پیامبر(ص)از ناحیه آنها سخت در فشار بود و اصرار داشتند او را به سازش با شرك بكشانند.ولی پیامبر اسلام(ص)دست رد بر سینه همه آنها می زند و آنها را بطور كلی مأیوس می كند بدون انكه بخواهد با آنها درگیر شود.

در اصل این سرمشقی برای همه مسلمانان است كه در هیچ شرایطی در اساس دین و اسلام با دشمنان سازش نكنندودشمنان اسلام را مأیوس نمایند.

در حدیثی از رسول اكرم (ص)نقل شده كه فرمود  كسی كه سوره كافرون را بخواند گویی ربع قرآن را خوانده و شیاطین طغیان گر از او دور می شوند و از شرك پاك می گردد و از روز قیامت در امان خواهد بود.

این سوره درباره گروهی از سران مشركان قریش نازل شده مانند:«عاص بن وائل و ولیدبن مغیره».

بعد از نزول سوره كافرون رسول گرامی اسلام به مسجدالحرام آمد در حالی كه جمعی از سران قریش در آنجا جمع بودند بالای سر آنها ایستاد و این سوره را تا آخر بر آنها خواند آنها وقتی پیام این سوره را شنیدند كاملا مأیوس شدند ورسول خدا و یارانش را آزار دادند.

در این سوره دو بار تأكید شده كه : من معبودهای شما را نمی پرستم و این تأكید برای مأیوس ساختن آنهاست.

آیات این سوره رسول گرامی اسلام را مخاطب ساخته و پیامبر(ص) با صراحت می گوید  من هرگز بت پرستی نخواهم كرد و شما نیز با این لجاجت كه دارید وبا تقلید كور كورانه از نیاكان هرگز حاضر به خدا پرستی خالص از شرك نیستند.

بطور كل به روایت از امام صادق(ع) سوره كافرون تكرار نفی عبادت بتها از ناحیه رسول گرامی اسلام (ص) و نفی عبادت خدا از ناحیه مشركان برای تأكید و مأیوس كردن كامل مشركان و جدا نمودن مسیر آنها از اسلام است و اثبات عدم سازش میان توحید و شرك می باشد. 

سه شنبه 10/5/1391 - 4:35 - 0 تشکر 486150

آشنایی با سورة نصر

این سوره در مدینه نازل شده ودارای 3 آیه است.ونصر بمعنی یاری وكمك ومدد است.

سوره نصر بعد از هجرت رسول گرامی اسلام(ص)از مكه به مدینه نازل شده ودر آن بشارت ونوید از پیروزی عظیمی می دهد كه بدنبال آن مردم گروه گروه وارد دین خدا می شوند ولذا به شكرانه این نعمت بزرگ رسول اكرم(ص)را دعوت به تسبیح وحمد الهی واستغفار می كند.اعراب معتقد بودند اگر ایشان مكه را فتح كند وبر آن مسلط گردد این دلیل بر حقانیت اوست وفتح مكه بسیار مهم بود.

یكی از نامهای این سوره تودیع (خداحافظی)است چراكه در این سوره بطور ضمنی از رحلت رسول گرامی اسلام (ص)خبر می دهد.بعد از نزول این سوره پیامبر(ص)این سوره را بر یاران خود تلاوت كرد ،همگی خوشحال شدند ولی عباس عموی پیامبرگریه كرد.پیامبر(ص)فرمود: عمو جان چرا گریه میكنی؟عرض كرد:ای رسول خدا،گمان می كنم خبر رحلت شما در این سوره داده شده است.پیامبر(ص) درجواب عباس فرمود:مطلب همان گونه است كه تو می گویی.

 پیامبرگرامی اسلام(ص) فرمود: كسی كه سوره نصر را تلاوت كند همانند این است كه همراه من در فتح مكه بوده است.

امام صادق (ع)فرمود:كسی كه سوره نصر را در نافله یا فریضه تلاوت كند خداوند او را بر تمام دشمنانش پیروز می كند و روز قیامت در حالی وارد محشر می شود كه نامه ای با اوست كه سخن می گوید وآن نامه امان نامه ای از آتش جهنم است.

بطور كل در این سوره نخست از نصرت الهی وسپس فتح وپیروزی وبعد نفوذ وگسترش اسلام و ورود مردم دسته دسته در دین خدا سخن به میان آمده واین سه علت ومعلول یكدیگر ند یعنی تا نصرت و یاری الهی نباشد ، فتح وپیروزی نیست .  وتا فتح وپیروزی فراهم نشود مردم گروه‌ گروه  مسلمان نمی شوند .والبته بدنبال این سه مرحله،مرحله شكر وحمد وستایش خدا فرا می رسد.

فتح مكه (بزرگترین پیروزی اسلام) فصل جدیدی در تاریخ اسلام گشود ومقاومتهای دشمن را بعد از حدود بیست سال در هم شكست وبساط شرك وبت پرستی از جزیره عربستان بر چیده شد.

سه شنبه 10/5/1391 - 4:36 - 0 تشکر 486151

آشنایی با سوره  مسد

این سوره در مكه نازل شده و دارای 5 ایه است.مسد بمعنی شعله آتش وزبانه آتش است.

این سوره كه تقریبأ دراوائل دعوت آشكار پیامبر اكرم(ص) نازل شده تنها سوره ای است كه در آن حمله شدیدی باذكرنام نسبت به یكی از دشمنان  اسلام و پیامبر درآن عصروزمان یعنی ابولهب شده ومحتوای آن نشان می دهد كه ابولهب دشمنی خاصی نسبت به رسول گرامی اسلام(ص) داشت.

او وهمسرش نسبت به ایشان از هیچ گونه كار شكنی وبد زبانی مضایقه نداشتند.قرآن كریم با صراحت می گوید:ابولهب و همسرش هردو اهل دوزخ هستند .سرانجام هردو بی ایمان از دنیا رفتند واین یك پیشگویی صریح قرآن كریم است.

از «ابن عباس» نقل شده است:هنگامی كه پیامبر اكرم(ص) بر فراز كوه صفا آمد و مردم را در برابر عذاب الهی انذار می كرد ابولهب نسبت به ایشان بدزبانی وبه مقابله برخاست .دراین هنگام بود كه «سوره مسد» بر رسول گرامی اسلام (ص) نازل شد.

ابولهب بر اثر بیماری طاعون با بدترین وضعیت از دنیا رفت وهلاك شد.

در این كه همسر ابولهب خواهر ابوسفیان وعمه معاویه بود و در دشمنی شوهرش بر ضد اسلام شركت داشت حرفی نیست اما در این كه قرآن  كریم او را «حمالة الحطب» یعنی زنی كه هیزم بر دوش می كشد توصیف كرده است.

بعضی گفته اند : این بخاطر آنست كه بوته های خار را بر دوش می كشید و بر سر راه پیامبراسلام (ص)می ریخت تا پاهای مباركش آزرده شود .

بطور كل سوره مسد سرگذشت ابولهب وهمسرش ام جمیل است.كه دشمنی شدیدی با رسول گرامی اسلام داشتند و این سوره حمله شدیدی برای آنان بود.


سه شنبه 10/5/1391 - 4:37 - 0 تشکر 486152

آشنایی با سوره  اخلاص

این سوره در مكه نازل شده و دارای 4 آیه است وازتوحید پروردگار و یگانگی اوسخن می گوید و در چهارآیه كوتاه چنان توصیفی از یگانگی خداوند متعال كرده كه نیاز به اضافه ندارد.

 خداوند را برای آنها توصیف كند.پیامبر (ص)سه روز سكوت كرد وپاسخی نگفت تا این سوره نازل شد وپاسخ آنها را بیان كرد.

در حدیثی از پیامبر اكرم (ص)می خوانیم كه فرمود:آیاكسی از شما عاجز است از اینكه یك سوم قرآن را در یك شب بخواند؟یكی از حاضران عرض كرد:ای رسول خدا  چه كسی توانائی بر این كار دارد؟پیامبر(ص) فرمود:سوره توحید را بخوانید.

امام صادق(ع)فرمود:هنگامی كه رسول خدا بر جنازه «سعد بن معاذ»نماز گزارد فرمود:هفتاد هزار ملك كه در میان آنها جبرئیل نیز بود بر جنازه او نماز گزاردند.من از جبرئیل پرسیدم او بخاطر كدام عمل مستحق نماز گزاردن شما شد؟جبرئیل گفت:به خاطر تلاوت «قل هوالله احد»در حال نشستن و ایستادن وسوار شدن وپیاده روی ورفت وآمد.

ازنظر شكل ظاهری سوره اگر ما سوره را بررسی كنیم 47 حرف داردو«ل»یلد سوره رابه دو قسمت مساوی تقسیم می كند یعنی 23 حرف قبل و23 حرف بعد از آن قرار گرفته است وحركات تمام حروف بالای حروف قرار گرفته است بجز حرف «ل» كه در پایین قرارگرفته است.وعدد 23 شأن نزول تدریجی قرآن طی 23 سال بررسول گرامی اسلام(ص)است.

درحدیثی از امیرالمومنین علی(ع)داریم كه فرمود:درشب جنگ بدر «خضر»رادر خواب دیدم .ازاو خواستم چیزی به من یاد دهد كه به كمك آن بر دشمنان پیروز شوم گفت:بگو:«یاهو،یامن لاهو الاهو» هنگامی كه صبح شد جریان را خدمت رسول خدا عرض كردم فرمود:ای علی،اسم اعظم به تو تعلیم داده شده است.سپس این جمله ورد زبان من در جنگ بدر بود.

سه شنبه 10/5/1391 - 4:38 - 0 تشکر 486153

آشنایی با سوره های معوذتان (فلق وناس)

سوره فلق:

این سوره در مكه نازل شده ودارای 5 آیه است.فلق بمعنی بامداد وشكاف كوه است.

محتوای این سوره تعلیماتی است كه خداوند متعال به پیامبر اكرم(ص) خصوصاً به سایر مسلمانان در زمینة پناه بردن به ذات پاك خدا از شر همة اشرار می دهد تا خود را به او بسپارند.

خلاصه بیان این سوره دستور به پیامبر گرامی اسلام (ص) است كه از هر شر ،به خداوند متعال پناه برد.

رسول اكرم(ص)فرمود:«آیاتی بر من نازل شده كه همانند آنها نازل نشده است وآن  آیات دو سوره فلق وناس است».

امام باقر(ع) فرمود:كسی كه در نماز «وتر» سوره فلق وناس را بخواند ،به او گفته می شود:ای بنده خدا؛بشارت باد بر تو ،خداوند نماز «وتر» تو را قبول كرد.

سوره ناس:

این سوره در مكه نازل شده ودارای 6 آیه است.ناس بمعنی مردم وآدمیان است.

در این سوره خداوند متعال روی سخن را به شخص پیامبر(ص)به عنوان سرمشق ومقتدا وپیشوای مردم بیان كرده است وروی سه وصف از اوصاف بزرگ خدا (ربوبیت،مالكیت،الوهیت) تكیه شده است كه همه آنها ارتباط مستقیمی به تربیت انسان ونجات او از چنگال وسوسه گران دارد.انسان همیشه در معرض وسوسه های شیطانی است وشیاطین جن وانس كوشش دارند در قلب و روح انسان نفوذ كنند.در محتوای این سوره اشاره شده است كه خداوند به رسول گرامی اسلام(ص) به عنوان یك سرمشق وپیشوا ورهبر دستور می دهد كه از شر همه وسوسه گران به خداوند پناه برد و روی شر وسوسه گران ناپیدا تكیه شده است.

در حدیثی می خوانیم كه :پیامبر گرامی اسلام(ص) شدیداً بیمار شده بود جبرئیل ومیكائیل دو فرشته بزرگ الهی نزد ایشان آمدند .جبرئیل نزد سرپیامبر(ص) و میكائیل نزد پای ایشان نشستند.جبرئیل سوره فلق را ومیكائیل سوره ناس را تلاوت كردند وبا تلاوت این دو سوره  ، رسول گرامی اسلام(ص) را در پناه خداوند مهربان قرار دادند.

سه شنبه 10/5/1391 - 4:48 - 0 تشکر 486155

 سورة البقرة

نام سوره       بقره        شمارۀسوره        2         محل نزول      مدینه

تعداد آیه       286        تعداد کلمه        6221        تعداد حروف     25500

معنی : گاو (ماده)

 علت نامگذاری آیه:

به خاطر داستانی در مورد گاو بنی اسرائیل كه دستور ذبح آن به قوم بنی اسرائیل داده شد. «آیات 67 تا 73 / بقره»

 نام های دیگر :

 فسطاط القرآن، سنام القرآن

 محتوی سوره :

توحید و خداشناسی از طریق مطالعه اسرار افرینش.

 معاد و زندگی پس از مرگ همراه با مثالهای حسی مثل داستان ابراهیم و زنده شدن مرغها و داستان عُزیر.

 اعجاز قرآن و اهمیت این كتاب آسمانی .

 درباره یهود و منافقان و موضع گیری آنان در برابر اسلام و قرآن و انواع كار شكنی های آنان.

تاریخ زندگی پیامبران بزرگ مخصوصاً ابراهیم (ع)و موسی (ع).

 بحث هایی در مورد احكام مختلف اسلامی از جمله: نماز، روزه، جهاد، حج و تغییر قبله، ارث، ازدواج و طلاق، احكام تجارت ودین، ربا، انفاق در راه خدا(ج)، قصاص، تحریم گوشتهای حرام، قمار، شراب و بخشی از احكام وصیّت. مؤمنین.مشركین و منافقین خلقت آدم و دستور سجده به فرشتگان در برابر آدم.

 تعلیم اسماء به آدم. سر پیچی ابلیس از سجده به آدم.

 بنای كعبه توسط حضرت ابراهیم و نعمتهای خدا(ج).

 آیة الكرسی، آیه255 این سوره است

 ترتیب سوره :

 به ترتیب جمع آوری، دومین سوره و به ترتیب نزول، هشتاد و ششمین سورهای است كه بعد از سوره «مطفّفین» و قبل از سوره«اَنفال»در مدینه نازل شده است. و در میان سوره های مدنی نیز اولین سوره است.

 داستانهای سوره :

 حضرت آدم: 30تا 38،حضرت موسی 51تا73، حضرت ابراهیم: 123تا 133و258تا260،حضرت داود:246تا251،جنگ بدر:217و218،طالوت وجالوت:246تا251 گاو بنی اسرائیل:68،اصحاب السبت:65،مهاجرین:218،عزیر و مرگ 100ساله او:259 

آیۀ اول سوره :

  الم.

 آیۀ آخر سوره :

لاَ یُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَیْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِینَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَیْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَآ أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِینَ

خداوند هیچ كس را، جز به اندازه تواناییش، تكلیف نمى‏كند. (انسان،) هر كار (نیكى) را انجام دهد، براى خود انجام داده; و هر كار (بدى) كند، به زیان خود كرده است. (مؤمنان مى‏گویند:) پروردگارا! اگر ما فراموش یا خطا كردیم، ما را مؤاخذه مكن! پروردگارا! تكلیف سنگینى بر ما قرار مده، آن چنان كه (به خاطر گناه و طغیان،) بر كسانى كه پیش از ما بودند، قرار دادى! پروردگارا! آنچه طاقت تحمل آن را نداریم، بر ما مقرر مدار! و آثار گناه را از ما بشوى! ما را ببخش و در رحمت خود قرار ده! تو مولا و سرپرست مایى، پس ما را بر جمعیت كافران، پیروز گردان! (286)

 فضیلت سوره :

 از رسول اكرم (ص) پرسیدند : كدامیك از سوره های قرآن از همه برتر است؟ فرمودند:« سوره بقره»، عرض كردند: كدام آیه از آیات سوره بقره افضل است؟ فرمودند: آیة الكرسی».

سه شنبه 10/5/1391 - 4:49 - 0 تشکر 486156

سورة آل عمران

نام سوره     آل عمران         شمارۀسوره         3        محل نزول      مدینه

تعداد آیه       200           تعداد کلمه      4380       تعداد حروف     14525

معنی : عمران پدر حضرت مریم است

علت نامگذاری :

به مناسبت ذكر داستان آل عمران در آیه 32 به بعد، این سوره«آل عمران» نامیده شده است.

نام های دیگر سوره :

طیبه

محتوی سوره :

ایمان و اسلام و استقامت در راه حمایت و گسترش اسلام. مبارزه منطقی با یهود و مسیحیان و مشركان. درسهای تربیتی فراوان برای مسلمانان در مورد پیشرفت اسلام. نفی عقاید باطل. مقاومت در برابر دشمنان. مردم شناسی.

جنگ بدر و احد وحمراءالاسد. نوع زندگی مسلمانها در فراز و نشیب جنگها. مباهله.

مقام شهید وفضیلت شهادت،مقاومت وصبر. ولادت مریم و عیسی(ع) و یحیی(ع). نصاری و مجادله با اهل كتاب.

شیوه های عمل مخالفان و مخالفت های یهودیان. در مجموع بشارتی برای اصحاب پیامبر(ص).

ترتیب سوره :

به ترتیب جمع آوری، سومین سوره وبه ترتیب نزول،هشتادوهشتمین سوره است كه بعد از سوره«انفال» وقبل از سوره«احزاب» در مدینه نازل شده است. 

داستانهای سوره :

حضرت زكریا و زن عمران و حضرت مریم وعیسی: 35 تا62،بعثت پیامبر(ص): 164، جنگ احد: 125، مباهله: 60

آیۀ اول سوره : الم

آیۀ آخر سوره :

 یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

اى كسانى كه ایمان آورده‏اید! (در برابر مشكلات و هوسها،) استقامت كنید! و در برابر دشمنان (نیز)، پایدار باشید و از مرزهاى خود، مراقبت كنید و از خدا بپرهیزید، شاید رستگار شوید!

فضیلت سوره :

پیامبر اسلام(ص) فرمودند: « هر كس سوره آل عمران را تلاوت كند، در برابر هر آیه امانی از جهّنم [به او] می دهند.»

سه شنبه 10/5/1391 - 4:50 - 0 تشکر 486157

سورة النساء

نام سوره      نساء              شمارۀسوره         4        محل نزول      مدینه

تعداد آیه       176           تعداد کلمه      3745       تعداد حروف     16030

معنی : زنان

علت نامگذاری :

چون این سوره مشتمل بر حقوق و احكام زنان است و حقوق آنان را حفظ كرده و از وارد كردن هر گونه ضرر و آسیب به آنها پیشگیری نموده است، به این نام نامیده شده است«آیه 1/ نساء»(35 آیه اوّل این سوره پیرامون مسایل خانواده است)

نام های دیگرسوره : النساء الكبری

محتوی سوره :

دعوت به ایمان و عدالت و قطع رابطه با دشمنان سر سخت. قسمتی از سرگذشت پیشینیان برای آشنایی هر چه بیشتر به سرنوشت جامعه های ناسالم و عبرت از انان.          حمایت از نیازمندان مانند: یتیمان و دستورهای لازم نگهداری و مراقبت از حقوق آنان. قانون ارث بر اساس یك روش طبیعی و عادلانه. قوانین مربوط به ازدواج و برنامه هایی برای حفظ عفّت عمومی. قوانین كلی برای حفظ اموال عمومی.

كنترل و نگهداری و بهسازی نخستین واحد اجتماع یعنی محیط خانواده. حقوق و وظایف متقابل افراد جامعه در برابر یكدیگر. معرّفی دشمنان جامعه اسلامی و بیدار باش به مسلمانان در برابر آنها. حكومت اسلامی و لزوم اطاعت از رهبر چنین حكومتی. تشویق مسلمانان به مبارزه و جهاد با دشمنان شناخته شده. معرّفی دشمنانی كه فعالیّتهای زیر زمینی دارند و تشریح روحیّات منافقین. اهمیّت هجرت و لزوم آن به هنگام روبرو شدن با یك جامعه فاسد و غیر قابل نفوذ. بحث های دیگری درباره ارث و لزوم تقسیم ثروتهای متراكم شده در میان ورثه. بعضی از احكام نماز.

ترتیب سوره :

 از نظر جمع آوری، چهارمین سوره و به ترتیب نزول،نودویكمین سوره است كه درمدینه قبل از سوره«ممتحنه» وبعد از سوره«زلزال» نازل شده است.

داستانهای سوره : ندارد

آیۀ اول سوره :

یَا أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِی خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِیرًا وَنِسَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِی تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَیْكُمْ رَقِیبًا

آیۀ آخر سوره :

یَسْتَفْتُونَكَ قُلِ اللّهُ یُفْتِیكُمْ فِی الْكَلاَلَةِ إِنِ امْرُؤٌ هَلَكَ لَیْسَ لَهُ وَلَدٌ وَلَهُ أُخْتٌ فَلَهَا نِصْفُ مَا تَرَكَ وَهُوَ یَرِثُهَآ إِن لَّمْ یَكُن لَّهَا وَلَدٌ فَإِن كَانَتَا اثْنَتَیْنِ فَلَهُمَا الثُّلُثَانِ مِمَّا تَرَكَ وَإِن كَانُواْ إِخْوَةً رِّجَالاً وَنِسَاء فَلِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الأُنثَیَیْنِ یُبَیِّنُ اللّهُ لَكُمْ أَن تَضِلُّواْ وَاللّهُ بِكُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ

                                                              فضیلت آیه :

پیامبر اسلام(ص) فرمودند: «هر كسی سوره نساء را بخواند گویا به اندازه هر مسلمانی كه طبق مفاد این سوره ارث می برد، در راه خدا(ج) انفاق كرده است و همچنین پاداش كسی را كه برده ای را آزاد كرده به او می دهند.»

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.