• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 1835)
دوشنبه 30/5/1391 - 12:28 -0 تشکر 520171
هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم علمی و عملی از حدود دو قرن اخیر کشف گردیده است، نظریات متفاوتی از ماهیت هیپنوتیزم و نحوه پیدایش آن به توسط متخصصین ارائه شده که در زیر عمده‌ترین آنها بررسی می‌شود. هیپنوتیزم شاخه‌ای از علم روانشناسی است که در آن به وسیلهٔ تلقین، شخص از حالت هوشیاری خارج می‌شود و تحت تسلط شخص هیپنوتیزور در می‌آید. هیپنوتیزم یا به طور دقیقتر هیپنوز موجب تسلط دیگری بر فرد نمی شود بلکه دیگری با ضمیر ناخودآگاه آدمی به مکالمه و القای تلقینات می پردازد. همه ی هیپنوزها نحوی خودهیپنوتیزم است و هیپنوتیزور خارجی فقط مامای هیپنوز از درون انسان استو آن را می زایاند.همة‌ مکاتب و عرفا به نحوی با هیپنوز درگیر بوده اند . ضمیر ناخودآگاه تنها یک تئوریست که توضیح حقایق روی آن سوار می شود.هیپنوتیزور نمی تواند هرآنچه دوست داشت به سوژه تلقین کند. هیپنوتیزم یک امر خارقالعاده نیست.و کارایی عجیب و غریب ندارد. اگر هم اثار غریبی داشته باشد در عده ی کمی دارد و خیلی قابل تکرار و تایید نیست لذا از منظر علم رسمی پاره ای غرایب مشاهده شده در هیپنوز قابل اعتبار و برداشت کلی نیستند. ( مبحث شستشوی مغزی البته در این وادی مطرح است ولی میزان پایداری این کارها باید بیشتر ارزیابی شود.)هیپنوز خواب نیست. امواج مغزی در این حالت با امواج مغزی حالت خواب در بسیاری موارد فرق می کند. از یک منظر هیپنوز با تلقین معمولی هم فرق دارد چرا که مناطقی که بر اثر تلقین تحریک می شود با مناطق تحریک شده هنگام هیپنوز متفاوت است. در طی این فرآیند، شخص هیپنوتیزور قادر است هر آنچه در نظر دارد به شخص هیپنوتیزم شده القا کند زیرا در این حالت تلقینات هیپنوتیزور بجای حواس بدن عمل می‌کند و ضمیر ناخودآگاه انسان را تحت کنترل خویش قرار می‌دهد

دوشنبه 30/5/1391 - 12:41 - 0 تشکر 520209

چه كسانی مجاز به استفاده از هیپنوتیزم در درمان هستند؟

هیپنوتیزم بر خلاف نظر عده ای علم متفاوتی نیست، درمان مجزائی هم نیست،بلكه روشی است كه در موارد خاص و محدودی نظیر تحقیقات و درمان كاربرد دارد، لذا بجز در تحقیقات فقط كسانی می توانند از هیپنوتیزم در درمان استفاده كنند كه صلاحیت درمان داشته باشند، چه صلاحیت قانونی كه قانون تعیین می كند و مراجع ذیصلاح بر آن نظارت دارند و چه صلاحیت علمی، صلاحیت علمی یعنی كتب علمی و مجلات مرجع و دانشگاهی كاربرد آن روش را در مورد بیماری خاصی و توسط شاغلین رشته خاصی تائید كرده باشد. در حال حاضر هیپنوتیزم از درمانهای طب حاشیه جدا شده و به عنوان روش رواندرمانی در كتب مرجع روانپزشكی نظیر روانپزشكی كاپلان و سادوك آمده است. امروزه پزشكان، دندانپزشكان، ماماها، پرستاران و روانشناسان در حیطه شغلی و علمی خود به استفاده از هیپنوتیزم مجاز هستند. به عبارتی كسانی مجاز به استفاده از هیپنوتیزم در درمان هستند كه مجاز به درمان درآن بیماری بدون هیپنوتیزم نیز باشند، مگر آنكه به صورت تیمی و زیر نظر درمانگر اصلی و به عنوان دستیار فعالیت نمایند. با این توصیف استفاده از هیپنوتیزم در درمان احتیاج به مجوز اختصاصی ندارد، اگر پزشك، دندانپزشك ، ماما ، پرستار یا روانشناس هستید (در كلیه گرایشها ) یعنی مجوز كار در این رشته ها را دارید می توانید از هیپنوتیرم نیز مشابه سایر روشهای درمانی استفاده كنید. به طور كلی، اقدام به درمان با هیپنوتیزم فقط در صلاحیت كسانی است كه مجوز درمان در رشته خود را دارند و تسلط بر فنون هیپنوتیزم به خودی خود نه مجوزی برای درمان می باشد و نه استفاده از آن در درمان احتیاج به مدركی متفاوت از رشته اصلی دارد.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:43 - 0 تشکر 520213

دوره های آموزشی هیپنوتیزم چگونه است؟

دوره های آموزشی هیپنوتیزم بر حسب تئوریهای مختلف قدری متفاوت است. هر چند تكنیكهای هیپنوتیزمی در طول زمان ثابت مانده اند و تغییری نكرده اند، اما تغییر در تئوریها، نگاه ما به تكنیكها،كاربردها و نحوه آموزش هیپنوتیزم را نیز متفاوت كرده است.دوره های آموزشی هیپنوتیزم در حال حاضر ویژه پزشكان، دندانپزشكان، ماماها، پرستاران و روانشناسان در كلیه گرایشها می باشند.طول این دوره ها بر حسب رشته های مختلف و نیازهای آموزشی آنها در كشورهای مختلف متفاوت است. اما یك دوره متعارف دوره ای 2-3 ماهه است كه اغلب سر فصلهای زیر را كم و بیش دارا است:
1-تعریف و توصیف هیپنوتیزم،تاریخچه و كاربردهای آن
2-اصول تلقین شناسی، قواعد تلقین و فارماكولوژی تلقین
3-تلقینهای بیداری
4-تكنیكهای ساده و پیچیده هیپنوتیزمی
5-تكنیكهای عمیق سازی و پدیده های هیپنوتیزمی
6-عوارض و روشهای كنترل آن
7-مقاومت و روشهای رفع آن
8-استعدادهیپنوتیزم پذیری و روشهای افزایش آن
9-رویكرد مختلف در درمان با هیپنوتیزم
10-خود-هیپنوتیزم و هیپنوتیزم گروهی البته این سر فصل هل بسته به تركیب شركت كنندگان ، سرعت آنها در یادگیری تكنیكها و حل تمرینها و... متفاوت است. در این دوره ها تاكید اصلی بر آموزش تكنیكهای هیپنوتیزمی است ولی درمان چاقی ، زایمان بدون درد و اضطراب امتحان نیز اغلب تشریح می گردد.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:44 - 0 تشکر 520216

تعریف هیپنوتیزم درمانی

" هیپنوتیزم درمانی" یك روش درمانی است كه در یك مرحله یا مراحلی از آن از هیپنوتیزم استفاده می شود. هیپنوتیزم درمانی می تواند به دو شكل متفاوت صورت بگیرد:
1- دگر هیپنوتیزم درمانی
در این حالت، درمانگر پس از صحبت كردن با بیمار و ایجاد آمادگی ذهنی و روحی در او، در صورت نیاز بیمار به القای خُلسه هیپنوتیزمی، او را به عمق مناسبی كه برای برنامه درمانی اش مناسب باشد، می رساند و در این شرایط به هیپنوتیزم درمانی می پردازد.
2- خود هیپنوتیزم درمانی
در این روش كافی است بیمار طی 2 یا 3 جلسه ، طریقه استفاده از خود هیپنوتیزم و نحوه درمان و تلقین به خود را بیاموزد. پس از آن می تواند با روشی كه یاد گرفته خودش را در خلسه هیپنوتیزمی  قرار دهد و در این شرایط، به صورت ذهنی ، متن تلقین را مرور كند و یا به نوار صوتی كه پس از چند دقیقه سكوت. (مدت لازم برای رسیدن او به حالت خود هیپنوتیزم) متن تلقین را پخش می كند ، گوش دهد. در این وضعیت ، بیمار بدون نیاز به مراجعات مكرر به مطب پزشك و صرف هزینه گزاف ، خودش این برنامه درمانی را انجام می دهد.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:45 - 0 تشکر 520219

برای آموزش خود هیپنوتیزم به افراد عادی جامعه، بایستی به نكات زیر توجه شود:

1- آموزش خود هیپنوتیزم راه رسیدن سریع به حالت آرامش است.


2- كسانی كه برای آموزش خود هیپنوتیزم مراجعه می كنند ، از سلامت روانی و حداقل هوش متوسط بهره مند باشند.


3- داوطلبان فراگیری خود هیپنوتیزم به این نكته توجه داشته باشند كه برای رسیدن به عمق مناسبی از خلسه باید:


الف- استعداد ذاتی داشته باشند.


ب- با هیپنوتیزور همكاری لازم را بكنند.


4- باید به كسانی كه مایلند خود هیپنوتیزم را بیاموزند، این نكته مهم را تذكر داد كه آنها در حالت خود هیپنوتیزم بیدار و هوشیار بوده و نسبت به صداها و وقایعی كه در محیطشان می گذرند، آگاهی دارند و در پایان جلسه معمولاً آنها را به یاد می آورند.


5- آموزش خود هیپنوتیزم با هوش ، قدرت خلاقیت و انگیزه داوطلب رابطه مستقیم دارد. بنابراین كسانی كه عقب ماندگی ذهنی یا آشفتگی روانی دارند ، با احتمال زیاد به هیپنوتیزم و خود هیپنوتیزم نمی رسند.


6- كسانی كه در مدی تیشن، یوگا، ریلاكس شدن و ... پیشرفت خوبی داشته اند ، خیلی سریع تر و بهتر می توانند خود هیپنوتیزم را یاد بگیرند.


7- كسانی كه خود هیپنوتیزم را یاد می گیرند، هر قدركه بیشتر تمرین كنند، هم زودتر به خُلسه هیپنوتیزم می رسند و هم عمق خلسه آنها بیشتر می شود .

دوشنبه 30/5/1391 - 12:47 - 0 تشکر 520222

کاربرد هیپنوتیزم در درمان بیماریهای روان تنی

با پذیرش این اصل كه انسان مجموعه ای از جسم و روح یا روان و تن است به این حقیقت می رسیم كه با تقویت روان می توان جسم بیمار را نیز نیرویی تازه بخشد یا به اصطلاح در كالبد او روح تازه ای دمید. انسان در تمامی لحظات، آگاهانه یا ناآگاهانه در كلیه جنبه های زندگی در جستجو و تلاش برای یافتن و حفظ تعادل و توازن است. هر گاه نیرویی این توازن و تعادل را بر هم زند، نیرویی متضاد در وجود شخص ایجاد می شود كه تقابل آن با نیروی بیرونی موجب بروز بیماری های جسمی یا آشفتگی و اضطراب روحی خواهد شد. پریشانی های روحی به خلاف ناراحتی های جسمی قابل رویت نیستند و حتی در برخی موارد یك آشفتگی روحی خود را به صورت یك بیماری جسمی آشكار می كند و تا زمانی كه عامل روحی اولیه از بین نرفته است، بیماری جسمی ناشی از آن نیز درمان نمی پذیرد. بیشتر تجربه های زندگی در ضمیر ناخودآگاه ذهن ما ثبت می شود. بر پایه نتایج پژوهش های روان شناسان، روان آگاه یك انسان سالم قادر است در هر ثانیه 126 واحد اطلاعاتی را مرور و بررسی كند، در حالی كه این رقم در روان ناآگاه به بیش از یك میلیون واحد اطلاعاتی در هر ثانیه می رسد. دستگاه خون، تنفس، تنظیم حرارت بدن، تنظیم ضربان قلب تحت تاثیر روان ناآگاه اداره و تنظیم می شوند. حتی فعالیت های بسیار معمولی مغز مانند بویایی، چشایی، بینایی و شنوایی كه به نظر آگاهانه می آیند نیز در ابتدا باید به وسیله روان ناآگاه شناسایی شوند و پس از آن در حیطه روان آگاه نفوذ كنند. با توجه به این نكات می توان دریافت كه بیشتر تجربیات زندگی ما در روان ناآگاه صورت می گیرد. نابسامانی های محیطی همیشه اتفاق می افتند و این درحالی است كه روان انسان تلاش می كند تا در هر لحظه با فشار های روحی و جسمی ناشی از این عوامل و نابسامانی ها مبارزه كند و آنها را به یك تعادل نسبی برساند.


هر گاه فشار این نابسامانی ها از حد قابل تحمل انسان فراتر رود امكان بروز علایم و آثار بیماری های گوناگون وجود دارد. در اغلب موارد علایم این بیماری ها در نقاطی از بدن كه پیش از این دچار آسیب دیدگی یا ضعف بوده اند نمایان می شود. برای مثال، علایم ناشی از یك فشار روحی شدید می تواند در محل یك شكستگی قدیمی و بهبود یافته استخوان دوباره درد ایجاد كند. اغلب مردم این نوع دردها را به عنوان درد های عصبی می شناسند.


در بیشتر موارد در ناحیه ای كه دچار درد عصبی است هیچ گونه ناهنجاری جسمی یافت نمی شود و هیچگونه ارتباط مشخصی بین جراحت قبلی و آثار بیماری جدید وجود نخواهد داشت. مساله كلیدی دیگری كه در مورد اینگونه بیماری ها می بایستی به آن توجه داشت، این است كه مسایل و مشكلات مشابه می توانند در افراد مختلف عكس_ العمل های متفاوتی را ایجاد كنند. برای مثال، مرگ مادر در خانواده ای می تواند فرزندی را اسیر افسردگی كند، اضطراب را برای فرزند دیگر به همراه داشته باشد و در فرزند سوم هیچ گونه تاثیری بر جای نگذارد. این در حالی است كه هر سه فرزند به مادر خود علاقمند بوده اند و به او عشق می ورزیدند. در این موارد بدون كمك هیپنوتیزم نمی توان به علت ایجاد تغییرات متفاوت به وسیله یك محرك مشابه پی برد. اما با روشن شدن علت از طریق كاربرد روش هیپنوتراپی می توان امكانات گسترده ای را برای از میان بردن آن و بهبود وضع بیمار فراهم آورد.


كاربرد دو شیوه هیپنو آنالیز و هیپنوتراپی در تشخیص عامل اصلی بروز بیماری هایی كه از نظر جسمی هیچ گونه دلیلی برای ایجاد آنها وجود ندارد و یا نمی توان هیچ نشانه ای از علایم رنج آور را در بدن بیمار یافت، بسیار موثر خواهد بود. برای مثال، اگر شخصی از تنگی نفس رنج می برد اما در بررسی های بالینی هیچگونه نشانه ای از بیماری دستگاه تنفسی در وی یافت نمی شود، می توان علت بروز بیماری را در اضطراب ها و فشار های روحی فرد جستجو كرد. در این گونه موارد اضطراب و فشار های روحی در طی سالیان متوالی روی هم انباشته شده اند و در نهایت آثار خود را به صورت یك بیماری جسمی آشكار كرده اند. به جرات می توان گفت كه اغلب بیماری هایی كه به این شكل بروز می كنند و در اصطلاح پزشكی بیماری های روان - تنی نام گرفته اند، در خاطرات گذشته و احساسات نهفته در روان ناآگاه بیمار ریشه دارند. احساسات و خاطراتی كه روان آگاه به علل و دلایل گوناگون از جمله احساس گناه آنها را سركوب كرده و در ظاهر به باد فراموشی سپرده است.



این گونه بیماری ها یا بیماری هایی كه بخشی از علل آنها روان تنی است همه از یك معادله ساده پیروی می كنند:


آمادگی قبلی فشار روحی = بیماری های روان تنی


 آمادگی قبلی می تواند شامل وضع سلامت جسمی و روحی شخص در گذشته، قابلیت و صلاحیت كنونی روحی وی و همچنین تاثیر عوامل محیطی باشد. فشار های روحی می تواند به مجموعه ای از ترس ها، اضطراب ها و نگرانی های واقعی یا خیالی شخص مربوط باشد. این فشار ها ممكن است حقیقی باشند یا تنها در تخیل انسان رخ دهد. فشار های محیطی شامل حوادث ناگواری است كه درست پیش از ظهور علایم بیماری برای بیمار اتفاق افتاده باشد. شرایطی مانند مرگ افراد خانواده، وقوع جنگ ، حوادث طبیعی، شرایط نابسامان مالی و اجتماعی، مشكلات خانوادگی و غیره می توانند دست به دست هم دهند و محیط مساعدی را برای ایجاد بیماری روان تنی، در شخص مساعد فراهم آورند. از شایعترین بیماری های روان تنی می توان به انواع حمله های ترس1، نابسامانی ها و اختلالات اضطرابی2، افسردگی، وسواس، بیماری های محیطی و مانند آن اشاره كرد. در اغلب این بیماری ها ریشه های مشترك ""گناهان سركوب شده ""و ""خصومت "" به عنوان عامل اصلی بروز بیماری حضوردارند. در این گونه موارد می توان از هیپنو تراپی برای ایجاد محیطی متعادل و موزون در درون خسته بیمار استفاده كرد و بسیاری از بیماران پس از دست یابی به این مرحله، بهبودی می یابند. بسیاری از موارد سردرد، دل درد، صدای گوش، لكنت زبان، حساسیت، ترس، دلهره و اضطراب، افسردگی، بی حوصلگی و بی خوابی به دلیل اختلالات درونی ایجاد می شوند. در یك طرف این اختلالات همان گونه كه اشاره شد، فشار نیروی متقابل روان ناآگاه قرار دارد كه با از بین بردن آن می توان تعادل درونی را دوباره برقرار كرد و در این حالت یا بیماری روان-تنی از بین می رود و یا شدت آن به میزان بسیار زیادی كاهش می یابد. در مواردی كه هیچ یك از معاینات و آزمایش ها ی پزشكی در یافتن عامل سبب شناختی بیماری به جایی نمی رسند، پذیرش ریشه های غیر جسمی بیماری بیماران با مقاومت كمتری رو به رو خواهد بود. هنگامی كه بیمار این حقیقت را می پذیرد كه بیماری او جنبه روان-تنی دارد در واقع نخستین گام را در جهت بهبود و درمان خویش برداشته است. بدون پذیرش این حقیقت از سوی بیمار دستیابی به بهبودی به هیچ عنوان امكان پذیر نخواهد بود. اعتماد به شخص درمان گر (Therapist) نكته مهمی است كه در بهبودی بیماران اهمیت بسزایی دارد.



درمان گر شخصی است كه بیمار بتواند با اعتماد كامل مشكلات خود را در مراحل اولیه درمان با وی درمیان بگذارد. شمار اندكی از بیماران می توانند به تنهایی و بدون درمان گر به بهبودی دست یابند. استفاده از شیوه خود هیپنوتیزم (self hypnosis) بدون نظارت كارشناس هیچگونه تاثیری در بهبودی این گونه بیماران نخواهد داشت زیرا در خود هیپنوتیزم دستیابی به دو فرایند بازگشت (regression) و تخلیه (abreaction) كه مهمترین بخش درمان به شمار می رود به سادگی امكان پذیر نخواهد بود. از آنجا كه ریشه های بیماری روان-تنی در ضمیر ناخود آگاه فرد قرار دارد، امكان اینكه شخص خود به آنها دست بیابد وجود نخواهد داشت.


 در خاتمه باید به این نكته اشاره كرد كه قدرت هوش و اراده شخص در بهبود این گونه بیماری ها بسیار ناچیز است و سهم اساسی در درمان بر عهده دو عامل میزان تمایل بیمار برای بهبودی و بینش سازی صحیح برای وی است. به منظور بینش سازی صحیح برای بیمار حضور شخص درمان گر الزامی خواهد بود.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:53 - 0 تشکر 520231

مغز و امواج مغزی در هینوتیزم

راستی در حالت هیپنوتیزم چه اتفاقی می افتد؟ آیا اظهارات هیپنوتیزم شدگان درست است؟
براستی چه اتفاقی در درون بدن انسان می افتد كه چنین اتفاقاتی رخ می دهد؟
كدام قسمت از مغز یا ذهن مسئول این تغییرات درونی است؟
آیا واقعا"" این پدیده قابل بررسی از دیدگاه های عمیق بالینی نیست؟
مطالعات انجام شده در مورد مغز انسان، با جداسازی دو نیمكره مغزی در مورد برخی از بیماران صرعی نشان دهنده این واقعیت بوده است كه ما در واقع دارای دو مغز هستیم كه بطور مستقل از یكدیگر عمل می نمایند. بدین ترتیب با مواجه با محرك های محیطی آنها بطور یكسان عمل نمی نمایند و هركدام توانائی خاص خودشان را دارا هستند. هر نیمكره مغزی دارای وظایف و توانائی های خاص خودش است وصرفا"" به محرك هائی واكنش نشان می دهد كه در سیطره توانائی خودش باشد (Watzlawick,1978)

هیلگارد (Hilgard,1979) در مطالعاتی كه روی افراد انجام داد به این نتیجه رسید كه بین قدرت تصورات و قدرت خیال پردازی و هیپنوتیزم ارتباط نزدیكی وجود دارد.
 اریكسون (Erikson,1981) ، كشف نمود بیمارانی كه با مشكلاتشان بطور منطقی و تحلیلگرانه (Analytical) برخورد می كنند و آمادگی بیشتری از دیگران برای حل مسائل منطقی دارند دیرتر و به سختی هیپنوتیزم می شوند.
بارنت (Barent,1981) ، اظهار نموده كه نیمكره راست هشیاری (Consciousness) فرد را تحت سلطه خود دارد و بطور غیر مستقیم تأثیر در آگاهی (Awarness) دارد.
 چن، دوركین وبلوم كوئیست (Chen,Dworkin & Bloomquist,1981) عنوان نموده اند كه نیمكره چپ در هشیاری نرمال (Normal Consciousness) مسلط هستنند و بیشتر فعالیت دارند حال آنكه نیمكره راست به نسبت فعالیت بیشتری را در حالت تغییر یافته آگاهی دارد.
میلر (Miller,1979): وقتی یك محرك قوی، جاذب و ثابت بكار برده می شود، برای مثال محركی مثل كریستال برای خیره كردن چشم، این باعث كاهش و ساكن شدن فرایند تداعیات وارتباطات در كورتكس حسی می شود.
 این حالت باعث و عامل تجزیه و انفكاك (Dissociation) و كاهش و نقصان در فعالیت های جسمانی می شود. به عبارت دیگر ساكن شدن ارتباطات در مراكز حسی كورتكس باعث كاهش در فعالیت های جسمانی می شود. تعداد قابل توجهی از محققین اظهار داشته اند كه هیپنوتیزم یك حالت تغییر یافته از هوشیاریست (An altered state of Consciousness).
هیلگارد (Hilgard, 1986) ، در زیربنای تئوریك هیپنوتیزم به لحاظ ذهنی اظهار می كند كه هیپنوتیزم یك وضعیت تجزیه یا انفكاك در هشیاری ایجاد می كند. این انفكاك شامل یك شكاف در فرآیندهای روانی شده و آن را به دو شق یا قسمت از آگاهی در می آورد. یكی از این دو بخش در ارتباط با هیپنوتیزم كننده و محیط و جهان بیرون است و بخش دیگر مربوط به دنیای درون و ناظر درونی(Hidden Observer) است. هیلگارد اعتقاد دارد كه اثرات هیپنوتیزم محصول این هشیاری تفكیك شده است. برای مثال زمانی كه سوزنی به دست سوژه هیپنوتیزم شده فرو می رود و به سوژه گفته می شود كه او كاملا"" نسبت به درد بدون واكنش باقی می ماند یا اصلا"" دردی را احساس نمی كند، واقعیت اینست كه آگاهی بیرونی یا آگاهی مرتبط با هیپنوتیزم شونده می گوید كه دردی احساس نمی كند، و از آنجائیكه بین هشیاری شكاف افتاده احساس درد نمی تواند به آگاهی درونی به دلیل انفكاك منتقل شود و در نتیجه دردی احساس نمی شود. در واقع آگاهی بیرونی تحت تأثیر حرف های هیپنوتیزم شونده است.

امواج مغز
تغییرات در هوشیاری رابطه بسیار نزدیكی با تغییرات الكتریكی در مغز دارد. همانگونه كه می دانیم فعالیت های الكتریكی در مغز در چهار نوع یا شكل كلی نمایش داده می شود:

1- داری و هوشیاری كامل - امواج 13 تا 24 سیكل در ثانیه (بتا Beta)
2- حالت ریلكس جسمانی - امواج 8 تا 12 سیكل د رثانیه (آلفا Alpha)
3- حالت خواب سبك - امواج 4 تا 7 سیكل د رثانیه (تتا Teta)
4- حالت خواب سنگین-امواج 4 سیكل در ثانیه (دلتا Delta)

- مطالعات نشان داده كه هنگام هشیاری یا هنگام حل مسائل ریاضی یا تفكرات، امواج (بتا) فعالیت مسلط دارند.

- هنگام استراحت و آرامش امواج (آلفا) فعالیت مسلط دارند.

- در رویاهای روزانه و یا تخیلات، هشیاری كاهش می یابد. در واقع خیال بافی شاید یكی از خواصش این باشد، كه قدری انسان را از فشارهای استرس زا ی زندگی رهایی بخشد. در توهم آگاهی كاملا"" قطع می شود. قطع كامل از واقعیات زندگی. كیفیت توهم، در هیپنوتیزم و بیماران روانی فرق دارد در حالت هیپنوتیزم حالتی شبیه به شبه توهم (Psudohallucination) دارد.

- بررسی های انجام شده نشان داده كه در عمیق ترین درجات هیپنوتیزم درصدی آگاهی وجود دارد.

- حتی در خواب عمیق معمولی یا حتی بیهوشی به همین صورت درصدی آگاهی وجود دارد(Rymer, 1987). برای مثال برخی از محرك های خاص ممكن است در حالت خواب عمیق یا حتی بیهوشی شنیده شوند. مادر، در خواب عمیق متوجه كوچكترین سر و صدای فرزند نوزاد خود می شود، حال آنكه شاید هرگز متوجه رعد و برق شدید نشود (Bernnet, 1982)

- بعضی ازافرادی كه در بیهوشی عمیق قرار داشتند، بعد از بیرون آمدن از بیهوشی برخی از حرفهای پزشكان را عنوان می نمودند و این نشاندهنده درصدی آگاهی بوده است (Rymer)

- هیپنوتیزم خواب نیست، بیهوشی هم نیست، بلكه حالتی شبیه به خواب آلودگی است. در قویترین درجات هیپنوتیزم درصدی آگاهی وجود دارد و فرد می داند چه می كند و چه اتفاقی می افتد.

- در هیپنوتیزم سبك امواج آلفا و در هیپنوتیزم عمیق امواج بین تتا و دلتا گزارش شده است.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:54 - 0 تشکر 520234

خطرات و عوارض احتمالی هیپنوتراپی:

این درست است که هیپنوتیزم یکی از سالمترین و بی خطر ترین ابزارهای Alternative Medicine است اما نباید با ساده انگاری از خطرات بالقوه ای که در کاربرد نامتناسب آن وجود دارد غافل باشیم در واقع پزشک در کاربرد هیپنوز برای درمان بیماران مانند هر روش و ابزار دیگری باید کاملا از نحوه کاربرد موارد استفاده و موارد منع استفاده آن آگاه باشد .


در استفاده از هیپنوتیزم در هیچ گروه تشخیصی از مردم هیچ کنترااندیکاسیونی وجود ندارد بجز آنهایی که از Paranoid disorder یاschizophreniaParanoid رنج می برند .واین بخاطر این نیست که هیپنوتراپی واقعا خطرناک باشد وبه بیماران صدمه برساند بلکه به دلیل این است که فرد پارانوئید درک درستی از آن ندارد ...


به صراحت می توان گفت وقتی هیپنوز را یک پزشک آموزش دیده با تجربه شایسته دارای شرایط لازم بکار ببرد هیچ خطری برای بیمار ندارد حتی نه برای سایکوتیکها و نه سایر اختلالات شخصیتی.


اما یک اخطار بزرگ و حیاتی این است که تنها وتنها خطر واقعی هیپنوتراپی زمانی است که آن را یک هیپنوتیزور غیر ماهر و بی صلاحیت انجام دهد .
Hypnosis is not a party game...

دوشنبه 30/5/1391 - 12:54 - 0 تشکر 520236

خود هیپنوتیزم:


خود هیپنوتیزم طریقی است برای نگرش به درون , رجعتی است به خویشتن خویش و با استفاده از خلسه هیپنوتیزمی انسان بینشی عقلانی و احساسی نسبت به خود پیدا می كند . افرادی كه هیپنوتیزم درمانی را بكار می برند معتقدند كه ریشه بیماریهای روانی انسان در نوعی نگرش منفی نسبت به خود محیط و آینده است و نوروز ها از طریق نوعی نگرش منفی نسبت به خود ایجاد می شود. درمان این بیماریها بوسیله خود هیپنوتیزم ودادن تلقینات سازنده و عقلانی به خود ممكن است. خود هیپنوتیزم خود تلقینی یا تلقین به نفس است . در اصل همه هیپنوتیزم ها از نوع خود هیپنوتیزم هستند و اگر فرد خودش نخواهد در حالت خلسه قرار گیرد این غیر ممكن است. در دگر هیپنوتیزمی فردی دیگر با مهارت خود سوژه را راهنمایی می كند تا در شرایط خلسه قرار گیرد و سپس تلقینات لازم را به او می دهد.در خود هیپنوتیزم خود فرد نقش این راهنما را بازی میكند و فرایند درمانی را خودش اداره می كند . در خود هیپنوتیزم اهمیت تصویر سازی به مراتب از تمركز كه در دگر هیپنوتیزمی استفاده می شود بیشتر است . در بیشتر روشهای درمانی هیپنوتراپی , خود هیپنوتیزم جزئی از برنامه درمانی است . استفاده از این روش در درمانها به منظور افزا یش اعتماد به نفس , افزایش امید به درمان , سرعت بخشیدن به بهبودی كنترل اضطراب و كسب آرامش ایجاد سازگاری با بیماری و پذیرش آن و راه بهبود آن ،افزایش كیفیت زندگی بیماران , كاهش و تسكین درد و ... انجام میشود. همچنین به منظور افزایش قدرت حافظه و یادگیری، افزایش قدرت تمركز و مهارتهای اجتماعی ونیز كسب موفقیتهای مختلف در زندگی و... به طور گسترده در بین افراد جامعه به خصوص دانش آموزان و دانشجویان قابل استفاده است .

دوشنبه 30/5/1391 - 12:54 - 0 تشکر 520238

تصورات غلط در مورد هیپنوتیزم:


تصورات غلطی كه در هیپنوتیزم در جامعه وجود دارد سد مهمی را در راه پیشرفت علمی آن در جامعه به وجود آورده است .از جمله این تصور كه هیپنوتیزم نوعی خواب است. در حالی كه تحقیقات مختلف نورولوژیك نشان می دهد كه امواج مغز در هیپنوتیزم با خواب متفاوت است علاوه بر آن ازنظر سایكولوژیك هم خصوصیات فرد هیپنوتیزم شده با فردی كه به خواب رفته است متفاوت است . تصورات غلط دیگر مانند اعتقاد به اینكه در حالت هیپنوتیزم فردكنترل رفتاری خود را از دست می دهد و تحت تسلط هیپنوتیزور قرار می گیرد یا افرا د كند ذهن هیپنوتیزم می شوند یا اینكه فرد هیپنوتیزم شده ممكن است بیدار نشود یا اینكه افراد ساده لوح زودتر هیپنوتیزم می شوند و صدها تصور غلط دیگر . در حالی كه حقایق علمی نشان می دهد افرادفقط در صورت تمایل می توانند هیپنوتیزم شوند و در حین هیپنوتیزم در صورتی كه تلقینات ارئه شده با اعتقادات آنها مخالف باشد به راحتی در مقابل آن ایستادگی می كنند و در هر مرحله از هیپنوز در صورت تمایل می توانند ازحالت خلسه خارج شوند . همچنین مشخص شده كه برعكس تصور حاكم , افراد با هوش هیپنوتیزم پذیری بالاتری نسبت به بقیه افراد جامعه دارند .


خلاصه آنكه مدارك علمی فراوانی وجود دارد كه بسیاری از این تصورات غلط را به صورت علمی رد می كند .

دوشنبه 30/5/1391 - 12:55 - 0 تشکر 520240

آیا همه افراد قابل هیپنوتیزم شدن هستند ؟


تحقیقات و مشاهده علمی جدید در زمینه هیپنولوژی اطلاعات خیلی بیشتری در دسترس ماقرار داده است .
با توجه به متدهای جدید متنوعی كه در دسترس قرار گرفته اند , تصور می شود در اكثریت عظیمی از افراد بشر قابلیت هیپنوتیزم شدن وجود داشته باشد .


در هیپنوتیزم از روشهای بدون كلامی می توان استفاده كرد و به این ترتیب حتی افراد كر و لال هم هیپنوتیزم شده اند .این مسئله این اهمیت را دارد كه برای مقاصد درمانی لزوماًنیازی به خلسه های عمیق هیپنوتیزمی نیست و با درجاتی از آرمیدگی كه برای تمام افراد به سادگی قابل دسترسی است, امكان درك و قبول تلقینهای درمانی در رفتار و اعمال آنها امكان پذیر است.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.