• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن سياسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
سياسي (بازدید: 476)
شنبه 21/5/1391 - 21:48 -0 تشکر 504625
بینش سیاسی حضرت زهرا (علیها السلام)

عذراء بابا كریمی

رفتارهای سیاسی حضرت زهرا (علیها السلام)

«رفتار سیاسی» عبارت است از: «فعالیت‌های سیاسی افراد و پیامدهای آن برای نهادهای سیاسی». در این مقاله، نیز رفتار سیاسی حضرت به آن دسته از فعالیت ها و مبارزاتی اطلاق می‌شود كه در قالب ایراد خطبه، اعتراض به غصب فدك و خلافت، سكوت در برابر خلیفه به خاطر وحدت سیاسی و مانند آن صورت گرفته‌اند. این رفتارها، كه عمدتاً پس از رحلت حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) و به دنبال ماجرای صقیف بنی ساعده ظهور كردند، حاكی از این مدعایند كه حضرت زهرا (علیها السلام) اگاهی عمیقی نسبت به مسائل اسلامی و سیاسی داشته اند، به عبارت دیگر، ایشان از بینش سیاسی عمیقی برخوردار بودند.

شنبه 21/5/1391 - 22:2 - 0 تشکر 504645

رفتار سیاسی در قالب انزجار از غاصبان حكومت



حضرت زهرا (علیها السلام) پس از رحلت پیامبر (صلی الله علیه و آله)، هیچگاه دست از مبارزه نكشیدند، حتی در بستر بیماری به ایراد خطبه و انزجار از كسانی پرداختند كه امامت و رهبری را به انحراف كشاندند. سكوت و قهر حضرت زهرا (علیها السلام) با خلیف مسلمانان، كه تازه بر مسند قدرت تكیه زده بود، موجب رسوایی او نزد مردم می شد. پس از غصب «فدك» و ایراد خطبه، غاصبان درصدد كسب رضایت حضرت زهرا (علیها السلام) برآمدند تا در میان مردم، مصداق حدیث «ان الله یغضب لغضبك» نشوند. اما سكوت و قهر حضرت فاطمه (علیها السلام) آن ها را برای همیشه تاریخ، مصداق این حدیث نبوی ساخت. این رفتارها نیز اگرچه ظاهری عاطفی دارند، اما دارای معنایی عمیق می‌باشند. هرچند پرداختن به تمام رفتارهای حضرت دراین نوشتار ممكن نیست، اما متون تاریخی و احادیث نشان می‌دهند كه رفتارهای سیاسی ایشان در چند قالب بودند:


الف. ایراد خطبه و مبارزه با بدعت در سیره و سنت رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در قالب تقاضای «فدك» و مشی احتیاج و نظرخواهی از مهاجر و انصار؛


ب . ایراد شعار پر محتوای فراق رسول الله (صلی الله علیه و آله) و اعلام نگرانی از آینده مسلمانان و شكستن ارزش های موجود در جامعه؛


ج . عدم گفت و گو با ابوبكر و عمر برای رسوا كردن آن‌ها در مقابل مردم هنگام بیماری، در قالب سكوت ؛


د. انزجار از غاصبان حكومت و مردم منفعل كه در قالب وصیت سیاسی نمود یافته است.


این رفتارها، كه دارای پیامدهای كوتاه مدت و بلندمدتی برای غاصبان حكومت بودند، باعث شدند بسیاری از حقایق به فرهنگ شیعه منتقل شوند؛ زیرا از تمام این رفتارها و متن وصیت سیاسی ایشان و بخصوص خطبه‌های گوهر بار ایشان، می‌توان دریافت كه سیاست حاكم بر زمان ایشان، سیاست خشونت، فشار، خفقان و به تسلیم وادار كردن و همچنین لگدمال كردن حقوق افراد بود و در واقع، آنچه حضرت را رنج می‌داد محو سیاست اسلامی و جایگزین شدن سیاست شیطانی مبتنی بر دروغ و عوام فریبی بود. با كمی دقت، می‌توان به این نتیجه رسید كه رفتارهای سیاسی حضرت زهرا (علیها السلام) اگرچه ظاهری احساسی دارند، اما محتوای آن‌ها چیز دیگری است. با توجه به علم و اعتقاد حضرت زهرا (علیها السلام)، این سئوال مطرح می‌شود كه اگر بخواهیم نوع و چیستی رفتارهای ایشان را بررسی كنیم، این رفتارها در محدود كدام كنش‌ها قرار می‌گیرند؟

شنبه 21/5/1391 - 22:3 - 0 تشکر 504646

شناخت ماهیت رفتارهای حضرت زهرا (علیها السلام)



برای فهم نوع رفتارهای حضرت فاطمه (علیها السلام)، بهتر است به انواع كنش های اجتماعی، كه برخی از جامعه شناسان مطرح می‌كنند، اشاره كنیم:


ماكس وبر معتقد است: دوگانگی زندگی عقلانی و غیر عقلانی در حوز جامعه و سیاست نیز بازتاب دارد. از این رو، وی چهار نوع مثالی از كنش‌های اجتماعی را بررسی می‌كند:


1. كنش عقلانی هدفمند كه براساس رابطه میان هدف و وسیله صورت می‌گیرد. این كنش درزندگی اقتصادی نمود بارزی پیدا می‌كند. بازیگر اجتماعی به اقتضای تسهیل كار خود، در هدف و وسیله تغییر ایجاد می‌نماید.


2. كنش عقلانی مبتنی بر ارزش كه عمدتاً در حوزه دین و اخلاق نمودار می‌شود. در این كنش، ممكن است در وسایل تجدیدنظر شود، اما در اهداف كه مبتنی بر اصول و ارزش‌ها هستند، چنین تجدیدنظری ممكن نیست. این كنش بدون توجه به نتایج سودمند یا زیان‌آور آن، صرفاً بر حسب اصول و اعتقادات صورت می‌گیرد.


3. كنش‌های سنتی كه مكانیكی هستند و محاسب وسیله و هدف در آن‌ها متصور نیست.


4. كنش عاطفی و احساسی نیز كه غیر عقلانی است و بدون محاسبه هدف و وسیله صورت می‌گیرد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.