• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 17800)
پنج شنبه 15/11/1388 - 16:31 -0 تشکر 180179
درج مقالات کاربران انجمن برای صفحه اصلی تبیان

با سلام به شما کاربران عزیز انجمن های تخصصی تبیان

همانگونه که در صفحه اصلی سایت تبیان اطلاع داده شد ؛ از این پس قرار است 30 درصد مطالب صفحه اصلی تبیان با قلم و دستان توانای شما تولید گردد .

لذا از شما کاربر گرامی می خواهیم با انتخاب موضوع و انجمن مورد نظر خود ؛ مطلب خودتان را تنها در ذیل همین مبحث مطابق با قالب مندرج در اطلاعیه سایت وارد نمایید .

 

 

نمونه مطلب ارسالی

 

ساختار ورود مقالات باید از الگویی مشابه جدول ذیل پیروی نماید:

  
1 – عنوان یا تیتر مطلب چگونه از بروز بیماری قلبی جلوگیری کنیم ؟
2 – کلید واژه ها بیماری قلبی ؛ چربی ها ؛ فشار خون ؛ تغذیه مناسب و ...
3 – تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی تلفیقی
4 – متن مطلب امروزه بیماری های قلبی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جوامع پیشرفته و در حال توسعه محسوب می شوند . ....
5 – نام نویسنده و منبع مطلب 1 – هفته نامه سلامت 2 – انجمن تخصصی پزشکان بدون مرز 3 - ....
 

برای شما عزیزان آرزوی موفقیت داریم

 

سه شنبه 27/11/1388 - 10:35 - 0 تشکر 182822

بسم الله الرحمن الرحیم

بررسی موارد تغذیه ای، بهداشتی و سلامت مربوط به غذاهای

 آماده در بازار

دشمن خوشمزه


نویسنده: مهدی شراهی



پوكی استخوان، سرطان لوزالمعده، جهش ژنتیكی، تضعیف سیستم ایمنی بدن، سرطان و زوال عقل، بیماری های قلبی و عروقی پدیده هایی اند كه امروزه نام آنها با غذاهایی كه فست فود نامیده می شوند همراه می آید؛ غذاهایی كه آسان و زود در مراكزی با همین نام تهیه، تولید و توزیع می شوند. تولید غذاهای سریع اكنون به یك صنعت درآمدزا تبدیل شده و در بسیاری از كشورهای جهان رشد چشمگیری یافته است. جوانان و نوجوانان از گروه های هدف و مشتریان ثابت مراكز فروش فست فودها هستند. پیتزا، انواع ساندویچ، هات داگ، چیپس، پنیر، مرغ سرخ كرده به همراه سیب زمینی سرخ كرده متداول ترین فست فودها را تشكیل می هند. بسیاری از پژوهشگران و متخصصان تغذیه، مصرف مستمر و بی رویه این غذاها در رژیم غذایی افراد را عاملی برای بسیاری از بیماری های كنونی بدن انسان می دانند و نسبت به جایگاه این غذاها در برنامه غذایی بخش مهمی از جامعه نگران شده اند؛ نگرانی از گسترش پدیده فست فودیسم در ایران.

چندی پیش مدیركل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت اعلام كرد كه مصرف سوسیس و كالباس بیش از یك بار در ماه سرطان زا است. به اعتقاد وی مصرف اندك سوسیس و كالباس مثلاً ماهی یك بار مضر نیست، اما اگر خوردن این غذاها عادت شود و به علت آسانی تهیه و ارزان بودن، بیش از حد مجاز مصرف شود عوارض زیادی را به دنبال دارد كه سرطان زا بودن یكی از آنها است.
گفته می شود براساس آخرین آمار بررسی تغذیه كشور كه با هدف ریشه كنی سوء تغذیه ایرانیان انجام شده است، ۶۳ درصد جمعیت مورد مطالعه در تهران چاق اند و اضافه وزن دارند، ۲۴ درصد فشار خون، ۵۴ درصد اختلالات چربی خون و ۱۱ درصد نیز دیابت دارند كه مهم ترین علل بروز آنها گرایش به مصرف زیاد غذاهای فست فود، عدم تحرك و جایگزین شدن سوسیس و كالباس به جای نان و پنیر است.
پوكی استخوان، سرطان لوزالمعده، جهش ژنتیكی، تضعیف سیستم ایمنی بدن، سرطان و زوال عقل، بیماری های قلبی و عروقی، چاقی، انسداد ریوی و كوتاهی عمر از مهم ترین بیماری ها و عوارضی است كه تاكنون برای فست فودها به ویژه مواد اولیه آنها مانند سوسیس و كالباس برشمرده شده است. این عوارض امروزه به اندازه ای فراگیر شده كه دانشمندان هشدار داده اند كه رفت و آمد زیاد به رستوران های فست فود و مصرف مداوم این فرآورده های گوشتی كوتاهی عمر را موجب می شود.
برخی متخصصان و پزشكان برآنند كه سوسیس و كالباس موجب بروز بیماری های ریوی می شوند.
گفته می شود افرادی كه ماهانه ۱۴ وعده یا بیشتر از فرآورده های گوشتی همچون سوسیس و كالباس استفاده می كنند بیشتر در معرض بیماری های ناشی از آنها هستند.
مواد اولیه غذاهای زودآماده بیش از نیاز بدن انرژی ایجاد می كنند كه مصرف مستمر آنها منجر به افزایش وزن و گرسنگی سلولی در بدن می شود و سیستم ایمنی بدن انسان را درازمدت ضعیف كند.
كارشناسان تغذیه در این باره گفته اند: افزودنی های موجود در مواد غذایی فست فودها مشكلاتی همچون اختلال در دستگاه عصبی، مشكلات پوستی، اختلال در دستگاه تنفس را پدید می آورند.
محققان به این نتیجه رسیده اند كه ریشه بسیاری از نارسایی هایی كه با افزایش سن بروز می كند را می توان در تغذیه نامناسبی جست كه فرد در جوانی داشته است. به اعتقاد آنان تغذیه مناسبی كه به اندازه كافی میوه، سبزی، لبنیات، غلات سبوس دار و پروتئین ها را دربرداشته باشد از بروز این آثار و عوارض جلوگیری می كند.
* فست فودیسم، یك پدیده اجتماعی
یك كارشناس ارشد در این باره می گوید: گسترش روی آوردن به فست فودها یا غذاهای آماده و حاضری یك مقوله اجتماعی است. همانگونه كه مردم یك جامعه برای مسائل گوناگون فرهنگی و اجتماعی از الگوهایی بهره می برند كه با ویژگی هایشان سازگار و مطابق شرایط روز باشد، در زمینه تغذیه نیز بدینگونه عمل می كنند. این مسئله جزو مقتضیات نوین زندگی اجتماعی است. این مقتضیات ما را به سمت یك الگوی مشخص سوق می دهد.
فرید نوبخت می افزاید: در زمینه فرهنگ غذا خوردن باید گفت با سرعت گرفتن شكل زندگی اجتماعی به نظر می رسد برخی الگوهای سنتی مانند پهن كردن سفره یا چیدن میز غذا و حضور همه اعضای خانواده در كنار آن آرام آرام با شكل تازه زندگی، دیگرهمخوانی چندانی ندارد و امروزه مردم به ویژه نوجوانان و جوانان به استفاده از فست فودها و غذاهای زودآماده روی آورده اند. بدین ترتیب می توانند از زمان خود برای دیگر امور بهره ببرند. البته كانون خانواده ها اكنون همچون گذشته نیست. همه اعضای خانواده با پیدایی مشغله ها و كارهایی كه جزو ویژگی های زندگی مدرن است، هر یك در پی كاری و مشغله ای هستند و كنار هم نشاندن آنها برای صرف یك غذای سنتی با آداب مشخص آن چندان كار ساده ای نیست.
وی تاكید می كند: البته این پدیده جالبی نیست و دور شدن از سفره های سنتی ایرانی كه مخلفات متعارفی در كنار غذاهای آن قرار داشت و بخش عمده ای از نیازهای تغذیه ای بدن را تامین می كرد موجب شده فست فودها و مراكز عرضه اینگونه غذاها جایگاه قابل تاملی در میان جوانان امروزی به دست آورند؛ بدین ترتیب آنان از الگوی سنتی و معنادار تغذیه فاصله گرفته، بر سر خوان پركشش فست فودها می نشینند.
به اعتقاد این متخصص تغذیه مصرف زیاد و مكرر فست فودها یقیناً مشكلاتی برای سلامت مصرف كننده ایجاد می كنند. نوبخت تصریح می كند: غذاهای آماده ای كه امروز به عنوان فست فود طرفداران پروپا قرصی در جامعه پیدا كرده اند، بسیار پرچرب و حاوی قندهای ساده اند. همچنین نكات بهداشتی در بسیاری از موارد در تهیه و توزیع این غذاها رعایت نمی شود. این موارد می تواند سبب بروز مشكلات تغذیه ای و خطرهایی در سلامت فرد و جامعه شود.
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی برآن است كه یكی از فوری ترین آثاری كه مصرف فست فودها می تواند به همراه داشته باشد حتی اگر مواد اولیه این غذاها با استانداردهای مناسب هم تهیه شده باشند، مسئله آلودگی های میكروبی این گونه غذاها و در نتیجه بروز مسمومیت های شدید غذایی است.
* انتخابی به ظاهر ساده و اقتصادی
بررسی ها نشان می دهد پیشینه رواج فست فودها به شكل امروزی به اوایل قرن بیستم در آمریكا بازمی گردد. گویا یك مركز تهیه غذاهای آماده در شهر، غذاهای آماده را در اختیار مشتریان قرار می داد. با رونق كسب و كار این مركز، آرام آرام فست فودها و غذاهای زود آماده هوادارانی پیدا كرد، گسترش یافت و این شیوه غذایی در دیگر كشورها نیز رواج یافت. امروزه استفاده از فست فود در بسیاری از كشورها طرفدارانی ثابت دارد و توانسته است در رژیم غذایی آنها برای خود جایگاهی به دست آورد. فست فودها را غذاهای تنبلی نام نهاده اند.
سرعت زندگی امروزی و كمبود وقت بسیاری از جوانان ایرانی در كارهایشان گرایش به این گونه غذاها را افزایش چشمگیری داده است. آنان به دلیل كمی وقت و گرانی غذاهای سنتی ایرانی بیشتر به سمت فست فودها كشیده می شوند. برخی از طرفداران غذاهای آماده معتقدند امروزه كه كار، تحصیل و مشغله های روزانه مجال آشپزی های طولانی سنتی را به آنها نمی دهد، این غذاها گزینه هایی بهترند. البته اینان نمی دانند با این انتخاب به ظاهر ساده و اقتصادی، در آینده زمینه بروز چه بیماری هایی را در بدن خود فراهم می كنند.
گفته می شود بیش از ۳۰ درصد جوانان و نوجوانان ایرانی به طور ثابت به فست فودها روی آورده اند. ارزان بودن غذاهای فست فودی، سادگی و شلوغی مراكز ارائه این غذاها و خوشمزگی جزو معیارهایی است كه آنان را به مصرف فست فود كشانده است.
البته نمی توان به گسترش این مراكز خرده گرفت و ممنوعیتی برای آنها ایجاد كرد، زیرا آنها توانسته اند به دلایل گوناگون به عنوان تغذیه اصلی بخش مهمی از جامعه ایرانی را تشكیل دهند. مسئله مهم این است كه اكنون تهیه یك غذای سنتی به اندازه ای هزینه بر است كه روی آوردن به فست فود برای بسیاری از افراد اقتصادی تر می نماید. به اعتقاد آنان هنگامی كه خوردن یك فست فود نسبت به یك غذای سنتی زمان و هزینه كمتری می خواهد، انتخاب این رژیم غذایی به صرفه تر است.
یكی از مشكلاتی كه خوردن فست فودها برای بدن دارند این است كه مشتریان عمدتاً به همراه آنها نوشابه می نوشند كه علاوه بر بیماری ها و عوارض مرسوم فست فودها، نوشابه نیز پیامدهایی برای بدن انسان دارد. متخصصان برآنند كه نوشیدن بیش از یك لیوان نوشابه حتی بدون قند آن در روز به افزایش سندرم متابولیك، بیماری های قلبی و ابتلابه دیابت كمك می كند. همچنین اسید نوشابه های گازدار مینای دندان را فرسوده كرده، قند بالای این محصولات، پوسیدگی دندان ها را سرعت می بخشد.
چندی پیش محققان دانشگاه كلمبیا در آمریكا اعلام كردند حتی حذف عوامل خطرساز مانند سیگار كشیدن، رژیم غذایی ناسالم و نیز بالارفتن سن هم اثری در پیامدهای مصرف زیاد غذاهای یادشده ندارد و می توان گفت احتمال ابتلابه بیماری مزمن انسداد ریوی در افرادی كه دست كم ۱۴ بار در ماه فراورده های گوشتی مصرف می كنند، ۷۸ درصد بیشتر از افرادی است كه به این فراورده های گوشتی روی نمی آورند.
* مصرف فست فود، هرچه كمتر بهتر
نوبخت كارشناس ارشد تغذیه درباره حد مجاز استفاده از این گونه غذاها معتقد است: نمی توان گفت حد مجاز برای استفاده از چنین خوراكی هایی چند وعده در یك دوره زمانی مشخص است اما به طور كلی به عنوان یك توصیه تغذیه ای باید گفت این گونه غذاها هرچه كمتر استفاده شوند بهتر است. البته مصرف یك وعده از اینها لزوماً سلامتی انسان را به خطر نمی اندازد اما استمرار این استفاده آسیب های تغذیه ای پدید می آورد كه برای سلامتی انسان خطرناك است.
وی می افزاید: این غذاها معمولاً انرژی بسیاری را به دلیل دارا بودن مقدار بالای چربی بویژه گونه های نامناسب تغذیه ای مانند روغن هایی كه ماهیتاً و نیز پس از سرخ شدن دارای اسید چرب ترانس می شوند، پیامدهای بدی برای بدن فرد دارند و عوارض جبران ناشدنی را پدید می آورند. این غذاها قندهای ساده دارند و كم فیبرند و با وارد كردن انرژی زیاد بدون این كه مواد مغذی ضروری برای بدن همچون ریزمغذی ها و املاح شرایط نامناسبی را برای سلامت انسان رقم می زنند.
به گفته وی مسمومیت های خطرناك برای بدن از جمله عوارض استفاده مداوم از چنین غذاهایی است. فست فودها دارای چربی، هیدروكربورات و نمك بالاهستند، در برابر، ویتامین ها، املاح و فیبرهای غذایی كمی دارند و مصرف مداوم این غذاها می تواند سبب بروز چاقی و انواع بیماری های مزمن ناشی از چاقی مثل قلبی، عروقی، كلیوی بویژه دیابت شود. مواد اولیه این گونه غذاها نمك بسیار بالایی دارند كه باعث پرفشاری خون می شود.
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی می گوید: مواد اولیه این گونه غذاها مانند سوسیس، همبرگر و كالباس جزو محصولاتی اند كه استانداردهای اجباری دارند و در كارخانه توسط مسئول فنی و بازرسان دانشگاه های علوم پزشكی تحت نظر قرار می گیرند و آزمایش های میكروبی و شیمیایی روی آنها انجام می شود اما به طور كلی این گونه فرآورده های گوشتی ماهیتاً چربی و نمك بالایی دارند و مواد نگهدارنده نامناسبی هم بعضاً در تولید این ها به كارگرفته می شود، از این رو اساساً مواد غذایی ارزشمندی برای تغذیه انسان به شمار نمی آیند و حتی ممكن است در صورت استفاده مداوم و استمرار در رژیم غذایی مضر هم باشند.
وی برآن است كه مصرف گوشت قرمز و سفید به شكل تازه و طبیعی هم از نظر اقتصادی، هم از نظر تغذیه ای به مراتب برای بدن انسان مناسب تر است.
* رواج تفكر حاضری خوری
امروزه سفره ایرانی تغییر كرده و رنگ و بویی تازه یافته است؛ رنگ و بویی كه البته با سلامتی چندان همخوانی ندارد. بسیاری از مواد حبوبات و موادی كه با آنها غذاهای ایرانی تهیه می شد از سفره های غذا رخت بربسته اند و سوسیس و كالباس و همبرگر جایگزین آنها شده اند؛ موادی كه كمترین پروتئین را دارند و رایج ترین عوارض آنها چاقی است.
به نظر می رسد گسترش گرایش مردم بویژه جوانان به فست فودها و شلوغی سرسام آور و نگران كننده بسیاری از این مراكز غذایی بیشتر از آن كه به تنوع طلبی ذائقه ها و خوشمزگی این غذاها بازگردد، به رشد تفكر حاضری خوری در جامعه ایرانی همچون بسیاری دیگر از كشورها اشاره دارد؛ تفكری كه خود را به گونه ای در سفره غذایی نشان داده و پیشروی آن در جامعه هشداری برای این تفكر است.

نویسنده:مهدی شراهی

منبع:روزنامه ایران

کلید واژه ها:  پوكی استخوان; سرطان لوزالمعده; جهش ژنتیكی; تضعیف سیستم ایمنی بدن; سرطان و زوال عقل; بیماری های قلبی و عروقی

سه شنبه 27/11/1388 - 20:48 - 0 تشکر 182932

چرا روغن ماهی استفاده کنم ؟ !

بدنسازهای جدی و سخت‌کوش و سایر ورزشکارانی که مجدانه در تلاش برای رسیدن به درجات بالای ورزش هستند

 و یا آنهائی‌که به داشتن یک ترکیب بدنی عالی همیشه به‌عنوان یک نیاز نگاه می‌کنند بدانند که روغن ماهی ۱۳ خاصیت منحصر به‌فرد دارد که هر کدام به‌نوبه خود در جهت حفظ یک بدن ماهیچه‌ای و خوش‌ترکیب و در عین‌حال داشتن یک سیستم درونی عاری از هرگونه مشکل مفید می‌باشند.
به‌هر حال اگر قصد دارید تمرینات‌تان را با ماکزیمم تلاش دنبال کنید پس روغن ماهی را حتماً به فهرست برنامه غذایتان اضافه کنید.

 در ادامه فوائد این ماده غذائی باارزش را برشمرده‌ایم.

آنهائی‌که به داشتن یک ترکیب بدنی عالی همیشه به‌عنوان یک نیاز نگاه می‌کنند بدانند که روغن ماهی ۱۳ خاصیت منحصر به‌فرد دارد

۱) روغن ماهی حفظ سلامت غشاء سلول Eicosapentaenoic اسید

یا همان (EPA) و docosahexaenoic اسید یا همان (DHA) را تضمین می‌کنند. غشاء سلول منعطف و محتوی تعداد زیادی از گیرنده‌های انسولین است که گیرنده و پاسخ‌ده انسولین در سیستم بدن هستند همین امر نتیجتاً کاهش ذخائر چربی در سلول‌های چربی را سبب می‌شود.

۲) روغن ماهی ژن‌های لیپولیتیک (ژن‌های چربی‌سوزی) را فعال می‌سازد.


۳) روغن ماهی ژن‌های لیپوژنیک (ژن‌های ذخیره‌کننده چربی) را غیرفعال می‌سازد.


۴) روغن ماهی پروتئین‌های واکنش‌پذیر C را تقلیل می‌دهد که اخیراً کشف شده به‌عنوان یک فاکتور ریسکی، ابتلا به بیماری التهابی همچون پوکی استخوان، آنژین، انسداد شرائین، حمله قلبی، سکته، از کار افتادن قلب بر اثر تراکم مایعات و دیابت می‌باشد.

به‌نظر می‌رسد DHA موجود در روغن ماهی بیشترین وظیفه را به‌عنوان یک ماده محافظ موثر برعهده دارد DHA همچنین توانائی بالائی در کاهش فشار خون دارد.

۵) روغن ماهی: میزان استفاده چربی‌های ذخیره‌شده در سلول‌های مخصوص ذخیره چربی (adipocyte) را افزایش می‌دهد.

۶) روغن ماهی: دارای حق تقدم به‌منظور تولید انرژی زمانی‌که در سلول‌های چربی ذخیره شد را دارد.


۷) روغن ماهی: التهابات ناشی از تمرینات ورزشی را کاهش می‌دهد.


۸) روغن ماهی: مدیریت درد از طریق کاهش التهابات را سبب می‌شود.

۹) EPA موجود در روغن ماهی به‌عنوان تنظیم‌کننده ارسال خون به مغز عمل می‌کند. که این خاصیت در حفظ تمرکز در طول اجراء تمرینات (با وزنه) بسیار ضروری می‌باشد. DHA در عملکرد حافظه غشاء مغز و قوه شناخت بسیار مهم می‌باشد.

۱۰) روغن ماهی سطح سروتونین (انتقال‌دهنده عصبی شادی‌آور) را افزایش می‌دهد. بنابراین روغن ماهی میزان بروز افسردگی، تشویش، اضطراب، ترس‌های ناگهانی و کاهش هوس برای خوردن کربوهیدرات (نشاسته) را سبب می‌شود.


۱۱) روغن ماهی: ریسک ابتلا به بیماری‌های تنفسی را به‌وسیله کاهش تری‌گلیسیریدها، homocysteinc ، Fibrinogen و افزایش سطح HDL (کلسترول مفید) تقلیل می‌یابد.


۱۲) روغن ماهی: از طریق چند مکانیزم باعث کاهش فشارخون می‌شود. که از جمله می‌توان به افزایش ترکیبات گشادکننده رگ‌ها و اکسیدنیتریک و کاهش التهاب‌های عروقی و بلوکه کردن عناصر مسدودکننده در دیواره رگ‌ها مثل کانال‌هائی از کلسیم که ویسکوزیته خون را کاهش می‌دهند.


۱۳) روغن ماهی یک مقابله‌کننده با استرس عالی به‌شمار می‌آید.

مکمل‌کردن این اسید چرب ضروری از فعال شدن آدرنال استروئیدها، آلدسترون، اپی‌نفرین و نورامی‌نفرین که با فشار فکری افزایش می‌یابند ممانعت می‌کند. به‌همین خاطر برای همان میزان استرس در صورت مصرف روغن ماهی به‌صورت مداوم هورمون‌های استرس کمتری تولید می‌شود.


هر یک از دلایل فوق اهمیت مکمل‌کردن روغن ماهی را در رژیم‌غذائی برای ما ایجاب می‌کند پس از اضافه کردن این ماده غذائی باارزش و بی‌نظیر به فهرست موادغذائی روزانه‌تان دریغ نکنید.

 روغن ماهی سطح سروتونین (انتقال‌دهنده عصبی شادی‌آور) را افزایش می‌دهد.

آن روی سكه

با وجود تمامی فوایدی كه روغن ماهی دارد، نباید آن ‌را بی مورد و بدون حساب و كتاب مصرف كرد.
گاهی مصرف زیاد این ماده كمبود ویتامین E را به همراه دارد كه افراد را با كم خونی مواجه می‌سازد.

گاهی نیز مصرف بی‌رویه این روغن‌ها موجب بروز خونروی شده كه بر اثر ضربه، عمل جراحی و یا اعمال دندانپزشكی آشكار می‌شود.

پس خودسرانه از روغن ماهی به میزان بالا استفاده نكنید.
به علاوه ، به یاد داشته باشید كه این روغن نیز مانند روغن‌های دیگر دارای كالری بالایی است كه مصرف بی‌رویه آن می‌تواند انرژی مازادی را به بدن رسانده و موجب چاقی شود. 

کلید واژه ها : روغن ماهی - فواید - مضرات

نوع مطلب : تجمیعی

منبع مطلب : مجله دانش ورزش - مجله سلامت

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ

 
چهارشنبه 28/11/1388 - 14:24 - 0 تشکر 183135

عنوان یا تیتر مطلب

مسمومیت غذایی و راهكارهایی جهت پیشگیری

کلید واژه

مسمومیت، باكتری ها،‌ ویروس ها، پیشگیری از مسومیت

تولیدی یا تلفیقی یا تجمیعی

تلفیقی و ترجمه

متن مطلب

مسمومیت غذایی یك بیماری خفیف و شایع در فصل تابستان است، البته در بعضی موارد شدید، منجر به مرگ فرد می­شود. علائم معمول شامل تهوع، استفراغ، كرامپ شكمی و اسهال است كه به طور ناگهانی پس از مصرف غذا و یا آب آلوده مشاهده می­شود (حداكثر در 48 ساعت). بسته به نوع و میزان آلودگی، شدت علائم متفاوت خواهد بود. در صورت آلودگی شدید مواد غذایی علائمی چون تب، لرز، مدفوع خونی، كم آبی بدن و آسیب به سیستم عصبی بدن مشاهده می گردد.

مركز جهانی كنترل و پیشگیری بیماریها، در سال 2009 اعلام نمود كه سالانه در حدود 76 میلیون ابتلا به مسمومیت غذایی، 325 هزار مورد بستری به دلیل ابتلا به این بیماری و بیش از 5 هزار مرگ ناشی از مسمومیت در جهان رخ می دهد. این در حالی است كه برخی از مردم درجات خفیف این بیماری را بدون مراجعه به مراكز درمانی تحمل می نمایند.

علائم: علائم مسمومیت می تواند به سرعت بروز نماید، 30 دقیقه پس از مصرف غذای آلوده و یا بسیار آرام طی چندین روز بدتر شود.

نورو ویروس شایع ترین ویروسی است كه منجر به بروزمسمومیت غذایی در بزرگسالان می شود و با علائمی چون، تهوع، استفراغ، اسهال، درد شكم، سردرد و تب پایین همراه است. این ویروس بیماری خفیفی را در افراد ایجاد می كند كه اغلب آنفلوانزای معده نامیده می شود و از طریق آب، ماهی و یا سبزیجات آلوده به فاضلاب­ها، منتقل می­شود.

رتاویروس­ها گروه دیگری از عوامل بیماری­زا هستند كه مسمومیت خفیف تا شدیدی را به همراه استفراغ، اسهال آبكی و تب ایجاد می­كنند. این ویروس باعث بروز مسمومیت غذایی در نوزادان و كودكان می­شود و ازطریق غذای آلوده به فاضلاب و حتی در محل بازی بچه ها و از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.

هپاتیت A بیماری خفیفی است كه با تب ناگهانی، كاهش اشتهاء، احساس خستگی آغاز و به دنبال آن زردی پوست و سفیده چشم ظاهر می شود. این بیماری از غذا و آب آلوده به فاضلاب منتقل می گردد.

باكتری­ها از دو طریق افراد را به مسمومیت غذایی مبتلا می كنند. برخی باكتری­ها باعث عفونی شدن روده و در نتیجه جذب ناقص و سخت مواد غذایی و آب می­شوند. علامت اصلی این بیماری اسهال است.

سایر باكتریها مواد شیمیایی (سم) در غذا تولید كرده و سیستم گوارشی فرد را تهدید می­كنند. زمانی كه غذای آلوده به این باكتری­ها مصرف شود، مواد شیمیایی و سموم باكتری­ها تهوع، استفراغ و نارسایی كلیه ایجاد كرده و حتی در موارد شدید منجر به مرگ می شود.

سالمونلا شایع­ترین باكتری ایجاد كننده مسمومیت غذایی است. این باكتری باعث ابتلا به بیماری متوسط همراه با تهوع، استفراغ، اسهال كرامپی، سردرد و همچنین پس از مدتی التهاب و درد مفاصل می شود. سالمونلا زندگی بیمارانی كه سیستم ایمنی ضعیفی دارند (مانند بیماران مبتلا به بیماریهای كلیوی، ایدز، سرطان و یا افرادی که تحت شیمی­ درمانی قرار دارند) را تهدید می كند. مسمومیت ناشی از سالمونلا از طریق غذاهایی كه كاملاً پخته نشده اند مانند تخم مرغ، مرغ، لبنیات، غذاهای دریایی و كنسرو ماهی منتقل می شود.

در صورت ابتلا به بیماری در شرایطی چون تهوع، استفراغ و یا اسهالی كه بیشتر از 2 روز به طول انجامیده است، در كودكان زیر سه سال، علائم شكمی همراه با تب خفیف، سایر افرادی كه از همان غذا و یا آب استفاده كرده و بیمار هستند، بیمارانی كه حتی با نوشیدن مایعات فراوانی طی 2 روز بهبودی نیافته­اند، بیماران مبتلا به نقص سیستم ایمنی، بیمارانی كه به دلیل استفراغ نمی توانند داروهای تجویز شده برای مسمومیت را مصرف نمایند و افراد مبتلا به مشكلات سیستم عصبی كه اختلالاتی چون تكلم مبهم، ضعف عضلات، دوبینی و یا بلع مشكل دارند، حتماً باید به پزشك مراجعه نمایند.

در مواردی كه مرحله استفراغ بسیار كوتاه است و اسهال قبل از 24 ساعت قطع می­شود می­توانید در خانه درمان را آغاز نمایید.

در صورتی كه از تهوع و استفراغ رنج می­برید از خوردن غذاهای جامد و حتی نیمه جامد خودداری نمایید و به مقدار كافی آب و مایعات رقیق بنوشید. مایعات را در مقادیر كم، جرعه جرعه و در دفعات مكرر بنوشید. از نوشیدن نوشیدنی حاوی كافئین و شكر اجتناب نمایید. زیرا مایعات حاوی شكر زیاد اسهال بیمار را بدتر خواهد كرد.

پس ازتحمل مایعات و قطع تهوع و استفراغ، مصرف مواد غذایی را به آرامی شروع نمایید. بهتر است در دفعات اولیه مقادیر بسیار كمی از غذا مصرف شود. غذاهایی چون برنج، نان، گندم، سیب زمینی، گوشت بدون چربی و مرغ را می توانید در شروع مصرف نمایید. البته بهتر است غذاها را آب­پز نمایید. حتماً برای مصرف داروهای ضداسهال با پزشك مشورت نمایید. پزشكان ممكن است داروهای ضد استفراغ، ضداسهال و ضد تب تجویز نمایید. تجویز آنتی بیوتیك در مسمومیت­های غذایی نادر است، زیرا مصرف آنتی بیوتیك در بعضی از افراد وضعیت را بدتر می كند. در صورت مسمومیت به دلیل مصرف قارچ­های آلوده به درمان شدیدتری نیاز است. در این موارد اغلب معده فرد را شستشو می دهند.

مهمترین درمان در مسمومیت های غذایی باز گرداندن مایعات دفع شده از بدن برای جلوگیری از كم آبی است. بسته به شدت مسمومیت و تحمل یا عدم تحمل غذا به دلیل استفراغ، مایعات به صورت خوراكی به فرد مسموم داده می شود و یا تحت سرم درمانی قرار می گیرد. كودكان به توجه دقیقی نیازمندند.

پیشگیری از مسمومیت­های غذایی

مهمترین گام رعایت بهداشت در تمام مرحله خرید، تهیه و پخت مواد غذایی است. باكتری­ها دیده نمی­شوند، بی­بو، بی­مزه هستند و ممكن است در هر غذایی وجود داشته باشند. غذاهای سرد را در آخرین مرحله از خرید خود تهیه نموده و سریعاً خود را به منزل برسانید. به بسته­بندی­ها توجه فرمایید. از خرید بسته­هایی كه پاره و یا حتی سوراخ كوچك دارند خودداری نمایید. تاریخ تولید و انقضاء موجود بر بسته­بندی­ها را مورد توجه قرار دهید.

گوشت و مرغ خام را از سایر محصولات غذایی جدا و در سردترین قسمت یخچال قرار دهید. تمام مواد غذایی را در یخچال نگهداری كنید. دمای یخچال باید در حدود 4 و دمای فریزر 18- درجه سانتی گراد باشد. مرغ، گوشت و ماهی تازه را طی دو روز پخته و یا در فریز قرار دهید.

برای تهیه غذای سالم همه چیز را سالم و تمیز نگاه دارید. قبل و بعد از تماس با مرغ و گوشت تازه و خام دست ها را بشوییدبعد از خورد كردن گوشت خام دستها، چاقو و تخته گوشت را با صابون و آب داغ بشویید.

گوشت و مرغ را در ظرف دربسته قرار داده و سپس در یخچال بگذارید. پس از خارج كردن گوشت و مرغ منجمد از فریزر اجازه دهید به آرامی ذوب شود. مراقب باشید حتی یك قطره از یخ این مواد روی غذاهای دیگر نریزد. برای ذوب سریع بسته­های منجمد شده گوشت و مرغ، آن­ها را در یك كیسه پلاستیكی قرار داده و ببندید و سپس در زیر آب سرد قرار دهید.

برای پخت بهداشتی غذاها، گوشت را در دمای 70 و مرغ را در دمای 80 درجه سانتی گراد طبخ نمایید. غذاها نباید بیش از 2 ساعت بیرون از یخچال بمانند. در دمای بیشتر از 32 درجه سانتی گراد این زمان به یك ساعت محدود می شود زیرا رشد باكتریها در دمای اتاق بیشتر و سریعتر می شود. غذاهای پخته شده را حداكثر در مدت 3 روز پس از پخت مصرف نمایید. از پخت دقیق و پاستوریزه بودن گوشت، تخم مرغ و لبنیات اطمینان حاصل كنید. از مصرف گوشت و تخم مرغ نیم پز اجتناب نمایید.

ماهی را به دقت انتخاب كنید تا سالم بوده و كیفیت خوبی داشته باشد.

مرغ منجمد شده در فریزر را حداكثر طی 3 ماه، گوشت حداكثر طی 8 ماه و گیاهان و سبزیجات را حداكثر تا 6 ماه پس از فریز كردن مصرف نمایید. كره را هم می توانید به مدت 6 ماه در فریزر نگهداری كنید.

این در حالی است كه مرغ و گوشت را حداكثر 2 روز و ماهی به مدت یك روز در یخچال قابل نگهداری هستند. تخم مرغ را به مدت 5 هفته می توانید در یخچال نگهداری كنید.

غذاهایی را كه یك بار منجمد و سپس یخ آن را ذوب كرده­اید، مجدد در فریزر قرار ندهید.

برای تمیز كردن غذاهای متفاوت از چاقو و تخته گوشت جداگانه استفاده كنید، به خصوص برای گوشت، مرغ و ماهی. اگر روی مواد غذایی یك لایه سیاه رنگ (قارچ) وجود داشت آن را دور بریزید.

اما اگر این لایه سبز، آبی و یا سفید بود می توانید آن قسمت را جدا كرده و به اندازه 5/2 سانتی متر از تمام قسمتهای اطراف را كنده و دور بریزید.

در صورتی كه به اسهال و یا استفراغ دچار شده­اید از تهیه و پخت غذا برای سایر افراد خانواده به خصوص شیرخواران، سالمندان و افرادی كه سیستم ایمنی ضعیفی دارند خودداری نمایید.

شیر مادر سالم ترین غذا برای نوزادان است و از بیماریهای غذایی و مشكلات بهداشتی پیشگیری می كند.

افراد در معرض خطر مسمومیت (زنان باردار، شیرخواران، سالمندان و افراد مبتلا به نقص ضعف سیستم ایمنی) از مصرف پنیرهای نرم مانند فتا، كممبرت و مكزیكی خودداری نمایند، و حتماً باید غذاها به خصوص غذاهای آماده مانند هات داگ را به خوبی بپزند.

میوه­ها و سبزیجات را به دقت بشویید به خصوص آنهایی را كه به صورت خام مصرف می كنید.

حتی الامکان در مسافرت، از میوه های قابل پوست گرفتن ( پرتقال، موز و....) استفاده کنید.

از خوردن غذاهای آماده مانند کالباس، همبرگر ، سوسیس، سالاد الویه و همچنین سالاد و سبزیجات در رستوران های بین شهری خودداری نمایید.

از خوردن غذاهای چرب، سرخ شده و پرادویه قبل و در حین سفر خودداری نمایید.

از مصرف میوه هایی مانند هلو، طالبی و آلو در صورتی كه بویی ندارند، خودداری كنید زیرا ممكن است خیلی زود چیده شده و یا هنوز كاملاً نرسیده باشند.

از خرید كنسروهای دارای برآمدگی، فرورفتگی و یا زنگ زدگی خودداری کرده و حتماً قبل از مصرف کنسروها را به مدت 20 دقیقه بجوشانید.

یخ هایی كه در كوچه و بازار عرضه می شوند، به هیچ وجه بهداشتی نیستند و باید اكیداً از مصرف آنها خودداری شود.

اگر به جایی می‌روید كه آب سالم در آنجا یافت نمی‌شود، حتما آب را بجوشانید و پس از خنك شدن استفاده كنید.‌

در سفر از خوردن گیاهان و قارچ های خودرو خودداری نمایید. در طی سفر برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی، از یخچال های كوچك و مسافرتی مناسب و سالم استفاده كنید. دستها را بعد از استفاده از سرویس­های بهداشتی، سیگار كشیدن، دست زدن به حیوانات و زباله­ها حتماً بشویید.

سبزیجات علاوه بر شسته شدن، حتما باید ضدعفونی شوند. برای شستن آنها حتما چند قطره مایع ظرف‌شویی به آنها اضافه كنید. وقتی كه مایع ظرف‌شویی چند دقیقه در آب به همراه سبزی‌ها می‌ماند، باعث لیز شدن تخم انگل‌ها می‌شود. این عوامل انگلی كه به سبزی‌ها چسبیده است ، ته ظرف می‌رود. سبزی‌ها را به آرامی از روی ظرف بردارید و بشویید. اگر تمایل دارید، می‌توانید پس از استفاده از مایع ظرف‌شویی، سبزی‌ها را درون مایع ضدعفونی‌كننده آنتی باكتریال نیز قرار دهید. برخی از افراد به جای استفاده از مایع ظرف‌شویی، از محلول آب و نمك یا سركه استفاده می‌كنند. این مواد هیچ‌گاه جای مایع ظرف‌شویی را نمی‌گیرند و هدف اصلی كه همان جدا شدن تخم انگل‌ها از روی سبزیجات است، انجام نمی‌شود.‌

نام نویسنده و منبع مطلب

آرزو دهقانی ( كارشناس پرستاری)

www.emedicinehealth.com,www.medicinenet.com,www.healthatoz.com

www.cdc.gov,www.webmed.com

http://knol.google.com

arezu
چهارشنبه 28/11/1388 - 16:25 - 0 تشکر 183182

عنوان یا تیتر مطلب : تغذیه و آداب غذا خوردن در احادیث قسمت اول

کلید واژه ها : آغاز غذا با نام خدا . نمک قبل از غذا . شروع با سرکه . شستن دستها . کم خوردن و سلامت . میانه روی در خوردن . سبک خوردن . پرخوری نکردن . کم خوردن و سبک بودن

نوع مطلب : تلفیقی

نام نویسنده و منبع مطلب

1) سید مجتبی مومنیان ( دانشجوی کارشناسی اتاق عمل )

2) منبع : گلچینی از اینترنت


 آغاز غذا با نام خدا
غذاى خود را با نام خدا آغاز كنید
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
به هنگام غذا خوردن خداى را یاد كنید و از بیهوده گوئى اجتناب نمائید زیرا كه طعام نعمت و رزقى از خداوند است و بر شماست كه در آن خداى را یاد كرده و شكر گوئید.
فروع كافى ، ج 6، ص 296 

نمك قبل از غذا
ابتداى غذا، كمى نمك بخورید
حضرت على (علیه السلام ) فرمودند:
در شروع به غذا خوردن ، نمك بخورید، اگر مردم مى دانستند نمك چه خاصیتى دارد هر آینه به جاى داروهاى مجرب دیگر آن را انتخاب مى كردند.
طب الائمه ، ص 70

شروع با سركه
خوب است غذا را با سركه شروع كنید
محمد بن على گوید:
مردى در خراسان خدمت امام رضا (علیه السلام ) بود. غذایى براى آن حضرت آوردند كه با آن سركه و نمك بود. آن حضرت آغاز غذا را با سركه شروع كردند، آن مرد گفت : قربانت گردم ، شما به ماها امر كردید با نمك شروع كنیم ! آن حضرت فرمودند: این مثل آن است ، بدرستى كه سركه ذهن را قوى و عقل را زیاد مى كند.
طب و درمان ، ص 140

شستن دست ها
دست هایتان را قبل و بعد از غذا بشوئید
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
شستن دست ها قبل از غذا، رزق را زیاد مى كند، لباس ها را از آلودگى حفظ مى نماید و چشم را تقویت مى كند.
خصال ، ص 612

كم خوردن و سلامت
كمتر غذا بخورید تا كمتر بیمار شوید.
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
خوراكت را كم كن تا بیمارى تو كم گردد.
غررالحكم ، ج 1، ص 114 


كم خوردن و سبك بودن
كمتر غذا بخورید تا سبكتر باشید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
محبوبترین شما در پیشگاه خدا آنكس است كه كم خوراكتر و سبكتر باشد.
كنز العمال ، ج 15، ص 261 


میانه روى در خوردن
در غذاخوردن میانه رو باشید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
هرگاه مردم در خوراك خود میانه رو باشند، بدن هایشان پایدار و محكم است .
سفینة البحار، ج 2، ص 79 


سبك خوردن
سعى كنید سبك و متعادل غذا بخورید
امام كاظم (علیه السلام ) فرمودند:
تدبیر غذایى و رژیم خوراكى این نیست كه اصلا چیزى نخورى ولكن رژیم این است كه چیزى بخورى اما سبك
وسائل الشیعه ، ج 17، ص 183


پرخورى و هوشیارى
از پرخورى بپرهیزید تا هوشیار بمانید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
پرخورى موجب از بین رفتن و نابودى هوشیارى و زیركى است .
مستطرف ، ج 1، ص 180 


پرخورى
از پرخورى بپرهیزید تا تندرست بمانید
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
یا كمیل ! شكمت را از خوراك پر مكن ، براى آب هم جا بگذار و براى هوا هم قرار بده ، تا اشتها دارى دست از خوراك بردار، اگر این كارها را انجام دادى خوراك بر تو گوارا گردد، همانا تندرستى با كم خوردن و كم نوشیدن است .
تحف العقول ، ص 66

چهارشنبه 28/11/1388 - 16:49 - 0 تشکر 183192

عنوان یا تیتر مطلب :تغذیه و آداب غذا خوردن در احادیث قسمت دوم

کلید واژه ها : اشتها به غذا. سیر بودن دائمى . حرام خوردن . غذای داغ . در جمع خوردن . فوت کردن در غذا . توجه به مستمندان . شام شب . شتاب در خوردن . راه رفتن و خوردن

نوع مطلب : تلفیقی

نام نویسنده و منبع مطلب

1) سید مجتبی مومنیان ( دانشجوی کارشناسی اتاق عمل )

2 )منبع : گلچینی از اینترنت

اشتها به غذا
از خوردن غذایى كه بدان اشتها ندارید، بپرهیزید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
بر حذر باش از آنكه ، بخورى آنچه را اشتها ندارى كه باعث حماقت و نادانى مى گردد.
لئالى الاخبار، ش 2


سیر بودن دائمى
از همیشه سیر بودن بپرهیزید
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
از همیشه سیر بودن و بسیار خوردن بپرهیزید كه این كار بیمارى ها و رنج ها را بر مى انگیزاند.
غررالحكم ، ج 51، ص 151


حرام خوردن
از غذاى حرام دورى گزینید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
هر كه لقمه اى از حرام بخورد، تا چهل شب نمازش مقبول نگردد و تا چهل روز دعایش مستجاب نشود و هر گوشتى كه از حرام بروید، آتش به آن سزاوارتر باشد.
بحارالنوار، ج 66، ص 314


غذاى داغ
از خوردن غذا داغ اجتناب نمایید.
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
غذاى گرم را وا نهید تا سرد شود زیرا، براى رسول اكرم (صلى الله علیه و آله ) غذا حاضر كردند (ایشان ) فرمودند: وا نهیدش تا سر شود و قابل خوردن گردد، كه خداى عزوجل آتش به ما نمى خوراند، و بركت در غذاى خنك است .
فروع كافى ، ج 6، ص 322

در جمع خوردن
بهتر است در جمع غذا بخورید
پیامبر گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
محبوبترین خوراكى در پیشگاه خدا چیزى است كه دست ها بر آن زیاد باشد. (خورنده ى آن بسیار باشد.)
نهج الفصاحة ، ص 15

فوت كردن در ظرف غذا
در ظروف آب و غذا فوت نكنید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
دمیدن در ظرف آب و غذا و در محل سجده مكروه است .
خصال ، ص 158

توجه به مستمندان
مستمندان را هنگام خوردن غذا رد نكنید
امام على (علیه السلام ) فرمودند:
چون سفره ى غذا گذارده شد و، سائل و مستمندى از راه رسید او را رد نكنید.
محاسن برقى ، ص 423

شام شب
شب ، حتما شام بخورید ولو به لقمه اى
امام رضا (علیه السلام ) فرمودند:
شب حتما غذا بخورید، اگر چه مقدار كمى نان باشد، چون باعث قوت جسم مى شود.
طب الائمه ، ص 65 

شتاب در خوردن
غذا را خوب بجوید و در خوردن هرگز شتاب نكنید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
غذا خوردن را طولانى كنید، زیر لحظات آن از عمرتان محسوب نمى شود.
سفینة البحار، ج 1، ص 27

راه رفتن و خوردن
سعى كنید هنگام راه رفتن چیزى نخورید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
در هنگام راه رفتن چیزى نخورید، مگر آنكه مجبور باشید.
روضة المتقین ، ص 524

چهارشنبه 28/11/1388 - 17:7 - 0 تشکر 183196

عنوان یا تیتر مطلب : تغذیه و آداب غذا خوردن در احادیث قسمت سوم

کلید واژه ها : سبزی با غذا . غذای ریخته شده در سفره . نوشیدن بین غذا . نوشیدن آب با غذای چرب . آب سرد و غذای گرم . زیاد نوشیدن . جرعه جرعه نوشیدن . نوشیدن در ظرف ترک خورده . ایستاده نوشیدن

نوع مطلب : تلفیقی

نام نویسنده و منبع مطلب :

1) سید مجتبی مومنیان ( دانشجوی کارشناسی اتاق عمل )

2 ) منبع : گلچینی از اینترنت

سبزى با غذا
بر روى سفره ى غذا سبزى را فراموش نكنید
پیامبر گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
سفره هاى خودتان را با سبزى ها بیارائید، زیرا انواع میكروب ها را نابود مى سازد.
طب النبى . ص 3


غذاى ریخته شده در سفره
بهتر است غذاهاى ریخته شده بر روى سفره را بخورید
حضرت على (علیه السلام ) فرمودند:
امورى موجب رزق و روزى انسان مى شود: (كه از جمله ى آن امور) - خوردن غذاهاى ریخته شده بر سر سفره است .
طب و درمان ، ص 49


نوشیدن بین غذا
سعى كنید در بین غذا آب نیاشامید
امام رضا (علیه السلام ) فرمودند:
هر كس بخواهد كه معده اش ناراحت نشود، در بین غذا آب نیاشامد تا وقتى كه خوردن غذا پایان پذیرد. هر كس در هنگام خوردن طعام آب بخورد، بدنش مرطوب و معده اش ضعیف گردد و رگ ها جوهر و قوت غذا را نمى گیرند.
مستدرك الوسائل


نوشیدن آب با غذاى چرب
از نوشیدن آب ، پس از غذاى چرب اجتناب نمائید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
آب خوردن روى غذاى چرب ، درد را به هیجان آورد.
وسائل الشیعه ، ج 17، ص 190

آب سرد و غذاى گرم
از نوشیدن آب سرد پس از غذاى گرم بپرهیزید
امام رضا (علیه السلام ) فرمودند:
نوشیدن آب سرد پس از غذاى داغ و شیرینى ، باعث از بین رفتن و فساد دندان ها مى گردد.
بحارالانوار، ج 4


زیاد نوشیدن
از زیاد خوردن و زیاد نوشیدن بپرهیزید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
دل هاى خویش را با زیاد خوردن و زیاد نوشیدن نمیرانید، كه دل چون زراعت است ، وقتى آب آن زیاد شد خواهد مرد.
نهج الفصاحة ، ح 2489


جرعه جرعه نوشیدن
بهتر است آب را جرعه جرعه بنوشید
حضرت على (علیه السلام ) فرمودند:
بارها ناظر پیغمبر اكرم (صلى الله علیه و آله ) بودم ، آن حضرت هرگاه آب مى آشامید، سه مرتبه در بین آشامیدن نفس مى كشید، و رد هر مرتبه كه مى خواست شروع به آشامیدن كند به نام خدا شروع مى كردند و بعد از نفس كشیدن الحمدلله مى گفتند.
بحارالانوار، ج 1، ص 476


سر كشیدن آب
هنگامى كه آب مى نوشید آب را یك مرتبه سر نكشید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
هرگز تشنه شدید آنچنان آب بیاشامید كه گویى آب را مى مكید و هرگز آن را لاجرعه (یكمرتبه ) سر نكشید، بلكه آن را بمكید.
طب النبى ، ص 5


نوشیدن در ظرف ترك خورده
سعى كنید در ظروف ترك خورده آب ننوشید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
از كناره ى دستگیره ى ظرف و جاى شكستگى آن آب نیاشامید.
سفینة البحار، ج 1


ایستاده نوشیدن
سعى كنید ایستاده آب نیاشامید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
فردى از شما ایستاده آب نیاشامد.
طب النبى ، ص 4

چهارشنبه 28/11/1388 - 17:10 - 0 تشکر 183198

عنوان یا تیتر مطلب : تغذیه و آداب غذا خوردن در احادیث قسمت چهارم

کلید واژه ها : اسراف کردن . شکرگزاری بعد از غذا . نمک پس از غذا . خلال کردن . خلال نکردن . شستن دهان . مسواک زدن . استراحت بعد از غذا . حمام کردن پس از غذا

نوع مطلب : تلفیقی

نام نویسنده و منبع مطلب :

1) سید مجتبی مومنیان ( دانشجوی کارشناسی اتاق عمل )

2 ) منبع : گلچینی از اینترنت

اسراف كردن
در خوردن و نوشیدن از اسراف بپرهیزید
خداوند سبحان در قرآن كریم مى فرماید:
بخورید و بیاشامید ولى اسراف نكنید، كه خداوند اسراف كنندگان را دوست ندارد.
اعراف ، آیه ى 31


شكرگزارى بعد از غذا
پایان هر غذا شكرگزارى از نعمت هاى خدا را فراموش نكنید.
خداوند سبحان در قرآن كریم مى فرماید:
اى كسانیكه ایمان آورده اید، از خوراكى هاى پاكیزه اى كه روزى شما قرار داده ایم بخورید، سپاسگزار خدا باشید، اگر او را عبادت مى كنید.
بقره ، آیه ى 172


نمك پس از غذا
در پایان غذا هم كمى نمك بخورید
امام باقر (علیه السلام ) فرمودند:
خداوند به حضرت موسى (علیه السلام ) وحى كرد كه قوم خود را امر كن غذا را با نمك آغاز و با آن پایان دهند، در غیر این صورت اگر دچار هر بیمارى شدند جز خود را ملامت نكنند.
طب الائمه


خلال كردن
پس از صرف غذا، خلال كردن را فراموش نكنید
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
خلال كنید، چون خلال كردن دهان را پاكیزه مى كند و براى لثه ها خوب است .
كافى ، ج 6، ص 376


خلال نكردن
با چوب ریحان و چوب درخت انار خلال نكنید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
از خلا كردن با چوب ریحان و چوب درخت انار بپرهیزید، كه این كار رگ جذام را در بدن تحریك مى كند.
خصال ، ص 63


شستن دهان
پس از خلال كردن ، دهانتان را حتما بشوئید
امام حسین (علیه السلام ) فرمودند:
امیر المؤ منین به ما دستور مى داد تا بعد از خلال كردن ابتدا سه بار دهان را شستشو دهیم و سپس آب بنوشیم .
النهایة ، ج 2، ص 99


مسواك كردن
پس از هر غذا مسواك كردن را فراموش نكنید.
رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
مسواك ده فایده دارد، دهان را پاكیزه مى كند،
موجب رضایت خداوند است ، حسنات را تا هفتاد برابر افزون مى كند، سیره ى من است و استحباب دارد، زردى دندان را مى زداید و دندان ها را سفید مى كند، لثه را محكم مى كند، بلغم را مى برد، ضعف چشم را برطرف مى نماید و اشتها را زیاد مى كند.
خصال ، ص 481


استراحت پس از غذا
پس از صرف غذا كمى استراحت نمائید
امام صادق (علیه السلام ) فرمودند:
به پشت خوابیدن ، پس از خوردن غذا، بدن را فربه و غذا را هضم مى كند و ناراحتى را برطرف مى گرداند.
(معمول امام رضا (علیه السلام ) آن بود كه هرگاه غذا تناول مى كرد به پشت مى خوابید و پاى راستش را بر روى پاى چپش قرار مى داد.
سفینة البحار، ج 1، ص 27


حمام كردن پس از غذا
هرگز با شكم پر حمام نكنید
امام رضا (علیه السلام ) فرمودند:
با شكم پر حمام نگیرید چون سبب تولید قولنج مى شود.
رسالة ذهبیه ، 29 - 26


دو توصیه ى مهم !
تا گرسنه نشدید غذا نخورید و تا سیر نشدید دست از غذا بكشید
پیامبر گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله ) فرمودند:
در حالى غذا بخور كه اشتها داشته باشى و هنگامى دست از غذا بكش ‍ كه هنوز اشتهایت باقى است .
بحار، ج 62، ص 291

پنج شنبه 29/11/1388 - 0:52 - 0 تشکر 183308

عنوان مطلب:گل ختمی

تجمیعی 

گل ختمی در بسیاری از کشورها به عنوان دراوی گیاهی شناخته شده است. این گیاه بومی اروپا,آفریقا و آسیا بوده و حتی اکثر مردم از این گیاه برای طعم دادن به غذا استفاده می کنند.

گل ختمی رنگ های متنوعی از سفید,قرمز و بنفش داشته و ریشه و برگهای آنان نیز خواص فراوانی دارد.

چای این گل از قدیم به عنوان تسکین دهنده در, ملین و ادرار آور شناخته شده که تآثیر بسزایی در بهبود اختلالات گوارشی دارد.

تانین,فنولیک اسی,فلانوئید و روغن های فرار چای گل ختمی,التهاب ریه و سرفه های مزمن را در دوران سرماخوردگی بهبود می بخشد و کمک زیادی به درمان آسم می کند . اغلب اختلالت هضمی مانند کولیت, التهاب معده و زخم آن با استفاده از مصرف روزانه دم کرده گل ختمی برطرف می شود. این چای که از مخلوط مقداری برگ و گل ختمی در یک فنجان آب جوش و دم کرده آن برای بر 7تا 10دقیقه تهیه می شود ,سنگ کلیه را دفع می کندو تآثیر بسزایی در درمان عفونت کلیه و مجاری ادراری دارد. مخلوط 25 گرم گل ختمی در یک لیتر آب و جوشاندن آن نیز نوع دیگری چای است که خواص ذکر شده فوق را داشته باشد و علاوه براین ریفلاکس معده به مری را بهبود می بخشد.

کتاب دکتر برای همه

تهیه و تنظیم:رقیه محمدخانی

پنج شنبه 29/11/1388 - 12:52 - 0 تشکر 183433

داروی آنابولیک اکسی متولون و عوارض

اکسی متولون،آنابولیک،مکانیسم،عوارض

تولیدی

در مقاله قبلی مختصری در ارتباط با داروی آنابولیک تستوتسرون شرح دادم و الان هم قصد دارم درباره یکی از مشتقات تستوسترون یعنی اکسی متولون صحبت کنم.این دارو در داروخانه ها به فرم خوراکی قابل تهیه است و از دیگر داروهای پر مصرف در رشته های قدرتی محسوب میشود که عوارض آن چندین برابر تستوسترون خطرناک تر میباشد و در ادامه مطلب با ذکر دلیل توضیح میدهم... قرص اکسی که قیمتی حدود 200 تومن دارد به شدّت برای کبد سمّی است و مصرف دوز های بالا، مخصوصاً طولانی مدّت، منجر به از کار افتادگی این عضو و صاحب آن میشود !! زیرا این دارو جزو داروهای شاخه ی آلفا-17 بوده که کبد را دور میزند و به اصطلاح حالت  سمّی را برای کبد ایجاد میکند.لازم به ذکر است استفاده از اکسی متولون در پزشکی برای کم خونی یا ضعف شدید بدن تجویز میشود که چندین سال است داروی دیگری در کشور های پیشرفته جایگزین اکسی شده اند.این دارو حتی مورد سوء استفاده بسیاری از تقلبی سازان و حتی مکمل فروش ها قرار گرفته زیرا حجم ناشی از مصرف دارو غیر قابل انکار است،البته میزان حجمی که از مصرف اکسی بدست میآید 90% بخاطر تجمع آب و نمک بوده و پس از قطع مصرف از بین میرود. کلاً اکسی و قرص های هورمونی ابتدا کمی شیرین میباشند و پس از مدّتی که روی زبان بماند حالت گس مانندی را ایجاد میکند،از این رو تشخیص این قرص در مکمل ها کار ساده ای نیست

افزایش قدرت هنگام مصرف دارو هم به دلیل احتباس مایعات در ماهیچه ها و افزایش حالت آنابولیکی و سطح تستوسترون بدن میباشد که به نوعی باعث افزایش سنتز پروتئین میشود اگر بخواهیم عوارض این دارو را نام ببریم مهمترین آن سمی بودن برای کبد میباشد،عارضه نوک سینه هم پس از مصرف دارو دور از انتظار نیست.فراموش نکنید که پس از چند سال تمام حجمی که با استفاده از داروهای استروییدی حاصل میشود از بین میرود و کوهی از عوارض برای شما به یادگار باقی خواهد ماند !! پس با مطالعه مطالب فوق در تصمیم گیری خود دقت بیشتری کنید. (در صورت تأیید و موفقیت در این مقاله،به برّسی وضع مکمل سازی در کشور میپردازم)

با آرزوی سلامتی برای شما

نویسنده:یاشار.خ    منبع مطلب:برگرفته از اطلاعات شخصی

پنج شنبه 29/11/1388 - 18:2 - 0 تشکر 183590

عنوان : کدام میوه، شاه میوه ها است؟

کلید واژه ها:تغذیه ، خواص میوه ها، خواص انگور ،انگور و درمان برخی از بیماریهاو......

نوع مقاله :تلفیقی

شاید هر کدام از شما دوستان؛ میوه مورد علاقه خود را، به عنوان شاه میوه

ها معرفی کنید! اما شاعر خوش ذوقی که احتمالاً از بین میوه ها انگور

وخربزه را بیشتر دوست دارد می فرماید:

از میان میوه های خوشمزه شاه انگوراست و سلطان خربزه

پس بنا برسلیقه شاعر که شاه میوه ها راانگورمعرفی می کنه ، بخشی از

خواص این میوه خوشمزه را برای شما دوستان می نویسم؛

انگور دارای ویتامین های «آ»، «ب» و «ث» است همچنین مقداری منیزیم ،

کلسیم،آهن ، فسفر و پتاسیم دارد.

انگور هم لاغر کننده است و هم چاق کننده ،اگر انگور را _ از صبح تا

 ظهر_خالی میل کنید ، لاغر کننده است ؛ و اگر آن را هراه غذا بخورید چاق

 کننده است .یکی از خواص انگور صاف کنندگی و تولید خون است.انگور قند

 خون را نیز تنظیم می کند.

انگور از میوه های ضد سرطانی شناخته شده است و این به علت ویژگی ضد

عفونی کنندگی آن است .

افرادی که در دوران نقاهت بیماری به سر می برند و یا ضعف عمومی بدن

 دارند سعی کنند بیشتر از انگور استفاده کنند ؛زیرا انگور پتاسیم زیادی دارد

که به جبران ضعف بدن کمک می کند .

انگور برای سلامت قلب و ریه ها وکلیه ها مفید است و به علت داشتن املاح

و مواد سلولزی ،ملین و مدور است و برای مبتلایان به اوره خون مناسب

 وسازگار است .

گفتنی است یبوست (که عوارض آن بی اشتهایی وئ نفخ وسر درد وتشنگی

مفرط و بوی بد دهان است)با خوردن ؟آب انگور تازه بر طرف می شود.

انگور هم لاغر کننده است و هم چاق کننده ،اگر انگور را _ از صبح تا ظهر_ خالی میل کنید ، لاغر کننده است ؛ و اگر آن را هراه غذا بخورید چاق کننده است .

آب انگور در درمان بیماریهای اسهال خونی ، سیاه سرفه، یبوست ، ورم

کولیت، و ضعف روده ها،گاز ونفخ روده ها،سوزاک ، کم خونی سوء هاضمه

رمزمن ،ورم معده ، امراض عصبی و روانی،نقرس ، تبخال، برونشیت ،

امراض قلبی ، کیسه صفرا ، بیماریهای کلیه ،مؤ ثر است .

آب انگور هضمش اسان است ویکی از عناصر پیش هضم است ، زیرا قند

انگور یکی از عناصر تشکیل دهندهخون طبیعی است .

آب انگور از نظر کالری خیلی قوی است یعنی حرارت بخش است .

آب انگور دارای مقدار زیادی از مواد معدنی است و بر عکس قند سفید تصفیه

 شده اگر زیاد مصرف شود موجب کمبود مواد معدمی در بدن ما می گردد،قند

اب انگور برای بدن ما مواد معدنی لازم را تهیه می کند.

آب انگور تازه دارای مواد تخمیری لازم برای خوب کار کردن بدن ماست.

هشدار:توجه داشته باشید وقتی انگور میل می کنید ، بعد از آن آب سرد ننوشید و یا میوه های خشک(مانند برگ هلو ) را با انگور و آب میل نکنید ؛زیرا دچار دل درد می شوید.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.