• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 1856)
دوشنبه 6/6/1391 - 14:11 -0 تشکر 531537
اخبار گردشگری

در این قسمت به روزترین خبرهای مربوط به سفر و گردشگاه های ایران   نوشته میشود

چهارشنبه 8/6/1391 - 16:24 - 0 تشکر 534070

برگزاری جشنواره بزرگ خرما در مهرماه امسال در خشت


جشنواره بزرگ خرما برای نخستین بار در ششم مهرماه امسال در بخش خشت با حضور مسؤلان استانی و محلی برگزار می شود .محسن خلیلی باصری امروز در گفت و گو با هاشمی کشکولی خبرنگار کازرون نما اظهار داشت : این جشنواره با هدف حمایت از کار و سرمایه ایرانی و معرفی خرمای این منطقه در سطح جهان و نیز ایجاد اشتغال و سرمایه گذاری در این بخش برگزار می شود .

بخشدار خشت گفت : جشنواره بزرگ خرما برای نخستین بار در ششم مهرماه امسال در بخش خشت با حضور مسؤلان استانی و محلی برگزار می شود .


محسن خلیلی باصری امروز در گفت و گو با هاشمی کشکولی خبرنگار کازرون نما اظهار داشت : این جشنواره با هدف حمایت از کار و سرمایه ایرانی و معرفی خرمای این منطقه در سطح جهان و نیز ایجاد اشتغال و سرمایه گذاری در این بخش برگزار می شود .


وی به قابلیت های خوب کشاورزی به ویژه پرورش درخت نخل و تولید خرمای مرغوب در بخش های خشت و کنار تخته اشاره کرد و افزود : مرغوبترین خرمای جهان در این منطقه تولید می شود که این مهم می تواند در امر اشتغال زایی و تولید نقش بسزایی داشته باشد .


بخشدار خشت گفت : در حال حاضر به منظور آماده سازی این جشنواره چند کمیته علمی ، تدارکات ،تبلیغات و اطلاع رسانی ، اجرایی و حفاظت و اطلاعات تشکیل و فعالیت آن ها آغاز شده است .


خلیلی باصری در ادامه اضافه کرد : با وجود خدمات ارزنده ای که از سوی دولتمردان خدمتگزار در ابعاد گوناگون به این خطه انجام گرفته است اما توجه خاصی در بخش کشاورزی و (نخل داری ) در راستای شناساندن محصول خرمای این منطقه نشده است .


وی ادامه داد : این جشنواره به پاس تدبیر مقام معظم رهبری در نامگذاری امسال به نام سال تولید ملی حمایت از کار و سرمایه ایرانی برگزار می شود تا در این ره آورد بتوانیم با حمایت مسؤلان به شناساندن این محصول مرغوب در بازار داخلی و خارجی اقدام کنیم .


این مسؤل در بخش دیگر سخنانش بیان داشت : در بخش خشت بالغ بر یک میلیون اصله درخت خرما وجود دارد که یکی از قطب های اصلی تولید خرمای مرغوب کشوربه نام کبکاب و رطب به شمار می رود .


خلیلی باصری در پایان اظهار امید واری کرد که این جشنواره بتواند در معرفی محصول خرمای شهرستان کازرون در سطح جهان ، جذب سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال و فراوری آن در این منطقه و نیز تغییر محصول از حالت سنتی به صنعتی مؤثر باشد .


چهارشنبه 8/6/1391 - 16:24 - 0 تشکر 534072

3 رشته صنایع‌دستی کازرون در مسیر ثبت ملی

 به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)،منطقه فارس،«محمدرضا معینی» با اعلام این خبر گفت: با تلاش انجام شده توسط کارشناسان این اداره، از ابتدای امسال تاکنون موفق شدیم کار نهایی پرونده ثبتی 3 رشته از صنایع‌دستی شاخص شهرستان کازرون را به انجام برسانیم و برای ثبت در فهرست میراث معنوی به اداره‌کل ارسال كنیم.

مسوول میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری کازرون از ارسال پرونده 3 رشته از صنایع‌دستی این شهرستان برای ثبت در فهرست میراث معنوی کشور خبر داد.


به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)،منطقه فارس،«محمدرضا معینی» با اعلام این خبر گفت: با تلاش انجام شده توسط کارشناسان این اداره، از ابتدای امسال تاکنون موفق شدیم کار نهایی پرونده ثبتی 3 رشته از صنایع‌دستی شاخص شهرستان کازرون را به انجام برسانیم و برای ثبت در فهرست میراث معنوی به اداره‌کل ارسال كنیم.


معینی ادامه داد: پرونده ثبتی دولچه‌دوزی‌، گیوه‌دوزی و نمد مالی به عنوان 3 رشته از رشته‌های بومی و دارای سابقه زیاد در شهرستان با هدف احیا و ماندگاری این رشته‌های در حال فراموشی تنظیم شده و برای ثبت در میراث معنوی ارایه شده است.


وی افزود: تحقیقات میدانی و جمع‌آوری اطلاعات اولیه این پروژه از 18 ماه پیش آغاز و طی ماه‌های اخیر کار نهایی و پرونده‌سازی شكل گرفت که در نهایت به ارسال این پرونده‌ها ختم شد.


به گزارش ایسنا، نمدمالی کهن‌ترین شیوه شناخته شده در بافت است و نمد شاید کهن‌ترین کف‌پوش دستبافت بشر باشد.در تهیه نمد به هیچ کارگاه و دستگاهی نیاز نیست و شكل‌گیری آن بر اساس دو خاصیت جعدیابی و پوسته‌ای شدن پشم است. وقتی که پشم براثر رطوبت جعد شده و الیاف آن در هم می‌روند پوسته‌ها نمی‌گذارند الیاف دوباره از هم باز شوند و در نتیجه مصنوعی به دست می‌آید که گرم و مستحکم و نسبتاً ارزان و بادوام است.


دولچه‌دوزی:


واژه دلو، عربی و به معنی آوند آب‌کشی و ظرفی است که بیشتر از پوست و گاهی فلز می‌سازند و با آن، آب از چاه می‌کشند. ظرف مخروطی شکل که از پوست دباغی شده(چرم) و یا مشک آبخوری سوراخ شده توسط عشایر ساخته شده که با سه پایه چوبی روی زمین قرار می‌گیرد و سری از چوب دهانه آن را مسدود می‌کند.


گیوه‌دوزی:


در اغلب فرهنگ‌های لغت و دایره‌المعارف‌ها «گیوه» نوعی پاپوش مخصوص مردان و زنان معرفی شده است. رویه این پای‌افزار از نخ پنبه‌ای بافته می‌شود و تخت آن از جنس پارچه، چرم یا لاستیك است كه نسبت به كفش‌های ماشینی یا دست‌دوز دوام و استحكام بیشتری دارد.سبك و خنك بوده و برای پیاده‌روی طولانی در زمین‌های ناهموار مناسب است.


براساس این گزارش، شهرستان کازرون در صنعت گیوه‌دوزی از پیشینه‌ای برجسته برخوردار بوده و فرآورده این صنعت در این شهرستان به (ملکی) معروف است.

چهارشنبه 8/6/1391 - 16:25 - 0 تشکر 534073

روند فزاینده تخریب خانه های تاریخی کازرون/ مراکز خرید در راهند


خانه های تاریخی در هر شهرستان ظرفیتهای منحصربه فردی است که نه تنها معرف هویت و تمدن آن منطقه محسوب می شود بلکه فرصتهای عظیمی را برای منطقه در راستای توسعه گردشگری تاریخی فراهم می آورد.


اما در شهرستان کازرون روند تخریب این خانه های تاریخی به گونه ای است که حتی برخی از این خانه ها پیش از اینکه فرصت به ثبت رسیدن را پیدا کنند تخریب می شوند.


تخریب و تبدیل این خانه ها به مراکز خرید و پاسا‍ژها موضوعی است که طی مدت اخیر فعالان میراث را نگران کرده است.


چهارشنبه 8/6/1391 - 16:27 - 0 تشکر 534074

بناهای ساسانی ـ اسلامی مدفون درزیرجاده بیشاپور/ لزوم ایجادمسیرجایگزین

بیشاپور یکی از شهرهای باستانی ایران در 25 کیلومتری غرب کازرون است که در زمان ساسانیان ساخته شده، بیشاپور با 200 هکتار وسعت از شهرهای مهم آن زمان بوده و اهمیت ارتباطی داشته، این شهر از قدیمی ترین شهرهایی بوده که تاریخچه ساخت آن به صورت مکتوب در سنگ نوشته ای موجود است.

این شهر دارای طراحی و مهندسی ویژه آن روزگار بوده و در کتابهای تاریخی نام این شهر با عنوانهای بیشاپور، بیشابور، به شاپور، بیشاور و "به اندیوشاپور" ضبط شده است.


شهر بیشاپور مرکز ایالت و کوره اردشیر خوره بوده و تا قرن هفتم هجری آباد و مسکونی محسوب می شده اما پس از آن ویران شده که البته گنجینه ای از آثار ارزشمند ساسانی مانند معبد آناهیتا به شمار می رود.


بیشاپور به سال 266 میلادی و به دستور شاپور اول ساخته شده است، پس از پیروزی شاپور بر والرین امپراتور روم، وی دستور داد که در ناحیه ای خوش آب و هوا بر سر راه تخت جمشید به تیسفون شهری بنا کنند و نام خود را بر این شهر نهاد.



شهر بیشاپور با روش مهندسی یونانیان که توسط هیپوداموس ابداع شده بود در زمینی مستطیلی به گونه ای طراحی شده که چهار دروازه و دو خیابان آن یکدیگر را قطع می کردند.


این شهر را می توان در ردیف بزرگترین شهرهای دوره ساسانی دانست که با زیباترین و ثروتمندترین شهرهای دنیای متمدن آن روزگار، مانند انطاکیه و بیزانس، شهرهای زیبای روم شرقی، رقابت داشته و به حق می توان این مجموعه تاریخی را تخت جمشید عصر ساسانی به شماره آورد.


عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در زیر جاده فعلی که از شهر تاریخی بیشاپور می گذرد بناها و آثار باستانی متعددی از دوران ساسانی و اسلامی نهفته در حالیکه روزانه تعداد قابل توجهی از اتومبیلها از روی این آثار پرارزش تردد می کنند.



چهارشنبه 8/6/1391 - 16:28 - 0 تشکر 534075

گزارش هاشمی کشکولی خبرنگار کازرون نما، محمدرضا معینی پیش از ظهر امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: این اداره با در نظر گرفتن قدمت تاریخی بقعه، حجم آماری بالای گردشگران و بازدیدکنندگان در طول سال و ایام خاص و همچنین کاربری مذهبی این اثر، تهیه طرح جامع مرمتی و ساماندهی آن را در دستور کار قرار داده است.

چهارشنبه 8/6/1391 - 16:29 - 0 تشکر 534076


دانستنی های گردشگری کازرون


بزرگترین پیكرة سنگی ایران باستان

- بله، درست خوانده اید بزرگترین پیكره سنگی ایران باستان. شاید برای اولین بار است این عبارات را از نظر می گذرانید و حتماً بعد از كسب اطلاعات درباره این اثر، بدون شك از مشتاقان بازدید از آن خواهید شد. در فاصلة 23 كیلومتری غرب شهر فعلی كازرون و در مسیر جاده كازرون به قائمیه بعد از رسیدن به شهر تاریخی بیشاپور در فاصلة نزدیك به 5 كیلومتری شمال شهر بیشاپور و همچنین طی نمودن تنگه زیبای چوگان در سمت چپ تنگه و در ارتفاع 800 متری از سطح زمین غاری طبیعی به نام شاپور قرار دارد. به محض ورود به غار كه اندازة دهانه آن نزدیك به 30 20 می باشد كمی جلوتر به پیكره ای سنگی با ارتفاع 7 متر و وزنی تقریباً 30 تن می رسید كه از بزرگترین شاهكارهای هنر مجسمه سازی ایران و جهان می باشد. این پیكره متعلق به شاپور اول ساسانی دومین پادشاه امپراتوری مقتدر ساسانی است كه از یك دیوار سنگی آهكی یكپارچه كه در دهانه غار وجود داشته تراشیده شده است.


● از زیباترین جاذبه های طبیعی ایران


از ویژگی های بارز شهرستان كازرون طبیعت بكر و زیبای آن در طول سال می باشد طوری كه به عنوان مثال شهر كازرون مركز شهرستان در طول تاریخ به شهر سبز نیز نامبرده شده است. یكی از زیباترین جاذبه های زیبایی گردشگری شهرستان كازرون نرگس زارهای زیبای آن می باشد. بهمن ماه فصل رویش نزدیك به 65 هكتار گل نرگس در بخش های جره بالاده و قسمتی هایی از خشت و كنار تخته می باشد. بیشتر این نرگس زارها در روستاهای جره و بلبلك از بخش جره و بالاده می باشد. می توان گفت با فرا رسیدن بهمن ماه سیل مشتاقان و دوستداران گل نرگس از نقاط دور و نزدیك به این منطقه سرازیر می شوند. نكته قابل توجه تعداد زیاد عكاسان و فیلم سازان حرفه ای و غیر حرفه ای می باشد كه این سوژه زیبا را از دست نمی دهند.


● از اولین شهرهای ایران باستان با سند مكتوب شهرسازی


شهر بیشاپور در فاصله 23 كیلومتری غرب شهر فعلی كازرون از بزرگترین یادمان‌های بجا مانده از امپراتوری 400 ساله ساسانیان می باشد كه به گواه تاریخ شهری است كه در دوران خود در رقابت با معروفترین شهرهای هم عصر خود بوده است. بعضی از بناهای این شهر در نوع خود در تاریخ ایران دارای اهمیتی خاص بوده است كه به نوعی باعث متمایز شدن آنها گردیده است كه در ادامه به معرفی دو نمونه آنها می پردازیم.


بنای یادبود بیشاپور:


نهایت هنرمندی ساسانیان را در برپایی بنای یادبود شهر بیشاپور می توان به وضوح مشاهده نمود. بنای یاد بود بیشاپور دو ستون به ارتفاع 70/6 متر باشد كه بر روی یكی از دو ستون سند شهرسازی بیشاپور به خط پهلوی ساسانی و اشكانی نقر شده است. درباره این بنا می توان گفت در واقع بیشاپور جز اولین شهرهای ایران می‌باشد كه دارای سند مكتوب شهرسازی است. بدین معنی كه این سند تاریخ ساخت این شهر را بیشتر بر ما روشن می نماید. 


معبد زیبای آناهیتا:


امروزه خیلی از بازدیدكنندگان مجموعه تاریخی بیشاپور به محض ورود به این سایت همه در جستجوی معبد آناهیتا هستند. از سه معبد ناهید به جا مانده در ایران، می توان گفت معبد آناهیتای بیشاپور در این بین دارای زیباترین چشم انداز می باشد. گیرشمن فرانسوی در ابتدای حفاری های علمی بیشاپور این بنا را آتشكده نامیده تا اینكه در سال 1347 ه ش به همت دكتر علی اكبر سرفراز این مكان به طور كامل مورد حفاری قرار گرفت و مرمت های اساسی بر روی آن انجام گرفت و گردشگران امروزه با اولین نگاه مات و مبهوت و حیران از این زیبایی وصف ناپذیر می شوند.


● تنگ چوگان: گنجینه ای از اسناد تاریخی ایرانیان


نزدیك به 6 نقش برجسته، بله شاید باور نكنید 6 نقش برجسته كه همگی از اسناد بزرگ تاریخی ایرانیان می باشد در تنگه ایی زیبا- در شمال شهر تاریخی بیشاپور- به نام تنگ چوگان وجود دارد.


از این مجموع، 3 نقش برجسته اشاره به پیروزی های ایرانیان بر سرداران و امپراتوران رومی دارد. كه در نوع خود جالب می باشد. این موضوع در نقش رستم یك با و در داراب فارس نیز 1 بار آمده است كه در تنگ چوگان كازرون در قالب 3 نقش برجسته یادآوری شده است.


● بزرگترین كتیبه ساسانیان


- بخش جره و بالاده در شهرتسان كازرون از جمله مناطق تاریخی و طبیعی زیبای استان فارس است كه تواناییهای باستان شناسی آن هنوز بكر و دست نخوره باقی مانده است. در این بین محوطه تاریخی سرمشهد- كه اخیراً روستای سرمشهد به عنوان روستای هدف گردشگری در فارس انتخاب گردیده- سرشار از قابلیت های تاریخی و فرهنگی می باشد. در منتهی الیه روستای سرمشهد - كه در فاصله 73 كیلومتری جنوب شرق شهر كازرون واقع گردیده -  نقش برجسته ای از بهرام دوم ساسانی وجود دارد كه در بالای آن بزرگترین كتیبه تاریخ ساسانیان یعنی کتیبه کرتیروجود دارد.


این كتیبه (20/5  70/2 ) توسط موبد بزرگ ساسانی «كرتیر» نوشته شده است كه در برگیرنده مطالب سه كتیبه معروف نقش رستم، كعبه زرتشت و نقش رجب می باشد. نقش برجستة بهرام دوم نیز به اندازه   5/4  2 متر می باشد. در این نقش برجسته بهرام را در حال كشتن یك شیر- نماد شر و دشمن- می توان دید و در پشت سربهرام تصویر یك زن و شاهزاده ساسانی حجاری شده است.



● بزرگترین دریاچة آب شیرین فلات ایران


- هر چند این روزها دریاچة پریشان به واقع پریشان احوال است و بطور واقع از خشكسالی فراگیر رنج می برد اما در صورت داشتن فصل بارندگی مناسب در طول سال این دریاچه در اردیبهشت ماه بالاترین حجم آب را دارا می باشد. این اكوسیستم بی نظیر كه در واقع با نام تالاب بین المللی در كنوانسیون رامسر به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت گردید در 12 كیلومتری جنوب شرق شهر كازرون و در مسیر جادة كازرون به شیراز واقع گردیده است.



از نكات جالب دربارة این مجموعه گردشگری می توان به مشاهده و شناسایی 100 گونه از 502 نوع پرنده شناسایی شده در ایران در این مكان نام برد.


فصل بهار زیباترین زمان برای از بازدید از چشم اندازهای این تالاب می باشد.


● شهرستان كازرون بدون شك نگین بس گرانبها در سرزمین تاریخ و تمدن یعنی فارس می درخشد.



يکشنبه 12/6/1391 - 15:51 - 0 تشکر 540734

قصه قهرمان تنگستان

جام جم آنلاین: دوازدهم شهریور ـ كه مصادف با سالروز شهادت رئیسعلی دلواری است ـ در تقویم كشورمان روز مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است تا هیچ‌وقت دلاورمردی‌های این قهرمان خطه جنوب كشورمان و همرزمانش در مقابل یورش بیگانگان از جمله انگلیس‌ها به كشورمان از یادها نرود.



 تنها یادگار به‌جامانده از آن دوره، خانه شهید رئیسعلی دلواری است كه در سال 1378 تبدیل به موزه شد تا تداعی‌كننده یاد و خاطره او باشد. گردشگران و بازدیدكنندگان برای دیدن این موزه می‌توانند به استان بوشهر سفر كنند و به تنگستان بخش دلوار كه در 45 كیلومتری بوشهر واقع شده، برسند.


دلوار مركز بخش ساحلی تنگستان و زادگاه رئیسعلی دلواری است. به خاطر جانفشانی و از خودگذشتگی‌های رئیسعلی دلواری، منزل وی در روستای بندری دلوار برای تاسیس موزه‌ای به نام وی اختصاص یافت و با مطالعاتی كه انجام شد، بافت ساختمانی این خانه مسكونی مرمت و آثار و ادوات جنگی آن دوره در معرض دید عموم قرار گرفت.


خانه رئیسعلی دلواری دارای حیاطی وسیع با اتاق‌ها و حجره‌های متعدد است كه دور تا دور حیاط را در برگرفته است و اشیاء و آثاری كه در آنجا حفظ و نگهداری می‌شود شامل سلاح‌های نظامی ازجمله تفنگ و گلوله‌های توپ آن دوره همچنین ماكتی از شخصیت‌ها و عكس‌هایی از همرزمان رئیسعلی دلواری است.


راهنمایی بازدیدكنندگان را یكی از اهالی محل به عهده دارد و برای تداعی حال و هوای آن دوره نیز یكی از همین اهالی با خواندن سرودها و اشعار رزمی محلی خاطره فداكاری‌ها و جانبازی‌های آنها را زنده نگه می‌دارد.



رئیسعلی دلواری كیست



رئیسعلی دلواری فرزند رئیس محمد، كدخدای ده دلوار بود كه در سال 1260 شمسی متولد شد و دوران كودكی را در زادگاهش با فراگرفتن فنون رزمی، اسب‌سواری، تیراندازی و آموختن قرآن و ادبیات فارسی سپری و در تیراندازی مهارت خاصی كسب كرد.


با آغاز انقلاب مشروطه ـ 1285 ـ رئیسعلی در حالی كه بیش از 25 سال نداشت، ازجمله پیشگامان مشروطه در جنوب ایران بود و به همین دلیل در دوران دیكتاتوری محمدعلی شاه قاجار علیه حكومت وی در جنوب دست به اسلحه برد و در 1288 توانست به كمك تفنگچی‌های خود، بوشهر را از سلطه عمال محمدعلی شاه آزاد سازد. با تصرف گمرك بوشهر كه در اجاره انگلیسی‌ها بود، نیروهای این كشور به دخالت نظامی در منطقه پرداختند و جنگ و گریزی آغاز شد كه تا سال‌های جنگ جهانی اول ادامه یافت.


در كشاكش جنگ، با وقوع انقلاب بلشویكی و خروج نظامیان روسی از ایران، انگلیسی‌ها تعرضات خود را به سمت شمال گسترش دادند. در همین حال تنگستانی‌ها نیز به حملات خود علیه انگلیسی‌ها شدت بخشیدند. در یكی از شبیخون‌ها ـ 21 تیر 1294 ـ دو ژنرال بلندپایه انگلیسی همراه با ده‌ها سرباز انگلیسی و هندی جان خود را از دست دادند.


با وقوع این حادثه نیروهای انگلیسی در 17 مرداد 1294 شبانه بوشهر را اشغال كردند و در 22 همین ماه به روستای دلوار مركز تنگستان ساحلی یورش بردند. آنان در این حمله با مقاومت زیادی روبه‌رو نشدند، زیرا روستا خالی از سكنه شده بود. انگلیسی‌ها نیز به ویران ساختن خانه‌های مردم و قطع نخل‌ها پرداختند. تنگستانی‌ها پس از این رویداد، غالبا روزها آرامش خود را حفظ می‌كردند و شب‌ها به نیروهای انگلیسی شبیخون می‌زدند و با هر شبیخون تلفات سنگین انسانی به این نیروها وارد می‌آوردند. در جریان یكی از این حملات رئیسعلی دلواری در 12 شهریور 1294 از پشت‌سر هدف گلوله یكی از همراهان خائنش قرار گرفت و به شهادت رسید، اما نهضتی كه او در جنوب ایران به راه انداخت تا سال‌ها مایه وحشت انگلیسی‌ها بود.


قیام مردم تنگستان حدود هفت سال طول كشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده پاسداری از بوشهر و دشتستان و تنگستان به عنوان منطقه سكونت خود و جلوگیری از حركت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن را دنبال می‌كردند.


محمد جواد فخرایی، نویسنده كتاب دشتستان در گذر تاریخ درباره وقایع آن دوره به «جام‌جم» می‌گوید: كشور ایران در دوره معاصر از تاریخ خودش شاهد حوادث و وقایع متعددی بوده كه هر یك از این حوادث و وقایع جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است.




نكته: شرح حال رهبران قیام مردم تنگستان و دشتستان روشن می‌سازد آنان هیچگاه فریفته مقام و منصب و وعده و وعیدها نشدند تا آنجا كه دولت انگلیس، با همه ترفند‌ها نتوانست اراده پولادین آنان را متزلزل كند




در دوره قاجار كه كشورمان در نهایت ضعف به سر می‌برد، دولت‌های قدرتمند و استعمار گر اروپایی بر اساس منافع سیاسی و اقتصادی و نظامی خود در منطقه خاورمیانه جولان می‌دادند. در این دوره استان امروزی بوشهر كه در قدیم جزئی از استان فارس محسوب می‌شد سه بار مورد تجاوز انگلیسی‌ها قرار گرفت، یك بار در سال 1837 میلادی برابر با1216 شمسی، بار دوم در سال 1856 میلادی برابر با 1235 شمسی و بار سوم در سال 1915 میلادی مطابق با سال 1294 شمسی بود.


در تمام این موارد مردم غیور استان بوشهر با وجود مشكلات و موانع بسیاری كه بر سر راهشان وجود داشت به مقابله با اشغالگران برخواستند و از میدان نبرد با دشمن سرافراز بیرون آمدند و برگ زرینی در تاریخ معاصر ایران از خود به یادگار گذاشتند و به همین مناسبت در تقویم جمهوری اسلامی ایران، 12 شهریور هر سال ـ كه مقارن با سالروز شهادت رئیسعلی دلواری از مبارزان راه آزادی به استقلال ایران است ـ به نام روز مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده است.


این كارشناس تاریخ می‌افزاید: ازجمله وقایع و حوادث تاریخی این دوره یكی هم مبارزات ضداستعماری و ضدانگلیسی مردم تنگستان و دشتستان در سال‌های جنگ جهانی اول است. قیام مسلحانه مردم تنگستان و دشتستان چیزی جز عكس‌العمل در برابر سیاست استعماری و تجاوزكارانه دولت انگلیس نبود. این قیام به وسیله مردمی صورت گرفت كه از روی خلوص نیت و قلبی آكنده از عشق به وطن و بدون هیچ چشمداشتی و تنها برای پاسداری از میهن اسلامی و نوامیس خود و هموطنان قدم به میدان مبارزه گذاشتند و آنچنان در برابر متجاوزان تا دندان مسلح از خود ایستادگی نشان دادند كه باعث تعجب دولت و دشمن شد.


شرح حال رهبران این قیام بخوبی روشن می‌سازد كه آنان هیچ گاه فریفته مقام و منصب و وعده و وعیدها نشدند تا آنجا كه دولت انگلیس، این استعمارگر پیر و كهنه‌كار، با همه ترفند‌هایی كه به كار برد نتوانست اراده پولادین دلاوران تنگستان و دشتستان را متزلزل كند.


استان امروزی بوشهر تنها در جریان جنگ جهانی اول نبوده كه شاهد هجوم بیگانگان قرار گرفته بلكه در دوره محمد شاه قاجار و همین طور در دوره ناصرالدین شاه یعنی در سال 1273 قمری كه قشون نظامی ایران شهر هرات را به محاصره گرفته بود، بار دیگر بوشهر مورد هجوم انگلیس‌ها قرار گرفت برای آن كه انگلیس، شبه‌قاره هند را به عنوان بزرگ‌ترین مستعمره خود در دست داشت و محاصره شهر هرات توسط قشون نظامی ایران می‌توانست منافع انگلیس را در هند به خطر بیندازد. در نتیجه این استعمار پیر برای حفظ منافع خود در امور ایران مداخله و به اشغال نظامی بندر بوشهر پرداخت.


در جریان جنگ جهانی اول نیز با نقض سیاست بی‌طرفی دولت مركزی ایران كشور ما در معرض هجوم بیگانگان از شمال و جنوب قرار گرفت و كشتی‌های جنگی انگلستان در مقابل بوشهر لنگر انداختند و اشغال مجدد بندر بوشهر آغاز شد.


مردم استان امروزی بوشهر و فارس قدیم به كرات در برابر متجاوزان خارجی بخصوص دولت‌های استعمارگر آن زمان یعنی هلندی‌ها و انگلیسی‌ها و قبل از آن در دوره صفویه كه مورد هجوم پرتغالی‌ها قرار گرفتند، ایستادگی كردند.


خاطره بسیار بدی كه از حضور استعمارگران در اذهان مردم استان امروزی بوشهر و فارس قدیم در دوره‌های مختلف شكل گرفته بود نوعی فرهنگ مقاومت را در برابر بیگانگان از نسل‌های گذشته در بین آنها باقی گذاشت، بنابراین مردم این استان به دفعات در برابر متجاوزان خارجی بخصوص دولت‌های استعمارگر به پاخواستند و رهبرانی همچون رئیسعلی دلواری و افرادی كه با وی متحد بودند پس از شهادت وی نیز نقش مهمی برای مبارزه با تجاوزگران انگلیسی ایفا كردند. شخصیت‌هایی همچون شیخ حسین‌خان چاه كوتاهی، میرزا محمد برازجانی، زائر خضرخان اهرمی، حضرت آیت‌الله شیخ محمدحسین برازجانی ـ كه فتوای جهاد علیه انگلیسی‌ها را صادر كرد ـ ازجمله مبارزان آن دوره بودند.


جنگ میان دلیران تنگستان به رهبری رئیسعلی از یك سو و نیروهای بریتانیا و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراكنده تا شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی ادامه یافت و انگلیسی‌ها نتوانستند بر رئیسعلی و یارانش برتری یابند تا این كه در گیرودار حمله انگلیسی‌ها به بوشهر در شب ۱۲ شهریور ۱۲۹۴ رئیسعلی در محلی به نام «تنگك صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی و اجیر شده، از پشت‌سر هدف گلوله قرار گرفت و در دم جان باخت. رئیسعلی دلواری در شب ۲۳ شوال ۱۳۳۳ قمری برابر با ۱۲ شهریور ۱۲۹۴ خورشیدی / ۳ سپتامبر ۱۹۱۵ میلادی، در سن ۳۴ سالگی به شهادت رسید.


به گفته فخرایی از رئیسعلی دلواری هیچ عكسی موجود نیست و عكس‌هایی كه به او نسبت داده می‌شود عكس واقعی او نیست.


يکشنبه 12/6/1391 - 15:52 - 0 تشکر 540739

كاش پوسترهای گردشگری بماند

جام جم آنلاین: «میدان...» می‌نشینی توی تاكسی و سر می‌چسبانی به شیشه و تهران خلوت و رویایی را تماشا می‌كنی و یاد آبشار شوی لرستان می‌افتی، یاد قلعه رودخان گیلان، ساحل مازندران، دریاچه زریوار كردستان، آبشارهای شوشتر خوزستان، آرامگاه حافظ و سعدی فارس، بیستون كرمانشاه، مسجد جامع اصفهان و.... دلت هوس سفر می‌كند و بی‌تاب رفتن می‌شوی.



چرا یادشان می‌افتی؟ شاید به خاطر پوسترهاست؛ پوسترهایی بزرگ از جاذبه‌های گردشگری كشورمان با رنگ‌هایی شاد و زنده كه بسرعت از پشت شیشه می‌گذرد و هر كدام به بیننده نهیب می‌زند «چرا هنوز مرا ندیده‌ای؟»


پوسترها را به مناسبت اجلاس نم در حاشیه بزرگراه‌ها و خیابان‌ها نصب كرده‌اند كه یاد تهرانی‌ها بیندازند نباید تعطیلات‌شان را در خانه بگذرانند یا شاید هم برای سران اجلاس است كه حتی در گذر سریع‌شان از خیابان‌های پایتخت، از پشت شیشه دودی خودروهای تشریفاتی، گوشه ناچیزی از جاذبه‌های گردشگری ایران را در حافظه تصویری‌شان بگنجانند.


مسئولان گردشگری موفق شده‌اند، تبلیغات گردشگری كار خودش را كرده است؛ تهرانی‌ها تعطیلات را در چاردیواری خانه‌هایشان نگذرانده‌اند و خلوتی خیابان‌های تهران و شلوغی جاده‌ها در چند روز گذشته گواه این ادعاست.


وسوسه سفر فقط مخصوص تهرانی‌ها نبوده است و تبلیغات گسترده گردشگری، نمایشگاه برج میلاد و حتی همین پوسترها، انگیزه‌ای برای وزرا و هیات‌های كارشناسی مهمان اجلاس غیرمتعهدها شده تا چهاردهم شهریور برای بازدید از جاذبه‌های گردشگری در ایران بمانند.


حالا دیگر به همه مسوولان گردشگری ثابت شده است كه تبلیغات گردشگری چه داخلی و چه خارجی اگر در سطح وسیعی صورت گیرد، حتما بر مخاطبان تاثیر می‌گذارد و حتی در صورتی كه بلافاصله به سفر ترغیب‌شان نكند، به هر حال وسوسه دل سپردن به جاده را در آنها بیدار می‌كند و همین تجربه موفق می‌تواند الگویی باشد برای متولیان صنعت گردشگری كه در همه فصل‌های سال، جاذبه‌های گردشگری مناسب بازدید را در قالب همین پوسترها و نمایشگاه‌های فصلی به مخاطبان معرفی كنند و به این ترتیب رویای «همه زمانی كردن» و «همه مكانی كردن» سفر را در كشور محقق كنند.


يکشنبه 12/6/1391 - 15:52 - 0 تشکر 540743

فرصت‌هایی كه تهدید می‌شود

جام جم آنلاین: گنجینه موزه هنرهای معاصر همان قدر كه باعث افتخار است، مركزی است كه گهگاه اخباری از آن درز می‌كند كه سبب نگرانی اهالی فرهنگ و هنر هم می‌شود. چند وقت پیش بود كه مرمت سقف موزه هنرهای معاصر نگرانی‌هایی را درباره آسیب دیدن مجسمه‌های «جاكومتی» به وجود آورد.



روز گذشته نیز حمید شانس هنرمند مجسمه‌ساز و كارشناس آثار برنزی از احتمال آسیب دیدن مجسمه اسب و سوار اثر «مارینو مارینی» در باغ موزه هنرهای معاصر تهران خبر‌ داد.


به گفته او این اثر ارزشمند از همان ابتدا در زمینه ریخته‌گری دچار مشكلاتی بوده است و در برخی نقاط آن از جمله روی پای سوار، سوراخ‌هایی دیده می‌شود كه به نظر می‌رسد خریداران در آ‌ن زمان متوجه این مشكل نشده‌اند.


این مجسمه‌ساز احتمال می‌دهد مجسمه اسب و سوار با آب كلردار شسته شده باشد. او آبیاری اتوماتیك پارك‌ها را علت تهدید مجسمه‌های برنزی می‌داند كه سبب تولید شوره سفیدرنگی می‌شود كه مثل خوره برنز را می‌خورد.


در همه جای دنیا آثار هنری و میراث فرهنگی افزون بر این‌كه ذخیره‌ای مادی و معنوی محسوب می‌شود، عامل جذب گردشگر هم است كه همین گردشگر نیز می‌تواند باعث رونق اقتصادی و ارتقای سطح فرهنگی كشورها شود.


بدیهی است كشوری كه بتواند با آثار هنری و میراث معنوی و فرهنگی‌اش، مردم كشورهای دیگر را به سوی خود جلب كند، از بسیاری اتهام‌های سیاسی در دنیای سیاست‌زده امروز رهایی می‌یابد.


با توجه به این نكته، رویكرد ما به آثار هنری و میراث فرهنگی كشورمان چیست؟ آیا آثار هنری گران‌سنگی كه در ایران نگهداری می‌شود یا میراث فرهنگی كهنی كه در جای‌جای كشورمان وجود دارد، توانسته چنین كاركردی را داشته باشد یا این‌كه این آثار و میراث تنها برای ما تهدید است و هر از گاهی سبب نگرانی مردم و هنرمندان می‌شود؟! انگار وجود چنین میراث ارزشمندی در كشورمان فقط این كاركرد را دارد كه چند وقت یكبار رسانه‌ها از احتمال نابودی یا تخریب آن آثار بنویسند. به راستی چه زمانی می‌توان به این گنجینه عظیم به چشم فرصت نگریست و نه تهدید؟



يکشنبه 12/6/1391 - 15:53 - 0 تشکر 540747

بناهای تاریخی بوشهر

جام جم آنلاین: استان بوشهر از مهم‌ترین مناطق جنوبی ایران است كه بیشتر شهرستان‌های آن از بناهای دیدنی و مكان‌های تاریخی برخوردارند.



بناهای ‌تاریخی‌ و‌ معماری استان بوشهر شامل مسجدها و مراكز عبادی اسلامی، باغ‌ها و عمارت‌های دیدنی و برج‌ها و قلعه‌های قدیمی می‌شود.


آثار و بناهای تاریخی منطقه، ردپای تاریخی از دوره‌های باستانی ایران و دوره‌های اسلامی و معاصر هستند كه هر یك به نوبه خود برای گردشگران جذاب و دیدنی است.


تپه‌های تاریخی زیادی از جمله تل خندق با معماری مربوط به دوره ساسانی و تل مرو واقع در نزدیكی كاخ هخامنشی در منطقه بوشهر وجود دارند كه برای باستان شناسان و دانشجویان باستان‌شناسی قابل توجه است.


از میان بناهای قدیمی منطقه، كاخ كورش مربوط به دوره هخامنشی و كاخ سنگ‌سیاه كه آن هم از بناهای همان دوره است، اهمیت بیشتری دارد.


گوردختر ـ كه گفته می‌شود آرامگاه دختر یا خواهر كوروش است ـ نیز از آرامگاه‌های مهم منطقه است. یك گورستان باستانی هم در تنگستان قرار دارد و به زرتشتیان منسوب است. پل مشیر كه روی رودخانه دالكی بنا شده هم مربوط به عهد قاجاریه است.


مسجد توحید (مسجد برازجانی‌ها)، از قدیمی‌ترین مساجد بوشهر است كه بنای درخور توجهی دارد. امامزاده عبدالمهیمن نیز در شهر بوشهر واقع شده و گنبد آن، گچبری‌های زیبایی دارد.


تزئینات در و پنجره و شیشه‌های رنگی هشتی آن بر تلطیف نور و زیبایی بنا افزوده است. از میان اماكن متبركه شهرستان دشتستان می‌توان به بقعه شیخ منصور خزایی اشاره كرد كه مربوط به دوره تیموریان است.


كلیسای بوشهر هم از اماكن زیبای استان است كه متعلق به ارامنه گریگوری است.


از سوی دیگر خانه‌ها و عمارت‌های قدیمی بسیاری در استان بوشهر وجود دارند كه برخی از آنها عبارتند از: عمارت ملك كه به صورت یك مجموعه ساختمانی و متعلق به یك قرن پیش است.


عمارت گلشن كه قدمت آن 170 سال بوده و مجموعه حاج رییس كه از پنج ساختمان تو در تو تشكیل شده و در اواسط دوره قاجاریه ساخته شده است.


ازمیان جاذبه‌های تاریخی تنگستان، خانه رئیسعلی دلواری در شهرستان تنگستان یادآور خاطرات فراموش‌نشدنی مبارزات آزادیخواهی 80 سال پیش است


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.