• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 23201)
شنبه 19/5/1387 - 12:16 -0 تشکر 51319
گزارش بازدید از تخت فولاد

بسمه ای تعالی

خدایا شکر بالاخره به همت کابران عزیز انجمن و همکاری دفتر تبیان اصفهان این بازدید برگزار گردید.

دوستان عزیز برای هدفمند شدن بازدید و استفاده هر چه بهتر دوستانی که به هر دلیل نتوانستند در جمع ما حضور داشته باشند و بقیه دوستان تبیانیمون و آشنایی بیشتر آنها با این مجموعه تاریخی (تخت فولاد ) ، عزیزانی که در این بازدید حضور داشتند گزارش های زیبای خودشون را در این تاپیک مطرح کرده تا زمینه برگزاری بازدید های دیگر شود و به بهترین گزارش نیز هدیه ی ناقابلی اهداء گردد .ضمنا عزیزان تا ساعت 24 روز جمعه 25 مرداد ماه فرصت دارید گزارش های خود را ثبت کنید . 

(تذکر : خواهشمند است از نوشتن نظرات بی محتوی و غیر مرتبط با بازدید خودداری کنید.)

" کادر مدیریتی انجمن "

 

««« تبیان »»»

 

شنبه 19/5/1387 - 12:57 - 0 تشکر 51340

هو العزیز

اول از همه یک عذر خواهی به همگی دوستان بدهکاریم به خاطر تاخیر در شروع برنامه ی بازدید.

مراسم با 45 دقیقه تاخیر شروع شد و حضور کاربران آقا چشم گیر بود از جمله :

جناب آقای نیرومند ، جنابان : jafar عزیز ، nafar408 گل ، حاج قدرت الله بچه محل ، hayat_e_tayebe مهربون و دوستشون ، حامد عشقی ناز و بنده manham به همراه سه نفر از همراهان که در حین بازدید بچه ی یکیشون تصادف کرد و او را به بیمارستان بردند و الان هم بستری هستند.

حضور خانم ها نیز پر شور بود از جمله :

گل نیلوفر آبی ، شقایق صحرایی ،  marjan_karate ، پنجره ی خیال ، بی بی جون ، نسیم نجفی kousar_764 ، asemune abi ، 2khtarironi ، fatijoonam و roza62

دست همگی تون درد نکنه .

««« تبیان »»»

 

سه شنبه 22/5/1387 - 8:6 - 0 تشکر 51874

به نام دانای مهربان

سلام دوستان نصف جهانی خودم.

خدمت دوست خوبم جناب منهم عرض کنم خب بالاخره بعد از چند روزی که از این بازدید بسیار خوب برای من گذشته ، اومدم نت و سعی ام اینه که چند تا عکسی که گرفتم رو اپلودش کنم و بعدش هم ثبت . اگر هم نشد که باز هر چی خدا بخواد . از شما و مدیر محترم نصف جهان برا خاطر پیگیری انجام شده برای این بازدید تشکر میکنم و خوشحالم از اینکه یک روز خاطره ای برای من به وجود اومد و در کنار دوستان خوبمون مخصوصا اقا جعفر عزیز اگاهیهای خوبی رو کسب کردیم در این بازدید که فکر نمیکنم هیچ وقت به تنهایی میشد اونها رو کسب کرد

ایشالله خدمت میرسیم .

فعلا یا علی مدد

آقا جان اگر قرار باشد من هم مثل ژول ورن دور دنيا را درهشتاد روز بچرخم ،
ترجيح ميدهم دور تو بچرخم
چون تو هم دنياي مني هم عقبي مني
سه شنبه 22/5/1387 - 14:34 - 0 تشکر 51916

به نام خدا

سلام

ما که هرچی منتظر گزارش دوستامون شدیم فایده ای نداشت. خودم هم متاسفانه گزارشی تهیه نکردم. ولی من هم مثل حیات طیبه ی عزیز یکی از عکس هام رو براتون قرار می دم.

این عکس مربوط به مقبره ی یکی از بزرگانی بود که اونجا به خاک سپرده شده بودند.

البته یه کم تغییرش دادم.

موفق یاشید.

یا علی

موفقیت حاصل تصمیم گیری درست است، و تصمیم گیری درست حاصل تجربه و جالب اینکه تجربه اغلب حاصل تصمیم نادرست است!

 

چهارشنبه 23/5/1387 - 0:44 - 0 تشکر 52031

.:.مرجان آسمانی.:.

سلام و با عرض تشکر از دوستان گلم که توی این جلسه حضور داشتند و به خصوص از دوستانی که زحمت کشیدند و این قرار رو تنظیم کردند....

واقعا خوب بود و همه بهره کافی رو بردیم

مخصوصا تشکر دارم از کارشناس محترم که اطلاعات بسیار خوبی در اختیار دوستان گذاشتند

والا من نمیتونم گزارشی بدم

چون چیزی ننوشتم !

انشالله برای قرارای بعدی سعی خودمون رو میکنیم

موفق و پیروز باشید 

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران
تا از دلم بشوئی غمهای روزگاران...
چهارشنبه 23/5/1387 - 13:10 - 0 تشکر 52105

سلام

بازدید خوبی بود راستش همیشه فكر می كردم تخت فولاد با گلستان شهدا چندان تفاوتی نداره ولی بعد از این بازدید تازه دو زاریم افتاد.كی می تونست باور بكنه به خاطر وسعت فضای شهری در زمان قاجار از وسط قبرستان خیابون رد كنند ؟كی باورش می شد توی اصفهان یه مكانی وجود داشته باشه كه زمینش حرف زده باشه؟«لسان الارض»

بزرگانی كه آدم فكر می كنه فط باید توی فیلم ها و كشور های دیگه دنبالشون بگرده كسایی كه رابطه ی خاصی با پروردگارشون داشتندرو همین جا توی تخت فولاد پیدا كردیم. راستی فلسفه ی نام گذاریه این مكان به این نام 1-وجود تختگاه بابا فولاد حلوایی عارف قرن پنجم حجریو2-وجود تخت سنگی پولاد دیلمی بوده

یه چیز جالب دیگه كه میشه بهش اشاره كرد نقش ها و حجاری های خاص روی سنگ قبر ها بود.سنگ قبری كه روش به شكل پنجره بود یا حك كردن یه سرو روی سنگ قبر كه نشون دهنده ی پایدار ی و از بین نرفتن اون شخص بعد از مرگ و ایمان به جهانی پس از مرگه

شاید بارها و بارها دیده باشید وقتی به امامزاده یا ...می روید مردم مشغول شستن سنگ قبرها میشند وشاید فكر كرده باشید به خاطر غبار زدایی از اون مزاره ...ولی راهنمایی كه باهامون بود توضیح داد كه این كار به خاطر كم شدن عذاب شخص فوت شده است جالب اینكه قدیما روی سنگ قبرا یه چاله درست می كردن كه وقتی بارون میاد یا آب توش جمع میشه پرنده های تشنه ازش استفاده بكنند اینطوریهم ثوابش به روح مرده می رسه و هم با وجود آب از عذاب روحیش كم میشه

دیگه.......همیین.یه روز جمعه ای رو كنار بچه های تبیان بودن و به دست اوردن این اطلاعات -و یه عالمه مطلبی كه این جا ،جا برای نوشتنش نبود-خیلی عالیه مگه نه؟

به همه ی دست اندر كاران این برنامه خسته نباشید می گم***

کاش در اين رمضان لايق ديدار شويم

سحري بانظرلطف توبيدار شويم

کاش منت بگذاري به سرم مهدي جان

تا که همسفره تو  لحظه ي ديدار شويم

 

چهارشنبه 23/5/1387 - 16:24 - 0 تشکر 52144

بسم رب الشهداء و الصدیقین

سلام خدا و رحمتش و برکاتش بر شما باد سکوت دوستان عزیز اصفهانی مرا بر این داشت تا آستین های خویش را با لازده و خود شخصا اقدام به نوشتن گزارش بنمایم ( : دی )بابا دست مریزاد ، من فکر کردم فقط خودم واسه تجدید دیدار اومدم ، خب من اگه می دونستم کسی گزارش نمی نویسه حداقل مجهز می اومدم (:دی )البته من به دلیل پر بودن حافظه گوشیم فقط چند قسمت رو تونستم ضبط کنم که اونام دست و پاشکسته است ، ولی با استفاده از منابع مختلف یه چند سطری رو تایپ کردم و برای خالی نبودن عریضه می نویسم :

سابقه تاریخی گورستانهای اصفهان:

در اصفهان از گذشته های دور در هر محله قبرستانی وجود داشته و ساکنین محل مردگان خود را در آنجا دفن می کردند که از جمله می توان قبرستانهای آبشخان ، سنبلان یا چمبلان ، شاه میر حمزه و طوقچی را نام برد .آرامستان تخت فولاد نیز یکی از گورستان های اصفهان بوده که از زمان دفن بابا رکن الدین شیرازی عارف مشهور عصر ایلخانی اهمیتی ویژه می یابد و در زمان صفویه به گورستان عمومی شهر تبدیل می شود که نسبت به دیگر قبرستان های اصفهان از مرتبه و جایگاهی ویژه برخوردار است . این مزارر مقدس با قدمتی دیرین پس از قبرستان بقیع در مدینه و وادی السلام در نجف اشرف ، شریف ترین و شکوهمند ترین مزار جهان تشیع به شمار می آید که در مساحت نزدیک به 75 هکتار در حاشیه جنوبیزاینده رود و در انتهای یکی از محورهای تاریخی اصفهان واقع شده .

علت نامگزاری :تخت فولاد در طول زمان به نامهای تخت فولاد ، لسان الارض و بابا رکن الدین شهرت داشته .علت این نامگزاری ها از قول محققین و مورخین و دانشمندان داخلی و خارجی چنین بیان شده است :

تخت فولاد :گویند وقتی امام حسن مجتبی (ع) به اصفهان آمد ظاهرا زمین تخت فولاد با اوصحبت کرده و امام را از جادوی یهودیان مطلع ساخته امام هم جهت رفع جادوی یهودی تختی از فولاد تهیه فرموده و در این محل نصب نموده و روی آن نشسته تا جادو کارگر نشود .در تاریخ اصفهان آمده که در ری پسر پولاد از اتباع بریهیان یاغی شده بود به مدد منوچهر بن قابوس مسئولین را ناچار کرد تولیت اصفهان را به او دادند و تخت منصوب به پدر اوست که دلیری رشید بود و تختی از سنگ ساخته بر روی آن می‌نشسته و کشتی گیران در اطراف آن تخت کشتی می‌گرفتند . در زمان قاجاریه این تخت سنگی شکسته وآن محل نیز مثل بسیاری از آبادیها و کاخهای دیگر به ویرانی کشیده شد.

شاردن سیاح معروف فرانسوی در وجه تسمیه تخت فولاد نوشته است : به مناسبت سکونت سردار بزرگی در آن سرزمین که به خاطر پیروزیهایش ( پولاد بازو ) لقب داشت ، این زمین به تخت فولاد معروف شده است

لسان الارض :درباره وجه تسمیه لسان الارض نیز گفته‌اند که ، خداوند خطاب به آسمانها و زمین فرمود : ( به میل یا به کراهت بیایید ) ، در جواب گفتند : ( آمدیم از روی فرمان برداری و میل).

از جمله زمینهایی که چنین پاسخ دادند این قسمت از زمین تخت پولاد بود . به همین مناسب به لسان الارض ( زبان زمین ) معروف گردید . وجه تسمیه‌ی دیگر لسان الارض شباهت ظاهری آن زمین است که شکل زبان بوده و به نام لسان الارض شهرت یافته است.

بابا رکن: این گورستان به نام قبرستان بابا رکن هم آمده که به علت دفن عارف زاهد ، بابا رکن الدین در این محل بوده است و از همین رو این جایگاه محل عبادت و ریاضت عرفا و مرتاضین و عباد و زهاد بوده است . در قرن هفتم و هشتم به عرفای بزرگ ، ( بابا ) اطلاق می‌شده است که هم در اصفهان و هم در سراسر ایران نمونه‌های فراوانی از آن هست . این عارف و صوفی بزرگ در سال 769 هجری وفات یافت .

همه می توانند در جهت جریان آب حرکت کنند چه بخواهند و چه نخواهند . پس کاری را طلب کن که فقط آنکه بخواهد بتواند انجام دهد .

چهارشنبه 23/5/1387 - 16:32 - 0 تشکر 52145

حضرت یوشع :حضرت یوشع توسط كوروش هخامنشی از اسارت بخت‌النصر نجات یافت وبه ایران آمد. حضرت یوشع در گورستان تاریخی تخت فولاد اصفهان مدفون است. محوطه‌ای كه یوشع نبی در آن دفن است به لسان الارض معروف است. لسان الارض مكانی است كه می‌گویند هنگام عبور امام حسن مجتبی (ع) زمین با امام سخن گفت و آمدن دشمن را به اطلاع آن حضرت رساند. البته یوشع بن نوح كه در لبنان است نباید با این پیامبراشتباه شود..

گلستان شهدا :گلستان شهدا در جنوب شرقی تخت فولاد مجمو عه ای از تکایای قدیمی همچون لسان الارض ، ملک ، بروجردی ، میر محمد صادقی را شامل میشود و مدفن عالمان و اندیشمندان برجسته ای است . پس از ش هادت آیت الله شمس آبادی به سال 1356 هجری شمسی و دفن ایشان در آنجا و دفن شهدای انقلاب اسلامی ، برای دفن شهدا در نظر گرفته شد و با دفن شهدای دفاع مقدس توسعه یات .در حال حاضر گلستان شهدا ی اصفهان مدفن بیش از 7300 شهید خونین کفن می باشد و به صورت 29 قطعه تقسیم شده که نامگزاری قطعات بر مبنای دفن شهدای عملیات های مختلف می باشد .

همه می توانند در جهت جریان آب حرکت کنند چه بخواهند و چه نخواهند . پس کاری را طلب کن که فقط آنکه بخواهد بتواند انجام دهد .

چهارشنبه 23/5/1387 - 16:39 - 0 تشکر 52147

حاج آقا رحیم ارباب :
ایشان در اصفهان نزد علمای بزرگی چون حاج میرزا بدیع درب امامی، سید محمد باقر درچه ای، آقا سید ابوالقاسم دهکردی، حکیم جهانگیر خان قشقایی و آخوند کاشی، کسب علم نموده و به مقام اجتهاد رسید. مراتب سیر و سلوک را نزد جهانگیرخان و آخوند کاشی فرا گرفت او شاگرد خاص آخوند کاشی بود. و مدت 20 سال متوالی در خدمت وی بود. و انواع علوم را از محضر او آموخت. ارادت وی به استادش چنان بود که بعد از فوت استاد، هر هفته به زیارت قبر وی می رفت و هنگام فوت نیز وصیت نمود در مجاورت استادش دفن شود.

حوزه درسش نیز مجمع فضلا و دانشمندان روزگار بود. شاگردان بسیاری را تربیت نمود. از جمله شاگردان او می توان به: استاد جلال الدین همایی، سید مصطفی بهشتی نژاد، ملا هاشم جنتی، شیخ محمد باقر صدیقین و بسیاری از بزرگان دیگر اشاره نمود.

وی در فقه بسیار خوش سلیقه و دارای استقلال فکری بود. در ریاضیات، هیئت و نجوم به تصدیق اهل فن، استاد مسلم بود. بسیاری از خطبه های نهج البلاغه را از حفظ داشت و اشعار ابن ابی الحدید را در مناقب امیر المؤمنین علی علیه السلام مکرر می خواند و وی را می ستود.

اعتقاد و علاقة آیت الله ارباب نسبت به امیر المؤمنین علیه السلام به حدی بود که این عشق و ارادت با گوشت و خون او آمیخته شده بود. و بسیاری مواقع احادیثی را از رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله  که در فضائل امیر المؤنین علیه السلام فرموده بودند می خواندند.

یکی از نظریات فقهی حاج آقا رحیم ارباب وجوب عینی نماز جمعه بود. شهید مطهری می گوید: « روزی در اصفهان به خدمت ایشان رسیدم و موضوع نماز جمعه به میان آمد، ایشان می گفتند: نمی دانم شیعه چه وقت می خواهد عار ترک نماز جمعه را از خود بردارد و جلوی شماتت سایر فرق اسلامی را که ما را به عنوان تارک نماز جمعه ملامت می کنند، بگیرد». در خطبه های نماز جمعه نیز به بیان فضایل و مناقب حضرت علی علیه السلام می پرداختند. ایشان آنقدر علاقه به حضرت صدیقة طاهره فاطمه زهرا سلام الله علیها داشتند که همیشه در نمازهایشان سورة کوثر را قرائت می فرمودند. و می گفتند من نمی توانم این سوره را در نماز نخوانم. چون این سوره متعلق به وجود مقدس حضرت زهرا سلام الله علیها است. حاج آقا رحیم ارباب دو سه سال آخر عمر نابینا شد. وقتی از ایشان پرسیدند: پس از این همه عمر آیا ادعایی هم دارید یا نه ؟ ایشان فرمودند: در مسائل علمی هیچ ادعایی ندارم، اما در مسائل شخصی خود دو ادعا دارم: یکی آنکه به عمرم غیبت نگفتم و غیبت نشنیدم و دوم آنکه در طول عمر چشمم به نامحرم نیفتاد.

در احوال شخصی ایشان نقل است که فرموده بود: برادرم با همسرش چهل سال در منزل ما بودند و در این چهل سال یک بار هم همسر برادرم را ندیدم.

ایشان تا پایان عمر به پیروی از استاد خود جهانگیرخان از گذاشتن عمامه پرهیز کردند و خود را شایستة این مقام نمی دانستند. و حال آنکه اگر کسی با ایشان محشور بود، لیاقت ایشان را از همه بیشتر می دید. حاج آقا رحیم رمز یک قرن زندگی خود را اینگونه بیان کردند:« من هیچ وقت بد خواه کسی نبودم».

آقا رحیم از مسائل سیاسی زمان خود نیز غافل نبود. و در زمان استقلال الجزایر فتوایی جهت کمک به مسلمانان و ملت الجزایر صادر کرده بودند.

ایشان در 18 ذی الحجه 139۶ هجری قمری در روز عید غدیر دار فانی را وداع گفتند. شاگردش استاد همایی در تاریخ فوتش سرود: « جان علم از تن جهان رفته

همه می توانند در جهت جریان آب حرکت کنند چه بخواهند و چه نخواهند . پس کاری را طلب کن که فقط آنکه بخواهد بتواند انجام دهد .

پنج شنبه 24/5/1387 - 16:13 - 0 تشکر 52289

بسم الله الرحمن الرحیم

هوالحکیم

" اصفهان را نیمه خوانند از جهان **صد جهان من دیده ام در اصفهان** سرزمینی نیک فر و با شکوه **مردمانش برتر از شیـر ژیان** تا کنار زنده رودش پا نهی ** زنده خواهی کرد هم روح و روان ** تخت پولادش زمینی بس نکوست *** بابی از ابواب ، در خُلد جَنان ** ای دل ار خواهی روی اندر بهشت **تو بیا یک دم نشین در اصفهان "

<<<****انجمن نصف جهان****>>>

با سلام به تمام دوستان اصفهانی ، بچه های انجمن نصف جهان و سایر دوستان گل خوب دوستان باید گزارشی میدادیم و بنا به علاقه ای که دوستان در من ایجاد کردند من هم تصمیم گرفتم گزارشی که با دوستان گلم در مورخ 18/05/87 از مجموعه فرهنگی مذهبی تخت فولاد انجام شد و از جاهای که رفتیم گزارشی براتون بزارم .امیدوارم دوستان مورد رضایت شما واقع بشه

خوب شروع میکنم با ذکر صلواتی برمحمد و آل محمد(ص)

حدود ساعت 9 بود که به درب گلزار شهدا رسیدم و البته تعدادی خانم دیدم و توجهی نکردم(خانمها ناراحت نشوندا چون نمی شناختم از بچه های تبیان هستند جلو نرفتم) وبه داخل گلزار رفتم و از داخل دیدم چند متری خانمها چند نفر از آقایان ایستادند یواش یواش رفتم جلو و سلام کردم که شما از تبیان هستید که با پاسخ مثبت مواجه شدم حالا دوستان از من پرسیدند نام کاربریم چیه؟؟؟ من هم گفتم حاج قدرت الله . دوستان هم نام کاربریشون رو اعلام کردند که دوست خوبم آقایان جعفر که لطف کرده بودند و به شهر زیبای اصفهان آمده بودند و جناب آقای نفر408 و دوست خوبم حامد عشقی.خلاصه با هم مشغول صحبت بودیم که آقای نیرومند از کارمندان خوش اخلاق دفترتبیان اصفهان رو هم دیدیم که دارند میاند از ایشون پرسیدیم چرا پس شروع نمیشه ایشون در جواب گفتند که استادی که باید بیایند تو راه هستند و دارند میاند.خلاصه ساعت حدود 9:45 دقیقه بود که دیدیم خانمی داخل گلزار شهدا رفت و کتابی هم در دست دارند که آرم تخت فولاد بر روی آن چاپ شده بود برای همین حدس زدیم که خودشون هستند(درست حدس زده بودیما)خوب بعد از حدود شاید 45 دقیقه تاخیر بازدید شروع شد وبا دوستان به طرف داخل گلزار رفتیم و در آرامگاه شهید شمس آبادی خانم گل نیلوفر آبی مدیر انجمن نصف جهان آمدند نام کاربری و اسم هامون رو به ایشون گفتیم وایشون هم در دفترشون ثبت کردند . بعد به طرف لسان الارض رفتیم و از اینجا بود که بازدید شروع شد .بازدید هم برایه اینکه با روحیه ای معنوی شروع بشه با لسان الارض شروع شد .

خوب حتما دوست دارید بدونید لسان الارض یعنی چی‌ ؟یا اینکه لسان الارض کجاست و چرا به این نام خوانده می شود ؟

 علت این نامگذاری ها از قول محققین و مورخین  
 و دانشمندان داخلی و خارجی چنین بیان شده است : 
 

خداوند خطاب به آسمانها و زمین فرمود : ( به میل یا به کراهت بیایید ) ، در جواب گفتند :( آمدیم از روی فرمان برداری و میل ). از جمله زمینهایی که چنین پاسخ دادند این قسمت از زمین تخت پولاد بود . به همین مناسب به لسان الارض ( زبان زمین ) معروف گردید . در این باره حدیثی نیز وجود دارد . وجه تسمیه‌ی دیگر لسان الارض شباهت ظاهری آن زمین است که شکل زبان بوده و به نام لسان الارض شهرت یافته است .سپس به طرف تکیه شهدا رفتیم و بر سر خاک سرداران رشید اسلام حاج احمد کاظمی و حاج حسین خرازی(شادی روح پر فتو حشان صلوات بفرست) رفتیم و بیعتی تازه با شهدایمان کردیم .در تکیه لسان الارض هم دوست عزیزم آقای MANHAM(جانشین عزیز انجمن)به جمع ما اضافه شدند .خوب راستی وجه تسمیه خود تخت فولاد رو یادم رفت بگم و بهتر میدونم همین جا بگم تا یادم نرفته که 1-لسان الارض :که براتون توضیحاتش رو دادم 2- مزار بابا ركن الدین: باباركن الدین عارف و صوفی عالیقدر سده هشتم هجری قمری است. پس از دفن وی در ساحل جنوبی زاینده رود كه در مسیر جاده شیراز قرار داشت، آن قسمت از سرزمین‌های مجاور آرامگاه باباركن الدین به «مزار باباركن  الدین» شهرت یافت. ظاهراً از زمان دفن وی تا اواخر دوران صفویه به تخت فولاد«مزار باباركن الدین» می‌گفته‌اند. در پی این نام گذاری پل خواجو نیز نام «پل باباركن الدین» معروف گشته و خیابان امروزین فیض كه راه قدیم شیراز بوده نیز ظاهراً به این نام موسوم بوده است. 3-تخت فولاد: الف.گویند حضرت امام حسن (ع) در اصفهان برای بی اثر كردن جادوی یهود دراین ناحیه تختی از فولاد ساخته و در آن منزل كردند. ب.«پولاد» نام یكی از دلاوران و سرداران  دیالمه بوده است كه از سنگهای مفروشی در وسط خیابان میان پل خواجو و دروازه قبرستان، محلی تخت مانند برای خود ساخته و بر آن می نشسته و كشتی گیران و پهلوانان برابر او بر زمین مسطحی به كشتی می‌پرداختند و از این رو این محدوده به نام «تخت فولاد» معروف گشته است.ج.بابا فولاد حلوایی پسر استاد شجاع (متوفی 959 ه.ق) یكی از عرفا و صوفیه است كه عده‌ای معتقدند تختگاه او در این زمین بوده است و به این جهت ابتدا به منطقه كوچكی كه آرامگاه بابافولاد بود «تختگاه بابا فولاد» اطلاق می شد و از نیمه دوم قرن یازدهم هجری نام «تخت فولاد» به جای «مزار باباركن الدین» شایع شد و رواج یافت.او ظاهراً از جوانمردان روزگار خویش بوده و عوام تخت فولاد وی را از اولیا می‌شناسند و از او كرامت ها حكایت می كنند. سنگ گور وی هم اكنون در صحن مركز تلفن تخت فولاد موجود است.خوب باید ببخشید این وجه تسمیه رو حتما باید میگفتم و گرنه یادم میرفت و شرمنده دوستان میشدم دیگه و...

خوب بعد از تکیه شهدا به طرف قبر حاج آقا رحیم ارباب رفتیم .برای خود من اولین باری بود که نام این شخصیت والا را میشنیدم و حتی نمیدانستم کیست؟؟؟ ولی وقتی استاد درباره ایشان برایمان گفتند کمی به فکر فرو رفتم .خوب شما هم شاید دوست داشته باشید بدو نید حاج آقا رحیم ارباب چه کسی بود؟

<<<حاج آقا رحیم ارباب>>>

حاج آقا رحیم ارباب در سال 1297هجری قمری در روستای «چرمهین» اصفهان به دنیا آمد. ایشان در اصفهان نزد علمای بزرگی چون حاج میرزا بدیع درب امامی، سید محمد باقر درچه ای، آقا سید ابوالقاسم دهكردی، حكیم جهانگیر خان قشقایی و آخوند كاشی، كسب علم نموده و به مقام اجتهاد رسید. مراتب سیر و سلوك را نزد جهانگیرخان و آخوند كاشی فرا گرفت او شاگرد خاص آخوند كاشی بود. و مدت 20 سال متوالی در خدمت وی بود. و انواع علوم را از محضر او آموخت. ارادت وی به استادش چنان بود كه بعد از فوت استاد، هر هفته به زیارت قبر وی می رفت و هنگام فوت نیز وصیت نمود در مجاورت استادش دفن شود. حوزه درسش نیز مجمع فضلا و دانشمندان روزگار بود. شاگردان بسیاری را تربیت نمود. از جمله شاگردان او می توان به: استاد جلال الدین همایی، سید مصطفی بهشتی نژاد، ملا هاشم جنتی، شیخ محمد باقر صدیقین و بسیاری از بزرگان دیگر اشاره نمود. حوزه درسش نیز مجمع فضلا و دانشمندان روزگار بود. حاج آقا رحیم ارباب دو سه سال آخر عمر نابینا شد. وقتی از ایشان پرسیدند: پس از این همه عمر آیا ادعایی هم دارید یا نه ؟ ایشان فرمودند: در مسائل علمی هیچ ادعایی ندارم، اما در مسائل شخصی خود دو ادعا دارم: یكی آنكه به عمرم غیبت نگفتم و غیبت نشنیدم و دوم آنكه در طول عمر چشمم به نامحرم نیفتاد.در احوال شخصی ایشان نقل است كه فرموده بود: برادرم با همسرش چهل سال در منزل ما بودند و در این چهل سال یك بار هم همسر برادرم را ندیدم.ایشان تا پایان عمر به پیروی از استاد خود جهانگیرخان از گذاشتن عمامه پرهیز كردند و خود را شایسته این مقام نمی دانستند. و حال آنكه اگر كسی با ایشان محشور بود، لیاقت ایشان را از همه بیشتر می دید. حاج آقا رحیم رمز یك قرن زندگی خود را اینگونه بیان كردند:

« من هیچ وقت بد خواه كسی نبودم»

آقا رحیم از مسائل سیاسی زمان خود نیز غافل نبود. و در زمان استقلال الجزایر فتوایی جهت كمك به مسلمانان و ملت الجزایر صادر كرده بودند.ایشان در 18 ذی الحجه 1396 هجری قمری در روز عید غدیر دار فانی را وداع گفتند. شاگردش استاد همایی در تاریخ فوتش سرود:

« جان علم از تن جهان رفته»

حالا شما هم هم حق دارید به فکر فرو بروید یا نه ؟؟؟

پس از زیارت قبر حاج آقا رحیم ارباب به طرف تکیه فاضل هندی راه افتادیم وپس از 2 دقیقه  و شاید هم کمترآنجا بودیم !!!خوب شاید حالا دوست داشته باشید در مورد فاضل هندی باید گفت که

<<<تکیه فاضل هندی>>>

از جمله تكایای اواخر عهد صفوی است كه در بخش جنوب غربی لسان الارض واقع شده و در حال حاضر در حاشیه شرقی خیابان فیض قرار دارد، تكیه فاضلان یا فاضل هندی می باشد.پس از درگذشت عالم و فقیه برجسته عهد صفوی بهاء الدین محمد فاضل اصفهانی به سال1131هـ .ق و دفن وی در این قسمت، تكیه ایجاد گردید كه به علت آشوب و هرج و مرج حاكم بر اصفهان در پایان حكومت صفویان و شرایط نامساعد سیاسی آن زمان، آرامگاهی برای این عالم نامدار ساخته نشد و پس از آن این محل آرامگاه بسیاری از عالمان و بزرگان بود از جمله ملا محمد نائینی معروف به فاضل نائینی كه پس از دفن وی، این تكیه فاضلان نام گرفت.در سال1375هـ .ش به همت مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد بقعه ای چهارگوش با گنبدی عرقچی بر روی سكویی، بر سر مزار این فقیه بی همتا بنا گردید. گنبد این بنا پوشیده از كاشیهایی به رنگ فیروزه كه با نقوش هندسی و كاشی های رنگی تزئین شده است و جلوه ای خاص در تخت فولاد دارد. در پیرامون ستون های گنبد، آیاتی در تقدس علم وعلما به خط زیبای استاد حبیب ا... فضائلی بر زمینه كاشی لاجوردی نقش بسته است.

این تكیه مدفن بزرگانی همچون:ملا محمد نائینی، عالم و فقیه متوفی 1263هـ .ق - آقا سید محمدرضا خراسانی، متوفی 1397هـ .ق ، عالم محقق و رئیس حوزه علمیه اصفهان - میر محمدحسین حسینی میرمحمد صادقی، متوفی 1288هـ .ق عالم و فقیه كامل - آقا سیدزین العابدین طباطبایی ابرقویی، متوفی1372هـ .ق عالم و عارف وارسته - سیدعلی جهاد اكبر، متوفی 1369هـ .ق مدیر روزنامه جهاد اكبر

خوب فکر کنم در این جا حیات طیبه عزیز و یکی از همراهانشون بود که به جمع ما اضافه شدند و من هم به نوبه خود از آشنایی با این دوست گرامی خیلی خوشحال شدم .خوب به طرف قبرعالم وعارف وارسته آقا سیدزین العابدین طباطبایی ابرقویی رفتیم که استاد دراینجا برایمان مطلبی از ایشان را برایمان بیان کردند و درباره نماز خواندن ایشان وزهد و تقوی ایشان مطالبی را بیان کردند و یکی از مطالبی را که بیان کردند این بود که ایشان در سجده واقعه کربلا را از نزدیک دیده بودند واین یعنی تقرب الهی .

بعداز زیارت قبر آقا سیدزین العابدین طباطبایی ابرقویی مهمترین بخش بازدید رسید .اینجا بود که خانم گل نیلوفر آبی خبر خوشحالی رو به بچه ها دادند که میخواهیم پذیرایی کنیم بعد به طرف در باب الفضلاء رفتیم و پذیرایی شدیم یه چیزی که برایم جالب بود این بود که من و حامد عشقی خیلی گرسنه بودیم و با هم صبحانه نخورده اومده بودیم .بعد از پذیرایی به طرفه تكیه كازرونی رفتیم .

معماری تکیه کازرونی در سال 1336ه.ق. توسط تاجر خوشنام و نیكوكار حاج محمّدحسین كازرونى ریخته شد و با معمارى آقا سیّد میرزا درب ‏امامى اجرا و احداث گردید و بعد از دفن مرحوم گزى یعنى سه سال بعد در این بقعه، بناى تكیه و بقعه به اتمام رسید. بناى بقعه به صورت هشت ‏ضلعى متساوى با پنجره‏هاى مشبك آجرى مى ‏باشد و در ورودى بقعه نیز در سمت شمالى آن واقع شده است و در داخل بقعه 7 شاه‏ نشین متساوى وجود دارد كه در هریك از آنها قبورى قرارگرفته ‏اند ، دیوارهاى این شاه‏نشین وظیفه ‏ى مهمّ تحمّل بار گنبد را انجام مى‏دهند. ارتباط دیوارها با گنبد این بقعه توسط كاربندى‏ ها صورت مى‏گیرد كه این نوع پوشش نیز به نوبه ‏ى خود وظیفه تحمّل بار سنگین گنبد را نیز به عهده دارد. تنها تزیین روى گنبد وكاربندى‏ها عبارتند از: چند ردیف كاشى فیروزه‏اى بر روى آن است كه در یك ردیف از ابتداى زیر گنبد شروع و تا نقطه مركزى گنبد ادامه مى‏یابد، عنصر اصلى تزیین گنبد آجرهاى سنّتى با ملاط گچ است. ارتفاع بقعه از كف تا زیر گنبد 6 متر است.

از مشاهیر مدفون در این بقعه مى‏ توان میرزا محمدهاشم كلباسى، میرزا محمدمهدىكازرونى، فرزند حاج محمدحسین،سیّدمرتضى خراسانى،سیّدمحمدباقردرچه‏اى، سیّد مهدىدرچه ‏اى، شیخ عبدالكریم گزى،شیخ محمدحسن عالم نجف ‏آبادى،و شیخ اسماعیل معزّى را نام برد.اتاق حاج ملاّحسین‏على صدّیقین در ضلع جنوبى بقعه،اتاقى با پلان مستطیلى شكل وجود دارد كه بالاترین موقعیت مكانى را در این اتاق به خود اختصاص داده است.اتاق بدون هیچ‏گونه تزیینات هنرى داراى چند كتیبه از جمله آیه ‏الكرسى، زیارت عاشورا، زیارت وارث، زیارت اهل قبور مى ‏باشد كه بر دیوارهاى آن نقش بسته است. تعداد سیزده قبر در این اتاق قرار دارد كه برخى مشاهیر آن عبارتند از: سیّد محمود موسوى درب ‏امامى،شیخ محمدباقرصدّیقین،شیخ ملاّ حسین‏على صدیقین ،شیخ محمدباقرفقیه ‏ایمانى،شیخ هبه اللّه هرندى و حسین منتصرمیرزا. خوب دیگه داریم یواش یواش به آخرهای کار میرسیم .بعد از تکیه کازرونی به طرف آب انبار کازرونی رفتیم و چند تا از دوستان شروع به عکس گرفتن کردند ما هم داشتیم به مناره های بازسازی شده نگاه میکردیم و استاد نیز به سوالات دوستان پاسخ می دادند سپس به طرف تکیه سید العراقین حرکت کردیم و از از مدفونین در این تكیه میتوان به افراد ذیل اشاره کرد:

میر محمد صادق خاتون آبادی فقیه و مجتهد عالیقدر متوفی 1348ه.ق

شیخ محمدرضا حسام الواعظین ادیب، واعظ وهنرمند خطاط متوفی 1381ه.ق

عباس خان شیدا شاعروادیب متوفی1369ه.ق

و بر سر قبر استاد جلال تاج اصفهانی رفتیم آرامگاه استاد جلال تاج اصفهانی نیز به صورت چهار طاقی با گنبدی زیبا می باشد این هم عکس :

بعد از چند دقیقه به طرق تکیه خاتون آبادی حرکت کردیم و به طرف تکیه مرشدین رفتیم و به داخل اتاقی که مقبره دراویش بود رفتیم

 و پس از چند دقیقه بیرون آمدیم و به طرف مقبره خاتون آبادی رفتیم و به داخل اتاقی که مرحوم میر محمد اسماعیل خاتون آبادی در آن به خاک سپرده شده بود رفتیم و خانمها یک طرف و آقایان نیز طرف دیگر نشستند و استاد نیز در مورد این تکیه اینچنین فرمودند که :

از جمله تكایای ارزشمند بازمانده از عصر صفوی تكیه خاتون آبادی می باشد كه خصلت مسجد و مدرسه را هم داراست. این تكیه توسط میر محمد اسماعیل خاتون آبادی از بزرگ ترین علماء و حكمای عهد صفوی بنا گردید. وی در این تكیه اقامت نموده و به تدوین و تألیف تفسیر بزرگ قران پرداخت و پس از وفات به سال 1116هـ .ق در همان حجره ای كه مدرسش بود، دفن گردید. ضلع غربی این تكیه از چند طبقه تشكیل شده: طبقه زیرین به صورت سردابی محل قبر حاج میرزا حسین نایب الصدراز فقها و مجتهدین عالیقدر متوفی 1326هـ .ق و طبقه همكف به صورت صحنی با حجره هایی در اطراف كه اتاق اصلی و محل قبر خاتون آبادی در جبهه غربی قرار دارد. طبقه فوقانی قبر به صورت اتاقی بزرگ و مصفا و سه ایوانه كه بر بالای حجره اصلی و مرقد خاتون آبادی قرار گرفته و گنبد بقعه نیز بر روی همین اتاق واقع شده است. این گنبد كه از نوع گنبدهای پیازی شكل می باشد كاشیكاری زیبایی دارد و تداعی كنندة گنبد زیبای مدرسه چهارباغ است. در ضلع جنوبی، مسجد تكیه به صورت شبستانی با محراب مقرنس كاری شده، قرار گرفته است. این تكیه از ضلع جنوب شرقی از طریق دالانی به تكیه آغاباشی كه از تكایای عهد قاجار و مدفن دراویش پاقلعه ای كه از اعقاب خاتون آبادی هستند، راه دارد. از دیگر مدفونین این تكیه: - میر محمد باقر خاتون ابادی ملاباشی، از مجتهدان طراز اول زمان شاه سلطان حسین و متوفی 1127هـ .ق.

پس از اتمام سخنان استاد به طرف موزه سنگ نبشته ها به راه افتادیم و آنجا نیز استاد سخن های در مورد سنگ ها برایمان گفتند که:

الواح و سنگ قبور موجود در تخت فولاد در بیان سیر تاریخی و معرفی هنر های مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند كه مجموعه ای از نفیس ترین و قدیمی ترین این سنگ ها در گنجینه سنگ نوشته ها جمع آوری شده است. كتیبه هایی یافت شده مربوط به دوران دیلمیان به عنوان مهم ترین اسناد در معرفی قدمت تخت فولاد و همچنین سنگ قبوری كه با خطوط و نقوش بسیار زیبا نگاشته شده كه اوج هنر حجاری را در انتقال نقش و خط با زیبایی هر چه تمام تر نشان می دهد.و اینکه چرا بر روی قبر آب می ریزند و چرا سنگ قبر یک مقدار گودی دارد وچیزی که برای من و دوستان جالب بود این بود که در دوره های قبل بر روی قبر آب میریختند تا به خاطر حرمت آب از عذاب قبر فرد فوت شده کم شود و گودی هم به خاطر این بود که پرندگان از آبی که داخل آن گودی هست بنوشند!!! تا هم از عذای قبر فرد کم شود هم پرندگان آب بخورند .بعد به آخرین قسمت بازدید رسیدیم و به طرف موزه عکس رفتیم و در مرد این عکس ها میتوان گفت : (این عکس از مرجان آسمانی است!!!با اجازه ایشون این عکس راگذاشتم)

در این محل با جمع آوری و نمایش گذاردن مجموعه ایی از تصاویر زیبا مربوط به علما وبزرگان مدفون و ابنیه آثار موجود در تخت فولاد ، به معرفی تخت فولاد از طریق منظر پرداخته شده با توجه به اینكه تصاویر مربوط به تكایا و ابنیه عمدتاً از سال 1335 خورشیدی می باشد كه بخشی از آثار از جمله بناهای موجود در تكیه لسان الارض در گذر زمان تخریب شده واز بین رفته اند، از اهمیت بسیار برخوردار هستند.

خوب من دیگه حوصله نوشتن ندارم و میخواهم بروم بخوابم پس از 2 یا 3 روز بعد از بازدید موفق شدم (البته به نظر خودما)یه گزارشی دست و پا شکسته از بازدید مجموعه فرهنگی مذهبی تخت فولاد ارائه بدهم .امیدوارم مورد رضایت دوستان قرار گرفته باشد.در اینجا دوست دارم از زحمات دوستانی که زحمت انجام برگزاری این بازدید را متقبل شدند به خصوص از دفتر موسسه تبیان اصفهان ، خانم گل نیلوفر آبی (مدیر انجمن نصف جهان ) ، دوست بسیار عزیز و دوست داشتنی MANHAM و دیگر دوستانی که زحمت کشیدند و ما بی خبریم کمال تشکر و قدردانی را از طرف بچه های خوب انجمن نصف جهان انجام دهم.

<<< ومن الله التوفیق ‍>>>

_________________________________   
|------------------------------------------------------| ______     
|------------------------------------------------------|| O`| __/  
|------------------اصفهان بیابالا----------------------||```|```| 
|____________________________________||___|___|
";===(@)-(@)-(@)---(______)------j(@)j-(____)-(@)=' 

--------------------
اللهم عجل لولیک الفرج

پنج شنبه 24/5/1387 - 16:33 - 0 تشکر 52291

سلام دوستان گل

شرمنده یادم نبود عکس منطقه رو هم براتون بگذارم

_________________________________   
|------------------------------------------------------| ______     
|------------------------------------------------------|| O`| __/  
|------------------اصفهان بیابالا----------------------||```|```| 
|____________________________________||___|___|
";===(@)-(@)-(@)---(______)------j(@)j-(____)-(@)=' 

--------------------
اللهم عجل لولیک الفرج

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.