• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 17748)
پنج شنبه 15/11/1388 - 16:31 -0 تشکر 180179
درج مقالات کاربران انجمن برای صفحه اصلی تبیان

با سلام به شما کاربران عزیز انجمن های تخصصی تبیان

همانگونه که در صفحه اصلی سایت تبیان اطلاع داده شد ؛ از این پس قرار است 30 درصد مطالب صفحه اصلی تبیان با قلم و دستان توانای شما تولید گردد .

لذا از شما کاربر گرامی می خواهیم با انتخاب موضوع و انجمن مورد نظر خود ؛ مطلب خودتان را تنها در ذیل همین مبحث مطابق با قالب مندرج در اطلاعیه سایت وارد نمایید .

 

 

نمونه مطلب ارسالی

 

ساختار ورود مقالات باید از الگویی مشابه جدول ذیل پیروی نماید:

  
1 – عنوان یا تیتر مطلب چگونه از بروز بیماری قلبی جلوگیری کنیم ؟
2 – کلید واژه ها بیماری قلبی ؛ چربی ها ؛ فشار خون ؛ تغذیه مناسب و ...
3 – تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی تلفیقی
4 – متن مطلب امروزه بیماری های قلبی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جوامع پیشرفته و در حال توسعه محسوب می شوند . ....
5 – نام نویسنده و منبع مطلب 1 – هفته نامه سلامت 2 – انجمن تخصصی پزشکان بدون مرز 3 - ....
 

برای شما عزیزان آرزوی موفقیت داریم

 

جمعه 23/11/1388 - 16:58 - 0 تشکر 181995

با سلام

1 – عنوان یا تیتر مطلب
میگو‌ پلو اسپانیایی
2 – کلید واژه ها آشپزی، تغذیه، خانه‌داری
3 – تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی تلفیقی
4 – متن مطلب میگوپلو ازجمله پلوهای مخلوطی است كه در شهرهای جنوبی كشور خودمان نیز طبخ می‌شود
ولی در اینجا نحوه پخت آن متفاوت بوده و به سبك و سیاق اسپانیایی
است؛ البته باتوجه به اینكه طبخ پلو در كشورهای دیگر چندان با ذائقه ما هماهنگی ندارد، با تغییر كوچكی در دستور پخت، آن را خوشمزه‌تر كرده‌ایم.
مواد لازم برای 4 نفر:
* 2 قاشق سوپ‌خوری روغن
* یك عدد پیاز (خرد شود)
* 2 ساقه كرفس (خرد شود)
* 2 حبه سیر (خرد شود)
* یك قاشق چای‌خوری فلفل قرمز
* 2 عدد برگ بو
* یك قاشق چای‌خوری پودر ارگانو یا آویشن
* 4 عدد گوجه فرنگی (ریز خرد شود)
* 3 پیمانه آب مرغ
* یك قاشق سوپ‌خوری رب گوجه فرنگی
* یك و یك‌دوم پیمانه برنج
* 225 گرم فیله ماهی سفید (به تكه‌های متوسط خرد شود)
* 130 گرم میگوی ریز
* نمك و فلفل سیاه به میزان لازم
* 4  عدد پیازچه و 4 عدد میگوی درشت برای تزئین
طرز تهیه:
1. تابه كوچكی آماده كرده و پس از ریختن روغن داخل آن و قراردادن روی شعله اجاق‌گاز، پیاز و كرفس خردشده را در آن سرخ كنید. سپس مواد سرخ‌شده را به قابلمه متوسطی منتقل كرده و سیر، فلفل قرمز، برگ بو، پودر ارگانو، گوجه فرنگی، رب گوجه‌فرنگی و آب مرغ را به آن اضافه كنید. در ظرف را بگذارید و به مدت نیم ساعت آن را روی اجاق‌گاز حرارت دهید.

2. پس از طی این مدت، ‌برنج را همراه نمك و فلفل سیاه در قابلمه ریخته و نیم ساعت دیگر حرارت دهید تا برنج نیم‌پز شود.

3. در این فاصله در تابه كوچكی، كمی روغن ریخته و فیله ماهی سفید را در آن تفت دهید.

4. میگوها را نیز در قابلمه كوچكی حاوی آب بریزید و همراه كمی نمك بپزید.

5. تكه‌های ماهی را با میگوی پخته‌شده روی برنج ریخته و در قابلمه را بگذارید تا برنج كاملا پخته و آب اضافی آن نیز از بین برود.
نكته1: برای دم‌كشیدن برنج قراردادن دم‌كنی را روی در قابلمه فراموش نكنید.

نكته2: باتوجه به اینكه برنج این غذا در اصل به حالت دان سرو می‌شود، برای جلوگیری ازبه‌هم‌چسبیدن برنج، پیش از قرار دادن دم‌كنی، یك چهارم استكان آب سرد به آن اضافه كنید.
5 – نام نویسنده و منبع مطلب
1. گردآوری:گروه سبک زندگی سیمرغ
2. منبع:ircook.com

یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

شنبه 24/11/1388 - 16:30 - 0 تشکر 182219

1 – عنوان یا تیتر مطلب اثرات مصرف خودسر داروهای آرامبخش بسیار شدیدتر از اعتیاد به مواد مخدر است
2 – کلید واژه ها داروهای آرام بخش ، اعتیاد ، مواد مخدر ،مصرف خودسر
3 – تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی تلفیقی
4 – متن مطلب معاون آموزشی مرکز ملی مطالعات اعتیاد با بیان اینکه « در ایران افراد با کمی حرف و چانه به راحتی 100 قرص دیازپام از داروخانه دریافت می‌کنند»، تصریح کرد:«مصرف خودسر قرص‌های آرام‌بخش در دراز مدت می‌تواند زمینه‌ساز اعتیاد به مواد مخدر شود.»

دکتر آذرخش مکری در رابطه با افزایش مصرف قرص‌های آرامبخش در جامعه به خبرنگار سامانه خبری «سلامت‌نیوز»، گفت:«مصرف خودسر داروهای آرامبخش از دیر باز در ایران رایج بوده است و مردم ترجیح می‌دهند به جای مراجعه به روانپزشک از دارو استفاده کنند.»

وی افزود:«ترویج  فرهنگ دارو محوری یکی از عوامل  عمده در افزایش مصرف قرص‌های آرامبخش در جامعه به شمار می‌رود که می‌طلبد مسئولان فرهنگ‌سازی گسترده‌ای در این رابطه انجام دهند.»

این روانپزشک نظام توزیع دارو در کشورهای توسعه یافته را کنترل شده و محدود دانست و تصریح کرد:«در تمام کشورهای توسعه یافته دنیا پخش دارو نظام‌مند و کنترل شده است و به بیماران حتی یک قرص آرام بخش بدون نسخه پزشک داده نمی‌شود.»

وی ادامه داد:« متاسفانه در ایران این چنین نیست و بیمار به صورت خودسر به داروخانه مراجعه و با کمی حرف و چانه 100 عدد قرص‌آرام بخش از خانواده دیازپام دریافت می‌کند.»

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد:« همچنین بسیاری از معتادان به بهانه ترک و کمتر مصرف کردن مواد مخدر خودسر از داروهای آرامبخش استفاده می‌کنند.»

وی افزود:«به طور حتم معتادان به کراک و هرویین، به راحتی بدون نسخه پزشک این داروها را از داروخانه تهیه و مصرف می‌کنند.»

معاون آموزشی مرکز ملی مطالعات اعتیاد با اشاره به اثرات مصرف خوسر آرامبخش‌ها در کوتاه مدت گفت:« اثرات مصرف خودسر داروهای آرامبخش بسیار بدتر و شدیدتر از اعتیاد به مواد مخدر است و می‌تواند خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.»

وی ادامه داد:«سستی و ضعف شدید در بدن، تحلیل حافظه و یادگیری، اعتیاد و وابستگی از جمله مضرات مصرف خودسر داروهای آرامبخش در کوتاه مدت است.»

مکری اظهار داشت:«مصرف این داروها در دراز مدت نیز  می‌تواند زمینه‌ساز اعتیاد به مواد مخدر، فراموشی و ابتلا به بیماری‌های شدید روحی باشد و در کل باعث تحلیل مغز و توانایی ذهنی می‌شود.»

وی افزود:«افرادی که داروهای آرامبخش را خودسر مصرف می‌کنند بعد از مدتی داروهای مختلف را با هم ترکیب و مصرف می‌کنند و  در آخر هم به سمت مواد مخدر می‌روند.»

این روانپزشک تصریح کرد:«مردم باید توجه کنند دارو  برطرف‌کننده تمام دردها نیست و می‌تواند مشکلات و اثرات جبران‌ناپذیری برای شخص داشته باشد.»

وی ادامه داد:« از روانپزشکان نیز انتظار می‌رود تجویز دارو را محدود کنند و با گفتگو و روش‌های درمانی دیگر بیمار خود را تسکین دهند.»

مکری خاطر نشان کرد:«همچنین با توزیع محدود دارو و تنها با نسخه روانپزشک می‌توان از افزایش مصرف خودسر داروهای آرامبخش در جامعه جلوگیری کرد.»

5 – نام نویسنده و منبع مطلب http://www.salamatnews.com/viewNews.aspx?ID=19082&cat=8

شنبه 24/11/1388 - 16:32 - 0 تشکر 182221

1 – عنوان یا تیتر مطلب خطرات روش‌ها کاهش وزن در کوتاه مدت
2 – کلید واژه ها کاهش وزن ، خطرات
3 – تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی تلفیقی
4 – متن مطلب استادیار دانشگاه شهید بهشتی تهران گفت:«در بیشتر رژیم‌های غیر اصولی که کاهش سریع وزن را به دنبال دارد بدن تنها آب خود را از دست می‌دهد.»

دکتر تیرنگ نیستانی در گفتگو با خبرنگار«سلامت نیوز» کاهش وزن ایده ال را 3تا 4 کیلو گرم در ماه دانست واظهار داشت:« رژیم غذایی با کاهش وزن تدریجی علاوه بر اینکه قابل تحملتر است، عوارضی نداشته و تقریباً غیر قابل بازگشت می‌باشد.»

وی افزود:«کاهش وزن از طریق رژیم غذایی همراه با ورزش بهترین و اصولی‌ترین روش برای کاهش وزن و داشتن وزن ایده‌آل است که متاسفانه بسیاری از افراد بدون رعایت اصول اولیه تنها به دنبال کاهش سریع وزن بدن هستند.»

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه، در روش ایده آل کاهش وزن، فرد تنها توده چربی از دست می‌دهد اظهار داشت:«در صورت کاهش وزن نامطلوب فرد نه تنها چربی از دست نمی‌دهد بلکه در صد بالایی بافت غیر چربی از جمله ماهیچه و حتی توده استخوانی خود را از بین می‌برد.»

وی افزود:«با توجه به اینکه بدن قادر نیست ماهانه بیش از3 تا 4 كیلوگرم چربی از دست دهد در نتیجه كاهش وزن بیش از این مقدار می تواند ناشی از اتلاف سایر بافت های بدن مثل عضلات و استخوان ها و نیز دفع آب بدن باشد.»

نیستانی تصریح کرد:«در بیشتر رژیم‌های غیر اصولی که کاهش سریع وزن را به دنبال دارد بدن تنها آب خود را از دست می‌دهد.»

این استادیار دانشگاه شهید بهشتی تهران گفت:«البته افراد مسن و سالمند که بافت چربی فراوان و مشکلات استخوانی دارند با کاهش سریع وزن در معرض خطرات بیشتری هستند.»

وی ادامه داد:«وظیفه سوخت ساز بدن به عهده ماهیچه‌ها می‌باشد که با کاهش سریع وزن بدن این توده غیر چربی از بین می‌رود و پس از اتمام دوره رژیم توده چربی جایگزین آن می شود و فرد را مشکل مواجه می‌کند.»

این استادیار انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اظهار داشت:«با استفاده از این روش به جایی می‌رسیم که بدن به دلیل از دست دادن ماهیچه و کاهش متابولیسم دیگر وزن از دست نمی‌دهد.»

نیستانی تصریح کرد:«در این حالت با بازگشت مجدد وزن توده چربی در ناحیه شکم تجمع می‌یابد و فرد را مستعد ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله قلبی می‌کند.»

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به تکنیک‌های دستگاهی برای رفع چاقی‌های موضعی بیان داشت:«تکنیک‌های دستگاهی برای چاقی‌های موضعی مفید است که به درمان‌های تغذیه‌ای جواب نمی‌دهند در این روش این امکان به وجود می‌آید تا چربی‌ها به رژیم‌های تغذیه‌ای جواب دهند.»

وی ادامه داد:«بافت چربی به هیچ وجه همراه مدفوع، ادرار و عرق دفع نمی شود و باید در کنار استفاده از سایر روش های چربی شکن از رژیم غذایی مناسب نیز استفاده کرد تا به تنیجه دلخواه رسید.»

این استادیار دانشگاه شهید بهشتی تهران همچنین در خصوص قرص‌های کاهش وزن موجود در بازار گفت:«این قرص‌ها یا جذب چربی در روده را کاهش می‌دهد یا با تأثیر روی سیتم عصبی اشتها را در فرد کاهش می دهد.»

نیستانی قرص‌هایی که مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است بی خطر می باشد اظهار داشت:«البته مصرف این نوع قرص ها به تنهایی مفید نیست و باید در کنار یک رژیم غذایی مناسب مصرف شوند.»

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی خاطر نشان کرد:«البته بسیار از قرص‌های موجود در بازار مورد تایید نیست و جذب چربی‌های مفید بدن را در روده را مختل می‌کند که می‌تواند اثرات نامطلوبی داشته باشد.»
5 – نام نویسنده و منبع مطلب http://www.salamatnews.com/viewNews.aspx?ID=18970&cat=7

دوشنبه 26/11/1388 - 10:25 - 0 تشکر 182577

درمان افسردگی

مقاله به صورت تلفیقی براساس گزارش " انجمن روان پزشكان آمریكا" 85 در صد مبتلایان به افسردگی كبیر تا حد زیادی درمان می شوند. از این گذشته تشخیص به موقع بیماری سبب كاهش ، مدت و شدت بیماری می شود و با درمان مناسب می توان از بازگشت بیماری پیشگیری كرد یا از شدت آن كاست. دو نوع درمان متداول برای افسردگی وجود دارد: روان درمانی و دارو درمانی، یعنی استفاده از داروهای ضد افسردگی. مسئله این است كه غالباً افسردگی، غلط تشخیص داده می شود و بیماران عموماً به چهار تا پنج پزشك یا روان پزشك مراجعه می كنند تا یكی از آنها به درستی بیماری را تشخیص دهد و درمان كند. در بعضی موارد تشخیص درست داده می شود ولی داروهای آرامبخش و خواب آور دو برابر میزان نیاز و یا كمتر از مقدار مناسب تجویز می گردد. از این گذشته بسیاری از بیماران گمان می كنند دچار ضعف شده اند و به پزشك مراجعه نمی كنند. در حالات شدید فاقد انرژی و امید به آینده اند. طول درمان به نوع آن و شدت افسردگی وابسته است. در آزمایش های بالینی 50 تا 60 درصد بیماران ظرف چهار تا شش هفته و گاهی دو تا چهار هفته به درمان پاسخ می دهند، درمان كامل بین چهار تا شش ماه انجام می گیرد. روان درمانی به عكس دارو درمانی ظرف شش تا هشت هفته بهبود نشان می دهد. ولی برای بهبود كامل تا دوازده هفته طول می كشد. اگر روان درمانی در این مدت سود بخش نبود، دارو درمانی باید آغاز گردد.دیگر درمان افسردگی: چند نوع درمان دیگر غیر از دارو درمانی و روان درمانی افسردگی وجود دارند: درمان با ایجاد تشنج به وسیله الكتریسیته، نور درمانی و درمان های جانشین، درمان با ایجاد تشنج به وسیله الكتریسیته برای بیمارانی تجویز می شود كه به اختلالات شدید خلق و خوی مبتلا هستند. نور درمانی ، به وسیله نور فلوئورسان با شدت 1000 واحد ( لوكس ) انجام می گردد. درمان های جانشین مثل ورزش منظم، در بیمار اعتماد به نفس ایجاد می كند. از این گذشته سبب افزایش تراز اندورفین در بدن می شود.

اندورفین به بخش هایی از مغز اثر می كند كه دست اندركار ادراك درد و هیجان اند. میزان این ماده در افراد افسرده كمتر از معمول است.

نویسنده و منبع: انجمن روان پزشکان آمریکا

سه شنبه 27/11/1388 - 9:6 - 0 تشکر 182805

بسم الله الرحمن الرحیم

چگونه از بروز بیماری قلبی جلوگیری کنیم ؟

بیشترین عامل مرگ و میر در جهان چیست ؟ پاسخ بسیار ساده است .بیماری قلبی بیماری قلبی دشمن شماره یک سلامتی انسان به حساب می آید.

تغذیه صحیح داشته باشیم تا از بروز بیماری قلبی جلوگیری نمائیم .

بیشترین عامل مرگ و میر در جهان چیست ؟ پاسخ بسیار ساده است    بیماری قلبی بیماری قلبی دشمن شماره یک سلامتی انسان به حساب می آید شما می توانید خطر ابتلا به بیماری قلبی را به شدت کاهش دهید یکی از این روشها عبارت است از:دقت کافی در انتخاب مواد غذائی . مواد غذائی شما بایستی اینگونه انتخاب شوند.

چربی کمتر نمک کمتر کالری کمتر + فیبر

چربی و مواد چرب را بسیار محدود کنید .

به احتمال زیاد بیسیاری از چربیها مضر عامل بیماری قلبی هستند چربیهای اشباع شده و چربیهای حاوی ایزومیر ترانس {روغنهای جامد} از انواع چربیهای مضر و عامل بیماری های قلبی محسوب می شوند این چربیها معمولا در غذاهائی که از حیوانات بدست می آیند یافت می گردند گوشت قرمز شیر چرب پنیر چرب کره و خامه که همگی از گاو گوساله و گوسفند بدست می آیند . روغن هسته خرما روغن نارگیل اگر چه گیاهی هستند اما جزو چربی های مضر به شمار می روند.

نمک را در غذاها یتا ن بسیار محدود کنید .

استفاده کمتر از نمک در غذا ها اعث می شود که مبتلا به فشار خون بالا نشوید متعادل نگه داشتن فشار خون از ابتلا به بیماری قلبی جلوگیری می نماید .وجود نمک در مواد غذائی بسیار اهمیت دارد اما بساری از افراد از نمک فراوانی در مواد غذائی خود استفاده می کنند این مقدار نمک اضافی که در مواد غذائی سر هر سفره و یا در صنایع غذائی {کنسرو سازی } اسفاده می گردد از عوامل ایجاد بیماری قلبی محسوب می شود کنسرو ها ترشی ها شور ها مواد گوشتی فراوری شده بسته بندی شده غذاهای خارج از منزل فست فودها و غیره از جمله این مواد محسوب می شوند بنابراین سر سفره غذا از پاشیدن نمک به غذا اجتناب کنید.

کالری کمتری استفاده کنید.

وقتی غذا می خوریم یا نوشیدنی مصرف میکنیم در واقع کالری می خوریم انرژی هائی که در مواد غذائی ویا نوشیدنی ها وجود دارد را کالری مینامیم باید از کالری کمتری استفلده کنیم وقتی کالری زیادی دریافت می نمائیم و آنها رامصرف نمی کنیم چاق می شویم چاق شدن یکی از عوامل بیماری قلبی است وقتی کالری دریافتی کمتری داشته باشیم و کالری بیشری مصرف کنیم { با افزایش تحرک } وزن کاهش می یا بد و از بیماری قلبی فاصله می گیریم.

فیبر بیشتری بخورید

مصرف فیبر موجود در میوه ها سبزیجات و غلات سبوس دار {نان جو نان سنگک } احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد.

چند پیشنهاد برای تغذیه بیماران قلبی

از برنامه غذائی حاوی چربی حیوانی {روغن جامد کره خامه پنیر خامه ای گوشت قرمز و ......}کمتری استفاده نمائید روغن جامد و روغن حیوانی و..... برای شما بسیار خطرناک هستند از غذاهائی استفاده کنید که جربیها ی مفید دارنداین چربیها را چربیهای مفید یا چربیهای اشباع نشده می نامند روغن زیتون و روغن کائولا وهر غذائی که از مواد غذائی دریائی تهیه شود حاوی چربیهای مفید میباشند از سایر مواد غذائی که چربیهای مفید دارند استفاده کنید این چربیهای مفید در گیاهان و مواد غذائی دریائی به وفور دریافت می شوند چربیهای غیر اشباع مفید در روغن زیتون روغن ذرت روغن آفتاب گردان نیز به وفور یافت می شود در بر نامه غذائی از مواد غذائی کم نمک استفاده کنید وزن خود را کنترل و سپس آنرا کاهش دهید به جزوه آنچه که در باره کنترل وزن باید بدانیم مراجعه کنید از غلات سبوس دار {نان سبوس دار بلغور گندم کامل } در وعده های غذائی استفاده نمائید میوه و سبزی جات را هرگز فراموش نکنید اگر مواد غذائی کنسروها روغن ها بیسکوئتها ونوشابه ها دارای برچسب هستند حتما آنرا بدقت بخوانید مراقب کالری قند و نمک موجود در آنها باشید توجه کنید ماده غذائی بسته بندی شده چه میزان چربی دارد و نوع چربی آن چیست ؟ کلسترول آن چقدر است ؟ اگر این مواد روی بر چسب آنها ذکر نشده است آنرا مصرف نکنید .

منبع:

تهیه و تدوین: گروه سلامت سیمرغ ـ دکتر مژگان شریفی

www.seemorgh.com/health

اختصاصی سیمرغ

 مقاله تجمیعی

کلید واژه ها:  بیماری قلبی ; تغذیه صحیح ; عامل مرگ و میر ; چربیها مضر; نمک اضافی; کالری بیشر ;مصرف فیبر

سه شنبه 27/11/1388 - 9:42 - 0 تشکر 182811

بسم الله الرحمن الرحیم

آشپزی: غذاهای ملل دیگر 

كیبه ، غذای سنتی لبنان عربی | طباخی عربی



كیبه نوعی كوفته لبنانی، و غذای ملی  این كشور است. كسی نیست كه به لبنان سفر كند و از این غذای لذیذ نچشیده باشد . كیبه به اشكال و طرق مختلف تهیه و سرو می شود كه در اینجا ، نوع ساده آن را شرح می دهیم.
گوشت كیبه، باید خوب نرم شود. در قدیم گوشت این غذا را می كوبیدند. اما امروزه در قصابی ها گوشت كوبیده و مخصوص كیبه پیدا می شود، ولی درمنزل هم می توان این گوشت را تهیه نمود .

مواد لازم :

500 گرم ( دو بار چرخ شود)     گوشت گوسفند بی چربی
2 لیوان     بلغور گندم پخته و آبكش شده
یك عدد     پیاز متوسط
به میزان لازم     فلفل و نمك
یك قاشق مرباخوری    ادویه مخلوط لبنان
مقداری     آب یخ یا یخ خرد شده

طرز تهیه:

ابتدا پیاز را رنده كنید، فلفل را نیز ریز خرد كرده و با گوشت مخلوط كنید ؛  سپس بلغور، نمك، فلفل و ادویه را بیفزایید و با كمی آب یخ  یا  یخ خرد شده به طور كامل ورز دهید. اضافه كردن یخ باعث می شود، گوشت نرم شود و خنك باقی بماند، هم چنین زیاد چربی پس ندهد.از آن جا كه برای درست كردن این غذا باید گوشت را زیاد ورز دهیم ، می توانیم گوشت را 2 بار دیگر از چرخ رد كرده ، یا از خرد كن های برقی استفاده كنیم تا نرم شود. سپس بهتر است مواد كوفته را چند ساعت در یخچال بگذاریم تا سرد شود. بعد، از یخچال درآورده و دوباره چند دقیقه ورز می دهیم .
آن گاه دستمان را مرطوب می كنیم و از مایه به اندازه نارنگی كوچك برمی داریم و كف دستمان پهن می كنیم . از مایه وسط كیبه یك قاشق غذاخوری می گذاریم ، اطراف را به هم می رسانیم؛ سپس به شكل دوك به آن فرم می دهیم و در روغن سرخ می كنیم. هم چنین می توانیم یك ظرف فر را چرب كرده و نیمی از مواد را بریزیم و با دست پهن كنیم. آن گاه از مایه وسط كیبه بر روی آن پخش كرده و بقیه مواد كیبه را می ریزیم و پهن می كنیم . بعد با چاقو به شكل لوزی برش می دهیم و كمی روغن روی آن می ریزیم( تا روغن درون آن نفوذ كند).
سپس در فر پنجره وسط  با حرارت 200 درجه سانتی گراد می گذاریم تا بپزد و روی آن  طلایی شود( می توانیم ابتدا فویل بكشیم و در آخر برداریم.)
ادویه مخلوط لبنان: فلفل بهار، دارچین و جوز هندی را به صورت پودر در آورده  و به طور كامل با هم مخلوط می كنیم.

مواد لازم برای تهیه مایه وسط كیبه: به روش سنتی

3 قاشق غذاخوری     روغن
یك دوم فنجان    خلال بادام
2 عدد ( ریز خرد شود)    پیاز متوسط
500 گرم     گوشت چرخ شده
به اندازه كافی     نمك و فلفل
یك دوم قاشق مرباخوری     ادویه مخلوط لبنان
یك چهارم قاشق مرباخوری        دارچین

روغن را در ماهی تابه گرم می كنیم و بادام را در آن طلایی كرده و كنار می گذاریم.
سپس پیازوادویه ها را ریخته ، گوشت را اضافه می كنیم و تفت می دهیم تا گوشت بپزد، آن گاه در انتها ، بادام  را اضافه و مخلوط می كنیم.

مواد لازم برای تهیه مایه وسط كیبه نوع دوم:

یك دوم فنجان یا حدود 80 گرم     بادام
400 گرم      گوجه فرنگی ( ریز خرد شده)
یك قاشق مرباخوری      دارچین
یك فنجان     جعفری خرد شده

بادام را در روغن تفت داده و با بقیه مواد مخلوط می كنیم.

مقاله تجمیعی

منبع:http://www.ircook.com

کلید واژه ها: کیبه - غذای - سنتی - لبنان - عربی

سه شنبه 27/11/1388 - 9:49 - 0 تشکر 182813

بسم الله الرحمن الرحیم

تغذیه و سلامت در قرآن و احادیث 

تاکید پیامبر و ائمه بر مسواک زدن 

مسواک زدن

شاید برایتان جالب باشد که بدانید در حدود 110 حدیث مختلف در خصوص مسواک زدن، در کتب حدیث آمده است. محتوای بیشتر این احادیث، بر نقش مسواک در حفظ سلامت دهان و دندان و لزوم توجه و استفاده مردم از آن تاکید می کنند. نکاتی که امروز برای ما کاملا بدیهی به نظر می‌رسد، اما برای اقوام عرب در هزار و پانصد سال پیش کاملا آموزشی و مفید بوده است. این احادیث علی رغم متن ساده، توصیه های مفیدی در خود دارند که بسیاری از آنها امروزه توسط دندانپزشکان به بیماران توصیه می شوند.
اهمیت مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان

حضرت محمد(ص) می‌فرماید: "دندان ها که صاف و زیبا هستند، در اثر جویدن غذا، آلوده می شوند و کم کم بوی دهان تغییر می یابد و ایجاد فساد در قوای دماغیه می نماید. وقتی که انسان مسواک نماید، فساد از بین می رود و دندان دوباره تمیز و پاکیزه می گردد."

پیامبر(ص) می فرمود: "اگر برای مردم دشوار نبود در هر نماز، مسواک زدن را واجب می کردم."

پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: "جبرئیل همواره مرا به مسواک زدن سفارش می‏کرد تا جایی که گمان کردم آن را واجب خواهد ساخت."

رسول الله(ص) فرموده اند: "به مسواک  زدن امر شدم آن گونه که ترسیدم بر من فرض گردد."

امام حسین(ع) چنین می‌فرمود: "پدر ما به ما دستور می داد بعد از خلال دندان ها، سه مرتبه آب را در دهان بگردانیم و دور بریزیم (مضمضه کنیم ). سپس آب را بیاشامیم."

پیامبر(ص) فرمود: "مسواک زدن، اقتضای فطرت انسان است."
توصیه به مسواک زدن

اما رضا(ع) فرمودند: "دو رکعت نماز که بعد از شستن و مسواک نمودن دندان خوانده شود، از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک بهتر است."

امیرالمؤمنین(ع) می‌فرماید: "مسواک زدن سبب جلب رضایت و خشنودی خداوند و اجرای سنت پیغمبر است و وسیله خوشبویی دهان و دندان است."
توصیه به استفاده از خلال دندان

پیامبر(ص) می‌فرماید:  "دندان های خود را خلال کنید، زیرا خلال کردن جزء نظافت است و نظافت نشانه ی ایمان است و شخص با ایمان داخل بهشت می شود."

پیامبر گرامی اسلام برای وادار کردن همه مردم به نظافت دندان و دهان می فرمودند: "یکی از حقوقی که مهمان به گردن میزبان دارد این است که میزبان برای او چوب خلال دندان را در وقت غذا خوردن آماده کند."

توجه اسلام به جزئیات بهداشتی تا این حد بوده که به ما اجازه نداده با هر چیزی، یا با هر چوبی خلال کنیم. در یک روایت آمده است که :"خلال کردن با هر چیزی، موجب فقر است."

امام رضا(ع ) نیز می گوید: "با چوب درخت انار و شاخه های ریحان خلال نکنید، زیرا این هر دو سبب تحریک رگ جذام می شوند."
دندان
فواید مسواک زدن:

امام صادق(ع ) می فرماید: "مسواک  نمودن 12 فایده دارد:

ـ مسواک زدن پیروی از سنت پیامبر است.

ـ دهان را پاک می کند.

ـ سبب ازدیاد نور چشم می شود.

ـ باعث خشنودی خداوند می گردد.

ـ باعث سفید شدن و زیبایی دندان می شود.

ـ از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند.

ـ لثه را محکم می سازد.

ـ اشتها را زیاد می نماید.

ـ بلغم را از بین می برد.

ـ حافظه را تقویت می نماید.

ـ حسنات انسان را در پیشگاه خدا زیاد می کند.

ـ فرشتگان نیز خرسند می شوند."

روش مسواک زدن

امام رضا(ع) می فرمود: "زیاده روی در مسواک زدن، باعث صدمه به مینای دندان و سست شدن ریشه های آن می شود."
نقش مواد قندی در تخریب دندان

امام رضا(ع) می فرمایند: "هر کسی مایل است دندان هایش سالم بماند، شیرینی را بعد از خوردن مقداری نان مصرف کند، زیرا نان در دهان خمیر می شود و این خمیر، گودال ها و حفره های مینا را پُر می کند. در این صورت، شیرینی هیچ گونه تاثیر سوئی بر روی دندان ها نخواهد گذاشت."

و نیز می‌فرمایند: "یکی از هوس های مضری که زیان فوق العاده ای به سلامت و استحکام دندان ها وارد می سازد، هوس خوردن شیرینی است که راه را بر روی بیماری های دندان می گشاید."

خوردن شیرینی ها، امروز در کشورهای متمدن جهان زیاد شده است و یکی از علل عمده امراض دندان است.
جنس مسواک

امام هشتم(ع) می فرماید: "بهترین چوب برای مسواک، چوب درخت اراک است، زیرا این چوب، دندان ها را جلا می دهد و دهان را خوشبو می کند و لثه ها را محکم کرده و نیز از پوسیدگی جلوگیری می نماید؛ و این فواید در صورتی است که مسواک زدن با اعتدال و میانه روی همراه باشد."
چوب اراک؛ معادلی برای مسواک و خمیر دندان های امروزی

اعراب برای مسواک زدن و پاکیزگی دندان‌ها، از چوب درخت اراک استفاده می‌کردند. درخت اراک در مناطق بیابانی می‌روید.

اراک شبیه درخت انار است و در تمام مدت سال سرسبز است. شاخه‌های آن باریک و گرد و برگ های آن به خاطر وجود ماده روغنی سبز رنگ، درخشان است، و شیره ای به رنگ زرد مایل به سبز روشن از آن خارج می شود.

لایه داخلی چوب این درخت از الیاف سلولزی تشکیل شده است. الیاف بر اساس نظامی دقیق در کنار یکدیگر مرتب شده اند و در کنار هم كامل ترین مسواک طبیعی را تشکیل می دهند.

علاوه بر این، چوب درخت اراک حاوی مواد مختلفی است که در جلوگیری از پوسیدگی دندان، استحکام ‌بخشیدن به ساختار دندان، حفظ سلامت دندان و لثه، سفید کردن دندان و خوشبو کردن دهان کاملا موثر است.

مقاله تجمیعی

منبع: هفته نامه سپید

کلیدواژه ها:  مسواک زدن ; حدیث; دندان;سنت پیامبر;خشنودی خداوند; ازدیاد نور چشم; تخریب دندان

سه شنبه 27/11/1388 - 9:58 - 0 تشکر 182815

بسم الله الرحمن الرحیم

تداخل دارو و غذا

Imageتداخلات دارویی و غذایی  

در حرفه پزشکی دارو به موادی گفته می شود که بیماری را متوقف یا معالجه کند ، علائم بیماری را التیام بخشد ، درد را تسکین دهد و فواید دیگر در بر داشته باشد .

تداخل داروها

اگر دو داروی متفاوت را با هم بخورید و یا دارو را با غذا ، مصرف نمایید ممکن است اثرات متفاوتی در مقایسه با هنگامی که یک دارو را به تنهایی  می خورید در شما بوجود آورد . این امر در بسیاری از موارد می تواند مفید باشد و پزشکان برای بالا بردن تأثیر درمان ممکن است ازاین ترکیبات استفاده کنند . غالب اوقات بیش از یک دارو برای درمان سرطان یا فشار خون تجویز می شود . اما تداخل های ناخواسته و زیانبار نیز وجود دارند . این تداخل ها نه تنها بین داروهای تجویزی ، بلکه بین داروهای بدون نسخه نیز ممکن است بروز کنند . بنابراین بهتر است هشدارهای روی برچسب دارو را بخوانید و اگر دارویی را مصرف می کنید پزشک را در جریان بگذارید . یک دارو با داروی دیگر یا غذا ، به دلایل متعددی تداخل می کند .

تداخل دارویی به سه دسته بزرگ تقسیم میشود :

• تداخل دارو با دارو : که در زمانی رخ میدهد که دو یا چند دارو با یکدیگر واکنش نشان دهند. این تداخل دارو با دارو میتواند موجب بروز عوارض جانبی غیر مترقبه شود. برای مثال، ترکیب شدن یک داروی آرام بخش که برای خوابیدن به شما کمک میکند و دارویی که برای رفع حساسیت مصرف میکنید، میتواند موجب کند شدن عکس العملهای شما شده و رانندگی، کار با دستگاههای مختلف و حتا انجام کارهای منزل را خطر آفرین کند.

• تداخل دارو با غذا یا نوشیدنی : این حالت در اثر واکنش بین دارو و مواد خاص خوردنی یا نوشیدنی پدید می آید. برای مثال ترکیب الکل با بعضی از داروها میتواند موجب خستگی، خواب آلودگی و کند شدن عکس العمل فرد شود.

• تداخل دارو با یک وضعیت خاص : این حالت در صورتی است که وضعیت خاص جسمانی یک شخص نسبت به یک داروی خاص واکنش نشان میدهد و دارویی ظاهرا بی آزار را به ماده ای خطرناک مبدل میسازد. برای مثال شخصی که دارای فشار خون بالا است، در صورت مصرف داروهای دکونژستان (ضد احتقان) بینی، ممکن است واکنشهای ناگواری را تجربه کند. داروهای بدون نسخه که طیف وسیعی را هم دربر میگیرند، معمولا دارای اطلاعاتی درباره محتویات دارو، شیوه استفاده از آن و اخطارهایی برای موقعیتهای خاص هستند که مطالعه آنها بسیار مهم است (این اطلاعات در داروهای ساخت ایران معمولا در یک بروشور در داخل جعبه قرار دارد).

تداخلات غذا ـ دارو                            

  مصرف همزمان دارو و غذا در بعضی از موارد باعث تغییر در اثر دارو می گردد .در این موارد معمولاً نیاز به تعویض دارو یا نوع تغذیه نمی باشد اما تغییر زمان مصرف دارو حائز اهمیت است .

- داروهائی كه باید قبل از غذا مصرف شوند عبارتند از:

ampicillinد,antimuscarines,cholestyramine,clidinium-c,digoxin, dipyridamol,

(furosamide,fenfluramine,insulin(zn,Regular,NPH

 15-30دقیقه قبل از صبحانه باید مصرف شوند.

INH,isosorbide,levodopa, T metoclopramide,penicilinV,procainamide,Quinidn,Rifampine, tetracyclin,Thyroxine.

(بجز داكسی سیكلین)
برخی از داروها كه جذبشان با غذابه تاخیر می افتد ولی این امر درجذب كلی انها تاثیر مهمی ندارد فقط زمانی بایدقبل از غذا مصرف شوند كه نیاز به یك اثر فوری از انها می باشد.

  داروهائی كه باید بعد از غذا مصرف شوند عبارتند از:

AL ,Mg hydroxide

Allopurinol,Amoxycillin,Dimenhydrinate,Diphenhydramine,Doxycycline,methenamine

mandelate,phenazopyridine,Qinacrine,simeticone,Theophyline,Theophyline,triamtrene-H

warfarin.

تاثیر این داروها بعد از غذا بیشتراست.

Carbamazepine,Caster-oil,Cimetidine,Digestive,Pancreatin,Paromomycin,Propranolol.

جذب این داروها همراه غذا بیشتر می شود.

 خوشبختانه بسیاری از تداخلات دارویی خطرناك نیستند . بهترین راه برای حفظ سلامتی بیمار در مقابل تداخلات دارویی دانستن نكاتی از قبیل : چگونگی مصرف دارو و چگونگی عملكرد داروها ( نسخه ای , بدون نسخه ) می باشد .

 تداخلات غذا و دارو زمانی ایجاد می گردد كه ماده غذایی مصرف شده بر مواد موثر داروها اثر گذاشته و باعث كاهش جذب یا افزایش متابولیسم دارو گردد . برای مثال : اسید سیتریك موجود در میوه باعث كاهش اثر آنتی بیوتیك های گروه پنی سیلین می گردد و یا محصولات لبنی اثر ضد میكروبی تتراسایكلین را كاهش می دهند .

 بسیاری از داروها تحت ثاثیر مواد غذایی قرار نمی گیرند , اما ممكن است اثرشان با موقع مصرف غذا و نوع غذا در ارتباط باشد در بسیاری از موارد زمان مصرف دارو ( قبل یا بعد از غذا ) قید می شود كه می تواند با محل جذب دارو در سیستم گوارشی در ارتباط باشد .

 توجه داشته باشید اطلاعاتی كه در این مقاله آمده است شامل لیست كامل تداخلات نمی باشد . بهتر است در رابطه با داروهای مصرفی خود با پزشك یا داروساز مشورت نمایید.


توجه 

  كلیه اطلاعاتی را  كه در رابطه با داروها ( بروشور ) می باشد بطور كامل  مطالعه فرمائید . و در صورت بروز مشكل با پزشك یا داروساز مشورت نمایند .

طرح سوالات توسط بیماران

 از پزشك خود در رابطه با داروهای تجویز شده ( نسخه ) سوال نماید و از داروساز دررابطه با مصرف همزمان غذاوداروهای نسخه اییا داروهای غیر نسخه ای (OTC ) سوال نماید .

سوالاتی كه مطرح می گردند عبارتند از:

1-آیا تمام غذاها را می توان با داروی تجویز شده مصرف نمود؟

2 -آیا غذاهایی هستند كه مصرف همزمان انها با داروی تجویز شده باعث افزایش اثر دارو گردد؟

   3-در صورت تداخل دارو و غذا آیا خوردن حجم بیشتری از ماده غذایی باعث افزایش این تداخل  می شود؟        

 4 -آیا مصرف همزمان ویتامینها و مكمل غذایی یاسایر داروها ( بدون نسخه ) با داروی تجویز شده  تداخلی نخواهد داشت؟

انواع تداخلات دارویی                                                              

تداخل دارو با غذا , تداخل غذا با دارو

 همانطور كه می دانیم غذا بر اثر بخشی داروها موثر بوده و دارو نیز باعث تغییر در سوخت و ساز غذا می گردد (Two way Streetخیابان دو طرفه یا  ).


تداخل غذا با دارو

داروها جهت درمان و مراقبت از سلامتی بیماران می باشد در صورتیكه صحیح مصرف شوند موثر خواهند بود . نحوه تغذیه و نحوه زندگی كردن  بسیاری از اوقات باعث تغییراثر دارو در بدن می گردد. 

 توجه

  • بسیاری از آشامیدنی ها , الكل , كافئین و سیگار ممكن است با داروها تداخل داشته باشند این تداخلات به صورت كاهش اثر دارو یا ایجاد عوارض جانبی نمایان می گردد ( فاكتورهای شخصی مثل سن , وزن , جنس , مقدار مصرف در بروز تداخلات مهم می باشد ).
  • مصرف داروهای ضد فشار خون (كاهش دهنده فشار خون ) به همراه تركیبات شیرین بیان ( برای مثال قرص رگلیسن یا سایر تركیبات ) ,نوشابه های الكلی ,موز,شكلات ,پنیر,انجیر,جگر,ماهی,ترشی,اناناس,مخمر,مالت ممكن است به علت امین های مؤثر بر افزایش فشارسبب كاهش اثر داروی كاهش دهنده فشار خون و متناوب با آن افزایش فشار خون می گردد (البته مصرف یكبار در روز تركیبات شیرین بیان مشكلی را ایجاد نخواهد كرد ).
  • مصرف همزمان شیر با غذا های قلیایی موجب از بین رفتن لایهEC و بی اثر شدن دارو می گردد.
  • استامینوفن:با كربوهیدرات ها(بیسكویت ,خرما,مربا..)ایجاد كمپلكس می كند كه ممكن است میزان جذب (نه مقدار داروی جذب شده)به تاخیر افتد .همراه كافئین  اثر دارو بیشتر می شود.  
  • مصرف همزمان غذاهای سرشار از پروتئین و كالری اثر دارو را افزایش می دهد.
  • مصرف همزمان كلسیم با فیبرهای غلات ,سبوس,حبوبات واگزالات ریواس و اسفناج جذب كلسیم را كاهش می دهد.
  • مصرف همزمان گلی كوزید های قلبی با شیر ولبنیات یا غذاهای حاوی كلسیم ممكن است اریتمی ایجاد كنند. گلیكوریس شیرین بیان هیپوكالمی را القاء كرده و موجب مسمومیت از دیگوسین می شود.كربو هیدرات زیاد موجب كاهش جذب دارو می گردد. 
  • مصرف همزمان داروهای تیروئید ( لویتروكسین , لیوتیرونین ) همراه با مواد غذایی مثل چغندر , كلم , كلم پیچ , سویا و... باعث افزایش اثر داروها موثر بر كم كاری این غده می گردد (  این گیاهان حاوی ماده ای بنام goitrogensبود كه باعث بهبود عملكردغده تیروئید می گردد می باشند ).
  • دگزامتازون:مصرف 3-4فنجان چای یا قهوه ممكن است اثر دگزامتازون را افزایش دهد.
  • اریترومایسین:اب میوه و یا  مایعات اسیدی ممكن است تجزیه دارو را تسهیل كند.
  •  فروس سولفات:همراه با چای و قهوه ,حبوبات ,تخم مرغ,لبنیات ممكن است به صورت كمپلكس نامحلول در اید.
  • گریزوفولوین:با غذاهای چرب جذب دارو افزایش می یابد.
  • انسولین:وعده های صرف غذا باید مشخص باشد (مثلا 3بار در روز )در این صورت هیچ وعده ای نباید حذف شود. از شیرینی جات ونیز نوشابه های حاوی كافئین پرهیز نمایید.
  • لوودوپا:همراه لوبیا,جگر گاو,مخمر ممكن است اثربخشی دارو كاهش یابدو
  • لیتیوم كربنات:برای جلوگیری از مسمومیت با این دارو ,اب ونمك ضروری است.
  • فنوتیازین:قهوه وچای زیاد جذب دارو را افزایش می دهد.
  • كینیدین:همراه انتی اسیدها و غذاهای قلیلایی ممكن است دفع دارو كاهش یابد.
  • وارفارین:سبزیجات برگدار سبز (كاهو,اسفناج,كلم,شلغم,سویا)اثر دارو را كاهش می دهد.بستنی جذب وارفارین را كم می كند وپیلز سرخ شده فعالیت ان را افزایش می بخشد.
  • مصرف داروهای ضد آسم ( تئوفیلین , پردوافدرین ... ) همراه با گوشت قرمز كباب شده باعث كاهش اثر این داروها می گردد ( افزایش متابولیسم دارو توسط غذا ).
  • مصرف داروی كینیدین همراه با آب مركبات باعث افزایش طول اثر دارو می گردد ( كاهش متابولیسم دارو در بدن ).
  • مصرف بیش از حد آب میوه باعث كاهش اسیدیته ادرار گشته و از دفع سریع یا نرمال داروهای اسیدی  در كلیه خودداری كرده و باعث افزایش غلظت دارو در خون و متناوب با ان افزایش عوارض جانبی دارو  می گردد .
  • مصرف همزمان داروهای آرام بخش و خواب آور با نوشابه های الكلی باعث افزایش اثر تضعیف كنندگی سیستم اعصاب ( خواب ‌آوری , كوما , مرگ )این داروها می گردد .
  •    مصرف همزمان دارو با مایعات داغ باعث از بین رفتن دارو وكاهش اثر دارو خواهد شد .

توجه

قبل از مصرف دارو برچسب دارو را مطالعه نموده  و در صورت نامفهوم بودن مطالب با پزشك یا داروساز مشورت نمائید.

 تداخلات دارو با غذا

    نوع دیگری از تداخلات دارویی , اثر داروها بر ارزش مواد غذایی می باشد كه به تداخل دارو با غذا موسوم است.  

  •  مصرف همزمان داروهای ضد بارداری با مواد غذایی حاوی ویتامین B ,باعث كاهش جذب این ویتامین می گردد.به طور مثال خانم های مصرف كننده این داروها اغلب كمبود ویتامینB6 و B9
    ( اسید فولیك ) دارند.

 منابع ویتامینB: جگر , سبزیها با رنگ سبز تیره مثل اسفناج , گل كلم .

  • مصرف همزمان فنی توئین یا ویتامین D3 باعث افزایش سرعت تحریب این ویتامین گشته كه با مصرف مقادیر زیادی شیر با جگر این كمبود جبران خواهد گشت .
  • داروهای شیمی درمانی باعث از بین رفتن اشتها , ایجاد تهوع و استفراغ و تغییر حس چشایی و بطور كلی باعث سو تغذیه می گردند .

تداخلات داروهای بدون نسخه ( OTC ) با غذا

تمام تداخلات دارویی صرفا  مربوط به تداخلات داروهای نسخه ای(RX) و غذا نمی باشند , داروهای بدون نسخه   (OTC ) اصولاً خطرناك تر بوده زیرا این داروها بدون توجه به تداخلات همراه غذا مصرف می شوند .

مثال :  

 مصرف اسپرین باعث كمبود ویتامین C می شود بنابراین بهتر است این دارو همراه با آب میوه مصرف گردد .

 مصرف داروهای مدر باعث دفع آب از بدن گشته كه همراه با دفع آب پتاسیم نیز دفع می گردد برای جلوگیری از كاهش پتاسیم بهتر است از مواد غذایی مثل گوجه , پرتقال , آلو خشك , سیب زمینی , كشمش استفاده گردد .

 ( بجز اسپرینولاكتون كه داروی مدر با حفظ پتاسیم خون می باشد ).

 آنتی اسیدها باعث كاهش جذب فسفر موجود در غذا گشته و باعث كاهش غلظت فسفر یا هیپو فسفوتمیا می گردد كه شامل علائمی مثل ضعف و خستگی , بی اشتهایی ,كمردرد می باشد بنابراین بیمارانی كه آنتی اسید مصرف می نمایید باید مقادیر زیادی از تركیبات حاوی فسفر مصرف نمایند ( گوشت قرمز حاوی فسفر زیادی است ).

تداخل دارو و آشامیدنی

اب: بهترین آشامیدنی است  كه می توان همراه دارو استفاده كرد . البته در رابطه با تركیبات آهن استثنا وجود دارد بهترین آشامیدنی برای افزایش جذب قرص آهن , آب پرتقال می باشد.
( آشامیدنیهای حاوی ویتامین ث مثل عصاره مركبات , گوجه فرنگی و آب گریفورت باعث افزایش جذب آهن می گردند ).

 تحقیقات نشان داده با مصرف ویتامین ث جذب آهن چندین برابر می گردد

 الكل : الكل محلول خوبی برای مصرف با دارو نمی باشد این ماده باعث افزایش فعل انفعالات در رابطه با داروها گشته یا اثر آنها را چندین برابر می كند .  

  •  كاهش جذب دارو : الكل باعث كمبود روی و منیزیم در بدن می گردد و جذب ویتامین B6 و آهن رامختل می نماید .
  •  اثر بر متابولیسم كبدی : تغییرات آنزیمی فعال شدن آنزیم های كبدی و خروج سریع دارو از بدن ( گاهاً عكس این عمل صورت می گیرد ).
  •  افزایش حلالیت : الكل باعث حل شدن پوشش داروها آهسته رهش یا كپسولهای گشته
  •  مصرف با داروهای تضعیف كننده CNS: مصرف الكل همراه با این داروها باعث كاهش سریع فشار خون و نارسایی تنفسی می گردد  كه می تواند مرگبار باشد .

 گریب فروت:گریپ فروت حاوی تركیباتی است كه هم تشكیل پلاكهای آترواسكلروز را كاهش می دهد و هم تكثیر سلولهای سرطانی را مهار می كند. با این وجود برخلاف سایر مركبات با بسیاری از داروها تداخل دارد، بخصوص كه همراه صبحانه مصرف شود. این تداخل از طریق مهار یكی از انواع سیستم های انزیمی در  كبدی (نوعی آنـزیم سیتوكروم P-450 بنام سیتوكروم  ((P-4503A4(CYP3A4 )و دیـــواره روده اعمــال می شود. این سیستـــم در كبد 30 درصد و در سلولهای اپتلیـال روده كوچك 70 درصد از كل سیستم آنزیمی موجود در آن قسمـــت را تشكیل می دهند. قابل توجه است كه افراد مختلف به نسبت غلظتی از سیستم p-4503A4كه در روده آنها باشد نسبت به اثر مهاری بر متابولیسم دارو واكنشهای متفاوتی نشان می دهند.تركیبات فعال موجــود در عصاره گریپ فروت شامل Naringenin ، Naringin ، Quercetin ، Kaempferol می باشد. فراوانترین فلاونوئید موجود در آن Naringin می باشد كه تا 10 درصد از وزن خشك میوه را تشكیل می دهد. در واقع بو و مزه تلخ آن مربوط به وجود این ماده است. متابولیت آن Naringenin یك مهار كننده CYP3A4 و CYP1A2 می باشد. در واقع اثر مهاری عصاره گریپ فروت مربوط به هردو تركیب فلاونوئید و فورانوكومارین موجود در آن می باشد.

بر اساس تحقیقات انجام شده آب گریفورت یا میوه گریفوت بر جذب و متابولیسم داروها موثر بوده و باعث افزایش غلظت سرمی دارو و ایجاد عوارض جانبی می گردد .

 یك لیوان آب گریب فروت ( 250 سی سی ) باعث افزایش سطح سرمی داروها و افزایش طول اثر تا 3 برابر می شود . از اینرو در صورت مصرف آب گریبفروت قبل از ظهر ( صبح ) تا قبل از خوابیدن نمی توانید دارو مصرف كنید یا تحت نظارت پزشك باید دوز داروی مصرفی كم گردد توجه داشته باشید میزان تاثیر این ماده در افراد مختلف متفاوت است در بعضی موارد مشاهده شده در غلظت بسیار پائین باعث ایجاد مسمومیت دارویی شده در بعضی موارد نیز تاثیر خاصی نداشته است .

توصیه های دارویی

 داروهای خاص را با ‌آب گریب فروت مصرف ننمائید .داروهای خاص عبارتند از :  

  • داروهای ضداضطراب(الپرازولام,میدازولام):مصرف همزمان این داروها با گریب فروت توصیه نمی شود.
  • بوسپیرون:مصرف همزمان این دارو با عصاره گریب فروت منجر به افزایش غلظت خونی دارو تا 4 برابر غلظت معمول وافزایش عوارض جانبی می گردد.
  •  ضد افسردگی :سرترالین ,نوعی داروی مهار كننده انتخابی بازجذب سروتونین می باشد كه در درمان افسردگی ,وسواس ,حملات پانیك بكار می رود مصرف توام ان با عصاره گریب فروت باعث افزایش 5/1برابری در غلظت سرمی  دارو خواهد شد.كلومیپرامین داروی ضد افسردگی سه حلقه ای می باشد كه در درمان افسردگی ووسواس بكار می رود ,تجزیه این دارو(متیلاسیون) توسط سیستم انزیمی روده و كبد صورت می گیرد بنابراین تداخل قابل ملاحظه ای در این رابطه وجود دارد. 
  •  كاهش دهنده های فشار خون(ضد آریتمی, درمان آنژین ):انتاگونیست های كلسیم از دسته 1و4دی هیدروپیریدین(داروهای محلول در چربی)هستند مصرف همزمان این داروها با اب گریب فروت سبب افزایش عوارض دارو  از جمله كاهش بیش از حد فشار خون ,افزایش ضربان قلب و وازودیلاتوری می گردد.
  •  لوزارتان ( كنترل فشار خون ) دیگوسین ( درمان CHF ):بعلت تداخل درمتابولیسم كبدی مصرف همزمان باگریب فروت منع شده است. 
  •  ضد صرع(كاربامازپین): این دارو در درمان صرع وتشنج به كار میرود به علت نزدیك بودن دوز درمانی ودوز سمی(ایندكس درمانی باریك)بهتر است با اب گریب فروت مصرف نشود.
  • ضد جنون(هالوپریدول ,ترازادون ,زولیلن):مصرف توام با عصاره گریب فروت توصیه نمی شود.
  •  داروهای سیستم گوارشی(سیزاپراید): افزایش غلظتهای پلاسمایی سیزاپراید بـــاعث عوارض قلبی می گــردد، بنـــابراین افرادی كه سیزاپراید دریافـــت می كنند نباید عصاره گریپ فروت مصرف كنند.
  •  كاهش دهنده چربی(استاتین ها): استاتینها با مهار آنزیم HMG-COA ردوكتـــاز، غلظـــت پـــلاسمایی كلستـــرول را كاهش می دهند. لوستاتین، سیم و استاتین، سری واستاتین و آتورواستاتین توسط سیستم آنزیمیCYP3A4 متابولیزه می شوند. مطالعات نشان داده است كه عصاره گریپ فروت فراهم زیستی لوستاتین را تا میزان 15 برابر افزایش می دهد. مكانیسم دقیق ایجاد عوارض رابدومیلوز و میوپایتی ناشی از این داروها مشخص نیست. اما به نظر می رســـد غلظـــت پلاسمایی زیاد مهار كننده های HMG-COA ردوكتاز عامل مهمی در ایجاد عوارض باشد، بنابراین مصرف استاتینها و عصاره گریپ فروت با احتیاط صورت می گیرد.
  • درمان علامتی انرژی(فكسوفنادین, ترفنادین): ترفنادین از جمله آنتی هیستامین ها، آنتاگونسیت گیرنده H1 می باشد. این دارو در دیواره روده توسط آنزیمهای CYP متابولیزه شده و به متابولیتهای كربوكسیلك فعال از جمله Fexofenadine تبدیـــل می شــود. بــا مصرف این دارو خطر بروز تاكی كاردی بطنی وجود دارد. عصاره گریپ فروت از طریق مهار متابولیسم دارو سبب تجمع ترفنادین در خـــون و افزایش QT می شـــود. در مورد سایـــر آنتی هیستامین ها از جمله لوراتادین نیز همین تداخل صادق است.
  •  داروهای پیونداعضا ( ایمنوساپرسانت): سیكلوسپورین یك داروی ایمونوساپرسانت است كه خط اول درمان در مراقبت از بیماران بعـــد از پیــوند مغز استخوان می باشد. جذب این دارو از 90-50 درصد متغیر است. به علاوه متابولیسم آن توسط سیستمآنزیمیp450)CYP) در كبد و CYP3A4 در روده تحت تاثیر قرار می گیرد.

  هورمون اتینیل استرادیول و پروژسترون خوراكی موجود در قرصهای كنتراستپیو به دلیل اثر عبور اول كبدی دارو فراهم زیستی پایین دارد، بنابراین در مصرف توام آن با عصاره گریپ فروت غلظت خونی آن افزایش می یابد.كورتیكواستیروئید:عصاره گریپ فروت بر متابولیسم پردنیزون و پرودنیزولون ونیز هورمون تیروئید تاثیری ندارد كورتیزول از طریق آنزیم 11 بتاهیدروكسی استروئیددهیدروژناز اكسید شده و به كورتیزون غیرفعال تبدیل می شود، عصاره گریپ فروت این آنزیم را مهار می كند و نسبت كورتیزون به كورتیزول را در ادرار كاهش می دهد.

عصاره گریپ فروت در دوز بالا (بیش از 1 لیتر در روز) ممكن است نقش میترالوكورتیكوئید داشته باشد.

توجه

  • از مصرف داروها با گریفورت یا عصاره ان خودداری نمایید ( جز با نظر پزشك معالج ).
  • برچسب  مكمل های غذایی یا غذاها را مطالعه نموده ومطمئن شوید اب یا عصاره گریفورت درانها كاربردی نداشته است.
  • عوارض جانبی مشاهده شده از دارو را به پزشك یا داروساز گزارش دهید .

به هیچ وجه تا 5 ساعت بعد از مصرف دارو یا 2 ساعت قبل از آن ‌آب گریفورت میل نفرمائید .

مقاله تجمیعی

منبع:http://fdo.mui.ac.ir/index.php

کلیدواژه ها: تداخلات دارویی و غذایی ; مصرف همزمان; اثر بخشی;داروهای ضد بارداری;‌آب گریب فروت; مكمل های غذایی

سه شنبه 27/11/1388 - 10:14 - 0 تشکر 182817

بسم الله الرحمن الرحیم

بهداشت محیط 

پیك سلامت

اداره نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی


نحوه نگهداری غذاها در یخچال

  • در جه سرمای یخچال را هر از گاه كنترل كنید تا همواره بین صفر تا چهار درجه باشد.

  • از قرار دادن مواد غذایی گرم و بیش از حد ظرفیت در داخل یخچال خودداری نمائید.

  • قبل از گذاشتن سبزی در یخچال آن را بشویید.

  • میوه‌جات و مواد غذای كپك زده موجب آلودگی یخچال می‌شود لذا در صورت مشاهده آنها را خارج نموده و یخچال آلوده را ضدعفونی نمایید.

  • روی غذای خام و نپخته را بپوشانید یا آنها را بسته‌بندی و در قسمت پایین مواد غذایی پخته شده را نگهداری نمایید.

  • یخچال و فریزر را نزدیك اجاق گاز یا منبع حرارتی دیگر قرار ندهید.

  • باز ماندن درب یخچال برای مدت طولانی و خرابی لاستیك دور درب یخچال در افزایش دما مؤثر است.

  • تمیز كردن مرتب كف و سطوح داخلی یخچال با دستمال تمیز و محلول رقیق جوش شیرین توصیه می‌شود.

  • مقدار دفعات خرید در كنار هم نگهداری نمایید و در كوتاهترین زمان ممكن به یخچال منتقل نمایید.

  • شیر و فرآورده‌های لبنی

  • شیر پاستوریزه را حتماً در داخل یخچال بین صفر تا چهار درجه به مدت حداكثر 48 ساعت نگهداری نمائید.

  • از نگهداری و خرید شیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری نمایید.

  • چنانچه شیر پاستوریزه بیش از 48 ساعت در یخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود قبل از مصرف آن را حداقل به مدت 10 دقیقه بجوشانید.

  • از مصرف خامه و كره غیر پاستوریزه خودداری نمائید.

  • از مصرف پنیر محلی بپرهیزید.

  • بستنی رنگی باید از میوه و یا شربت آن و كاكائو و رنگ طبیعی تهیه شود.

  • از خرید و مصرف دوغ فله‌ای خودداری نمائید.

  • از مصرف كشك مایع كه دارای علائم كپك‌زدگی و بوی نامطبوع می‌باشد خودداری نمائید.

  • كشك مایع پاستوریزه را قبل از مصرف 10 تا 20 دقیقه بجوشانید.

  • توصیه می‌شود از پنیر بسته‌بندی با برچسب دارای مجوز‌های بهداشتی استفاده شود.

  • كسانی كه با مصرف شیر دچار اختلال گوارشی می‌شوند باید شیر را سرد، به مقدار كم و به دفعات بنوشند و یا بجای شیر از ماست و پنیر استفاده نمایند.

  • هیچ سفره‌ای بدون فرآورده‌های لبنی كامل نیست.

  • 45 گرم پنیر معادل یك لیوان شیر است.

  • فرآورده‌های گوشتی

  • از خرید كالباسهایی كه تغییر رنگ داده خودداری نمایید.

  • از خرید همبرگر و كباب لقمه غیر منجمد خودداری به عمل آورید.

  • از خرید سوسیس‌هایی كه تاریخ تولید و انقضاء ندارد خودداری نمایید.

  • كالباس و سوسیس را در قسمتهای بالای یخچال نگهداری نمایید.

  • از نگهداری سوسیس و كالباس به مدت بیش از 36 ساعت در یخچال خودداری نمایید.

  • سوسیس را می‌توان جهت نگهداری بیشتر در داخل فریزر منجمد نمود.

  • از خرید سوسیس و كالباسهایی كه پوشش آنها پارگی دارد خودداری به عمل آورید.

  • از خوردن سوسیس و كالباس به صورت مداوم خودداری نمائید.

  • توصیه لازم در مورد گوشت، مرغ، ماهی


  • گوشت مورد مصرف پس از خرید باید به خوبی شسته شود.

  • حتی‌المقدور از خرید گوشت چرخ كرده و آماده خودداری نمائید.

  • جهت نگهداری گوشت مورد مصرف برای دو تا سه روز از بالاترین قسمت داخل یخچال استفاده نمائید.

  • از خرید گوشت ذبح شده در خارج از كشتارگاه‌‌های مجاز خودداری نمایید.

  • ماهی تازه میبایست دارای فلس درخشنده و محكم به بدن چسبیده، چشم برجسته و شفاف و آبششهای قرمز رنگ بوده و بوی نامطبوع نداشته باشد.

  • گوشت مرغ فاسد، تیره، پرخون یا كبود است.

  • از مصرف مرغهایی كه دچار لاغری شدید هستند خودداری نمایید.

  • توصیه لازم در مورد روغن


  • از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری نمائید.

  • از مصرف مجدد روغنی كه چندین بار حرارت دیده جداً خودداری نمائید.

  • روغن باید در محل خنك و دور از نور و هوا و در ظرف در بسته نگهداری شود.

  • به هنگام طبخ با روغن از حرارت كم استفاده نمائید.

  •  از روغن مایع مخصوص سرخ كردنی جهت سرخ كردن استفاده شود.

  •  مصرف خوراكهای سرخ كردنی را به حداقل برسانید.

    مقاله :تجمیعی

    منبع:http://shc.sums.ac.ir/environment.htm

    کلید واژه ها:نحوه نگهداری غذاها;یخچال;شیر;

    فرآورده‌های گوشتی;ماهی;روغن

  • سه شنبه 27/11/1388 - 10:21 - 0 تشکر 182819

    بسم الله الرحمن الرحیم

    طب سنتی 

    خلط و مزاج در طب سنتی خلط و مزاج در طب سنتی

    در این مقاله شما را با انواع خلط های بدن ومزاج ها که پایه های  اصلی طب سنتی هستند آشنا خواهیم کرد.


    خلط ماده ای است مرطوب روان که از غذاها در مرحله نخستین هضم بوجود می آید و بچهار نوع تقسیم یم شود، خلط خونی، خلط بلغمی، خلط صفراوی زرد و صفراوی سیاه و خلط سودائی.


    پاولف فیزیولوژیست مشهور روسی در انسان چهار نوع خلط یافته است که دقیقاً با اخلاط چهارگانه بالا مطابفت دارد.


    بعقدیه او تحریک ضعیف و منع ضعیف بیان کننده نوع سوداوی ضعیف است تحریک قوی و منع ضعیف، نشان دهنده نوع آتشی مزاج صفراوی است.


    تحریک قوی همراه با منع قوی بیانگر نوع آرم بلغمی و زنده دل دموی، بر حسب میزان قابلیت تحریک آنها است.


    با توجه به اینکه چهار نوع خلط پیشنهادی پاولف با اخلاط اربعه مطابقت دارد می توان امیدوار بود که علم در آینده بتواند، رطوبت، خشکی، گرمی و سردی بدن را اندازه گیری نماید.


    مزاج


    مزاج کیفیتی است که از واکنش متقابل اجزای ریز مواد متضادبوجود می آید در این واکنشهای متقابل بخش زیادی از یک یا چند ماده با بخش زیادی از ماده یا مواد متخالف با هم می آمیزند (بر هم تأثیر می کنند) از این آمیزش و تأثیر، کیفیت مشابهی حاصل می شود که آن را مزاج نامیده اند.


    میتوان چنین گفت که مزاج عبارت است از:


    تأثیر متقابل اثر متضاد عناصر چهارگانه و یا بعبارت دیگر مزاج حالت فعالیت کل بدن یا اجزاء بدن است، چنانچه گرمی را می توان حالت تجمع انرژی و سردی را حالت کم شدن و تفریق انرژی و رطبت و خشکی را بیان کننده حالاتی از ماده دانست.


    گرمی و سردی مزاج از اصول علمی برخوردار است برای رشون شدن موضوع بشرح زیر می پردازیم.


    از اول قرن بیستم پزشکان و دانشمندان اروپا دو موضوع را در دانش پزشکی مورد توجه کامل قرار دادند و بتدریج که مطالعات و آزمایشات علمی درباره آن پیشرفت کرد، اهمیت آن روز افزون گردید یکی از آن دو سلسله اعمال نباتی (سیستم نور و ژتاتیف) و دیگری غدد مترشحه داخلی است که موضوع علم (آندوکرینولوژی) را تشکیل می دهد، کلیه اعمال حیاتی و هر گونه فعل و انفعالات شیمایی بدن تحت نظر مستقیم این دو دستگاه انجام می گردد و هر اختلالی که در کار اعضاء و اجزاء تخلیه بدن بروز کند، دخالت مستقیم این دو دستگاه در آن محرز است و چون خود این دو دستگاه با هم ارتباط بسیار نزدیک دارند و از لحاظ علمی لازم و ملزوم یکدیگرند بطوریکه می توان گفت یک دستگاه می شوند، لذا امروز آنها را مجموعاً بنام سیستم نرواندوکرین؛، می نامند.


    اعضاء و اجزاء مختلف این دستگاه بزرگ ارمونهای متعددی ترشح می کنند و اعمال مختلف اعضاء بدن تحت عمل این ارمونها انجام می گردد، بروز هر عمل حیاتی مربوط بیک سلسله اعمال شیمایی است و کلیه اعمال حیاتی انجام شده در بدن تولید حرارت می کند و هر چه فعل و انفعالات شیمایی انجام شده در بدن سریعتر و تندتر انجام شود حرارت بیشتری تولید می شود و تمام این واکنشها مربوط به فعالیت غدد مترشحه داخلی است و مقدار حرارت ایجاد شده با تعیین متابولیسم بازال انجام می شود در بین همه غدد داخلی، غده تیروئید بیش از همه در بالا بردن متابولیسم بازال (سوخت و ساز بدن) فعال است، بطوریکه هر چه فعالیت غده تیروئید بیشتر باشد متابولیسم بازال بیشتر است.


    اگر چند نفر هم سن و هم جنس را انتخاب کنیم و متابولیسم بازال آنها را در نظر بگیریم مشاهده می شود که نسبت بالا یا پایین بودن متابولیسم بازال در آنها یکسان نیست و در عده ای بالا، و در تعدادی کم و در افرادی بطور متوسط معتدل می باشد، می توان گفت که با هم فرق دارد، گر چه همه آنها یکسان از نظر سن و جنس بوده باشند.


    دسته ای که فعالیت غده تیروئید در آنها معتدل است حکمای قدیم آنها را دارای مزاج معتدل می نامند، در دسته ای که فعالیت غده بیش از حد طبیعی است ، قدما آنها را گرم مزاج می نامند.


    در دسته ای که فعالیت غده تیروئید کمتر از طبیعی بوده است، اینها را سرد مزاج گفته اند:


    اینجا معلوم می شود که نظریه گرمی و سردی مزاج تا چه اندازه اصالت علمی متین و محکم دارد.


    اکنون می توان گفت هر ماده ای که از خارج وارد بدن می شود چه داروئی باشد و چه غذایی در غدد مترشحه داخلی منجمله روی غده تیروئید اثر خواهد کرد لذا متابولیسم بازال بالا یا پایین خواهد رفت. که نتیجۀ آن ایجاد حرارت یا برودت خواهد شد و قدما هر ماده ای که متابولیسم را بالا برد، گرم و هر ماده ایکه آنرا بحد اعتدال وا دارد معتدل می گوید، در این صورت کلم و کدو و خیار و کاهو که در طبیعت قدیم سرد می باشند متابولیسم بازال را پایین می آورند و تره و شنبلیله که هر کدام بعقیده دانشمندان قدیم گرم محسوب شده اند، متابولیسم بازال را بالا می برند.


    با این توجه مبحث گرمی و سردی دارای اهمیت علمی بوده و از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.


    مزاج اندامها


    هر اندامی دارای اعتدال مزاج ویژه خود می باشد و از لحاظ مزاج با اندام دیگر متفاوت است مثلاً مزاج استخوان وقتی معتدل است که خشکی آن بیشتر باشد ، مغز آدمی موقعی معتدل است که رطوبت زیاد داشته باشد، قلب موقعی در حد اعتدال است که از حرارت ویژه ای برخوردار بوده باشد و اعصاب وقتی در حد اعتدالند که از سردی مخصوص خود بهره مند شده باشند.


    خداوند متعال هر اندام و هر جانواری را مزاجی بخشیده است که به آن سزاوار است و این مزاج با توان و تحمل وی سازگار و باحوال و کردارش متناسب است و مزاج انسان در آفرینش متناسب با نیروی او متناسب با کنش و واکنشهای اوست و بهر اندامی نیروئی داده است که شایسته آن است برخی از اندامها را گرم، عده ای را سرد، تعدادی را خشک و دسته ای را مرطوب آفریده است.


    اندامهائیکه دارای مزاج گرمند به ترتیب اولویت بررسی می شود.


    1- گرمترین اندامهای آدمی روان است و نیز دل که خواستگاه روان است.


    2- خون که گرم است.


    3- کبد که شبیه خون لخته شده است.


    4- گوشت که پس از جگر از لحاظ گرمی قرار دارد.


    5- ماهیچه ها که پس از گوشت قرار دارند.


    6- کبد و کلیه هاریال رگهای ضربان دار، رگهای بدون ضربان.


    اندامهای دارای مزاج سرد بترتیب اهمیت:


    بلغم، پیه، چربی، مو، استخوان، غضروف، زردپی ها، غشاء(شامه) عصب، نخاع، مغز، پوست.


    اندامهای دارای مزاج مرطوب


    بلغم، خون، چربی، پیه، مغز، نخاع، گوشت، پستان، بیضه ها، ریه ها، جگر، طحال، کلیه ها، ماهیچه ها، پوست.


    بعضی از اعضاء فوق دارای مزاجی سد و مرطوب می باشند که در هر دو دسته نام برده شده اند.


    اندامهای دارای مزاج خشک:


    1- مو، استخوان، غضروف ها، زردپی ها، شامه، شریانها، وریدها، عصب حرکتی، که سرد و تر و خشک تر از حد اعتدال است.


    مزاج در مرحله عمر


    خردسالان از روز تولد تا دوران جوانی از نظر مزاج بگرمی نزدیکترند و در حد اعتدال گرمی اند و از نظر رطوبت مزاج پا را فراتر نهاده اند.


    اعتدال مزاج نوجوانان بیشتر از اعتدال خردسالان است ولی جوان در مقایسه با خردسالان خشک مزاج تر و در مقایسه با پیران و نوپیران گرم مزاج تر است . تن نوپیران و پیران سرد است (در حد اعتدال).


    نشانه های زیر راهنمای حالات مزاجی است:


    اگر ماهیچه ها زیاد باشند دلیل بر وجود رطوبت و گرمی است و گواه استواری و استحکام است اگر گوشت کم باشد و چربی هم نداشته باشد (لاغری) نشان دهنده گرمی و خشکی است. لیکن چربی و پیه همیشه نشانه سردی هستند.


    اگر همراه چربی پیه زیاد باشد و عروق تنگ باشد یعنی برجستگی عروق در کار نباشد و شخص در هنگام کم غذایی به لاغری گراید و حرارت غریزی او کم شود، دلیل بر مزاج طبیعی و سرشتی است.


    کمی چربی و پیه دلالت بر حرارت دارد، زیرا ماده چربی و پیه زاده چربی خون است که سردی آنرا بند آورده است، از این رو است که چربی کبد کم و روده ها زیاد است.


    تن پرگوشت و کم چربی و کم پیه دلیل بر وجود رطوبت زیاد از حد است اگر بدنی پرگوشت و پرچربی و پر پیه باشد که از حد معمولی زیادی کرده باشد دلیل بر رطوبت و سردی بیش از اندازه است و چنین بدنی سرد و تر مزاج است، بدن خنک و بدن سرد مزاجان از لحاظ سستی و تنبلی در درجه اول است و بعد از آن بدنهای گرم و خشک.


    بطور خلاصه می توان گفت که:


    در چاقان با گوشت زیاد، مزاج گرم و تر است، در چاقان (چاقها) با چربی زیاد ، مزاج سرد و تر است در لاغران کم گوشت، مزاج سرد و تر و در لاغران کم چربی مزاج گرم و خشک است.


    اگر گرمی و خشکی با هم جمع گردند موی در رستن سریع تر و کلفت تر خواهد شد کم شدن رشد مو یا توقف آن دلیل بر دو حالت است اول آنکه خون در محل رستنگاه (محل رویش خود) کم می شود که در این حال مزاج بسیار تر است رنگ موی اگر سیاه باشد دلیل گرمی مزاج است موی مایل به زرد دلیل سرد مزاجی است موی طلائی و سرخ دلیل بر اعتدال مزاج است موی سفید دلیل بر رطوبت و سردی است همچنانکه در پیران صادق است و یا دلیل بر خشکی شدید است.


    بیماریهای خشک کننده می توانند موی را سفید کنند بعقیده ارسطو سفید شدن موی دلیل بر وجود بلغم است اما باید دانست که تغییرات آب و هوا در شکل و مقدار مو مؤثر است از این رو دلیل کاملی وجود ندارد که سفید یا کم بود و یا زیادی موی دلیلی بر مزاج مخصوص باشد.


    پوست نیز می تواند صاحب خود را از نظر مزاجی معرفی نماید بدین طریق که ـ سفید بودن پوست دلیل بر کمبود خون و همراه با سردی مزاج است اگر سردمزاجی نباشد کمبود یا نبودن خون همراه گرمی و خلط صفراوی است که بر اثر آن رنگ پوست زرد می گردد.


    سرخی زیاد پوست دلیل بر وجود خون زیاد و راهنمای گرمی مزاج خیلی زیاد باشد دلیل بروجود صفراست.


    پژمردگی رنگ پوست و از زردی به سیاهی زدن آن، نشانه این است که سردی شدید، خون را کم کرده است.


    رنگ پوست اسمر (سیاهی که بزردی می زند) پوست را بسوی گرمی راهنمایی می کند.


    پوست دارای رنگ بادمجانی دلیل بر سرد مزاجی است و نیز خشک مزاجی زیرا این رنگ نتیجه سودای خالص است. زنگ گچی، مزاج سرد را می رساند رنگ بلغمی و سردی دلیل بر سردی و تر مزاجی است که با کمی سودا مخلوط است رنگ عاجی دلیل بر آنست که سرد مزاجی ناشی از باغم است.


    قوای نفسانی نیز می تواند راهنمای مزاج انسانی باشد از این رو:


    خشمناکی زیاد بیتابی، آشفتگی، زرنگی، زودفهمی، اقدام سریع، بیشرمی، سنگدلی، چالاکی، خلق مردانه و غیرو دلیل بر گرم مزاجی است و حالات عکس آن دلیل بر سرد مزاجی است.


    پایداری در خشم، در آشتی، خیالپردازی، تودار بودن و نظای رآن نشانه خشک مزاجی است، تأثیرپذیری زودگذر دلیل بر گرم مزاجی است. گرم مزاجها در خواب می بینند که در آتش می سوند و یا آفتاب زده می شوند سرد مزاجها در خواب می بینند که رنج می بینند و یا در آب سرد غوطه ورند کسی که خلط زیاد دارد خواب همجنس آنرا می بیند.


    علائم ازدیاد یا چیره شدن یکی از اخلاط چهارگانه و در مان آن


    چون پایه و اساس این کتاب بر روی حالات چهارگانه مزاجها قرار دارد و معالجه و طبابت از روی علائم و نشانه های موجود رد بدن بیمار شروع می شود لذا باید دقیقاً مزاج یا حالات کنونی هر بیمار مورد معالجه بخوبی تعیین گردد و بررسی شود که حال او با کدام یک از اخلاط چهارگانه 0خون، صفرا، سودا، بلغم) مطابقت دارد و کدام خلط در بدن بیمار پیدا شده است که زیادی آن باعث بیماری و ناتوان گشته است، از این رو در اول کتاب برای روشن شدن مطلب مکرر نام مزاج و اخلاط برده شده است.


    متذکر شویم که چون غذاهای وارد شده در بدن باعث پیدایش اخلاط مربوطه خواهد شد و امتلاء و پر شدن آوندهای بدن از شیره غذاها مزاج یک فرد را تعیین می نمایند از این روز شناختن غذاها هم اهمیت فراوانی در ایجاد و پیدایش بیماری خواهد داشت و ازدیاد هر مواد خورده شده ای در بدن ایجاد همانگونه واکنشی را خواهد کرد که مربوط باوست.


    با این تعریف معلوم یم شود که پیدایش حالات چهارگانه کاملاً مربوط به مواد غذایی وارد شده در بدن است.


    این روشنگری بما اجازه می دهد که با تغییر مواد غذایی بتوانیم بیشتر بیماریها را تغییر یا بهبودی بخشیم و با دادن غذا یا مواد ضد حالت بیماری وضع مرض و بیماری او بحالت طبیعی برخواهد گشت.


    بنظر می رسد که با تغییر دادن حالت خلط بیمار و عوض کردن محیط داخلی بدن (پ، اچ) می توان در زندگی میکروبها، انگلها و جرم های بیماریزا دخالت کرده آنها را از سیر خود بازداشت مثلاً جرم بیماریزائی که قبلاً در محیط قلیایی زندگی می کرده با برگشت محیط زندگی او بوضع ضد آن (محیط اسیدی) بعلت عدم ناسازگاری با محیط فعلی، زندگی را از دست خواهد داد یا لااقل در پیشرفت آن رکودی حاصل خواهد شد و این عملاً در معالجه گیاه درمانی به تجربه رسیده است.


    عوض کردن محیط داخلی بدن برای ادامه یک خلط و یا ژرم بیماریزا بهترین راه مبارزه در پیشرفت بسوی سلامتی است. یا بهتر بگوییم تغییر ناگهانی حالت بدن از خلطی به خلط دیگر و از محیطی به محیط دیگر مثلاً سردی را به گرمی مبدل کردن و یا عکس آن، بهترین راه مبارزه و بهترین مانع برای پیشرفت حالت ژرمهای بیماریزا است.


    برای مثال:


    بیماری مبتلا به سنگ ادراری تناسلی مراجعه می نماید، با بررسی مزاج و محیط داخلی او از روی علائم ظاهری و معاینان کلینیکی معلوم می شود که او صاحل کدام یک از اخلاط چهارگانه است و کدام خلط در بدن او غلبه کرده که منجر به ایجاد رسوبات ادراری تناسلی شده است با عوض کردن آن خلط بیمرایزا بوسیله موادی ضد آن رسوبات حاصله از بین خواهد رفت مثل آبی که یخ بسته باشد و آنرا در محیط گرم قرار دهند و بهمین طریق املاح پیدا شده در آوندهای بدن آدمی تغییر کده بهبودی یا بیماری پیدا می شود.


    طب گیاه در مانی بقدری تابع غذاها و محیط داخلی بدن است که با گفتن قارادهان ترش و با بردن نام شیرینی، ذائقه شیرین خواهد شد.

    مقاله تجمیعی

    منبع:http://fa.parsiteb.com

    کلید واژه ها: طب سنتی ;خلط ;مزاج;طب گیاه;سنگ ادراری تناسلی; 

    برو به انجمن
    انجمن فعال در هفته گذشته
    مدیر فعال در هفته گذشته
    آخرین مطالب
    • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
      آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
    • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
      جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
    • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
      خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
    • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
      پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
    • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
      اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.