• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 6048)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:51 -0 تشکر 518933
تغذیه افراد سالم

آنتی اکسیدان ها: خداحافظ سندروم متابولیک و چاقی

 


مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها می‌تواند باعث لاغری و مقابله با سندروم متابولیک شود.

آنتی اکسیدان

 

تأثیر کلی آنتی‌اکسیدان‌های غذایی روی سلامت ما هنوز به طور کامل شناخته نشده است.

 

محققان کشورمان به مدت 3 سال روی 2000 فرد بزرگسال بین 19 تا 70 سال بررسی‌هایی انجام دادند تا مشخص شود چه ارتباطی بین دریافت آنتی‌اکسیدان‌های غذایی و خطر پیشرفت بیماری‌های متابولیکی مانند فشار خون بالا و چاقی مفرط وجود دارد.

 

در طول این مدت شرکت کننده ها به پرسش‌هایی در مورد مواد غذایی مصرفیشان پاسخ دادند و وضعیت سلامت آن‌ها به خصوص مواردی که مربوط به سندروم متابولیک بود (مثل حالت مقاومت به انسولین، میزان کلسترول بالا، فشار خون بالا، چاقی دور شکم) به طور دقیقی بررسی شد.

 

نتیجه این شد که از همان ابتدای پژوهش، چربی‌های دور شکم افرادی که آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری مصرف می‌کردند کمتر بوده و کمتر به سندروم متابولیک دچار بودند.

شرکت کننده‌هایی که در طول این 3 سال میزان دریافت آنتی‌اکسیدان‌های خود را افزایش دادند به میزان 38 درصد احتمال چاقی دور شکم خود را کاهش دادند

 

بعد از گذشت 3 سال نیز میزان چربی‌های اضافه شده به دور شکم این گروه بسیار کمتر بوده است.

 

جالب‌تر این که شرکت کننده‌هایی که در طول این 3 سال میزان دریافت آنتی‌اکسیدان‌های خود را افزایش دادند به میزان 38 درصد احتمال چاقی دور شکم خود را کاهش دادند.

 

باید بدانید حتی عواملی مثل مصرف فیبرها، مصرف دخانیات، میزان فعالیت‌های جسمی، شاخص توده‌ی بدنی، میزان دریافت پروتئین، گلوسیدها و چربی‌ها نیز در نتایج به دست آمده تغییری ایجاد نکرد. واقعیت این است که آنتی‌اکسیدان‌های غذایی برای حفظ وزن ایده‌آل و سلامت مفیدند.

 

در بین مواد غذایی سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توان به لوبیا قرمز، آرتیشو، مورد صحرایی، توت فرنگی و تمشک اشاره کرد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:56 - 0 تشکر 525714


چگونه غذا را سالم سرخ کنیم؟



سرخ کردن غذا



همه می‌دانند غذای آب پز هر چه قدر هم که هنرمندانه درست شده باشد، باز به پای غذای سرخ ‌شده نمی‌رسد. غذایی که سرخ می‌شود، اگرچه برای خیلی‌ها ضرر دارد، اما طعم خیلی خوب آن هنوز رقیبی پیدا نکرده است. البته حالا که پای چربی خون به بدن خیلی‌ها باز شده، باید باور کرد که غذای آبپز سالم‌ترین نوع غذاست.





بعضی وقت‌ها چاره‌ای جز سرخ کردن مواد غذایی نیست. پس اگر بر سر دوراهی آبپز کردن و سرخ کردن، دومی را انتخاب کردید چند نکته مهم را از یاد نبرید.


گام نخست انتخاب صحیح روغن است آن هم روغن مخصوص سرخ کردنی که نقطه دود بالایی دارد. این روغن‌ها قبل از این‌ که دود کنند و در هوا پخش شوند، می‌توان آن ها را تا درجه بالایی حرارت داد.


این نکته‌ای است که نباید راحت از کنارش گذشت، چون وقتی روغن به نقطه دود می‌رسد، ترکیب آن شروع به تغییر می‌کند و کف‌هایی روی آن تشکیل می‌شود که برای بدن مضر است.



هر روغن تا چند درجه؟


اما پیش از آن که بخواهیم روغن مناسب سرخ کردن را انتخاب کنیم، باید با نقطه دود بعضی از روغن‌ها آشنا شویم:


روغن آفتابگردان 264 درجه سانتی‌گراد، روغن سویا 241 درجه سانتی‌گراد، روغن کانولا 238 درجه سانتی‌گراد، روغن ذرت 236 درجه سانتی‌گراد، روغن بادام زمینی 231 درجه سانتی‌گراد و روغن زیتون 190 درجه سانتی‌گراد.



این کارها را نکنید!


حالا که روغن مناسب را انتخاب کردید وقت آن است تا از بعضی کارهایی که به آن عادت دارید دست بکشید، همان کارهایی که ناخواسته باعث دودکردن روغن شما می‌شود.


پس، از این به بعد برای سرخ کردن غذا روغن‌های گیاهی را با هم مخلوط نکنید، نگذارید ذرات خارجی وارد روغن شوند، به روغن نمک نزنید، شعله اجاق گاز را زیاد نکنید و حرارت را ملایم نگه دارید، از یک مقدار مشخص روغن چند بار استفاده نکنید، زمان حرارت دهی به روغن را کم کنید و بالاخره ظرف روغن را دور از نور و گرما نگه دارید.



قبل از سرخ کردن غذا باید بدانید


وقتی روغن مناسب را خریدید و آن را خوب نگهداری کردید، وقت آن است تا راه‌های درست سرخ کردن غذا را هم تمرین کنید. پس قبل از این که مواد غذایی را داخل روغن بیندازید، ابتدا روغن را تا درجه حرارت مناسب گرم کنید (مثلا تا حدود190درجه سانتی‌گراد).


در این درجه حرارت، ماده ی غذایی به سرعت به دور خودش لایه‌ای محافظ می‌بندد که مثل یک عایق از نفوذ روغن به درون آن جلوگیری می‌کند. یادتان باشد اگر روغن را زیادتر از حد داغ کنید، این لایه محافظ می‌سوزد و دوباره روغن به داخل مواد می‌رود.


نمک زدن به مواد غذایی هنگام سرخ شدن را هم فراموش کنید، چون این کار باعث زودتر دود کردن روغن و کاهش عمرش می‌شود. همچنین نمک باعث می‌شود آب مواد غذایی خارج شود و وقتی مواد در روغن افتاد، روغن به بالا پاشیده شود.


اگر نمک زدن به غذا در حال سرخ شدن عادت همیشگی شماست و این کار را در ظروف آلومینیومی انجام می‌دهید باید بدانید که نمک به کار رفته در غذا باعث تخریب ظروف آلومینیومی و نفوذ آلومینیوم به درون روغن و در نتیجه ایجاد مسمومیت در انسان می‌شود.


اگر می‌خواهید سبزی‌های فریز شده را سرخ کنید باید بدانید برای این که سبزی‌های یخ زده، روغن کمتری جذب کنند باید در همان حال یخ‌زدگی سرخ شوند.


از انباشتن زیاد مواد غذایی در روغن هم پرهیز کنید، چون این کار باعث می‌شود حرارت روغن پایین بیاید و قبل از تشکیل لایه عایق به دور غذا، روغن به داخل غذا نفوذ کرده و حاصل کار، غذایی چرب شود.



روغن‌های چند بار مصرف


خیلی‌ها فکر می‌کنند که نمی‌توان روغنی را که یک بار از آن استفاده شده است، دوباره به کار برد، اما با رعایت برخی نکات می‌توان از روغن تا چند مرتبه استفاده کرد.


پس به یاد داشته باشید اگر چند نوع روغن را با هم مخلوط نکنید، اگر حرارت به کار رفته در هر بار سرخ کردن مناسب باشد، اگر درون روغن ناخالصی‌هایی چون نمک و ادویه نباشد، اگر روغن با آب مخلوط نشده باشد و اگر بعد از پایان پخت و سرد شدن، روغن در ظرفی تمیز و دربسته ریخته شده و در یخچال یا جایی دور از نور نگهداری شده باشد، به شرط آن که شکل ظاهری‌اش را از دست نداده باشد، می‌تواند برای چند بار دیگر هم مورد استفاده قرار بگیرد.



این روغن‌های دور ریختنی


اگر این نشانه‌ها را در روغنی که قصد نگهداری‌اش را دارید دیدید، نگران نباشید و با خیال راحت آن را دور بریزید:


ایجاد کف در سطح روغن، تیره شدن روغن، بوی نامطبوع، ظاهر نشدن حباب روی روغن هنگامی که ماده غذایی را به داخل آن می‌اندازید و روان نبودن روغن هنگام ریختن آن در ظرف.



فقط روغن سرخ کردنی برای سرخ کردن


روغن‌هایی که برای سرخ کردن استفاده می‌شوند، باید حتما روغن مخصوص سرخ کردن باشند و به هیچ عنوان نباید از روغن مایع استفاده کرد، زیرا حرارت بالا باعث می‌شود ماده‌ای سرطان زا در روغن های مایع معمولی به وجود آید که بسیار خطرناک است.


به هیچ عنوان نباید از روغن هایی که مورد استفاده قرار گرفته‌اند (حتی اگر حالت زلال داشته باشند) مجددا استفاده کرد. چنانچه بعد از سرخ کردن روغن، باقیمانده آن به ظرف اصلی برگردانده شود باعث فساد سریع‌تر روغن‌ سالم قوطی می‌شود.


روغن هایی که در سرخ کن‌ها استفاده می‌شود، چنانچه بیش از یک بار حرارت ببینند سلامت شان زیر سئوال می رود.


در کل بهتر است افراد به جای سرخ کردن مواد غذایی از روش هایی همچون آب‌پز، بخارپز، کباب کردن و یا فر که ضرر کمتری برای بدن دارند، استفاده کنند.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:57 - 0 تشکر 525715


چربی ششمین مزه است


همبرگر،غذای چرب




مطالعات جدید نشان می دهند؛ زبان انسان قادر به شناسایی مزه چربی است و افرادی که نسبت به این مزه حساس تر هستند، تمایل کمتری به مصرف غذاهای چرب دارند.


یافته های اخیر نشان می دهند؛ علاوه بر مزه های شیرین، ترش، شور، تلخ و غنی از پروتئین، زبان قادر به شناسایی مزه دیگری نیز هست که این مزه، مزه چربی می باشد .

مطالعه اخیر، در راستای مطالعات گذشته است که در آن مطالعات با استفاده از مدل های حیوانی سعی در کشف مزه چربی شده بود.


سرپرست تیم تحقیق کننده معتقد است؛ هر چه افراد به مزه چربی حساس تر باشند، کمتر به مصرف غذاهای چرب روی می آورند و کمتر از دیگران به اضافه وزن دچار می شوند.


محققان دریافتند: آستانه قدرت چشایی افراد نسبت به مزه چربی با یکدیگر متفاوت است و برخی نسبت به این مزه حساس تر هستند.


محققان معتقدند: با بالا رفتن حجم چربی در رژیم روزمره انسان، حساسیت قدرت چشایی نسبت به مزه چربی کاهش پیدا کرده به همین دیل برخی افراد مستعد پرخوری غذاهای چرب شده اند.


محققان هنوز قادر به توضیح علت حساس تر بودن برخی افراد نسبت به مزه چربی نمی باشند ولی امیدوار هستند، کشف این علت از چاق شدن انسان ها جلوگیری کرده یا رژیم های غذایی جدیدی را با سطح چربی پایین تر بیابند. همچنین این یافته به پیشگیری و درمان بیماری چاقی کمک شایانی خواهد کرد.


حس چشایی

حس چشایی در افراد مختلف متفاوت است  


محققان می گویند اگر طعم كلم بروكسل در دهان شما تلخ است علت را در تعداد پرزهای چشایی كه با آن ها به دنیا آمده اید جستجو كنید نه در دست پخت آشپز. آن ها می گویند اگر بوی غذایی برای شما خوشایند نیست مزه آن نیز دلپسند شما نخواهد بود. احساس طعم غذاها كاملا پیچیده است و حاصل تعامل زبان، بینی، سرنخ های روانی و تنوع غذاها در محیط زندگی است. این محققان می گویند ما طعم غذاها را با مغز خود احساس می کنیم.


دکتر بارتوشاک متخصص ژنتیک حس چشایی انسان می گوید مغز انسان طوری برنامه ریزی شده است که تمایل به مصرف چربی دارد که احتمالا از آثار دوران کمبود مواد غذایی در محیط است.


 محققان دانشگاه میشیگان به تازگی دریافته اند خوردن غذاهای خوشمزه می تواند باعث فعال شدن سریع آن دسته از سلول های مغز شود که وظیفه احساس لذت را به عهده دارند.


این محققان می گویند نحوه احساس طعم های مختلف بر سلامت افراد تاثیر می گذارد.


برای برخی افراد مزه سبزیجات تلخ تر از افراد معمولی است و محققان می گویند این افراد بیشتر به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند.


دکتر دافی سرپرست تحقیق در مورد ارتباط سلامتی با حس چشایی می گوید مردم بسیاری از تقصیرها را به گردن خود می اندازند درحالی که حس چشایی در افراد مختلف، متفاوت است.


این محقق می گوید به جای ارایه یک توصیه غذایی برای همه باید برای هر فرد توصیه غذایی جداگانه ای داده شود.


از هر چهار نفر در جمعیت یکی به طعم غذاها بسیار حساس است و بر روی زبان خود پرزهای چشایی بیشتری دارد.


طعم بعضی از سبزی ها برای این افراد بسیار تلخ است و از غذاهای طعم دار متنفرند. فلفل زبان آن ها را بیشتر می سوزاند و مزه شیرینی را بیشتر از دیگران حس می کنند. اما به چربی علاقه ای ندارند. این افراد به خاطر سخت گیری در خوردن غذاها لاغر اندام هستند.


اما برخی دیگر عکس گروه اول هستند و در احساس طعم مواد غذایی ضعیف تر از افراد معمولی هستند.


یک چهارم افراد جمعیت را نیز این گروه تشکیل می دهند. آن ها به سبزیجات علاقه دارند، اما چربی و شیرینی را، هر چند باعث گرفتگی سرخرگ های قلبی می شود، ترجیح می دهند.


بقیه مردم بین این دو گروه قرار می گیرند.


بارتوشاک می گوید می توان پرزهای چشایی را تعلیم داد. تنوع غذایی در دوران کودکی، ارتباطات عاطفی با برخی غذاها بیشتر از زیست شناسی افراد در تمایلات غذایی نقش دارد.


حتی می توان پرزهای چشایی را فریب داد. استفاده از سبزیجات شیرین همراه با سبزیجات تند و یا استفاده از شکر برای کاهش تلخی برخی سبزی ها می تواند مفید باشد. ایام تعطیلات و عیدها موقعیت مناسبی برای افراد سخت گیر است تا تنوع غذایی خود را گسترش دهند.


محققان همچنین می گویند حس چشایی با بالا رفتن سن ضعیف تر می شود.


احساس طعم غذاها قبل از آن که غذا با زبان تماس پیدا کند آغاز می شود.


حتی مهم تر از بو کشیدن، عمل جویدن است که بخاراتی آزاد می کند که تا عقب بینی می رسد. فرد گمان می کند طعم ماده ای را حس می کند که در واقع به طور ناخودآگاه بوی آن را احساس نموده است. در این جا اطلاعات مربوط به طعم غذا از یک مسیر متفاوت و حساستری نسبت به مسیر معمول به مغز می رود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:57 - 0 تشکر 525716


آنتی بیوتیک های طبیعی چه هستند؟



سیر و عسل؛ آنتی بیوتیک های طبیعی



هر چه قدر که افراد از عوارض جانبی خطرناک داروهای آنتی بیوتیکی مطلع می شوند، میزان تقاضا برای جایگزین های طبیعی این داروها افزایش پیدا می کند. مواد طبیعی، خطر این عوارض را کمتر می کنند و حتی اثرات جانبی مفیدی دارند که این مسئله با افزایش باکتری های مفید و تقویت سیستم ایمنی بدن فراهم می شود.




آنتی بیوتیک های طبیعی شامل مواد غذایی و گیاهان دارویی است که ویژگی های آنتی بیوتیکی (ضد میکروبی) دارند. خیلی از این ها برای درمان عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی مفیدند.


بیشتر آنتی بیوتیک های طبیعی هم به شکل خوراکی و هم به طور موضعی استفاده می شوند.


مواد غذایی آنتی بیوتیکی:


1- سیر: سیر سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و با باکتری های بیماری زا (استرپتوکوک و استافیلوکوک) و عفونت های پوستی مبارزه می کند.



2- عسل: عسل باعث بهبود زخم های پوستی و عفونت های بدن می شود. مطالعات نشان داده است عسل خیلی بهتر از داروهای آنتی بیوتیکی، باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک را از بین می برد؛ مثلا عسل در درمان عفونت های موضعی مثل نیش زنبور مؤثرتر از داروهای آنتی بیوتیکی است.


البته به یاد داشته باشید که مصرف عسل برای کودکان زیر یک سال به دلیل ایجاد مسمومیت کشنده ی بوتولیسم، ممنوع است.



3- روغن درخت چای: روغن درخت چای، سلاح مؤثری بر علیه عفونت است و عفونت های قارچی و باکتریایی را درمان می کند. در مطالعه ای معلوم شد مصرف روغن درخت چای به اندازه داروهای آنتی بیوتیکی در درمان عفونت های باکتریایی پوست مؤثر است.



4- عصاره هسته انگور: این عصاره می تواند به عنوان ماده ضدعفونی کننده برای درمان انواع عفونت های پوستی به کار رود.



گیاهان دارویی آنتی بیوتیکی:


1- گیاه دارویی سر خار گل (Echinacea): سر خار گل اگر حداکثر به مدت 10 روز مصرف شود، باعث تقویت و ارتقای سیستم ایمنی بدن می شود.



2- گیاه دارویی نیل وحشی (wild indigo): این گیاه دارویی برای بهبود زخم های پوستی به طور موضعی استفاده می شود و برای درمان عفونت گلو و دهان، به طور خوراکی مصرف می شود.


اگر این گیاه دارویی به همراه سرخارگل مصرف شود مؤثرتر خواهد بود. در یک بررسی معلوم شد، افرادی که داروهای آنتی بیوتیکی را به همراه سرخارگل و نیل وحشی مصرف کرده بودند، سریع تر از افرادی که فقط داروهای آنتی بیوتیکی خورده بودند، بهبود یافتند.



داروهای آنتی بیوتیکی در مقابل آنتی بیوتیک های طبیعی


مطالعه ای نشان داد داروهای آنتی بیوتیکی تأثیر نامطلوبی روی فلور طبیعی روده دارند. این فلور طبیعی مانع رشد باکتری های مضر می شود.


ولی آنتی بیوتیک های طبیعی مثل سیر، سلامتی روده ها و تکامل فلور طبیعی روده را افزایش می دهند.



* هشدار:


با این که گیاهان دارویی و درمان های طبیعی، نسبتا بی ضرری هستند، ولی اگر به طور نادرست مصرف شوند می توانند مثل هر داروی شیمیایی مضر باشند و مشکلاتی برای سلامتی بدن به وجود آورند.


خانم های باردار و شیرده، کودکان، افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند و بیمارانی که تحت نظر پزشک می باشند، قبل از مصرف این مواد بایستی با پزشک مشورت کنند.


در ضمن اطلاعات ارائه شده در بالا، نمی تواند جایگزین توصیه ها و درمان های پزشکی شود.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:57 - 0 تشکر 525717

برای غذا خوردن وقت بگذارید


غذاخوردن با عجله

امروزه غذاهای آماده و فست فودها گسترش فراوانی یافته اند و حتی این امر تا جایی گسترش یافته که ممکن است یک وعده غذایی را سرپایی و در مسیر رفتن به جایی میل کنیم.


زندگی های پر مشغله امروزی خیلی مواقع وعده های غذایی صبحانه، ناهار و شام با عجله و در بین فعالیت های روزانه گنجانده می شوند و برای مثال ناهار با عجله و در بین راه صرف می شود و یا شام در کنار تماشای اخبار شب و یا در بین فعالیت های دیگر و با عجله صرف می شود. تا زمانی که غذا خوردن را نسبت به هر کار دیگری در اولویت دوم قرار دهیم این مشکل ادامه خواهد یافت. بهتر است بدانید که اگر از جمله افرادی هستید که وعده های غذایی خود را با عجله صرف می نمایند در حقیقت به دلایل متعددی خودتان را از مزایای بسیاری محروم کرده اید. بر همین اساس متخصصین تغذیه همیشه تاکید به آهسته خوردن وعده های غذایی دارند.


فواید آهسته غذا خوردن:


مصرف آهسته تر غذا موجب می شود که از صرف غذا لذت بیشتری ببرید ( تا این که صرفا بخواهید هرچه سریع تر غذا را به شکم تان برسانید). کامل جویدن غذا در حقیقت اولین قدم برای پروسه پیچیده هضم غذا می باشد و لذا اگر غذای خود را فقط در حدی می جوید که از مری شما پایین رود، اشتباه می کنید. یک دلیل خوب برای انجام تلاش کافی جهت جویدن غذا این است که بزاقی که در حین جویدن غذا را در بر می گیرد در حقیقت شامل آنزیم های هضم کننده ای است که هضم غذای شما را قبل از بلع آغاز می نماید. آنزیم های آلفا آمیلاز و لیپاز زبانی هضم کربوهیدرات و چربی را از دهان شروع می نمایند و لذا میزان فعالیت هضمی مورد نیازی که معده مسوول آن خواهد بود را کاهش می دهد.


غذاخوردن با آرامش

غذا خوردن آهسته فقط یک رفتار خوب نیست و اگر لقمه های غذایی بدون جویدن بلعیده شوند نه تنها مواد مغذی در لقمه ها محبوس می گردند و جذب آن ها کاهش می یابند، بلکه همچنین محیطی را در کولون ایجاد می کنند که برای ایجاد اختلالات هضمی مساعد بوده و رشد بیش از حد باکتری ها موجب نفخ و تولید گاز می گردد. برای عبور و ترک مواد غذایی از معده می بایست دریچه معده ( اسفنگتر پیلور) بازشود و جویدن مناسب غذا به انجام این پروسه و سیگنال های موثر در آن کمک می کند.


در مورد سیگنال های غذایی فقط همین قدر بدانید که غذا سبب می شود که مغز سیگنال هایی را به پانکراس و معده برای ترشح اسیدها و آنزیم های هضمی بفرستد و هر چه غذا برای مدت طولانی تری در معرض زبان و دستگاه چشایی و رسپتورهای بویایی باشند، یعنی هر چه که برای مدت زمان طولانی تری هر لقمه را بجوید این سیگنال ها قوی تر می گردند. نتیجه حاصل از سیگنال های قوی تر نیز منجر به ایجاد مولکول های قابل هضم تر و سوء هاضمه کمتر و ریفلاکس اسیدی کمتر و جذب غذای بالاتر می باشند.


جویدن کامل غذا و مصرف آهسته وعده غذایی فایده دیگری نیز دارد و آن این است که ممکن است موجب کوچک شدن محیط دور کمر و کاهش وزن شما گردد و البته این امر فقط به این خاطر نیست که نفخ و سوء هاضمه تان کاهش می یابد بلکه همچنین غذا خوردن آهسته تر به جسم تان، شانسی را برای رساندن پیغام سیری به مغزتان می دهد و لذا باعث می شود قبل از این که بیش از حد بخورید، غذا خوردن تان را متوقف نمایید.


همچنین آهسته تر جویدن غذا ها سطوح هورمون استرس شما را کاهش می دهند و وقتی که شما آهسته تر و برای مدت طولانی تری غذا بخورید کمتر تحت فشار و تنش قرار می گیرید و بهتر می توانید از زمان جاری لذت ببرید و آرامش یابید.


نکات عملی برای کنترل سرعت غذا:


در اینجا برخی نکته های عملی برای جویدن کامل تر و آهسته تر غذاها به شرح زیر ارائه می گردند:


* به خودتان فرصت کافی برای صرف غذا (حداقل 20-30 دقیقه) را بدهید و علاوه بر آن، زمان کافی برای آماده سازی غذا را در نظر بگیرید.


* در میان حواس پرتی های مختلف غذا نخورید (مانند تماشای تلویزیون و کامپیوتر و یا حتی رانندگی و...) در هنگام صرف غذا با تفکر و تمرکز کافی غذا بخورید و هر لقمه از غذا را به میزانی که برای نرم و ساییده شدن بافت آن لازم است بجوید .


* اگر در یک جمع غذا می خورید از سرعت غذا خوردن بقیه آگاه باشید و بدان دقت کنید و خودتان را به این چالش بیندازید که سعی کنید از همه آهسته تر بخورید و آخرین نفری باشید که غذای تان را تمام می کنید.


غذاهای سالم، کاهش وزن

خودتان را به کمتر غذا خوردن نیز عادت دهید:


با استفاده از این چند روش ساده می ‌توانید میزان کالری دریافتی روزانه خود را کاهش داده و غذای کمتری مصرف و وزن تان را متعادل نگه دارید:


* زمان آشپزی از چشیدن مکرر غذاها و ریزه‌ خواری خودداری کنید. در این اوقات می ‌توانید لیوانی آب یخ در دست داشته باشید و یا هویج گاز بزنید یا آدامس بدون قند بجوید.


* زمان غذا خوردن غذاهای پرکالری مانند برنج و نان را در فاصله دورتر و سبزی و سالاد را در دسترس خود قرار دهید.


* سعی نکنید تمامی محتویات بشقاب خود را مصرف کنید. اگر در حین غذا خوردن احساس سیری کردید، از ادامه مصرف غذا صرف نظر کنید و بقیه غذا را برای وعده بعدی خود نگه دارید. در صورتی که در خارج از منزل غذا صرف می‌ کنید، اضافه غذای خود را در ظروفی که رستوران در اختیار شما قرار می ‌دهد گذاشته و به منزل بیاورید.


* از بشقاب‌ های کوچک ‌تر برای صرف غذا و لیوان ‌های بلند و باریک برای نوشیدن استفاده کنید.‌


* هنگام صحبت کردن یا گوش دادن به صحبت‌ های دیگران در زمان صرف غذا، خوردن را متوقف کنید.


* اگر خارج از منزل غذا می‌ خورید، قبل از شروع به صرف غذا، بخشی از آن را که احساس می ‌کنید بیش از ظرفیت شما است به بشقابی دیگر منتقل کنید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:57 - 0 تشکر 525718


12 ماده غذایی خوب برای صبحانه



مواد غذایی صبحانه

می‌دانید چرا متخصصان تغذیه روی خوردن صبحانه تاکید می‌کنند؟


از مهم‌ترین دلایل این تاکید، مطالعاتی است که نشان می‌دهد صبحانه موجب تمرکز ذهنی بیشتر و ایجاد تفکری خلاق در فرد می‌شود.


به علاوه، از آنجا که سوخت مغز فقط از گلوکز (قند) است، برای بهبود عملکرد مغز و جلوگیری از افت قند خون، به‌ خصوص در صبح، خوردن صبحانه یک عادت کارآمد محسوب می‌شود و در نهایت این که دیده شده دانش آموزانی که هر روز صبحانه‌ می خورند، به موقع سرکلاس حاضر شده و منظم‌ترند.



اما اگر بخواهیم این عادت را برای همیشه عملی کنیم، چه مواد غذایی می‌توانند سفره ما را رنگین‌تر کنند؟



1- انواع نان


البته از نوع سبوس‌دار مثل نان سنگک و نان‌های تیره فانتزی. این ماده غذایی جزو اصلی صبحانه است که با تأمین کربوهیدرات روزانه، تا حدودی انرژی مورد نیازتان را تأمین خواهد کرد، البته نباید بیشتر از 5 برش (هر برش به اندازه یک کف دست بدون محاسبه انگشتان) شود.



2- شیر (یک لیوان)


یکی از مهم‌ترین نوشیدنی‌های مغذی (منبع کلسیم) برای صبحانه، شیر است که پیشنهاد می‌کنیم نوع کم چرب آن را میل کنید.



3- عسل


این ماده‌غذایی در گروه قندها جای می‌گیرد، اما اگر از نوع مرغوب‌اش باشد به غیر از انرژی، ارزش تغذیه‌ای دیگری نیز دارد، پس می‌توان آن را بر مربا ارجحیت داد. فقط فراموش نکنید که هر یک قاشق مرباخوری عسل به اندازه دو حبه قند کالری دارد و نباید در خوردن‌اش زیاده‌روی کرد.



4- پنیر (کم‌ چرب)


یکی از اجزای پُر پروتئین صبحانه، پنیر است که البته نوع کم‌نمک و کم‌چرب آن به شما توصیه می‌شود. شما می‌توانید قبل از مصرف، آن را با ماده غذایی دیگری مانند کنجد، گردو و حتی سبزیجات معطر طعم‌دار کنید.



5- گردو (دو عدد)


یکی از اجزای چرب صبحانه گردو است. این مغز که سرشار از اسیدهای چرب امگا-3 است، خوردن‌اش حتی برای افرادی که کلسترول بالایی دارند نیز نجات‌بخش است، پس حداقل دو عدد گردو را در صبحانه بخورید.


یادتان باشد که در پنیر ماده‌ای به نام تیرامین وجود دارد که اگر در مغز جمع شود، باعث کند ذهنی می‌شود. البته این ماده توسط یک نوع آنزیم موجود در بدن انسان می‌تواند تجزیه شود، ولی این آنزیم تا حد مشخصی فعال است. برای فعالیت بیشتر این آنزیم باید میزان مس را در بدن زیاد کرد و این کار با خوردن گردو که حاوی مقداری مس است، انجام می‌شو‌د. به همین دلیل در متون دینی، خوردن گردو به همراه پنیر توصیه شده است.


مواد غذایی صبحانه

6- مربا


مربا مملو از قند ساده است که هر قاشق مرباخوری‌اش یک واحد قند محاسبه می‌شود. در کل، بهتر است که قندهای ساده را برای صبحانه انتخاب نکنید، زیرا به دنبال افزایش قند خون، افت آن و بروز گرسنگی حتمی‌ خواهد بود.



7- کره


یکی دیگر از اجزای پر کالری صبحانه کره است که اسیدهای چرب موجود در آن از نوع اشباع‌ هستند. از آنجا که کره می‌تواند کلسترول خون را افزایش دهد، افرادی که محدودیت مصرف چربی دارند، بهتر است از این ماده غذایی صرف‌نظر کنند.



8- خامه


خامه نیز مانند کره، دارای کالری زیاد و چربی اشباع است. لذا افراد دارای چربی و کلسترول خون بالا بهتر است آن را نخورند.



9- تخم ‌مرغ (یک عدد)


یکی دیگر از مواد پروتئینی صبحانه تخم ‌مرغ است که آن را به صورت آب‌پز، عسلی، نیمرو و املت میل می‌کنند. نوع آب‌پز آن برای کسانی که محدودیت دریافت انرژی دارند، توصیه می‌شود. بهتر است از نوع عسلی آن صرف‌نظر شود، زیرا امکان آلودگی به میکروب سالمونلا در آن بالاست. نوع نیمروی آن به دلیل سرخ شدن در روغن برای افرادی که کمبود وزن دارند، بهتر است و املت نیز به دلیل مخلوط شدن با سبزیجات گزینه دیگری برای کم وزن‌ها به حساب می‌آید.



10- عدسی (کم‌ نمک)


این منبع پروتئین گیاهی یکی از غذاهای تنظیم‌کننده قند خون در صبحانه به حساب می‌آید که برخی آن را با سیب‌زمینی و کره و برخی خالی میل می‌کنند. یادتان باشد که یک کاسه عدسی جایگزین مناسبی برای پنیر و یا تخم‌مرغ است.



11- میوه و سبزی


مصرف میوه‌های تازه مثل سیب و پرتقال به دلیل داشتن فیبر و ویتامین C برای صبحانه مناسب هستند. مصرف آب پرتقال به همراه تخم‌مرغ و یا عدسی باعث افزایش‌ جذب آهن موجود در آنها می شود. گوجه‌فرنگی و چند برش هویج پخته نیز تأمین‌کننده بتاکاروتن و افزایش‌دهنده جذب املاحی مثل آهن هستند.



12- کره بادام‌ زمینی


یکی دیگر از مواد پروتئین‌دار اما چرب صبحانه، کره بادام‌ زمینی است که نمی‌توان در خوردن‌اش زیاده‌روی کرد. فراموش نکنید که یک قاشق غذاخوری آن معادل یک واحد چربی است و 45 کیلوکالری انرژی دارد.



نکته طلایی


باید یک پنجم انرژی دریافتی روزانه از طریق خوردن صبحانه تامین شود؛ مثلا اگر یک خانم بزرگسال به 1800 کیلوکالری انرژی نیازمند است، باید 350 کیلوکالری و آقایی که به 2500 کیلوکالری انرژی نیازمند است، باید 650 کیلوکالری از انرژی دریافتی‌اش، از طریق صبحانه تامین گردد.


در ضمن، بهتر است صبحانه‌تان از چند گروه غذایی مختلف تشکیل شود، نه فقط یک نوع گروه غذایی.


یادتان نرود که شیر، پنیر، تخم‌ مرغ، عدسی و حتی آجیل از منابع پروتئینی هستند و نان و غلات، میوه و سبزیجات، عسل و مربا از منابع تامین‌کننده کربوهیدرات‌های پیچیده و ساده‌اند. البته باید قندهای ساده و چربی‌‌ها (مثل مربا و کره و خامه) در حد کم مصرف شوند و از مصرف سوسیس و کالباس صرف‌نظر کرد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:57 - 0 تشکر 525719


میان‌وعده چی بخوریم؟



خوراکی های میان وعده

شما روزی چند وعده غذا می‌خورید؟ چند وعده اصلی؟ چند میان ‌وعده؟



متخصصان تغذیه به ما توصیه می‌کنند علاوه بر سه وعده اصلی، حتما سه تا چهار میان‌وعده (جمعا در حدود 500 تا 600 کیلوکالری) نیز در برنامه غذایی روزانه‌مان بگنجانیم: یک میان‌وعده بین صبحانه و ناهار، دو میان‌وعده بین ناهار و شام و یک ‌وعده سبک هم بعد از شام؛ که البته این آخری به کسانی توصیه می‌شود که شام‌شان را تا ساعت 8 شب خورده‌اند.



توصیه دیگر، این است که هر چه از ساعات اولیه روز به سمت ساعات پایانی می‌رویم، میان‌وعده‌ها باید کم‌کالری‌تر شوند. لابد این را می‌دانید که از نظر علم تغذیه، حذف وعده‌های غذایی، راه مناسبی برای کم کردن وزن نیست، بلکه باید کم‌کالری‌ترین، اما مغذی‌ترین‌ خوراکی را برای هر وعده و میان‌وعده برگزینیم.



و اما نکته آخر:


بهتر است خوراکی هایی که برای میان‌وعده انتخاب می‌کنیم، هم تازه باشند؛ هم تلفیق‌شده با چند ماده غذایی. به این ترتیب، ارزش میان‌وعده‌مان چند برابر می‌شود.


فراموش نکنیم که اولویت با غذاهای کم‌نمک و کم‌چرب (البته از نوع چربی‌های اشباع مانند شیر و ماست کم‌چرب) است.


حال میزان کالری موجود در تعدادی از خوراکی ها را برای شما بیان می کنیم که می توانید از آنها در میان وعده تان استفاده کنید:



60 کیلو کالری انرژی :


سیب 1 عدد


پرتقال 1 عدد


طالبی کوچک یک سوم


هلو متوسط 1 عدد


موز کوچک 1 عدد


آلو خشک 5 عدد


انجیر خشک 5 عدد


زردآلو  4 عدد


برگه زردآلو 8 پره


کشمش 2 قاشق غذاخوری



45 کیلو کالری انرژی :


پسته خام 8 عدد


بادام هندی خام 6 عدد


بادام زمینی 10 عدد


شاهدانه 1 قاشق غذاخوری



80 کیلو کالری انرژی :


سویای بو داده 2 قاشق غذاخوری



6 نمونه مـیــان‌ وعــده سـالـم با میزان کالری آن :


دو برش نان سنگک + نصف قوطی کبریت پنیر + یک قاشق مرباخوری کنجد + یک عدد گردو= 220 کیلو کالری انرژی



یک لیوان بستنی وانیلی + نصف لیوان توت فرنگی + نصف هلو= 160 کیلو کالری انرژی



دو برش نان سنگک + نصف قوطی کبریت پنیر+ یک عدد خیار= 180 کیلو کالری انرژی



دو برش نان سنگک + یک عدد تخم مرغ آب پز + یک عدد گوجه فرنگی= 260 کیلو کالری انرژی



یک لیوان شیر + دو عدد بیسکویت ساقه طلایی= 100 کیلو کالری انرژی



یک لیوان ماست + سه قاشق غذاخوری جوانه گندم= 140 کیلو کالری انرژی

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:58 - 0 تشکر 525720


غذای کم‌ کالری و جوان ماندن ماهیچه ها


وزرش، پیری


استفاده از غذاهای کم‌ کالری و قدری نرمش ‌های سبک،‌ نه تنها از تحلیل بافت ماهیچه ‌ای در دوران پیری جلوگیری می‌ کند، ‌بلکه به سالم ماندن ارتباط سلول ‌های عصبی نیز کمک می ‌کند و از عوارض پیری جلوگیری می ‌نماید.



یکی از مهم ‌ترین مشکلاتی که افراد با افزایش سن مجبور می ‌شوند با آن دست و پنجه نرم کنند، تحلیل رفتن بافت ماهیچه ‌ای بدن است. شواهد حاکی از آن است که همین مسئله باعث افزایش خطر جراحت در افراد مسن هم می‌ شود. اما چه می ‌توان کرد تا بتوان ماهیچه‌ ها را جوان نگه داشت و از بسیاری عوارض پیری مخصوصا در زمینه ‌های حرکتی دوری کرد؟ ظاهرا جواب به تغذیه دوران جوانی برمی ‌گردد.



تکنولوژی ‌ریویو در گزارش خود به مطالعه جدید محققین در مورد تحلیل ماهیچه ‌ها در سنین بالا پرداخته است. به نظر می ‌رسد مهم‌ ترین عامل پیشگیری کننده،‌ رژیم‌ غذایی سرشار از مواد غذایی لازم و بسیار کم کالری است. به گفته محققین، استفاده از مواد غذایی که کالری بسیار کمی دارند در کنار نرمش‌ های نه چندان سنگین،‌ می‌ تواند در دوران پیری بافت ماهیچه ‌ای را جوان نگه دارد.


سالاد، غذای کم کالری

همچنین به نظر می ‌رسد که این دو عامل روی ارتباط سیستم عصبی و ماهیچه ‌ها هم تاثیرگذار باشند. با این که این روزها مطالعات فراوانی در مورد بیماری‌ های سالمندی مانند آلزایمر انجام می ‌شود، ‌اما پزشکان معتقدند که ما هنوز در مورد تاثیر سن بر سیستم عصبی چیز زیادی نمی ‌دانیم.



یکی از مهم ‌ترین مشکلات حرکتی در دوران سالمندی،‌ به مشکلات ارتباطی سیستم عصبی حرکتی و ماهیچه‌ ها مربوط می‌ شود. مطالعاتی که بر روی گونه‌ های مختلف موجودات، ‌و نه تنها انسان، ‌انجام شده ‌است، ‌نشان می ‌دهند که با بالا رفتن سن، ‌در نقطه برقراری ارتباط سلول ‌های عصبی ناهماهنگی‌ هایی دیده می ‌شود. بر اساس این مطالعه جدید، ‌به نظر می ‌رسد بین مصرف مواد غذایی کم کالری و سالم ماندن نقطه ارتباطی سلول‌ های عصبی ارتباط معناداری وجود دارد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:58 - 0 تشکر 525721


هله هوله نخورید



چیپس

بر اساس اعلام دفتر آموزش و ارتقاء سلامت وزارت بهداشت، عادات غذایی در سنین پایین شکل می‌گیرد. زیاده‌روی در مصرف هله هوله‌ها در این سنین، پرفشاری خون، کلسترول بالا، پوکی استخوان، کم خونی و پوسیدگی دندان‌ها در بزرگسالی را به دنبال دارد.



از زمان کودکی باید مواد غذایی سالم را در اختیار کودک قرار داد و به تامین مواد مغذی مورد نیاز او در وعده‌های اصلی و میان وعده‌های غذایی توجه کرد. پدر و مادر باید توجه داشته باشند که کودکان از رژیم غذایی آن ها الگوبرداری می‌کنند.



مصرف تنقلات تجاری کم ارزش به دلیل نمک زیاد، چربی و شکر بروز بیماری‌های قلبی عروقی، چاقی، پرفشاری خون، پوکی استخوان و افزایش کلسترول خون در دوران بزرگسالی را سبب می‌شوند.


این گونه تنقلات دارای افزودنی‌های رنگی ، نگه دارنده‌ها و طعم دهنده‌های مصنوعی هستند که مصرف بی‌رویه آنها پرتحرکی و بیش فعالی کودکان را سبب می‌شود.


میزان بالای نمک در این تنقلات ( مثل پفک) باعث می‌شود که ذائقه کودکان به سمت شوری پیش رود و در نتیجه خطر ابتلا به بیماری فشار خون بالا را افزایش می‌دهد که در بزرگسالی زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی عروقی و سکته‌های مغزی می‌شود.



مصرف مداوم هله هوله و تنقلاتی از قبیل چیپس و پفک قبل از غذا، باعث محروم شدن کودکان از غذاهای اصلی و در نتیجه سوء ‌تغذیه آنان می‌شود.


در مراحل تهیه پفک، پودر ذرت پرس می‌‌شود و در حرارت بسیار بالا قرار می‌‌گیرد تا به صورت حجیم درآید. در چنین شرایطی روغن موجود در پفک می‌سوزد و تولید پراکسید می‌کند که در حرارت و نور، مقدار آن بیشتر می شود و مصرف آن سلامت کودک را تهدید می‌کند.


پفک 9 برابر حجم خود آب جذب می‌کند و کودک با خوردن پفک و به دنبال آن آب، احساس سیری کاذب کرده و در نتیجه از خوردن غذای سفره محروم و دچار کمبود تغذیه‌ای از جمله کم خونی و چاقی می‌شود.


اگر برای ایجاد رنگ نارنجی پفک، از مواد طبیعی مانند کاروتن و پودر نمک استفاده شود، ضرری به بدن نمی‌رساند، ولی اگر از رنگ‌های مصنوعی تارتازین استفاده گردد، می‌تواند مُضر باشد و انباشته شدن این مواد مصنوعی در بدن باعث سرطان می شود.


مصرف چیپس به دلیل شوری و روغن زیاد خطراتی مشابه پفک را برای سلامتی بدن در‌ بر دارد.



همچنین مصرف بی‌رویه نوشابه به ویژه همراه با غذا، علاوه بر سیری کاذب جذب مواد مغذی مانند کلسیم را کاهش داده و پوکی استخوان را به همراه خواهد داشت.


مصرف بی‌رویه مواد غذایی شیرین مانند شیرینی، شکلات و آب نبات نیز ذائقه کودک را به خوردن مواد شیرین عادت می دهد و باعث پوسیدگی دندان می‌شود.



همچنین مصرف هله هوله میزان جذب غذا‌های مفید را کاهش می‌دهد. در واقع مصرف هله هوله‌ها موجب سوء تغذیه و سوء جذب مواد غذایی مفید در بدن می‌شود و میل افراد را به مصرف غذاهای مغذی کاهش می‌دهد.



اگر این مواد به صورت تنوعی مصرف شوند، اشکالی ندارد، ولی اگر مصرف آ‌نها به صورت مداوم و پشت سر هم باشد، عوارض منفی در بدن فرد ایجاد می‌کند. بنابراین باید از مصرف زیاد چیپس و پفک در یک زمان کوتاه و به صورت مداوم و طولانی‌ مدت جدا خودداری کرد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:58 - 0 تشکر 525722


لیکوپن؛ رنگدانه ای مفید


Lycopene


لیکوپن، میوه ها


لیکوپن یک عضو از کاروتنوئیدها از خانواده ی فیتوکمیکال ها و یک رنگدانه ی طبیعی است که بر خلاف دیگر کاروتنوئیدها، به ویتامین A تبدیل نمی شود. لیکوپن مسئول رنگ قرمز در بسیاری از میوه ها و مخصوصاً گوجه فرنگی است.


این ماده به بتا کاروتن شباهت زیادی دارد. ثابت شده است که لیکوپن یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های طبیعی است.


لیکوپن بیشتر در بافت ها و عروق اعضایی چون بیضه ها، غدد آدرنال، کبد، پروستات، پستان ها، روده ی بزرگ و ریه ها ذخیره می شود.


غذاهای حاوی لیکوپن برای شما چه می کنند؟


* از سلول های شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد، حفاظت و مراقبت می کنند.


* به پیشگیری از اکسیداسیون کلسترول کمک می کنند؛ در نتیجه پیشرفت آترواسکلروزیس یا همان گرفتگی عروق را کمتر می کنند.


چه عواملی موجب افزایش نیاز افراد به مصرف لیکوپن می شود؟


1) مصرف سیگار و الکل


2) دریافت کم میوه ها و سبزیجات


منابع غذایی لیکوپن کدام است؟


گوجه فرنگی، گریپ فروت صورتی رنگ، هندوانه و پرتقال قرمز منابع خوب لیکوپن هستند.


از مواد غذایی دیگری که حاوی لیکوپن کمتری هستند می توان به خرمالو و زردآلو اشاره کرد.


معمولا هر 100 گرم گوجه فرنگی، بسته به میزان رسیدگی آن، حاوی حدود 3 تا 9 میلی گرم لیکوپن است. علی رغم برخی تصورات که پختن غذا باعث از بین رفتن برخی از مواد مغذی می شود، حرارت، میزان درصد جذب لیکوپن را در بدن افزایش می دهد. لیکوپن در گوجه فرنگی خام توسط پیوندهایی به دیگر بخش های ساختمانی گیاه متصل است که با طبخ این پیوندها گسسته می شود.


این مشکل در خصوص هندوانه وجود ندارد و جذب لیکوپن موجود در آن در شکل خام آن نیز توسط سیستم گوارش بدن انجام می ‌گیرد.


عملکرد لیکوپن


نقش آنتی اکسیدانی


همان طور که گفته شد برخلاف دیگر اجزای کاروتنوئیدها، لیکوپن دارای نقش پروویتامین A یی نمی باشد. به عبارت دیگر لیکوپن تبدیل به ویتامین A نمی شود؛ در نتیجه اصولا فواید سلامتی لیکوپن به توانایی عملکرد آنتی اکسیدانی اش نسبت داده می شود.


تحقیقات آزمایشگاهی نشان می دهد که خواص آنتی اکسیدانی لیکوپن از دیگر کاروتنوئیدها مثلا بتا- کاروتن بیشتر می باشد.


لیکوپن مخصوصاً برای دفع رادیکال های آزاد که اکسیژن تک خوانده می شوند مؤثر است. رادیكال های آزاد، مولكول هایی هستند كه آخرین لایه ی الكترونی آن ها تكمیل نبوده و به همین دلیل به لحاظ شیمیایی فعال تر از دیگر مولكول ها می باشند. این ها واکنش پذیری بالایی دارند و در طول فرآیندهای نرمال متابولیکی به وجود می آیند. رادیکال های آزاد با اسیدهای چرب چند غیراشباع که یکی از اجزای مهم تشکیل دهنده ی دیواره ی سلولی هستند، واکنش می دهند. از آن جایی که به طور معمول، لیکوپن در دیواره های سلولی واقع شده است، نقش مهمی را در پیشگیری از آسیب اکسیداتیو در غشای سلولی ایفا می کند.


پودر لیکوپن

ضد سرطانی


علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی لیکوپن، نشان داده شده است که این رنگدانه، رشد تومورها را چه در محیط آزمایشگاه و چه در مدل های حیوانی متوقف می کند؛ یکی از راه هایی که لیکوپن، رشد تومورها را محدود می کند به وسیله ی تحریک سلولی به افزایش ارتباط بین سلولی است؛ چرا که تحقیقات نشان می دهد که ارتباط ضعیف بین سلولی یکی از دلایل ایجاد رشد غیرطبیعی سلول ها، شرایطی که نهایتاً منجر به رشد تومورهای سرطانی می شود، می باشد.


لیکوپن و سلامت قلب و عروق


لیکوپن همچنین یک نقش مهمی را در پیشگیری از بیماری های قلبی به وسیله ی مهار کردن آسیب رادیکال های آزاد به LDL کلسترول ایفا می کند. قبل از این که کلسترول بتواند در پلاک هایی که رگ ها را سخت و تنگ می کند، رسوب کند باید به وسیله ی رادیکال های آزاد اکسیده بشود. با این توانایی آنتی اکسیدانی فوق العاده، لیکوپن می تواند LDL کلسترول را از اکسیده شدن محافظت نماید.


لیکوپن و باروری در مردان


تحقیقات اخیر نشان داده است که لیکوپن می تواند غلظت اسپرم را در مردان نابارور بهبود ببخشد. در یک تحقیق از روی آمار نشان داده شده است که یک رژیم غنی شده با مکمل لیکوپن، موجب افزایش غلظت اسپرم و حرکت آن و در نتیجه افزایش باروری در مردان می شود.


لیکوپن و دیابت


مواد غذایی حاوی لیکوپن، عوارض درازمدت دیابت را کاهش می دهد. در طرح " اثر مکمل یاری لیکوپن بر روی استرس اکسیداتیو و ایمنی در مبتلایان به دیابت نوع 2 " که دکتر نیستانی، متخصص تغذیه، مجری آن بود و به مدت هشت هفته به طول انجامید، مشاهده شد که با مصرف روزانه 10 میلی گرم لیکوپن، وضعیت کلی آنتی اکسیدانی بیماران دیابتی بهبود می یابد. از آن جا که بسیاری از عوارض درازمدت دیابت از جمله بیماری های قلبی عروقی و سکته های قلبی را به استرس اکسیداتیو مربوط می دانند، با مصرف لیکوپن، این عوارض کاهش یافته و درعین حال ظاهرا دستگاه ایمنی بدن بیماران دیابتی تغییراتی در جهت کاهش احتمال بروز عوارض درازمدت به ویژه بیماری های قلبی نشان می دهد.


لیکوپن و پوست


لیکوپن همچنین با بازسازی سلول های جدید در پوست باعث می شود پوست کمتر آسیب ببیند.


خواص آنتی اکسیدانی لیکوپن از آفتاب سوختگی نیز جلوگیری می کند.


لیکوپن

علائم کمبود:


دریافت ناکافی لیکوپن و دیگر کاروتنوئیدها، در طی دوره های طولانی می تواند شرایطی را به وجود آورد که بیماری های مزمن متعددی مانند بیماری های قلبی و سرطان های گوناگون به وجود آیند.


یکی از مهم ترین مکانیسم این ارتباطات به خاطر رادیکال ای آزاد است.


تحقیقات نشان می دهد که رژیم هایی که از نظر کاروتنوئیدها فقیر هستند می توانند حساسیت و یا بهتر است بگویم استعداد بدن را در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد بالا ببرد.


در نتیجه در طولانی مدت، رژیم "کم کاروتنوئید"، ممکن است آسیب های بافتی ناشی از فعالیت رادیکال های آزاد و افزایش خطر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و سرطان را بالا ببرد.



مسمومیت:


دریافت زیاد مواد غذایی حاوی لیکوپن عوارض جانبی مُضری ندارد اما مصرف بیش از اندازه ی آن می تواند موجب ایجاد رنگ نارنجی در پوست صورت شود؛ شرایط بی ضرری که "لیکوپنودرمیا" نامیده می شود.


عوامل تأثیرگذار:


لیکوپن یک ماده ی محلول در چربی است و به همین دلیل برای جذب در لوله ی گوارش به چربی نیاز دارد؛ بدین ترتیب وضعیت لیکوپن شما ممکن است دچار مشکلاتی شود اگر:


1- رژیم خیلی کم چربی ای را دنبال نمایید.


2- و یا این که شرایط پزشکی داشته باشید که در آن توانایی جذب چربی تان کاهش یابد؛ مثلاً کمبود آنزیم پانکراتیک در بیماری کرون، سلیاک، فیبروزکیستیک، جراحی برداشت قسمتی از معده، بیماری های کیسه ی صفرا و یا بیماری های کبدی.


تداخلات دارویی:


داروهایی که از طریق باند شدن به اسیدهای صفراوی، کلسترول را کاهش می دهند مانند کلستیرامین و کلستیپول موجب کاهش سطح خونی کاروتنوئیدها از جمله لیکوپن می شوند.


علاوه بر این، مارگارین های غنی شده با استرول های گیاهی سنتتیک مانند Benecol می توانند موجب کاهش جذب کاروتنوئیدها شوند.


اُلسترا یک جایگزین چربی است که به برخی غذاها افزوده می شود و ممکن است موجب کاهش جذب کاروتنوئیدها شود.


لیکوپن ممکن است نقش پیشگیری کننده و یا درمان کننده را در یکی از شرایط پزشکی زیر ایفا کند:


1) دژنراسیون ماکولای چشمی وابسته به سن(ARMD)


2) سرطان سینه


3) بیماری های قلبی – عروقی


4) کاتاراکت(آب مروارید)


5) سرطان دهانه رحم


6) آسم ناشی از ورزش


7) سرطان ریه


8) سرطان تخمدان


9) سرطان پانکراس


10) سرطان پروستات


11) سرطان پوست


12) سرطان معده

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 3:58 - 0 تشکر 525723


شام سبک؛ آرامش شبانه


وعده شام


با مصرف انواع مواد غذایی در طول روز می توان نیاز به انرژی و مواد مغذی گوناگون را تأمین کرد، ولی در این زمینه توجه به شکل الگوی غذایی، کیفیت و کمیت وعده های روزانه در برآوردن کامل نیاز و تامین سلامت برای تمام سنین حائز اهمیت است.


متخصصین تغذیه برای تنظیم یک برنامه غذایی مناسب، در ابتدا با توجه به ویژگی های هر فرد(قد، وزن، سن، جنس، فعالیت بدنی و وضعیت جسمانی) نیاز روزانه به انرژی را تخمین می زنند و سپس با تعیین سهم هر یک از درشت مغذی ها(کربوهیدرات، پروتئین و چربی) در تأمین این نیاز، در قالب وعده ها و میان وعده های مختلف، مقدار مجاز مصرف هر یک از گروه های اصلی غذایی را تعیین می کنند. با این روش به راحتی می توان از تأمین نیاز روزانه هر فرد، در شرایط مختلف مطمئن بود.


هر یک از وعده های غذایی روزانه باید سهم مشخصی از انرژی و مواد مغذی را فراهم نماید، به همین منظور توصیه می شود نیاز به انرژی از هر یک از وعده ها به طور تقریبی به شکل زیر تامین گردد:


صبحانه 20 درصد، ناهار 35 تا 40 درصد، شام 25 تا 30 درصد و مابقی از دو یا سه میان وعده، روی هم بین 10 تا 20 درصد.


به عبارتی، بهترین شکل مصرف، افزایش تعداد وعده ها در روز و کاهش حجم و مقدار مصرف در هر وعده ی غذایی است.


متاسفانه در بسیاری از افراد به ویژه آن دسته که با مشکل چاقی رو به رو هستند، اولین قدم برای کنترل انرژی دریافتی، حذف برخی از وعده های غذایی است، که در اکثر مواقع نه تنها به کاهش وزن مناسب و پایدار دست نمی یابند، بلکه با مشکلات تغذیه ای گوناگونی نیز رو به رو می شوند.


به یاد داشته باشیم که حذف هر وعده غذایی(به خصوص وعده های اصلی) ناخودآگاه با جبران آن در سایر وعده ها همراه خواهد بود. به عنوان مثال کسانی که شام نمی خورند، معمولاً مقدار مصرف خود را در ناهار، عصرانه و یا صبحانه ی روز بعد افزایش می دهند و در بعضی موارد نیز به خاطر گرسنگی تمایل به خوردن تنقلات پُرکالری مانند شیرینی، شکلات، بستنی و... در این افراد افزایش یافته که خود زمینه ی ایجاد اضافه وزن یا چاقی را مساعد می نماید.


با این وصف می توان گفت حذف شام و یا هر یک از وعده های غذایی دیگر، نه تنها برای هیچ کس حتی افراد چاق مجاز نمی باشد، بلکه همان طور که بیان شد باید به گونه ای تنظیم گردند که سهم مشخصی از نیاز روزانه را فراهم کنند.


با در نظر گرفتن این مسأله متوجه می شویم که اهمیت مقدار مصرف در هر وعده، مهم تر از نوع غذای مصرفی است. به عبارت دیگر، چنان چه انرژی دریافتی از حد تعیین شده تجاوز نکند، با کمی توجه به مقدار مصرف به راحتی می توان بدون ترس از چاقی، از انواع غذاها و مواد غذایی در وعده ی شام در هر جایی اعم از منزل، مهمانی یا رستوران استفاده کرد.


به عنوان مثال اگر شخصی به 2000 کیلوکالری انرژی در روز نیاز داشته باشد، وعده ی شام باید حدود 500 تا 600 کیلوکالری آن را تأمین کند و بهترین شکل برای این منظور به دست آوردن این نیاز از طریق مصرف مواد غذایی متنوع از 3 یا 4 گروه اصلی غذایی است.


توصیه می شود در این وعده بیشتر از غذاهای سبک یا ساندویچ های ساده استفاده شود و بین وعده ی شام تا زمان خواب حداقل 2 ساعت فاصله وجود داشته باشد.


در زیر به چند نمونه غذای مصرفی در وعده ی شام با در نظر گرفتن انرژی دریافتی مجاز از این وعده اشاره شده است:


شام شماره 1:


نان سنگک 2 برش(به اندازه ی کف دست بدون انگشتان)


خوراک گوشت یا مرغ با سبزیجات1 بشقاب معمولی(شامل مرغ یا گوشت پخته 60 گرم، لوبیا سبز، هویج، گوجه فرنگی و پیاز پخته روی هم 1 لیوان و روغن مایع 2 قاشق چای خوری)


ماست کم چربی نصف لیوان


سالاد 1 پیش دستی (به همراه 1 قاشق چای خوری روغن زیتون )


دوغ 1 لیوان


وعده شام، غذای سبک

شام شماره 2:


سیب زمینی آب پز 2 عدد متوسط


تخم مرغ آب پز 1 عدد


کره پاستوریزه 1 قاشق چای خوری


سالاد 1 پیش دستی (به همراه 2 قاشق چای خوری روغن زیتون)


ماست کم چربی نصف لیوان


دوغ 1 لیوان


شام شماره 3:


نان بربری 2 برش(کف دست)


پنیر 5/1 قوطی کبریت(45 گرم)


گردو 3 عدد


شیر پاستوریزه کم چربی 1 لیوان


خرما 2 عدد


شام شماره 4:


ذرت پخته 1 لیوان


سُس مایونز 2 قاشق چایخوری سرصاف


سینه مرغ آب پز 60 گرم


سبزیجات پخته نصف لیوان(شامل هویج، کدو، قارچ و کدوسبز)


سالاد مخلوط سبزیجات 1 پیش دستی


ماست کم چربی نصف لیوان


دوغ 1 لیوان


شام شماره 5:


نان سنگک 2 برش(کف دست)


ماهی پخته 1 برش(کف دست)


روغن مایع 2 قاشق چای خوری


سبزیجات پخته 1 لیوان(شامل قارچ، پیاز، هویج، کدو سبز و کرفس)


سبزی خوردن 1 پیش دستی


دوغ 1 لیوان


گاهی اوقات می توان در وعده شام از غذاهایی شبیه ناهار هم استفاده کرد. وعده ی شام زیر یک نمونه چلو خورش با مقادیر مشخص و میزان انرژی مشابه با سایر شام های ذکر شده است.


شام شماره 6:


برنج(کم روغن) 10 قاشق معمولی سرصاف


خورش قورمه سبزی(کم روغن) 5 قاشق معمولی


گوشت قرمز بی چربی 2 تکه خورشتی


ماست کم چربی نصف لیوان


سالاد 1 پیش دستی(به همراه 1 قاشق چای خوری روغن زیتون)


سبزی خوردن 1 پیش دستی


دوغ 1 لیوان

what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.