• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 26235)
شنبه 20/6/1389 - 12:36 -0 تشکر 230063
مشاهیر و مفاخر فقه ایران

سلام عزیزان

 

اینجا مشاهید و مفاخر فقه رو قرار میدم 

 این تاپیک طولانی هست 

 

اینم از اولین بزرگمرد

 

مشاهیر و مفاخر فقه ایران

آبی، تاج‏الدین علی

( ملیت: ایرانی قرن: 6 )

(س ششم ق)، فقیه. قاضى تاج‏الدین، به آورده منتجب‏الدین در «فهرست»، از فقیهان عصر خویش بوده است.

برگرفته از کتاب: اثرآفرینان (جلد اول-ششم)

منابع زندگینامه: طبقات اعلام الشیعه (قرن 188 /6)، فهرست منتجب‏الدین (134)، معجم رجال الحدیث (32 /12).

 

 

 

 

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 20:59 - 0 تشکر 238580

خوئی زنجانی، اسحاق

( ملیت: ایرانی قرن: 13 )

اسحق بن المولى ابراهیم الخوئى الزنجانى متوفى حدود 1324 ق عالمى فاضل بوده است.

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد پنجم)

فعالیتها: • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 20:59 - 0 تشکر 238581

خوئی، ابوالقاسم

( ملیت: ایرانی قرن: 14 )

تولدش در نیمه ماه رجب سنه هزار و سیصد و هفده در شهر خوى واقع شده و والد ماجدش مرحوم حجه‏الاسلام حاج سید على‏اكبر موسوى خوئى در سال 1364 قمرى در مشهد مقدس براى نگارنده گفت قبل از ولادتش یكى از فضلاء خوى از شاگردان من كه طلبه باتقوا و متدینى بود نزد من آمد و گفت حضرت امیرالمومنین علیه‏السلام را در خواب دیدم و چند پیام براى شما داده و گفت فرمودند به سید على‏اكبر بگو نماز و روزه استیجارى را بده و آن خانه را هم مال ایتام نیست مال مدعى است به صاحبش بگذار و حملى كه همسرت دارد پسر است نامش را ابوالقاسم بگذار. آن بزرگوار پس از تولد و نشو و نما در خاندان علم و دانش در سال 1330 با مرحوم والدش به نجف مشرف شده و به ادامه تحصیل پرداخته تا در مدت كوتاهى حاضر درس مرحوم آیت‏الله نائینى و آیت‏الله عراقى و آیت‏الله حاج شیخ محمدحسین اصفهانى گردیده و گوى سبقت از همگنان ربوده و تقریرات استادش مرحوم نائینى را به نام (اجود التقریرات) به رشته تحریر و طبع آورده و شهرت علمیش مخصوص در علم اصول زبانزد همه گردیده و حوزه درس مستقلى تشكیل و فضلاء بلاد از همه جا به درسش حاضر و كسب افتخار مى‏نمودند. از مزایاى درس معظم‏له عربى تدریس كردن بود زیرا با اینكه ایرانى و آذربایجانى بود درس فقه و اصول خود را در مسجد الخضراء عربى سلیس و كتابى و فصیح بدون هیچ وقفه و لكنتى بیان مى‏كرد كه عرب و عجم از او استفاده و كامیاب مى‏شدند. مرحوم والدش حجه‏الاسلام حاج سید على‏اكبر موسوى خوئى كه از علماء مشهد و ائمه جماعت مسجد جامع گوهرشاد بودند سیدى بسیار جلیل و بزرگوار و به خود مى‏بالید و افتخار مى‏كرد با داشتن چنین فرزند برومندى كه از مبرزین علماء و مراجع و مجتهدین شیعه مى‏باشد.

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد دوم)

فعالیتها: • اصول فقه • رجال و تراجم • فقه • قرآن

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 21:0 - 0 تشکر 238582

خوئی، حسن

( ملیت: ایرانی قرن: 14 )

سید حسن خوئى بن آیه الله حاج سید ابوالقاسم بن آیه الله حاج سید مهدى بن حجه الاسلام سید صادق حسینى خوئى قدس سره دائى معظم آیه الله العظمى فقیه اهل‏بیت عصمت علیهم‏السلام فى عصره و جامع العلوم و الفنون فى دهره العلامه الكبرى ابوالمعالى سید شهاب الدین النجفى مرعشى مدظله العالى از علماء بنام تبریز بوده‏اند. سلسله نسب آن بزرگوار با نسب مرحوم آیه الله حاج سید حسین كوهكمرى و آیه الله حجت كوهكمرى یكى مى‏شوند و منتهى مى‏شوند بسید حسن كه در زنوز نزدیك شهر مرند قبرش مزار مؤمنین مى‏باشد و نسب سید حسن هم منتهى به حضرت على اصغر فرزند حضرت امام زین العابدین علیه‏السلام منتهى مى‏گردد. و آیه الله سید مهدى جد آقا سید حسن از اعاظم تلامذه شیخنا الانصارى بوده و آیه الله آقا سید ابوالقاسم والدشان از تلامذه فاضل شربیانى و آیه الله حاج شیخ محمد حسن مامقانى بوده است. مترجم معظم در سال 1289 در شهر تبریز متولد شده والده ایشان مخدره صالحه بانو حاجیه هماى خانم صبیه مرحوم حاج منجم بانى پل معروف به پل منجم در شهر مذكور مى‏باشد. اساتید ایشان والدشان و عموى مكرمشان آیه الله آقاى حاج سید رضا خوئى و سایر علماء تبریز بوده و بعد به نجف اشرف مهاجرت و سالهاى متمادى در درس مرحوم آیه الله حاج سید كاظم یزدى صاحب عروه و آیه الله شریعت تلمذ نموده و پس از وفات آن دو بزرگوار به تبریز آمده و به تدریس و اقامه جماعت و بیان عقاید و احكام دینیه پرداخته. اجتهاد و روایتى داراى اجازات عدیده از آیه الله یزدى و آیه الله شریعت و آیه الله فیروزآبادى و آیه الله آقا شیخ زین العابدین مرندى و آیت الله میرزا محمد تقى شیرازى مى‏باشد: آثار قلمى ایشان از این قرار است: 1- مجالس المواعظ كتابى است به نحو مجلس مجلس 2- شرح زیارت عاشورا 3- شرح صحیفه سجادیه 4- شرح دعاء سمات 5- حاشیه بر عروه الوثقى 6- غایه القصوى. در سال 1379 قمرى وفات نموده و پس از مدتى كه در مزار سید ابراهیم امانت سپرده شده بود حمل به نجف اشرف و در وادى السلام در قبرستان خانوادگى مدفون گردید. داراى دو پسر به نام آقا سید باقر كه از تجار و ساكن مشهد مقدس است 2- آقا سید عبدالكریم ساكن تبریز و داماد مرحوم آیه الله حاج میرزا مهدى انگجى مى‏باشد.

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد سوم)

فعالیتها: • تبلیغ • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 21:0 - 0 تشکر 238583

خوئی، صادق

( ملیت: ایرانی قرن: 14 )

صادق بن المرحوم كربلائى على خوئى از علماء معروف معاصر شهرستان خوى مى‏باشد. وى در سال هزار دویست و هفتاد و هشت شمسى در خوى متولد شده و پس از رشد و خواندن دروس جدید و تدریس در مدارس جدید موفق به تحصیل علوم دینیه گردیده و مقدمات و سطوح وسطى را در مدت سه سال در خوى خوانده و پس از آن مهاجرت به قم نموده و سطوح نهائى را از مرحوم آیت‏اللَّه میرزا محمد همدانى رحمةاللَّه فراگرفته و خارج فقه و اصول را از محضر مرحوم آیت‏اللَّه العظمى آقاى حجت رضوان اللَّه تعالى علیه در مدت بیست و سه سال استفاده كامل نموده تا به مدارج علم كمال رسید و به تدریس فقه و اصول پرداخته اما جمع كثیرى از اهالى خوى از حضرت آیت‏اللَّه حجت ره تقاضا نمودند كه ایشان را براى هدایت و ارشاد مردم اعزام به خوى فرمایند پس به امر معظم له به وطن برگشته و تاكنون به اقامه جماعت و ترویج دین و نشر احكام مبین و تدریس علوم دینى فقهاً و اصولا اشتغال دارند. آثار علمى ایشان از اینقرار است: 1- دوره اصول من اول الى آخره از تقریرات و دراسات آیت‏اللَّه حجة ره 2- كتاب طهارة من اول الى آخره از تقریرات و دراسات آیت‏اللَّه حجة ره 3- كتاب صلوة من اول الى آخره از تقریرات و دراسات آیت‏اللَّه حجة ره 4- لباس مشكوك من اول الى آخره از تقریرات و دراسات آیت‏اللَّه حجة ره 5- كتاب صوم من اول الى آخره از تقریرات و دراسات آیت‏اللَّه حجة ره 6- كتاب خمس من اول الى آخره از تقریرات و دراسات آیت‏اللَّه حجة ره

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد پنجم)

فعالیتها: • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 21:0 - 0 تشکر 238585

خوئی، علی

( ملیت: ایرانی قرن: 14 )

از علماء طراز اول و از شاگردان مبرز شیخنا الانصارى كاتب تقریرات او بود كه برخى احتمال مى‏دادند كه بعد از شیخ جانشین او گردد در سال 1309 قمرى از دنیا رفت از تألیفات او حاشیه بر رسائل مى‏باشد اعیان‏الشیعه جزء 41 ص 253 درباره وى گوید الشیخ على الخوئى النجفى توفى فى النجف اول المحرم 1309 و دفن به وادى‏السلام من كبار تلامیذ الشیخ مرتضى الانصارى كان محققا مدققا عمیق النظر فى علم الاصول والفقه كان یدرس بعد استاده الرسائل و یحضر درسه افاضل طلبة العرب و كان و رعاً تقیا موثوقاً به عند اهل العلم و قوراً قلیل الكلام حسن التقریر له رسائل فى حجیة الظن.

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد پنجم)

فعالیتها: • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 21:1 - 0 تشکر 238586

خوئی، علی‏اصغر

( ملیت: ایرانی قرن: 14 )

حاج سید على‏اصغر بن المرحوم العالم الجلیل السید مجتبى بن العلامه آیت‏اللَّه آقا سید صادق حسینى صادقى خوئى از علماء محترم و معروف معاصر تهران مى‏باشند. وى در تاریخ 13 محرم‏الحرام 1312 ق در خوى متولد شده و پس از پرورش در حجر والد ماجد و خواندن مقدمات و ادبیات از مرحوم آخوند حاج ملا على مدد بدل آبادى (یكى از مضافات شهرستان خوى) و مقدارى از سطوح فقه و اصول را از مرحوم حاج شیخ محمد خوئى معروف به ساكن كوچه (درق) و مقدارى از پسر عم گرام خود آیت‏اللَّه آقا سید باقر مرحوم استفاده كرده و در تاریخ 1341 ق- ه مهاجرت به نجف اشرف نموده و مدت یكسال رسائل و خیارات مكاسب را از مرحوم آیت‏اللَّه حاج شیخ عبدالحسین رشتى خوانده و بعد از درس خارج (صلوه) مرحوم آیت‏اللَّه حجت كوهكمرى و مدتى از ابحاث متاجر مرحوم آیت‏اللَّه ایروانى و ضمنا از محضر و دراسات مرحوم آیت‏اللَّه حاج شیخ محمد حسین اصفهانى (كمپانى) و مرحوم آیت‏اللَّه محقق آقا میرزا حسین نائینى رحمهم اللَّه فقها و اصولا و مرحوم آیت‏اللَّه العظمى اصفهانى بهره‏مند گردیده آنگاه در سال 1350 ق به ایران مراجعت و بواسطه دعوت رسمى اهالى محترم شهرستان خوى و امریه مرحوم آیت‏اللَّه اصفهانى به شهرستان خوى عزیمت نموده و قریب پنجسال در آن سامان بوظائف روحى و دینى از اقامه جماعت و غیره پرداخته و پس از آن بواسطه عدم امنیت به نجف بازگشت و حدود سه سال و اندى بتدریس اشتغال داشته و در سال 1358 ق باز بخوى آمده و مدرسه مخروبه (نمازى) خوى را تعمیر اساسى و بجمع و تربیت طلاب و محصلین از شهر و حومه آن مبادرت نموده و عده كثیرى كه اكنون در خوى و حومه آن بوظائف مقرره روحانیت اشتغال دارند و از علماء مبرز بشمار مى‏روند از محصلین دوره اول (مدرسه نمازى) معظم له (پس از تعمیر آن) مى‏باشند و معاریف آنها عبارتند از: 1- حجةالاسلام آقاى حاج سید جعفر مرقانى (داماد معظم له) 2- حجةالاسلام حاج شیخ ابوطالب فاضلى مقیم تهران. 3- حجةالاسلام آقاى حاج میرزا خلیل قبله‏اى مقیم فعلى تهران. 4- حجةالاسلام حاج شیخ حسن بصیرى ساكن خوى. 5- حجةالاسلام آقاى حاج سید محمد مصرى ساكن خوى. 6- حجةالاسلام میرزا محمدعلى دیلمقانى ساكن تبریز. 7- حجةالاسلام آقاى میرزا حسین رائى ساكن تهران. 8- حجةالاسلام میرزا محمود صمیمى ساكن (مكان خوى) و غیر آنها و در سال 1361 ق به جهت پاره‏ى از محذورات و ناامنى محل به تهران مهاجرت و تاكنون به اقامه جماعت و تدریس و سایر وظائف روحى اشتغال دارند. نگارنده گوید: آیت‏اللَّه خوئى مذكور كه در حال حاضر هشتاد و دو سال از سن مباركش مى‏گذرد از آیات عظام و علماء اعلام آذربایجان مقیم تهرانند عالمى متین و موصوف بفضل و تقوا و با مرحوم آیت‏اللَّه العظمى حجت (استاد معظم ما) صداقت تام و ارادت تمام داشتند و مورد توجه مخصوص آن مرحوم بودند. از آثار ایشان است: 1- تعمیر و بنیان اساسى مدرسه نمازى خوى كه خود مخارج اولیه آن را مرحوم مبرور حاج یحیى سلماسى مقیم قم دادند و مابقى را مردم متدین دیگر مساعدت نمودند. 2- تأسیس كتابخانه مدرسه نمازى. 3- اهداء مقدارى از كتب به آن كتابخانه.

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد چهارم)

فعالیتها: • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 21:2 - 0 تشکر 238587

خوئی‏، محمد شفیع

( ملیت: ایرانی قرن: 13 )

فرزند محمد. در خوى از شهرهاى آذربایجان متولد گردیده، و در تبریز و خوى تحصیل نموده تا به درجه‏ى اجتهاد رسیده، پس از جنگ ایران و روس جزو علماى مجاهد وارد شده، و به میدان جنگ شتافته، پس از آن مجبورا ترك آن حدود نموده، و به جهت اشتهار و قدرت سید حجة الاسلام به اصفهان آمده، نزد ایشان در كمال احترام مى‏زیسته، و پس از آن كه مسجد سید ساخته مى‏شود مرحوم حجة الاسلام امامت یك وقت مسجد میرزا باقر را به ایشان واگذار نموده، و در كمال زهد و قناعت زندگى نموده، در سال 1265 وفات یافته، در مقبره‏ى كوچك مسجد سید مدفون مى‏شود. ظاهرا وى را تألیفاتى بوده كه از بین رفته است.

برگرفته از کتاب: دانشمندان و بزرگان اصفهان (جلد دوم)

فعالیتها: • دانشمند • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

سه شنبه 13/7/1389 - 21:2 - 0 تشکر 238588

خوئینی، عبدالکریم

( ملیت: ایرانی قرن: 14 )

مرحوم آیت‏الله حاج شیخ عبدالكریم بن العلامه حاج ملا ابراهیم خوئینى زنجانى عالمى با ورع و مجتهدى باكمال بوده كه از مسقط الراس خود به زنجان آمده و پس از پایان سطوح به نجف مشرف و از محضر مرحوم آیت‏الله كفائى استفاده نموده و از اجلاء تلامذه آن بزرگوار گردیده و هم از آیات دیگر آنجا بهره‏مند شده و پس از مراجعت به زنجان و خوئین در سال 1366 ق مهاجرت به قم نموده و به تدریس خارج فقه و اصول پرداخته تا سال 1372 كه داعى حق را اجابت نموده و در زمین پاك قم به خاك رفته است. تالیفات و آثارى دارد از جمله: 1- رساله عملیه 2- حاشیه بر عروه الوثقى. 3- شرح بر كفایه الاصول فارسى به نام خودآموز كفایه در دو مجلد كه به طبع رسیده است 4- كتاب الفوائد در مطالب متفرقه. فرزندان فاضل و صالح و برومندى دارد مانند 1- جناب آقا شیخ عبدالرحیم خوئینى كه از فضلاء حوزه علمیه و شاگردان مبرز آیت‏الله العظمى آقاى مرعشى نجفى و آیات حاضر دیگر مى‏باشند و داراى مقام علم و عمل و تقوایند. 2- آقاى آقاشیخ احمد 3- آقاى آقاشیخ محمد 4- آقاى آقاشیخ محمود 5- آقاى آقاشیخ هادى 6- آقاى آقاشیخ اسمعیل 7- آقاى آقاشیخ على 8- آقاى آقاشیخ على‏اصغر كه تمامى از علماء و فضلاء معاصر قم و نجف و تهرانند و تفصیل ترجمه ایشان و مرحوم والدشان را جناب حجه‏الاسلام آقاى حاج سید ابراهیم موسوى زنجانى در تاریخ علماء زنجان از ص 358 تا 366 نوشته و به طبع رسانیده است بدانجا مراجعه شود...

برگرفته از کتاب: گنجینه دانشمندان (جلد دوم)

فعالیتها: • فقه

شب هاي دراز بي عبادت چه کنم

طبعم به گناه کرده عادت چه کنم

گويند کريم است و گنه ميبخشد 

گيرم که ببخشد زخجالت چه کنم

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.