• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 3347)
يکشنبه 15/5/1391 - 20:57 -0 تشکر 493046
سرطان و پیرامون آن

سرطان در عهد باستان
 

مومیایی‌ها نمی‌دانستند سرطان دارند؛ تا زمانی که در قرن بیست‌ویکم پزشکان به سراغشان رفتند! دانشمندانی که روی تاریخچه بیماری سرطان تحقیق می‌کردند سراغ مومیایی‌ها رفتند و از باقیمانده جسد آنها موارد متعددی از سرطان استخوان و سرطان سر و گردن را تشخیص دادند. درواقع علت مرگ بعضی از آنها ابتلا به انواعی از سرطان بوده است. این مومیایی‌ها اولین بیماران سرطانی هستند که ما می‌شناسیم.
سرطان در عصر حاضر شیوع بالایی دارد. سرطان یکی از 3 علت مرگ در دنیا است. تقریبا نیمی‌ از مردان و 3/1 از زنان در طول زندگی خود به سرطان مبتلا می‌شوند. به‌نظر می‌رسد در گذشته این‌طور نبوده است. اما دلیل آن چیست؟ مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که سرطان در حال حاضر شیوع زیادی پیدا کرده و دلیل آن تغییر روش زندگی انسان‌ها است. افزایش مواد سرطان‌زا مانند تنباکو و آلودگی هوا در قرن‌های اخیر، باعث افزایش شیوع سرطان در دنیا شده است. شیوع سرطان بعد از انقلاب صنعتی افزایش چشمگیری داشت. عوامل ایجادکننده سرطان در عهد باستان کمتر بودند و به همین دلیل ابتلا به سرطان شیوع کمی‌ داشت. البته دلیل دیگر این است که ریسک ابتلا به سرطان با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد. طول عمر انسان در عهد باستان کمتر بوده و به همین دلیل ابتلا به سرطان شایع نبوده است. افزایش میانگین طول عمر در انسان امروزی شیوع سرطان را هم افزایش داده است. افزایش استفاده از تنباکو، تغذیه جدید و کاهش تحرک و ورزش در دنیای امروز در افزایش ریسک ابتلا به سرطان تاثیرگذار است.

چه کسی اول سرطان را شناخت؟

اولین توصیف سرطان، مربوط به 1600 سال قبل از میلاد مسیح در تمدن باستانی مصر است. اگرچه از واژه سرطان استفاده نشده است اما در پاپیروسی که از آن موقع به جا مانده است 8 بیمار مبتلا به سرطان پستان توصیف شده‌اند. برای درمان آنها از ابزاری به نام «مته آتشی» استفاده شده است. پزشکان مصری محل سرطان را با کمک مته آتشی می‌سوزاندند. این روش طول عمر بیمار را افزایش می‌داده اما در پاپیروس‌های باقیمانده نوشته‌ شده سرطان غیرقابل درمان است. پزشکان یونان باستان اولین کسانی بودند که سرطان را به‌عنوان یک بیماری شناختند. بقراط که به‌عنوان پدر علم پزشکی شناخته می‌شود بین سال‌های 460 تا 370 قبل از میلاد مسیح زندگی می‌کرد. او در کتا‌ب‌هایش نوشته است که صفرای سیاه عامل به وجودآورنده سرطان است. بقراط سرطان‌های پوست و بینی و پستان را دیده بود و ظاهر آنها را به خرچنگ تشبیه کرده بود. او برای نامیدن بیماری سرطان از کلمه خرچنگ (كاركونوس-كارسینوما) استفاده کرد. بعدها سلسیوس، پزشک رومی‌ از مترادف لاتین این کلمه به نام کانسر استفاده کرد. پزشکان مسلمان هم از مترادف این کلمه یعنی سرطان استفاده کردند.

علت سرطان از نگاه پزشکان باستانی

بعضی از پزشکان مصری بیماری سرطان را نفرین خدایان می‌دانستند. تمدن‌های دیگر هم توجیهی برای سرطان نداشتند. نظریه بقراط 1300 به عنوان نظریه غالب پذیرفته شده بود. به نظر بقراط، بدن انسان از 4 جزء (اخلاط رابعه) تشکیل شده: خون، بلغم، صفرای زرد و صفرای سیاه. وقتی این 4 جزء در تعادل باشند انسان در سلامتی به سر می‌برد. اگر هر کدام از این 4 جزء کم شوند یا زیاد شوند بیماری به وجود می‌آید. به نظر بقراط زیاد شدن صفرای سیاه در هر عضوی از بدن باعث تشکیل سرطان در آن عضو می‌شود. این نظریه تا حدود 1300 سال بعد توجیه‌کننده بیماری سرطان بود. طی این مدت کالبدشکافی و جست‌و‌جو در بدن بیماران و افراد فوت‌شده ممنوع بود. به همین دلیل کماکان این تئوری باقیمانده بود و دانش پزشکی پیشرفت نمی‌کرد. تا اینکه بعد از رنسانس تئوری‌های جدیدی برای علت به وجود آمدن سرطان مطرح شد. بعد از کشف جریان خون در بدن، سلامت و بیماری انسان به جریان مناسب مایعات در بدن نسبت داده شد. مایعات شناخته شده از نظر پزشکان در آن زمان خون و لنف بودند. پزشکان تصور می‌کردند که سرطان از گردش نامناسب لنف در بدن به وجود می‌آید. با اختراع میکروسکوپ دانشمندان دریافتند که سلول‌های سرطانی از تغییر شکل سلول‌های بدن به وجود می‌آیند. این اکتشاف زمینه‌ساز پیشرفت‌های بعدی و شناخت کامل بیماری سرطان بود.

سرطان را می‌توان درمان کرد

پزشکان باستانی معتقد بودند که سرطان باید با روش جراحی از بدن خارج شود و عموما معتقد بودند که بعد از جراحی سرطان باز هم عود می‌کند. پزشکان یونانی می‌دانستند که ماستکتومی‌ (بریدن سینه‌های خانم‌ها) باعث بهبودی حال خانمی‌ می‌شود که در سینه‌اش توده دارد. در عین حال می‌دانستند که ممکن است سرطان پستان در این خانم‌ها عود کند و به نقاط دیگر بدن پخش شود. حتی یونانی‌ها به دنبال راه‌حلی برای درمان متاستازهای سرطان هم بودند ولی در این کار موفق نبودند. گالن، پزشک رومی ‌معروف قرن دوم میلادی که کتاب‌هایش تا هزار سال بعد هم در دانشکده‌های پزشکی تدریس می‌شد بیماری سرطان را غیرقابل درمان می‌دانست. گالن معتقد بود که اگر سرطان پستان در مراحل اولیه تشخیص داده شود می‌توان با جراحی آن را به طور کامل خارج کرد. ابوعلی‌سینا هم جراحی را روش درمان سرطان می‌دانست. به‌نظر او سرطان باید به طور کامل از بدن خارج شود و ورید‌ها و بافت اطراف سرطان هم خارج شوند و در صورت لزوم بافت اطراف سرطان سوزانده شود. حتی در بعضی موارد قطع عضو را روش درمان سرطان می‌دانست. قبل از کشف داروهای بیهوشی، جراحی به سختی انجام می‌شد اما از سال 1846 که برای اولین بار بیهوشی انجام شد، جراحی به یک هنر تبدیل شد و بسیاری از بیماری‌ها با کمک جراحی درمان شدند به طوری که قرن بعد از قرن جراحان نامیده شد.
اگرچه پزشکان باستانی در بعضی از زمینه‌ها پیشرفت خوبی کرده بودند اما آگاهی آنها از سرطان بسیار ناقص بود. پزشکان باستانی سرطان را غیرقابل درمان می‌دانستند. متاسفانه این تفکر حتی تا قرن بیستم هم ادامه یافت. حتی امروزه هم بسیاری از مردم به اشتباه بیماری سرطان را غیرقابل درمان می‌دانند و در مراجعه به پزشک و پیگیری درمان کوتاهی می‌ کنند. امروزه دیگر سرطان یک بیماری کشنده نیست. بسیاری از انواع بیماری سرطان قابل درمان هستند. استفاده از تکنیک‌های تشخیصی جدید مانند سی‌تی‌اسکن و ام‌آرآی و استفاده از روش‌های هسته‌ای تشخیص سریع سرطان را امکان‌پذیر می‌کنند. روش‌های درمانی متنوعی در دسترس است. شیمی‌درمانی، استفاده از هورمون‌ها، رادیوتراپی و استفاده از روش‌های پزشکی هسته‌ای بسیاری از سرطان‌ها را قابل درمان کرده‌اند. امروزه در آمریکا 11 میلیون نفر هستند که از بیماری سرطان نجات یافته‌اند.
منبع:www.salamat.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:7 - 0 تشکر 493072

پای سرطان را به دهانتان باز نکنید

سرطان دهان از جمله سرطان‌های خطرناک بدن انسان است که درصد بالایی از مرگ و میر را به همراه دارد و معمولا در افراد بالای 40 سال دیده می‌شود. سابق بر این درصد شیوع این سرطان در مردان بیشتر بود اما امروزه، با افزایش رفتارهای پرخطر نظیر مصرف سیگار و الکل در بین خانم‌ها، این سرطان تقریبا با شیوع بیماری مساوی در بین مردان و زنان دیده می‌شود.
اغلب سرطان‌ها با پیشرفت و نفود به غدد لنفاوی به نواحی دیگر بدن دست‌اندازی می‌کنند و به دلیل نزدیکی محیط دهان به غدد لنفاوی گردن، احتمال انتشار آن به کل بدن زیاد است اما در کنار تمام این نکات خطرناک در مورد سرطان‌ دهان، یک نکته بسیار خوب و آرامش‌بخش وجود دارد و آن نکته این است که سرطان‌های دهان از زخم‌ها و لکه‌های سفید یا قرمزی در دهان که معمولا نیز بدون درد هستند، شروع می‌شود. محیط دهان به خوبی قابل دیدن و مشاهده است. ما می‌توانیم مراحل ابتدایی شروع سرطان را دردهان تشخیص دهیم. درمان سرطان دهان در مراحل اولیه بسیار آسان، کم‌هزینه بوده و با شانس بسیار خوب زنده ماندن همراه است. به عبارتی اگر زود دست به کار شده باشیم، می‌توانیم بر سرطان دهان پیروز شویم.

نمی‌خواهم سرطان بگیرم

عامل ایجاد سرطان در بدن انسان کاملا شناخته شده نیست بنابراین شما نمی‌توانید صد در صد جلوی ایجاد آن را در بدنتان بگیرید اما با رعایت این نکات، شانس ایجاد این سرطان را تا حد زیادی برای خود پایین می‌آورید. این قواعد برای تمام سرطان‌ها و مخصوصا سرطان دهان صادق است.
• چه‌قدر در روز از میوه و سبزی تازه و غلات سبوس‌دار استفاده می‌کنید؟
مصرف بیش از 5 واحد میوه و سبزی در روز بسیار مفید است. غلات را به‌طور کامل مصرف کنید. از گوشت قرمز پرچرب کمتر استفاده کنید.
• فعالیت روزانه شما چه قدر است؟
شما باید هفته‌ای 5 بار در هر وعده 30 تا 45 دقیقه فعالیت فیزیکی متوسط تا شدید داشته باشید.
• وزن شما چه‌قدر است؟
چاقی و اضافه وزن شما را درمعرض خطر سرطان‌ قرار می‌دهد.
• آیا شما درگیر عادات پرخطر هستید؟
مصرف مداوم انواع فرآورده‌های تنباکو و الکل، به خصوص اگر هم‌زمان باشند، شما را به شدت در معرض انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان دهان قرار می‌دهد.
منو بشناس!
آنچه گفته شد، قواعد کلی درباره تمام سرطان‌ها بود اما به طور خاص در مورد سرطان دهان توجه به چند نکته مهم است. سرطان دهان معمولا از زخم‌ها، لکه‌ها و برجستگی‌های خاموش، بدون علامت و بدون درد آغاز می‌شود. سیگاری‌ها و مصرف کنندگان سایر فرآورده‌های تنباکو از جمله پیپ، قلیان و تنباکوهای جویدنی و مصرف کننده‌هایی مواد مخدر استنشاقی، معمولا در صف اول مبتلایان به سرطان دهان قرار می‌گیرند.
زخم‌هایی که بیش از 14 روز (دو هفته) در دهان باقی بمانند، مشکوک هستند و پیگیری بیشتر این زخم‌ها بسیار ضروری است. سرطان دهان ممکن است در ناحیه حلق یا حنجره نیز ایجاد شود بنابراین به تغییرات بلع و یا صدای خود حساس باشید و این تغییرات را دست کم نگیرید.

دهان خود را بیازمایید

ماهی یک بار، فقط چند دقیقه کوتاه وقت بگذارید و دست به کارشوید. جلوی آینه بایستید و در یک نور خوب دهان خود را معاینه کنید. برجستگی‌‌ها، زخم‌هایی که بیش از 2 هفته پایدار بمانند، لکه‌های سفید، لکه‌های قرمز و زخم‌های خون‌ریزی دهنده، ممکن است از ضایعات پیش سرطانی باشند که باید برای برسی بیشتر آنها اقدام شود. در آینه دنبال این ضایعات بگردید و ناحیه دهان و گردن خود را به این ترتیب معاینه کنید:
لب خود را با دست بگیرید و به بیرون بکشید. داخل لب‌ها را نگاه کنید و گونه و لب‌های خود را بین دو انگشت لمس کرده دنبال توده‌های سفت بگردید. تمام نواحی لثه خود را به دقت بررسی کنید. به کمک یک پارچه خشک، نوک زبان خود را نگه داشته و تمام سطوح بیرونی، داخلی و کناری زبان را بررسی کنید. مشاهده کف دهان را فراموش نکنید. زبان خود را با دو انگشت معاینه کرده و به دنبال توده‌های سفت بگردید.
گردن و زوایای فک پایین را با دست لمس کرده معاینه کنید. توده‌های سفت لمس شده قابل تامل‌اند. اختلال در بلع و تکلم، بی‌حسی زبان و ناحیه‌‌ای از دهان و اشکال در حرکت‌های زبان و فک را پیگیری کنید.
سقف دهان و ناحیه کام نرم (زبان کوچک) را به خوبی بررسی کنید.

منبع:www.salamat.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:8 - 0 تشکر 493073

سرطان مثانه در کمین کیست؟ 

گفتگو با دکتر محمدرضا رزاقی، متخصص بیماری‌های کلیه و مجاری ادرار

ثمره فعالیت کلیه‌ها برای پاکسازی خون از مواد زاید، در جایی به نام مثانه انبار می‌شود تا سر فرصت بتوان آن را تخلیه کرد. اما گاهی اوقات نظم این انبار به هم می‌ریزد. سرطان مثانه یکی از بیماری‌هایی است که سبب این بی‌نظمی می‌شود. مطلب زیر گفتگویی است با دکتر محمدرضا رزاقی، متخصص بیماری‌های کلیه و مجاری ادراری و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به طور خلاصه هر آنچه لازم است درباره سرطان مثانه بدانید، در اختیارتان می‌گذارد.

علت بروز سرطان مثانه چیست؟

سرطان مثانه مانند همه سرطان‌های دیگر اغلب یک عامل پیشتاز دارد. یعنی تغییراتی در سلول ایجاد می‌شود که این تغییرات موجب می‌شود سلول‌ها به وضعیت رشد دوران جنینی برگردند. در این میان، مواد و عواملی در بروز این تغییرات در داخل مثانه نقش دارند. مشخص شده که بیش از 70 درصد موارد سرطان مثانه ناشی از عوامل محیطی و 30 درصد در اثر فاکتورهای داخلی خود فرد مانند تغییرات ژنتیکی است که این تغییرات ابتدا در سلول‌های مخاط مثانه اتفاق می‌افتد. این سلول‌ها با عنوان پوشش مخاطی از کالیس‌های کلیه شروع شده و تا قسمتی از داخل مجرای ادراری را می‌پوشاند که همه این سلول‌ها به یک نوع سرطان مبتلا می‌شوند. عوامل سرطان‌زا در اثر تحریک مداوم موجب تغییرات سلولی‌ شده و سلول را به یک وضعیت تهاجمی درمی‌آورد و سبب رشد غیرقابل کنترلی در سلول شده و سرطان مثانه را ایجاد می‌کند.

چه عواملی در ایجاد سرطان مثانه دخیل است؟

سردسته عوامل ایجاد کننده سرطان، سیگار است. زمانی که دود سیگار استنشاق می‌شود، نیکوتین موجود در آن جذب بدن شده و ماده‌ای به نام آلفا و بتا نفتیل آمین در مثانه ظهور پیدا می‌کند. حضور مداوم این ماده در مثانه موجب تغییراتی در پوشش‌های مخاطی مثانه می‌شود.
سربی که در اثر آلودگی هوا مجبور به استنشاق آن هستیم نیز نقش مهمی در ابتلا به سرطان مثانه دارد.
افرادی که به طور مستمر در کارخانه‌های چرم‌سازی، دباغی، رنگ‌سازی، لاستیک‌سازی و چاپخانه‌ها کار می‌کنند بیشتر در معرض خطر سرطان مثانه قرار دارند. تماس طولانی‌مدت با رنگ‌های آنیلین یا گروه بنزیدین، سرب و دیگر مواد محرک موجود در هوا سبب تحریک سلول‌های مخاط مثانه می‌شود.
استفاده‌کنندگان از شیرین‌کننده‌های مصنوعی به مدت طولانی‌ و کسانی که تحت درمان با سیکلوفسفامید برای برخی بدخیمی‌ها قرار می‌گیرند نیز در خطر ابتلا به سرطان مثانه هستند.
همچنین کسانی که مدت طولانی سنگ دارند یا کسانی که برای طولانی مدت از سوند استفاده می‌کنند مانند افرادی که به دلیل قطع نخاعی و اختلالات عصبی مجبورند برای همیشه سوند داشته باشند و افرادی که دارای عفونت‌هایی هستند که درمان نمی‌شوند و... در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار دارند.

آیا سن در ابتلای به سرطان مثانه تاثیری دارد؟

به‌طور قطع، سن تاثیر دارد ولی به طور معمول، متوسط سنین در زمان تشخیص 60 تا 65 سال است اما در سنین پایین‌تر هم دیده شده است.

آیا احتباس ادرار و نگه داشتن طولانی‌مدت آن می‌تواند مشکل‌ساز باشد؟

احتباس ادراری در بحث سرطان مثانه تاثیری ندارد مگر در کسانی که عفونت مستمر ادراری دارند که سبب تحریک دایمی مثانه می‌شود. اما نگه داشتن طولانی مدت ادرار در هر دو جنس مضر بوده و می‌تواند به تدریج آستانه حس مثانه را کم کند و از طرفی موجب افزایش ظرفیت مثانه شود. در چنین شرایطی تخلیه کامل مثانه صورت نمی‌گیرد و ادرار باقی‌مانده در مثانه سبب ایجاد عفونت یا سنگ می‌شود.

علایم سرطان مثانه چیست؟

علایم اولیه آن اغلب به صورت تحریک در ادرار کردن و وجود خون در ادرار بدون درد است. در عفونت ادراری ممکن است خون دفع شود اما با سوزش یا تکرر همراه است. این خون ممکن است به دلیل وجود سنگ، حرکت سنگ، عفونت و یا حتی لانه‌گزینی عفونت در مثانه یا مصرف برخی داروها باشد که اغلب با درد همراه است اما در سرطان مثانه یکی از مهم‌ترین علامت‌ها وجود خون در ادرار بدون درد است.

آیا سرطان مثانه درمان دارد؟

اگر بیمار به موقع مراجعه کند و اگر بیماری به موقع تشخیص داده شود، سرطان داخل مثانه گسترش پیدا نکرده باشد، منفرد بوده و متعدد نباشد و در پاتولوژی مشخص شود که بیماری از مخاط به جای دیگری تجاوز نکرده، می‌شود امیدوار بود که بیشتر به درمان پاسخ دهد. درمان‌هایی مانند تراشیدن جداره مثانه، تزریق دارو به داخل مثانه، تزریق ب.ث.ژ به داخل مثانه و فعال کردن سیستم ایمنی بدن، درمان با رادیوتراپی و اشعه که البته عوارض خاص خود را دارد.
اما اگر عمق ضایعه زیاد شده باشد و از مخاط گذشته باشد و به نیمی از عضلات پیشرفت کرده باشد، در چنین حالتی جراحی‌های بزرگ و خارج کردن مثانه و برخی اعضای مجاور لازم است. در صورت درگیری‌های دور دست مثل گرفتاری کبد و ریه بیشتر اقدامات درمانی با شکست مواجه می‌شود.

چه توصیه‌هایی به افراد برای پیشگیری از سرطان دارید؟

1) مصرف مایعات به اندازه‌ای که بدن نیاز دارد. گاهی انسان احساس تشنگی نمی‌کند مانند همین روزهای سرد که کمتر آب خورده می‌شود. این تشنه نبودن و کمتر آب خوردن موجب می‌شود کلیه آب بافت‌های دیگر بدن را جذب کند و این خوب نیست و غلظت ادرار به مدت طولانی‌تر در مثانه بالا می‌رود و احتمال ایجاد عفونت را افزایش می‌دهد. پس مصرف مایعات در حد پنج تا شش لیوان در روز به صورت آب، چای کم‌رنگ و ... بسیار مفید خواهد بود.
2) مشخص شده حتی اگر همین الان فردی سیگار را ترک کند تا 15 سال از عوارض ناشی از آن در سیستم ادراری در امان نخواهد بود.
3) افرادی که در کارخانه‌های دباغی و چرم‌سازی، لاستیک‌سازی، رنگ‌سازی، چاپخانه‌ها و نساجی کار می‌کنند، بهتر است از ایمن‌سازی صحیح محیط و نیز شیوه انجام کار اطمینان حاصل کنند.
4) مصرف الکل، مواد حاوی کافئین (چای پررنگ، قهوه و نوشابه‌های گازدار) و قرار گرفتن در معرض سرما حجم مثانه را کم و تعداد دفعات ادرار را افزایش می‌دهد. بنابراین از مصرف این مواد بپرهیزید و خود را از سرما مصون نگه دارید.
منبع: http://www.salamat.com
ae

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:8 - 0 تشکر 493074

سرطان پانکراس، سرطان تندرو 

گفتگو با دکتر ایرج خسرونیا

سرطان لوزالمعده در تمامی گروه‌های سنی، از جوان 15 ساله گرفته تا سالمند 90 ساله دیده می‌شود. اما حداکثر شیوع آن در سنین 55 تا 85 سالگی است. علت واقعی بروز این سرطان هنوز شناخته شده نیست ولی مشاهده شده است که سیگار می‌تواند احتمال بروز آن را افزایش دهد. مطالعات نشان می‌دهد که غذاهای با چربی فراوان نیز در ایجاد این سرطان نقش دارند. اینها بخشی از گفته‌های دکتر ایرج خسرونیا، رییس جامعه متخصصان داخلی ایران درباره سرطان لوزالمعده است. اگر تمایل دارید تا درباره این سرطان بیشتر بدانید، گفتگوی ما را با ایشان بخوانید.

چه اتفاقی برای لوزالمعده می‌افتد که دچار سرطان می‌شود؟

بیش از 90 درصد از سرطان‌های لوزالمعده از سلول‌های مجاری لوزالمعده که مسوول انتقال آنزیم‌های گوارشی به دوازدهه (اولین قسمت روده باریک) است، سرچشمه می‌گیرد، به طوری که دوسوم تومورهای مجرا در سر و یک سوم بقیه در تنه و دم لوزالمعده ایجاد می‌شود. این سرطان‌ها اغلب به وسیله بافت‌های ملتهب لوزالمعده احاطه می‌شوند، به طوری که در تشخیص لوزالمعده مشکل ایجاد می‌کنند. تومورهای لوزالمعده می‌توانند انسداد مجرای صفراوی مشترک ایجاد کرده و موجب زردی شوند.

آیا این سلول‌های سرطانی به اطراف نیز کشیده می‌شوند؟

بله. سلول‌های سرطانی اغلب به بافت‌های اطراف، غدد لنفاوی ناحیه و کبد گسترش می‌یابند. گاه سلول‌های جزایر لانگر هانس (مجموعه‌ای از سلول‌های متمرکز در لوزالمعده که وظیفه‌شان تولید هورمون‌های مختلف است) سرطانی می‌شوند ولی بیشتر تومورهای این سلول‌ها خوش‌خیم هستند. تومور سلول‌های این جزایر وقتی ترشح کننده هورمون باشند، تومور فعال نامیده می‌شوند. در صورتی که تومور ترشح کننده انسولین باشد موجب ترشح مقادیر زیاد انسولین و ایجاد علایم کاهش قند خون می‌شود.

در مقابل، تومورهای بدون فعالیت چه می‌کنند؟

این تومورها نمی‌توانند مقادیر زیاد انسولین که سبب افت قندخون شود، تولید کنند. این نوع سرطان‌ لوزالمعده گرچه بسیار نادر است ولی اغلب نسبت به سرطان‌های مجرا احتمال بیشتری برای بهبود دارد.

چه عللی موجب سرطان لوزالمعده می‌شود؟

علت شناخته شده‌ای برای این سرطان بیان نشده است اما تحقیقات بیانگر این مطلب است که افراد سیگاری دو برابر افراد غیر سیگاری به سرطان لوزالمعده مبتلا می‌شوند. رژیم غذایی نیز ممکن است در ایجاد سرطان لوزالمعده دخالت داشته باشد، به طوری که این سرطان در افرادی که کافئین مصرف می‌کنند و همچنین افرادی که غذاهای حاوی چربی فراوان به خصوص چربی‌های حیوانی مصرف می‌کنند، بیشتر مشاهده می‌شود.

برای پیشگیری از این سرطان چه راهکارهایی را پیشنهاد می‌کنید؟

برای جلوگیری از ابتلا به سرطان لوزالمعده پیشنهاد می‌شود که رژیم‌های غذایی متنوع، کم‌چربی و با فیبرهای غذایی فراوان مصرف شده و از استعمال دخانیات پرهیز شود.

دیابت بر این سرطان تاثیرگذار است یا خیر؟

دیابت نیز با سرطان لوزالمعده ارتباط دارد، به طوری که زنان دیابتی ممکن است احتمال بالاتری برای ابتلا به سرطان لوزالمعده داشته باشند. همچنین این نکته را اضافه کنم که سرطان لوزالمعده با مواد صنعتی ارتباط دارد. ترکیبات صنعتی خاصی که در صنایع شیمیایی، کک‌سازی، فلزی و گازی استفاده می‌شود می‌توانند موجب افزایش احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده شوند.

این سرطان چه علایمی از خود نشان می‌دهد؟

سرطان لوزالمعده به سرعت رشد می‌کند و گاه وجود خود را با یک درد مبهم شکم نشان می‌دهد. بسیاری از بیماران این درد مبهم را در شکم‌شان با ناراحتی‌های معده اشتباه می‌کنند. برای آشنایی بیشتر، به برخی علایم اشاره می‌کنم اما دقت کنید که این علایم دست کم باید دو هفته طول بکشد.

چه علایمی؟

درد مبهم در قسمت فوقانی شکم که گاه به پشت انتشار می‌یابد و یا درد پشت که اغلب دایمی است و هنگام خوردن و دراز کشیدن بدتر می‌شود و با نشستن و خم شدن به جلو بهتر می‌شود و همچنین کاهش وزن شدید و سریع که با رژیم غذایی در ارتباط نباشد.

همان‌طور که اشاره کردید، زردی نیز از علایم این سرطان است. آیا پس از ظاهر شدن آن نیز دو هفته باید صبر کرد؟

خیر در صورت بروز زردی بلافاصله باید به پزشک مراجعه کرد.

تشخیص این سرطان چگونه صورت می‌گیرد؟

سونوگرافی شیوه مناسبی است. این روش بدون درد و غیرتهاجمی براساس اصول رادار کار می‌کند. امواج صوتی به سمت لوزالمعده فرستاده می‌شود و بازگشت آنها دریافت می‌شود و به وسیله رایانه به تصویری از بافت لوزالمعده تبدیل می‌شود. امواج صوتی هیچ عارضه شناخته شده‌ای ندارد. این روش به عنوان بهترین وسیله غربالگری سرطان لوزالمعده شناخته شده است. آندوسکوپی نیز در تشخیص موثر است. در این روش، تحت بی‌حسی موضعی، لوله بلند قابل ارتجاع و باریکی که به آن آندوسکوپ می‌گویند، از طریق دهان به داخل معده و دوازدهه فرستاده می‌شود. آن‌گاه از طریق آندوسکوپ لوله باریک‌تری به نام کانولا وارد مجاری لوزالمعده می‌شود.

این کار چگونه انجام می‌شود؟

نخست سلول‌های لوزالمعده که در شیره گوارشی وجود دارند، برای مطالعات بیشتر گرفته می‌شود و سپس ماده حاجب داخل مجرا تزریق می‌شود تا با گرفتن عکس رادیولوژی مشخص شود که آیا مجرای لوزالمعده تنگی و انسداد دارد یا خیر.

چه روش‌های درمانی برای این سرطان وجود دارد؟

درمان اصلی این سرطان عمل جراحی است. پیشرفت‌های جدید در روش‌های جراحی و مراقبت‌های پیش و بعد از عمل موجب شده است که این جراحی وسیع با ایمنی انجام شود. محل قرار گرفتن تومور و اینکه آیا سلول‌های سرطانی به کبد و یا سایر اعضای مجاور گسترش یافته‌اند، میزان برداشت بافت لوزالمعده را مشخص می‌کند. اگر تومور در سر لوزالمعده قرار داشته باشد، سر لوزالمعده قسمت اول روده باریک قسمتی از معده و مجرای صفراوی مشترک همگی برداشته می‌شوند. با درمان دارویی پس از جراحی، بسیاری از بیماران زندگی نسبتا طبیعی خواهند داشت.

بعضی از تومورها آنچنان لوزالمعده را در بر گرفته‌اند که برداشتن تومور امکان‌پذیر نیست. نظر شما چیست؟

بله. در این صورت باید تمام غده برداشته شود و پس از آن نیز بیمار از انسولین استفاده کند تا وضعیت قند خون وی طبیعی شود.
منبع: http://www.salamat.com
ae

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:8 - 0 تشکر 493075

پیشگیری از سرطان پروستات 
پیشگیری از سرطان پروستات، یکی از بخش‌های مهم تحقیقات پزشکی است. این تحقیقات درازمدت که در مقیاس وسیعی انجام می‌گیرند، چند روش پیشگیری از سرطان پروستات را ارایه کرده‌اند که در این مطلب به آنها اشاره شده است. با این حال توجه کنید که هنوز تعدادی از قوی‌ترین عوامل خطرساز ابتلا به این سرطان، خارج از کنترل هستند و ممکن است با رعایت نکات پیشگیری نیز نتوان بر آنها چیره شد.
اگر شما دارای خصوصیات زیر باشید، به این معناست که خطر شکل‌گیری این سرطان در شما بیش از فردی است که فاقد این خصوصیات باشد و داشتن این شرایط، لزوما به معنای ابتلای صددرصد به سرطان پروستات نیست. نداشتن خصوصیات زیر، نباید شما را از پرداختن به شیوه زندگی که در آن خطر ابتلا به بیماری کمتر باشد، بازدارد. از طرفی رعایت مواردی که از ابتلا به سرطان پروستات جلوگیری می‌کنند، شما را در مقابل بیماری‌هایی چون نارسایی قلب و سرطان روده بزرگ نیز حمایت می‌کنند.

سن

بروز سرطان پروستات در مردان زیر سن 50 بسیار نادر است اما شیوع این بیماری پس از این سن به نحو چشمگیری افزایش می‌یابد.

نژاد و ژنتیک

مردان سیاهپوست نسبت به مردان سفید پوست بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند. اگر سرطان پروستات در میان مردان خانواده فردی وجود داشته باشد، احتمال ابتلای او به این بیماری افزایش می‌یابد.

چاقی

محققان هیچ رابطه مستقیمی میان چاقی و بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان پروستات نیافته‌اند. با این حال چاقی می‌تواند بر میزان هورمون‌هایی که خطر این بیماری را افزایش می‌دهند، تاثیر بگذارد. مطمئن‌ترین روش برای سلامتی به‌طور کل، احتراز از چاقی بیش از حد است که با رعایت موارد زیر حاصل می‌شود: رعایت روش‌های سالم‌خواری، فعالیت‌های جسمی تحت نظر پزشک و انجام روزانه ورزش ایروبیک (از پیاده‌روی سریع گرفته تا بدن‌سازی) به مدت 30 دقیقه یا بیشتر.

مواد شیمیایی

بعضی داروهای خاص، ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند. تحقیقات جدید مصرف منظم هیچ دارو یا ماده کمک غذایی را برای پیشگیری از این نوع سرطان تجویز نکرده است. با این وجود برخی ترکیبات شیمیایی در این جهت دارای مزایای بالقوه‌ای هستند.

پیشگیری دارویی

دارویی به نام فیناستراید به طور معمول برای درمان بزرگی پروستات که با نام‌های تجاری مختلفی از قبیل پروسکار عرضه می‌شود، تجویز می‌شود. بنابر یک آزمایش پیشگیری از سرطان پروستات روی 18 هزار مرد، این دارو احتمال بروز سرطان پروستات را تا 25 درصد کاهش می‌دهد. با این حال در مردانی که از این دارو استفاده می‌کنند احتمال بروز عوارضی چون ناتوانی یا کاهش میل جنسی و رشد سینه وجود دارد که پس از قطع مصرف دارو برطرف می‌شوند. علاوه بر اینها، اگر مردی در مراحل اولیه مصرف دارو به سرطان پروستات مبتلا شود، بنا به دلایل نامعلومی این سرطان از نوع بسیار قدرتمند خواهد بود.

پیشگیری با فرآورده‌های گیاهی

دانه سویا و انواع دیگر حبوبات دارای فیتواستروژن هستند، که نوعی ماده شیمیایی نباتی مشابه هورمون استروژن در بدن انسان است. این مواد شیمیایی می‌توانند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کنند. در حقیقت، یکی از دلایل ممکن برای کم بودن تعداد مردان مبتلا به سرطان پروستات در مردان خاور دور، استفاده فراوان از سویا است. محققان هنوز از چگونگی ایجاد این تاثیر فیتواستروژن اطمینان حاصل نکرده‌اند. امکان دارد که فیتواستروژن مقدار آندروژن- هورمون مردانه‌ای که موجب رشد سرطان پروستات می‌شود- را کاهش می‌دهد یا اینکه فیتواستروژن تنها متعادل‌کننده تاثیرات آندروژن است.
گوجه‌فرنگی و محصولات دیگر آن مانند سس و رب‌گوجه‌فرنگی، به شکل دیگری در پیشگیری سرطان پروستات موثرند. گوجه فرنگی دارای ماده‌ای ویتامین مانند به نام لیکوپین است که به عنوان یک آنتی‌اکسیدان عمل کرده و با جلوگیری از آسیب‌دیدگی DNA در هسته مرکزی سلول‌ها، خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد. بهترین روش دریافت لیکوپین مصرف موادی چون گوجه‌فرنگی، گریپ‌فروت تو سرخ و هندوانه است و بهتر است تا حد امکان از انواع کمک غذایی آن استفاده نشود.

سلنیوم و ویتامینE

دانشمندان طی سال‌ها تحقیق و مطالعه در زمینه تغذیه دریافته‌اند که مصرف روزانه سلنیوم معدنی یا ویتامین E و یا هردو، می‌تواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کند. توجه داشته باشید که استفاده از داروهای گیاهی یا مواد کمک‌غذایی بدون راهنمایی پزشک، به خصوص اگر شما از ترکیب داروهای بدون نسخه یا تجویز شده و داروهای گیاهی استفاده کنید می‌تواند خطرآفرین باشد. قبل از مصرف هرگونه دارد، داروی گیاهی یا مواد کمک‌غذایی با پزشک خود مشورت نمایید.

پی نوشت ها :

*اورولوژیست

منبع:www.salamat.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:8 - 0 تشکر 493076


 اصول درمان در سرطان‌های سر و گردن

معمولا ما با بیمارانی که تحت درمان رادیوتراپی سر و گردن هستند راجع به یکسری مسایل از جمله رژیم غذایی‌شان و اینکه امکان دارد دچار تغییر حس چشایی به صورت احساس مزه تلخ در دهان شوند، صحبت می‌کنیم.
اول اینکه اطمینان داشته باشید پس از پایان درمان در بیشتر اوقات حالت شما برگشت‌پذیر است حتی گاهی علاوه بر مشکل حس چشایی، در بعضی بیماران در طول درمان گلو به طور موقت امکان از دست دادن صدا نیز وجود دارد که پس از اتمام دوره درمان برطرف خواهد شد. بعضی از شما بیماران، حدودا در نیمه‌های درمان دچار درد دهان و گلو می‌شوید که در صورت بروز هر نوع زخم یا درد نیم ساعت قبل از غذا و یا موقع خوابیدن بهتر است با محلول دیفن هیدرامین دهان را شستشو داده و غرغره کنید و بیرون بریزید. دقت کنید در این‌گونه موارد استفاده از غذاهای محرک مثل فلفل، انواع سس‌ها و ادویه‌جات ممنوع است و از مواد غذایی سفت و خشک مثل نان و بیسکوییت یا چیپس استفاده نکنید. بهتر است در این مدت غذاها را به صورت مایعات و پوره‌جات استفاده کنید که بهتر تحمل می‌شوند.
مطلب دیگری که با بیماران در میان می‌گذاریم در مورد درمان ناحیه سر است. امکان دارد در ناحیه تحت درمان دچار ریزش مو شوید. توصیه می‌کنیم پوست سر را از نور خورشید یا هوای سرد محافظت کنید. سه تا چهار هفته بعد از پایان درمان موهایتان دوباره رشد خواهد کرد. معمولا بعد از درمان در ناحیه سر و گردن (یک تا چهار ساعت بعد از درمان)، احساس خستگی خواهید کرد و باید از انجام کارهای سریع و پرشتاب اجتناب کنید تا حالت خستگی ظاهر شده شما تشدید نشود. اگر قبل از درمان عادت نداشتید رسیدگی خاصی را به بهداشت دهان و دندان کنید، حواستان باشد باید حتما از این به بعد به آن اهمیت دهید. بعد از صرف هر وعده غذا، دندان‌های خود را با مسواک نرم پنج دقیقه بشویید و خمیردندان را با فلوراید بالا استفاده کنید. در هنگام خواب از بخور استفاده کنید تا از خشکی دهان جلوگیری کنید و با آرامش به خواب بروید. باز هم تاکید می‌کنم برای شما غذاهای سرد مثل ماهی، مرغ و پنیر به گوشت ترجیح داده می‌شود. از شیر، ماست ساده، پنیر، تخم مرغ، سبزیجات پخته، بستنی و سوپ صاف شده با نمک بسیار کم استفاده کنید و از مصرف گوشت یا ماهی دودی شده و خشکباری چون پسته یا پرتقال و آناناس و گوجه‌فرنگی که محرک هستند و التهاب و درد گلویتان را می‌افزایند، بپرهیزید.

پی نوشت ها :

*متخصص انکولوژی رادیوتراپی

منبع:www.salamat.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:9 - 0 تشکر 493080

آقایان سرطان پروستات را جدی بگیرند 
گفتگو با دکتر محمدعلی زرگر
یکی از تفاوت‌های آناتومیک زنان و مردان، وجود غده‌ای به نام پروستات است که فقط در مردان وجود دارد؛ غده‌ای به اندازه فندق که در ناحیه لگن و درست زیر خروجی مثانه قرار گرفته و قابلیت‌ زیادی برای سرطانی شدن دارد. به همین دلیل، دانستن نکاتی درباره آن به طور قطع می‌تواند مردان را در برابر این مشکل بیمه‌ کند. گفتگوی ما با دکتر محمدعلی زرگر، متخصص ارولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران، درباره همین سرطان شایع مردان است.

آقای دکتر! پروستات در بدن آقایان چه وظایفی دارد؟

غده پروستات نقش بسیار مهمی در تولید مثل بازی می‌کند. این غده با افزایش سن مردان و در حدود 40 سالگی بزرگ می‌شود و گاهی این بزرگ شدن آن‌قدر زیاد می‌شود که می‌تواند راه ادرار را ببندد. بنابراین باید این غده پس از 40 سالگی سالانه تحت معاینه پزشک باشد. این نکته را هم اضافه کنم که درمان انواع بیماری‌های ناشی از پروستات راحت‌تر از گذشته شده است. بنابراین از مردان تقاضا می‌کنم که از مشکلات پروستات نترسند و بدانند که اگر بیماری درست تشخیص داده شود، بهبودشان صد درصد است.

التهاب پروستات هم مشکل شایعی است. نیست؟

بله، التهاب پروستات ممکن است ناشی از عفونت یا عامل دیگری که غده را تحریک می‌کند، باشد. علایم و نشانه‌های التهاب پروستات شامل درد درکمر و ناحیه مابین مقعد و کیسه بیضه یا درد و احساس سوزش حین ادرار است. در برخی موارد نیز احساس فوریت برای ادرار، تب، لرز و گاهی خون در ادرار دیده می‌شود.

چه‌طور می‌توانیم التهاب پروستات را تشخیص دهیم؟

التهاب پروستات اغلب با لمس غده پروستات در معاینه پزشک تشخیص داده می‌شود. پروستات ملتهب معمولا بزرگ و حساس است. پزشک احتمالا درخواست آزمایش ادرار می‌کند تا از نظر باکتری‌های ممکن ایجادکننده عفونت هم بیمار ش را بررسی کند.

التهاب پروستات را چه‌قدر باید جدی گرفت؟

التهاب پروستات به 3 نوع (باکتریال حاد، باکتریال مزمن و غیرباکتریال) تقسیم می‌شود. التهاب پروستات باکتریال حاد که شدیدترین فرم بیماری است اگر بدون درمان رها شود می‌تواند موجب مشکلات جدی نظیر ناتوانی در ادرار کردن شود. به این دلیل از آنتی‌بیوتیک‌ها جهت درمان آن استفاده می‌شود. بعضی اوقات استفاده از لوله‌ای برای تخلیه موقت مثانه نیز لازم می‌شود. نشستن در لگن آب‌گرم می‌تواند نشانه‌ها را تسکین دهد. تغییر رژیم غذایی و استفاده از داروهای مسکن نیز می‌تواند موثر باشد.

برگردیم به بحث سرطان پروستات. احتمال بروز این سرطان در آقایان چه قدر است؟

خب، هر چه سن آقایان بالاتر رود احتمال سرطانی شدن پروستات‌ بیشتر می‌شود. از 85 سالگی به بعد تقریبا صد درصد آقایان کانون سرطانی را در پروستات خود دارند. البته این نکته را هم اضافه کنم که وجود کانون سرطانی حتما به معنای جراحی پروستات نیست بلکه گاهی اوقات در سنین بالا فقط باید تحت‌نظر باشیم.

آقایان باید به چه نکاتی توجه کنند که بتوانند خطر سرطان پروستات را حس کنند و زود به فکر درمان بیفتند؟

نیاز فوری به ادرار کردن، مشکل در شروع ادرار کردن، درد حین ادرار، جریان ضعیف ادرار و قطره‌قطره آمدن ادرار، قطع و وصل شدن جریان ادرار، احساس تخلیه نشدن کامل مثانه بعد از ادرار کردن و تکرر ادرار در طول شب، خون در ادرار و کاهش وزن از علایمی است که می‌تواند نشان‌دهنده خطراتی برای پروستات باشد. توصیه می‌کنم از 50 سالگی به بعد، سالی یک بار به پزشک عمومی یا ارولوژیست مراجعه کنید تا با اندازه‌گیری آنتی‌ژن اختصاصی‌ خون یا همان PSA و همچنین معاینه بتوانید از این مشکل پیشگیری کنید.افرادی که سابقه خانوادگی سرطان پروستات دارند، باید از 40 سالگی به پزشک مراجعه کنند و از این حیث معاینه شوند.

اگر فردی پروستات بزرگ داشته باشد حتما باید جراحی شود؟

اگر فردی پروستات بزرگ داشته باشد احتمالا به سرطان خوش‌خیم پروستات مبتلا شده باشد، بنابراین با استفاده از درمان‌های دارویی درصد زیادی از این بیماران بهبود می‌یابند.

در خصوص رابطه رژیم غذایی و سرطان پروستات هم توضیح می‌دهید؟

برای پیشگیری از سرطان پروستات باید مواد پروتئینی و چربی مصرف نکنید. امروزه ثابت شده که افراد چاق بیشتر از لاغرها به سرطان پروستات دچار می‌شوند. گوجه‌فرنگی هم به دلیل دارا بودن ماده‌ای به نام لیکوپن ممکن است از سرطان پروستات پیشگیری کند. ترکیباتی که سلینوم دارند نیز در پیشگیری از سرطان پروستات موثرند.

آقای دکتر! شما نایب رییس انجمن ارولوژی ایران هم هستید. آیا امسال نیز برنامه‌ای برای غربالگری آقایان دارید؟

از 4 سال پیش، انجمن ارولوژی ایران با همکاری وزارت بهداشت نخستین پنج‌شنبه اسفند هر سال را با عنوان «روز سلامت مردان» انتخاب کرد تا در این روز، پزشکان عضو این انجمن به طور رایگان افراد را معاینه و غربالگری کنند. از امسال برخی آزمایشگاه‌ها نیز به این طرح اضافه شده‌اند و به طور رایگان آزمایش‌های غربالگری را در همان روز انجام می‌دهند. جواب آزمایش را نیز یک روزه به افراد اعلام می‌کنند. این‌گونه برنامه‌ها در اغلب کشورهای پیشرفته جهان نیز وجود دارد.
بعضی‌ها خیال می‌کنند اگر پروستات‌شان را بردارند، مردانگی‌شان هم از بین می‌رود!
بله، این یک تصور اشتباه و رایج است. ممکن است گاهی اوقات ترشحات خارج نشود اما از بین رفتن مردانگی مبنای علمی‌ ندارد زیرا همان‌طور که می‌دانید هورمون‌های جنسی در بیضه‌ها ساخته می‌شوند. این قبیل باورهای نادرست از کم‌اطلاعی ناشی می‌شود.

راست است که می‌گویند وازکتومی باعث سرطان پروستات می‌شود؟

نه! مطالعات زیادی در این خصوص صورت گرفته و ثابت شده که وازکتومی هیچ تاثیری روی سرطانی شدن پروستات ندارد.
منبع:http://salamat.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:10 - 0 تشکر 493081

چه کسی سرطان معده می‌گیرد؟ 
گفتگو با دکتر سیدمحمود اسحاق حسینی درمورد شایع‌ترین سرطان گوارشی کشور
«مرگ شتری است که جلوی خانه همه می‌خوابد» این را همه ما می‌دانیم. اما اغلب فراموش می‌کنیم که این شتر راه خود را بیشتر به سوی خانه کسانی کج می‌کند که بستر مناسبی برایش فراهم می‌کنند. بار این شتر هم شیوه‌های نادرست زندگی ما و اعمال ضد سلامت است که انجام می‌دهیم. اتفاقا این بار کجی است که به منزل هم می‌رسد و خانه و کاشانه ما را نابود می‌کند. یکی از شترهایی که این روزها در کمین خانه‌های ما است، سرطان معده است؛ سرطانی که دارای بالاترین میزان شیوع در ایران است. اگر می‌خواهید شتر سرطان معده راهش را به سوی خانه شما کج نکند، گفتگوی ما را با دکتر سیدمحمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و آندوسکوپی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، بخوانید.

آقای دکتر، سر و کله سرطان معده از کجا پیدا می‌شود؟

در بروز سرطان معده چند عامل نقش مهم دارند. عامل اول، تغذیه است. کسانی که دارای کمبود کالری و سوءتغذیه هستند، بیشتر به سرطان معده دچار می‌شوند. کمبود پروتئین‌ها و ویتامین‌ها به خصوص ویتامین‌های A و C از دلایل اصلی ابتلای افراد به سرطان معده است. از سوی دیگر، رژیم غذایی پرچرب و شور و مصرف غذاهای آماده و فست‌فودها نیز از عوامل زمینه‌ساز سرطان معده است. بیماری‌های معده نیز می‌توانند موجب ابتلای افراد به سرطان معده شوند. یکی از مهم‌ترین بیماری‌های معده، عفونت هلیکوباکتری است. میکروب هلیکوباکتری سبب زخم معده و ورم معده می‌شود و این موارد می‌توانند زمینه‌ بروز سرطان معده را فراهم آورند.

آیا هر کسی که به عفونت هلیکوباکتر مبتلا شود، به سرطان معده دچار می‌شود؟

اگر قرار بود هر کسی که به عفونت هلیکوباکتری مبتلا شود، سرطان معده بگیرد، آن‌وقت باید بیش از 55 درصد مردم جهان در اثر سرطان معده جان خود را از دست می‌دادند چون بیش از نیمی از جمعیت جهان به این عفونت مبتلا هستند اما آمارها نشان می‌دهد که فقط 3 درصد از این افراد ممکن است به سرطان معده مبتلا شوند. اما افراد آلوده به این عفونت حتما باید مورد مداوا قرار بگیرند تا در آینده مشکلی برای آنها از نظر ابتلا به سرطان معده به وجود نیاید.

پولیپ‌ها یا گوشت‌های اضافه چه نقشی در سرطان معده دارند؟

پولیپ‌ها اغلب خطرناک نیستند اما یک درصد آنها ممکن است به سرطان تبدیل شوند. بنابراین پولیپ‌های معده باید برداشته شوند و مورد آزمایش‌های پاتولوژیک قرار گیرند. پولیپ‌ها می‌توانند زنگ خطری برای ابتلا به سرطان باشند و افرادی که پولیپ داشته‌اند حتما باید از سوی پزشک مورد معاینات دوره‌ای قرار گیرند. علاوه بر عوامل تغذیه‌ای و بیماری‌های معده، عوامل ژنتیکی و ارثی نیز در ابتلای افراد به سرطان معده موثر است.

چه افرادی در معرض ابتلا به سرطان معده هستند؟

به طور معمول افرادی که در دهه‌ پنجم زندگی خود به سر می‌برند، دارای سوء‌تغذیه هستند، مبتلا به عفونت هلیکوباکتری هستند، پولیپ معده داشته‌اند، سیگاری هستند و یا الکل مصرف می‌کنند و سابقه فامیلی در ابتلا به سرطان دارند، بیشتر به سرطان معده دچار می‌شوند. همچنین شیوع این سرطان در مردان و افرادی که گروه خونی A دارند، بیشتر است. تمام گروه‌های در معرض خطر حتما باید از سوی پزشک مورد معاینه قرار گیرند. زیرا در صورتی که سرطان معده در مراحل ابتدایی شناسایی شود، امکان درمان وجود دارد.

سرطان معده دارای چه علایم و نشانه‌هایی است؟

سرطان معده دارای علایم محدودی است و به همین دلیل دیر تشخیص داده می‌شود. اما به طور کلی سیری زودرس، احساس پری شکم، درد مبهم در قسمت فوقانی شکم، خون‌ریزی، کم‌خونی، احساس سستی و خستگی، نبود میل به کار، حالت تهوع یا استفراغ و نفخ شکم از علایم سرطان معده است و افرادی که دارای این علایم هستند حتما باید به پزشک مراجعه کنند.

سرطان معده چگونه تشخیص داده می‌شود؟

بهترین روش تشخیص سرطان معده آندوسکوپی است که شامل لوله‌ دارای دوربین است که آن را از راه دهان به داخل معده فرو می‌‌فرستند که یک روش آسان و مطمئن برای تشخیص سرطان است. البته عکس‌برداری از معده به شیوه دبل کنتراست نیز می‌تواند به تشخیص این بیماری کمک کند. اگر سرطان معده به موقع تشخیص داده شود، درمان‌پذیر است.

برای پیشگیری از سرطان معده و درمان آن چه کارهایی باید انجام دهیم؟

در درجه اول باید دارای یک رژیم غذایی مناسب باشیم. در یک رژیم غذایی مناسب باید به میزان کافی از پروتئین‌ها و ویتامین‌ها استفاده کنیم. به طور معمول، هر فرد به صورت روزانه باید بین 90 تا 150 گرم پروتئین مصرف کند. مصرف ویتامین به خصوص ویتامین C و A نیز باید مورد توجه قرار گیرد. از سوی دیگر، مصرف میوه‌ها وانواع سبزی‌ها به دلیل اینکه دارای آنتی‌اکسیدان هستند نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند. مصرف خیارشور و ماهی دودی و نمک نیز باید کاهش یابد. بیماری‌های معده نیز اگر درمان نشوند ممکن است سبب بروز سرطان معده شوند. بنابراین این بیماری‌ها حتما باید مورد درمان قرار گیرند. پرهیز از دخانیات و الکل نیز در مبتلانشدن به سرطان معده موثر است. برداشتن بخشی از معده که دارای سلول‌های سرطانی است نیز مهم‌ترین روش درمانی است. در کنار این روش ممکن است از شیمی‌درمانی و یا رادیوتراپی نیز استفاده شود.
منبع:http://www.salamat.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:10 - 0 تشکر 493082

سرطان‌ بیضه‌ 
نام بیماری به انگلیسی: testicular cancer

اطلاعات‌ اولیه‌

شرح بیماری

سرطان‌ بیضه‌ عبارت‌ است‌ از رشد بدون‌ كنترل‌ سلول‌های‌ بدخیم‌ در بیضه‌. چند نوع‌ سرطان‌ بیضه‌ وجود دارد كه‌ برخی‌ خطرناك‌تر هستند. شایع‌ترین‌ نوع‌ سرطان‌ در مردان‌ جوان‌ است‌. تمامی‌ سنین‌ را مبتلا می‌كند ولی‌ غالباً در مردان‌ 40-20 ساله‌ رخ‌ می‌دهد.

علایم‌ شایع‌

تورم‌ سفت‌ در یك‌ بیضه‌ كه‌ به‌طور تصادفی‌ یا با بررسی‌ خود فرد مشخص‌ می‌شود.
عدم‌ درد (90% موارد)
احساس‌ پری‌ در بیضه‌

علل‌

ناشناخته‌

عوامل تشدید كننده بیماری

عدم‌ نزول‌ بیضه‌(ها) در شیرخواری‌ حتی‌ اگر بیضه‌ با جراحی‌ وارد بیضه‌دان‌ شده‌ باشد.
نژاد قفقازی‌
تجویز استروژن‌ برای‌ مادر در دوران‌ بارداری‌

پیشگیری‌

مردان‌ باید به‌طور منظم‌ حداقل‌ ماهی‌ یك‌ بار بیضه‌های‌ خود را معاینه‌ كنند. این‌ كار جلوی‌ سرطان‌ را نمی‌گیرد ولی‌ ممكن‌ است‌ به‌ كشف‌ سریع‌ تومور كمك‌ كند به‌طوری‌ كه‌ از علاج‌ آن‌ اطمینان‌ حاصل‌ گردد.

عواقب‌ مورد انتظار

بیشتر انواع‌ تومورهای‌ بیضه‌ با جراحی‌ و درمان‌های‌ دیگر قابل‌علاج‌ هستند. تعدادی‌ از آنها بسیار بدخیم‌ هستند و در صورت‌ عدم‌ تشخیص‌ و درمان‌ فوری‌، میزان‌ مرگ‌ بالایی‌ دارند. برداشتن‌ یك‌ بیضه‌ مانع‌ كاركرد جنسی‌ طبیعی‌ یا داشتن‌ فرزند نمی‌شود.

عوارض‌ احتمالی‌

برخی‌ تومورها بدون‌ درمان‌ به‌ سایر قسمت‌های‌ بدن‌ گسترش‌ می‌یابند.

درمان‌

اصول‌ كلی‌

آزمون‌های‌ تشخیصی‌ می‌توانند شامل‌ سونوگرافی‌، سی‌تی‌اسكن‌ بیضه‌دان‌ و شكم‌، رادیوگرافی‌ قفسه‌ سینه‌، بررسی‌ ویژه‌ آزمایشگاهی‌ خون‌ و لنفانژیوگرافی‌ (رادیوگرافی‌ از غددلنفاوی‌) باشند. آزمون‌ها باید تشخیص‌ را تأیید كنند و تعیین‌ كنند كه‌ آیا سرطان‌ گسترش‌ یافته‌ است‌ یا خیر.
جراحی‌ برای‌ برداشتن‌ بیضه‌ سرطانی‌ روش‌ درمانی‌ اصلی‌ است‌.
پرتودرمانی‌ یا شیمی‌ درمانی‌ پس‌ از جراحی‌ برای‌ برخی‌ انواع‌ تومورها

داروها

داروهای‌ ضد سرطان‌ (شیمی‌ درمانی‌)
مسكن‌ در صورت‌ لزوم‌

فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری

هرچه‌ زودتر فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ طبیعی‌ خود را از سر بگیرید.
پرتودرمانی‌ یا شیمی‌ درمانی‌ پس‌ از جراحی‌ برای‌ برخی‌ انواع‌ تومورها

رژیم‌ غذایی‌

رژیم‌ غذایی‌ خاصی‌ ندارد.

درچه شرایطی باید به پزشك مراجعه نمود؟

اگر دچار تورم‌ سفت‌ یا توده‌ در بیضه‌دان‌ باشید.
اگر دچار علایم‌ جدید و غیر قابل‌ توجیه‌ شده‌اید. داروهای‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ باعث‌ عوارض‌ جانبی‌ گردند.
منبع:www.irteb.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:11 - 0 تشکر 493085

تومور مثانه 

اطلاعات‌ اولیه‌

شرح بیماری
تومور مثانه‌ عبارت‌ است‌ از رشد یك‌ بافت‌ غیر طبیعی‌ در مثانه‌ كه‌ در آن‌ تقسیم‌ سلول‌ها به‌ طور مهار گسیخته‌ای‌ انجام‌ می‌گیرد و كنترلی‌ بر آن‌ وجود ندارد. تومور ممكن‌ است‌ خوش‌خیم‌ یا بدخیم‌ باشد. اگر تومور بدخیم‌ باشد، امكان‌ دارد به‌ گره‌های‌ لنفاوی‌، استخوان‌، كبد، و ریه‌ها گسترش‌ یابد. تومورهای‌ مثانه‌ در افراد بالای‌ 50 سال‌ شایع‌تر است‌ و ضمناً شیوع‌ آن‌ در مردان‌ بیشتر از زنان‌ است‌.

علایم‌ شایع‌

در مراحل‌ اولیه‌، معمولاً علامتی‌ وجود ندارد.
وجود خون‌ در ادرار
سوزش‌ ادرار
تعداد دفعات‌ ادرار زیاد می‌شود، اما در هر بار حجم‌ ادرار كم‌ است‌.
درد در ناحیه‌ لگنی‌
كاهش‌ وزن‌ بدون‌ توجیه‌ (علامتی‌ كه‌ در مراحل‌ آخر ظاهر می‌شود).

علل‌

ناشناخته‌ است‌. در برخی‌ موارد، حدس‌ زده‌ می‌شود كه‌ مواجهه‌ با عوامل‌ سرطانزای‌ محیطی‌ عامل‌ ایجاد تومور باشد.

عوامل‌ افزایش‌ دهنده‌ خطر

كشیدن‌ سیگار
سابقه‌ خانوادگی‌ تومور مثانه‌
مواجهه‌ با نفتیل‌آمین‌ها (رنگ‌های‌ حاوی‌ آنیلین‌) یا مواد شیمیایی‌ مورد استفاده‌ در ساخت‌ لاستیك‌

پیشگیری‌

از مواجهه‌ با مواد خطرناك‌ شیمیایی‌ یا عوامل‌ خطرناك‌ محیطی‌ خودداری‌ كنید. با انجام‌ اقدامات‌ حفاظتی‌ در این‌ گونه‌ صنایع‌ و بررسی‌ منظم‌ كسانی‌ كه‌ در گذشته‌ با این‌ خطرات‌ مواجه‌ بوده‌اند، بروز تومور مثانه‌ كمتر شده‌ است‌.
اگر سیگار می‌كشید، آن‌ را ترك‌ كنید.

عواقب‌ مورد انتظار

درمان‌ تومور مثانه‌، زمانی‌ كه‌ زود تشخیص‌ داده‌ شود، اغلب‌ موفقیت‌آمیز است‌، اما عود آن‌ شایع‌ و بنابراین‌ بررسی‌های‌ منظم‌، بعد از درمان‌ ضروری‌ است‌.
چنانچه‌ از عمر تومور مدتی‌ طولانی‌ گذشته‌ باشد، درمان‌ نتیجه‌ خوبی‌ ندارد.

عوارض‌ احتمالی‌

عفونت‌ در مثانه‌ یا كلیه‌ها. علایم‌ در این‌ حالت‌ عبارتند از كمردرد، تب‌ و استفراغ‌
انسداد ادراری‌

درمان‌

اصول‌ كلی‌
آزمایشات‌ پزشكی‌ كه‌ برای‌ تأیید تشخیص‌ انجام‌ می‌گیرند عبارتند از: آزمایش‌ ادرار، سیستوسكپی‌ (بررسی‌ داخل‌ مثانه‌ با كمك‌ لوله‌ای‌ كه‌ سر آن‌ منبع‌ نوری‌ و دوربین‌ ویدیویی‌ قرار دارد)، و عكس‌برداری‌ از مثانه‌ و مجاری‌ ادراری‌
جراحی‌ برای‌ برداشتن‌ تومور. اگر تومور بدخیم‌ باشد، امكان‌ دارد به‌ هنگام‌ جراحی‌، داروهای‌ ضد سرطان‌ در مثانه‌ ریخته‌ می‌شوند. عمل‌ جراحی‌ ممكن‌ است‌ شامل‌ تغییر مسیر ادرار نیز باشد.
رادیوتراپی‌ (اشعه‌ درمانی‌)
داروها
داروهای‌ ضد درد در صورت‌ نیاز
امكان‌ دارد داروهای‌ ضد سرطان‌ خوراكی‌ نیز تجویز شوند.

فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری

پس‌ از جراحی‌ یا سایر روش‌های‌ درمانی‌ و با موافقت‌ پزشك‌ خود، فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری های‌ عادی‌ خود را از سر گیرید (از جمله‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری جنسی‌).
رژیم‌ غذایی‌
هیچ‌ رژیم‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.

درچه شرایطی باید به پزشك مراجعه نمود؟

اگر شما یا یكی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ تومور مثانه‌ دارید.
اگر دچار علایم‌ جدید و غیرقابل كترل شده اید. داروهای‌ مورد استفاده‌ در درمان‌ ممكن‌ است‌ عوارض‌ جانبی‌ به‌ همراه‌ داشته‌ باشند.

پی نوشت ها :

* نام بیماری به انگلیسی: Bladder tumor

منبع:www.irteb.com



اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
يکشنبه 15/5/1391 - 21:11 - 0 تشکر 493086

تومور طناب‌ نخاعی 

اطلاعات‌ اولیه‌

شرح بیماری
تومور طناب‌ نخاعی‌ عبارت‌ است‌ از رشدی‌ غیرطبیعی‌ كه‌ طناب‌ نخاعی‌ با ریشه‌های‌ عصبی‌ آن‌ را تحت‌ فشار قرار می‌دهد. این‌ رشد ممكن‌ است‌ خوش‌خیم‌ یا بدخیم‌ باشد ولی‌ یك‌ تومور غیربدخیم‌ در صورتی‌ كه‌ به‌ طور مناسبی‌ درمان‌ نشود، ممكن‌ است‌ به‌ اندازه‌ یك‌ تومور بدخیم‌، ناتوان‌كننده‌ باشد

علایم‌ شایع‌

ضعف‌ پیشرونده‌ كرختی‌ و تحلیل‌ عضلاتی‌ كه‌ عصب‌ آنها از ناحیه‌ آسیب‌ دیده‌ طناب‌ نخاعی‌ منشأ می‌گیرد.
مشكل‌ شدن‌ ادرار كردن‌ و حركات‌ روده‌، بی‌اختیاری‌
درد مزمن‌ پشت‌

علل‌

تومورهایی‌ كه‌ از خود طناب‌ نخاعی‌ منشأ می‌گیرند (تومورهای‌ اولیه‌) به‌ ویژه‌ در كودكان‌ و افراد مسن‌، نادر هستند و علت‌ آنها ناشناخته‌ است‌.
تومور طناب‌ نخاعی‌ معمولاً ناشی‌ از سرطانی‌ است‌ كه‌ از بخشی‌ دیگر از بدن‌، مثل‌ ریه‌، پستان‌، لوله‌ گوارش‌، پروستات‌، كلیه‌، تیرویید یا دستگاه‌ لنفاوی‌ گسترش‌ یافته‌ است‌.

عوامل‌ افزایش‌ دهنده‌ خطر

سرطان‌ در هر قسمتی‌ از بدن‌ كه‌ در بالا ذكر شد.

پیشگیری‌

از آنجا كه‌ تومورهای‌ طناب‌ نخاعی‌ بیشتر از گسترش‌ سرطان‌ ناشی‌ می‌شوند، مراقب‌ علایم‌ اولیه‌ سرطان‌ در سایر اعضا باشید.
سیگار نكشید.
برای‌ كاهش‌ احتمال‌ سرطان‌ دستگاه‌ گوارش‌ یك‌ رژیم‌ غذایی‌ پرفیبر میل‌ كنید.
مراقبت‌ بزرگی‌ غده‌ تیرویید باشید.
در مورد مردان‌ بالای‌ 45 سال‌، همراه‌ با معاینه‌ فیزیكی‌ سالانه‌، معاینه‌ پروستات‌ را نیز درخواست‌ كنید.
در مورد زنان‌، معاینه‌ پستان‌ توسط‌ خود شخص‌ را انجام‌ دهید.

عواقب‌ مورد انتظار

موفقیت‌ درمان‌ وابسته‌ به‌ نوع‌، اندازه‌ و محل‌ رشد تومور است‌.
جراحی‌ برای‌ برداشتن‌ استخوان‌ اطراف‌ طناب‌ می‌تواند فشار وارد بر اعصاب‌ نخاعی‌ و مسیرهای‌ عصبی‌ را برطرف‌ كند. این‌ عمل‌ معمولاً درد و سایر علائم‌ را سریعاً تسكین‌ می‌دهد ولی‌ ممكن‌ است‌ به‌ كاركردهای‌ حركتی‌ آسیب‌ بزند. فیزیوتراپی‌ و نوتوانی‌ ممكن‌ است‌ كاركرد از دست‌ رفته‌ را برگرداند.

عوارض‌ احتمالی‌

فلج‌ كامل‌ ناشی‌ از انسداد عروق‌ خونی‌ تغذیه‌ كننده‌ سلول‌های‌ طناب‌ نخاعی‌.

درمان‌

اصول‌ كلی‌
آزمون‌های‌ تشخیصی‌ می‌توانند شامل‌ بررسی‌های‌ آزمایشگاهی‌ خون‌ و مایع‌ نخاعی‌، رادیوگرافی‌ ستون‌ فقرات‌، بیوپسی‌ (برداشتن‌ مقدار كمی‌ از بافت‌ یا مایع‌ برای‌ برررسی‌ آزمایشگاهی‌ كه‌ به‌ تشخیص‌ 0كمك‌ كند)، ام‌.آر.آی‌ یا سی‌تی‌اسكن‌، اسكن‌ رادیونوكلئید استخوان‌ و میلوگرام‌ (یك‌ رادیوگرافی‌ ویژه‌ از مجرای‌ نخاع‌ و طناب‌ نخاعی‌ كه‌ مستلزم‌ سوراخ‌ كردن‌ نخاع‌ و تزریق‌ یك‌ ماده‌ حاجب‌ قابل‌ مشاهده‌ در فیلم‌های‌ رادیوگرافی‌ است‌) باشند.
درمان‌ به‌ نتایج‌ همه‌ بررسی‌های‌ تشخیصی‌ بستگی‌ دارد و ممكن‌ است‌ شامل‌ جراحی‌ برای‌ برداشت‌ تومورها و استخوان‌ اطراف‌ كه‌ طناب‌ نخاعی‌ را تحت‌ فشار قرار می‌دهند، پرتودرمانی‌ و شیمی‌درمانی‌ باشد.
داروها
مسكن‌ها
داروهای‌ كورتیزونی‌ برای‌ كاهش‌ تورم‌ اطراف‌ تومور و فشار وارد بر طناب‌ نخاعی‌
داروهای‌ ضد سرطان‌ در صورت‌ بدخیم‌ بودن‌ تومور
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
سطح‌ فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری به‌ وضعیت‌ فیزیكی‌ شما بستگی‌ دارد. در حدی‌ كه‌ انرژی‌ و توانایی‌ حركتی‌ شما اجازه‌ می‌دهد، فعال‌ باشید.
رژیم‌ غذایی‌
از یك‌ رژیم‌ غذایی‌ طبیعی‌ و كاملاً متعادل‌ استفاده‌ كنید. ویتامین‌ و مكمل‌های‌ معدنی‌ تنها در صورتی‌ لازم‌ هستند كه‌ شواهد كمبود آنها را داشته‌ باشید یا نتوانید به‌ طور طبیعی‌ بخورید.

درچه شرایطی باید به پزشك مراجعه نمود؟

اگر شما یا اعضای‌ خانواده‌تان‌ هر یك‌ از علایم‌ تومور طناب‌ نخاعی‌ را داشته‌ باشید.

پی نوشت ها :

* نام بیماری به انگلیسی: spinal cord tumor

منبع:www.irteb.com

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.