• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 14208)
يکشنبه 1/12/1389 - 10:45 -0 تشکر 286691
" لسان الارض سرزمین ناشناخته "

 

 

 

 "به نام وجودی که وجودم ز وجودش به وجود آمده است"

 

 در این تاپیک قصد داریم با سرزمینی که به زبان زمین شهرت یافته بیشتر آشنا شویم ، گذری بر تاریخ تخت فولاد و شخصیتهای بزرگی که در این مکان آرمیده اند داشته باشیم و دلیل ارزش این قطعه از شهر اصفهان را دریابیم ، شما دوست عزیز هم ما را در اشنایی بیشتر با این مکان همراهی نمائید.

 

در ضمن جهت مطالعه حکایاتی از زندگی بزرگانی که در این سرزمین دفن شده اند می توانید به آدرس زیر مراجعه نمائید:

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=17257&threadID=292462

   

 

.....................................................................................................

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران 

تا از دلم بشویی غم های روزگاران

http://img.tebyan.net/Big/1388/11/36222359111523534249227329396975323285.jpg

دوشنبه 9/3/1390 - 23:48 - 0 تشکر 340172

ممنون. اطلاعات مختصري بود. اما مفيد. درپاش فتاده ام به زاري آيا بود آنكه دست گيرد خرم دل آنكه همچو حافظ جامي ز مي الست گيرد

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

يکشنبه 9/5/1390 - 17:27 - 0 تشکر 346074

kousar_764 گفته است :
[quote=kousar_764;331203;327757]mohassane عزیز منظورتون از پاسخ فوق چیه ؟ متوجه نشدم!

عزیزم معلومه كه... مربوط به متن مطلبتونه... " سید محمد صمصام " از سادات موسوی قلمزن. مردی خوش باطن و از منبری های معروف اصفهان بود. منبرهای وی ظاهری فكاهی ولی باطنی انتقادی داشت. اكثر اصفهانی ها نام وی را شنیده اند. او را «بهلول اصفهان» لقب داده اند. معروف بود كه افراد زیادی از ایتام و فقرای اصفهان را اداره می كرد. در زندگی شخصی او چیزی جز سادگی و ساده زیستی وجود نداشت. مرحوم صمصام با آن سادگی و محبوبیت، زبان برنده ای در برخورد با مسایل اجتماعی و سیاسی داشت و همین ویژگی بود كه تأثیر عمیقی در نفوس مردم می گذاشت. عده ای گمان می كردند صمصام مردی عامی است. حال آنكه مردی بسیار عاقل و نكته سنج بود. وی گاهی پایش را از شوخی های عامیانه فراتر می نهاد و مردمان سیاسی وقت را انتقاد می كرد. وی معمولاً بزرگ ترین و پرجمعیت ترین جلسات اصفهان را انتخاب می كرد و در مقابل در می ایستاد و مابین دو منبر سخنرانان بر منبر می رفت و سخنران بعدی ناگزیر بود با دیدن صمصام كنار بنشیند تا صمصام منبرش را تمام كند. در حوادث مرتبط با امام و انقلاب اسلامی نیز نقش مؤثری را ایفاء كرد. گویند پس از ترور حسنعلی منصور در سال 1343ش. در یكی از مجالس اصفهان برای شاه و پسرش و سلامتی و شفای منصور دعا كرده بودند، اتفاقاً صمصام در آن مجلس حاضر بود، وقتی سخنران نام شاه و دیگران رابرای دعا می برد او ناگهان از كنار منبر برمی خیزد و می گوید:«آی فلانی به خر من دعا نكردی.» و مجلس با خنده ی حضار به هم می ریزد. به این صورت صمصام در آن ایام نقش خیلی خوبی را در ارتباط با امام و انقلاب ایفاء كرد. وی با پیشه كردن روش بهلول با لباس قدیمی روحانی و دستار سبز رنگ، سوار بر اسبش حكایت های بسیاری را از خود به یادگار گذاشته است و ایشان در سال 1359ش. وفات یافت و در تكیه بروجردی مدفون گردید.

جمعه 6/8/1390 - 1:5 - 0 تشکر 380676

همه خواهیم مرد و البته وای بر به حال همه ما .... !

خدا به دادمون برسه ....


یا حق

M.R.Y

IRAN 

دوشنبه 17/11/1390 - 0:43 - 0 تشکر 427518

مطلب مختصر و مفیدی دوستان قرار داده اند متشکرم

یک روز قبرستان بودم . پیرمردی بین قبرها راه می رفت و زمزمه می کرد:

" هرکه آمد زین جهان پر زشور 

عاقبت او را بشوید مرده شور"

اصفهانی جماعت و طبع شعر و وصف زندگی . . . . .

اللهم عجل لولیک الفرج
سه شنبه 11/4/1392 - 13:1 - 0 تشکر 617027

تخت فولاد نام قبرستان قدیمی شهر اصفهان است که به نام های لسان‌الارض و بابا رکن‌الدین نامیده می‌شده است. قدمت این گورستان از قرن چهارم هجری تا کنون است.



تاریخچه

زمان پیدایش این قبرستان چندان روشن نیست، لیکن وجود آثاری چند قدمت آن را به دوران قبل از اسلام می‌رساند. از جمله قبر یوشع نبی در تکیه "لسان الارض" (اکنون در گلستان شهدا قرار دارد) از پیامبران بنی‌اسرائیل در این قبرستان واقع است.

بر اساس روایت شاردون در دوره دیلمیان، یکی از سرداران نظامی به نام "پولاد بازو" در این محل قصر کوچکی داشته‌است و تخته سنگی سکو مانند را برای نشستن و تماشای رقابت کشتی‌گیران ساخته بود. همچنین سنگ قبری از عارف قرن پنجم به نام "بابا فولاد حلوایی" در این قبرستان قرار دارد. مشخص نیست که آیا کنیه او برگرفته از اسم این مکان است یا بالعکس.

در قدیم در غرب تخت فولاد محله‌ای به نام "گبر آباد" که زرتشتی نشین بوده قرار داشت. تا پیش از صفویان این مکان، محلی برای تجمع دراویش بوده و خانقاهی هم در آن احداث کرده بودند. در زمان صفویه در کنار این قبرستان کاروانسرایی احداث گردید که آخرین منزلگاه کاروانهایی بوده که از جنوب وارد اصفهان می‌شده‌اند (هنوز آثاری از آن پابرجاست). در دوران صفویه این قبرستان یک گورستان اختصاصی تلقی می‌شده و تنها بزرگان مملکتی در آن به خاک سپرده می‌شدند. پس از این دوره در آن تکایای احداث گردید و سر انجام به قبرستان همگانی شهر تبدیل گشت. در سال ۱۳۶۳ دفن اموات - به غیر از شهدای جنگ ایران و عراق – در این قبرستان متوقف گردید و به قبرستان جدید شهر به نام باغ رضوان منتقل گردید.

افراد سرشناس دفن شده در تخت فولاد

  • آیت الله محمدتقی رازی؛ از فقهای برجسته دوره قاجار معروف به صاحب حاشیه صاحب کتاب اصولی هدایةالمسترشدین مدفون در تکیه مادر شاهزاده،
  • حکیم میرزا جهانگیرخان قشقایی؛ از فقهای برجسته دوره قاجار مدفون در تکیه ابوالمعالی کلباسی،
  • سردار اسعد بختیاری؛ خان معروف وروشنفکر هفت لنگ بختیاری و ازشخصیتهای اصلی انقلاب مشروطه(به خاک سپرده شده در تکیه بختیاریها).
  • بابا رکن‌الدین عارف مشهور قرن هشتم هجری قمری، متوفی به سال ۷۶۹ (قمری). آرامگاه او از مقبره‌های مهم و قدیمی تخت فولاد است که دارای گنبدی هرمی شکل به رنگ آبی می‌باشد. آرامگاه وی در دوره پادشاهی شاه عباس یکم به طور کامل بازسازی شده‌است.
  • محمدکاظم واله اصفهانی (واله اصفهانی)؛ خوشنویس و تعلیق‌نویس اواخر زندیه و اوایل قاجار.
  • سردار جنگ بختیاری؛ وزیرجنگ دوران قاجار وحاکم اصفهان(به خاک سپرده شده در تکیه بختیاریها)،
  • ابوالقاسم فندرسکی (میرفندرسکی)،
  • علامه فقیه آقا شیخ مرتضی ریزی؛ از فقهای برجسته دوره قاجار مدفون در تکیه ریزی،
  • سید ابوالحسن شمس‌آبادی، از علما و فقها برجسته و وكیل بزرگ مدفون در مقبره،
  • علامه فقیه آقا شیخ مرتضی ریزی؛ از فقهای برجسته دوره قاجار مدفون در تکیه ریزی،
  • جلال‌الدین تاج اصفهانی؛ خواننده همراه پدرش تاج‌الواعظین در تکیه سیدعراقین،
  • حسن کسائی؛ از استادان برجستهٔ موسیقی ایرانی و نوازندهٔ سرشناس نِی (به خاک سپرده شده در تکیه سید العراقین)،
  • داراب افسر بختیاری؛ شاعر معاصر (به خاک سپرده شده در تکیه بختیاریها)،
  • اسماعیل خواجویی؛ عالم وارسته فلسفه، فقه ،یکی از بزرگترین دانشوران قرن دوازدهم هجری مدفون در مقبره خود نزدیک قبرستان فاضلان،
  • نجف‌قلی خان بختیاری (صمصام السلطنه)؛ از سران ایل بختیاری و دو دوره رئیس‌الوزرای ایران (به خاک سپرده شده در تکیه بختیاریها)،
  • عبدالحسین سپنتا؛ کارگردان اولین فیلم ناطق ایرانی،
  • محمد حسین اشنی؛ از فقهای معروف اصفهان (به خاک سپرده شده در تکیه ابوالمعالی کلباسی)،
  • حاج آقا رحیم ارباب؛ از علمای مشهور اصفهان (به خاک سپرده شده در نزدیکی تکیه ملک)،
  • نورالدین اشنی؛ از فقهای معروف اصفهان (به خاک سپرده شده در تکیه ابوالمعالی کلباسی)،
  • بی‌بی مریم بختیاری (سردار مریم بختیاری)؛ زن تحصیلکرده و مبارز انقلاب مشروطه و دارنده بالاترین مدال شجاعت کشور آلمان،
  • شیخ اسدالله ایزدگشسب شمس گلپایگانی (درویش ناصر علی)؛ از مشایخ و عرفای سلسله نعمت اللهی گنابادی،
  • سیده نصرت امین (بانو امین)؛ مجتهده ایرانی.
  • بدیع‌الزمان تبریزی مشهور به بدیعا از خوشنویان و شاعران سده یازدهم هجری و فرزند علیرضا عباسی
  • فاضل اصفهانی عالم دینی
  • سیدجعفر خاکشیر شاعر طنزپرداز، در تکیه گلزار

تخریب ها

در دوران پهلوی

در سال ۱۳۴۸ بخشی از این گورستان برای ساخت فرودگاه تخریب شد.

در دوران معاصر

در سال ۱۳۶۳ این گورستان متروک اعلام شد. از عناصر معماری وابسته به تخت فولاد مانند مسجدها، کاروان‌سراها، آب‌انبارها جز اندک شمار، چیزی باقی نمانده است. دو مصلا در بخش جنوب غربی تخت فولاد وجود داشته است که از آثار دورۀ صفوی بودند. که یکی از آنها در سال ۱۳۰۰ قمری به دستور حاج محمدتقی نقشینه مرمت شده بود؛ لیکن هر دو مصلا در سالهای اخیر تخریب، و به جای آنها مصلای بزرگ جدید شهر اصفهان احداث شده است. جز مسجد رکن‌الملک مساجد دیگری هم در این گورستان وجود داشته‌اند که در سی سال اخیر همگی تخریب شده اند از جمله مسجد تکیه خوانساری از دورۀ صفوی و مسجد تکیۀ آقا مجلس از آثار دورۀ قاجار. همچنین آب‌انبارهای تکیۀ کازرونی، آقامجلس، بابا رکن‌الدین، چهارسوقی، و شهشهانی ازجمله آب‌انبارهای ویران شدۀ این مجموعه به حساب می‌آیند.

واقعه تخریب مقبره و خانقاه دراویش

نوشتار اصلی: سرکوب دراویش گنابادی (۱۳۸۷)

از آخرین وقایع تاریخی معاصر اصفهان و مجموعه تخت فولاد می‌توان به تخریب حسینیه و مقبره درویش ناصر علی، معروف به تکیه ایزد گشسب، از مشایخ دراویش منسوب به دراویش گنابادی در ۱۳۸۷ و درگیری‌های خونین آن، بین دراویش و نیروهای انتظامی، اطلاعات و بسیج اشاره نمود.[۱] این چهارمین تخریب حسینیه دراویش بعد از واقعه تخریب حسینیه دراویش در قم، بروجرد و چرمهین [۲] بود و نکته دیگر اینکه مقبره درویش ناصر علی از آثار ثبت شده ملی محسوب می‌گردید.[۳] [۴] [۵]

دوشنبه 6/8/1392 - 0:18 - 0 تشکر 668752

رو سنگ قبرمون چی می نویسن؟؟؟

اللهم عجل لولیک الفرج
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.