• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 3168)
پنج شنبه 19/5/1391 - 23:17 -0 تشکر 500690
تاریخ و جغرافیای استانها

توضیح : ترتیب استانها صرفا براساس حروف الفباست


استان آذربایجان شرقى (1)

 

   موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان

آذربایجان شرقى با وسعت ۴۵۲۶۱/۴ کیلومترمربع در گوشه ٔ ‌ شمال غربى فلات ایران قرار دارد. رود ارس حدود شمالى آن را با جمهورى‌هاى آذربایجان، ارمنستان و ایالت خودمختار نخجوان مشخص مى‌کند. رود قطور و آب‌هاى دریاچه ٔ ارومیه حدود غربى آن با استان آذربایجان غربى است. در جنوب، کشیدگى رشته‌کوه‌ها، دره‌ها، جلگه‌ها و دشت‌ها موجب پیوستگیِ توپوگرافیک استان با آذربایجان غربى و زنجان شده است و در شرق نیز دره و رودخانه دره‌رود، کوه‌هاى سبلان، چهل نور و گردنه ٔ صائین این خطه را از استان اردبیل جدا مى‌کند. مدارهاى ۵ دقیقه و ۴۵ درجه و ۲۲ دقیقه و ۳۶ درجه منتهى‌الیه غربى و شرقى مختصات جغرافیایى این استان را مشخص مى‌کند.

 

آذربایجان شرقى در طول ۲۳۵ کیلومتر خط مرزى با جمهورى‌هاى آذربایجان و ارمنستان همسایه است. دو شهرستان این استان (مرند و اهر) با جمهورى آذربایجان ۲۰۰ کیلومتر و با جمهورى ارمنستان ۳۵ کیلومتر مرز مشترک دارند. در طول این مرز رود ارس جارى است. در حال حاضر ارتباط استان با کشورهاى همسایه تنها از سه نقطه ٔ مرزى جلفا، خداآفرین و کردشت انجام مى‌‌گیرد؛ در این میان جلفا از اهمیت خاصى برخوردار است. شهر مرزى جلفا از طریق خط آهن نخجوان، ایروان و تفلیس به جمهورى اکراین و بنادر دریاى سیاه وصل مى‌شود. ارتباط این استان با دریاى سیاه، اهمیت و جایگاه خاصى به آن بخشیده است.

 

منطقه ٔ آذربایجان به علت موقعیت خاص جغرافیایى یکى از مناطق حساس و مهم کشور است. همین اهمیت، حساسیت، و گستردگى باعث شده است تا این منطقه با وجود خصوصیات مشترک جغرافیایى، ‌ فرهنگى و تاریخى، به سه استان آذربایجان شرقى، غربى و اردبیل تقسیم شود. در حال حاضر استان آذربایجان شرقى داراى ۱۲ شهرستان، ۳۱ شهر، ۳۰ بخش، ۱۳۳ دهستان و ۳۱۴۹ آبادى است. شهرستان‌هاى آن عبارت‌اند از : اهر، بستان‌آباد، ‌ بناب، تبریز، سراب، شبستر، کلیبر، مراغه، مرند، ‌ میانه، هریس و هشترود. مرکز آذربایجان شرقى شهر تاریخى و توسعه یافته ٔ تبریز است.

 

   جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان

فلات آذربایجان را دیواره‌هاى رشته جبال مرتفع و پوشیده از برف آرارات در شمال غربى، رشته‌هاى پراکنده و نامنظم ارسباران - قره‌داغ و قوشاداغ و سبلان در شمال شرقى، رشته‌کوه‌هاى بزغوش در شمال و مشرق، ارتفاعات قافلانکوه در شرق و جنوب شرقى، رشته کوه سهند در جنوب و دریاچه ارومیه در غرب در بر گرفته است.

 

در فلات آذربایجان، دو منطقه بارز و قابل نفوذ وجود دارد، ‌ یکى دشت چالداران و دره قُطور در شمال غربى، دیگرى دشت مغان در شمال شرقی. در سایر قسمت‌ها، به علت وجود ارتفاعات، دره‌هاى عمیق و سایر موانع طبیعى، ‌ معابر قابل نفوذ کمترى یافت مى‌شود.

 

آذربایجان منطقه ٔ ‌ مرتفعى است که کوه‌هاى بلند از جهات مختلف سراسر آن را فرا گرفته و موجبات پیدایش جلگه‌هاى مغان، تبریز، سراب و مراغه را فراهم کرده است. بلندترین نقطه ٔ استان، قله ٔ ‌ سهند (۳۷۲۲+ متر) در ۵۰ کیلومترى جنوب تبریز و پست‌ترین نقطه ٔ ‌ آن در حوالى دریاچه ٔ ارومیه (۱۲۲۰+ متر) قرار دارد. استپ‌هاى کوهى قسمت پهناورى از نواحى بلندِ آذربایجان را پوشانده است.

 

در شمال آذربایجان به ویژه در بخش قره‌داغ‌ (ارسباران)، هر جا امتداد کوه‌ها در مقابل وزش بادهاى باران‌زاى مدیترانه‌اى، ‌ غربى و خزرى قرار گرفته، جنگل‌هاى تنک یا انبوهى به وجود آمده است که در بعضى قسمت‌ها فاقد گیاهان زیردرختى است. جنگل‌هاى موجود آذربایجان شرقى نشانگر آن است که در روزگاران گذشته، سراسر منطقه در اثر آب و هواى گرم و مرطوب و خاک حاصلخیز، شرایط مساعدى براى پیدایش و رشد جنگل در دامنه ٔ ‌ کوه‌ها و ارتفاعات داشته است که متأسفانه در اثر استفاده بى‌رویه عمدتاً تخریب و نابود شده‌اند.

 

آب و هواى استان آذربایجان شرقى به طور کلى سرد و خشک است، ولى به علت تنوع توپوگرافیکى، از اقلیم‌هاى متفاوتى برخوردار است.

 

موقعیت کوهستانى و عرض جغرافیایى استان از عوامل برودت و سرماى قسمت اعظم این منطقه است. کم ارتفاعى و اثرات ملایم‌کننده بخارهاى دریاى خزر در پاره‌اى از مناطق از عوامل اعتدال اقلیمى آن به شمار مى‌آید. به علاوه آذربایجان تا حدودى تحت تأثیر جریان‌هاى مرطوب دریاى مدیترانه از سمت غرب و جنوب غربى قرار دارد و توده‌هاى هواى سرد سیبرى نیز از شمال بر آب و هواى آن اثر مى‌گذارد. وجود دریاچه ٔ ارومیه آب و هواى قسمت محدودى از سواحل استان را تحت تأثیر قرار داده است.

 

به استناد گزارش سازمان هواشناسى کل کشور، درجه ٔ حرارت هوا در نقاط مختلف استان متفاوت است. متوسط درجه حرارت در تبریز ۱۲/۵، مراغه ۱۲/۲، اهر ۹/۷، سراب ۷/۶ و میانه ۱۲/۷ درجه ٔ ‌ سانتى‌گراد است. حداکثر مطلق درجه ٔ حرارت در جلفا با ۴۰/۳ درجه ٔ سانتى‌گراد و حداقل مطلق آن در سراب با ۳۱/۴- درجه ٔ سانتى‌گراد در سال ۱۳۷۲ گزارش شده است. حداکثر مطلق درجه حرارت در ایستگاه‌هاى تبریز، مراغه و میانه به ترتیب ۳۶/۶، ۳۵ و ۳۹/۲ و حداقل مطلق آن ۹/۵-، ۸- و ۱۱/۲- درجه ٔ سانتى‌گراد قید گردیده است.

 

از نظر بارندگى، استان آذربایجان شرقى به دو ناحیه ٔ متفاوت تقسیم مى‌شود:

 

- ناحیه ٔ سردسیر شامل دامنه‌هاى کوهستان سهند، شهرهاى تبریز و مرند که در مسیر بادهاى مرطوب قرار دارند. معمولاً میزان بارندگیِ سالانه ٔ این ناحیه در شرق استان بیشتر از سایر نواحى است و مقدار آن به ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلى‌متر مى‌رسد.

 

- ناحیه ٔ معتدل که عمدتاً در دالان‌ها، کوهپایه‌ها، دامنه‌هاى جنوبى و مناطق آفتابگیر واقع شده است و از تأثیر مستقیم جریان‌هاى سرد شمالى محفوظ است و آب و هواى معتدلى دارد. سواحل دریاچه ٔ ‌ ارومیه و شهرستان‌هاى‌ مراغه و میانه جزو ناحیه ٔ معتدل به حساب مى‌آیند.

 

در فصل تابستان، مناطق جلگه‌اى استان و پیرامون دریاچه ٔ ارومیه گرم است و منحنى همدماى ۱۲ درجه ٔ ‌ سانتى‌گراد از آن نواحى عبور مى‌کند، در حالى که در زمستان اوضاع جوى تغییرات شدیدى مى‌کند و میانگین حداقل درجه ٔ حرارت به یک درجه زیر صفر مى‌رسد.

 

در استان آذربایجان شرقى اوضاع جوى بسیار متغیر است. به طورى که درجه ٔ ‌ حرارت در برخى از ماه‌هاى گرم سال، گاهى به ۳۸ درجه ٔ سانتى‌گراد یا بیشتر مى‌رسد و برودت هوا در ماه‌هاى سرد، گاهى به بیش از ۲۰ درجه زیر صفر کاهش مى‌یابد. رطوبت هوا نیز از اواخر پاییز تا اوایل بهار زیاد مى‌شود، که علت آن علاوه بر کاهش درجه ٔ حرارت، ورود توده‌هایى از هواى سرد و مرطوب اروپاست که با گذشته از دریاى مدیترانه وارد آسمان ایران مى‌شوند.

 

در سال ۱۳۷۲، سازمان هواشناسى استان مجموع روزهاى یخبندان شهر تبریز را ۱۰۳ روز گزارش کرد که جزئیات آن به شرح زیر است:

 

فروردین ماه ۳ روز، آبان‌ ماه ۱۴ روز، آذر ماه ۹ روز، دى ماه ۳۱ روز، بهمن ماه ۲۸ روز و اسفند ماه ۸ روز.

 

براساس این گزارش، بیشترین روزهاى یخبندان با ۱۳۱ روز به شهر سراب و کمترین آن به قسمت شرقى تبریز اختصاص داشت که در طول سال تنها ۸۰ روز یخبندان بود. اهر با ۱۱۵، میانه با ۱۰۱ و سراب با ۱۳۱ و تبریز با ۱۰۳ روز یخبندان شهرهایى بودند که در طول سال، بالاتر از ۱۰۰ روز یخبندان داشتند.

 

آذربایجان همواره تحت تأثیر بادهاى سرد شمالى و سیبرى و بادهاى مرطوب دریاى سیاه مدیترانه و اقیانوس اطلس است. به علاوه بادهاى محلى نیز تحت تأثیر شرایط طبیعى استان، ‌ از سوى کوهستان‌هاى بلند و دریاچه‌هاى اورمیه و خزر، به سوى دشت‌ها و جلگه‌ها مى‌وزند.

 

بادهایى که از شمال و شمال شرقى به سوى آذربایجان مى‌وزند، کلاً سرد و مرطوب‌اند و در فصل زمستان سبب نزول برف سنگین و یخبندان مى‌شوند. باد مرطوب مدیترانه‌اى که از غرب به آذربایجان مى‌وزد باران‌زا و بسیار مفید است.

 

بادهاى شرقى با عبور از دریاچه ٔ خزر، در مسیر ارسباران، مرند، اردبیل، ‌ دره‌‌اى بین سبلان و قوشاداغ، بزغوش و سهند به طرف غرب مى‌وزند. در اکثر نقاط آذربایجان مانند سراب و تبریز این باد را مه‌یئلى یا باد مه مى‌گویند که بادى سرد و مرطوب است. این باد در امتداد دامنه‌هاى جنوبى سهند به طرف مراغه پیش مى‌رود و در حدود دریاچه ٔ ارومیه تغییر مسیر مى‌دهد. کوه‌هاى مرزى در غرب آذربایجان و کردستان باعث مى‌شوند باد مه در جهت جنوب غربى و جنوبى بوزد که نام آن در این منطقه باد زریان است.

 

جریان باد مهمى که از فراز دریاى مدیترانه و دریاى سیاه و اقیانوس اطلس به سمت غرب و شمال غرب ایران مى‌وزد، چند شاخه مى‌شود که تعداد این شاخه‌ها در فصل پاییز در برخورد با ارتفاعات استان افزایش مى‌یابد و در فصل بهار، به ریزش نزولات جوى فراوانى منجر مى‌گردد.

 

علاوه بر بادهاى فوق بادهاى محلى دیگر استان به شرح زیر است:

 

- باد «آغ یئل» یا گرمیچ یا گرمیش که بسیار تند و شدید است و معمولاً باعث خسارت مى‌شود. آغ یئل در تبخیر و خشکانیدن رطوبت زمین مؤثر است و بادى گرم و مرطوب است که در زمستان موجب ذوب برف و یخ مى‌شود و یا به حرکت در آوردن ابرهاى باران‌زا موجبات ریزش باران را فراهم مى‌کند. این باد معمولاً رطوبت دریاى مدیترانه را به همراه دارد.

 

- خزریئلى یا باد خزر، چون از سوى دریاى خزر مى‌وزد به این نام مشهور شده است و قسمتى از آن منطقه ارسباران را در بر مى‌گیرد.

 

- وزش بوغاناق یئلى که همان گردباد است، باعث ریشه‌کن شدن درختان و تخریب و ویرانى منازل و بناهاى کم دوام مى‌شود.

 

براساس گزارش سال ۱۳۷۰ ایستگاه سینوپتیک شهر تبریز، مجموع روزهایى که این شهر در معرض وزش بادهایى با سرعت حداقل ۱۸ و حداکثر ۵۰ متر در ثانیه قرار دارد، ۱۶۸ روز است. بیشترین سرعت باد در ماه اردیبهشت با ۵۰ متر در ثانیه و کمترین سرعت آن در آذرماه و دى ماه با سرعت ۱۸ متر در ثانیه است.

 

با توجه به ویژگى‌هاى اقلیمى، این استان از اواخر اردیبهشت ماه تا پایان مهرماه مناسب‌ترین زمان براى گردش‌هاى تابستانى و سایر ماه‌هاى سال مناسب گردش‌هاى زمستانى است. ایرانگردانى که در ماه‌هاى بهار و تابستان به منطقه مسافرت مى‌کنند به نحو مطلوبى مى‌توانند از زیبایى‌هاى طبیعى و دیدنى‌هاى تاریخى و باستانى استان بهره‌مند شوند.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:7 - 0 تشکر 535519



استان قم ( ۳ )




وضعیت اجتماعى و اقتصادى استان


براساس نتایج سرشمارى عمومى نفوس و مسکن مرکز آمار ایران در آبان‌ماه ۱۳۷۵ ، جمعیت استان قم در آبان برابر ۰۴۴ ‚ ۸۵۳ نفر بوده است. از این تعداد ۹۱/۱۶ درصد در نقاط شهرى، ۸/۸۲ درصد در نقاط روستایى سکونت داشته و بقیه غیرساکن بوده‌اند. در همین سال از کل جمعیت استان ۱۹۰ ‚ ۴۳۷ نفر مرد و ۸۵۴ ‚ ۴۱۵ نفر زن بوده‌اند . به عبارت دیگر، در این استان در مقابل هر ۱۰۰ نفر زن، ‌ ۱۰۵ نفر مرد وجود داشته است. از جمعیت این استان ۴۰/۴ درصد در گروه سنى کمتر از ۱۵ سال، ۵۵/۵۶ درصد در گروه سنى ۶۴-۱۵ سال و ۳/۹۲ درصد در گروه سنى ۶۵ سال و بیشتر قرار داشته‌اند و سن بقیه افراد نیز نامشخص بوده است .



از کل جمعیت استان ۹۹/۷۶ درصد را مسلمانان تشکیل مى‌دهند. این نسبت در نقاط شهرى ۹۹/۷۵ درصد و در نقاط روستایى ۹۹/۹۴ درصد است .



در فاصله سال‌هاى ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۵ حدود ۲۱۸ ‚ ۱۳۷ نفر به استان وارد و یا در داخل آن جابه‌جا شده‌اند. محل اقامت قبلى ۷۷/۸۰ درصد مهاجران از سایر استان‌ها و ۱۰/۳۹ درصد آن‌ها در شهرستان محل سرشمارى بوده است. محل اقامت قبلى بقیه افراد، خارج از کشور یا اظهار نشده بوده است. مقایسه محل اقامت قبلى مهاجران با محلى که در آن سرشمارى شده‌اند نشان مى‌دهد، ۳۳/۶۲ درصد از روستا به شهر، ۴۷/۷۱ درصد از شهر به شهر، ۱/۵۷ درصد از روستا به روستا و ۵/۲۹ درصد از شهر به روستا در طى سالهاى ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۵ مهاجرت کرد‌ه‌اند .



در آبان‌ماه ۱۳۷۵ از ۰۶۰ ‚ ۷۳۹ نفر جمعیت ۶ سال و بیشتر استان، ۸۱/۸۷ درصد باسواد بوده‌اند. نسبت باسوادى در گروه سنى ۱۴-۶ سال ۹۵/۹۸ درصد و در گروه سنى ۱۵ سال و بیشتر ۷۵/۴۵ درصد بوده است. در بین افراد لازم‌التعلیم ( ۱۴-۶ سال ) نسبت باسوادى در نقاط شهرى ۹۶/۲۵ درصد و در نقاط روستایى ۹۳/۰۵ درصد بوده است. در این استان نسبت باسوادى در بین مردان ۸۶/۵۵ درصد و در بین زنان ۷۶/۹۵ درصد بوده است. این نسبت در نقاط شهرى براى مردان و زنان به ترتیب ۸۷/۵۷ درصد و ۷۸/۲۸ درصد و در نقاط روستایى ۷۶/۶۲ درصد و ۶۳ درصد بوده است .



براساس سرشمارى عمومى نفوس و مسکن سال ۱۳۷۵ ، در استان قم افراد شاغل و افراد بیکار (جویاى کار) در مجموع ۳۲/۳۹ درصد از جمعیت ده سال و بیشتر را تشکیل مى‌داده‌اند . این نسبت در نقاط شهرى ۳۱/۶۰ درصد و در نقاط روستایى ۴۰/۱۵ درصد بوده است . از جمعیت فعال این استان ۹۰/۳۴ درصد را مردان و ۹/۶۶ درصد را زنان تشکیل مى‌داده‌اند. بیش‌ترین میزان فعالیت مربوط به گروه سنى ۴۴-۴۰ سال با ۵۰/۷۵ درصد و کم‌ترین میزان مربوط به گروه سنى ۱۴-۱۰ سال با ۴/۳۲ درصد بوده است . بالاترین میزان فعالیت براى مردان مربوط به گروه سنى ۴۴-۴۰ سال با ۹۰/۵۴ درصد و براى زنان مربوط به گروه سنى ۲۴-۲۰ سال با ۱۰/۲۸ درصد بوده است .



بر طبق همین سرشمارى، از شاغلان ۱۰ سال و بیشتر استان ۸/۲۳ درصد در گروه عمده کشاورزى، ۴۶/۲۵ درصد در گروه عمده خدمات و ۴۲/۵۶ درصد در گروه عمده صنعت و ۲/۹۶ درصد نیز در سایر گروه‌هاى اقتصادى به کار اشتغال داشته‌اند. این نسبت‌ها در نقاط شهرى به ترتیب ۳/۴۷ ، ۴۸/۷۴ ، ۴۴/۷۸ و ۳ درصد و در نقاط روستایى ۴۴/۳۲ ، ۲۷/۴۱ ، ۲۵/۶۹ و ۲/۵۸ درصد بوده است. توزیع نسبى شاغلان ۱۰ سال و بیشتر، برحسب گروه‌هاى عمده فعالیت نشان مى‌دهد که در نقاط شهرى گروه عمده خدمات و در نقاط روستایى گروه عمده کشاورزى بیشترین تعداد افراد شاغل را به خود اختصاص داده‌اند .



اساس اقتصاد استان قم بر پایه کشاورزى، دامدارى و صنعت ‌(دستى و ماشینی) استوار گردیده است. کشاورزى در این استان به صورت تلفیقى انجام مى‌گیرد. بدین صورت که هر کشاورز علاوه بر فعالیت در بخش کشاورزى، قطعه زمینى را نیز به احداث باغ اختصاص داده و یا تعدادى گوسفند و بز نگهدارى مى‌کند. فرآورده‌هاى کشاورزى استان شامل: گندم، جو، پنبه، چغندرقند، ذرت‌، آفتابگردان و تره‌بار است که در میان محصولات فوق، کشت جو از اهمیت زیاد برخوردار است. آب اراضى کشاورزى از رودخانه‌هاى قم‌رود و قره‌چاى تأمین مى‌شود .



باغدارى نیز از جمله فعالیت‌هاى مردم استان قم است و مهم‌ترین محصولات باغى آن عبارتند از: آلبالو، انار، ‌ گیلاس، آلوچه و آلو، هلو، زردآلو، انجیر، ‌ گردو، فندق، بادام و سنجد که بعضى به صورت تازه و بعضى به صورت خشکبار صادر مى‌‌گردد .



دامدارى نیز از دیر زمان در استان قم رایج بوده و برخى از ایلات و عشایر استان‌هاى غربى کشور زمستان‌ها را در این استان مى‌گذرانند. علاوه بر این‌ها پرورش گاو و گوسفند به صورت صنعتى و سنتى نیز در سطح استان رونق قابل توجهى دارد . پرورش طیور نیز در استان رواج دارد و به دو روش سنتى و صنعتى صورت مى‌گیرد .



در زمینه ٔ صنعت، استان قم با توجه به امکاناتى که در سال‌هاى اخیر در آن به وجود آمده است و بین دو قطب «صنایع مونتاژى و وابسته در تهران» و «صنایع نسبتاً بنیادى در اصفهان» قرار گرفته، به محل فعالیت صنعتگران در رشته‌هاى میانى و معدنى تبدیل شده است. صنایع کانى غیرفلزى پایه و اساس صنعت استان قم را تشکیل مى‌دهند و تولیدات آن‌ها به اقصى نقاط کشور صادر مى‌گردد. به طورى که در حال حاضر بیش از هزار واحد تولیدى در قم مشغول به تولید گچ، ‌ آجر، آهک، سنگ و پودر سنگ مى‌باشد و محصولات آن‌ها علاوه بر تأمین نیازهاى استان به سایر نقاط به ویژه تهران نیز صادر مى‌گردد. در مراحل بعدى صنایع غذایى، شیمیایى، ‌ دارویى، ‌ چوبى، فلزى، نساجى و سلولزى قرار دارد که شامل تعداد زیادى کارخانجات و کارگاه‌هاى مختلف مى‌شود .



از دیگر فعالیت‌هاى اقتصادى استان قم صنایع دستى است که اهم آن‌‌ها مشتمل بر : قالى‌بافى، ‌ منبت‌کارى، ‌ درودگرى و تهیه سوهان است و در این میان منبت‌کارى و قالى‌بافى اهمیت ویژه‌اى دارد، ‌ به طورى که قالى‌هاى طرح قم از ارزش خاصى برخوردار است و در بازارهاى داخل و خارج از کشور طرفداران زیادى دارد .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:7 - 0 تشکر 535521


استان البرز( کرج )


توضیح : این استان به تازگی به مرکزیت شهرستان کرج از استان تهران جدا شده وهنوز در آغاز راه استان شده میباشد به همین لحاظ به اختصار در مورد جغرافیای شهرستان کرج مواردی را ذکر میکنم



محل و مختصات جغرافیایی شهرستان کرج


شهرستان کرج به مرکزیت شهر کرج بزرگ، با وسعت 457،2 کیلومتر مربع، دومین شهرستان استان تهران محسوب می گردد. بر اساس قانون تقسیمات کشوری ایران، شهرستان کرج از سال 1316 هجری شمسی تا 1333 هجری شمسی به عنوان یکی از بخش های تابعه شهرستان تهران محسوب گردیده و در بهمن ماه سال 1333 هجری شمسی به شهرستان تبدیل گردیده است. این شهرستان از نظر موقعیت جغرافیایی از شمال به استان مازندران، از خاور به شهرستان های شمیرانات و تهران، از جنوب به شهرستان های زرندیه (مأمونیه) و شهریار، از جنوب غربی به شهرستان بوئین زهرا و از غرب به شهرستان ساوجبلاغ (هشتگرد) و شهرستان نظرآباد محدود است. شهرستان کرج در بین طول جغرافیایی 11 50 تا 29 51 و عرض جغرافیایی 31 35 تا 12 36 قرار دارد و بلندترین قله این شهرستان به نام کوه ونتار به ارتفاع 941، 3 متر از سطح دریا در البرز مرکزی و در 8 کیلومتری شمال آسارا واقع گردیده است.


طی سه دوره سرشماری رسمی که در سال های 1345(024، 232 نفر) و 1355 (019، 439 نفر ) و 1365 (053، 171، 1 نفر ) برگزار گردیده، و مقایسه آن با سرشماری آبان ماه سال 1375 نشان دهنده رشد بسیار سریع جمعیت شهرستان کرج میباشد، به طوری که میزان جمعیت آن در طی سال های 1345 تا 1375 به 5 برابر رسیده است. یکی از عوامل این افزایش، مهاجرت روزافزون بخشی از جمعیت شاغل در تهران جهت سکونت به این شهرستان می باشد.


جمعیت شهرستان کرج طبق سرشماری آبان ماه سال 1375 بالغ بر 172، 161، 1 نفر می باشد. از کل جمعیت شهرستان کرج، 228، 980 نفر در شهرها و 944، 180 نفر در روستاها سکونت دارند، که از این تعداد 066، 598 نفر مرد و 106، 563 نفر زن بوده اند و همچنین تراکم جمعیت 6/472 نفر در کیلومتر مربع بوده است. در حال حاضر این شهرستان از 7 شهر، 3 بخش، 7 دهستان و 268 آبادی (192 آبادی دارای سکنه و 176 آبادی خالی از سکنه) تشکیل شده است.(1382)


شهرهای تابعه شهرستان کرج عبارتند از: کرج( شهر، مرکز شهرستان کرج، استان تهران، 48 کیلومتر غرب شمالی تهران، ارتفاع از سطح دریا 1360 متر «حد فاصل فلکه اول و دوم خیابان آزادی» کنار رودخانه کرج، در مسیر تهران-چالوس و تهران- قزوین)، ماهدشت (شهر، بخش مرکزی شهرستان کرج، استان تهران، 26 کیلومتری جنوب باختر شهر کرج، ارتفاع از سطح دریا 185، 1 متر، در مسیر کرج به اشتهارد، نام پیشین: مردآباد و شاهدشت)، اشتهارد (شهر، مرکز بخش اشتهارد، شهرستان کرج، استان تهران، 68 کیلومتری جنوب غربی کرج، ارتفاع از سطح دریا170،1 متر، در مسیر کرج به بوئین زهرا و همدان، 30کیلومتر خاور جنوبی بوئین زهرا)، مشکین دشت (شهر، بخش مرکزی شهرستان کرج، استان تهران، 7کیلومتری جنوب کرج، ارتفاع از سطح دریا 1،235 متر، در مسیر کرج- ملارد، نام پیشین: مشکین آباد، کمال شهر(شهر، بخش مرکزی شهرستان کرج، استان تهران، 15 کیلومتری شمال باختری کرج، ارتفاع از سطح دریا: 270، 1 متر، در مسیر کرج به قزوین، نام پیشین: کمال آباد)، محمدشهر (شهر، بخش مرکزی شهرستان کرج، استان تهران، 5 کیلومتری جنوب غربی کرج، ارتفاع از سطح دریا 235، 1 متر، در مسیر ماهدشت- کرج، نام پیشین: محمدآباد) و شهر جدید گرمدره (شهر، بخش مرکزی کرج، استان تهران، در مسیر کرج به تهران)


نواحی شمالی این شهرستان را کوه های البرز مرکزی و دره رودخانه کرج پوشانیده که به ارتفاع آن روبه شمال افزوده می شود. مهم ترین کوه های این شهرستان که در همین ناحیه کوهستانی قرار دارند، عبارتند از: کوه ونتار(آسارا) (941، 1 متر)، کوه سیکنو (936، 3 متر)، کوه هفت خان ( 847، 3 متر) و کوه کرچان( 722، 3 متر).


رودخانه های شهرستان کرج عبارتند از: آب لانیز، برغان، سیدک، آب ورزن، مورود، کرج، وارنگه رود، ولایت رود و آب شهرستانک.


امروزه سطح جنگل ها و مراتع طبیعی شهرستان کرج بالغ بر 590، 141 هکتار برآورد گردیده است، همچنین طبق آمارهای سال 1380 سطح زیر کشت سالانه و دائمی 526، 11 هکتار می باشد.


از مهم ترین فرآورده های کشاورزی شهرستان کرج می توان به گندم، جو، لوبیا، نخود، پیاز، سیب زمینی، گوجه فرنگی و سایر سبزیجات، گلابی، گردو، گیلاس، سیب درختی، آلبالو، زردآلو و توت اشاره نمود.
آب و هوای این شهرستان در نواحی شمالی معتدل مایل به سرد و در دشت جنوبی معتدل است و از نظر بارندگی جزو نواحی خشک محسوب می گردد.تعداد روزهای یخبندان آن در سال 1380 بالغ بر 41 روز و میزان بارندگی آن در همان سال 6/169 میلیمتر بوده است.


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:8 - 0 تشکر 535525

استان کردستان



موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان


استان کردستان با وسعتى معادل ۲۰۳ ‚ ۲۸ کیلومترمربع در غرب ایران و در مجاورت بخش شرقى کشور عراق قرار دارد. این استان که در دامنه‌ها و دشت‌هاى پراکنده ٔ سلسله جبال زاگرس میانى قرار گرفته است، ‌ از شمال به استان‌هاى آذربایجان غربى و زنجان، ‌ از شرق به همدان و زنجان، از جنوب به استان کرمانشاه و از غرب به کشور عراق محدود است. استان کردستان بین ۳۴ درجه و ۴۴ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالى و ۴۵ درجه و ۳۱ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۱۶ دقیقه طول شرقى از نصف‌النهار گرینویچ قرار گرفته است .


استان کردستان براساس آخرین تقسیمات کشورى در سال ۱۳۷۵ ، داراى ۸ شهرستان، ۱۲ شهر، ۲۱ بخش، ۷۸ دهستان و ۱۷۶۵ آبادى داراى سکنه بوده است. شهرستان‌هاى این استان عبارتند از: بانه، بیجار، دیواندره، سقز، سنندج، قروه، کامیاران و مریوان . در حال حاضر استان کردستان با مجموعه ٔ شهرها، روستاها و عشایرى که در اقصى نقاط آن پراکنده شده و استقرار یافته‌اند، به یکى از نواحى در حال توسعه غرب کشور تبدیل شده و از پتانسیل‌هاى توریستى و تفرجگاهى قابل‌توجهى برخوردار است .




جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان


استان کردستان منطقه‌اى کاملاً کوهستانى است که از مریوان تا دره ٔ قزل اوزن و کوه‌هاى زنجان جنوبى در مشرق گسترده شده است. ناهموارى‌هاى این استان که تحت عنوان ناحیه ٔ کوهستانى کردستان مرکزى بررسى مى‌شود، مشتمل بر دو بخش غربى و شرقى است. این دو قسمت از نظر شکل پستى و بلندى و جنس زمین متفاوتند .


قسمت وسیعى از سنندج، مریوان و سرزمین‌هاى اطراف آن‌ها تا جنوب کردستان بخش کوهستانى غربى را تشکیل مى‌دهد. در این ناحیه، یکنواختى و سستى جنس زمین اَشکال مشابهى را به وجود آورده که از ویژگى‌هاى آن کوه‌هاى گنبدى شکل با شیب یکنواخت و ملایم همراه با درّه‌هاى باز است. این یکنواختى را طبقات آهکى سخت و سنگ‌هاى درونى که بین لایه‌هاى سست ظاهر مى‌شوند، درهم ریخته و آن را به صورت صخر‌ه‌هاى عریان درآورده است. نوع مشخص این ناهموارى‌ها، ‌ ناحیه کوهستانى چهل چشمه در بین مریوان و سقز است که دنباله ٔ پستى و ‌بلندى‌هاى این ناحیه را در جنوب و مشرق، تشکیل داده‌اند و دامنه ٔ غربى آن تا داخل کشور عراق کشیده شده است. در این ناحیه شعبه‌هاى رود قزل اوزن در شرق و شمال شرقى و رود سیران در جنوب چهره ٔ زمین را به طور کامل تغییر داده‌اند .


بخش کوهستانى شرقى، قسمت‌هاى شرقى سنندج را در بر مى‌گیرد و در حد فاصل ناحیه ٔ غربى و شرق، یک رشته از ارتفاعات آتشفشانى شمالى ـ جنوبى را به وجود مى‌آورد. در شرق این رشته کوه، شهرستان‌هاى قروه و بیجار قرار گرفته‌اند که شکل زمین در آنها با پستى و بلندى‌هاى ناحیه ٔ غربى به کلى متفاوت است. از ویژگى‌هاى این ناحیه، وجود یک حصار کوهستانى متشکل از سنگ‌هاى دگرگونى و رسوبى است که دشت‌هاى مرتفع هموار و تپه ماهورى را احاطه کرده است. در این ناحیه به استثناى کوه‌هاى بیجار، دشت‌هاى نسبتاً وسیعى نیز وجود دارد. این دشت‌ها به وسیله ٔ شعبه‌هاى رود قزل‌اوزن قطع شده و به صورت تپه ماهور در آمده‌اند. مرتفع‌ترین دشت این ناحیه «هوه‌تو» خوانده مى‌شود که با ۲۲۰۰ متر ارتفاع در شمال سنندج واقع شده است. بلندترین کوه‌هاى این ناحیه، شاه‌نشین در شمال بیجار، شیدا در مرکز و پنجه على بین قروه و سقز است .


استان کردستان به طورکلى تحت تأثیر دو جریان عمده ٔ هواى گرم و سرد قرار دارد و اقلیم‌هاى گوناگونى را به وجود مى‌آورد. بیش‌ترین میزان بارش جوى در ناحیه غربى استان (شهرهاى بانه و مریوان) حدود ۸۰۰ میلى‌متر در سال و کم‌ترین میزان بارندگى آن در ناحیه ٔ شرقى حدود ۴۰۰ میلى‌متر در سال است. میزان نزولات جوى در قسمت مرکزى استان (شهرهاى سقز و سنندج) نزدیک به ۵۰۰ میلى‌متر در سال است .


تمام قلمرو استان در بهار و تابستان آب و هوایى خنک و معتدل دارد. مقایسه ارقام میانگین‌ دماى ماه‌هاى مختلف سال در مرکز استان نشان مى‌دهد که متوسط دماى روزانه در اردیبهشت ماه ۱۶/۱ و در مهرماه ۱۶/۹ درجه سانتى‌گراد است . میانگین دماى ماه‌هاى این دوره از ۲۲ تا ۲۸ درجه سانتى‌گراد متغیر است . این درجه، دماى مطلوبى براى صنعت گردشگرى مى‌باشد. از این‌رو ۶ ماه از سال در مرکز استان کردستان براى جریان جهانگردى بهترین و مناسب‌ترین ایام به حساب مى‌آید .



سردترین ماه سال در شهرستان سنندج، بهمن‌ماه است که حداقل دماى آن به حدود یک درجه زیر صفر مى‌رسد. تعداد روزهاى یخبندان در سنندج ۹۲ روز در سال گزارش شده است .



در پهنه ٔ استان کردستان پاره اقلیم‌هاى گوناگونى وجود دارد که در زیر به انواع و نواحى مشخص آن اشاره مى‌شود :



- دره ٔ میرآوا (امیرآباد) که زمستان‌هاى سرد و تابستان‌هاى معتدل دارد .



- مسیر سنندج به سمت سقز (دشت اوباتو) که زمستان‌هاى فوق‌العاده سرد و تابستان‌هاى معتدل دارد .



- مسیر مریوان به بندر دزلى که زمستان‌هاى سرد با یخبندان‌هاى طولانى دارد و در فصل تابستان روزهاى آن گرم و شب‌هاى آن خنک است .



- ناحیه اورامانات که آب و هواى آن مرطوب و معتدل است .



- مسیر سنندج به مریوان که اقلیمى نیمه خشک و نیمه مرطوب دارد. نفوذ توده‌هاى مرطوب زمستانى و بهارى در مریوان و دریاچه زریوار تأثیر فراوانى در مرطوب و معتدل شدن هواى این ناحیه دارد. میزان رطوبت و بارش مناسب باعث ایجاد جنگل‌هاى انبوه بلوط و گونه‌هاى مختلف درختان جنگلى شده است. پوشش گیاهى این ناحیه مناظرى شگفت‌انگیز و باشکوه دارند .



از آنجا که تنوع اقلیمى همراه با سایر شرایط مناسب، از جاذبه‌هاى مهم در صنعت جهانگردى به شمار مى‌رود و جهانگردان خواهان دماى مطلوب و مطبوعى ( ۲۵-۲۲ درجه سانتى‌گراد) هستند، استان کردستان به ویژه در فصول بهار و تابستان از این نظر بسیار مناسب و داراى قابلیت‌هاى جهانگردى ویژه است .



اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:9 - 0 تشکر 535528



استان كردستان ( ۲ )




جغرافیاى تاریخى استان



کردها مردمانى آریایى نژادند که چندین هزار سال قبل از میلاد به این منطقه مهاجرت کرده‌اند. تاریخ اقوام کرد تا قبل از اسلام چندان روشن نیست. در اسناد سومرى، بابلى، اکدى و آشورى نام اقوامى دیده مى‌شود که شباهت به کلمه ٔ کرد دارد، ولى از همه نزدیک‌تر چه از لحاظ زبان‌شناسى و چه از نظر جغرافیایى و چه از نظر توصیفى، نام قومى است به نام «کردوخوی» که در کتاب «سفر جنگی » گزنفون ذکر شده است .



این قوم در کوه‌ها و دره‌هاى میان عراق و ارمنستان و مخصوصاً در محلى که امروزه «زخو » نامیده مى‌شود و در ۶۰ کیلومترى شمال غربى موصل در عراق قرار دارد، ساکن بوده‌اند. گزنفون، آنان را به دلیرى و چالاکى مى‌ستاید. این قوم سپاه ده هزار نفرى گزنفون را تا هنگامى که به جلگه‌هاى شمال رسیدند، تعقیب کردند و صدماتى نیز بر آنها وارد آوردند .



« پولیبیوس » ( ۲۰۰-۱۲۰ ق.م) نیز از اقوامى که در قسمت‌هائى از آذربایجان کنونى زندگى مى‌کردند و به نام «کورتییوی» یا «کورتى‌ای» خوانده مى‌‌شدند، یاد مى‌کند . « استرابون» و «لیوی» مى‌گویند که این اقوام در فارس نیز ساکن بوده‌اند . چنانکه در زمان ساسانیان و اوایل اسلام چادرنشینان کوهستان‌هاى فارس را کرد مى‌خواندند. اگر تاریخ اقوام کرد در پیش از اسلام تاریک و مبهم است، تاریخ آنان در پس از اسلام در پرتو تألیفات مورخان اسلامى تا اندازه‌اى روشن‌تر است، ولى در این دوره هم، چون از کرد به طور فرعى و ثانوى - ضمن اخبار ممالک اسلامى - سخن به میان آمده، درباره ٔ تاریخ این قوم به طور اساسى و مستمر مطلب کاملى نوشته نشده است و فقط در دوره ٔ صفوى نخستین کتاب مهم درباره ٔ قوم کرد و به زبان فارسى تدوین شده که همان «شرفنامه بدلیسی » است .



اعراب در تاریخ ۱۶ یا ۲۰ هـ.ق قلعه‌‌ها و استحکامات کردها را تصرف کردند. در ۲۳ هـ.ق که سپاه عرب در ایالت فارس مشغول فتوحات بود، اکراد فارس در دفاع از فسا و دارابجرد شرکت داشتند. فتح شهر «زور» و «داراباذ» که از شهرهاى کردنشین بودند، ‌ در سال ۲۲ هـ.ق صورت گرفت .



ابوموسى اشعرى در سال ۲۵ هـ.ق کردان را سرکوب کرد. در سال ۳۸ هـ.ق اکراد ناحیه ٔ اهواز در قیام «خریت ابن راشد» بر ضد امیرالمومنین على (ع) جانب خریت را گرفتند و پس از قتل خریت عده زیادى از ایشان کشته شدند .



در سال ۹۰ هـ.ق اکراد فارس سر به شورش برداشتند و این شورش بوسیله «حجاج ابن یوسف ثقفی » سرکوب شد. در سال ۱۴۸ هـ.ق اکراد موصل قیام کردند و منصور خلیفه عباسى، « خالد برمکی» را براى سرکوبى آنان به آنجا فرستاد و وى نیز شورش کردها را سرکوب کرد .



در سال ۲۲۴ هـ.ق یکى از پیشوایان اکراد اطراف موصل به نام «جعفر ابن فهرجیس» بر ضد خلیفه معتصم سر به شورش گذاشت. خلیفه، سردار معروف خود «آیتاخ» را به جنگ او فرستاد. آیتاخ پس از جنگى سخت جعفر را کشت و بسیارى از اکراد را مقتول یا اسیر کرد و امیران و زنان و اموال ایشان را به تکریت برد .



در سال ۲۳۱ هـ.ق اکراد به اطراف اصفهان و فارس تاختند. یکى از سرداران ترک خلیفه به نام « وصیف»، پس از پیروزى، نزدیک به پانصد نفر از آنان را به اسیرى به بغداد برد .



در سال ۲۸۱ هـ.ق چادرنشینان عرب با اکراد در نواحى موصل و ماردین متحد شده و تحت رهبرى « حمدان ابن حمدون» جنگ علیه معتضد را شروع کردند که به کشته شدن و اسارت گروهى از آنان منجر شد. در سال ۳۱۴ هـ.ق در زمان خلافت المقتدر بالله و امارات ناصرالدوله حمدانى، در ناحیه موصل یک بار دیگر کردها سر به شورش برداشتند .



در فاصله ٔ سال‌هاى ۳۲۷ و ۳۴۵ هـ.ق شخصى به نام «دیسم» که از خوارج بود و پدرى عرب و مادرى کرد داشت، با گردآورى کردهاى آذربایجان، با «آل مسافر» و دیگر حکمرانان آذربایجان به جنگ پرداخت و سرانجام گرفتار شد و در زندان درگذشت .



در قرن‌هاى چهارم، پنچم و ششم هجرى، «شدادیان» که کرد بودند حکومت‌هاى مستقلى را در نواحى کردنشین تشکیل دادند. خاندان شدادى از قبیله ٔ روادى بودند و دولت معروف ایوبى در مصر و شام از همین خاندان برخاستند .



در سال ۳۵۹ هـ.ق عضدالدوله دیلمى با کردهاى موصل درگیر شد و پس از غلبه، قلاع آنها را ویران کرد و همه ٔ سران کرد را به قتل رسانید .



در سال ۳۷۳ هـ.ق « محمد بن غانم» همراه کردان برزکانى در حوالى قم علیه فخرالدوله دیلمى سر به شورش برداشت، لیکن فخرالدوله به وسیله ٔ «بدربن حسنویه» با وى از در صلح و آشتى درآمد، اما دیرى نپائید که سپاهى را روانه ٔ سرکوبى وى کرد. محمدبن غانم در این پیکار شکست خورد و به اسارت سپاهیان فخرالدوله درآمد و در اسارت در گذشت .



یکى از رویدادهاى مهم دوران زمامدارى شرف‌الدوله دیلمى ( ۳۷۲-۳۷۹ هـ.ق) پیکار او در سال ۳۷۷ هـ.ق با بدربن حسنویه در کرمانشاه است که به پیروزى بدر و شکست شرف‌الدوله منجر شد. در نتیجه بدربن حسنویه بر قسمت مهمى از عراق عجم مسلط شد. وى در سال ۴۰۵ هـ.ق به دست طایفه‌اى کرد که «جورقان» نام داشت، کشته شد. شمس‌الدوله پسر فخرالدوله دیلمى بلافاصله متصرفات وى را ضمیمه ٔ قلمرو خود کرد. شاپور خواست (خرم‌آباد)‌، دینور، بروجرد، نهاوند، ‌ اسدآباد و قسمتى از اهواز از جمله ٔ متصرفات او بودند .



ظاهراً اصطلاح کردستان را سلاجقه براى تمیز نواحى کردنشین از ولایت جبال عراق وضع کردند و آن ایالتى بود مشتمل بر سرزمین‌هاى بین آذربایجان و لرستان و قسمتى از اراضى سلسله جبال زاگرس که مرکز آن نیز در ابتدا ناحیه ٔ بهار در ۱۸ کیلومترى شمال غربى همدان و بعدها چمچال در نزدیک کرمانشاه امروزى بود .



شهرهاى کردستان در زمان حمله ٔ مغول از قتل و غارت مصون نماند. در زمان تیمور و ترکمانان قره قویونلو و آق قویونلو، کردستان و دیاربکر میدان تاخت و تاز سپاهیان تیمور و ترکمانان شد .



شاه اسماعیل اول - مؤسس سلسله ٔ صفویه - به علت این که کردها پیرو مذهب تسنن بودند، چندان روابط حسنه‌اى با آنها نداشت، درمقابل، سلاطین عثمانى در تقویت هر چه بیشتر کردان مى‌کوشیدند. در دوره ٔ صوفیه دولت ایران به قسمت وسیعى از کردستان آن روز تسلط داشت که دامنه‌هاى شرقى کوه‌هاى زاگرس را در بر مى‌گرفت .



با تشکیل سلسله ٔ زندیه، براى نخستین بار در تاریخ ایران سلسله‌اى کرد نژاد به سلطنت رسید . در اواخر سلسله ٔ زندیه نیز طایفه ٔ دنبلى که یکى از طوایف بزرگ کرد بود، قسمتى از آذربایجان غربى را در تصرف داشتند و مرکز حکومت و قدرت آنها شهر خوى بود .



در قرن نوزدهم میلادى بارها کردها در خاک عثمانى میل باطنى خود را براى رسیدن به استقلال و تشکیل دولتى کرد زبان ظاهر کردند. در سال ۱۸۷۸ میلادى شیخ عبیدالله نقشبندى به فکر تأسیس کردستان مستقل تحت حمایت دولت عثمانى افتاد. در سال ۱۸۸۰ میلادى طرفداران وى، اطراف ارومیه، ساوجبلاغ، مراغه و میاندوآب را به تصرف خود درآوردند و سپاهیان ایران به زحمت توانستند تجاوز آنان را دفع کنند .



در سال ۱۹۴۶ میلادى قاضى محمد همزمان با حضور قواى متفقین در ایران و حمایت دولت روسیه شوروى از او، جمهورى خلق کردستان را که مرکز آن مهاباد بود، ‌ تشکیل داد . پس از تخلیه ٔ کامل ایران از قواى متفقین و اعزام ارتش دولت مرکزى به نواحى آذربایجان و کردستان، این شورش و جمهورى ناشى از آن نیز از هم پاشید .



کردستان امروزى یکى از نواحى و استان‌هاى مهم و استراتژیک سرزمین ایران به شمار مى‌رود و همچنان رو به توسعه و رشد است .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:9 - 0 تشکر 535530



استان كردستان ( 3)





وضعیت اجتماعى و اقتصادى استان




طبق نتایج سرشمارى عمومى نفوس و مسکن سال ۱۳۷۵ ، جمعیت استان کردستان ۳۸۳ ‚ ۳۴۶ ‚ ۱ نفر بوده است که از این تعداد ۵۲/۴۲ درصد در نقاط شهرى و ۴۷/۵۸ درصد در نقاط روستایى سکونت داشته‌اند. از جمعیت فوق، ۱۶۵ ‚ ۶۸۵ نفر مرد و ۲۱۸ ‚ ۶۶۱ نفر زن بوده‌اند. در این استان در مقابل هر ۱۰۰ نفر زن، ۱۰۴ نفر مرد وجود داشته است. از جمعیت این استان ۴۲/۷۶ درصد در گروه سنى کمتر از ۱۵ ساله، ۵۳/۶ درصد در گروه سنى ۶۴-۱۵ ساله و ۴/۱۸ درصد در گروه سنى ۶۵ ساله و بیشتر قرار داشته‌اند و سن بقیه افراد نیز نامشخص بوده است .



در سال مذکور، از جمعیت استان ۹۹/۹۰ درصد را مسلمانان تشکیل مى‌داده‌اند. این نسبت در نقاط شهرى ۹۹/۸۶ درصد و در نقاط روستایى ۹۹/۹۴ درصد بوده است .



در فاصله سال‌هاى ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۵ ، ۹۰۹ ‚ ۲۴۳ نفر به استان وارد و یا در داخل آن استان جابجا شد‌ه‌اند. مقایسه محل اقامت قبلى مهاجران با محلى که در آن سرشمارى شده‌اند، نشان مى‌دهد که ۴۷/۰۹ درصد از مهاجران از روستا به شهر، ۲۵/۴۱ درصد از شهر به شهر، ۱۰/۹۳ درصد از روستا به روستا و ۱۲/۴۲ درصد از شهر به روستا در طى ۱۰ سال قبل از سرشمارى آبان ۱۳۷۵ مهاجرت کرده‌اند. بیشترین تعداد مهاجران وارد شده و یا جابجا شده در نقاط شهرى مربوط به ۸ سال قبل از سرشمارى در حدود ۲۲/۶۰ درصد و براى نقاط روستایى مربوط به کمتر از یکسال قبل از سرشمارى حدود ۲۰/۲۵ درصد بوده است .



در آبان ماه همان سال، از جمعیت ۶ ساله و بیشتر استان، بیش از ۶۸ درصد باسواد بوده‌اند. نسبت باسوادى در گروه سنى ۱۴-۶ ساله ۹۱/۵۹ درصد و در گروه سنى ۱۵ ساله و بیشتر ۵۶/۸۹ درصد بوده است. در بین افراد لازم‌التعلیم ( ۱۴-۶ ساله)، ‌ نسبت باسوادى در نقاط شهرى ۹۵/۸۸ درصد و در نقاط روستایى ۸۷/۰۷ درصد بوده است. در این سال نسبت باسوادى استان در بین مردان ۷۸/۷۹ درصد و در بین زنان ۵۷/۴۱ درصد بوده است. این نسبت در نقاط شهرى براى مردان و زنان به ترتیب ۸۵/۲۱ درصد و ۶۷/۸۱ درصد و در نقاط روستایى ۷۱/۱۸ درصد و ۴۵/۹۶ درصد بوده است. در همان سال از جمعیت استان، ۸۷/۷۶ درصد از کودکان، ۷۱/۴۷ درصد از نوجوانان و ۷۶/۲۶ درصد از جوانان به تحصیل اشتغال داشته‌اند .



در آبان‌ماه ۱۳۷۵ ، در این استان، ‌ افراد شاغل و افراد بیکار (جویاى کار) در مجموع ۳۶/۹۵ درصد از جمعیت ده ساله و بیشتر را تشکیل مى‌داده‌اند. این نسبت در نقاط شهرى ۳۴/۳۲ درصد و در نقاط روستایى ۴۰/۰۴ درصد بوده است. از جمعیت فعال این استان، ۸۹/۲۵ درصد را مردان و ۱۰/۷۵ درصد را زنان تشکیل مى‌داده‌اند. بیشترین میزان فعالیت، مربوط به گروه سنى ۴۴-۴۰ ساله با ۵۳/۸۲ درصد و کمترین میزان مربوط به گروه سنى ۱۴-۱۰ ساله با ۷/۳۸ درصد بوده است. بالاترین میزان فعالیت براى مردان مربوط به گروه سنى ۳۹-۳۵ ساله با ۹۷/۲۴ درصد و براى زنان مربوط به گروه سنى ۲۴-۲۰ ساله با ۱۲/۶۵ درصد است .



در سال مذکور، از شاغلان ده ساله و بیشتر استان، ۳۷ درصد در گروه عمده ٔ کشاورزى، ۲۸/۹۴ درصد در گروه عمده ٔ صنعت ۳۸/۰۲ درصد در گروه عمده ٔ خدمات و ۱/۰۴ درصد اظهار نشده گزارش شده‌اند. این نسبت‌ها در نقاط شهرى به ترتیب ۴/۳۵ درصد، ۳۲/۰۳ درصد، ۶۲/۳۳ درصد و ۱/۲۸ درصد و در نقاط روستایى به ترتیب ۵۹/۲۱ درصد، ۲۵/۹۰ درصد، ۱۴/۱۰ درصد و ۰/۷۹ درصد گزارش شده است .



در ترکیب اجتماعى استان کردستان جامعه ٔ عشایرى جایگاه ویژه‌اى دارد. عشایر این استان از طوایف قدیمى کرد ایران هستند که با زبان کردى سخن مى‌گویند و اکثریت آنان اسکان یافته‌اند و عمدتاً به دامپرورى مى‌پردازند .



عشایر کردستان بیشتر در مناطق بانه، ‌ سقز، مریوان، دیواندره، سنندج و اورامانات که کوهستان‌هاى بلند و دره‌هاى عمیق دارد به سر مى‌برند. کوچ این طوایف، کوتاه و محدود است و غالباً در کوهپایه‌هاى محل زندگى خود رمه‌گردانى مى‌کنند. اکثریت عشایر کردستان به زندگى کشاورزى و دامدارى اشتغال دارند و بخشى از آن‌ها نیمه کوچنده هستند و در داخل استان و حواشى نقاط مرزى جابه‌جا مى‌شوند. مهم‌ترین ایلات کردستان عبارتند از: شیخ اسماعیلى، دراجى، سورسورى، لک، ‌ کوماسى، گلباغى، منمى و قال قالی .



استان کردستان از لحاظ اقتصاد کشاورزى از مناطق قابل توجه و از لحاظ دامپرورى یکى از قطب‌هاى اساسى دامدارى کشور است. تولیدات کشاورزى این استان را به ترتیب اهمیت، گندم، ‌ جو و حبوبات تشکیل مى‌دهد و با توجه به شرایط طبیعى، فعالیت‌هاى کشاورزى آن به شکل دیمى و آبى صورت مى‌پذیرد. از میان دام‌‌ها، گوسفند و بره بیش‌ترین اهمیت و تعداد را دارد. از دیگر فعالیت‌هایى که در این استان انجام مى‌گیرد، ‌ پرورش زنبور عسل است که در کردستان از رونق بسزایى برخوردار است .



فعالیت‌هاى صنعتى استان کردستان در مقایسه با سایر استان‌‌هاى کشور بسیار محدود است و از مناطق توسعه نیافته ٔ صنعتى کشور به شمار مى‌رود. صنایع استان کردستان به دو گروه ماشینى و دستى تقسیم مى‌شوند :



- صنایع ماشینى: استان مشتمل بر گروه‌هاى صنایع کانى غیرفلزى، شیمیایى، سلولزى، نساجى و چرم، ‌ غذایى، برق و الکترونیک مى‌باشند .



- صنایع دستى : استان بسیار متنوع‌اند و قدمتى دیرینه دارند. در حال حاضر در نقاط شهرى و روستایى کردستان عده کثیرى به تولید محصولات گوناگون دستى که هم مصرف خانگى و هم ارزش تجارى دارند مشغول هستند. اهم این صنایع دستى عبارتند از : فرشبافى، گلیم‌‌بافى، نساجى، نازک‌کارى چوب، گیوه‌دوزى، خراطى، سوزن‌دوزى، قلاب‌دوزى، پولک‌دوزى، ‌ منجوق‌دوزى و ساخت زینت‌آلات محلى .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:10 - 0 تشکر 535532

استان كرمان


موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان



استان کرمان در جنوب شرقى ایران واقع شده است. از شمال با استان‌هاى خراسان و یزد، از جنوب با استان هرمزگان، از شرق با سیستان و بلوچستان و از غرب با استان فارس همسایه است. مساحت این استان حدود ۰۶۹ ‚ ۱۷۵ کیلومترمربع است و بین ۵۵ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۳۲ درجه عرض شمالى و ۲۶ درجه و ۵۳ دقیقه تا ۲۹ درجه و ۵۹ دقیقه طول شرقى از نصف‌النهار گرینویچ قرار گرفته است . استان کرمان بعد از استان خراسان دومین استان پهناور کشور است و حدود ۱۱ درصد از خاک ایران را در بر گرفته است. این استان یکى از مرتفع‌ترین استان‌هاى کشور است، و شهرستان بافت آن با ۲۲۵۰ متر ارتفاع از سطح دریا مرتفع‌ترین شهرستان استان مى‌باشد. براساس آخرین تقسیمات کشورى استان کرمان مشتمل بر ۱۰ شهرستان، ۷ شهر و ۳۱ بخش است. شهرستان‌هاى آن عبارت‌اند از: بافت، بردسیر، بم، جیرفت، رفسنجان، زرند، سیرجان، شهر بابک، کرمان و کهنوج .



جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان




استان کرمان در جنوب شرقى ایران قرار گرفته است و ارتفاعات آن دنباله ٔ رشته‌کوه‌هاى مرکزى ایران است که از چین‌خوردگى‌هاى آتشفشانى آذربایجان شروع مى‌شود و تا بلوچستان امتداد دارد و دنباله ٔ آن چندین بار در فلات مرکزى به وسیله حوزه‌هاى پست داخلى و کویر قطع مى‌شود. زمان تشکیل این چین‌خوردگى‌‌ها با پیدایش فلات داخلى و عقب‌نشینى دریاى تتیس همراه است. به دنبال حرکات کوه‌زایى و باز شدن دهانه‌هاى آتشفشانى، کف دریاى تتیس نیز بالا آمد و آب دریاهاى اطراف نیز بر اثر تبخیر شدید و تراکم رسوبات آن خشک شد و قشر ضخیمى از رسوبات نمک دریا روى آن‌ها به جاى ماند و کویرهاى کنونى (کویر لوت) را تشکیل داد. در نواحى پست، ذرات حاصله از متلاشى شدن و فرسایش کوهستان‌ها، روى هم انباشته شد که با وزش باد به حرکت در مى‌آیند و تپه‌هاى متحرک شنى را به وجود مى‌آورند . رشته‌کوه‌هاى مرکزى در این منطقه دشت‌هاى وسیع استان را از یکدیگر جدا مى‌سازند. این کوه‌ها به طور کلى ۲ رشته ٔ عمده هستند که از شمال ‌غربى به جنوب شرقى کشیده شده‌اند و مهم‌ترین آن رشته‌کوه‌هاى بشاگرد کوهبنان است . این رشته‌کوه‌ها دنباله ٔ کوه‌هاى جندق و بیابانک هستند که تا کرمان و بم گسترش یافته‌اند . از قلل مهم آن مى‌توان به کوه‌هاى کوهبنان، طغرل‌الجرد (تخ‌راجه ) ، ‌ پلوار، سیرچ، ابارق و تهرود اشاره کرد که بزرگ‌ترین حایل بین مناطق کویر با سایر مناطق استان مى‌باشند . رشته ٔ دوم کوه‌هایى است که از یزد تا کرمان و چاله جازموریان کشیده شده‌اند و به موازات رشته ٔ ‌اول امتداد دارند. از ارتفاعات مهم این رشته نیز مى‌توان کوه‌هاى مدوار، ‌ شهر بابک، کوه پنج، چهل تن، ‌ لاله‌زار، هزار بحر ‌آسمان، جبال بارز و شهسواران را نام برد . در قسمت جنوب شهرستان کهنوج نیز رشته‌کوه‌هاى بشاگرد، دنباله ٔ رشته‌کوه‌هاى زاگرس قرار دارند و این منطقه را از استان هرمزگان جدا مى‌سازند . وجود ارتفاعات و پستى و بلندى‌هایى در منطقه و شرایط خاص اقلیمى، آب و هواى متفاوتى در نواحى مختلف استان به وجود آورده است. نواحى شمال و شمال غربى و مرکزى داراى آب و هواى خشک و معتدل است و نواحى جنوبى و جنوب شرقى آب و هواى گرم و نسبتاً مرطوب دارد. مقدار باران و ریزش‌هاى جوى بسیار متغیر و کم است . بیشترین باران در منطقه ٔ جیرفت مى‌بارد. اراضى مرتفع و بادگیر توأم با طوفان و گرد و غبار است. آب و هواى شهر کرمان خشک و نیمه معتدل است . براساس گزارش سازمان هواشناسى در سال ۱۳۷۰ حداکثر مطلق درجه ٔ حرارت ۳۹/۶ درجه سانتى‌گراد، حداقل مطلق درجه ٔ حرارت ۱۷- درجه ٔ سانتى‌گراد و تعداد روزهاى یخبندان ۷۹ روز بوده است . این گزارش حاکى از آن است که متوسط درجه ٔ حرارت استان در ماه‌هاى اردیبهشت، خرداد، مرداد و تیر بین ۲۰ تا ۲۵ درجه ٔ سانتى‌گراد مى‌باشد و از دیدگاه استفاده‌هاى جهانگردى، مطلوب‌ترین ماه‌ها جهت مسافرت به استان مى‌باشند. متوسط بیشترین درجه ٔ حرارت با ۲۶/۷ درجه مربوط به تیرماه و کمترین آن اختصاص به بهمن ماه دارد که ۳/۹ درجه ٔ سانتى‌گراد مى‌باشد . استان کرمان تحت تأثیر بادهاى مختلف برون منطقه‌اى و محلى است. وزش این بادها، آب و هواى آن را دستخوش تحولات و تغییرات قابل توجهى مى‌کند. این بادها عمدتاً از نوع بادهاى موسمى خشک هستند و در ماه‌هاى اسفند، فروردین و اردیبهشت مى‌وزند و جهت وزش آن‌ها از جنوب غربى به طرف شمال شرقى و مشرق است. این بادها انبوهى از خاک و شن با خود به طرف شهر کرمان مى‌آورند و سبب تقلیل رطوبت نسبى هوا مى‌گردند. همچنین، بادهاى غربى و شمال غربى باعث ریزش باران در زمستان و بهار مى‌شوند . ریزش نزولات جوى از آبان ‌ماه شروع و تا اردیبهشت ماه سال بعد ادامه مى‌یابد. بیشترین میزان بارندگى از دى‌ ماه تا اردیبهشت ماه است. اغلب این بارش‌ها به صورت باران است و گاهى هم اندکى برف مى‌بارد. میزان بارندگى سالانه ٔ استان در سال ۱۳۷۰ ، برابر ۱۱۴/۷ میلى‌‌متر بوده است .



جغرافیاى تاریخى استان



سابقه سکونت و استقرار انسان در دیار کرمان به هزاره ٔ چهارم قبل از میلاد مى‌رسد. این منطقه یکى از قدیمى‌ترین نواحى ایران به شمار مى‌رود و در گذر زمان، گنجینه‌هاى فرهنگى تاریخى گرانبهایى در آن پدید آمده است که نمایانگر روند تاریخى و حیات اقتصادى - اجتماعى آن است. وجود هر فضاى تاریخى در کرمان بیانگر بخشى از زوایا و ابعاد زندگى مردم و حکومت‌هاى این مرز و بوم است . تأسیس و تخریب، مرمت و انهدام، همه و همه نشانگر حیات پر جنب و جوش این دیار ناشناخته است. قلت آثار تاریخى کرمان در قیاس با شهرهایى چون اصفهان و شیراز به دلیل رنج و آسیبى است که حوادث ناگوار تاریخ در این منطقه پدید آورده است . همین معدود آثار و در و دیوارهاى شکسته نیز نشانه ٔ توانایى، پایدارى و کوشش‌هاى مردم این خطه از کشور است. با نگاهى اجمالى به گذشته ٔ بعضى از شهرهاى مهم این استان، سیماى تاریخى آن بیشتر روشن مى‌شود :

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:10 - 0 تشکر 535533



استان كرمان ( ۲ )




وضعیت اجتماعى و اقتصادى استان




براساس سرشمارى عمومى نفوس و مسکن سال ۱۳۷۵ استان کرمان ۳۲۸ ‚ ۰۰۴ ‚ ۲ نفر جمعیت داشت که از این تعداد ۵۲/۹ درصد در نقاط شهرى و ۴۶ درصد در نقاط روستایى ساکن بودند و ۱/۱ درصد نیز غیرساکن یا خوش‌نشین بودند. در این سال شهرستان کرمان با ۷۹/۷ درصد شهرنشینى و شهرستان کهنوج با ۱۳/۹ درصد شهرنشینى، به ترتیب بیشترین و کمترین درصد شهرنشینى را داشتند .



در سال ۱۳۷۰ نسبت باسوادى در جمعیت ۶ سال و بالاتر استان کرمان در نقاط شهرى ۸۳/۵ درصد و در نقاط روستایى ۵۶/۶ درصد بود .



استان کرمان مانند سایر مناطق ایران شاهد مهاجرت وسیع روستائیان به شهرها بوده است .



استان کرمان در کنار جمعیت ساکن، ایلات کوچرو عشایرى نیز دارد که از گروه‌هاى مختلفى تشکیل شده‌اند. زبان‌ آن‌ها فارسى و مذهب آن‌ها نیز عمدتاً شیعه است. فقط دو تیره هستند که به زبان‌هاى ترکى و بلوچى تکلم مى‌کنند. ایلات کرمان به مهمان‌نوازى، ‌ سلحشورى، دیانت و بردبارى مشهورند. پرورش گوسفند و گله‌دارى شغل عمده ٔ آن‌هاست و قالى‌هاى مرغوبى هم مى‌بافند. ایلات کرمان بطور پراکنده در دامنه ٔ کوهستان‌هاى پاریز، کوه ‌پنج، کوه چهل ‌تن، بیدخون، کوهشاه، کوه هزار و کوهستان ساردوئیه زندگى مى‌کنند و در ایام قشلاق تا حدود بندرعباس و میناب نیز پراکنده مى‌شوند .



مهم‌ترین ایلات کرمان عبارت‌اند از :



تیره ٔ آل سعید، تیره ٔ خراسانى، تیره ٔ بارچى، کوه پنجى، معصومى، شول، ‌ قرایى، بُچاقچى، افشار، ‌ سلیمانى، لرى، طاهرى، نارویى و ایلات جبال بارز و فتحى .



گرچه اهمیت نسبى صنایع بزرگ و بهره‌بردارى‌هاى کشاورزى تجارى در کرمان نسبت به سایر استان‌ها قابل توجه است، لیکن در عمل مجموع ظرفیت تولیدى این استان چندان قابل ملاحظه نیست و اغلب واحدهاى اقتصادى، ‌ مقیاس خردى دارند .



با توجه به شرایط اقلیمى و میزان منابع آب و موقعیت جغرافیایى و روش کشت اراضى، استان کرمان به سه منطقه ٔ کشاورزى تقسیم مى‌شود :



- مناطق کشاورزى خشک و کویرى رفسنجان، زرند، سیرجان و ...



- مناطق کشاورزى معتدل کوهستانى بافت، بردسیر و ...



- مناطق کشاورزى گرمسیرى بم، ‌ جیرفت، کهنوج و ...



مهم‌ترین محصولات کشاورزى این استان عبارت‌اند از :



گندم، ‌ جو، ‌ سیب‌زمینى، ‌ پسته، حنا، و سمه، ‌ زیره، پنبه و چغندرقند .



از استان کرمان بیش از ۹۵ درصد محصول پسته ٔ ایران به دست مى‌آید و بالغ بر ۸۷/۵ درصد از باغات پسته ٔ کشور را به خود اختصاص داده است. در میان شهرستان‌هاى استان کرمان که باغ پسته دارند، رفسنجان با بیش از ۷۰ درصد کل تولید پسته و تعداد باغ پسته، رتبه ٔ اول را به خود اختصاص داده است .



در کرمان انواع محصولات سردسیرى، شامل گردو، بادام، گلابى، هلو، آلبالو، آلو، ‌ گیلاس و سیب درختى به دست مى‌‌آید و همچنین محصولاتى از قبیل مرکبات (پرتقال، لیموشیرین، لیموترش، نارنگى، نارنج، گریپ‌فروت) و خرما تولید مى‌شود. این گونه محصولات در مناطق بم، جیرفت، شهداد و در جنوب شرقى شهرستان بافت کشت مى‌شوند، مرکبات شهداد مرغوبیت خاص و شهرت خوبى در ایران دارند .



دامپرورى به سه طریق روستایى، عشایرى و صنعتى صورت مى‌گیرد. با این همه به علت خاک نه چندان حاصلخیز منطقه و محدودیت مراتع سرسبز، ‌ دامپرورى از رونق چندانى برخوردار نیست .



معادن استان در تأمین مواد اولیه ٔ مورد نیاز صنایع کشور نقش ارزنده‌اى برعهده دارند . معادن سرشار آهن، ‌ ذغال‌سنگ، مس و دیگر فلزات چرخ‌هاى صنعت استان و کشور را به گردش در مى‌آورند. معادن زغال‌سنگ قسمتى از نیاز کارخانه ٔ ذوب آهن اصفهان را تأمین مى‌کنند. منابع مس سرچشمه ٔ کرمان که به گواهى کارشناسان از غنى‌ترین و خالص‌ترین معادن مس در جهان به شمار مى‌رود، از مشخصه‌هاى ویژه ٔ اقتصادى استان محسوب مى‌شود .



صنایع دستى استان به دو دسته ٔ صنایع دستى و کارگاهى(ماشینى) تقسیم مى‌شوند :



- صنایع دستى شامل شال، ‌ پته و ترمه است که به غیر از پته‌دوزى مابقى از رونق افتاده‌اند. صنایع دستى کارگاهى شامل قالى‌بافى، جاجیم‌بافى، گلیم‌بافى و خورجین‌بافى است که هنوز هم رواج دارند .



- صنایع ماشینى استان نیز به سه دسته ٔ کارگاهى کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم مى‌شوند که عبارت‌اند از سیمان، خانه‌سازى، نوشابه‌سازى، قند، ‌ ذغال‌سنگ و مس که معروفیت جهانى دارد .



از نظر اقتصادى منطقه ٔ ویژه و آزاد تجارى سیرجان اهمیت استان کرمان را افزایش داده است . این منطقه ٔ ویژه صرف‌نظر از تأثیراتى که در توسعه ٔ اقتصادى کل استان دارد، از دیدگاه توسعه ٔ جهانگردى نیز حائز اهمیت ویژه است و لذا به این مهم اجمالاً پرداخته مى‌شود :



سیرجان به عنوان منطقه ٔ آزاد تجارى در نقطه‌اى از سرزمین کرمان قرار گرفته است که بطور طبیعى گذرگاه و معبر انتقال کالاهاى تجارى از طریق خلیج‌فارس محسوب مى‌شود .



سیرجان مسیر رفت و برگشت کلیه ٔ کالاهاى تجارى است که براى کشورهاى آسیاى میانه، قفقاز و روسیه، از بندر شهید رجایى هرمزگان وارد و خارج مى‌گردند. سیرجان گذرگاه اصلى انتقال کالاها به کشورهاى شرق ایران و همچنین اروپا و خلیج‌فارس است . در واقع این شهر محل اتصال کلیه ٔ محورهاى ترانزیتى و حمل و نقل کالا از جنوب به شمال، ‌ شرق و غرب ایران و سایر کشورهاى شمالى، شرقى و غربى اروپا و خلیج‌فارس مى‌باشد .



نکته ٔ قابل‌توجه در مزیت‌هاى نسبى سیرجان امکانات زیربنایى موجود و در حال بهره‌بردارى مى‌باشد که تماماً در این منطقه تجمع پیدا کرده‌اند. راه ترانزیت اصلى زمینى (جاده‌اى و ریلی) از طریق بندر شهید رجایى به استان‌هاى بزرگ و صنعتى کشور، (کرمان - فارس - یزد)، ‌ از مسیر شهرستان سیرجان و منطقه ٔ ویژه ٔ اقتصادى عبور مى‌کند .



سیرجان به عنوان یک قطب اقتصادى ویژه بر بستر مزیت‌هاى باراندازى، در ساختار اقتصادى استان کرمان نقش و موقعیت قابل توجهى را احراز کرده است و در آینده نیز بر اهمیت این جایگاه اقتصادى افزوده خواهد شد .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:10 - 0 تشکر 535535

استان کرمانشاه


موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان



استان کرمانشاه با حدود ۴۳۴ ‚ ۲۴ کیلومترمربع وسعت در میانه ٔ ضلع غربى کشور، بین ۳۳ درجه و ۳۶ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۱۵ دقیقه عرض شمالى و ۴۵ درجه و ۲۴ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۳۰ دقیقه طول شرقى از نصف‌النهار گرینویچ قرار گرفته است. این استان از شمال به استان کردستان، از جنوب به استان‌هاى لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب به کشور عراق محدود شده است . استان کرمانشاه در سال ۱۳۷۵ داراى ۱۱ شهرستان، ۱۹ شهر، ۲۴ بخش، ۸۳ دهستان و ۲۷۹۳ آبادى داراى سکنه بوده است. شهر کرمانشاه مرکز شهرستان و استان کرمانشاه است . شهرستان‌هاى استان کرمانشاه عبارتند از : اسلام‌آباد غرب، پاوه، جوانرود، سرپل ذهاب، سنقر، صحنه، قصر شیرین، کرمانشاه، کنگاور، گیلان غرب و هرسین .



جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان



استان کرمانشاه ناحیه‌اى کوهستانى است که مابین فلات ایران و جلگه ٔ بین‌‌النهرین قرار گرفته و سراسر آن را قلل و ارتفاعات سلسله جبال زاگرس پوشانیده است. سلسله جبال زاگرس در محدوده ٔ ‌ این استان به صورت مجموعه‌‌اى از رشته‌کوه‌هاى موازى پدیدار گشته که دشت‌هاى مرتفع کوهستانى در بینابین آن‌ها شکل گرفته و بستر گذرگاه‌هاى مهم زاگرس را به وجود آورده است . استان کرمانشاه در معرض جبهه‌هاى مرطوب مدیترانه‌اى قرار دارد که در برخورد با ارتفاعات زاگرس، موجبات ریزش برف و باران را فراهم مى‌سازد. در استان کرمانشاه چهار اقلیم متفاوت قابل تشخیص است : اول «زمستان ملایم و تابستان گرم و خشک» که شهرستان‌هاى قصر شیرین، سرپل ذهاب و دهستان ازگله در جنوب غربى شهرستان جوانرود را شامل مى‌شود. دوم «زمستان و تابستان خنک» که شهرستان‌هاى پاوه و جوانرود (به جز دهستان ازگله) و بخش کرند از توابع شهرستان اسلام‌آباد غرب را در بر مى‌گیرد. سوم اقلیم «نیمه خشک و استپى خنک» که شهرستان‌هاى سنقر و دهستان پشت دربند از توابع شهرستان کرمانشاه را در بر مى‌‌گیرد. چهارم اقلیم «نیمه خشک و استپى گرم » که شهرستان‌هاى کنگاور، صحنه و هرسین را شامل مى‌شود. به طور کلى استان کرمانشاه از نظر آب و هوایى به دو منطقه ٔ ‌ گرمسیر (غرب) و سردسیر در سایر نواحى تقسیم مى‌شود . بادهاى مهم استان کرمانشاه عبارتند از : « بادهاى غربی» که رطوبت نسبى اقیانوس اطلس و مدیترانه را منتقل مى‌کند و موجب بارندگى مى‌‌گردند و جریان آن معمولاً در زمستان و بهار بیشتر است. «بادهاى شمال » که در فصل تابستان مى‌وزند و در اعتدال آب و هواى بخشى از استان و کاهش گرماى آن مؤثراند و «بادهاى سام یا سموم» که تنها در منطقه ٔ نوار مرزى مى‌وزد و هواى آن را در تابستان‌ها بسیار گرم و غیرقابل تحمل مى‌‌سازد و زیان‌هاى بسیارى به بار مى‌آورد .



جغرافیاى تاریخى استان



قدمت سکونت در محدوده ٔ ‌ استان فعلى کرمانشاه به هزاره‌هاى قبل از میلاد مى‌رسد. در آثار سارگن - شاه اکد - که از سال ۲۰۴۸ تا ۲۰۳۰ قبل از میلاد بر جنوب بین‌النهرین فرمان رانده، ‌ از مردم زاگرس به عنوان «آریزان یاغی» یاد شده است. به استناد کتیبه‌هاى بابل، ‌ آشور و عیلام، ساکنان دامنه‌هاى زاگرس طوایفى به نام‌هاى لولوبى، گوتى، ‌ مانایى، فایرى، آموا و پارسوا بوده‌اند. درخصوص اصل و نژاد این طوایف، نظرات متضادى ابراز شده است؛ طوایف آمادا و پارسوا آریایى، و طوایف گوتى و کاسى نیز به احتمال زیاد آریایى ثبت شده‌اند، ولى محققان در آریایى بودن لولوبى‌ها و مانایى‌ها تردید دارند . لولوبى‌ها یا لولوها اجداد لرها هستند و در گذشته ٔ ‌دور در ذهاب کرمانشاه، شهر باستانى زور و سلیمانیه زندگى مى‌کرده‌اند. در حدود سال ۱۲۰۰ قبل از میلاد، شاه عیلام بر این طایفه غلبه کرده است. لولوبى‌ها به استناد مندرجات کتیبه‌اى در ذهاب کرمانشاه، شهریارى مقتدر به نام «آنو‌بانى‌نی» داشته‌‌اند . در سال‌هاى ۱۱۱۵-۱۱۰۰ قبل از میلاد، ارمنستان و حوالى دریاچه ٔ وان توسط شاه آشور فتح شد و کوهستان اورامان به تصرف آشوریان درآمد. شلمانسر سوم در ناحیه ٔ سقز کنونى استحکاماتى ساخت، ولى به دلیل شورش داخلى آشور، طوایف زاگرس از اطاعت وى سرباز زدند. تکلات پالاسر سوم ( ۷۴۶-۷۲۸ ق. م) براى سرکوبى عشایر ساکن زاگرس سپاهى تجهیز کرد. در کتیبه‌هاى آشورى این دوره، ‌ به نام ولایت‌هایى مانند پارسوا، زکروتى، مادهاى توانا و سرزمین نیشابى اشاره شده است. نیشابى به اطراف کرمانشاه و ماهیدشت فعلى اطلاق مى‌شده که مراتع معروف آن براى پرورش و نگهدارى اسب مشهور بوده است. در اسناد تاریخى این دوره از شهرى به نام «آلى‌پی» ذکر شده و برخى مورخان این شهرستان را ولایتى بین کرمانشاه فعلى معرفى کرده‌‌اند که ساکنان آن از بقایاى قوم کاسى بوده‌اند . نام ماد براى نخستین بار به صورت «آماده‌ای» در حملات آشوریان به نواحى کردستان فعلى ذکر شده است. بنابراین مى‌توان دریافت که از هزار سال قبل از میلاد، قوم ماد در دامنه‌هاى زاگرس سکونت داشته است. علل سقوط نینوا و انقراض دولت آشور به دست هوخشتر، اسب‌هاى نیرومند سواره‌نظام ماد (که در نیشابى تربیت شده بودند) بیان شده است. گذشته از ماد، دو طایفه ٔ دیگر به نام پارس و کرد نیز جزء ساکنان دامنه‌هاى زاگرس ذکر شده است . مورخان در دامنه ٔ کوه طاق بستان فعلى، شهرى را گزارش کرده‌اند که نام یکى از محلات آن « گمبادنه» بوده است. در روزگار ساسانیان، نواحى غرب و مخصوصاً کرمانشاه مورد توجه شهریاران ساسانى بود و به علّت نزدیکى با تیسفون (پایتخت)، ایام تابستان (ییلاق) را در آن جا مى‌گذرانده‌اند. قباد اول و خسرو اول ( انوشیروان) ساسانى بدین ناحیه توجهى خاص داشته‌‌اند. در اخبار مورخان اسلامى به کرات آمده است که خسرو اول انوشیروان در نواحى طاق بستان، قصرهایى ساخته که در آن‌ها از بزرگان چینى، هندى و قیصر روم و دیگر حکمرانان پذیرایى مى‌کرده است. خسرو دوم ملقب به پرویز نیز در این منطقه باغ‌هاى زیبا احداث کرده بود که در آن قصرها و عمارات باشکوه وجود داشته است . گفته مى‌شود که نام کرمانشاه به بهرام، شاه ساسانى منسوب است که در روزگار پدر، فرمانروایى ایالات کرمان را داشت و بدین جهت به «کرمانشاه» لقب یافت . کرمانشاه پس از شکست ایرانیان در جنگ نهاوند به فتح عرب‌ها در آمد . هارو‌ن‌الرشید به این سامان توجه خاص داشت. ابن فضلان در سال ۳۰۹ هـ.ق که از طرف المقتدر به مأموریت مى‌رفت در سفرنامه ٔ ‌ خود از کرمانشاه یاد کرده است. ابن حوقل و اصطخرى نیز از این شهر به عنوان منطقه‌اى زیبا با اشجار و آب فراوان یاد کرده است . در قرن چهارم هـ.ق سلسله ٔ کوچکى از اکراد به نام حسنویه در ولایت غرب استقلال یافتند . مؤسس این سلسله نزدیک به ۵۰ سال حکمفرمایى کرد و قلعه ٔ بزرگ «سرماج» را در مجاورت دینور مقر و محل دفاین و نفایس خود قرار داد. حکومت جانشینان حسنویه به علت اختلافات داخلى مدت زمان طولانى دوام نیاورد. در سال ۴۰۰ هـ.ق هلال نواده ٔ حسنویه بر پدر خود عصیان نمود و پدر براى تنبیه فرزند از « ابوالفتح ابن عناز» - والى حلوان - یارى خواست. در سال ۴۳۸ هـ.ق مهلهل ابن محمد عناز شهر قرمیس (کرمانشاه) و دینور را فتح کرد. در سال ۴۴۱ هـ.ق سلطان طغرل سلجوقى با صد هزار سپاهى قلعه ٔ سرماج را تسخیر کرد . در قرن ششم هـ.ق، سلطان سنجر، کرمانشاه و توابع آن را در حوزه ٔ حکمرانى برادرزاده ٔ خود به نام سلیمان شاه ملقب به ایوه قرار داد. در قرن هفتم این نواحى از حمله و هجوم مغول در امان نماند و در جریان حمله هلاکو به بغداد صدمات فراوان دید . در قرن هشتم سپاه امیر تیمور به این ناحیه یورش آورد و در قرن نهم و اوایل قرن دهم هـ.ق کرمانشاه مورد تجاور عثمانى‌ها قرار گرفت . همزمان با حمله ٔ ‌ افغان و سقوط اصفهان، این منطقه نیز با تجاوز عثمانى‌ها مواجه شد و رو به ویرانى نهاد. نادرشاه به منظور آماده کردن شهر کرمانشاه در مقابل هجوم عثمانى‌ها در عمران و آبادانى آن کوشید. به امر نادرشاه قلعه ٔ قدیم کرمانشاه خراب و قلعه ٔ جدیدى بنا گردید . در روزگار زندیه، خوانین زنگنه و اهالى قلعه کرمانشاه نخست از گردن نهادن به حکومت وکیل‌الرعایا خوددارى کردند و از این‌رو کرمانشاه با محاصره و خرابى روبرو گردید . عمران و آبادى جدى و پیوسته این نواحى به ویژه شهر کرمانشاه از دوران قاجار آغاز شده است. فتحعلى‌شاه قاجار در سال ۱۲۲۱ هـ.ق فرزند خود محمدعلى میرزاى دولتشاه را به سمت سرحددار عراقین منصوب کرد و ایالت خوزستان را نیز در قلمرو او قرار داد. دولتشاه، کرمانشاه را مرکز ایالت و مقر فرمانروایى خود قرار داد و با بناى دیوانخانه، حمام و مساجد به توسعه و زیبایى آن پرداخت . امام قلى میرزاى عمادالدوله فرزند دولتشاه در دوران ناصرى ۲۵ سال در کرمانشاه حکومت کرد و اصلاحات پدر را در عمران و توسعه شهر پى گرفت. بناى بازارهاى مسقف فعلى و مسجد عمادالدوله یادگارهاى دوران حکومت اوست. کرمانشاه در جنگ جهانى اول و دوم به تصرف قواى بیگانه درآمد و پس از پایان جنگ تخلیه شد. در دوره ٔ پهلوى به آبادانى آن افزوده شد . متأسفانه در طول مدت ۸ سال جنگ تحمیلى عراق علیه ایران، این استان متحمل خسارت‌هاى فراوانى شد که طى سال‌هاى بعد از جنگ مرمت و بازسازى شد .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:11 - 0 تشکر 535536



استان كرمانشاه ( ۲ )




وضعیت اجتماعى و اقتصادى استان




در آبان ماه ۱۳۷۵ ، جمعیت استان کرمانشاه ۵۹۶ ‚ ۷۸۸ ‚ ۱ نفر بوده است که ۶۱/۷۵ درصد آن در نقاط شهرى و ۳۷/۷۰ درصد آن در نقاط روستایى سکونت داشته و بقیه غیرساکن بوده‌اند. در سال مذکور، از ۵۹۶ ‚ ۷۷۸ ‚ ۱ نفر جمعیت استان، ۳۱۰ ‚ ۹۱۶ نفر مرد و ۲۸۶ ‚ ۸۶۲ نفر زن بوده‌اند و نسبت جنسى آن ۱۰۶ بوده است .



در آبان ماه ۱۳۷۵ ، از جمعیت استان ۹۹/۷۸ درصد را مسلمانان تشکیل مى‌داده‌اند. این نسبت در نقاط شهرى ۹۹/۷۴ درصد و در نقاط روستایى ۹۹/۸۵ درصد بوده است .



در فاصله ٔ سال‌هاى ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۵ ، ۳۸۷ ‚ ۲۴۶ نفر به استان وارد و یا در داخل آن جابجا شده‌اند. مقایسه ٔ محل اقامت قبلى مهاجران با محلى که در آن سرشمارى شده‌اند نشان مى‌دهد، ‌ ۲۸/۷۷ درصد از روستا به شهر، ۳۵/۹۷ درصد از شهر به شهر، ۱۱/۶۶ درصد از روستا به روستا و ۱۵/۹۵ درصد از شهر به روستا در طى ۱۰ سال قبل از سرشمارى آبان ۱۳۷۵ جابه‌جا شده و یا مهاجرت کرده‌اند .



در آبان‌ ماه ۱۳۷۵ ، از ۶۵۵ ‚ ۵۳۸ ‚ ۱ نفر جمعیت ۶ ساله و بیشتر استان، ۷۶/۵۷ درصد باسواد بوده‌اند. نسبت باسوادى در گروه سنى ۱۴- ۶ ساله ۹۵/۰۴ درصد و در گروه سنى ۱۵ ساله و بیشتر ۶۸/۰۹ درصد بوده است. افراد شاغل و افراد بیکار (جویاى کار) در مجموع ۳۵/۹۷ درصد از جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر را تشکیل مى‌داده‌اند . این نسبت در نقاط شهرى، ۳۳/۲۴ درصد و در نقاط روستایى، ۴۰/۱۷ درصد بوده است. از جمعیت فعال این استان، ۸۸/۳۰ درصد را مردان و ۱۱/۷۰ درصد را زنان تشکیل مى‌‌داده‌اند. در آبان ماه ۱۳۷۵ ، از شاغلان ۱۰ ساله و بیشتر استان ۲۶/۴۷ درصد در گروه‌هاى عمده ٔ کشاورزى، ۲۲/۴۵ درصد در گروه عمده ٔ صنعت، ۴۹/۰۷ درصد در گروه عمده ٔ خدمات و بقیه اظهار نشده گزارش شده است .



اکثریت ساکنین این استان از قدیم‌الایام زندگى کوچ‌نشینى توأم با معیشتى براساس دامدارى داشته‌اند و اقلیتى به زندگى یکجانشینى پرداخته و به کشاورزى اشتغال ورزیده‌اند، ولى امروزه اکثریت این چادرنشینان، روستاها و شهرهاى آبادى را ایجاد کرده‌‌اند. در عین حال بعضى با همان روال سابق به زندگى چادرنشینى اشتغال دارند. استان کرمانشاه را مى‌توان یکى از مناطق عشایرى ایران دانست که مهم‌ترین ایلات آن عبارتند از :



- ایل گوران: که شامل چهار طایفه به نام‌هاى بیونیژ، شوانکاره (چوپان کاره)، حیدرى و تفنگچى است. محل ییلاقى‌ آن‌ها در مناطق قلعه قاضى ذهاب، سیوانه، تفنگچى، شامار و قشلاق آن‌ها در تنگ حمام ذهاب و منطقه جگیران قرار دارد. مردم ایل گوران پیرو اهل حق هستند .



- ایل سنجابى: که در زمان سلطنت نادرشاه افشار از شیراز به این منطقه کوچ داده شده و ظاهراً در دوره ٔ ‌ قاجار سواران نشانى از پوست سنجاب داشته‌‌اند و به سنجابى معروف شده‌اند. در اطراف کرمانشاه حدود ۱۸۰ روستا محل ییلاقى ایل سنجابى است . محل قشلاق آنان نیز اطراف ذهاب و قصر شیرین است .



- ایل کلهر: نیز یکى از ایلات بزرگ و دامدار استان کرمانشاه است که در فصل زمستان به منطقه ٔ دهلران و مهران کوچ مى‌‌کنند. چراگاه‌هاى گرمسیرى آن در اطراف دیره، سر پل ذهاب، گیلان غرب، ویژنان، نفت شهر و پشته امام حسن قرار دارد .



دیگر ایلات استان عبارتند از :‌ ایل ترکاشوند، ذوله، باززده، کمرند، بالوند (زردبلان)، ثلاث باباجانى، قبادى، ایل جمیر (اجمور یا جمهور) و ایل باباجانی .



در استان کرمانشاه، به علّت شرایط اقلیمى مناسب محصولات کشاورزى متعدى از قبیل : گندم، جو، چغندرقند، برنج، صیفی. سبزى و میوه‌هایى از قبیل : گردو، بادام، انار، سیب، مرکبات و خرما تولید مى‌شود. مرغدارى، زنبوردارى و صید ماهى نیز رایج است و عمده ٔ ‌ گوشت مرغ، ماهى و عسل مورد نیاز مردم در استان تولید مى‌شود .



صنایع استان نیز به دو گروه صنایع دستى و ماشینى تقسیم مى‌شود. صنایع دستى مشتمل بر قالى، گلیم، جاجیم، شال، دستکش و گیوه مى‌باشد. بزرگترین صنعت کارخانه‌اى استان کرمانشاه تصفیه‌خانه ٔ نفت است که کارخانه ٔ ‌ آن در کنار رود قره‌سو ساخته شده است. قدیمى‌ترین کارخانه ٔ صنایع غذایى استان، کارخانه ٔ قند اسلام‌آباد است که در سال ۱۳۴۱ هـ.ش بنا شده است. منطقه ٔ غرب ایران (کرمانشاه) از نظر ذخایر معدنى حائز اهمیت است که عمده‌ترین آن‌ها عبارتند از : آهن، سرب، گوگرد، آلومیت، کوارتزیت و ... که هنوز به طور شایسته مورد بهره‌بردارى قرار نگرفته است .


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

پنج شنبه 9/6/1391 - 22:12 - 0 تشکر 535537

استان کهگیلویه و بویراحمد



موقعیت جغرافیایى و تقسیمات سیاسى استان




استان کهگیلویه و بویراحمد با ۲۶۴ ‚ ۱۶ کیلومترمربع وسعت در جنوب غربى ایران، بین ۳۰ درجه و ۹ دقیقه تا ۳۱ درجه و ۳۲ دقیقه عرض شمالى و ۴۹ درجه و ۵۷ دقیقه تا ۵۰ درجه و ۴۲ دقیقه طول شرقى واقع شده است .



این استان از شمال با استان چهار محال و بختیارى، از جنوب با استان‌هاى فارس و بوشهر، از شرق با استان‌هاى اصفهان و فارس و از غرب با استان خوزستان همسایه است . قله ٔ دنا با ارتفاع ۴۴۰۹ متر بلندترین استان و پست‌ترین ناحیه ٔ آن لیشتر با ارتفاع ۵۰۰ متر از سطح دریا مى‌باشد .



براساس تقسیمات کشورى سال ۱۳۷۵ ، استان کهگیلویه و بویر احمد داراى ۳ شهرستان، ۱۲ بخش، ۸ شهر، ۳۸ دهستان و ۲۰۲۶ آبادى داراى سکنه است. شهرستان‌هاى استان عبارتند از:‌ بویر احمد، کهگیلویه و گچساران. شهرهاى تابعه شهرستان‌هاى استان نیز عبارتند از: یاسوج، سى‌سخت، کهگیلویه، دهدشت‌، چرام، لنده، دوگنبدان و باشت. استان کهگیلویه و بویراحمد از نظر جغرافیایى به دو ناحیه وسیع سردسیرى (بویر احمد) و گرمسیرى (کهگیلویه) تقسیم مى‌شود .




جغرافیاى طبیعى و اقلیم استان




استان کهگیلویه و بویر احمد سرزمینى کوهستانى و نسبتاً مرتفعى است که کوه‌هاى زاگرس با رشته‌هاى موازى، ‌ سراسر شمال و شرق و کوه‌هاى سیاه و سفید، خومى خائیز و نیل جنوب شرقى آن را در بر گرفته‌اند. بلندترین نقطه استان قله دنا با ارتفاع ۴۴۰۹ متر و پست‌ترین ناحیه آن لیشتر به ارتفاع ۵۰۰ متر از سطح دریا مى‌باشد. رودخانه‌هاى مارون، ‌ بشار، زهره، خرسان و نازمکان از این استان عبور مى‌کنند و ارتفاعات آن، سرچشمه‌ تعدادى از رودخانه‌ها است. چهار پنجم مساحت منطقه از ارتفاعات و تپه ماهورها تشکیل شده است. در مناطق سردسیر، ارتفاعات بلندتر و تپه ماهورها بیشتر و در مناطق گرمسیر ارتفاعات کوتاه‌تر و تپه ماهورها نیز کمتر است. دشت‌ها نیز حدود یک پنجم از مساحت استان را تشکیل مى‌دهند و معمولاً عمده ٔ ‌ اراضى کشاورزى در دشت‌ها واقع شده است .



با توجه به شرایط جغرافیایى استان، هر چه در امتداد اصلى کوه‌هاى زاگرس از شمال شرقى به جنوب غربى نزدیکتر شویم، از ارتفاع کوه‌ها و مقدار بارندگى و رطوبت هوا به طور محسوسى کاسته مى‌شود. این وضعیت طبیعى، مشخصات اقلیمى دوگانه‌اى را پدید آورده و استان را به دو ناحیه ٔ سردسیرى و گرمسیرى تقسیم کرده است :



- ناحیه گرمسیرى : این ناحیه در قسمت جنوب و غرب استان با وسعتى بیش از ۸۰۰۰ کیلومترمربع واقع شده و آب و هوایى گرم و نیمه خشک دارد. باران این منطقه از آبان ماه آغاز مى‌شود و تا اردیبهشت ماه به تناوب ادامه مى‌یابد. در مقایسه با ناحیه ٔ سردسیر، میزان بارندگى در این قسمت نسبتاً کم است. همچنین در این مناطق یخبندان به ندرت اتفاق مى‌افتد. این قسمت از استان کهگیلویه و بویراحمد درختان پسته کوهى فراوان دارد .



- ناحیه سردسیرى‌: این ناحیه با وسعتى بیش از ۶۵۰۰ کیلومترمربع با ارتفاع متوسطى در حدود ۲۱۰۰ متر از سطح دریاى آزاد، در شمال و شرق استان و در مجاورت استان‌هاى فارس، اصفهان و چهارمحال و بختیارى واقع شده است. دماى متوسط این ناحیه از ۳۶ درجه ٔ سانتى‌گراد در گرم‌ترین ماه‌هاى سال تا ۱۰ درجه زیر صفر در فصل سرما متغیر است. بارش این ناحیه نیز معمولاً از آبان‌ ماه شروع و تا اردیبهشت ماه به تناوب ادامه مى‌یابد و بیشتر بارش آن به صورت برف است. این قسمت از استان که در واقع جنوبى‌ترین بخش زاگرس مرطوب است با جنگل‌هاى وسیع و زیباى بلوط پوشیده شده و سرچشمه ٔ رودهاى بزرگ و پرآبى مانند کارون و مارون است. فصل یخبندان منطقه در بعضى از نقاط شهریور آغاز شده و تا اواخر اسفندماه ادامه مى‌یابد .



براساس داده‌هاى ایستگاه هواشناسى استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۷۵ ، اوضاع جوى شهر یاسوج به شرح زیر بوده است: حداکثر مطلق درجه حرارت در ماه‌هاى تیر، شهریور و مرداد به ترتیب ۳۵/۲ ، ۳۵/۴ ، ۳۶/۴ درجه ٔ سانتى‌‌گراد و حداقل مطلق درجه ٔ حرارت در ماه‌هاى آذر، دى، بهمن و اسفند به ترتیب ۱/۴- ، ۵/۶- ، ۷/۴ - و ۴/۰- درجه سانتى‌گراد .



حداکثر مطلق رطوبت نسبى در ماه‌هاى فروردین، آذر و بهمن ۱۰۰ درصد و حداقل مطلق رطوبت نسبى در ماه‌هاى مرداد و شهریور ۵۷ و ۶۳ درصد، حداکثر میزان بارندگى در فروردین ماه ۲۰۳/۶ میلى‌متر و حداقل میزان بارندگى در ماه‌هاى مرداد، ‌ شهریور و آبان به ترتیب ۰/۳ ، ۰/۱ و ۰/۴ میلى‌متر گزارش شده است. تعداد روزهاى یخبندان در شهر یاسوج ۴۵ روز است که بیشترین تعداد آن به ماه‌‌هاى بهمن و دى تعلق دارد. در این استان بادهایى با جهات مختلف مى‌وزند و مهم‌ترین آنها عبارتند از :



- بادهاى موسمى : این بادهاى نسبتاً شدید به نام باد شمال و باد جنوب معروف هستند. باد شمال بادى است که از طرف شمال غربى از دریاى مدیترانه و گاهى از اقیانوس اطلس به داخل منطقه نفوذ مى‌‌کند. وزش این باد در جهت عبور ابرهاى باران‌زایى است که از استان لرستان وارد منطقه مى‌شوند و در زمستان سبب بارش مى‌گردند. باد جنوب نیز یکى دیگر از بادهاى موسمى است که از سمت جنوب و جنوب غربى به ویژه در اواخر بهار و تابستان به داخل منطقه نفوذ مى‌کند . این باد گرمى و خشکى بیش از حدى همراه دارد و اغلب موجب آسیب‌هاى فراوانى به مزارع و محصولات کشاورزى منطقه مى‌شود .



- بادهاى محلى‌ : علاوه بر بادهاى موسمى شمال و جنوب که در تمام منطقه مى‌وزند، ‌ بادهاى دیگرى نیز در نواحى مختلف نسبتاً محدود و کم وسعت استان مى‌وزند که به بادهاى محلى شهرت دارند. مهم‌ترین بادهاى محلى عبارتند از :



۱ . باد آشوب - در سر رود بویراحمد علیا مى‌وزد، به طورى که تمام خار و خاشاک و علف‌هاى خشک منطقه را جمع نموده و با خود مى‌برد. در گرمسیر بویراحمد سفلى نیز این باد مى‌وزد، ولى جهت معینى ندارد .



۲ . باد زیر روز - در هنگام غروب از طرف مغرب در ناحیه ٔ بهمئى احمدى مى‌وزد .



۳ . کوه باد - از سمت شمال غربى منطقه ٔ بهمئى احمدى مى‌وزد و دنباله ٔ همان باد است .



۴ . باد حیران - در بویراحمد گرمسیر از سمت شرق مى‌وزد .



۵ . باد چوغان - سخت‌ترین باد محلى منطقه است و معمولاً در سقاوه بویراحمد سفلى مى‌وزد . این باد، زمستان‌ها از سمت شمال مى‌وزد و گاهى ممکن است وزش آن تا هفت شبانه روز با شدت زیاد ادامه یابد .




جغرافیاى تاریخى استان




استان کهگیلویه و بویراحمد در گذشته‌اى نه چندان دور جزء یکى از بلوک‌هاى مملکت فارس بوده که شامل دو قسمت شمال شرقى که آن را سردسیر و کوهستانى و پشت کوه و قسمت جنوبى و غرب که آن را نره کوه و بهبهان مى‌نامیدند. تا دوم تیرماه ۱۳۴۲ شمسى، قسمتى از استان فعلى کهگیلویه و بویراحمد جزء استان خوزستان و قسمتى نیز جزء ‌استان فارس بود .



پانزدهم آبان‌ ماه ۱۳۳۸ ، قسمت گرمسیر بهبهان به شهرستان کهگیلویه با مرکزیت دهدشت تبدیل شد. این شهرستان کماکان جزء استان خوزستان و بقیه منطقه جزء استان فارس بود. به دنبال شورش ایل بویراحمد در ۲۲ تیر ماه ۱۳۴۲ ، ‌ منطقه کهگیلویه و بویراحمد طبق تصویب نامه مجلس شوراى ملى وقت، از استان‌‌هاى فارس و خوزستان جدا شد و به یک فرماندارى کل تبدیل شد و یاسوج که تا آن زمان خالى از سکنه بود، ‌ به عنوان مرکز آن تعیین گردید. در اسفندماه ۱۳۵۲ شمسى فرماندارى کل کهگیلویه و بویراحمد به استان تبدیل شد .



به استناد کتاب « ممسنى در گذرگاه تاریخ» مردم لرستان، ‌ کهگیلویه و بویراحمد، ‌ ممسنى و حتى دشستان بوشهر از یک نژاد هستند و با یک زبان صحبت مى‌کنند و آداب و رسوم و فرهنگ مشابهى دارند .



اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.