• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 21293)
يکشنبه 14/9/1389 - 17:52 -0 تشکر 258217
پیشرفت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران (1)

 
 iran_nuc_tech
منبع عکس: aryanews.com
 
در این سلسله مباحث به معرفی دستآوردها و پیگیری اخبار پیشرفت های هسته ای کشور عزیزمان پرداخته می شود.
 

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:50 - 0 تشکر 279347

** خبر **

گشایش آزمایشگاه های کالیبراسیون نوترون و گاما در کشور


آزمایشگاه های کالیبراسیون نوترون و گامای امور حفاظت در برابر اشعه کشور با حضور جمعی از دانشمندان هسته ای ایران و نخبگانی که در طراحی و ساخت این دو آزمایشگاه نقش داشته اند،افتتاح شد.


این آزمایشگاه ها با هدف اطمینان یافتن از عملکرد درست و مناسب ابزار اندازه گیری پرتو ایجاد شده است.

کالیبراسیون یا سنجه بندی به معنی مقایسه پاسخ یک ابزار اندازه گیری با کمیت مرجع در شرایط کنترل شده و استاندارد، برای تعیین خطای موجود در مقادیر اندازه گیری شده است.

در کشور تاکنون، همه دستگاه ها و تجهیزاتی که با پرتوهای نوترون و گاما سر و کار داشته اند از جمله تجهیزات پزشکی و صنعتی برای عمل کالیبراسیون و استانداردسازی در مقابل اشعه با هزینه گزاف یا به خارج فرستاده می شدند یا با تجهیزاتی که فناوری آن ها کاملا دست چند کشور صنعتی بود، در داخل کالیبره می شدند.

این تجهیزات در سال های اخیر جزو اقلام تحریمی بود و دانشمندان کشورمان توانستند پس از چندین ماه تلاش شبانه روزی این دو آزمایشگاه بسیار مهم را به صورت کاملا بومی طراحی کنند و بسازند.

تمامی دستگاه های پزشکی و صنعتی که با پرتوهای نوترون و گاما سر و کار دارند، هر سال در آزمایشگاه کالیبراسیون آشکارسازی و پرتودهی آن ها اندازه گیری و استاندارد می شود.

این دو آزمایشگاه از استاندارد به روز جهان برخوردارند و در خاورمیانه منحصر به فردند.

کالیبراسیون آشکارسازها یا دستگاه های اندازه گیری پرتوهای یونساز که اصطلاحاً پرتوسنج یا دزیمتر نامیده می شود، به علت اندازه گیری پرتوگیری شغلی پرتوکاران و یا تعیین میزان پرتو در محیط کار، در حفظ سلامت و ایمنی کارکنان با پرتو نقش اساسی دارد.

کالیبراسیون دزیمترهای فردی و محیطی باید در میدان های پرتو مرجع صورت پذیرد.

با توجه به اینکه دزیمترها برای اندازه گیری پرتوهای مختلف، طراحی و تولید می شود، کالیبراسیون آنها نیز باید در میدان های پرتو مرجع مانند ایکس، گاما و نوترون انجام شود.

با گسترش مراکز کار با پرتو در بخشهای صنعتی، پزشکی و هسته ای و با توجه به قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب 1368 مجلس شورای اسلامی که استفاده از دزیمترهای فردی برای پرتو کاران و دزیمترهای محیطی در محل کار با پرتو را الزامی می کند، تعداد این دزیمترها و استفاده از آنها به طور قابل ملاحظه ای در کشور افزایش یافت.

بخشی از دزیمترهای مورد استفاده در سطح کشور وارداتی و بسیاری از آنها نیز تولید داخل کشورند.

با توجه به نیاز روزافزون کشور به خدمات کالیبراسیون پرتوسنج ها، استانداردسازی و انجام دادن آزمون های کارکردی دزیمترهای مورد استفاده امور حفاظت در برابر اشعه، برنامه بازسازی و اتوماسیون آزمایشگاه های کالیبراسیون گاما، نوترون و رادن از دو سال پیش آغاز شده است که با توجه به اتمام تجهیز آزمایشگاه های گاما و نوترون این آزمایشگاه ها کارش را آغاز کردند.

طرح اتوماسیون این آزمایشگاه ها مشتمل بر بارگذاری چشمه های پرتودهی، تعویض چشمه ها، پرتودهی خودکار و پایش فعال داخل آزمایشگاه ها به دست کارشناسان امور حفاظت در برابر اشعه ارائه شده است.

در آینده نزدیک، آزمایشگاه جدید کالیبراسیون رادُن نیز افتتاح خواهد شد؛ این آزمایشگاه در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه منحصر به فرد است.

منبع: سایت اطلاع رسانی شبكه خبر

 ما مي توانيم ....

دوشنبه 18/11/1389 - 22:38 - 0 تشکر 280679

** خبر **

سایت پسماندهای هسته‌ای ایجاد شد/ جزئیات دفع زباله نیروگاههای هسته‌ای
پسماندهای هسته ای دارای مواد پرتوزایی چون سزیم و ایریدم هستند و کشورها به منظور جلوگیری از خطرات زیست محیطی آن به مدیریت پسمانداری هسته ای توجهی ویژه دارند که در این راستا پژوهشگران کشور نیز اقدام به راه اندازی سایت پسماندهای هسته ای کردند.


به گزارش خبرنگار مهر، نیمه عمر یکی از مهمترین کمیت های مواد رادیواکتیویته است و به مدت زمانی گفته می شود که ماده پرتوزا به نصف مقدار اولیه خود بر اثر واکنشها پرتوزا تقلیل یابد. تحقیقات نشان ‏می دهد که از هر یک میلیون اتم پلوتونیوم218 موجود در یک نمونه تازه تهیه شده از ماده ‏رادیواکتیو پس از 20 دقیقه فقط حدود 10 هزار اتم پلوتونیوم باقی می ماند و بقیه به ‏اتمهای سرب 214 و محصولات نوزاد آن مبدل می شوند.

از این رو با توجه به شدت و نوع مواد پرتوزا، پسماندهای هسته ای به سه سطح پسماندهای سطح پایین، پسماندهای سطح متوسط و پسماندهای سطح بالا تقسیم می شوند که هر کدام از این پسماندها باید با استفاده از روشهای خاصی دفع شود تا آلاینده های زیست محیطی را منجر نشود.

هر چند که به گفته معاون سازمان انرژی اتمی، زباله هسته ای در کشور از نوع سطح پایین است ولی محققان این حوزه به منظور دفع صحیح این نوع پسماندها اقدام به طراحی و ساخت سایت پسماند هسته ای کردند تا در آینده پسماندهای ناشی از فعالیت های صنعتی و پزشکی در این سایت دفع و انبار شوند. 

مهندس ناصر راستخواه معاون سازمان انرژی اتمی و رئیس مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه این مرکز در همه زمینه های پرتوزا ضوابطی را تعیین کرده است اعلام کرد که 80 درصد از مواد پرتوزا در بخشهای کشاورزی و بخشهای پزشکی به ویژه در بخشهای رادیولوژیها، رادیو تراپی و پزشکی هسته ای مصرف می شود و هر کدام از این بخشها دارای ضوابط موبوط به دفع پسماندهای هسته ای هستند.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر زباله های هسته ای در کشور وجود ندارد خاطر نشان کرد: زباله های هسته ای موجود در کشور منحصر به زباله های بیمارستانی ناشی از پزشکی می شود ضمن آنکه چشمه هایی که برای کاربردهای صنعتی فعال می شوند نیز دارای زباله های هسته ای هستند.

رئیس مرکز نظام ایمنی هسته‌ای کشور، این دسته از زباله ها را از نوع زباله های سطح پایین توصیف کرد و ادامه داد: مراکز پزشکی هسته ای و صنعتی بر اساس مجوزهایی که از شرکت پسمانداری سازمان انرژی اتمی دریافت کرده اند ملزم به دفع زباله های هسته ای خود بر اساس ضوابط مربوط هستند.

راستخواه به زباله های هسته ای نیروگاه های هسته ای اشاره کرد و به مهر گفت: زمانی که نیروگاه های هسته ای وارد چرخه زندگی می شود، چندین نوع پسماند تولید می شود که ناشی از فیلترها، نشتی های احتمالی و عملیات شستشو می شود.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر زباله های هسته ای تولید نشده است خاطر نشان کرد: با توجه به توسعه فعالیت ها در نیروگاه های هسته ای تا ظرف دو سال آینده انتظار تولید زباله های هسته ای می رود که پیش بینی های لازم برای دفع آن در نظر گرفته شده است.

معاون سازمان انرژی اتمی از ایجاد سایت کشوری دفع زباله های هسته ای خبر داد و ادامه داد: در حال حاضر سایتهای فعال در حوزه فناوری هسته ای دارای سایتهای دفع پسماند هستند ولی پس از ایجاد سایت پسماندهای کشور، دفع زباله های هسته ای که از نوع زباله های سطح پایین هستند در این ساختگاه صورت می گیرد.

راستخواه با اشاره به شرایط دفع زباله های هسته ای خاطرنشان کرد: برای دفع پسماندهای هسته ای در دنیا روشهای مختلفی وجود دارد. پسماندهای متوسط و سطح بالا معمولا در زیر زمین دفع می شود که قبل از دفع لازم است این پسماندها متراکم شوند تا فضای کمتری را اشغال کنند. ضمن آنکه لازم است عملیاتی بر روی آن انجام شود تا از انتشار آن به محیط زیست جلوگیری شود.

وی با تاکید بر اینکه این مواد هرگز قابل بازیافت نیستند ادامه داد: زمانی که مواد پرتوزا به عنوان پسماند معرفی می شوند قابل بازیافت نیستند و باید از چرخه خارج شوند.

رئیس مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور، مواد آلاینده موجود در پسماندهای هسته ای را مربوط به نوع فعالیت های مراکز دانست و توضیح داد: در بخش صنعتی، پسماندها حاوی موادی چون "سزیم"، "کبالت"، و "ایریدیم" هستند. این مواد، مواد رادیواکتیو است که دارای نیمه عمرهای متفاوتی هستند.

راستخواه با تاکید بر اینکه پسماندهای پزشکی هسته ای دارای نیمه عمرهای کمتری هستند، اظهار داشت: کبالت دارای نیمه عمر 5 ساله است که در هر نیمه عمر از شدت پرتوزایی آن کاسته می شود. "سزیم" نیز دارای نیمه عمر 30 ساله است و "ایریدیم" از نیمه عمر 74 روزه برخوردار است.  

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 20/11/1389 - 23:24 - 0 تشکر 281597

** خبر **
ژنراتور استرانسیوم 90 / ایتریم 90 برای اولین بار در کشور تولید شد

برای اولین بار در کشور، طراحی و ساخت ژنراتور هسته ای استرانسیوم 90 / ایتریم 90 (y90 / sr90) به همت پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ایران تحقق یافت.

به گزارش خبرگزاری مهر، کیفیت خلوص این ژنراتور در مقایسه با محصول مشابه خارجی در سطح بالاتری قرار دارد.

مزیت اصلی این ژنراتور، کاربردهای درمانی رادیوایزوتوپ تولیدی توسط آن است. از جمله کاربردهای درمانی ایتریم 90 می توان به درمان سرطان های پروستات، سینه،تخمدان، سلول های کبدی و درمان لنفوم غیرهوچکینی،التهاب مفاصل و تومورهای عصبی –درون ریز اشاره کرد. در واقع انرژی مناسب پرتوی بتای این رادیودارو آن را برای درمان انواع تومورها و سرطان ها  متمایز از سایر رادیوایزوتوپ ها می سازد.

بنا براین گزارش این رادیودارو همچنین درمان بیماری لوسمی(سرطان خون) و متاستازها و غدد سرطانی بزرگ را ممکن می سازد.

همچنین ناچیزبودن پرتوی گامای ایتریم 90، دیگر ویژگی بسیارارزشمند این رادیودارو است که منجر به کاهش عمده عوارض جانبی برای بیماران در مقایسه با روش ها و رادیوداروهای متداول است.

براساس این گزارش به علت بالا بودن نیمه عمر رادیوایزوتوپ مادر (استرانسیوم 90) در این ژنراتور که حدود 29 سال است می توان سال های متمادی با تولید ایتریم 90 از آن استفاده کرد.

از مهمترین ویژگی های متفاوت این ژنراتور نسبت به روش های مشابه دیگر عدم وجود حامل در کنار ایتریم 90 می باشد که امکان نشاندار کردن مستقیم کیت های مربوطه را فراهم می کند. از دیگر قابلیت های ویژه آن میزان نفوذ بیشتر در مقایسه با گسیل کننده های گاما که محدوده نفوذ آنها کوتاه است ، می باشد.

واردات رادیوداروی ایتریم 90 ازخارج با توجه به نیمه عمر کم آن (64 ساعت) اقتصادی نبوده و بدین لحاظ تولید آن در کشور صرفه اقتصادی بالایی را داراست.

روابط عمومی سازمان انرژی اتمی آورده است: با توجه به نوین بودن فناوری این ژنراتور در جهان و تولید کنندگان انحصاری آن می توان با توسعه تولیدات وابسته به این رادیودارو، در زمینه صادرات انواع رادیوداروها در منطقه و دنیا ایفای نقش نمود.

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 20/11/1389 - 23:28 - 0 تشکر 281599

**‌ خبر **
رادیوداروی بومبزین - گالیوم67 با ترکیبی جدید تولید شد

برای اولین بار در دنیا رادیوداروی بومبزین-گالیوم67 با ترکیبی جدید در پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، صنعتی و پزشکی کرج وابسته به پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ایران تولید شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل ازروابط عمومی سازمان انرژی اتمی این رادیودارو قادراست به تومورهایی همچون تومورهای پروستات، شش، سینه و کولون که تعداد زیادی گیرنده بومبزین و گیرنده پپتید آزاد کننده گاسترین دارند متصل شده و جهت تصویربرداری از این تومورها استفاده شود.

رادیونوکلید مورد نظر جهت نشاندارسازی ترکیب گالیوم-67 بوده که از سیکلوترون موجود در پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، صنعتی و پزشکی کرج تولید می شود.

بنا بر این گزارش علاوه بر این با توجه به طرح ملی تولید ژنراتور گالیوم-68 در پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، در صورت تهیه و در اختیار گذاشتن آن، اولین داروی پپتیدی PET در کشور خواهد بود که نتایج بهتری نسبت به تصویربرداری کنونی با تکنسیوم خواهد داشت.

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 20/11/1389 - 23:33 - 0 تشکر 281601

** خبر **
در دانشگاه تربیت مدرس محقق شد
مطالعه و شبیه‌سازی تبدیل زباله‌های هسته‌ای با استفاده از لیرزهای پرتوان
پژوهشگران بخش فیزیک دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس طی تحقیقی به مطالعه و شبیه‌سازی تبدیل زباله‌های هسته‌ای با استفاده از لیرزهای پرتوان پرداختند.

به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، رویا محمودخانی کارشناس ارشد فیزیک گرایش اتمی - مولکولی اظهار داشت: اخیراً با ساخته شدن لیزرهای تیز پرقدرت و امکان ایجاد الکترون‏های پرانرژی با استفاده از  این لیزرها، ایده تبدیل زباله‏های هسته‏ای با لیزر مد نظر قرار گرفته است.

وی در تشریح طرح پژوهشی خود اظهار داشت: در این پایان‏نامه تبدیل برخی از زباله‏های هسته‏ای (شامل 90Sr، 93Zr، 107Pd، 113mCd، 126Sn، 129I، 135Cs، 137Cs و 151Sm) با استفاده از یک لیزر پرتوان مورد مطالعه و شبیه‏سازی قرار گرفته است كه تولید طیف فوتون‏های گامای مورد نیاز برای برهم‏کنش فوتون با هسته از طریق دو مکانیزم تابش ترمزی و پس‏پراکندگی کامپتون مورد بررسی قرار گرفته است.

پژوهشگر دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: در فرآیند تابش ترمزی به واسطه برهم‏کنش یک لیزر با شدت بالا با یک هدف جامد، الکترون‏های نسبیتی تولید می‏شوند كه این الکترون‏های با انرژی بالا بواسطه فرایند تابش ترمزی در اثر برهم‏کنش با یک هدف با عدد اتمی بالا، فوتون‌های گاما تولید می‏کنند.

وی با بیان اینكه برهم‏کنش فوتون‌های گاما با یک ایزوتوپ رادیواکتیو می‏تواند منجر به تبدیل هسته‏ای شود افزود: در مکانیزم پس‏پراکندگی کامپتون، باریکه فوتون‏های پرانرژی توسط پراکندگی کامپتون یک لیزر از روی الکترون‏های شتاب داده شده، تولید می‏شوند.

محمود خانی تصریح كرد: با برخورد فوتونهای گامای تولید شده از دو مکانیزم فوق با هسته‏های رادیواکتیو، ایزوتوپ‏های خطرناک و رادیواکتیو به ایزوتوپ‏های پایدار یا با نیمه‏عمر پایین تبدیل می‏شوند.

وی در پایان تاکید کرد: نتایج این شبیه‏سازی نشان‏دهنده مناسب‏تر بودن مکانیزم تابش ترمزی با استفاده از لیزرهای پرفدرت با شدت W/cm2 1020 و بالاتر برای ایجاد تبدیل هسته‏ای در مقایسه با استفاده از روش پس‏پراکندگی کامپتونی است.

گفتنی است این پژوهش با راهنمایی دکتر احمد مشاعی عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد.
منبع: snn.ir

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 21/11/1389 - 17:30 - 0 تشکر 281777

** خبر **

ایران به جمع 5 کشور دارنده دستگاه گداخت هسته ای پیوست


ایران با طراحی و ساخت دستگاه گداخت هسته ای به روش محصورسازی الکتروستاتیکی اینرسی با نام‏‎ IR-‎IECF ‎که در پژوهشکده فیزیک پلاسما و گداخت هسته ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ‏ایران انجام شده است، به عنوان ششمین کشور دارنده این فناوری در دنیا دست یافت.

به گزارش خبرگزاری مهر، دستگاه گداخت هسته ای در بهار سال 89 در این پژوهشکده طراحی و ساخته شده و در زمستان 89 ثبت اختراع ‏شده است. پیش از این کشورهای آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و فرانسه، به این فناوری دست یافته بودند. ‏کشور آمریکا در حال حاضر با این روش در صدد انجام واکنش گداخت هسته ای پیشرفته پروتون بور می باشد‏‎. ‎
از جمله مزایا و قابلیت های این دستگاه می توان به محصورسازی یون ها به روش الکتروستاتیکی در مرکز دو ‏کره هم مرکز، بیشینه ولتاژ کاری 135 کیلو ولت، بیشینه جریان الکتریکی 250 میلی آمپر، مقاومت الکتریکی  ‏پلاسما بیش از 1 مگا اهم، انجام واکنش گداخت هسته ای‎ D-D ‎بصورت پیوسته، گسیل پیوسته بیش از6 ‏‏10نوترون در هر ثانیه  در اثر فرایند گداخت هسته ای‎  D-D ‎و  امکان انجام گداخت هسته ای با هر سه نسل ‏سوخت های گداخت هسته ای است‎. ‎

دستگاه‎ IR-IECF ‎کاربردهای بسیاری دارد که این کاربردها کمک زیادی به فعالیت های علمی کشور خواهد ‏کرد. استفاده از این دستگاه تنها روش در جهان است که قابلیت انجام گداخت هسته ای پیوسته‎  p-11B ‎را ‏بصورت فرایند‎ Radiation-Free ‎دارد.‎

دستگاه گداخت هسته ای چشمه پیوسته نوترونی، چشمه پیوسته پروتون و چشمه پالسی و پیوسته اشعه ایکس سخت ‏را تولید می نماید.

ایزوتوپ ها و رادیو ایزوتوپ های پزشکی برای تشخیص و درمان سرطان ها ، تریتیم و هلیوم 3  و سنگ ها و ‏جواهرآلات اتمی محصولاتی هستند که به وسیله دستگاه میتوانیم آنها را تولید نماییم.‎

از دیگر قابلیت های ارزشمند دستگاه‏‎ IR-IECF  ‎می توان به فعال سازی نوترونی، فعال سازی پروتونی، ردیابی ‏مواد منفجره پیشرفته، از بین بردن پسماندها و زباله های هسته ای با نیمه عمر بالا حاصل از فرایند های شکافت ‏هسته ای، استحاله و از بین بردن مواد رادیواکتیو که عدد اتمی بالایی دارند، رادیو درمانی، بررسی خواص ‏الکتریکی ، اپتیکی و مکانیکی جامدات، استرلیزه کردن تجهیزات پزشکی و صنایع غذایی، شناسایی و از بین ‏بردن زباله ها و پسماندهای شیمیایی که به روش های دیگر امکان پذیر نمی باشد، نیروی پیشران سفینه های ‏فضایی که در صنایع هوا فضا و موشکی کاربرد فراوانی دارد و راکتور تحقیقاتی گداخت هسته ای اشاره کرد‎.

منبع: خبرگزاری مهر

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 21/11/1389 - 20:0 - 0 تشکر 281809

** خبر **

مجموعه گداخت لیزری توسط متخصصان داخلی طراحی و ساخته شد‎


سیستم لیزری‎ Nd:Glass ‎با خروجی 100 ژول در‏‎ ‎پژوهشکده ‏فیزیک پلاسما و گداخت هسته ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی‎ ‎اتمی ایران طراحی و ساخته شد‏‎.


به گزارش خبرگزاری مهر، در این طرح که به همت متخصصین پلاسما و گداخت هسته ای با موفقیت به انجام رسیده است دستیابی به فناوری ‏طراحی و ساخت تارگت های پلیمری و شیشه ای محقق شده و در زمینه همجوشی هسته ای به روش محصور ‏سازی اینرسی به کمک باریکه های لیزر نیز تحقیقات گسترده ای با موفقیت انجام شد.‏

با دستیابی به فناوری نخستین مجموعه لیزری کشور فرصت مطالعه و پژوهش در زمینه برهمکنش لیزرهای پر انرژی و ‏پر توان با ماده بوجود آمده است که علاوه بر حاصل آمدن تجربه و شناخت عملی در مورد ساز و کارهای محصور سازی ‏پلاسمای چگال به روش اینرسی و انجام همجوشی هسته ای و کسب دانش فنی ساخت تاسیسات لیزری پر توان ، ‏بستر مناسب جهت انجام گداخت هسته ای، طراحی و ساخت تسهیلات گداخت هسته ای، طراحی و ساخت راکتور ‏آزمایشی گداخت هسته ای اینرسی در کشور فراهم می شود.‏

مهمترین کاربردهای سیستم لیزری ‏Nd:Glass‏ دستیابی به طراحی و ساخت راکتور مولد برق از طریق فرآیندهای ‏گداخت هسته ای محصورسازی اینرسی، دستیابی به لیزرهای پرقدرت و پرانرژی ، دستیابی به سوخت دوتریم و ‏تریتیم و سوخت های غیر اکتیو تارگت، کاربردهای راهبردی و ارتقاء تراز قدرت ملی می باشد.‏

شایان ذکر است مهمترین  تجربه  منظم  در زمینه  استفاده از لیزر برای گداخت هسته ای  به کشور آمریکا تعلق دارد ‏که با  تجربه هفت ساله درزمینه ساخت یک خانواده از لیزرهای حالت جامد از اوایل دهه 1970 آغاز می شود که در آن ‏سیستم  ‏Janus‏ با  انرژی خروجی حدود 80  ژول  و  یک باریکه  در سال 1974 در آزمایشگاه ملی لارنس لیور مور ‏ساخته شد و سنگ بنای ارتقاء و ساخت  سه سیستم گداخت لیزری‏Cyclops ‎،‏Argus ‎، ‏Shiva‏  بر آن قرار گرفت . ‏

مشکلات موجود به تدریج با افزایش انرژی خروجی تا  ‏kJ  2‎‏ در سیستم  ‏Argus‏  به خوبی شناخته و مرتفع شد و ‏آخرین عضو این خانواده  ، ‏Shiva‏  ، در واقع مجموعه ای متشکل از تمام تجربیات کسب شده بر روی  ‏Argus‏ است.‏

سیستم ‏Shiva‏  بزرگترین تسهیلات گداخت لیزری دنیا در دهه 1970 میلادی بود که تا سال 1981 از آن استفاده شد ، ‏این سیستم  با 20 باریکه لیزر  هر یک با  انرژی حداکثر  ‏J750‎‏  و قطر هر باریکه   ‏cm 20‎‏ به حداکثر توان قله    ‏TW 28‎‏ ‏دست یافت و  رکورد  تعداد کل نوترونهای حاصل از همجوشی هسته ای با استفاده از سیستم ‏Shiva ‎، ‏‎1010 ×  3.3‎‏ ‏نوترون و چگالی سوخت   50> می باشد.‏

تسهیلات گداخت  لیزری ‏NOVA‏   با   ‏kJ80‎‏  انرژی خروجی کل و 10 باریکه  هریک  به قطر   ‏cm 40‎‏ در سال 1984 راه ‏اندازی شد  و سپس انرژی خروجی آن با ارتقاء سیستم تا  ‏kJ  100‎‏~ افزایش یافت . حداکثر کل تعداد نوترونهای ثبت ‏شده با سیستم ‏NOVA‏ در حد  1013 نوترون می باشد که با تپ ‏kJ20‎‏ با پهنایns 1‎‏ از طریق  هماهنگ سوم  ‏باریکه اصلی  در طول موج  ‏‎µm  35/0‎‏ بر روی هدف کروی  به قطر ‏mm  1‎‏  با سوخت  ‏DT‏ و فشار داخلی   ‏atm10‎‏ ‏بدست آمد. سیستم   ‏NOVA‏  ارتقاء یافته ، تا اواخر دهه 1990 میلادی مورد استفاده قرار گرفت .‏

در سال 1996 پروژه ساخت تسهیلات ملی گداخت 1(‏NIF‏)  مورد تصویب کنگره آمریکا  قرار گرفت و یک برنامه ده ساله ‏برای تکمیل آن در نظر گرفته شد. ‏NIF‏ به همراه  سیستم لیزری مشابهی به  نام  ‏LMJ  2‎‏ هر یک با انرژی خروجی   ‏MJ 8/ 1‎‏ برروی هارمونیک سوم  در طول موج   ‏‎µm  35/0‎‏ بزرگترین  پروژه های  ساخت سیستم های لیزری  از آغاز  ‏اختراع لیزر  تاکنون  به شمار می روند . اولین تجربه  با یکی از باریکه های خروجی ‏NIF‏ در سال 2004  انجام  شده ‏است در سال 2010، ‏NIF‏ به انرژی ‏MJ 3/ 1‎‏ رسید و  قرار است در سال 2011  سیستم به حداکثر توانائی خود دست ‏یابد.

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 27/11/1389 - 22:16 - 0 تشکر 285126

** خبر **

مطالعات دستیابی به انرژی همجوشی هسته ای در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسمای دانشگاه آزاد اسلامی با موفقیت انجام شد


برای نخستین بار در دنیا،مطالعات دستیابی به انرژی همجوشی هسته ای از نوع بدون رادیواکتیو در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسمای دانشگاه آزاد اسلامی( PPRC)با همکاری محققان کشورهای آمریکا، چین و استرالیا با تایید مجامع علمی دنیا با موفقیت به پایان رسید.

به گزارش آنا، گداخت هسته ای توسط لیزرهای پر قدرت و روش ICF یکی از موفق ترین روش های دسترسی به انرژی بی پایان همجوشی هسته ای است که در کشورهای پیشرفته و صنعتی دنیا بودجه های فراوانی برای دستیابی به آن هزینه می شود که هم اکنون در دانشگاه آزاد اسلامی به نتایج ثمر بخشی رسیده است و برای دستیابی به نتیجه این مطالعات به ساخت لیزرهای پرقدرت اقدام می شود.
این تحقیقات تحت نظارت علمی دکتر محمود قرآن نویس ریاست مرکز و دکتر نادر عزیزی و دکتر بابک مالکی نیا انجام شده است.
از موفقیت های دیگر این مرکز فعالیت در زمینه MCF ، یا گداخت به روش نگهداری پلاسما با میدان مغناطیسی است.
به گزارش آنا،این مرکز یکی از 16 مرکز مهم ثبت شده دنیا می باشد که زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیت دارد و تنها مرکز فعال خاورمیانه نیز محسوب می شود که با موفقیت اخیر توانسته عضو ایتر شود.
مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما از سال 1373 فعالیت های تحقیقاتی کاربردی خود را در زمینه های فیزیک اتمی ملکولی (پلاسما، لیزر و بیوفوتونیک) و فیزیک حالت جامد ( فیزیک سطح و لایه های نازک، نیمه هادی ها و نانوتکنولوژی و ... ) و فیزیک ذرات بنیادی ( نظری) آغاز نموده و در حال حاضر با توجه به برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور همکاری گسترده ای را با دانشگاه ها و سایر مراکز تحقیقاتی داخل و خارج کشور به عمل می آورد.
در این میان مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما واحد علوم و تحقیقات ، در جهت اعتلای نام دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه چاپ مقالات در ژورنال های ISI، شرکت و ارائه مقاله در کنفرانس های معتبر بین المللی و طرح های پژوهشی مختلف داخلی و بین المللی در حال فعالیت می باشد و عملکرد چند سال گذشته مرکز حاکی از روند تصاعدی فعالیت های علمی ثبت شده در آن می باشد.
به گزارش آنا،مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما به منظور تبادل و انتقال تجربه های علمی و پژوهشی ، قراردادهای همکاری متعددی را با مراکز تحقیقاتی و پژوهشی داخلی و خارجی منعقد نموده است که از آن جمله همکاری با مرکز تحقیقات با آژانس بین المللی انرژی اتمی (ژنو)،انستیتو تکنولوژی کورچاتوف روسیه، انستیتو تکنولوژی انرژی اتمی و مرکز تحقیقات فیزیک دانشگاه نیهون ژاپن، مرکز تحقیقات فیزیک نظری تریست ایتالیا، مرکز تحقیقات انستیتو فیزیک پلاسما شهر هیفی چین،آکادمی علوم چین ـ پکن، بخش فیزیک دانشگاه یونان و همچنین دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی داخل کشور می باشد.
گفتنی است ،تبادل اعضای هیأت علمی و دانشجویان به صورت دوره های کوتاه مدت، فرصت های مطالعاتی و انجام پروژه های مشترک علمی و تحقیقاتی از دیگر فعالیت های این مرکز می باشد.
منبع: آنا

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 28/11/1389 - 21:49 - 0 تشکر 285569

** خبر **

تست "حداقل بحرانی" در نیروگاه اتمی بوشهر انجام می شود

وزیر امور خارجه از انجام تست حداقل بحرانی در نیروگاه اتمی بوشهر در آینده ای نزدیک خبر داد.

علی اکبر صالحی در گفتگو با خبرنگار مهر در دیلم اظهار داشت: با انجام این تست فعل و انفعالات داخلی راکتور شروع شده و آرام آرام بخار و برق تولید می شود اما تولید برق به صورت پلکانی انجام می شود تا در مدت تعیین شده نیروگاه اتمی بتواند با همه توان هزار مگاوات برق تولید کند.

وی اضافه کرد: اکنون همه سوخت به راکتور منتقل و دریچه راکتور بسته شده و تست توربین و دیگر تستها هم انجام شده و شرایط به خوبی پیش می رود و با روسها نیز در تماس دائم هستیم.

صالحی گفت: در مراحل تست نیروگاه های اتمی هر از گاهی برخی تجهیزات نیاز به بازرسی دارد و برخی تجهیزات نیز ممکن است بخواهد تعویض شود اما شرایط نیروگاه از روند پیشرفت خوبی برخوردار است.

وی همچنین از اجرای طرح چند نیروگاه هسته ای در بوشهر در آینده نه چندان دور خبر داد و افزود: در برنامه جدید هسته ای طرح ایجاد آب شیرین کن هم برای بوشهر درنظر گرفته ایم که می تواند 300 هزار مترمکعب در روز آب شیرین کند.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 5/12/1389 - 18:31 - 0 تشکر 289907

** خبر **


مدیركل روس اتم با رییس سازمان انرژی اتمی دیدار كرد 

تهران - "سرگئی كرینكو" مدیركل روس اتم با "فریدون عباسی دوانی" رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت وگو كرد.

در بیانیه خبری سازمان انرژی اتمی ایران كه عصر پنجشنبه دراختیار ایرنا قرار گرفت؛ آمده است: در این دیدار كه روز سه شنبه گذشته برگزار شد؛ طرفین برنامه‌ها و مسائل مهم مربوط به آماده‌سازی نیروگاه اتمی بوشهر و ایجاد تمهیدات بیشتر در خصوص ایمنی این نیروگاه را مورد بحث و بررسی قرار دادند. 
در بخش از این مذاكرات ؛ طرفین از نتایج مثبت حاصله از آزمایش‌های انجام شده روی نمونه‌های روسی ارسال شده كه شامل ید و مولیبدن می شود؛ خبر دادند. 


لازم به ذكر است این نتایج مثبت، زمینه را برای انعقاد قرارداد تامین نیازهای دارویی ایران در حجم 100 كوری در هفنه برای مولیبدن و 15 كوری در هفته برای ایزوتوپ ید 131 فراهم خواهد كرد. 


كرینكو در این سفر با " علی اكبر صالحی " وزیر امور خارجه ایران نیز دیدار و گفت وگو و از صالحی به خاطر همكاری‌های مثبتی كه در زمان مسوولیت سازمان انرژی اتمی ایران داشته است؛تشكر و قدردانی كرد.


منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی

 ما مي توانيم ....

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.