• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 35607)
يکشنبه 4/11/1388 - 16:45 -0 تشکر 177802
خواص خوراکیها

سلام

برای جلوگیری از ایجاد مباحث متعدد و بدون پاسخ لطفا مطالب مرتبط با خواص میوه ها و سبزیجات و گیاهان رو در این تاپیک مطرح نمایید. ممنون

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 17/1/1391 - 3:52 - 0 تشکر 444609

خواص آب سبزه گندم



برای تهیه این نوشیدنی،‌ سبزه‌های گندم عید خود را درون دستگاه آب‌میوه‌گیری ریخته و با نوشیدن آب آن از خواص فراوان آن بهره ببرید.


سبزه گندم حاوی 70 درصد کلروفیل بوده که دارا بودن این خاصیت به تنهایی باعث شده تا این ماده غذایی به غذای فوق‌العاده‌ای تبدیل شود.


سبزه گندم غذای کاملی بوده و سرشار از ویتامین‌های C، E، K، و B کمپلکس است. در بخش مواد معدنی سرشار از کلسیم، کبالت، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، پروتئین، سدیم، سولفور و روی است.


این گیاه سحرآمیز لیست طولانی از آمینواسیدها را در خود جای داده - حدود 17 آمینواسید و 80 آنزیم شناخته شده.



بهترین روش دست یافتن به خواص فراوان این ماده غذایی، روش آبگیری آن است. مصرف حدود 50 گرم از این نوشیدنی انرژی شما را تأمین می‌کند.



برخی از خواص این نوشیدنی عبارتند از:


* از بروز بیماری آلزایمر پیشگیری می‌کند. نوشیدن منظم آن به طور قابل توجهی از ابتلای فرد به بیماری آلزایمر و دیگر مشکلات ذهنی پیشگیری می‌کند.


* برای درمان کم خونی توصیه می‌شود. این ماده غذایی از آن‌جا که حاوی مقدار فراوانی آهن است خون ساز بوده و تعداد گلبول‌های قرمز را نیز افزایش می‌دهد. با مصرف این نوشیدنی گلبول‌های قرمز در بدن شما بازسازی شده و فعالیت خود را دوباره از سر می‌گیرند و اکسیژن تازه را برای سطح بدن فراهم می‌کنند.


* خاصیت ضد التهابی دارد. این نوشیدنی با داشتن خواص قلیایی، برای افرادی که از بیماری‌های التهابی مانند استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید رنج می‌برند ماده غذایی مطلوبی، محسوب می‌شود.



* حاوی آنتی‌اکسیدان است. این نوشیدنی حاوی مقدار فراوانی آنتی‌اکسیدان بوده و آنتی اکسیدان‌ها با خنثی سازی رادیکال‌های آزاد فرآیند اکسیداسیون را متوقف می‌کنند.


با مصرف این نوشیدنی سبز از آلاینده‌های هوا مانند منواکسید کربن و دود سیگار کمتر آسیب می‌بینید.


* بوی بد دهان و بدن را از بین می‌برد. این ماده غذایی با سم‌زدایی سیستم لنفاوی، معده و روده،‌ کمک خوبی برای کاهش و حذف بوی بد دهان و بدن محسوب می‌شود.


* حاوی پروتئین است. نوشیدنی سبزه گندم، حاوی لیست طولانی از آمینواسیدها است که آجرهای ساختمان پروتئین را در بدن تشکیل می‌دهند.


* با سرطان مبارزه می‌کند. با داشتن مقدار عالی کلروفیل و بتاکاروتن در پیشگیری و مبارزه با سرطان موثر است. ترکیبات متنوع موجود در این گیاه سبز، عامل موثر و قوی آنتی‌اکسیدانی و ضد سرطانی هستند. طبق بررسی‌ها مصرف این نوشیدنی تا 40 درصد خطر پیشرفت سرطان را کاهش می‌دهد.



* برای دیابتی‌ها مفید است. این نوشیدنی با قابلیت تنظیم سطح قند خون، ماده غذایی مفیدی برای مبتلایان به دیابت محسوب می‌شود.


* برای کاهش فشارخون بالا مفید است. ترکیبات پروتئینی موجود در کلروفیل با کیفیت بالا، نقش مهم و موثری در کاهش فشارخون بالا ایفا می‌کنند.


* برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. مصرف منظم 4- 2 قاشق سوپ‌خوری از این نوشیدنی کمک خوبی برای تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد بود.


* برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مفید است. برای پیشگیری از پوسیدگی و تسکین درد دندان و نیز پیشگیری از خونریزی لثه و پیوره مصرف این نوشیدنی توصیه می‌شود.


* موجب تناسب اندام می‌شود. از آن جا که این نوشیدنی حاوی مواد مغذی، مفید و فراوانی است از ولع در خوردن غذا و پرخوری پیشگیری کرده که به نوبه خود در کاهش وزن مفید است.


طبق بررسی‌ها مصرف این نوشیدنی تا 40 درصد خطر پیشرفت سرطان را کاهش می‌دهد



هشدار


اگر شما از جمله افرادی هستید که نسبت به خوردن گندم آلرژی دارند مصرف این نوشیدنی را از مقدار کم (یک قاشق چای‌خوری در روز) شروع کنید و در صورت بروز آلرژی از مصرف آن خودداری کنید.



دوشنبه 28/1/1391 - 1:42 - 0 تشکر 446574


خواص درمانی کرفس



پتاسیم موجود در کرفس علاوه بر تحریک ادرار باعث کاهش فشار خون می‌شود و به همراه گوگرد موجود در آن بیش از همه برای بیماران مبتلا به نقرس و افرادی که از دردهای مفصلی و روماتیسم رنج می برند، توصیه می‌شود.


کرفس دارای خواص بسیاری است، آیا از خواص درمانی این سبزی آگاهی دارید؟ کرفس بهترین ماده غذایی برای برطرف کردن عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا از طریق ضدعفونی مجاری ادراری است.

به گزارش همشهری آنلاین، کرفس سلطان سبزی‌هاست و تمام بخش‌های این گیاه مفید و شفابخش است.


دانشمندان بر این عقیده‌اند که:


* کرفس بهترین ماده غذایی برای برطرف کردن عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا از طریق ضدعفونی مجاری ادراری است، همچنین وجود روغن‌های فرار در کرفس علاوه بر ایجاد عطر خوشایند این گیاه،باعث گشاد شدن مجاری کلیه می‌شوند و دفع اسید اوریک را تسهیل می‌کند.


* تجربه نشان داده است که کرفس و غذاهای حاوی آن بوی بد دهان را از بین می‌برد که احتمالاً به دلیل ترکیب موادی که در معده تولید می‌شوند با مواد معطر کرفس است.این گیاه حاوی ویتامین (ث) زیادی است و به همین دلیل مصرف آن به تقویت لثه ها کمک کرده و از بروز بیماری اسکوربوت پیشگیری می‌کند.مصرف کرفس همچنین به افراد کم خون،توصیه می‌شود.


* اسیدهای چرب فرار موجود در این گیاه،محرک اشتهاست.


* پتاسیم موجود در کرفس علاوه بر تحریک ادرار باعث کاهش فشار خون می‌شود و به همراه گوگرد موجود در آن بیش از همه برای بیماران مبتلا به نقرس و افرادی که از دردهای مفصلی و روماتیسم رنج می برند، توصیه می‌شود.


* این گیاه دارای خاصیت ضدمیکروبی است و در بهبود آسم و سرماخوردگی‌های ریوی مناسب است.آب کرفس به صورت غرغره برای رفع گلو دردهای خشک به دلیل خاصیت ضدعفونی کننده اش مفید است.همچنین آلودگی میکروبی ضعیف در روده نیز در اثر تریپین از بین می‌رود.


* این گیاه حاوی درصد بالایی فیبر است،بنابراین ملین بسیار مناسبی به شمار می‌آید و مصرف برگ و ساقه های کرفس در مورد کسانی که از ناراحتی های گوارشی نظیر یبوست رنج می‌برند بسیار نافع است.


* کرفس همچنین ضد نفخ است و تب را پایین می‌آورد.مصرف آن به خصوص به افراد درگیر با بیماریهای قلب و عروق و بالا بودن چربی‌های خون بسیار توصیه می‌شود،این گیاه از تصلب شرائین جلوگیری می‌کند.


* ویتامین B۶ و اسید پانتوتنیک موجود در آن به همراه منیزیوم و کلسیم اثر مثبتی در تقویت ماهیچه ها داشته و دارای اثرات شگرف در آرامش روانی است.


* نقش بسیار موثر دیگر این گیاه،تاثیر آن در کاهش وزن است؛به حدی که افرادی که از ۱ لیوان عصاره کرفس به همراه لیموترش به شکل هر روزه یا یک روز در میان در زمان استفاده از رژیم‌های کاهش وزن،بهره برده‌اند،یک تا دو کیلوگرم کاهش وزن علاوه بر میزان عادی داشته اند.


* در برخی از متون به اثرات مثبت کرفس در تقویت نیروی جنسی مردان اشاره شده است، البته این موضوع تاکنون به اثبات نرسیده است.


* این گیاه به دلیل دارا بودن مقدار زیادی آنتی اکسیدان از سوی محققین آمریکایی به عنوان یکی از ده ماده غذایی که می تواند با سرطان مقابله کند،نام برده شده است.همچنین مصرف آن به شدت به افراد درگیر با سنگ کلیه و سنگ های مجاری ادراری توصیه می‌شود.


* جوشانده این گیاه،گرفتگی صدا را درمان می‌کند و برای سرمازدگی مفید است.این گیاه حاوی فسفر بوده و در تقویت حافظه و ازدیاد هوش کارآمد است.در نسخ قدیمی به نقش افزایش دهنده شیر مادر، توسط این گیاه اشاره شده است.


* تخم کرفس نیز دارای خواص مفید بی شماری است.تخم این گیاه حاوی کلسیم بالاست که ممکن است نقش مهمی در کاهش فشار خون ایفا کند،


* این تخم ادرارآور بوده و یکی از بهترین داروها برای پاک کردن اسید اوریک در بدن است؛


* از این رو برای درمان نقرس و آرتروز و روماتیسم مناسب است.البته دانه کرفس در مواردی موجب سقط جنین می شود و به همین دلیل در دوران بارداری منع مصرف دارد.


* خوردن کرفس برای بیماران مبتلا به صرع نیز مضر است زیرا حملات آنها را تحریک می‌کند. همچنین در افرادی که به ورم کلیه مبتلا هستند،منع مصرف دارد.


* انواع کوهی این گیاه علاوه بر خاصیت ضددرد و التهاب،اثر کاهنده ای بر ترشح اسیدهای معده دارد.دانشمندان دریافته اند که مصرف گیاه کرفس کوهی ترشح اسید معده را کاهش می دهد و توصیه می‌کنند که افرادی که از ترشح زیاد اسید معده رنج می‌برند و به اصطلاح به زخم معده دچار هستند با وجودی که منع مصرف سبزیجات خام وجود دارد،به مصرف کرفس کوهی بپردازند. همچنین یکی از پزشکان به نام لئونس کارلیه (LEOCE CARLIER) برای درمان سرمازدگی،پاشویه و حمام گرم کرفس را تجویز و توصیه می‌کند.

دوشنبه 28/1/1391 - 1:53 - 0 تشکر 446579


گیاهی فوق العاده برای تقویت حافظه!




گیاه رزماری تحریک کننده مغز است که با رساندن خون سرشار از اکسیژن عملکرد مغز و قدرت حافظه را بهبود می‌بخشد.

سلامت نیوز: «رزماری» دارای گل‌هایی با رنگ‌های مختلف از جمله سفید، صورتی، قرمز، آبی و بنفش است که علاوه بر آشپزی، کاربرد دارویی زیادی دارد. در این مطلب به نقل از «هلث نیوز» به خواص این گیاه اشاره می‌کنیم.


*رزماری تحریک کننده مغز است که با رساندن خون سرشار از اکسیژن عملکرد مغز و قدرت حافظه را بهبود می‌بخشد.


* مصرف روزانه عصاره این گیاه به عملکرد کلیه‌ها بهبود می‌بخشد و با حفظ سدیم و پتاسیم باعث افزایش دفع ادرار می‌شود.


*خاصیت آنتی اکسیدان و ضدالتهابی دارد.


 *ماساژ دادن با روغن آن عضله را شل می‌کند و از شدت درد اسپاسم‌های مفصلی می‌کاهد. کافی است چند شاخه این گیاه را در شیشه حاوی روغن زیتون قرار دهید و شیشه را به مدت چند هفته در معرض نور خورشید بگذارید. هر بار مقدار مورد نیاز از این روغن را برای ماساژ گرم کنید.


*ماده‌ای به نام کارنوسل موجود در آن خاصیت ضدسرطانی دارد.


*قرن‌ها این گیاه داروی طبیعی میگرن بوده است که برای این منظور کافی است مقداری از این گیاه را در آب بجوشانید و به مدت ۱۰دقیقه سر خود را بخور دهید تا درد میگرن کاهش یابد.


*تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است.


*خاصیت قوی آنتی باکتریایی آن با باکتری هلیکوباکتر که زخم معده و عفونت ایجاد می‌کند، مقابله می‌کند.


*ناراحتی گوارشی مانند یبوست، سوءهاضمه و ناراحتی معده را برطرف می‌کند. *از دم کرده آن برای خوش بو کردن دهان استفاده می‌شود.

يکشنبه 15/5/1391 - 0:2 - 0 تشکر 491632

افکار نیوز: قرص‌های ویتامین A را فراموش کنید. این میوه نارنجی رنگ، ویتامین A مورد نیاز شما را تامین کرده و فواید بیشمار دیگری نیز برای سلامت پوست، پیشگیری از سرطان و مقابله با پیری دارد. اگر می‌خواهید بدانید چطور بیشترین استفاده را از این سبزیجات فوق‌العاده ببرید، با ما همراه باشید.

فواید هویج

۱. تقویت بینایی

تصور قدیمی که هویج برای چشم‌هایتان خوب است کاملاً درست است. هویج سرشار از بتا-کاروتین است که در کبد به ویتامین A تبدیل می‌شود. ویتامین A در قرنیه چشم به رودوسپین تبدیل می‌شود که رنگدانه‌ای بنفش رنگ لازم برای بینایی است.

بتا-کاروتین در برابر زوال ماکولا و آب‌مروارید ناشی از بالا رفتن سن نیز محافظت می‌کند. در یک تحقیق مشخص شد افرادیکه مقدار زیادی بتا-کاروتین مصرف می‌کنند، تا ۴۰ درصد کمتر در معرض زوال ماکولا قرار می‌گیرند.

۲. پیشگیری از سرطان

تحقیقات نشان داده است که هویج خطر بروز سرطان ریه، سینه و روده را کاهش می‌دهد. محققان به تازگی فالکارینول و فالکاریندیول را کشف کرده اند که خواص ضدسرطان در خود دارند.

فالکارینول ماده ضدآفت طبیعی است که توسط هویج تولید می‌شود تا از ریشه خود در برابر بیماری‌های قارچی محافظت کند. هویج یکی از تنها منابع متداول این ترکیب می‌باشند. یک تحقیق نشان داد که موش‌هایی که هویج می‌خورند تا ۳/۱ کمتر به سرطان مبتلا شدند.

۳. ضدپیری

محتوی بالای بتا-کاروتین بعنوان یک آنتی‌اکسیدان دربرابر تخریب سلولی ناشی از متابولیسم طبیعی بدن عمل می‌کند و پیر شدن سلول‌ها را کُندتر می‌کند.

۴. پوست سالم و درخشنده (از درون)

ویتامین A و آنتی‌اکسیدان‌ها از پوست دربرابر تخریب ناشی از نور خورشید محافظت می‌کنند. کمبود ویتامین A موجب خشکی پوست، مو و ناخن‌ها می‌شود. ویتامین A از ایجاد چین و چروک زودرس، آکنه، خشکی پوست، لکه، از بین رفتن یکدستی رنگ پوست جلوگیری می‌کند.

۵. ماده ضدعفونی‌کننده قوی

گیاه‌شناسان باور دارند هویج از بروز عفونت جلوگیری می‌کند. آن را می‌توان به صورت له‌شده، جوشانده یا خام بر روی زخم‌ها استفاده کرد.

۶. پوستی زیبا (از بیرون)

از هویج می‌توان بعوان یک ماسک پوستی ارزان و راحت استفاده کرد. فقط کافی است آن را رنده کرده و با کمی عسل مخلوط کنید.

۷. جلوگیری از بیماری قلبی

تحقیقات نشان داده است که رژیم‌های غذایی که در آن مقدار زیادی کاروتینوئید وجود داشته باشید، خطر بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. هویج نه تنها حاوی بتا-کاروتین است، بلکه آلفاکاروتین و لوتئین نیز در خود دارد. مصرف منظم هویج سطح کلسترول را نیز کاهش می‌دهد زیرا فیبرهای محلول موجود در هویج با اسیدهای صفرا پیوند می‌زنند.

۸. پاکسازی بدن

ویتامین A به کبد برای بیرون کردن سموم بدن کمک می‌کند. صفرا و چربی موجود در کبد را کاهش می‌دهد. فیبرهای موجود در هویج به تمیز کردن روده و تسریع حرکت موادزائد کمک می‌کند.

۹. دندان‌ها و لثه‌های سالم

هویج دندان‌ها و دهان شما را تمیز می‌کند. ذرات باقیمانده غذا را درست مثل مسواک یا خمیردندان از لای دندان‌هایتان بیرون می‌کند. هویج لثه‌ها را تحریک کرده و بزاق زیاد ترشح می‌کند که ایجاد اسید و باکتری سازنده کرم‌خوردگی دندان را متوازن می‌کند.

۱۰. پیشگیری از سکته

در تحقیقی که در دانشگاه هاروارد انجام گرفت مشخص شد که افرادیکه بیشتر از ۶ عدد هویج در هفته می‌خورند درمقایسه با آنهایی که در ماه فقط یک هویج یا کمتر می‌خورند، کمتر دچار سکته می‌شوند.

حقایقی جالب در مورد هویج

خرکوش‌ها عاشق خوردن هویج هستند اما نباید زیاد هویج بخورند.

به خاطر داشته باشید که خوردن یک عدد هویج توسط خرگوش برابر با خوردن بیشتر از ۲۰ هویج توسط ماست! آنها عاشق شیرینی هویج هستند و هویج برای دندان‌هایشان خوب است و قند سفید ندارد اما حتی مقدار زیاد قند طبیعی هم مشکلات گوارشی و دیابت ایجاد می‌کند.

هویج دومین سبزیجات پرطرفدار بعد از سیب‌زمینی به شمار می‌رود.

بزرگترین هویج بیشتر از ۱۹ پوند وزن و ۱۹ فوت طول داشته است.

بیش از ۱۰۰ نوع هویج وجود دارد.

بعضی از آنها بزرگند، بعضی کوچک و رنگ‌های متفاوتی هم دارد مثل نارنجی، بنفش، سفید، زرد و قرمز.

زنان انگلیسی در گذشته از برگ‌های هویج به جای گل و پَر روی کلاه‌هایشان استفاده می‌کردند.

چطور هویج بخوریم

موادمغذی موجود در هویج در کیسه‌های پروتئینی محفوظند که باید توسط گرما (پخته شدن) یا فعالیت مکانیکی (رنده کردن، آبمیوه کردن، جویدن درست) شکسته شوند.

پختن هویج در روغن یا پوره کردن یا آبمیوه کردن آن تا ۶۰۰ درصد قابلیت درسترسی و استفاده کاروتینوئیدها را افزایش می‌دهد.

چربی تا ۱۰۰۰ درصد به جذب کاروتینوئید به خون کمک می‌کند زیرا کاروتینوئیدها محلول در چربی هستند.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

دوشنبه 16/5/1391 - 1:3 - 0 تشکر 493483

تاریخچه کوتاه1

گیاه زعفران (Crocus sativus) برخلاف دیگر رستنیها، در پاییز به گل می نشیند. از زمانی که گلهای زیبای زعفران خودروی، در دامنه الوند (=اروند) و کوه های زاگرس در سرزمین باستانی ماد-در منابع اسلامی: جبال، جبل، قوهستان، کوهستان و کهستان-توجه بومیان را به خود جلب کرده، زمینه شناخت گیاه و خواص رنگی، عطری و خوراکی کلاله آن فراهم آمده و انگیزه کشت و پرورش آن ایجاد شده است. بحث و بررسی درباره نام اولیه زعفران، منشاء گیاه، نخستین مواضع کاشت، کهن ترین کاربردها و قدیم ترین مصرف کنندگان زعفران بسی دشوار و بغرنج است، چون منابع ایرانی عصر مادها و دوره هخامنشیان در حمله اسکندر و ویرانگری های مستمر پس از آن، از میان رفته و تنها سنگ نگاره ها و کتیبه هایی بر جای مانده است. با این همه، می توان براساس مضامین همین سنگ نگاره ها و موضوعات مندرج در آثار ارزشمند نویسندگان یونان و روم باستان درباره ایران و نیز معدود منابع پهلوی موجود از عهد ساسانیان، و مخصوصاً متون کهن دوران اسلامی و دیگر شواهد و مستندات، به بحث و پژوهش درباره پیشینه زعفران، منشا، نخستین نواحی کاشت، و مصارف آن در ادوار باستان و بعد از اسلام پرداخت.
قدیم ترین اسناد مکتوب بشری موجود، عبارت از هزاران لوح نوشته سومریان به خط میخی است که کشف آنها در بین النهرین (نام یونانی آن. Mesopotamia، عراق کنونی) از سال 1848/م آغاز شد. در این الواح نام برخی از گیاهان ثبت شده است. به نوشته گلین دانیل«هنوز تعداد کمی از لغات سومری مثل cane(نیشکر)...وsaffron(زعفران) در زبان انگلیسی به کار می رود»(2)جرج سارتن طی بحثی کلی درباره رستنی هایی که سومریان می شناخته ونام 250 گیاه را در الواح خود آورده اند، می گوید: «بعضی از نام ها، که ما امروز به کار می بریم از نام های سومری اشتقاق یافته است، ولی معلوم نیست که مقصود ما و مردم سومر و آشور، ازاین نام های مشابه، گیاه واحدی بوده باشد.ما، در اینجا نام چند گیاه را نقل می کنیم (و اصطلاح میخی را در میان پرانتز می نویسیم): سنا یا کاشی Kasu) cassia )، کاسنی یا شکوریاKurku) chicory )، زیره یا کمونKamunu)cumin )،زعفرانKurkanu)crocus )زوفاzupu)hysoop )...»(3)سومریان، قومی غیر سامی، از پیشگامان امورفلاحت، صنعت و تجارت بوده که در حدود 6000 سال قبل ، از یک منطقه کوهستانی به بین النهرین رفته و پایه های تمدن و امپراتوری خود را پی ریخته اند.
بعضی باستان شناسان، از جمله لوکاس، مسکن اولیه سومریان را ایران احتمال داده اند. (4)اگر واقعاً سومریان گیاه زعفران را می شناخته و مقصود آنها همین زعفران معروف خوراکی بوده است، آنها باید از نواحی کوهستانی منشأ گیاه زعفران در ایران، یعنی سرزمین ماد، به بین النهرین مهاجرت کرده باشند، شاید سومریان همان بومیان نخستین نواحی کوهستانی دماوند و مازندران بوده اند که به خاطر ابداعات و نوآوریهای شگفت به«دیو»شهرت پیدا کرده و عاقبت مغلوب شهریاران اساطیری ایران، معروف به پیشدادیان، از جمله جمشید گردیده و مجبور به مهاجرت از نواحی کوهستانی به بین النهرین شده اند. تازیخ افسانه ای ایران متضمن داستان های پیشدادیان و دیوان است که در منابع اوستایی پهلوی و متون کهن بعد از اسلام نقل شده و توسط کریستن سن مورد بررسی وتحلیل قرار گرفته است. (5)در اینگونه منابع، شناخت گیاهان خوشبوی و پرورش آنها از اقدامات شاهان پیشدادی به حساب آمده است. از باب نمونه در نوروزنامه(تألیف سال 495ق/1102م)، منسوب به عمر خیام نیشابوری، ضمن شرح چگونگی غلبه جمشید بر دیوان و پیدایی جشن نوروز ایرانیان، آمده است:
...دیوان را مطیع خویش گردانید و بفرمود تا گرمابه ساختند و دیبا[ابریشم]راببافتند و دیبارا پیش از ما«دیو بافت»خواندندی...و مشک و عنبر و کافور و زعفران وعود و دیگرطیبها [عطرها]او به دست آورد، پس در این روز که یاد کردیم جشن ساخت ونوازش نام نهاد...(6)
اقوام و ملل باستان با محصول زعفران یا نام محلی مصطلح در نواحی رویش و پرورش گیاه آن آشنا بوده اند. این نام ها در زبان های قدیم کم و بیش تلفظی شبیه به لغت سومری Kurk^anu دارد. در آشوری (آسوری):کورکانو/Kurk^anu (o،آرامی: کورکما/k^urkum عبری: کرکم/karkomثبت شده است. (7)واژه کرکم/karkum یا کرکم/kurkumنام زعفران در زبان پهلوی (فارسی میانه) عصر ساسانیان(حکومت226-651م)بوده که در متون پهلوی-چون بندهش و بندهش هندی-و فرهنگ های لغت پهلوی آمده است. (8)ابوریحان بیرونی نام سریانی زعفرانی راکُرکُما (korkoma) و عربی آن را کُرکُم ثبت کرده(9)، اما در ترجمه فارسی (حدود سال های 607 تا633ق/210تا1236م) نوشته بیرونی این جمله اضافه شده است«کرکم:گویند نباتی است که به زعفران ماند»(10)، که ظاهراً منظور زعفران وحشی یا خودرو است. در منابع کهن لغت عربی و عربی به فارسی کلمه کرکم به معنی زعفران آمده(11)و در برخی مأخذ به معرب بودن این کلمه از فارسی تصریح شده است.(12)
واژه کرکم پهلوی احتمالاً در عصر ساسانیان یا پیش تر از آن به نواحی کاشغر در چین رسیده است، چنانکه محمود کاشغری، لغوی ترکستانی، در سال 466ق/1073م، لغات ترکی کاشغری و معادل عربی آن را درفرهنگ خود ثبت کرده و در تعریف این کلمه نوشته است«کرکم: زعفران، و این لغت موافق افتاده است با عربی، زیرا عرب نیز آن را کرکم می نامد».(13)لغت کرکم در این نواحی دوردست قطعاً سابقه طولانی تری داشته و وام گرفته از واژه پهلوی عصر پارت ها یا ساسانی است. بار تولد لوفر در سال 1919م تالیفی عالمانه درباره روابط فرهنگی مدنی ایران و چین منتشر وشرح مبسوط با استناد به منابع کهن درباره زعفران آورده، واز جمله نوشته است:
به احتمال زیاد گیاه زعفران برای کشت از ایران به کشمیر برده شده است...سهم ایرانیان در پراکنش فرهنگ زعفران کاری در سرزمین های گوناگون را می توان به روشنی از نام تبتی زعفران استنباط کرد:
kum-kur،gur-kumوgur-gum که رد آن را می توان به سادگی در کرکم/kurkum یا کرکم/karkam پارسی یافت و نه در کن کما/kunkuma[به معنی زعفران]در سنسکریت. تبتی ها این واژه را به مغولستان بردند...عده ای ریشه این واژه پارسی (وپهلوی آن)، را سامی می دانند، اما به نظر جمعی دیگر ریشه سامی آن محل تردید است.(14)
از سوی دیگر داودانطاکی (وفات حدود 1008ق/1599م، اهل انطاکیه از بلاد عثمانی یا روم شرقی)، در کتاب داروشناسی خود به عربی، نام پارسی زعفران را کرکیماس [karkim^as]ثبت کرده (15)، و عقیلی خراسانی (در سال 185ق/1771م) نیز همین واژه فارسی را نام زعفران دانسته است (16). صاحب برهان قاطع (تألیف 1062ق/1652م) واژه فارسی کرکم (karkam) را به معنی زعفران ثبت کرده است(17).
همو و نیز صاحب فرهنگ جهانگیری(تألیف1028ق/1619م) تعریفی از این قرار نقل کرده اند: «کرکمیسه، نام گلی خوشبوی که چند رنگ می شود، بیشتر در کوه الوند باشد».(18)محمد معین با نقل همین تعریف در توضیح کرکمیسه /karkamisa=کرکمیشه /karkamida»نوشته است«با مراجعه به منابع و مأخذ این گیاه شناخته نشد»(19). بی گمان این گیاه همان زعفران خودروی دامنه های زاگرس و الوند-در نواحی همدان، بروجرد، نهاوند و کرمانشاه-بوده که در وجه کرکم بیشه /karkambisa معنا ومفهوم زعفران خودروی را در ماهیت لفظی خود داشته است. واژه کرکمیاس به معنی زعفران نیز گویشی از کرکبیسه است که تغییرات تلفظی آن را می توان به سهولت در وجوه کرکماس /karkam^a، کرکمس /karkama، کرکمیس /karkamis و کرکمیس/کرکمیسه پی گرفت. بر این اساس نام زعفران خوردوی در نواحی زاگرس و الوند، در سرزمین ماد باستان، کرکمیس یا کرکبیس/karkabisa(تحریف یا گوشی از کرکمیس) بوده و به کلاله خوراکی گل، یا در واقع محصول گیاه زعفران، کرکم گفته می شده است. از بحث لغوی به این نتیجه می رسیم که نام مفروض زعفران در زبان مادها و پارسی باستان مصطلح در عهد هخامنشیان کرکم یا کرکمیس و کرکبیس بوده یا اسامی گویشی شبیه به این نام ها داشته، که پس از معرفی زعفران به دیگر اقوام و ملل باستان، مطابق قواعد تلفظ زبانی آنان وجوه تسمیه کم و بیش مشابهی (به شرحی که گذشت) پیدا کرده است.
احتمالاً واژه کرکوس (Crocus در یونانی و کنکوما/kunkuma در سنسکریت به معنی زعفران ریشه در همان واژه مفروض ایرانی عهد مادها و هخامنشیان به معنی زعفران یا زعفران خود روی دارد.
مطابق بسیاری از شواهد و مستندات موجود مبدأ اولیه گیاه زعفران دامنه کوه های الوند و زاگرس در سرزمین ماد باستان-در نواحی همدان، بروجرد، نهاوند، رود اور، کرمانشاه تا نواحی اصفهان و قم-بوده است.
زعفران خودروی بعد از اسلام، تا حدود سده? ق/17م، با نام های محلی یا گویشی کرکبیس، کرکمیس، کرکمیسه وکرکیماس شناخته می شده که در منابع نیز آمده و اکنون با نام گویشی جوقاسم در بعضی از نواحی مزبور چندین موضع و روستا نام زعفران دارد که اسامی برخی از آنها در متون کهن آمده، در حالی که کشت زعفران در این نواحی در حدود 600 سال پیش منقرض شده است. علاوه بر این، شواهد ومستندات زیادی موجود است که دلالت بر وجود گیاه زعفران خودروی در عرصه پهناور ماد قدیم دارد که در اینجا به نقل و بررسی اهم آنها می پردازیم:
1.ابن فقیه همدانی، در حدود سال 290ق/903م، به استناد منابع قدیمتر، ضمن شرح اوصاف همدان، زعفران و کرکبیس (=کرکمیس: زعفران خودروی) را از جمله رستنی های جبال (سرزمین ماد باستان)برشمرده، وچکامه هایی از محمد بن بشار و وهب همدانی، با مضامین و تعبیراتی تمجیدآمیز در وصف خاک حاصلخیز و آب کوهستان الوند (اروند) وفراورده های این سرزمین، چون انگبین، شراب و زعفران، نقل کرده است. ضمن وصف منطقه روذراو (رودراور)، از نواحی سرزمین جبال در فاصله بین همدان و نهاوند، به فراوانی گیاه زعفران در این ناحیه اشاره می کند.(20)
2.محمدبن محمود طوسی، درسال 556ق/1161م، به استناد منابع کهن، کوهستان الوند (جبل اروند) را عظیم ترین کوه سرزمین قهستان (=جبال:کهستان) برشمرده و به رویش طبیعی گیاه زعفران در دامنه های آن اشاره کرده است.(21)
3.رشیدالدین فضل الله همدانی، طبیب و دانشمند اهل ناحیه زعفران خیز همدان در سال700ق/1300م، شرح نسبتاً مبسوطی درباره کشت و کار عملی زعفران نوشته است که به یقین در شمار قدیمی ترین آثار مکتوب جهانی در این زمینه باید باشد. او شرح کوتاه نیز درباره زعفران خودروی با نام گویشی مصطلح در نواحی همدان، یعنی کرکمیس آورده، اما کاتب تنها نسخه بر جای مانده از نوشته رشیدالدین فضل الله، کلمه کرکمیس را که برای اومهجور و ناشناخته بوده، حذف کرده است. در اینجا عیناً شرح و تعریف رشیدالدین فضل الله درباره زعفران خودروی را با قید نام گویشی آن در داخل کروشه[کرکمیس]نقل می کنیم:
...و[کرکمیس]مانند زعفران در اکثر زمین های ولایت سردسیر پاییزگاه در صحراها شکوفه می کند. بوی و رنگ وبیخ[پیاز=corm]آن همه به زعفران مانند است، لیکن گل[منظور کلاله کرکمیس است]آن نیک زرد نمی باشد، مانند زردی[کلاله]زعفران، وکم وبیش زرد می کند و هیچ فرقی نیست، مگر آنکه گل[کلاله]سرخ در میان آن نمی باشد و به نادر جائی که زمین آن نیکو می باشد، یکی یا دو شاخ سرخ در میان زرده [پرچم های]آن می باشد.واگر آن[کرکمیس]را از آن صحرا برکنند و باز نشانند وعمارت[آباد کردن زمین زراعتی با شخم دادن کود]بکنند گل[=کلاله]سرخ آن با آن پدید آید.(22)
4.ابوالفداء، به استناد نوشته حسن بن محمد مهلبی در کتاب العزیزی (تألیف سده4ق/10م)، از رویش زعفران در نواحی کرمانشاه (قرماسین،از شهرهای جبل) خبر داده است.(23)
5.یا قوت حموی در سال62ق/ 1224م و زکریا قزوینی وفات 682ق1283م)به رویش طبیعی گیاه زعفران در نواحی بروجرد اشاره کرده اند24، عبدالعلی بیرجندی (وفات934ق/1527م) نیز بر همین مطلب تأکید می کند«بروجرد شهری است به قریب همدان...ودر زمین آن زعفران خودروی بود».(25)
6.جیهانی(سده4ق/10م)ضمن وصف شهر نهاوند (از نواحی جبال)می گوید: «نهاوند بر کوهی نهاده است...وبدانجا زعفران است».(26)
7.یاقوت حموی در سال621ق/1224م، روذاور (رودراور) از نواحی نهاوند را با رودهای روان معرفی کرده که گیاه آن زعفران است؛ (27)
حمدالله مستوفی در سال74ق/1339م )درباره روداور می گوید«آبش از کوه الوند جاری است و زمینش مرتفع تمام باشد و در آنجا زعفران بسیار باشد و بدین سبب آن زمین را زعفرانی خوانند »(28)
8.دو قرن پیش، در سال18م/ 1222ق، مأمور فرانسوی به نام آ.دو پره/A.Dupre، درمسیر سفرش از همدان به اصفهان، از طریق کمیجان وکوکه (در4کیلومتری خمین)، در کوه های دربند (مشرف بر رود شور،در مسیر راه تهران به قم) -ورویش گل آن در فصل پاییز دارند، اما به علت منسوخ شدن نام کرکمیس یا کرکمیسه از آن با عنوان«گل وحشی»و لاله شش پریاد کرده(30)، یا آن را زعفران زراعی معمولی پنداشته اند(31). در حالی که در نواحی مورد بحث کشت زعفران در حدود سده8ق/13م منقرض شده است. (32)اکنون زعفران خودروی در دامنه های زاگرس در ارتفاع1000 تا2500 موجود است که در نواحی اراک، گلپایگان ودر برخی نواحی با نام جو قاسم شناخته می شود(33)، مناطق رویش آن درقدیم، بسی گسترده تر واز نظر انبوهی، با تراکم بیشتر بوده است. یکی از گیاه شناسان معاصرایران جای رویش زعفران جو قاسم را از کوه های آفتاب روی دالخانی (سنقز)، دامنه های بین همدانو کرمانشاه، ارتفاعات و دامنه های نواحی کرمانشاه، جیران بلاخ و کوه گرو (در 24 کیلومتری شمال غربی شیراز) مشخص کرده است.(34)گیاه جو قاسم شبیه زعفران معمولی (Crocussativusاست، گلپوش (Perianth) آن شامل سه گلبرگ (petal) و سه کاسبرگ (sepal) همشکل و همرنگ گلبرگ است که درون آن سه پرجم(stamen)و اندام مادگی (pistil)قرار دارد. اندام مادگی شامل تخمدان (Ovary) سه خانه متورم و خامه (stile)دراز و باریک منتهی به کلاله (stigma) با سه شاخه قرمز رنگ کوتاه است؛ کلاله سه شاخه جو قاسم کمتر از0/5 سانتیمتر و درزعفران معمولی2تا3 سانتیمتر طول دارد، و تفاوت عمده زعفران خودروی بازعفران زراعتی در همین است.
مطابق شرحی که گذشت، منشأ گیاهی زعفران دامنه های الوند و زاگرس در سرزمین باستانی ماد بوده که در متون کهن بعد از اسلام از آن با نام جبال یا کوهستان یاد شده است. صاحب حدودالعالم، در سال 372ق/98م، محدوده پهناور سرزمین جبال را -حد شمالی کوه دیلمان، جنوبی خوزستان، شرقی برخی از حدود پارس و کرکس کوه و بعضی نواحی خراسان و غربی آن برخی از حدود عراق و بعضی از حدود آذر آبادگان-مشخص کرده است. همو، در وصف«ناحیت جبال و شهرهای وی»می نویسند«ناحیتی است بسیار کشت و برز و آبادان، و جای دبیران و ادیبان، و بسیار نعمت؛ و ازوی کرباس، جامع ابریشم...و زعفران خیزد»(35).
دو شهر باستانی همدان و حلوان، ازکهن ترین شهرها و مراکز تمدنی جهان در سرزمین ماد بوده است که رویشگاه های طبیعی گیاه کرکمیس (زعفران خودروی) را در دامنه کوه های خود داشتند. در کتیبه های تیگلت پیلسر (Tiglath-paileser)شاه آشور، حدود 1100 پیش از میلاد، از همدان با نام آمدنه (Amadana) و در منابع یونانی با نام اکباتان اکباتانا (Ecbatana)آمده و کتسیاس/کتزیاس(Ctsias)مورخ و حکیم یونانی (طبیب دربار هخامنشی 415تا398پیش از میلاد) که پارسی را نیکو می دانسته در وجه اگبتنه (Agbatana) ثبت کرده است(36). با قیام اربکس (Arbaces) شاه ماد، در عصر اسر حدون (Asarhaddon)شاه آشور (مقتول به سال 681 پیش از میلاد) استان های حلوان (در منابع یونانی خالا/xala، نزدیک به سر پل زهاب کنونی) و همدان به تصرف مادها درآمد و سپس دیگر استان های آشور آزاد شد.(37)در این مراکز مدنی با پیشینه بسیار طولانی، با وجود عرصه پهناور رویشگاه گیاه کرکم یا کرکمیس، طبیعی به نظر می رسد که مردمان قومی این نواحی موفق به شناخت این گیاه شده و به کشت و پرورش آن توفیق یافته باشند؛ بنابراین، آشنایی اقوام و ملل باستان با زعفران و نام بومی محلی آن (کرکم یا کرکمیس یا کلمه ای مشابه) از طریق مراوده و آمد و شد به سرزمین ماد و مبادلات آنها با قوم ایرانی ماد آغاز شده است و پس از آنها پارس ها در همسایگی و قرابت قومی با آنان اشاعه دهنده این شناخت بوده اند. مستندات و شواهد تاریخی دلالت بر آن دارد که هخامنشیان (حکومت 536-331پیش از میلاد)مصرف کننده زعفران بوده و با خواص و خصوصیات خوراکی و غیره خوراکی آن آشنایی هایی داشته اند.
پولی ین/polyene(نویسنده نظامی یونانی، سده 2م) به استناد منابع عهد اسکندر (حکومت 336-323 پیش از میلاد)، در رساله حیله ها و فنون جنگی (Stratageremes) برنامه غذایی و 63 نوع مواد خوراکی مصرفی روزانه شاه و دربار هخامنشی، با قید مقدار هر یک،را-که بر روی ستونی مفرغی حک شده بود-ارائه داده است.در این فهرست مقدار زعفران مصرفی روزانه دربار هخامنشیان 2 مین (هر مین 498 گرم) ثبت شده است.(38)یوستی با ارائه فهرستی از انواع خوراکیهای روزانه داریوش از جمله«تافتونها و گرده های لطیف زعفران زده، که از سه جور گندم اعلای مصرف و یونان و سه قسم جو و گندم سیاه تهیه می شده»ذکر کرده است.(39)پلین/pline (طبیعی دان رومی ،23-79م) یادآور می شود که شاهان و مغ ها از مرهم (در واقع کرم زیبایی) عجیب-که از یک گیاه سیلیسی (نوعی جگن) با زعفران و چربی بدن شیر تهیه می شد-برای لطافت وزیبایی (پوست بدن ) به کار می برند.(40)
استفاده از روغن آرایشی زعفران دار، به پیروی از سنت های قدیم، در عصر پارت ها نیز معمول بوده و بانوان خوش پوش پارتی از آن بهره می گرفتند.(41)
تهیه عطر و بخور برای دربار هخامنشیان توسط متخصصان خبره انجام می گرفت. مطابق فهرستی که آتنه /Ithenee(خطیب یونانی سده 2-3م) از تعداد خدمه داریوش بدست داده، 14 نفر عطر ساز در دربار او بوده است.(42)برابر برخی مستندات در ایران باستان، برای خوشبو کردن فضای کاخ ها از زعفران، همچون عودکندر، به عنوان بخور استفاده می شده است. بر این اساس، مجمره های آتش یا دو بخوردان، که در سنگ نگاره های داریوش در تخت جمشید موجود است، دلالت بر استفاده از بخور در فضای کاخ های هخامنشی دارد و زعفران محصول ماد از جمله مواد بخور به حساب می آمد و دسترسی به آن برای ایرانیان آسان تر از عود و عنبر یا کندر بود. دو بخور دان جلوی داریوش در سنگ نگاره تخت جمشید را در تصویر سیاه قلم می توان ملاحضه کرد.(43)بعد از اسلام نیز به پیروی از سنت های کهن از زعفران به عنوان بخور استفاده می شده است، چنانچه در تاریخ طبرستان ضمن وصف مجلس بزم پر شکوه حسام الدوله اردشیر شهریار مازندران (حکومت 413-43ق/ 1022-1046م) آمده است. «میوه های خشک و تر پیش هر یک بر طبق های نهادندی، و به هر گام در پس قفای حرییفان فراشی با مجمره های زرین عود، عنبر و زعفران سوختند» .(44)
برخی مستندات حکایت از آن دارد که زعفران را بر ای تجارب یا حمل از مناطق زعفران خیز قدیم به دیگرشهرها، درون انبان جای می داده اند(45)(انبان عبارت از کیسه ای از پوست دور سته گوسفند یا بز است که پس از دباغی و عمل آوری برای ذخیره و حمل کالا به کار می رفت). در سنگ نگاره های تخت جمشید هیئت های نمایندگی اقوام ایرانی وملل تابع هخامنشیان را نشان می دهد که در حال حمل گزیده ای از بهترین و ارزشمندترین محصولات و کالاهای سرزمین خود برای پیشکش به حضور داریوش هستند. از جمله تصویر هیئت نمایندگی مادها در این نقش ها قابل توجه است(46)؛ در این جا به بررسی موضوعاتی از این تصویر می پردازیم:
زعفران در دوره ساسانیان علاوه بر مصرف خوراکی، درمانی و آرایشی برای رنگ کردن الیاف جامه (پشم، پنبه، ابریشم و موی ) کاربرد داشته که در بندهش و بندهش هندی به آن اشاره شده است.(47)همچنین بر محصول زعفران خراج و مالیات تعلق می گرفته، بطوری که در سده 1ق/7م، اسپهد مازندران پس از شکست یزیدبن مهلب از جمله به پرداخت 400 خروار زعفران، و به روایت بلاذری 400 بار شتر موظف می شود(48)، که این مقدار (با توجه به مقادیر مختلف«خروار»در قدیم) حداقل 30 و حداکثر 60 تن بوده است. منصور دوانیقی خلیفه عباسی (خلافت136-149ق/753-766م) میزان مالیات محصول مازندران را به روال عهد ساسانیان (اکاسره) سالانه 10خروار زعفران تعیین می کند.(49)
نثار زعفران همچون گل و درهم و دینار در استقبال از بزرگان و جشن های پیشینه باستانی در ایران دارد، بطوریکه در نواحی زعفران خیز بیشتراززعفران استفاده می شده است. در سده? 1ق/7م، مردم ابر شتجان ناحیه قوم«بر سراحوص[سردار عرب]دراهم [جمع برهم]و زعفران نثارکردند»(50). معرفی زعفران به دیگر اقوام وملل باعث شد که مصرف آن نیز به تقلید از ایرانیان رایج شود. در نزد یونانیان و رومی ها رنگ و عطر زعفران شاهانه به حساب می آمد، همانند پارس ها در کاخ ها و سالن ها و نیز گرمابه های آنان از عطر و بخور زعفران استفاده می شد و رومی ها حاشیه جامه خود را با زعفران رنگ می کردند.(51)
استرابواسترابون (Strabo/strabon) که کتاب جغرافیای خود را به قولی سال 7 پیش از میلاد و به گفته ای سال 18 یا 19 بعد از میلاد تألیف کرده، از رویش و کشت بهترین زعفران در جزیره کرمبوسا/Crambusa(در دریای مدیترانه) که غارکورکیان (Corycian Cave) بالای آن قرار دارد، خبر داده است.(52)احتمال دارد که پیاز زعفران ازسرزمین ماد به این جزیره منتقل و وجه تسمیه غار کور کیان از نام گویشی زعفران در عهد ماد ها و هخامنشیان گرفته شده باشد، یا زعفران خودروی در این جزیره وجود داشته و نام یونانی زعفران، یعنیCrocus بر گرفته از نام این جزیره است.
مطابق نوشته تاریخنامه طبری، عرب ها نیز قبل از اسلام جامه بتهای خود در خانه کعبه را با زعفران خوشبو می کردند (53)همچنین:
زعفران را با عطر ها به آب بزدندی کافران قریش، و آیین ایشان چنان بود و برخویشتن و بر جامه مالیدنی تا همه تن ایشان و جامه زرد شدی و باک انداشتندی، زیرا که از همه بویهای خوش ایشان را عزیز تر بودی،و زعفران از کرمانشاه وحدود همدان برند (54).
عرب ها که به مصرف زعفران در عهد ساسانیان آشنایی پیدا کرده بودند علاوه بر رنگ کردن جامه، به عنوان خضاب نیز از آن استفاده می کردند، که بعد از اسلام نیز استمرار داشت. جرجی زیدان می گوید«نخستین کسی که ریش خود را با زعفران خضاب کرد جریر -شاعر بوده».(55)طبری نقل می کند که منصور دوانیقی خلیفه عباسی نیز ریش خود را با زعفران خضاب می کرد.(56)ترکیب زعفران با شراب وچربی شیر که برای لطافت بخشی پوست در دربار هخامنشیان رایج بود، عرب ها با حذف چربی از این ترکیب استفاده می کردند.
بدان لحاظ که زعفران یک ماده غذایی و رنگ و رایحه بخش خوراک هاست و از دیگر سوی استفاده? طبی، درمانی، بهداشتی ورنگرزی دارد، بحث درباره مصارف گوناگون از عهد باستان تا زمان حاضر از حو صله این مقاله خارج است، به این منظور به کتاب زعفران از دیر باز تا امروز(تاًلیف ابریشمی)حواله می دهد که با استفاده از صدها مأخذ در گفتار سوم این پژوهش (ص239تا430) آمده است.در گفتار چهارم این کتاب (ص431تا560) نیز خواص وخصوصیات زعفران از دیرباز تا امروز مورد بررسی قرار گرفته است.
داستان انتقال زعفران از نواحی سرزمین ماد به نواحی ایران ومعرفی آن به دیگر اقوام و ملل و اشاعه فرهنگ زعفران کاری بسی طولانی بوده که در گفتار دوم کتاب زعفران از دیر باز تا امروز (ص119تا238) جغرافیای تاریخی مناطق زعفران خیز، مستند به بیش از 500 مأخذ، بررسی شده و موضوعات و مباحثی به این شرح مورد پژوهش قرار گرفته است:

مناطق زعفران خیز گذشته وکنونی ایران

1.ایالت جبال؛2.همدان؛3.رودرواور ؛4.نهاوند؛5.بروجرد؛6.کرمانشاهان ؛7.قم؛8.ری؛9.اصفهان؛10.ایالت پارس؛11. کیلویه ولرستان؛12.تبریز وسلطانیه؛13ایالت مازندران؛14.دربند؛15.قزلر؛16باکو؛17.شروان؛18.بردعه وگنجه ؛19.ماوراءالنهر وخراسان؛20.چغانیان؛21.ویشگرد؛22.شومان ؛23.قوادیان؛24.خراسان قدیم ؛25.بون؛26.بادغیس؛27.قهستان ؛28.بیرجند؛29.قائن؛30.زوزن ؛31.گناباد؛32.تون؛33.تربت حیدریه ؛34.فریمان؛35.کرمان؛ 36.سیستان؛37.کابل؛

مناطق زعفران خیز جهان

1.کشمیر؛2.چین

انتقال فرهنگ زعفران کاری به نواحی مدیترانه

الف.شام/سوریه
ب.افریقا:1.ابه؛2.اربس؛3.مجانه؛ 4.لربس؛
ج.اندلس(اسپانیا):1.بیاسه؛2.وادی الحجاره؛3.بلنسیه؛4.ینشته؛5.ابده؛6.فرمنتیره؛7.رصافه؛
د.روم ویونان: 1.صقلیه؛2.روم شرقی.
تولید و تجارت زعفران پیشینه ای کهن دارد. در گفتار پنجم کتاب زعفران از دیرباز تا امروز (ص561تا714) در ذیل عنوان«زراعت، تجارت و استاندارد زعفران»این پیشینه مستند به بیش از 200 مأخذ مورد بررسی قرار گرفته و آمارهای موجود از دو سده? اخیر، تا پایان 1382 ش/2004م مربوط به تولید و تجارت زعفران ایران و دیگر کشورها و نیز استاندارهای بین المللی نقل شده است.

پی نوشت ها :

1.در این نوشته سال هجری قمری با حرف(ق)و میلادی با حرف(م)مشخص شده است.
2.گلین دانیل، تمدن های اولیه و باستانشناسی خاستگاه آنها، ترجمه? هایده معیری، تهران، مطالعات و تحقیقات فرهنگی، 1363، ص81، ونیزرک:محمد حسن ابریشمی، زعفران از دیرباز تا امروز، تهران، امیرکبیر، 1383، ص8.
3.جورج سارتن، تاریخ علم، ترجمه? احمد آرام، تهران، امیرکبیر، 1375، ج1، ص87؛ و نیز رک: ابریشمی، همان کتاب، ص8 و 9.
4.هنری لوکاس، تاریخ تمدن از کهن ترین روزگار تا سده ما، ترجمه? دکتر عبدلاحسین آذرنگ، تهران، کیهان، 1366، ج1، ص81.
5.آرتور کریستن سن، نخستین انسان و نخستین شهریار، ترجمه? دکتر احمد تفضلی و دکتر ژاله آموزگار، تهران، نشرنو، 1364، ج1،1368، ج2.
6.نوروزنامه، منسوب به عمربن ابراهیم خیام نیشابوری، به کوشش علی حصوری، تهران، طهوری، 1357، ص17 به اختصار.
7.دکتر محمد جواد مشکور، فرهنگ تطبیقی عربی با زبان های سامی و ایرانی، تهران، بنیاد فرهنگ ایران، 1357، ج2، ص758، ذیل«کرکم، کرکم»؛ و نیز رک: توضیحات دکتر محمد معین در حواشی: برهان قاطع، محمد حسین بن خلف تبریزی، تهران، امیرکبیر، 1361، ص1624، ذیل واژه کرکم به معنی زعفران؛ ابریشمی، همان کتاب، ص8.
8.فرنبغ دادگی، بندهش، ترجمه مهرداد بهار، تهران، توس، 1369، ص88 ، 184؛ بندهش هندی (متنی به زبان پارسی میانه، پهلوی ساسانی)، ترجمه رقیه بهزادی، تهران، مطالعات و تحقیقات فرهنگی، 1368، ص59 ،111،276؛ دیویدنیل مکنزی، فرهنگ کوچک زبان پهلوی، ترجمه دکتر مهشید میر فخرایی، تهران، پژوهشگاه، 1379، ص254.
9.ابوریحان بیرونی (وفات 2 رجب440/12 دسامبر1408م)، کتاب الصیدنه فی الطب (به عربی)، به کوشش عباس زریاب، تهران، مرکز نشر دانشگاهی، 1370، ص311،312، ذیل«زعفران».
10.ابوریحان بیرونی، صیدنه، ترجمه? ابوبکربن علی کاسانی، به کوشش دکتر منوچهر ستوده-ایرج افشار، تهران، 1385، ص597، ذیل «کرکم».
11.در این فرهنگهای کهن عربی به فارسی برای کلمه کرکم معنی زعفران آمده است: ادیب یعقوبی کردی نیشابوری، کتاب البلغه (تألیف 438ق) به کوشش مجتبی مینوی و فیروز حریرچی، تهران، بنیاد فرهنگ، 1355، ص123؛ ابوالفتح میدانی نیشابوری (وفات518ق/1124م)، السامی فی الاسلامی (چاپ عکسی از نسخه خطی سال601ق)، تهران، بنیاد فرهنگ، 1355، ص195، ابوالفضل حبیش تفلیسی، قانون ادب(تألیف545ق/1150م)، به کوشش غلامرضا طاهر، تهران، بنیاد فرهنگ، 1351، ج3، ص1485، تاج الاسامی، از مؤلفی ناشناخته (تألیف اوایل سده7ق/13م)، به کوشش علی اوسط ابراهیمی، تهران، مرکز دانشگاهی، 1367، ص483.
12.ابی منصور جوالیقی (وفات 540 ق/1145م)، المعرب من الکلام الاعجمی علی حروف المعجم، به کوشش احمد محمد شاکر، افست شده درتهران، 1966م، ص291، احمد شاکر درحاشیه با ارائه مستنداتی به معرب بودن کلمه کرکم از فارسی اشاره می کند: و نیز رک: دهخدا، لغت نامه، ذیل«کرکم»ابریشمی، همان کتاب، ص30.
13.محمود بن حسین کاشغری، دیوان لغات الترک، به کوشش دکتر سید محمد دبیر سیاقی، تهران، پژوهشگاه 1375، ص890.
14.ابریشمی، همان کتاب، ص10 ، 11.
15.داود انطاکی، تذکره اوالالباب و الجامع العجب و العجاب، طبع علی شیری، بیروت، 1411ق/1911م، ص253.
16.عقیلی خراسانی، قرابادین کبیر، تهران، 1344 ،ص989، و نیز رک:ابریشمی، همان کتاب، ص30، ذیل«کرکیماس».
17.محمد حسین بن خلف تبریزی، برهان قاطع (تألیف 1062ق/1652م)، ص1624، ذیل«کرکم».
18.همو، همان کتاب؛ همانجا، ذیل«کرکمیسه»؛ میر جمال الدین حسین انجوی شیرازی، فرهنگ جهانگیری، به کوشش دکتر رحیم عفیفی، مشهد، دانشگاه فردوسی1351، ص1106، ذیل«کرکمیسه».
19.دکتر محمد معین، فرهنگ فارسی، تهران، امیرکبیر، 1354،ج3، ص1949، ذیل«کرکمیسه»و«کرکمیشه».
20.ابن فقیه همدانی، مختصر البلدان، ترجمه ح، مسعود، تهران، بنیاد فرهنگ، 1349، ص48 ،49 ،60 تا62؛و و نیز رک: ابریشمی، همان کتاب، ص11 ،23 ، 125.
21.محمد بن محمود طوسی، عجایب المخلوقات، به کوشش دکتر منوچهر ستوده، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1345، ص127؛ ابریشمی، همان کتاب، ص124.
22.رشید الدین فضل الله همدانی، آثار و احیاء، به کوشش دکتر منوچهر ستوده و ایرج افشار، تهران، دانشگاه تهران و دانشگاه مک گیل، 1368، ص203.
23.ابوالفداء، تقویم البلدان، ترجمه? دکتر عبدالمحمد آیتی، تهران، بنیادفرهنگ ایران، 1349، ص479؛ ابریشمی، همان کتاب، ص129.
24.یاقوت حموی، معجم البلدان، بیروت، 1399ه/1979م، ج1، ص404، زکریا قزوینی، آثارالبلا و اخبار العباد، ترجمه? محمد مراد بن عبدالرحمان، به کوشش دکتر سید محمد شاهمرادی، تهران، دانشگاه تهران، 1373، ج2، ص32؛ همو، همان کتاب، به کوشش میر هاشم محدث، تهران، امیرکبیر، 1373، ص366؛ و نیز رک: ابریشمی، همان کتاب، ص11 ، 129.
25.ملاعلی بیرجرندی، ابعاد و اجرام، به کوشش محسن ناجی نصرآبادی، بیرجند، 1381، ص89؛ ابریشمی، همان کتاب،ص129.
26.ابوالقاسم بن احمد جیهانی، اشکال العالم، ترجمه? علی عبدالسلام کاتب، به کوشش فیروز منصوری، مشهد، آستان قدس، 1368، ص142.
27.یاقوت، همان کتاب، ج3، ص78، ذیل«روذاور».
28.حمدالله مستوفی، نزهت القلوب، به کوشش گای لسترنج، لیدن، 1915م (افست شده در تهران، دنیای کتاب، 1362)، ص73.
29.ابریشمی، همان کتاب، ص11 ،12 ،13؛ شلیمر نیز گفتهآ. دوپره را نقل کرده اما در مورد جای کوه های در بند مرتکب خطا شده است.
30.ابریشمی، همان کتاب، ص12، و نیزرک: هینریش بروگش، سفری به دربار سلطان صاحب قران (1859م)، ترجمه? مهندس کردبچه، تهران، اطلاعات، 1368،ص332؛ اعتمادالسلطنه، مرآه البلدان، به کوشش دکتر عبدالحسین نوائی و میر هاشم محدث، تهران، دانشگاه تهران، 1367، ص2312؛ همو، روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه، به کوشش ایرج افشار، تهران، امیرکبیر، 1377،ص554.
31.ابریشمی، همان کتاب، ص12؛ و نیز رک: هوگوگروته، سفرنامه کروته، ترجمه? مجید جلیلوند، تهران، نشر مرکز، 1369، ص178.
32.ابریشمی، همان کتاب، ص12.
33.پروند لبو، لاله ها و زنبق های ایران و گونه های مجاور (ترجمه شده از انگلیسی)، تهران، مؤسسه گیاه شناسی ایران، 1356، ص64 تا67.
34.صادق مبین، رستنی های ایران، تهران، دانشگاه تهران، 1359، ج، ص442 تا446.
35.حدودالعالم من المشرق الی المغرب، از مؤلفی ناشناخته، به کوشش دکتر منوچهر ستوده، تهران، دانشگاه تهران، 1340، ص139تا143.
36.ابراهیم و.ویلیامز جکسن، سفرنامه جکسن (ایران در گذشته و حال، ترجمه? منوچهر امیری-فریدون بدره ای، تهران خوارزمی، 1352، ص173و نیزرک: حسین پیرنا، ایران باستان، تهران، سازمان کتاب های جیبی، 1342، ج1، ص178.
37.پیگ لوسکایا، شهرهای ایران، ترجمه? عنایت اللهرضا، تهران، علمی وفرهنگی، 1367، ص57.
38.پی یربریان (pierBriant) تاریخ امپراتورهای هخامنشیان، ترجمه? مهدی سمسار، تهران، زریاب، 1377، ج1، ص609؛ ابریشمی، همان کتاب، ص243.
39.فردیناندیوستی، یک روز از زندگی داریوش، ترجمه صادق رضا زاده شفق، تهران، کمیسیون معارف، 131، ص26؛ ابریشمی، همان کتاب، ص248.
40.بریان، همان کتاب، ص 56؛ یوستی، همان کتاب، ص17؛ ابریشمی، همان کتاب، ص337.
41.مالکوم کالج، پارتیان، ترجمه? مسعود رجب نیا، تهران، سحر، 1357، ص81
42.بریان، همان کتاب، ص622، ابریشمی، همان کتاب، ص375.
43.خانم هاید ماری کخ، از زبان داریوش، ترجمه? پرویز رجبی، تهران، کارنگ، 1376، ص16، تصویر متن برگرفته از این اثر است.
44.ابن اسفندیار کاتب، تاریخ طبرستان، به کوشش عباس اقبال، تهران، کلاله خاور، 1366،قسمت سوم، ص120 ،121؛ ابریشمی، همان کتاب، ص144.
45.در مورد حمل زعفران در درون انبان، رک: ابریشمی، همان کتاب، ص617تا620.
46.تصویر برگرفته از مأخذ شماره 42 است.
47.بند هش، ص87 ،88؛ بندهش هندی، ص58 ،110.
48.ابن فقیه همدانی، همان کتاب، ص153؛ مطهربن طاهرمقدسی، آفرینش و تاریخ، ترجمه دکتر محمد رضا شفیعی کدکنی، تهران، بنیاد فرهنگ، ج ص45.
49.احمدبن یحیی بلاذری، فتوح البلدان، ترجمه? محمد توکل، تهران، نقره، 1367، ص472.
50.حسن بن محمد قومی، تاریخ قوم (378ق/988م)، ترجمه? حسن بن عبدالملک قومی، به کوشش سید جلال الدین تهرانی، تهران، 1314، ص249؛ ابریشمی، همان کتاب، ص132.
51.ابریشمی، همان کتاب، ص204.
52.استرابو، سرزمین های زیر فرمان هخامنشیان در جغرافیای استرابو، ترجمه همایون صنعتی زاده، تهران، بنیاد موقوفات افشار، ص242.
53.تاریخنامه ی طبری (از کهن ترین متون فارسی بسته گردانیده منسوب به بلعمی، به کوشش محمد روشن، تهران، نشر نو، 1366، ج1، ص37؛ ابریشمی، همان کتاب، ص342.
54.همان کتاب، ص116؛ ابریشمی، همان کتاب، ص129.
55.جرجی زیدان، تاریخ تمدن اسلام، ترجمه علی جواهر کلام، تهران، امیرکبیر، 1356، ص950، ابریشمی، همان کتاب، ص339.
56.محمدبن جریر طبری، تاریخ طبری، ترجمه? ابو القاسم پاینده، تهران، بنیاد فرهنگ ایران، 1352، ص1310؛ ابریشمی، همان کتاب، ص340.

منبع: ماهنامه اطلاعات علمی-ش363

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 1:4 - 0 تشکر 493485

شکلات(به صورت خام یا فرآوری شده) ماده غذایی است که از دانه درخت گرمسیری کاکائو به دست می آید. اولین استفاده ثبت شده از شکلات به سال (1100)قبل از میلاد باز می گردد. در ابتدا اقوامی مانند مایاها و آزتک ها از شکلات نوشیدنی می ساختند که به آن نامی به معنای آب تلخ داده بودند. دانه درخت کاکائو مزه بسیار تلخی دارد و حتماً باید جوشانده شود تا طعمش تغییر یابد. اواخر قرن هجدهم این ایده مطرح شد که می توان از شکلات به عنوان شیرینی یا چاشنی دسرها استفاده کرد. اروپایی ها (بریتانیایی ها) اولین کسانی بودند که این کار را ابداع کردند. پس از آن شیرینی فروشی های سوئیس و دانمارک و ایتالیا نیز از شکلات به عنوان شیرینی استفاده نمودند.
بعضی از مردم می پرسیدند آیا شکلات سفید واقعا شکلات است؟ تنها ترکیبی که از شکلات گرفته می شود و نبودش علت سفیدی شکلات می شود، لیکور می باشد.در نتیجه شکلات سفید نه طهم ونه رنگ شکلات تیره را خواهد داشت .شکلات اکثراً به سه حالت تیره، شیری و سفید درمی آید و انواع دیگر آن مغزدار، جویدنی، ترش، خامه ای، میوه ای و ... است و می تواند نه شامل روکشی از شکلات تیره، سفید یا شیری باشد.
یکی دیگر از افزودنی هایی که امروزه به شکلات اضافه می شود و قیمت آن را پایین می آورد موم پارافین است. شاید تشخیص آن به سادگی میسر نباشد اما یکی از نشانه های این افزودنی نامطلوب این است که شکلات به سرعت در دهان آب نمی شود.
شکلات شامل ترکیباتی است که بر فیزیک انسان اثر می گذارد و ممکن است باعث آرامش و خواب آلودگی شود. اما همین ترکیبات در بدن بعضی حیوانات مانند سگ و گربه تولید سم می کند و برای آن ها مضر است. از میان شکلات ها، شکلات تیره برای سلامتی مفید تر است زیرا به دلیل داشتن آنتی اکسیدان مانع تولید رادیکال های آزاد در بدن می شود.
گرچه بسیاری از مردم بدون توجه به خواص کاکائو و فقط به علت طعم مطبوعش آن را مصرف می کنند، اما اعتقاد به خواص دارویی کاکائو، در مصرف آن از دیرباز رایج بوده است.
بر اساس تحقیقات جدید، مشخص شده که کاکائو حاوی فلاونوئیدها است. این ترکیبات که منشا گیاهی دارند حاوی آنتی اکسیدان ها هستند. آنتی اکسیدان ها تاثیر عمده ای در کاهش فشارخون و تسهیل گردش خون دارند. بنابراین همان طور که دیدن جعبه شکلات، شادی را به قلب شما می آورد، مصرف آن هم در صورتی که به طور صحیح و مناسب باشد در افراد سالم می تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.
همچنین فلاونوئیدهای موجود در کاکائو می تواند به افزایش و تسهیل گردش خون در مغز و دیگر اندام ها کمک کند. فلاونوئیدها به باز شدن رگ های خونی کمک می کنند و مانع تجمع پلاکت ها در دیواره عروق می شوند. تاثیر این مواد بر بدن، شبیه آن چیزی است که در قرص آسپرین بچه ها دیده می شود، اما مدت اثر آن طولانی تر است. کاکائو می تواند جایگزین مناسبی برای افرادی باشد که به آسپرین حساس هستند. البته متخصصان تاکید می کنند به رغم این مسائل، شکلات مانند هر ماده غذایی دیگر مضراتی دارد، مثلا چربی موجود در شکلات می تواند افزایش کلسترول خون را به همراه داشته باشد.
هرگاه بخواهیم شکلات و کاکائو را در رژیم غذایی وارد کنیم باید به همان میزان از مصرف چربی و قند در دیگر غذاها کاسته شود تا شاهد عوارض منفی به خصوص در بیماران کلیوی و مبتلایان به فشار خون نباشیم.

شکلات و احساس نشاط

یکی از اثرا ثابت شده شکلات احساس نشاط و رفع خستگی است که متعاقب این ماده غذایی دیده می شود. شکلات حاوی بیش از (300) ماده شیمیایی شناخته شده است، کافئین از جمله این ترکیبات است.
تئوبروماین هم ترکیب دیگری است که به مقدار جزئی در شکلات موجود است و ترکیب این دو ماده شیمیایی (و احتمالا دیگر مواد موجود در شکلات) به ایجاد احساس نشاط در مصرف کنندگان شکلات منجر می شود.

شکلات سیاه

خواص ضد اکسیدی شکلات سیاه به مراتب مرغوب تر از شکلات شیری است. خواص ضداکسیدی می تواند از قلب و عروق در مقابل مضرات اکسیده شدن یا اکسایش محافظت کند. تاثیر اکسایش بر بدن مشابه اکسیده شدن و یا همان زنگ زدن فلزات است. محققان در اسکاتلند و ایتالیا با انتشار مقاله ای در نشریه نیچر گفتند که افزودن شیر به شکلات ممکن است این خواص را خنثی کند در حالی که مطالعات قبلی نشان داده بود که ممکن است به مقاومت بدن در برابر بیماری های قلبی یا حتی سرطان کمک کند.

منبع:راه کمال شماره 29مجله روانشناسی خانواده

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 1:4 - 0 تشکر 493486

ماهی و آبزیان با داشتن خواص تغذیه ای با ارزش می توانند بسیاری از نیازهای بدن ما را تامین کنند. گوشت ماهی با داشتن پروتئین مرغوب، از بهترین منابع پروتئینی در رژیم غذایی روزانه به شمار می آید.
غذاهای سرشار از امگا (3)مانند گوشت ماهی و آبزیان خطر ابتلا به سرطان ها خصوصا سرطان پروستات در آقایان و سرطان سینه در بانوان را کاهش داده و از رشد تومور پس از تشکیل شدن جلوگیری می کند. گوشت ماهی حاوی مواد معدنی روی وسلنیوم است که این دو ماده با نقش آنتی اکسیدانی خود باعث حذف رادیکال های آزاد در بافت ها و تقوتی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان می شود.
از دیگر فواید مصرف ماهی نقش اسیدهای چرب امگاه(3)و سایر مواد مغذی موجود در غذاهای دریایی در تقویت قدرت بینایی، کاهش عوارض بیماری دیابت، پیشگیری از چاقی، پیشگیری از آسم در کودکان، پیشگیری و کاهش عوارض برونشیت و بیماری های ریوی موثر شناخته شده است.
در دوران بارداری مصرف گوشت ماهی اهمیت خاصی دارد. مطالعات نشان می دهد که اسیدهای چرب موجود در ماهی در رشد مغز و تکامل سیستم عصبی جنین و حفظ تعادل وزن نوزاد موثر است و همچنین مصرف منظم گوشت ماهی تاثیر مثبتی بر کاهش اختلالات روحی مانند افسردگی، شیر و فرنی دارد. مصرف حداقل یک وعده در هفته از گوشت آبزیان موجب سلامت بهتر ذهن و کاهش اختلال سطح هوشیاری و آلزایمر می شود.
فلوئور موجود در گوشت ماهی در استحکام دندان ها و پیشگیری از پوسیدگی آن موثر است و ید موجود در آن در متابولیسم مواد انرژی زا و کارکرد غده تیروئید و رشد طبیعی جسمانی نقش دارد. بنابراین متخصصان علم تغذیه مصرف منظم (400-200)گرم ماهی و سایر آبزیان در هفته (3-2 وعده در هفته) را جهت برخورداری از خواص بیشمار تغذیه ای توصیه می نمایند.
منبع:راه کمال شماره 29مجله روانشناسی خانواده

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 1:4 - 0 تشکر 493487

پژوهشگران سال هاست که به دنبال پیشگیری و کنترل عوامل استرس زا هستند، و طی این تحقیقات، هر از چند گاهی به نتایج متنوعی دست یافته اند که از آن دسته، تلاش های اخیر پژوهشگران آلمانی در خصوص کاهش استرس است.
نتیجه آزمایش های اخیر نشان می دهد که ویتامین C موجب کاهش استرس گشته و فشار خون و هورمون های استرس چون کورتیزول و آدرنالین را به تعادل می رساند و موجب افزایش قوای سیستم ایمنی و مصونیت بدن می گردد. همچنین در این تحقیقات به شش خوراکی که باعث کنترل هورمون های استرس و به تعادل رساندن آن ها می شود اشاره شده است که عبارتند از:

ماهی سالمون

دارای امگا (3)بوده، جلوگیری از بیماری های قلبی و افزایش هورمون های استرس می شود.

اسفناج

تامین کننده منیزیم بدن است که البته فقدان آن موجب بیماری میگرن و خستگی مفرط می شود. شایان ذکر است که یک وعده اسفناج چهار درصد نیاز مصرف روزانه منیزیم را تامین می کند.

بوقلمون

حاوی اسید آمینوی ضروری به نام تریبتوفان می باشد و باعث رها شدن سروتونین می گردد که تاثیر آرام بخشی و تعادل بخشی به نظم روند زیستی بدن را داراست.

زردآلو خشک

دارای منیزیم است که تاثیر آرام بخشی و تخریب کنندگی استرس را دارد.

بادام، پسته و گردو

دارای ویتامین B و E است که موجب افزایش سیستم ایمنی و مصونتی بدن می شود.

آواکادو

دارای اسیدهای چرب (منوآنستورتد) و پتاسیم می باشد که موجب کاهش فشارخون می شود و گفته می شود مقدار پتاسیم آواکادو از موز هم بیشتر است. همچین به طور کلی سبزیجات سبز مثل: بروکی، کلم و خصوصا سبزیجات برگ سبز پررنگ دارای ویتامین هایی است که موجب ذخیره سازی و تنظیم سیستم کارکردی بدن می گردد. برایتان زندگی بدون استرس را آرزو می کنیم.
منبع:راه کمال شماره 29مجله روانشناسی خانواده

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 1:5 - 0 تشکر 493489

ادویه در زبان عربی جمع مکسر دواء می‌باشد و به گیاهان و طعم دهنده‌هایی اطلاق می‌گردد که برای مقاصد خوراکی یا دارویی به کار می‌روند. از ادویه‌ها برای تقویت مزه ی غذا و یا حتی داروها استفاده می‌شود.
در فرهنگ‌های مختلف گیاهان متعددی جهت طعم دادن به غذاهای مختلف به کار می‌رود و شاید راز تفاوت عمده در طعم غذاها در ملل مختلف، علاوه بر نحوه ی پخت، به طور عمده به ادویه‌جات به کار رفته در آن ها مربوط بشود.
به عنوان نمونه در آشپزی هندی، به علت استفاده ی فراوان از انواع فلفل و طعم دهنده‌های گرم، طعم تند، طعم غالب بر غذاها می‌باشد. یا در آشپزی چینی، به دلیل بخار پز و یا آب پز نمودن غذاها، جهت ایجاد مزه‌های مطبوع در آن ها از سبزیجات معطر نظیر ریحان و جعفری بیش تر استفاده می‌شود. استفاده ی اقوام مختلف از انواع ادویه جات به شرایط اقلیمی آن ها نیز بستگی فراوان دارد. (1 )

ادویه چیست؟

ادویه را بخشی از یک گیاه معطر تعریف می کنند که می تواند تنه ی درخت ( دارچین )، میوه ( فلفل سیاه ) و یا دانه ( جوزهندی ) باشد و به صورت درسته، خرد یا پودر شده، برای عطر و رنگ بخشیدن به غذا، مورد استفاده قرار می گیرد.

اثرات ادویه ها در سلامتی بدن

هرچند مقدار ادویه ای که در هر وعده با غذا مصرف می کنیم کم است، ولی ادویه جات تنوع طعم و رنگ فوق العاده ای به غذاها می دهند.
ادویه ها و گیاهان معطر، علاوه بر این که مقدار کمی ویتامین ، املاح و فیبر به غذا اضافه می کنند، حاوی آنتی-اکسیدان هایی هستند که عوامل تخریب کننده ی سلول ها یعنی رادیکال های آزاد را خنثی کرده و سطح سلامتی را ارتقا می بخشند.
ادویه جات و گیاهان معطر قرن ها به عنوان دارو مورد استفاده قرار گرفته و می گیرند. ولی برای درمان صد در صد بیماری ها نمی توان به آن ها اکتفا کرد، چون بسیاری از نتایج تحقیقات بر روی تأثیرات ادویه ها، در آزمایشگاه ها به دست آمده و هنوز به طور قطعی به اثبات نرسیده است. به علاوه، مصرف زیاد گیاهان معطر و ادویه جات به دستگاه گوارشی بدن خصوصاً معده آسیب می رسانند. ( 2 )

خواص دارچین

دارچین در زبان های مختلف : نام دارویی است که آن را هزار اسفند نیز می گویند. به یونانی افتیمون و به سریانی مرسلون و به انگلیسی cinnamon و به عربی دارچینی ، قرفه و سلیخه می گویند.
این گیاه گونه ای از درخت غار است. پوست خشک شده ی دارچین، به صورت قطعات لوله ای شکل است و بوی آن ها مطبوع و طعم آن ها معطر و گرم و ملایم و کمی شیرین است ولی به تدریج تند و سوزنده می شود. ( 3 )
دارچین درختی است كوچك و همیشه سبز به ارتفاع 5 تا 7 متر كه از تمام قسمت‌های آن بویی مطبوع استشمام می‌شود.
گل‌های آن در فاصله ی ماه‌های بهمن تا اوایل فروردین ظاهر می‌شود. برگ این درخت، سبز تیره و دارای گل‌هایی به رنگ سفید است. نام علمی این گیاه Cinnamomum zeylanicum می‌باشد. اسانس دارچین كه تنها قسمت مهم دارچین است به مقدار یك‌درصد در پوست درخت مذكور وجود دارد و از تقطیر آن با آب نیز حاصل می‌‌شود.
این اسانس در صورت تازه بودن به رنگ زرد روشن است، ولی به مرور زمان و به علت اكسیده شدن به رنگ‌های زرد طلایی و سپس قهوه‌ای مایل به قرمز درمی‌آید.
این گیاه که خاص مناطق شرقی و جنوب شرقی آسیاست، از هندوستان و سریلانکا به ایران آورده می شود. دارچین اولین بار در سریلانكا یافت شد و بعد از آن، تمام دنیا این چاشنی را شناختند و برای طعم بهتر غذاها استفاده كردند. یك قاشق چا‌ی خوری دارچین حاوی 28 میلی‌گرم كلسیم، یك میلی‌گرم آهن و بیش تر از یك گرم فیبر و مقدار زیادی ویتامین‌هایC و K و منگنز است. هم چنین مقدار 2/1 گرم كربوهیدرات دارد. برای تهیه دارچین، پوست این درختچه را جدا كرده و معمولاً پودر می‌كنند و در غذا یا چای از آن استفاده می‌كنند.

خواص درمانی

دارچین رمز جوانی است و مصرف روزانه ی آن، انسان را سالم نگه می‌‌دارد. دارچین كلیه‌ها را گرم می‌كند، ضعف كمر و پاها را از بین می‌برد و كم‌خونی را درمان می‌كند.
دارچین بهترین دارو برای دردهای عضلانی است. دارچین اثر آرام‌كننده و شادكننده دارد و از بسیاری از داروهای آرام‌بخش بهتر است. اثر مهم دیگر دارچین پایین آوردن تب است و حتی امروزه دارچین را به صورت قرص و كپسول درآورده‌اند كه به عنوان «تب‌بر» به كار می‌رود. دارچین رگ‌ها را باز می‌كند و باعث بهبود گردش خون می‌شود. یكی از خواص دارچین این است كه باعث افزایش كارآیی هورمون انسولین در بدن می‌شود و در نتیجه بدن نیاز كمتری به این هورمون برای كنترل قند خون پیدا می‌كند. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت گزارش داده‌اند كه مصرف یك قاشق چای خوری دارچین در روز تأثیر بسیار مثبتی بر قند خون شان داشته است. هم چنین برخی تحقیقات نشان‌دهنده ی تأثیر مثبت دارچین در كاهش فشارخون بوده است.
دارچین خاصیت عجیب دیگری دارد و آن تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری‌هاست و حتی می‌توان گفت كه اثری مشابه پنی‌سیلین و آنتی‌بیوتیك دارد. اگر حس كردید كه ضعیف شده‌اید و ممكن است مریض شوید، چای دارچینی را فراموش نكنید وحتی اگر سرما خورده‌اید یا ضعف شدید دارید، چای دارچین بهترین داروست. دارچین به علت داشتن اسانس و تانن، محرك و قابض است و به عنوان تقویت‌كننده عمل هضم غذا و جریان گردش خون به كار می‌رود و از آن برای رفع سوءهاضمه، به ویژه در مواردی كه با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشكن استفاده می‌شود. هم چنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف می‌شود و به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به كار می‌رود. دارچین معده را تمیز، آرام و قوی می‌كند و از آن برای رفع سوء هاضمه، به ویژه در مواردی كه با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشكن استفاده می‌شود. بنابراین اگر ناراحتی معده دارید حتما از دارچین استفاده كنید. ( 4 )
مزاج دارچین گرم است. پودر شده ی آن، همراه با چای برای رفع سردی و بی حسی بدن – که در اثر رطوبت ایجاد شده باشد – مورد مصرف قرار می گیرد. دم کرده ی دارچین را برای از بین بردن باد مفاصل و درد استخوان به مصرف می رسانند. از گرد مخلوط دارچین و خوفل برای رفع خرابی دندان و بیماری لثه هم استفاده می کنند. گرد مذکور را پای دندان می ریزند. درد دندان را فرو می نشاند. دارچین قوا را قوت می بخشد و به همین منظور به عنوان چاشنی بسیاری از خوراکی ها از جمله حلوا برنجی ، شله زرد و شیرینی های محلی دیگر به کار می رود. (5 )
منابع:
1 . www.wikipedia.com
2 . www.tebyan.com
3 . عبد النبی سلامی ، « طب قدیم ایران ( طب سنتی دوان ) » ، انتشارات کازرونیه ، تهران ، 1381 ، ص 145 .
4 . www.jamejam.com
5 . عبد النبی سلامی ، ص 145 .
منبع:ماهنامه پیام زن شماره 215.

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 16/5/1391 - 10:42 - 0 تشکر 493926

ماده ی موثر برای کم پشتی ابروها

گاهی بی دلیل و ناگهانی با ریزش ابرو هایمان مواجه می شویم و خوب این مسئله برای دختران و خانمهایی که بخصوص ابرویی طبیعی و مناسب داشته اند نگران کننده خواهد بود و البته فرق نمی کند شاید برای آقایان نیز این اتفاق بیفتد که به همین نسبت جای نگرانی خواهد داشت . اگر شما نیز جزو این دسته هستید که با یک چنین مشکلی روبرو شده اید بهتر است ازاین ماده ی طبیعی و بسیار موثر استفاده کرده و مرتبا آن را بین موهای ابرو و لابه لای آن بزنید و پس از مدتی نتیجه ی آن را ببینید به این ترتیب عمل کنید که:

چند عدد فندق را از پوست جدا کرده و آنها را روی شعله ی مستقیم گاز قرار دهید تا کاملا سیاه شده و بسوزند سپس سوخته های آن را در ظرفی کوچک و مناسب بریزید و خوب له کنید به طوری که مثل سرمه ی چشم پودری و کاملا به شکل آسیاب شده در آید . می توانید برای پودر کردن آنها از هاونهای کوچک سنگی استفاده نمایید و بعد از آن سوخته های فندق را در قوطی یا ظرف کوچک مناسب ریخته و هر شب وقت خواب با وسیله ی باریکی مثل میله های کوچک درون سرمه دانها آنها را لابه لای ابروها زده به طوری که خوب به ریشه ها مالیده شود و روز بعد بشویید و این کار را سه الی چهار هفته مرتب ادامه دهید تا نتیجه بگیرید .

روغنی که از سوختن دانه های فندق بدست می آید و داخل آنها وجود دارد باعث رشد ابروها و در آمدن ابروهای ریخته شده می گردد و رنگ سیاه آن نیز ابروها را به طور طبیعی تیره تر خواهد کرد و باعث استحکام تار ابروها خواهد شد .

توجه داشته باشید که ممکن است بعد از شستشو کاملا از روی ابروها پاک نشوند که این بهتر است چرا که علاوه بر شکل دادن و پر رنگ کردن ابروهای کم پشت تاثیر خود را بیشتر خواهد گذاشت و شما می توانید حتی بجای استفاده از مدادهای ابرو که به مرور باعث ریزش ابروها می شوند از این مواد برای پر رنگ کردن و فرم دادن به آنها استفاده نمایید.


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.