• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 2196)
جمعه 3/6/1391 - 1:39 -0 تشکر 525231
زندگی ستارگان


سلام بر تمام دوستان گرامی


در این قسمت در باره ستارگان  و چگونگی به وچود امدن ان مطالبی نوشته میشود امید است مورد استفاده شما دوستان قرار گیرد

جمعه 3/6/1391 - 15:41 - 0 تشکر 526858

مرگ ستارگان
سه طریق برای مرگ ستارگان وجود دارد. ستارگانی که جرم آنها کمتر از 1.4 برابر جرم خورشید است. این ستارگان در نهایت به کوتوله‌های سفید تبدیل می‌شوند. ستارگانی که جرم آنها بیشتر از 1.4 برابر جرم خورشید است، در نهایت به ستارگان نوترونی و به سیاه چاله‌ها تبدیل خواهند شد. دیر یا زود سوخت هسته ای ستارگان به پایان رسیده و در این صورت ستاره با تراکم خود انرژی گرانشی غالب آمده و این تراکم (رمبش) تا تبدیل شدن الکترونهای آزاد ستاره به الکترونهای دژنره ادامه پیدا می‌کند، که در این صورت ستاره به یک ستاره کوتوله سفید تبدیل شده است. برخی از ستارگان از طریق انفجارهای ابرنواختری به ستارگان نوترونی تبدیل می‌شوند. ستارگانی که بیشتر از 1.4 و کمتر از سه برابر جرم خورشید دارند، به ستاره نوترونی تبدیل شده و آنهایی بیشتر از سه برابر جرم خورشید دارند، عاقبت به سیاه چاله تبدیل می‌شوند. سیاه چاله آخرین مرحله مرگ ستاره می‌باشد.

جمعه 3/6/1391 - 15:45 - 0 تشکر 526860

ستاره نوترونی




هنگامی كه ستاره پر جرمی به شكل ابر نواختر منفجر می شود، شاید هسته اش سالم بماند. اگر هسته بین 4/1 تا 3 جرم خورشیدی باشد، جاذبه آن را فراتر از مرحله كوتوله سفید متراكم می كند تا این كه پروتونها و الكترونها برای تشكیل نوترونها به یكدیگر فشرده شوند. این نوع شیء سماوی ستاره نوترونی نامیده می شود. وقتی كه قطر ستاره ای 10 كیلومتر (6مایل) باشد، انقباضش متوقف می شود. برخی از ستارگان نوترونی در زمین به شكل تپنده شناسایی می شوند كه با چرخش خود، 2 نوع اشعه منتشر می كنند.

برای این كه تصور بهتری از یك ستاره نوترونی در ذهنتان بوجود بیاید.. می توانید فرض كنید كه تمام جرم خورشید در مكانی به وسعت یك شهر جا داده شده است. یعنی می توان گفت یك قاشق از ستاره نوترونی یك میلیارد تن جرم دارد.

این ستارگان هنگام انفجار برخی از ابرنواخترها بوجود می آیند. پس از انفجار یك ابرنواختر ممكن است به خاطر فشار بسیار زیاد حاصل از رمبش مواد پخش شده ساختار اتمی همه ی عناصر شیمیایی شكسته شود و تنها اجزای بنیادی بر جای بمانند.

اكثر دانشمندان عقیده دارند كه جاذبه و فشار بسیار زیاد باعث فشرده شدن پروتونها و الكترونها به درون یكدیگر می شوند كه خود سبب به وجود آمدن توده های متراكم نوترونی خواهد شد. عده كمی نیز معتقدند كه فشردگی پروتونها و الكترونها بسیار بیش از اینهاست و این باعث می شود كه تنها كوارك ها باقی بمانند. و این ستاره كواركی متشكل از كواركهای بالا و پایین (Up & down quarks)و نوع دیگری از كوارك كه از بقیه سنگین تر است خواهد بود كه این كوارك تا كنون در هیچ ماده ای كشف نشده است.

از آنجا كه اطلاعات در مورد ستارگان نوترونی اندك است در سالهای اخیر تحقیقات زیادی بر روی این دسته از ستارگان انجام شده است.

در اواخر سال 2002 میلادی.. یك تیم تحقیقاتی وابسته به ناسا به سرپرستی خانم J. Cotton مطالعاتی را در مورد یك ستاره نوترونی به همراه یك ستاره همدم به نام 0748676 EXOا نجام داد. این گروه برای مطالعه ی این ستاره دو تایی كه در فاصله ی 30000 سال نوری از زمین قرار دارد.. از یك ماهواره مجهز به اشعه ایكس بهره برد.( این ماهواره متعلق به آزانس فضایی اروپاست و XMMX- ray Multi Mirror نیوتن نام دارد)

هدف این تحقیق تعیین ساختار ستاره نوترونی با استفاده از تأثیرات جاذبه ی زیاد ستاره بر روی نور بود.

با توجه به نظریه ی نسبیت عام نوری كه از یك میدان جاذبه ی زیاد عبور كند.. مقداری از انرژی خود را از دست می دهد. این كاهش انرژی به صورت افزایش طول موج نور نمود پیدا می كنند. به این پدیده انتقال به قرمز می گویند.

این گروه برای اولین بار انتقال به قرمز نور گذرنده از اتمسفر بسیار بسیار نازك یك ستاره نوترونی را اندازه گیری كردند. جاذبه ی عظیم ستاره نوترونی باعث انتقال به قرمز نور می شود كه میزان آن به مقدارجرم ستاره و شعاع آن بستگی دارد. تعیین مقادیر جرم و شعاع ستاره می تواند محققان را در یافتن فشار درونی ستاره یاری كند. با آگاهی از فشار درونی ستاره منجمان می توانند حدس بزنند كه داخل ستاره نوترونی فقط متشكل از نوترونهاست یا ذرات ناشناخته ی دیگر را نیز شامل می شود.

این گروه تحقیقاتی پس از انجام مطالعات و آزمایشات خود دریافتند كه این ستاره تنها باید از نوترون تشكیل شده باشد. و در حقیقت طبق مدلهای كواركی ذره دیگری جز نوترون در آن وجود ندارد.

درحین این مطالعه و برای بررسی تغییرات طیف پرتوهای ایكس یك منبع پرقدرت اشعه ایكس لازم بود. انفجارهای هسته ای (Thermonuclear Blasts)كه بر اثر جذب ستاره همدم توسط ستاره نوترونی ایجاد می شود.. همان منبع مورد نیاز برای تولید اشعه ی ایكس بود. (ستاره نوترونی به سبب جرم زیاد و به طبع آن.. جاذبه ی قوی.. مواد ستاره همدم را به سوی خود جذب می كرد.) طیف پرتوهای X تولید شده.. پس از عبور از جو بسیار كم ستاره نوترونی كه از اتم های آهن فوق یونیزه شده تشكیل شده بود توسط ماهواره XMM-نیوتن مورد بررسی قرار گرفتند.

نكته ی قابل توجه این است كه در آزمایشهای قبلی كه توسط گروه دیگری انجام شده بود تحقیقات بر روی ستاره ای متمركز بود كه میدان مغناطیسی بزرگی داشت و چون میدان مغناطیسی نیز بر روی طیف نور تأثیر گذار است تشخیص اثر نیروی جاذبه ی ستاره بر روی طیف نور به طور دقیق امكان پذیر نبود. ولی ستاره موردنظر در پروژه بعدی (كه آن را توضیح دادیم) دارای میدان مغناطیسی ضعیفی بود كه اثر آن از اثر نیروی جاذبه قابل تشخیص بود.


منبع : دانشنامه رشد


جمعه 3/6/1391 - 16:0 - 0 تشکر 526867

دوتایی ها




شب ها ستاره های زیادی بالای سر ما سوسو می زنند.آیا تا به حال به این موضوع كه آیا آنها تنها هستند،یا همدمی را در كنار خود دارند؟

جالب است بدانید كه اكثر آنها یعنی حدود 50 تا 80 درصد از ستارگان از سیستم های دوتایی یا چند تایی هستند.

در این سیستم ها ستارگان به طو فیزیكی با هم در ارتباط هستند و تحت تاثیر جاذبه متقابل ناشی از گرانششان به دور هم می گردند.

در این مقاله سعی می كم شما را با ستاره های دوتایی بیشتر آشنا كنم...

ستارگان دوتایی اطلاعات بسیاری از ستاره ها مانند : جرم،شعاع،چگالی ، دمای سطحی،تابندگی و آهنگ چرخش به ما می دهد، پس مطالعه آنها از نظر اخترفیزیكی و همچنین رصد و عكاسی و كارهای دیگر با آنها از جمله فعالیت های منجمان آماتور و حتی حرفه ای است.



جمعه 3/6/1391 - 16:1 - 0 تشکر 526868


سیستم های دوتایی به چند دسته تقسیم میشود كه عبارتند از :

دوتایی ظاهری : دو ستاره كه به طور فیزیكی با هم در ارتباط نیستند، ولی در آسمان به دلیل اینكه در امتداد دید یكسان قرار گرفته اند، نزدیك بهم در نظر می رسند.حركات فضایی نامربوط آنها به زودی آشكار می كند كه آنها از دوتایی های فیزیكی نیستند.گاهی این نوع دوتایی ها را نوری می نامند.

جمعه 3/6/1391 - 16:1 - 0 تشکر 526869

دوتایی مرئی : یك سیستم مرتبط است كه می تواند در تلسكوپ به صورت دو ستاره تفكیك شود.به نظر می رسد حركات مداری متقابل این زوج ها دارای دوره های تناوبی هستند كه دامنه آنها از یك تا صد سال تغییر پذیراست.

جمعه 3/6/1391 - 16:2 - 0 تشکر 526870


دوتایی نجوم سنجی : اینگونه زوج ها در تلسكوپ فقط به صورت یك ستاره دیده می شوند،اما،حركت نوسانی اش در آسمان آشكار می سازد كه این ستاره با یك همدم نامرئی همراه شده است.هر دو جرم به درر مركز جرم مشتركشان در حال چرخش هستند.

جمعه 3/6/1391 - 16:3 - 0 تشکر 526871

دوتایی طیف سنجی : یك سیستم نامرئی است كه دوتایی بودنش توسط نوسانات دوره ای در خطوط طیفی اش مشخص می شود.در بعضی موارد،مجموعه ای از اشكال طیفی ( برای هر ستاره یكی ) دیده می شوند كه با فازهای مخالف نوسان می كنند؛در موارد دیگر،یكی از ستاره ها كم نورتر از آن است كه دیده شود،در نتیجه تنها یك مجموعه از خطوط طیفی نوسان كننده پبت می شود.در اینجا دوره های تناوب مداری واقعی از چند ساعت تا چند ماه متغیر هستند.

جمعه 3/6/1391 - 16:4 - 0 تشکر 526874


دوتایی طیفی
: یك سیستم نامرئی كه در آن تصاویر طیفی حركت مداری را آشكار نمی كنند.اما،دو طیف كاملا متفاوت بر روی هم قرار داده می شوند. ما نتیجه می گیریم كه دو عضو یك سیستم دوتایی،تولید كننده طیف تركیبی مشاهده شده هستند.

جمعه 3/6/1391 - 16:4 - 0 تشکر 526875


دوتایی گرفتی
: یك سیستم دوتایی است كه در آن دو ستاره متناوبا یكدیگر را می پوشانند كه منجر به تغییرات دوره ای در روشنایی ظاهری سیستم می شود.چنین سیستم هایی نیز ممكن است دوتایی های مرئی،نجوم سنجی یا طیف سنجی باشند.

جمعه 3/6/1391 - 16:4 - 0 تشکر 526876


در بین ستارگان نوع خورشیدی،نیبت سیستم های مشاهده شده منفرد،دوتایی،سه تایی و چهارتایی به صورت 458:1 است. برای سیستم های دوتایی،دامنه فواصل مداری به طور یكنواخت از 9^10*3 تا 15^10*3 متر تغییر می كند ( دوره های تناوب مداری از یك روز تا 6^10*3 سال است ) .تقریبا 10% از تمام ستارگان دوتایی هستند كه دوره های مداری آنها از یك تا ده روز،10 درصد دیگر با دوره های تناوب از 10 تا 100 روز و همین طور الی آخر می باشند.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.