• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 1818)
دوشنبه 30/5/1391 - 12:28 -0 تشکر 520171
هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم علمی و عملی از حدود دو قرن اخیر کشف گردیده است، نظریات متفاوتی از ماهیت هیپنوتیزم و نحوه پیدایش آن به توسط متخصصین ارائه شده که در زیر عمده‌ترین آنها بررسی می‌شود. هیپنوتیزم شاخه‌ای از علم روانشناسی است که در آن به وسیلهٔ تلقین، شخص از حالت هوشیاری خارج می‌شود و تحت تسلط شخص هیپنوتیزور در می‌آید. هیپنوتیزم یا به طور دقیقتر هیپنوز موجب تسلط دیگری بر فرد نمی شود بلکه دیگری با ضمیر ناخودآگاه آدمی به مکالمه و القای تلقینات می پردازد. همه ی هیپنوزها نحوی خودهیپنوتیزم است و هیپنوتیزور خارجی فقط مامای هیپنوز از درون انسان استو آن را می زایاند.همة‌ مکاتب و عرفا به نحوی با هیپنوز درگیر بوده اند . ضمیر ناخودآگاه تنها یک تئوریست که توضیح حقایق روی آن سوار می شود.هیپنوتیزور نمی تواند هرآنچه دوست داشت به سوژه تلقین کند. هیپنوتیزم یک امر خارقالعاده نیست.و کارایی عجیب و غریب ندارد. اگر هم اثار غریبی داشته باشد در عده ی کمی دارد و خیلی قابل تکرار و تایید نیست لذا از منظر علم رسمی پاره ای غرایب مشاهده شده در هیپنوز قابل اعتبار و برداشت کلی نیستند. ( مبحث شستشوی مغزی البته در این وادی مطرح است ولی میزان پایداری این کارها باید بیشتر ارزیابی شود.)هیپنوز خواب نیست. امواج مغزی در این حالت با امواج مغزی حالت خواب در بسیاری موارد فرق می کند. از یک منظر هیپنوز با تلقین معمولی هم فرق دارد چرا که مناطقی که بر اثر تلقین تحریک می شود با مناطق تحریک شده هنگام هیپنوز متفاوت است. در طی این فرآیند، شخص هیپنوتیزور قادر است هر آنچه در نظر دارد به شخص هیپنوتیزم شده القا کند زیرا در این حالت تلقینات هیپنوتیزور بجای حواس بدن عمل می‌کند و ضمیر ناخودآگاه انسان را تحت کنترل خویش قرار می‌دهد

دوشنبه 30/5/1391 - 12:35 - 0 تشکر 520191

ارتباط هیپنوتیزم با خواب مصنوعی

چه عامل یا نیرویی در پیدایش و بوجود آمدن پدیده خواب مصنوعی موثر است؟
تلقین یا حالت ذهنی سوژه و یا اراده سوژه چقدر می‌توانند موثر باشد؟
ایجاد صدا و هیجانات در سوژه چقدر در درجه خواب سوژه تاثیر دارد؟
چقدر می‌توان به حقایق این پدیده و پدیده‌های مشابه‌اش امیدوار بود؟
آیا این پدیده‌ها مفهوم و تعریف واحدی را از هیپنوتیزم ارائه می‌دهد؟

دوشنبه 30/5/1391 - 12:36 - 0 تشکر 520193

هیپنوتیزم و خود هیپنوتیزم درمانی


هیپنوتیزم چیست؟
دكتر لوبا دانشمند آمریكایی در این زمینه می گوید:
چكیده و اصل هیپنوتیزم در ایجاد و خلاقیت یك تمایل و توانایی خلاصه می شود كه باید در فرد هیپنوتیزم شونده پدید آید. او باید بتواند از صحبتهای هیپنوتیزور و در ذهن روشن و فعال خود تصویری زنده و واضح بسازد و تمام تخیلات و تمركز ذهنی خود را تنها در این راستا تجهیز و تمركز بخشد. مطالبی كه هیپنوتیزور به او ارائه می دهد ممكن است حقایقی قطعی یا سمبولیك باشند.

این تصویری كه از هیپنوتیزم ارائه گردید، با پدیده هایی كه به صورت خودجوش در جریان زندگی روزمره ما به وجود می آیند، مطابقت می كنند. یعنی مواقعی كه ما شدیداً توسط جریاناتی كه در اطراف ما می گذرد ، جذب می شویم . برای شرح این پدیده بهتر است مطلبی از دكتر كلمن را عیناً نقل كنیم:


در زندگی روزمره ، ما بارها حالت خلسه یا از خود بی خود شدن را تجربه می كنیم. در حالاتی كه وقایعی ، به اصطلاح ، ذهن ما را تسخیر می كنند. در این لحظات ما موقتاً آنچه را در اطرافمان می گذرند، فراموش می كنیم. برای مثال كسانی كه مرحله نهایی یك مسابقه فوتبال را در تلویزیون مشاهده می كنند، تمام وجود خود را بر روی بازی متمركز می سازند و نسبت به همه چیز، از جمله این كه  به چه صورتی روی مبل قرار گرفته اند یا این كه همسرشان آنها را برای صرف غذا صدا می كند، بی توجه می گردند.


دكتر لوبا در مورد دیگر فرآیندهایی كه در زندگی ، ما را جذب می كنند می گوید : بسیاری از ما در برخی از موقعیت ها، حالت عدم احساس درد یا حالت بی حسی را تجربه كرده ایم. مثلاً موقعی كه عمیقاً مجذوب یك داستان پلیسی می شویم، برخی دردهای سبك بدنی را حس نمی كنیم. در بعضی از موقعیت ها از جمله در لحظاتی كه عمیقاً مجذوب صحبت های دوستی می شویم، ممكن است صدای زنگ یا صدای فردی كه مستقیماً ما را صدا می كند، نشنویم. عكس این حالت هم وجود دارد. در لحظاتی از زندگی تمام توجه خود را معطوف به احساس نامطبوعی كرده ایم. مثلا انتظار درد روی صندلی دندان پزشك یا توجه برای احساس بو یا طعمی ناخوشایند و حصول این احساس در پی آن. در لحظاتی كه فردی قانع شده یا به او تلقین شده كه از عهده كار خاصی بر نمی آید، نمی تواند به خوبی آن كار را هر چند ساده و آسان هم باشد، انجام دهد. ولی اگر ما اعتماد به نفس خودمان را به دست آوریم و مطمئن شویم كه قادر به انجام این كار هستیم، حتما در انجام آن توفیق پیدا می كنیم.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:36 - 0 تشکر 520194

باورهای نادرست درباره هیپنوتیزم

هنوز برخی تصور می كنند به هنگام هیپنوتیزم ، یك فرد مقتدر و ماهر به طور فعال ، فردی را كه حالت تسلیم به خود گرفته ، كنترل می كند. این تصور از واقعیت علمی به دور است. تصور وجود یك هیپنوتیزور با قدرت زیاد و اسرار آمیز در مقابل فردی ضعیف و مقهور ، به قرن هجدهم باز می گردد كه هیپنوتیزم با استفاده از " نیروهای مرموز " و مغناطیسی صورت می گرفت. هیپنوتیزور در آن عصر، انسانی با قدرت جادویی و غول آسا بود كه با وسایل اهریمنی، اراده و روح انسان های دیگر را كنترل و اداره می نمود.
نظریه جدید درباره هیپنوتیزم وهیپنوتیزور با این باورهای قدیمی فاصله بسیار زیادی دارد. هم اكنون بسیاری از روان پزشكان و روان شناسان از این نظریه طرفداری می كنند كه : هیپنوتیزور تنها نقش راهنما و هدایت كننده را در برقراری حالت هیپنوتیزم ایفا می كند و " كار اصلی" را در این جریان خود فرد تحت هیپنوتیزم انجام می دهد.

هیپنوتیزم شدن، نشانه ضعف روحی نیست!
همانطور كه دكتر اشپیگل اظهار می دارد:
هیپنوتیزم شدن نشانه سطح بالایی از هوش و استعداد و نمایانگر قدرت و قابلیت فرد در انجام تمركز است.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:38 - 0 تشکر 520196

نحوه ایجاد هیپنوتیزم و امكانات درمانی آن



بیمار در صورت تشخیص پزشك معالجش و تمایل خودش می تواند از هیپنوتیزم در برنامه درمانش استفاده كند. برای انجام موفقیت آمیز جریان درمان بیمار باید:



- ذهن خود را از كلیه افكار انحرافی خالی و پاك كند.


- به اصالت علمی هیپنوتیزم و قابلیت عملی هیپنوتیزور اعتقاد و ایمان داشته باشد.


- به اندازه كافی قدرت تمركز و تصور داشته باشد.


- به برنامه ای كه هیپنوتیزور برای درمان بیماری  و یا رفع مشكل او مطرح كرده، مطمئن باشد.


در مورد و شرایط زیر هیپنوتیزم اثرات درمان كننده اثبات شده ای دارد:


- درمان پرخوری و چاقی


- ترك اعتیاد به دخانیات ، الكل و بسیاری از مواد مخدر


- درمان بی خوابی


- معالجه حالات اضطرابی


- درمان حالات هیجانی


- معالجه افسردگی


- درمان ضعف و فقدان اعتماد به نفس


- ایجاد انگیزه و امید


- درمان وسواس و رفتارهایی كه فرد به صورت اجباری انجام می دهد


- درمان عادت جویدن ناخنها


- معالجه عدم قدرت درتمركز فكری


- درمان لكنت زبان در مواردی كه نقص عضوی در كار نباشد


- درمان حالاتی كه فرد در شناخت هویت خود دچار مشكلاتی شده است


- درمان انواع ناتوانی ها و مشكلات جنسی

دوشنبه 30/5/1391 - 12:38 - 0 تشکر 520197

تشریح علمی پدیده هیپنوتیزم:

 در بررسی های تاریخی به پدیده های برخورد می كنیم كه در هاله هایی از ابهام و تعابیر درست و نادرست قرار گرفته است. این هاله های ابهام انگیز شرایطی را باعث می شوند كه مرزهای واقعی این پدیده ها در هم شكسته و جایگاه واقعی آنها معرفی نگردد. علل به وجود آمدن این شرایط ابهام انگیز عظمت برخی از این پدیده ها و جاذبیت آنها و عدم توانایی در فهم و شناخت كامل آنهاست. یكی از این پدیده ها هیپنوتیزم است. پدیده هایی كه همواره مورد توجه عام و خاص و تعابیر مختلف بوده است. عده ای این پدیده را نفوذ مغناطیسمی ، عده ای جادو، عده ای یك رابطه خاص درونی و روحی و عده ای یك رفلكس شرطی شده در قبال تلقینات خاص می دانند.
وقتی دكتر آنتون مسمر طبیب اتریشی در سال 1775 میلادی پدیده ای به نام ""مانیه تیزم"" كه امروزه آن را ""هیپنوتیزم"" می نامند را كشف كرد و اقعا"" نمی دانست كه چه چیزی را كشف كرده است. حتی بسیاری از علمای علاقمند به این پدیده نیز واقعا"" نمی دانستند كه این پدیده چگونه بوجود می آید. دكتر مسمر تصور می كرد راه جدیدی را برای معالجه امراض روانی كشف كرده است.
 ولی متوجه نبود كه پدیده عظیمی را كشف كرده كه دهها راه دیگر از آن منشعب می شود و معالجه امراض یكی از آنهاست و دهها علم دیگر كه احیانا"" هیچ ارتباطی با طبابت نیز در آن وجود دارد. هیپنوتیزم یك حالت روحی خاص شبیه به خواب آلودگی است. یك حالت سرشار از آرامش و بدور از تفكرات گوناگون. در حالت هیپنوتیزم تفكرات فرد صرفا"" معطوف و متمركز بر صحبت های هیپنوتیزم كننده یا هیپنوتیزور می باشد. برخی از نظریه پردازان اعتقاد دارند كه در حالت عادی فرد دارای یك توجه تعمیم یافته است و تقریبا"" به بسیاری از موضوعات اطراف خود توجه نسبی دارد و صرفا"" متمركز به یك موضوع خاص نیست و اگر هم بخواهد به موضوع خاصی متمركز شود این تمركز باعث قطع توجه كلی از موضوعات اطراف نمی شود. در حالت عادی فرد ضمن تمركز نسبی به یك موضوع خاص بطور اتوماتیك روی موضوعات و شرایط اطراف نیز توجه دارد. ولی در حالت هیپنوتیزم شرایطی در فرد ایجاد می شود كه می تواند روی یك موضوع یا موضوعات خاص تمركز بدهد و تقریبا"" توجه نسبی به موضوعات و شرایط اطراف قطع شود.
در حالت هیپنوتیزم ذهن قادر خواهد شد صرفا"" روی یك موضوع یا تعداد محدودی از موضوعات متمركز شود و توجه نسبی به محیط و اطراف تقریبا"" قطع می شود. بدین ترتیب تمركزی كه فرد در حالت هیپنوتیزم می تواند داشته باشد قویتر از حالت عادی است. درحالت هیپنوتیزم تلقین پذیری فرد و قدرت تخیلات و تصویر سازی ذهن افزایش می یابد و هرچه درجه هیپنوتیزم عمیق تر شود این خصوصیات نیز قویتر می گردند. در همین راستا برخی از نظریه پردازان اعتقاد دارند كه هیپنوتیزم چیزی جز یك تمركز برتر نیست یا به عبارتی: “Hipnotism is a Super Concentration”

دوشنبه 30/5/1391 - 12:39 - 0 تشکر 520198

آیا هیپنوتیزم فقط تلقین است؟ آیا نیروئی در القاء خلسه دخیل نیست؟ در حالیكه براحتی می توان وجود نیرو را احساس كرد.

تحقیقات نشان داده است كه هیپنوتیزم فقط با تلقینات مناسب ایجاد شده و هیچ ارتباطی با هیچ نیروئی ندارد. هیچ چیزی جز تلقین در هیپنوتیزم نقش ندارد، البته تلقین هم كم اثر نیست، بخصوص وقتی دانش ما از قواعد تلقین و پیچیدگیهای روان را هم در نظر گیریم، بحث وجود نیرو یا آنطور كه بیشتر رایج است نیروی مغناطیس حیوانی، منیطیسم یا هر نیروی دیگری بحثی تاریخی است و به زمانی برمیگردد كه مغناطیس تازه در فیزیك كشف شده بود و برای بسیاری از جمله مسمر و ساموئل هانمان پدر هومیوپاتی جالب بود . در آن روزگار هر كشف تازه ای بخصوص در فیزیك برای توصیف و تبیین سایر پدیده ها از جمله طب و روانشناسی استفاده می شد. مسمر نیروی مغناطیس و مغناطیس حیوانی را از همین موضوع اقتباس ومورد استفاده قرار داد. بحث بیشتر در این خصوص را به تاریخچه هیپنوتیزم و كتب مربوطه می سپاریم. اما ازتاثیر تاریخچه هیپنوتیزم در چنین طرز فكری مهمتر، آنچه باعث ماندگاری باور به وجود نیرو شده این است كه در اكثر تكنیكهای هیپنوتیزمی از كلمه نیرو استفاده می شود، مثلااین جمله كه :تا چند لحظه دیگر نیروئی دست شما را به سمت بالا می كشد . اما باید توجه داشت كه احساس نیرو به منزله وجود نیرو نیست. بكار بردن كلمه نیرو صرفا اثر تلقین را بهتر می كند، به عبارتی نوعی كاربرد استعاره یا مثال METAPHOR است كه بحثی مفصل درآموزش تكنیكهای هیپنوتیزمی و هیپنوتیزم درمانی است و باعث افزایش تاثیر تلقین های ما می شود. استفاده از استعاره دیگری مانند : تجسم كن چند بادكنك با رنگهای زیبا و قشنگ به انگشتان و مچ دست شما بسته شده و دست شما را به سمت بالا می كشد همان اثر را دارد، ولی از كلمه نیرو استفاده نكرده است. متاسفانه استفاده از استعاره نیرو كه در تكنیكهای هیپنوتیزمی بسیار كاربرد دارد وقتی با تاریخچه و ادعاهای غیر علمی مسمر و ادعاها و عدم مطالعه بعضی همراه می گردد، این اشتباه را بیشتر رواج می دهد. به هر حال ساده ترین پاسخ به این سؤال این است كه احساس وجود چیزی هیچوقت دلیل بر وجود آن نیست.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:39 - 0 تشکر 520200

آیا امكان تاثیر بر اشیاء با نگاه در حالت هیپنوتیزمی وجود دارد؟

خیر، این موضوع هیچ ارتباطی با هیپنوتیزم ندارد. در پاندول شورل كه در آن با نگاه به پاندول می توان جهت حركت آن را تعیین كرد ارائه تلقینات مناسب و قرار دادن نخ پاندول در دست سوژه الزامی است وگرنه هیچ اتفاقی در حركت پاندول نمی افتد. اینكه بعضی می گویند مرتاض هندی روزی قطاری را با نگاه متوقف كرده است ممكن است صحت داشته باشد اما اثبات كننده امكان تاثیر بر اشیاء با نگاه نیست، بحث در خصوص این چنین قدرتهائی به رشته فراروانشناسی مربوط است و ارتباطی با روانشناسی و هیپنوتیزم ندارد.برای اثبات یا رد چنین ادعاهائی نیز ملاحظات خاصی در رشته فراروانشناسی باید در نظر گرفته شود كه موضوع بحث ما نیست.در هر صورت آنچه پدیده های هیپنوتیزمی نام گرفته اند قابل تكرار، قابل آزمایش و قابل آموزش هستند و آنچه قابل تكرار نیست ،قابل آزمایش و آموزش به صورت معمول نیست فراروانشناسی بوده و بحثی متفاوت است. در هر صورت نه می توان با هیپنوتیزم اشیاء را با نگاه حركت داد، نه می توان از غیب سخن گفت، نه با ارواح ارتباط برقرار كرد.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:40 - 0 تشکر 520203

آیا ممكن است كسی هیپنوتیزم شده و دیگر بیدار نشود؟

یافته های جدید نشان داده اند كه هیپنوتیزم نه خواب است، نه حالتی شبیه به خواب و جالب تر آنكه هنوز هیچ تغییر فیزیولوژیكی كه اختصاصی برای هیپنوتیزم باشد یافت نشده است. هیپنوتیزم یعنی با كمك تلقین تغییر دادن، لذا اگر كسی هیپنوتیزم شود به سادگی می تواند بیدار شود. تاخیر در بیدار شدن نشانه مقاومت یا بروز عوارض است كه اگر كسی آموزش صحیح هیپنوتیزم درمانی را دیده باشد هرگز با چنین مشكلی مواجه نخواهد شد. ساده ترین روش مقابله با این مشكل نیز حفظ خونسردی و آرام كردن سوژه است. كافی است به او اجازه دهیم چند دقیقه ای بخوابد یا چند لحظه ای آرام در جائی بنشیند و استراحت كند، یا چند نفس آرام و عمیق بكشد، هر كدام از این ها حتما اثر تلقینات نامناسب را رفع می كند. آنچه اغلب منجر به این مشكل می شود اضطراب هیپنوتیزم درمانگر ناوارد، هیجان زدگی اطرافیان و ترسیدن سوژه است وگرنه در موارد عادی هرگز مشكلی پیش نمی آید.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:40 - 0 تشکر 520205

آیا امكان درمان MS با هیپنوتیزم وجود دارد؟

بیماری MS یكی از بیماریهای صعب العلاج سیستم عصبی است كه در آن میلین سلولهای عصبی دچار مشكل می شود. این بیماری در سیر پیشرفت خود فراز و نشیبهای زیادی دارد و متاسفانه در حال حاضر درمان موفقی ندارد. هیپنوتیزم نیز نقشی در درمان MS نداشته و هیچ مرجع رسمی هیپنوتیزم درمانی را برای درمان MS توصیه ننموده است. آنچه باعث این اشتباه كه هیپنوتیزم می تواند MS را درمان كند می شود آن است كه در بیماریهائی چون MS ، امید به بهبودی می تواند احساس بهبودی ایجاد كند ولی متاسفانه باعث بهبودی نمی شود. لذا باید توجه داشت كه هرگز درمان اصلی را زیر نظر یك متخصص اعصاب داخلی به امید چنین احساس زودگذری رها نكنیم.

دوشنبه 30/5/1391 - 12:41 - 0 تشکر 520207

آیا می توان با كمك هیپنوتیزم تناسخ را اثبات كرد؟

یكی از پدیده های جالب هیپنوتیزمی بازگشت سنی است كه می تواند در بعضی به شكل تجدید حیات سنی هم مشاهده شود. تجدید حیات سنی یعنی سوژه دوران كودكی مثلا سه سالگی خود را عینا تجربه كند، بنحوی كه رفتارش،احساسش ، حافظه اش و… بچگانه شود. می توان همین تلقینات را ادامه داد به نحوی كه سوژه احساس كند در درون رحم مادر یا در قالب انسان دیگری در نسل های قبل است. نكته مهم كه اغلب به آن توجه نمی شود این است كه سوژه روبروی ما، همان سوژه قبلی است و فقط در حالت هیپنوتیزم با تلقینات مناسب تغییراتی را در احساس،ادراك،حافظه و… خود تجربه كرده است، او این تغییرات را احساس می كند و واقعا سه ساله نشده است، واقعا به رحم مادر برنگشته و واقعا به نسلهای قبل نرفته است. تمام این احساسات با دستكاری ما ایجاد شده، و با دستكاری ما قابل تغییر است. این پدیده ها از جذابیت های هیپنوتیزم حكایت می كنند و كاربرد های درمانی خاصی دارند . تناسخ یعنی عقیده به این كه ما قبل از آنكه در جسم فعلی زندگی كنیم، قبلا به شكلی زندگی می كرده ایم، این عقیده چه صحیح و چه غلط، امكان اثبات یا رد آن با هیپنوتیزم وجود ندارد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.