• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 766)
شنبه 18/6/1391 - 10:9 -0 تشکر 549975
آشنایی با منشور توسعه فرهنگ قرآنی

بر گرفته از  http://iqna.ir/fa/news_detail.php?ProdID=558586

تحقق فرهنگ قرآنی در جامعه مستلزم اصلاح و انطباق نظام‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و خرده‌نظام‌های آن با مبانی قرآنی است؛ چرا كه در غیر این‌صورت این نظام‌ها تأثیر طبیعی فرهنگ‌سازی ناشی از آموزش عمومی و تبلیغ و ترویج قرآنی را تحت‌الشعاع قرار خواهند داد.

آنچه در ذیل می‌آید، آشنایی تفصیلی با منشور توسعه قرآنی است كه در این بخش، اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی، سیاست‌ها و راهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی و شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیان می‌شود.

منشور توسعه فرهنگ قرآنی مشتمل بر مقدمه، 9 ماده و 2 تبصره در سه محور اصلی اهداف منشور، سیاست‌ها و راهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی و شورای توسعه فرهنگ قرآنی، تنظیم شده است.

شنبه 18/6/1391 - 10:25 - 0 تشکر 550044

دانش: دانش یكی از منابع اصلی نظام توسعه فرهنگ قرآنی است. دانش را می‌توان خروجی فرآیند پژوهش به شمار آورد. البته پژوهش به طور خاص، در تولید دانش مورد نیاز برای انجام هر یك از كاركردهای نظام توسعه فرهنگ قرآنی مصداق دارد.


فرآیندهای آموزش تخصصی و پژوهش قرآنی در حال حاضر بیش از هر بخش دیگر كشور در نظام آموزش عالی (شامل بخش‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه) در حال اجرا است.

شنبه 18/6/1391 - 10:26 - 0 تشکر 550045


منابع مالی : به طور كلی می‌توان دولت و نهادهای غیردولتی را بخش‌های اصلی تأمین مالی در نظام توسعه فرهنگ قرآنی به شمار آورد. نهادهای غیردولتی شامل مردم، تشكل‌ها، مؤسسات خیریه و دفاتر مراجع عظام تقلید می‌باشد. در اینكه حدود مشاركت هر یك از این بخش‌ها تا چه میزان باشد - به طور خاص سطح حمایت‌های مالی دولت - هنوز ملاك دقیق و مشخصی وجود ندارد. در هر صورت باید توجه داشت كه اكثر نظامهای فعال حوزه فرهنگ در كشور به منابع دولتی وابسته و عموما از حمایت‌های مداوم دولتی برخوردار بوده‌اند.

شنبه 18/6/1391 - 10:27 - 0 تشکر 550049

اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی


اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی در ماده 2 منشور آمده است. این اهداف مشتمل بر 8 عنوان (بند) در قالب اهداف كیفی و با توجه به سه رویكرد اساسی تنظیم شده است.


رویكرد اول، ارتقای فرهنگ جامعه در ارتباط با قرآن مجید (فرهنگ¬سازی قرآنی) است. تعالی نگرش جامعه نسبت به قرآن مجید و تجلی فرهنگ حیات‌بخش قرآن در بستر فرهنگ عمومی جامعه مهم‌ترین نشانه توسعه فرهنگ قرآنی و تحقق تربیت قرآنی در گرو آن است.


بر این اساس، محورهای تقویت ایمان و اعتقاد به قرآن، تعمیم و ارتقای دانش و معرفت قرآنی، انس با قرآن و معارف آن در جامعه و ترویج قرآن و آموزه‌های آن در عرصه‌های مختلف فرهنگ عمومی به عنوان لوازم تعالی‌بخش نگرش جامعه نسبت به قرآن مجید و تمهید تحقق تربیت قرآنی جامعه در اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی آمده است.



شنبه 18/6/1391 - 10:27 - 0 تشکر 550051

رویكرد دوم، تقویت نقش قرآن در نظام‌سازی كشور (نظام‌سازی قرآنی) است. تحقق فرهنگ قرآنی در جامعه مستلزم اصلاح و انطباق نظام‌های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و خرده‌نظام‌های آن با مبانی قرآنی است. چرا كه در غیر این‌صورت این نظام‌ها تاثیر طبیعی فرهنگ‌سازی ناشی از آموزش عمومی و تبلیغ و ترویج قرآنی را تحت‌الشعاع قرار خواهند داد.


اگرچه موضوع نظام‌سازی قرآنی امری پیچیده و نیازمند مقدمات فراوانی است كه دستیابی به آن را در كوتاه‌مدت مقدور نمی‌سازد اما ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است كه باید حركت به سمت آن را با اهتمام جدی آغاز كرد.


در غیر این صورت، چه بسا نظام‌های موجود نه‌تنها كمكی در جهت توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه نكند بلكه به عنوان موانع اساسی در این مسیر عمل كند. در همین راستا، «تحقق فرهنگ قرآنی در نظام مدیریت، تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی كشور» به عنوان یكی از اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی آمده است.



شنبه 18/6/1391 - 10:28 - 0 تشکر 550053

رویكرد سوم، ساماندهی فعالیت‌های قرآنی كشور است. توسعه فعالیت‌های قرآنی در عرصه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی و تبلیغی ترویجی، مقدمه ضروری و مسیر اساسی توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه است.


مطالعات وضعیت موجود، حاكی از آن است كه بخش‌های متعدد دولتی، عمومی و مردمی دست‌اندركار فعالیت‌های قرآنی در عرصه داخلی و خارجی هستند كه ظرفیت عظیمی از امكانات مادی و انسانی را دارا هستند اما نوعی بی‌سامانی، از‌هم‌گسیختگی و ناهماهنگی در این فعالیت‌ها وجود دارد.


این ناهماهنگی‌ها به نحوی است كه در عین خلأ تصدی مسئولیت در بسیاری از حوزه‌های ضروری، تداخل تصدی و مسئولیت‌ها در برخی حوزه¬ها منجر به فرسایش و ایجاد كندی و حتی وقفه در فعالیت‌های قرآنی بخش‌های مختلف شده است.


ضمن آن‌كه فعالیت‌های انجام‌شده فاقد برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی است. لذا تبدیل آن به جریانی خلاق و تحول‌آفرین در جهت توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه با چالش‌های جدی مواجه است. براین اساس، «ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های دولتی، مؤسسات و گروه‌های فعال غیردولتی در جهت هم‌افزایی و ارتقاء فعالیت‌های قرآنی در سطح ملی و بین المللی» به عنوان اولین هدف در اهداف منشور توسعه فرهنگ قرآنی آمده است.



شنبه 18/6/1391 - 10:29 - 0 تشکر 550055

سیاست‌ها و راهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی


ماده سه منشور مشتمل بر 12 بند، حاوی سیاست‌ها و راهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی است. در این ماده، اصول و جهت‌گیری‌های حاكم بر فعالیت‌های همه بخش‌های كشور در رابطه با اجرا و تحقق اهداف منشور آمده است.


این مجموعه، مبتنی بر مبانی دینی و مطالعات انجام‌شده در دهه اخیر در حوزه امور قرآنی به ویژه تحقیقات انجام شده توسط دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص تعیین و تبیین اهداف و سیاست‌های توسعه فرهنگ قرآنی و راهكارهای هماهنگی و ساماندهی فعالیت‌های قرآنی و مدل‌های كلان آن و همچنین استفاده از مطالعات و كارشناسی‌های انجام‌شده توسط سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه قرآن‌آموزی (در سال 79 و80 ) و طرح جامع قرآنی است كه نتایج آن در جلسات متعدد كارشناسی بررسی و تدوین شده است.


تحقق و عملیاتی شدن سیاست‌ها و راهبردهای توسعه فرهنگ قرآنی در برنامه‌های ملی و بخش فرهنگی و قرآنی كشور تضمین‌كننده حركت نظام در مسیر دستیابی به اهداف منشور خواهد بود.



شنبه 18/6/1391 - 10:29 - 0 تشکر 550057

شورای توسعه فرهنگ قرآنی


مواد 4 تا 8 منشور توسعه فرهنگ قرآنی مربوط به ساختار اجرایی پیگیری تحقق اهداف، سیاست‌ها و راهبردهای منشور است كه در آن به وظایف، تركیب، جایگاه و فرآیند فعالیت شورای توسعه فرهنگ قرآنی پرداخته شده است.



شنبه 18/6/1391 - 10:30 - 0 تشکر 550059

مهم‌ترین رویكردهای مؤثر در طراحی ساختار اجرایی منشور از این قرار است:


تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری مشاركتی: شورای توسعه فرهنگ قرآنی، شورایی متشكل از مدیران عالی دستگاه‌های فرهنگی دولتی و عمومی و صاحب‌نظران بخش مردمی قرآنی است. كمیسیون‌های سه‌گانه و كارگروه‌های علمی شورا نیز تركیبی از همین سه بخش خواهد بود.


این تركیب علاوه بر رسمیت بخشیدن به فعالیت‌های بخش‌های مختلف، زمینه‌های لازم برای جلب مشاركت بخش‌های فعال در حوزه‌های قرآنی را در فرآیند تدوین و تصویب مصوبات شورا و كمیسیون‌ها فراهم می‌آورد.



شنبه 18/6/1391 - 10:31 - 0 تشکر 550060

تأمین پشتوانه حقوقی: استقرار شورای توسعه فرهنگ قرآنی در مجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی تأمین‌كننده مشروعیت و در عین حال مقبولیت فعالیت این شورا خواهد بود. ارتباط مستقیم شورا با رهبری نظام و حوزه‌های علمیه، عضویت مدیران اصلی نظام و دستگاه‌های فرهنگی كشور در شورای عالی و جایگاه این شورا در تعامل با مجلس شورای اسلامی و هیأت وزیران، پشتوانه‌های حقوقی و در عین حال معنوی لازم را برای به رسمیت شناخته شدن و نفوذ تصمیمات شورا در بدنه دستگاه‌ها و مجموعه فعالان قرآنی كشور فراهم می‌آورد.


تشكیلات شورای عالی انقلاب فرهنگی از ثبات نسبی برخوردار بوده و تحولات مدیریتی قوای سه‌گانه تأثیر كمتری در آن دارد. لذا شورای توسعه فرهنگی قرآنی می‌تواند به عنوان یك جایگاه راهبری با ثبات، كلیت امور قرآنی كشور را مدیریت و به وظایف خود اقدام كند. علاوه بر این، بر اساس ماده نهم منشور، مصوبات شورا برای همه نهاد‌های دولتی، عمومی و مردمی لازم‌الاجرا است.



شنبه 18/6/1391 - 10:31 - 0 تشکر 550063

تقسیم كار ملی: در مدل ساختاری شورای توسعه فرهنگ قرآنی و كمیسیون‌های وابسته، نوعی تقسیم كار ملی در حوزه قرآنی صورت گرفته است. در این ساختار مدیریت عالی و راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی در زمینه‌های فرهنگ‌سازی و نظام‌سازی قرآنی و راهبری فعالیت‌های قرآنی كشور به شورای توسعه فرهنگ قرآنی سپرده شده است كه مدیریت آن بر عهده دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی است.



برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.