• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 3056)
سه شنبه 17/5/1391 - 1:44 -0 تشکر 495560
نگاهی کوتاه به شهرستان گلپایگان

گلپایگان یكی از شهرستان های استان اصفهان است كه كوهستان های آن را مراتع سرسبز و ییلاقی تشکیل می دهند و همراه با رودخانه ها ی منطقه؛ چشم انداز طبیعی زیبایی به وجود می آورند. پیشینه تاریخی و کهن شهرستان گلپایگان، سبب وجود مساجد قدیمی و مراکز عبادی اسلامی در این شهرستان شده که علاوه بر تقدس و قدمت طولانی آن ها معماری خاص نیز از ویژگی های این مکان ها است. مردم این منطقه به كشاورزی و دام داری اشتغال دارند و برخی از انواع صنایع نیز در این منطقه دیده می شود. 
مکان های دیدنی و تاریخی
كوهستان های گلپایگان را مراتع سرسبز و ییلاقی تشکیل می دهند که همراه با رودخانه ها ی منطقه چشم انداز طبیعی زیبایی به وجود می آورند. پیشینه تاریخی و کهن شهرستان گلپایگان، سبب وجود مساجد قدیمی و مراکز عبادی اسلامی در این شهرستان شده که علاوه بر تقدس و قدمت طولانی آن ها معماری خاص نیز از ویژگی های این مکان ها است. 
صنایع و معادن
صنایع كارخانه ای شهرستان گلپایگان، كارخانه پنیرسازی، ماشین سازی، تولید پولیكا، تولید دانه طیور، موزاییک سازی، سنگ بری و تولید گچ است. هم چنین با احداث سد سنگی روستای اختخوان در 1335 زمین های زیادی به زیر كشت رفت. 
کشاورزی و دام داری 
كشاورزی در این شهرستان به گونه سنتی است، ولی درسال های اخیر تراكتور و خرمن كوب هم به كار گرفته می شود. فرآورده های كشاورزی شهرستان گلپایگان، عبارتند از : گندم، نخود، ‌آفتاب گردان، لوبیا، عدس، ماش، ‌كنجد، سیب زمینی، ‌سبزی، چغندر قند، هویج، كدو، ‌بادمجان، فلفل، خربزه، هندوانه، گرمك، طالبی، خیار، انگور، شبدر و یونجه. باغداری نیز در این ناحیه رونق دارد و گونه های گوناگون میوه مانند سیب، گلابی، گیلاس، گردو، آلبالو، بادام، و … در آن یافت می شود. هم چنین دام پروری و مرغ داری سنتی و علمی در این شهرستان رواج داشته و بسیاری از مردم این منطقه به پرورش دام های گوسفند، بز، گاو و طیور اشتغال دارند. 

مشخصات جغرافیایی
شهر گلپایگان، مركز شهرستان گلپایگان، با پهنه ای حدود 3 هزار و 360 هكتار، در باختر استان اصفهان، در مسیر راه خمین – خوانسار، در 33 درجه و 27 دقیقه و 15 ثانیه پهنای شمالی و 50 درجه و 17 دقیقه و 15 ثانیه درازای خاوری نسبت به نیمروز گرینوبچ و بلندی یك هزار و 830 متر از سطح دریا قرار دارد. این شهرستان از سوی شمال و باختر به استان مركزی، از خاور به شهرستان برخوار و میمه و از جنوب به شهرستان خوانسار محدود است. هوای گلپایگان معتدل و خشك بوده و بیش ترین درجه حرارت در تابستان ها 37 درجه سانتی گراد بالای صفر و كم ترین آن ها در زمستان ها 10 درجه زیر صفر است. میانگین باران سالیانه گلپایگان 300 میلی متر می باشد. شهرستان گلپایگان از نواحی نیمه بیابانی است و به دلیل نزدیكی به كویر مركزی، بارندگی آن كم و دارای زمستان های سرد و تابستان های گرم است. در اثر دگرگونی درجه حرارت بادهادی شدید در روی زمین می وزد كه گاهی تا چندین روز ادامه دارد. 

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
گلپایگان از شهرهای كهن و بخشی از شهرهای مركزی ایران است، كه پیوسته گاهواره فرهنگ و دانش بوده است. شهر گلپایگان در اصل « ورتپاتکان » به معنی شهر یا سرزمین ورتپات بوده که یكی از نام های ایران نیز می باشد. سپس به مرور زمان «وردپاتكان»، «وردپاذكان»، «گردپاذكان»، «گلپادگان» و سرانجام «گلپایگان» شده است. ورد یا وارد، به معنی گل سرخ فارسی است و در نتیجه تغییراتی كه از روی قواعد زبان شناختی در آن روی داده، واژه ورد تبدیل به « گل » شده است. پات از مصدر پاییدن، به معنی نگاهبانی كردن است. و « وردپات » گل نگاهدار معنی می دهد. پات پس از مدتی « پاذ» و سرانجام تبدیل به « پای » شده است. واژه « كان » كه سپس « گان » گردیده در آخر نام شهرها و آبادی های بسیاری چون اردكان، زنگان، ارزنگان و ارزنكان … آمده است. گلپایگان‌در اواخر دوران ساسانی از جایگاه تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و استراتژیك ویژه ای برخوردار بوده و گردپاذكان نام داشته است. شهر گلپایگان در دهه های نخستین سده نخست هجری قمری به دست مسلمانان افتاد و از آن پس در قلمرو امویان، عباسیان، صفاریان، دیلمیان، سلجوقیان، خوارزم شاهیان، مظفریان و ایلخانیان مغول قرار داشت. شهر گلپایگان در روزگار فرمانروایی صفویان از مراكز مهم علم و ادب بوده است.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

شنبه 30/10/1391 - 19:54 - 0 تشکر 584816

مناره شهر گلپایگان در زمره بلندترین مناره‌های قرن پنجم هجری قمری است. منار گلپایگان دارای دو در است و در درون آن پلکانی تعبیه شده‌است. قسمت‌های پایین و بالای مناره مرمت گردیده و دارای کتیبه آجری است که این کتیبه به خط کوفی نوشته شده و فاقد تاریخ می‌باشد و متن کتیبه آن از آیات کلام الله مجید است.


این مناره با قدمتی حدود ۹۰۰ سال در برابر عوامل طبیعی (زلزله، باد، باران، سرما و گرما) سرفراز برجای مانده‌است و از جمله بلندترین مناره‌های ایران می‌باشد. دو راه پله دارد که بصورت دورانی با ۶۴ پله به بالای مناره می‌توان صعود کرد.


این مناره از زمان سلجوقیان می‌باشد که ساختمان آن را احتمالا با ساختمان مسجد جامع و بازار چهارسوق همزمان می‌دانند. تا حدود چهل سال قبل، اطراف آن خرابه و چاله چوله بود که مردم گاهی از آنجا خاک می‌بردند و قطعه‌های ظروف سفالین شکسته نیز دیده می‌شد و آن محل را چاله‌های پامناره می‌گفتند. حول و حوش منار، خلافهای گوناگون صورت می‌گرفت و کلاً محل خوبی نبود...


بزهکاران که دعوا راه می‌انداختند ورد زبان شان این بود که «اگه راست میکی بیا پا منار»


در محل منار گلپایگان جای خندقی هم بود که یک قسمت آن را برای زمین ورزش صاف کرده بودند ولی اکنون فقط چند متری اطراف مناره را حصار نموده‌اند. گفته می‌شود این مناره برای راهنمایی کاروانیان بوده و بالای آن چراغ نصب می‌کرده‌اند و در جنوبی چهارسوق از جلوی مناره شروع می‌شده‌است.


فعلاً خیابان، گودتر از سطح پای مناره و بازار چهارسوق است. در داخل منار و بالای راه پله‌ها در میان اشعار و یادگاری‌های نوشته شده، این شعر هم دیده می‌شود:


منار است و نشان باستان است


چه تاجی بر سر گلپایگان است.


دریغا کاین نشان آسمانی


که...بر زمین و سر بر آسمان است.


زیر این شعر امضاء شده بود: «سید علی آقا ابطحی اهل گوگد و ساکن تهران»


دو شیر قبلا در محل پاشیرا نزدیک مقبره باباعبدالله در کنار جاده قافله و ابتدای کوچه حکومتی بودند. میدان پاشیرا نسبتا وسیع و دکه بازی و ورزش بچه‌های محل بود و براین شیرها که وسیله سرگرمی بچه‌ها بود سوار می‌شدند و بازی می‌کردند. بعد از خیابان کشی چون خیابان چند متری از جاده قافله فاصله پیدا کرد و زمین‌های اطراف پاشیرا را با قسمتی از جاده قدیم به مالکین آن حدود دادند و میدان پاشیرا را هم گودبرداری نمودند که رختشوی خانه بسازند. شیرهای سنگی را با تخته و گرده چوب و غلطک که بوسیله دو گاو نر کشیده می‌شد، تک تک به پای مناره منتقل کردند.


از دو شیر سنگی امروز، یکی تنها شده و در زیر سایه مناره سلجوقی در فراق دوست بسر می‌برَد. یکی از شیرها را چند سال قبل در شبی دزدیدند و الان تنها یک شیر در پای منار است.


شیرهای به این سنگینی که با غلتک و ۲ گاو نر آوردند معلوم نشد چطور بردند و هنوز هم اثر آبادی از آن نیست. گویی آب شده و زیر زمین رفته است.



اللهم عجل لولیک الفرج
جمعه 6/11/1391 - 13:2 - 0 تشکر 585528

پارک جنگلی گلپایگان ......




اللهم عجل لولیک الفرج
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.