• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 1237)
چهارشنبه 4/5/1391 - 5:26 -0 تشکر 479498
همدان اولین پایتخت باستانی ایران

استان همدان از جمله استان‌های كوهستانی، مرتفع، سرد و بادخیز غرب كشور و با ۲۱۷۲ كیلومتر مربع وسعت حدوداً ۲/۱ درصد كل مساحت ایران را تشكیل می‌دهد.
رشته كوه‌های زاگرس و ارتفاعات الوند كه از شمال غربی همدان به جنوب شرقی این استان امتداد و ارتفاعات و كوه‌های گرمه و سرده، لشگردر، آلمابولاق، سیاه‌دره، چل تابالغان، بهارلو، بوقاطی، آلماباغ، گری، گرمی و خان گرمز موجب شده‌اند كه اغلب شهرهای این استان در ارتفاعات واقع شوند و به علت شرایط اقلیمی و طبیعی، تقریباً در تمام ایام سال وزش باد در سطح استان ادامه دارد.
آب و هوا در مناطق مرتفع كوهستانی سرد و در مناطق جنوبی تقریباً معتدل و كوهستانی می‌باشد. زمستان‌های همدان سرد و طولانی و اكثراً بیش از ۴ ماه در سال یخبندان است.
همدان در تمام ایام زمستان دارای شرایط طبیعی مناسبی برای علاقمندان به ورزش‌های زمستانی مثل اسكی است. پیست اسكی تقریباً وسیع و مجهز آن تا ماه‌های اولیه‌ی بهار مورد استفاده علاقمندان قرار می‌گیرد و همه ساله جمع كثیری از علاقمندان به منظور استفاده از امكانات این ورزش مفرح به همدان مسافرت می‌نمایند، اما بهترین زمان برای كسانی كه قصد سفر تحقیقی یا تفریحی و بازدید از جاذبه‌های تاریخی و باستانی همدان را دارند با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوای منطقه از اواخر اردیبهشت تا اواخر مهرماه است.
در این ایام علاوه بر سرسبزی و زیبایی و طبیعت پرگل و گیاه این استان، تابش خورشید و گرمای هوا بسیار مطلوب و دلچسب است.
استان همدان با آن كه فاقد منابع آبی، هم چون دریا و دریاچه است، به علت وجود رشته كوه‌هایی چون زاگرس و الوند و دیگر قلل سر به فلك كشیده و برف‌گیری آنها كه در بیشتر ایام قلل آنها، پوشیده از برف می‌باشند. ذوب تدریجی برف‌های زمستانی در فصل گرما و تابستان رودها و تالاب‌ها و سراب‌ها و چشمه‌های متعددی را بوجود می‌آورند. بعضی از سراب‌ها و تالاب‌های همدان عمری به درازای ده‌برابر آثار باستانی چند هزار ساله این استان دارند، مثل تالاب زیبای «گردخورده» یا «آق گل» كه زمین‌شناسان طول عمرش را ۴۰ هزار سال تخمین زده‌اند و حدوداً ۵/۱۷ كیلومتر مربع وسعت دارد یا تالاب پیر سلیمان كه هر دو تالاب با پوشش گیاهی فراوان در بهار و تابستان مأمن انواع اردك، فلامینگو، مرغ باران، آب چلیك، كاكانی، حواصیل، غاز و دیگر پرندگان مهاجری هستند كه از روسیه، قفقاز، كشورهای اسكاندیناوی و دیگر نقاط اروپایی و آسیایی به این منطقه می‌آیند.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:44 - 0 تشکر 479522

▪ آبشار گنجنامه
مهم ترین آبشار استان همدان آبشار گنجنامه است كه در نزدیكی شهر همدان و در تفرجكاه گنجنامه قرار دارد. كتیبه های معروفی از دوره هخامنشی در نزدیكی این آبشار به جای مانده است .

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:45 - 0 تشکر 479523

▪ دره زینا
دره زینا مشتمل بر دو دره حیدره و كیوارستان است كه اولی به دامنه های كوه میدان میشان منتهی میشود و روستای حیدره را مانند نگینی درخود جای می دهد و دومی همراه رودخانه های پشت كوه های الوند و كلاغ لان به دامنه آن كوه ها ختم می شود.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:47 - 0 تشکر 479525

▪ دوزخ دره
از دره های صخره ای و ریزشی است و به امامزاده كوه منتهی میشود. آبشار این دره كه حدود ۱۵ متر ارتفاع دارد معروف است . وجود بیشهزار و رودخانه درعمق دره های سلسله جبال الوند زیبایی های گردشگاهی آن را دو چندان كرده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:50 - 0 تشکر 479526

▪ غار علیصدر
غار علیصدر از غارهای عمیق جهان است. این غار در استان همدان واقع است و بستر آن را آب گرفته است. از این رو نفوذ به عمق غار تنها با قایق میسر است. غار علیصدر از جاذبه‌های توریستی استان همدان است.
زمین شناسان قدمت سنگهای این غار را به دوره ژوراسیک از دوران دوم زمین شناسی ( ١٩٠- ١٣٦میلیون سال قبل) نسبت میدهند.
مردم روستای علیصدر و روستاهای اطراف، از قدیم الایام به وجود این غار پی برده بودند و از آب آن بهره برداری میکردند. تا اینکه در ٥ مهرماه ١٣٤٢ شمسی گروهی ١٤ نفره از اعضای هیئت کوه نوردی همدان، غار علیصدر را مورد بازدید و کاوش قراردادند و توانستند با وسایل ابتدایی، مانند فانوس و تیوپ لاستیکی،مسافتی از غار را طی کنند. در سال ١٣٤٦ با پخش خبر کشف این غار شگفت انگیز و بی انتها درسطح رسانه های ملی، سیل محققان، کوه نوردان و علاقه مندان به آثار طبیعی به سوی آن سرازیر شد.
در سال ١٣٥٢ کوه نوردان همدان دهانه و ورودی غار را به قطر ٥٠ سانتی متر تعریض کردند و از سال ١٣٥٤ استفاده عمومی از غار علیصدر آغاز شد. از آن روز تاکنون جهت سهولت بازدید و رفاه حال گردشگران کارهای زیادی درون غار انجام شده که علاوه بر افزایش طول مسیر آبی برای قایقرانی، مسیرهایی در خشکی به مسیر بازدید افزوذه گشته که مناظر جدید و بدیعی را در جلوی دیدگان مشتاق گردشگران قرار میدهد.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:50 - 0 تشکر 479527

▪ پل فرسف
این پل در روستای فرسف تویسرکان در منتهی الیه جنوب غربی روستا و برروی یکی از شعبه های پرآب قلقل رود واقع شده است و محور ارتباطی چندین روستاست. پل فرسف از نظر قدمت به دوره صفویه مربوط است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:52 - 0 تشکر 479528

● وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
نام همدان؛ نخستین بار در ۱۱۰۰ پیش از میلاد در كتیبه تیگلات پالسر اولین حاكم آشوری به نام اموانه یا آمادای ضبط شده است. هرودت مورخ یونانی نام همدان را اكباتان ثبت كرده است و بنای احداث شهر همدان را به دیااكو نخستین امپراتور ماد نسبت داده است.
پس از دیااكو سه حكم ران دیگر در این سرزمین حكومت كرده و در سال ۵۵۳ پیش از میلاد موسس سلسله هخامنشی مخالفت با آژی دهاك حاكم ماد را آغاز كرد و در ۵۵۰ پیش از میلاد همدان را متصرف شد. وی با انقراض سلسله ماد به واسطه مزایای طبیعی همدان، آن جا را مقر فرماندهی خود قرار داد. به هر حال آن چه مسلم است در تمام دوره تسلط مادها همدان مركز سیاسی آن ها بوده است. هخامنشیان علاوه بر حفظ و توسعه آثار دیااكو و هوخشتره خود نیز ساختمان هایی در اكباتان احداث كردند.
مورخین و باستان شناسان عقیده دارند كه خزانه حكام هخامنشی در هگمتانه نگه داری می شد و كشف آثاری مانند الواح زرین و نفایس دیگر موید این نظریه است. با توجه به حفاری های متوالی كه در محله های شاه داراب و سرقلعه بند هگمتانه به عمل آمده و منجر به كشف ستون های سنگی و دفینه های نفیس شده است، دیگر در این که كاخ حكم رانان هخامنشی در محل كنونی تپه هگمتانه وجود داشته، تردیدی نیست.
هر چند به غیر از مجسمه شیر سنگی و آثار به دست آمده از گورستان شمال خاوری میدان سنگ شیر، تا كنون آثار دیگری از دوره سلوكی در همدان به دست نیامده ولی همین مقدار آثار نیز می تواند دلیل برحضور سلوكیان در شهر باستانی اكباتان باشد. آثار و شواهدی كه در تپه مصلی وجود دارد حكایت از تنها قلعه نظامی همدان در عهد اشكانیان دارد و چنین به نظر می رسد كه همدان در این دوره نیز مورد توجه بوده است. حكام ساسانی هم با توجه به موقعیت ویژه همدان و نزدیكی آن به تیسفون و شوش، كاخ های تابستانی خود را در همدان تدارك دیده بودند.
دیلمیان در جنگ با كردهای حسنویه و كاكویه به این شهر مسلط شده و آن را ویران كردند. چنان که پاره ای از مورخین از بین رفتن یكی از دو شیر سنگی كه در كنار دروازه باب الاسد قرار داشته است را به این دوران منسوب می کنند. در تقسیمات فتوحات دیلمیان همدان از آن ركن الدوله شد و سپس شمس الدوله از طرف سیده خاتون زمامداری همدان را به دست آورده و فیلسوف بزرگ شرق، بوعلی سینا را به وزارت خویش برگزید.
هر چند همدان از كشمكش های دوران دیالمه آسیب فراوانی دید لیكن بعداز مدت كوتاهی در زمان سلاجقه دوباره عظمت از دست رفته خود را باز یافت. به طوری كه مدتی مركز حكومت سلجوقیان شد. همدان در زمان صفویان بسیار مورد توجه بود. به دنبال انقراض سلسله صفویه همدان به تصرف احمد پاشا والی بغداد در آمد، اما بعد توسط نادر شاه افشار از ترکان باز پس گرفته شد. استان همدان در دوره های قاجاریه و بعد ها به عنوان یكی از مهم ترین مناطق ایران؛ همواره آباد و مستقل بوده و هم اكنون نیز یكی از قطب های مهم و با اهمیت ایران است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:53 - 0 تشکر 479529

●ملایر
شهر فعلی ملایر در زمان فتحعلی‌شاه قاجار توسط محمدعلی میرزا دولتشاه احداث گردید و مدتی نیز دولت‌آباد نامیده می‌شد.
ولی آثار و ابنیه‌ی برجای مانده در گوشه و كنار و اطراف ملایر مثل دژ گوراب و تپه‌ی نوشیجان حكایت از شهری با قدمتی چندهزار ساله دارد.
تپه‌ی باستانی نوشیجان واقع در ۲۰ كیلومتری ملایر در سال ۱۳۴۶ هجری قمری مورد حفاری‌های باستان‌شناسی قرار گرفت كه در نتیجه آثار آتشگاه، تالار ستون‌دار، معبد مركزی و تالارهای جنبی آن به همراه مقادیری ابزار و آلات مربوط به دوران‌های گذشته كشف و در بررسی‌هایی كه به عمل آمد، روشن شد در این منطقه، دو یا سه دوره‌ی فرهنگی تاریخی وجود داشته كه اولین آن مربوط به دوره‌ی مادها و قرن‌های ششم تا هشتم پیش از میلاد است.
در ۱۰ كیلومتری ملایر نیز آثار باقی ‌مانده از قلعه‌ای وجود دارد كه به قلعه‌ی یزدگرد معروف است و گفته می‌شود كه مدت‌ها محل اختفای یزدگرد سوم بوده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:53 - 0 تشکر 479530

●تویسركان
نام این شهر جمع اسم دو روستا به اسامی توی و سركان است كه در نزدیكی شهر «رودآور» قرار داشته‌اند. رودآور شهر آباد و پرجمعیتی در گذشته بود كه با حمله مغول ویران شد. در این حمله آن عده از اهالی كه جان سالم به در می‌برند به سه قصبه‌ی اطراف یعنی توی، سركان و شگان روی می‌آورند.
توی كه مدفن حضرت جبقوق نبی است به دنبال ویرانی روستای شگان در زلزله‌ای كه روی داد بیشترین جمعیت را به خود اختصاص داد و به تدریج وسعت یافت و به شهری آباد تبدیل شد كه همین تویسركان امروز است.
وجود مقبره جبقوق نبی كه در حدود ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می‌زیسته، نزدیكی شهر تویسركان با محل قدیمی شهر رودبار قرار دارد، به علاوه ‌آثار بدست آمده در محدوده‌ی شهر نیز نشانگر قدمت آن است.
جبقوق نبی كه نامش در كتاب تورات (عهد عتیق) آمده یكی از پیامبران قوم بنی‌اسراییل است.
جبقوق نبی هنگام حمله بنوكد نصر به اورشلیم با جمعی از یهودیان اسیر و به بابل انتقال یافت و سال‌ها در بند و زندان بود ولی با فتح بابل توسط كورش و آزادی یهودیان به ایران آمد و تا هنگام مرگ در حوالی اكباتان اقامت گزید.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:54 - 0 تشکر 479531

●اقوام و زبان
در استان همدان اقوام فارس، كرد، ترك و لر با فرهنگ و آداب و رسوم خاص خود زندگی می‌كنند و سخن می‌گویند اما زبان فارسی رواج كلی دارد اكثر قریب به اتفاق مردم استان با دو زبان تكلم می‌كنند، یكی زبان فارسی و دیگری زبان قومی و محلی خود.
صنایع دستی، سوغات همدان
صنعت سفال‌گری و سرامیك در همدان ریشه ۷۰۰ ساله دارد و در اغلب شهرهای استان خاصه در لالچین صدها كارگاه بزرگ و كوچك به تولید اشتغال دارند.
محصولات سفال و سرامیك همدان، گذشته از جنبه‌ی مصرفی آن به علت برخورداری از تنوع، رنگ، نقش و طرح از جنبه‌های هنری و زیبایی نیز برخوردار است، به همین جهت قسمت اعظم تولید آن به نقاط مختلف در داخل یا خارج كشور صادر می‌گردد.
به علاوه قالی‌بافی، گلیم بافی، گیوه‌بافی تولید لباس‌های محلی و عشایری و پوستین دوزی نیز رواج دارند و از جمله سوغات همدان به شمار می‌آیند.

چهارشنبه 4/5/1391 - 5:55 - 0 تشکر 479532

● صنایع و معادن
صنایع استان همدان در دو دسته صنایع دستی و كارخانه ای دسته بندی می شوند. دراستان همدان؛ صنایع دستی بیش از صنایع ماشینی گسترش دارد. مهم ترین صنایع دستی استان قالی بافی، سفال گری، گیوه بافی، كفش دوزی، پوستین دوزی و دباغی است. قالی بافی همدان در سطح ملی مشهور است و قالی های ریز باف آن به خارج از كشور نیز صادر می شود. سفال گری از صنایع دستی مهم استان به ویژه لالجین در شهر بهار است. انواع این ظروف و ابراز سفالی علاوه برمصرف محلی به خارج از آن نیز صادر می شود.
در استان همدان كارگاه ها و كارخانه های متعددی تاسیس شده كه به تدریج بر تعداد آن ها افزوده می شود. یكی از صنایع سبك استان كارخانه صنعتی تولید شیشه است كه در باختر ایران كم نظیر بوده و از ظرفیت تولیدی منحصر به فردی برخوردار است.
صنایع غذایی، نساجی, چرم سازی سلولزی، شیمیایی، كانی غیر فلزی، برق و الكترونیك نیز از مهم ترین صنایع سبك استان همدان است. مهم ترین فعالیت صنایع سنگین استان همدان عبارتند از: ریخته گری چدن و تولید ادوات كشاورزی، ماشین آلات ساختمانی و راه سازی، سوپاپ انواع خودرو و شركت فولاد همدان. استان همدان از نظر معادن نیز بسیار غنی است و مهم ترین معادن آن گرانیت، سنگ آهك، سنگ ساختمانی، فلدسپات، سرب، روی، نقره آهنگران، گچ،‌ لیمونیت، ‌سیلیس، تراورتن و سنگ آهن است. رونق كشاورزی، دام داری و صنایع دستی در استان همدان سبب رونق بازرگانی در منطقه شده افراد بسیاری در این زمینه مشغول به كار هستند.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.