دال جو و ماش با سبزیجات برای 5 نفر:
مواد لازم:
جو ( خیس شده از شب قبل): 3/1 پیمانه
ماش( خیس شده از شب قبل): 4/1 پیمانه
آب: 12 پیمانه
گل کلم ( ریز گل گل شده) یا کلم برگ ریز خرد شده: 1 پیمانه
هویج خرد شده به صورت قطعات مکعبی یک سانتی: 1 پیمانه
سیب زمینی به صورت قطعات مکعبی یک سانتی: 1 پیمانه
گوجه فرنگی به صورت قطعات مکعبی یک سانتی: 1 پیمانه
نمک: 6 ق. چایخوری
روغن: 3 ق. غذاخوری
تخم خردل: 2 ق. چایخوری
زیره سبز: 4 ق. چایخوری
گشنیز یا جعفری تازه در صورت تمایل: 2 ق. غذاخوری
طرز تهیه:
جو و ماش را می شوییم و با آب در قابلمه ای ریخته و با حرارت زیاد به جوش می آوریم. سپس در قابلمه را می گذاریم تا با حرارت ملایم حدود 1 ساعت پخته شود. سپس گل کلم یا کلم برگ، هویج، سیب زمینی، گوجه و نمک را به آن می افزاییم تا 50 دقیقه دیگر با حرارت ملایم بپزد.
روغن را در ماهیتابه ای با حرارت متوسط داغ می کنیم و تخم خردل را در آن می ریزیم. وقتی صدای بالا پریدن تخم خردل فروکش کرد، زیره را می افزاییم و چند ثانیه تفت میدهیم و آن را روی دال می ریزیم. پس از 5 دقیقه قابلمه را از روی حرارت بر می داریم. در آخر می توانیم مقداری جعفری تازه خرد شده به آن بیفزاییم.
دال هندی برای 4 تا 6 نفر:
مواد لازم:
دال عدس: 1 پیمانه
روغن: 5 ق. غذاخوری
آنغوزه: 8/1ق. چایخوری
زردچوبه: 3 ق. چایخوری
گوجه فرنگی پوست گرفته و خرد شده: 2 پیمانه
کدو متوسط خرد شده: 2 پیمانه
آب: 8 پیمانه
نمک: 4 ق. چایخوری
پودر فلفل قرمز: 1 ق. چایخوری
زنجبیل: 1 ق. چایخوری
تخم خردل: 1 ق. چایخوری
زیره سبز: 2 ق. چایخوری
گشنیز تازه خرد شده: 3 ق. غذاخوری
طرز تهیه:
دال عدس را می شوییم و آب آنرا می گیریم.
درون قابلمه ای، 3 ق. غذاخوری روغن داغ می کنیم. آنغوزه و زردچوبه را لحظاتی در آن تفت میدهیم و دال عدس را نیز می افزاییم و 2 دقیقه با حرارت متوسط تفت می دهی. گوجه فرنگی و کدو را نیز می افزاییم و 2 دقیقه دیگر تفت میدهیم. سپس، آب، نمک، فلفل قرمز و زنجبیل را اضافه می کنیم و حرارت را زیاد می کنیم تا به جوش آید. سپس حرارت را کم می کنیم و در قابلمه را می گذاریم تا دال عدس با حرارت ملایم حدود یک ساعت پخته شود و به صورت سوپ رقیقی در آید.
در ماهیتابه کوچکی، 2 ق. غذاخوری روغن داغ می کنیم و تخم خردل و زیره سبز را تفت میدهیم. وقتی صدای بالا پریدن دانه خردل فروکش کرد و زیره متمایل به رنگ قهوه ای شد، آنها را آرام به روی دال می ریزیم. گشنیز را هم اضافه کرده و 5 دقیقه بعد قابلمه را از روی حرارت بر میداریم و گرم تقدیم می کنیم.
دال لوبیا چیتی با سبزیجات برای 4 نفر:
مواد لازم:
لوبیا چیتی ( از شب قبل خیس شده): 1 پیمانه
آب: 8 پیمانه
برگ بو: 1 عدد
دارچین قلمی: 5 سانتی متر
نمک: 5 ق. چایخوری
زردچوبه: 4 ق. چایخوری
سیب زمینی متوسط رنده شده: 3 عدد
گوجه فرنگی متوسط رنده شده: 4 دد
روغن: 2 ق. غذاخوری
آنغوزه: 8/1 ق. چایخوری
زیره سبز: 4 ق. چایخوری
پودر فلفل قرمز: 2/1 ق. چایخوری
زنجبیل: 1 ق. چایخوری
گشنیز تازه خرد شده: 2 ق. غذاخوری
طرز تهیه:
لوبیا چیتی، آب، برگ بو، دارچین و نمک را در قابلمه مناسبی با حرارت زیاد می جوشانیم. حرارت را کم می کنیم و در قابلمه را می گذاریم تا لوبیا به طور کامل بپزد.
زردچوبه، مقداری روغن، سیب زمینی و گوجه را می افزاییم و یک ساعت دیگر به پختن ادامه می دهیم. باقی مانده روغن را در ماهیتابه کوچکی با حرارت متوسط داغ می کنیم. آنغوزه را چند لحظه در آن تفت می دهیم و بعد زیره سبز، فلفل و زنجبیل را اضافه می کنیم و چند لحظه تفت میدهیم. ماهیتابه را از روی شعله بر میداریم و محتویات آن را به دال می افزاییم. در آخر گشنیز را اضافه می کنیم و گرم تقدیم می کنیم.