• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
فرهنگ پایداری (بازدید: 12232)
سه شنبه 25/12/1388 - 23:3 -0 تشکر 190364
بررسی و تحلیل عملیات های دفاع مقدس

بسم رب الشهدا و الصدیقین

این تایپک برای آشنایی دوستان با جنگ تحمیلی ایجاد شده است . 

 امید بر آن است که با درک رنج های وارد بر شهدا راه شهدا را به بن بست های دنیوی امتداد ندهید .

در این تایپک عملیات های هشت دفاع مقدس ،برای آشنایی بیشتر دوستان بررسی می شود.

این اطلاعات تمامی دسترنج های افراد دلسوز جامعه است پس  ذکر منبع یادتون نره .


 برای امام زمان صلوات فرستادی ؟      

خدایا شکرت که هر چه دادی بهترین بود . 


 

جمعه 22/11/1389 - 19:41 - 0 تشکر 282077

به نام خدا - سلام . 

آخی یاد گذشته کردم به این تاپیک رسیدم دیدم داره خاک می خوره . امیدوارم به کمک دوستان این تاپیکو به آخر برسونیم.

 به افتخار امروز در مورد عملیات عملیات فتح 4 که در چنین روز در سال 65 آغاز شده است توضیحاتی ارائه می دهم .  

نام عملیات:
فتح (4) تاریخ عملیات: 22/11/65رمز عملیات:
رمز عملیات:
یا الله هدف عملیات: انهدام تاسیسات نظامی- اقتصادی دشمن

منطقه عملیاتی:
منطقه ی عمومی رواندوز و دیانا(در عمق 70 کیلومتر داخل خاک عراق)زمان شروع مرحله اول:
زمان شروع مرحله اول:
22/11/65زمان شروع مرحله دوم:4/12/65

نوع عملیات:
نامنظموسعت منطقه عملیاتی:100 کیلومتر مربع
نیروی عمل کننده:
نیروی زمین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (قراری – رمضان)

مرحله اول:
- انهدام تاسیسات بزرگ راداری، ماکروویو مستقر در ارتفاع کوه کورک در عمق 70 کیلومتری داخل عراق در استان اردبیل.
- اجرای آتش بر روی پادگان خلیفان در منطقه ی دیانا و به آتش کشاندن 7 دستگاه تانک.
-اجرای آتش بر روی پارک موتوری و مراکز حساس سپاه پنجم عراق در رواندوز.
- اجرای آتش بر روی پادگان باپشتیان در شمال رواندوز
- خسارت به مراکز نظامی و اقتصادی شهرهای قضا صدیق، رواندوز، خلیفان و دیانا.
- زیر آتش قرار گرفتن مقر فرماندهی لشکر 23 عراق

مرحله دوم:
- اجرای آتش بر روی مقر سپاه پنجم عراق در دیانا
- انهدام سازمان اطلاعات، مرکز پلیس و دو پایگاه نظامی در دیانا.
- زیر آتش قرار گرفتن ساختمانهای اداری و دولتی شهر قضا صدیق.
- وارد آوردن خسارت به پادگان، مرکز پلیس و تاسیسات برق رواندوز.
تعداد کشته و زخمیهای دشمن:
بیش از 1000 تعداد اسرا:250 نفر
منبع : تبیان خودمون 

 برای امام زمان صلوات فرستادی ؟      

خدایا شکرت که هر چه دادی بهترین بود . 


 

سه شنبه 24/5/1391 - 23:13 - 0 تشکر 512827

 نام‌ عملیات: والفجر ۱

زمان‌ اجرا:1362/1/20
مدت‌ اجرا: شش‌ روز
تلفات‌ دشمن‌: ۶۷۵۰ كشته، زخمی‌ و اسیر
رمز عملیات: یا الله‌ - یا الله‌ - یا الله‌
مكان‌ اجرا: منطقه‌ عمومی‌ شمال‌ غربی‌ فكه‌ - جبهه‌ میانی‌
ارگان‌های‌ عمل‌كننده: نیروی‌ زمینی‌ ارتش‌ جمهوری‌ اسلامی‌ به‌ همراه‌ گردانهایی‌ از سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامی‌
اهداف‌ عملیات: سركوب‌ نیروهای‌ دشمن‌ و باز پس‌گیری‌ مناطق‌ تحت‌ اشغال‌
نخستین‌ تجربه‌ سپاه‌ پس‌ از سازماندهی‌
سه‌ ماه‌ پس‌ از انجام‌ ناموفق‌ عملیات‌ والفجر مقدماتی، عملیات‌ «والفجر ۱» در منطقه‌ شمال‌ غربی‌ «فكه» تا بلندی‌های‌ «حمرین» طرح‌ریزی‌ شد، و در ساعت‌ ۲۲ و ۱۰ دقیقه‌ ۲۰ فروردین‌ با رمز «یاالله‌ یا الله‌ یا الله» حمله‌ یگان‌های‌ سپاه‌ و ارتش‌ به‌ فرماندهی‌ سرهنگ‌ «علی‌ صیادشیرازی»- فرمانده‌ وقت‌ نیروی‌ زمینی‌ ارتش- آغاز شد.
از زمان‌ عملیات‌ «ثامن‌الائمه۷» كه‌ به‌ شكست‌ محاصره‌ آبادان‌ انجامید، تا آغاز عملیات‌ «والفجر ۱ » همواره‌ برای‌ درهم‌ كوفتن‌ خط‌ دشمن‌ برای‌ غافلگیری‌ و گرفتن‌ فرصت‌ عكس‌العمل‌ آنها از تاریكی‌ شب‌ و ساعات‌ استراحت‌ نیروهای‌ آنان‌ بهره‌ گرفته‌ می‌شد، اما در این‌ عملیات‌ روش‌ «هجوم‌ در پوشش‌ آتش‌ تهیه» برای‌ درهم‌ كوبیدن‌ دشمن‌ برگزیده‌ شد.
بر این‌ اساس‌ عملیات‌ با اجرای‌ آتش‌ انبوه‌ توپخانه‌ شروع‌ شد. ۶۰ هزار گلوله‌ توپ‌ بر مواضع‌ عراق‌ فرو ریخت، و این‌ تا آن‌ زمان‌ بی‌سابقه‌ بود. البته‌ دشمن‌ نیز با ۱۰۰ هزار گلوله‌ به‌ استقبال‌ توپهای‌ ایرانی‌ آمد. موقعیت‌ منطقه‌ عملیاتی‌ والفجر بیشتر تپه‌ ماهور (تپه‌های‌ كوتاه) كه‌ كوهستانی‌ بوده‌ و بلندی‌های‌ مهم‌ آن‌ از ۱۸۰ متر تجاوز نمی‌كند، و در منطقه‌ جنوب‌ شرقی‌ كوه‌های‌ حمرین‌ قرار دارد.
قرارگاه ۹‌ «خاتم‌ الانبیا» عملیات‌ را از دو محور شمالی‌ و جنوبی‌ به‌ فرماندهی‌ قرارگاه‌ «كربلا» در جناح‌ راست‌ و قرارگاه‌ «نجف» در جناح‌ چپ‌ پیش‌ می‌برد. در این‌ عملیات‌ ۸ لشكر از سپاه‌ پاسداران‌ و ۲ لشكر،۳ تیپ‌ و یك‌ گردان‌ از نیروی‌ زمینی‌ ارتش‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ و به‌ عبارت‌ دیگر ۳۰ گردان‌ از ارتش‌ و ۸۰ گردان‌ از سپاه‌ مشاركت‌ داشتند. هر دو جناح‌ كار پیشروی‌ را تا سحرگاه‌ فردا و تا اعلام‌ دستور توقف‌ بخوبی‌ انجام‌ دادند.
از صبح‌ همان‌ روز تا پایان‌ ششمین‌ روز عملیات، عراق‌ بارها دست‌ به‌ پاتك‌ زد و چندین‌ مرتبه‌ بلندی‌های‌ منطقه‌ دردست‌ طرفین‌ رد و بدل‌ شد، اما نیروهای‌ خودی‌ توانستند اهداف‌ به‌ دست‌ آمده‌ را تثبیت‌ كرده‌ و حالت‌ پدافند به‌ خود بگیرند.
در پایان‌ این‌ عملیات‌ تعداد ۶۷۵۰ تن‌ از نیروهای‌ دشمن‌ كشته، زخمی‌ و اسیر شدند و ۹۸ دستگاه‌ تانك‌ و نفربر زرهی‌ منهدم، ۵ فروند چرخبال‌ ساقط‌ و سه‌ واحد ۵۵۰ نفری‌ «جیش‌الشعبی»، سه‌ گردان‌ كماندویی، ۱۳ تیپ‌ پیاده‌ مكانیزه‌ و ۴ گردان‌ مكانیزه‌ آسیب‌ دید. همچنین‌ بخشی‌ از بلندی‌های‌ حمرین، چندین‌ روستا درحاشیه‌ رودخانه‌ «دویرج» و پاسگاه‌ مرزی‌ «پیچ‌انگیزه» آزاد شد كه‌ در مجموع ۱۵۰ كیلومترمربع‌ كیلومترمربع‌ وسعت‌ را در بر می‌گرفت.
منبع: وبلاگ نسیم دل

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:13 - 0 تشکر 512834

عملیات والفجر ۲


 پس از عملیات والفجر مقدماتى، بار دیگر شرایط جنگ به نحوى مطرح شد که به نظر مى رسید با افزایش توانایى هاى نظامى دشمن، بدون تغییرات اساسى در شیوه نبرد، ادامه جنگ مشکل خواهد بود. از این رو، تا رسیدن به آن نقطه لازم بود روند عملیات ها ادامه یافته تا از رکود جبهه به مدت زیاد جلوگیرى شود.



بدین ترتیب، پس از بحث و بررسى مناطق مختلف مقرر شد، عملیات هاى والفجر ،۲ ۳ و ۴ انجام شود. مهم ترین مسأله اى که در این عملیات ها مورد نظر بود، به کارگیرى نیروى اندک، دادن تلفات کم و جلوگیرى از وارد شدن ضربه اساسى به توان یگان ها و تضمین موفقیت عملیات بود.



اهداف عملیات


عملیات والفجر ۲ در منطقه پیرانشهر، در حد فاصل بین ارتفاعات قمطره و تمرچین، با اهداف زیر تدارک دیده شد: ۱- انهدام نیروى دشمن و گرفتن اسیر.۲- تجزیه نیروى دشمن.۳- تصرف ارتفاعات سرکوب منطقه.۴- تصرف پادگان حاج عمران و تسط بر شهر چومان مصطفى



موقعیت طبیعى و اهمیت منطقه


پادگان حاج عمران در موقعیتى سوق الجیشى واقع شده است؛ بدین ترتیب که از شمال به ارتفاعات چنارستان و کلاشین، از جنوب به ارتفاعات بسیار مرتفع سکران و کدو و از شرق به ارتفاعات تمرچین و شهر مرزى پیرانشهر، و از غرب به تنگه دربند و شهر چومان مصطفى عراق، محدود مى شود.آنچه بر اهمیت منطقه و ضرورت تصرف آن مى افزود، اساساً تبعات بعدى آن بود که قسمتى از آن چنین است: 


۱- تسلط بر تردد ضدانقلاب و کنترل آن.

۲- ایجاد تسهیلات و پشتیبانى از اکراد مسلمان و مبارز عراقى.

۳- فراهم سازى امکان گسترش عملیات نامنظم در خاک عراق

۴- حفظ پیرانشهر از هرگونه تهاجم و تجاوز نیروهاى عراقى.۵- زمینه سازى نزدیکى بیشتر به شهر و تأسیسات نفتى کرکوک



موقعیت دشمن در منطقه


دشمن در سراسر منطقه، سه رده خط پدافندى داشت که هر رده آن پوشیده از موانع و استحکامات بود و همچنین استعداد دشمن در حدود ۲ تیپ پیاده و یک گردان زرهى، به عنوان نیروى درگیر و یک تیپ پیاده و آتشبار مختلف و مجموعاً ۳۰ یگان در منطقه بود.



مأموریت و طرح مانور


مبناى طرح مانور، عملیات تک دورانى (دور زدن دشمن) بود تا بدین وسیله هرگونه فرصت عکس العمل از دشمن گرفته شود، بدین ترتیب که ۴ گردان سمت راست و ۳ گردان سمت چپ وارد عمل مى شدند و پس از دور زدن ارتفاعات، در تنگه دربند الحاق مى نمودند و نهایتاً پاکسازى به طور کامل انجام مى پذیرفت. سازمان رزم و نحوه ادغام نیروهاى سپاه و ارتش بدین شکل بود که مجموعاً ۱۶ گردان از سپاه و ۶ گردان پیاده و یک گردان 

مکانیزه از نیروى زمینى ارتش در عملیات شرکت داشتند.همچنین پشتیبانى عملیات از سوى هوانیروز، با توجه به موقعیت منطقه و صعب العبور بودن ارتفاعات پیش بینى شد.



شرح عملیات


در ساعت ۱ بامداد روز ۲۹/۴/،۶۲ عملیات والفجر ۲ با رمز «یا الله» آغاز شد. قسمتى از نیروهاى خودى ۲۴ ساعت قبل از آغاز تک، به منظور دور زدن دشمن، از خط عزیمت خود حرکت نمودند و پس از ۲ ساعت راهپیمایى موفق شدند خود را به مناطق تعیین شده رسانده، براى شروع عملیات اعلام آمادگى کنند.


به رغم این که نیروها پس از ۲ ساعت تأخیر در تمامى محورها، با دشمن درگیر شدند، لیکن پیشروى قابل توجهى صورت گرفت. اما از آن جا که دشمن بر ارتفاعات سرکوب منطقه تسلط داشت، آتش شدید توپخانه اش عملاً مانع از تکمیل و دستیابى به تمامى اهداف عملیات شد، به طورى که همچنان ارتفاعات «کینگ»، ،۲۵۱۹ «بردسر» و «دربند» را در اختیار داشت.


در ادامه عملیات در صبح روز ۳/۵/،۶۲ روستاى رایات به دست نیروهاى خودى تصرف شد و ضمن محاصره چند روستاى دیگر، گمرک جاده پیرانشهر-حاج عمران آزاد گردید. همچنین پس از آن که نیروهاى خودى بر قسمتى از ارتفاعات ۲۵۱۹ تسلط یافتند، دشمن طى دو نوبت به ارتفاعات یاد شده پاتک نمود که در نوبت اول مجبور به عقب نشینى شد و در نوبت دوم توانست بر قسمتى از آن تسلط یابد. اما پس از آن که هوانیروز امکان یافت که نیروهاى خودى را تدارک کند، مابقى نیروهاى دشمن پاکسازى شدند و بدین ترتیب ارتفاعات ۲۵۱۹ به طور کامل به تصرف نیروى خودى درآمد.


همچنین دشمن در تاریخ ۵/۵/،۶۲ با ۱۶ فروند هلیکوپتر و با استفاده از هلى برد به یال ارتفاعات کلو حمله کرد که در پى آن ۶ فروند هلى کوپتر خود را از دست داد. یکى از این هلیکوپترها مملو از نیرو بود.

نیروى دشمن که در پاتک ها شرکت داشتند، مجموعاً تیپ ۶۶ نیروى مخصوص، تیپ ۵ و تیپ ۹۱ پیاده و نیز تیپ ۱۱۳ و ۴۳۳ پیاده کوهستانى را شامل مى شد.



دستاورد و نتایج عملیات


عملیات حاج عمران، با آزادسازى ۲۰۰ کیلومترمربع از خاک دشمن و تسلط بر قسمتى از ارتفاعات سرکوب منطقه، به پایان رسید. طى این عملیات، مناطق زیر به تصرف نیروهاى خودى درآمد: پاسگاه مرزى تمرچین عراق، پادگان حاج عمران، گمرک مرزى، سلسله ارتفاعات «کلو» و قله استراتژیک (۳۰۰۰ مترى) آن، ارتفاعات ۲۵۱۹ (گردمند)، «سرسول»، ««آزادى» ۳۷۰۰ «سلمان»، ۲۴۰۰ «شیوه کارتا»، «بردزرد»، همچنین آزادسازى روستاهاى زینو «ممى خلان»، «رایات»، «شیوش»، «خوارو»، «میوتان بالا» و میوتان پایین، از نتایج این عملیات بود. تسلط رزمندگان اسلام بر شهر چومان مصطفى و حومه آن نیز قسمت دیگرى از دستاوردهاى این عملیات محسوب مى شد.



تلفات دشمن و غنائم


مجموع کشته ها و زخمى هاى دشمن به بیش از ۴ هزار نفر رسید، ۲۰۰ نفر به اسارت گرفته شدند و نزدیک به ۵۰ پایگاه دشمن منهدم و یا تصرف گردید. 


همچنین از مقر تیپ ۹۱ که مأمور حفظ پادگان و منطقه بود مدارک و اسناد بیشمارى به دست آمد که حاکى از روابط عمیق گروهک هاى کومله و دمکرات با حکومت عراق بود.در میان غنائم، چندین قبضه توپ ۱۲۲ م. م، بیش از ۲۰ دستگاه تانک، ده ها دستگاه تفنگ ۱۰۶ با ماشین، انواع مختلف ادوات و نیز مقدار معتنابهى سلاح و مهمات، که از انبار پادگان حاج عمران به دست آمده بود، به چشم مى خورد.


منبع: وبلاگ نسیم دل

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:14 - 0 تشکر 512837

عملیات والفجر 3


مقدمه

ارتش عراق پس از شكست در عملیات بیت المقدس و عقب نشینی سراسری خود، ارتفاعات مهم و سركوب مرزی را در اختیار داشت و به این ترتیب چند شهر مرزی همچون مهران زیر دید و تیر دشمن بود. 


ارتش عراق با استقرار نیروهای خودی روی ارتفاعات مرزی مهران، علاوه بر ایجاد تسلط بر این شهر، موفق شده بود با نیروی كمتری از منطقه بدره پدافند كند. حال آن كه عقب راندن دشمن از روی ارتفاعات مرزی، پدافند در دشت را به او تحمیل می كرد و در نتیجه نیروی بیشتری زمین گیر می شد. بر همین اساس، طرح تأمین مهران – به عنوان دومین عملیات محدود در شرایط جدید – در دستور كار قرار گرفت. 

اهداف عملیات



- آزادسازی شهر مهران از زیر دید و تیر دشمن. 


- ایجاد سهولت در برقراری ارتباط شهرهای دهلران – مهران و نیز ایلام – مهران. 


- تحمیل خطوط پدافند به دشمن و كشاندن او از ارتفاعات به دشت. 

انهدام دشمن



بازپس گیری ارتفاعات و عوارض حساس زالوآب – كه به این وسیله دید دشمن نسبت به تنگه كنجاپنجم و حوالی سد كناپنجم و دشت مهران كور گردید. 


آزادسازی ارتفاعات «نمه كلان بو» و قسمتی از ارتفاعات قلاویزان – كه دشمن را از تسلط كامل بر شهر مهران محروم  كرد و متقابلاً شهر بدره و عقبه دشمن به زیر دید قوای جمهوری اسلامی درمی آمد. 

موقعیت منطقه



در منطقه دشت مهران، دو رشته ارتفاعات وجود دارد: در شمال، ارتفاعات زالوآب و كانی سخت و نمه كلان بو واقع است كه قسمت عمده آن در خاك ایران قرار دارد. در جنوب نیز ارتفاعات قلاویزان واقع است كه مرز ایران و عراق را مشخص می سازد. بین دو ارتفاع یاد شده، دشت مهران و دشت ورمهراز و زرباطیه عراق قرار دارد. 


در قسمتی از ارتفاعات زالوآب و كانی سخت، مرز مشترك ایران و عراق است كه در سمت غربی آن، ارتفاعات نمه كلان بو با قللی بیش از 200 متر و كمتر از 400 متر ارتفاع واقع است. هم چنین، ارتفاعات زالوآب، كه دارای تپه هایی به ارتفاع 340، 325، 343 و 310 می باشد، در سمت شرق نمه كلان بو قرار دارد و مهم ترین قله آن معروف به كله قندی دارای 363 متر ارتفاع است. 


تنگه كناپنجم در امتداد جاده مهران – ایلام و در شمال شرقی مهران واقع است كه به منزله گلوگاه ورود به دشت مهران – از طرف ایلام – محسوب می شود و ارتفاعات كله قندی بر این تنگه تسلط كامل دارد. 

استعداد دشمن



- تیپ های 506، 417، 420، 502، 424، 18، 38، 48 و 503 پیاده. 


- تیپ های 37 و 70 زرهی. 


- تیپ 4 گارد مرزی. 


- تیپ 4 پیاده كوهستانی. 


- گردان های كماندویی المثنی، مدلول، بلال و حدیبه. 


- گردان 9 مكانیزه تابع لشكر 2 پیاده كوهستانی. 


- گردان 7 تانك تابع لشكر 2 پیاده كوهستانی. 


- گردان 1 موشك ضد تانك. 


- گردان های 53، 240 و 639 توپخانه و آتشبار خمپاره 120 . 

سازمان رزم خودی



فرماندهی عملیات را قرارگاه نجف اشرف برعهده داشت و یگان های تحت امر این قرارگاه نیز عبارت بودند از: 


الف) سپاه پاسداران: 


- لشكر 41 ثارالله با استعداد 6 گردان. 


- لشكر 5 نر با استعداد 7 گردان پیاده. 


- لشكر 27 محمد رسول الله (ص) با استعداد 1 گردان پیاده. 


- لشكر 17 علی ابن ابیطالب(ع) با استعداد 3 گردان پیاده. 


- تیپ مستقل 21 امام رضا(ع) با استعداد 5 گردان پیاده. 


- تیپ مستقل 11 امیرالمؤمنین(ع) با استعداد 2 گردان پیاده. 


- تیپ مستقل 5 رمضان با استعداد 1 گردان تانك و 1 گردان مكانیزه. 


ب) ارتش جمهوری اسلامی: 


- تیپ 4 زرهی از لشكر 21 حمزه. 


- تیپ 40 سراب (پیاده). 


- تیپ 84 خرم آباد با استعداد دو گروهان پیاده + یك گروهان تانك. 

توپخانه:



سپاه : 4 آتشبار 


ارتش: 9 آتشبار 

طرح عملیات



با توجه به مختصات جغرافیایی منطقه و اهمیت استراتژیك آن، عملیات به ترتیب در سه محور زالوآب و نمه كلان بو – دشت مهران – قلاویزان طراحی شد. رزمندگان می بایست پس از تأمین اهداف مورد نظر و در صورت مناسب بودن وضعیت پایگاه های دشمن، در شرق رودخانه كنجاپنجم مستقر شوند. در غیر این صورت، با احداث خاكریز در پشت رودخانه پدافند شود. 

شرح عملیات



عملیات در ساعت 23 مورخ 7/5/1362 با رمز «یا الله» آغاز شد. در محور شمالی عملیات، ارتفاعات نمه كلان بو- به غیر از ارتفاع 270 معروف به كله قندی – تصرف و تأمین شد و ارتفاعات زالوآب به همراه ارتفاع 270 به محاصره درآمد. 


در محور میانی (دشت مهران)، رزمندگان خودی با پشت سر گذاردن جاده مهران – ایلام، از پاسگاه دوراجی تا فرخ آباد را تأمین كردند. 


در محور جنوبی، به رغم موفقیت های چشمگیر اولیه، از آن جا كه فرصت لازم برای احداث خاكریز از یال قلاویزان به سمت فیروزآباد و از آن جا به فرخ آباد به دست نیامد، تصرف اهداف این محور در مرحله اول عملیات كامل نگردید؛ لیكن در مرحله بعد این نقیصه مرتفع شد. 


به این ترتیب، تنها محوری كه تصرف اهداف موجود در آن ناتمام مانده بود، محور شمالی بود. نیروهای دشمن كه در ارتفاعات زالوآب و كله قندی در محاصره بودند، یازده شبانه روز مقاومت كردند، دشمن تلاش فراوانی می كرد تا به هر نحو ممكن این ارتفاعات – به ویژه كله قندی – را از محاصره خارج كند. مضافاً به این كه می كوشید خط پدافندی نیروهای ایران را در دوراجی شكسته و سپس با جناح چپ خود الحاق كند. 


اگرچه نیروهای خودی با مقاومت بسیار تلاش دشمن را در دوراجی و نمه كلان بو خنثی كردند، لیكن نیروهای عراقی همچنان در ارتفاعات زالوآب و كله قندی مستقر بودند. نهایتاً در سحرگاه 18/5/1362 فرمانده لشكر 27 (حاج همت) با یك گردان وارد عمل شد و مقاوت نیروهای عراقی مستقر در ارتفاع مذكور را در هم شكست. 

نتایج عملیات



- آزادسازی دو جاده ایلام – مهران – دهلران. 


- آزادسازی ارتفاعات زالوآب و نمه كلان بو. 


- آزادسازی دشت مهران. 


- برقراری ارتباط جبهه های میانی و جنوبی از طریق دو جاده فوق الذكر. 


- كشته و زخمی شدن بیش ازده هزار تن از نیروهای دشمن. 


- به اسارت درآمدن 509 تن از نیروهای دشمن. 


- ساقط شدن 6 هلی كوپتر دشمن. 


- انهدام بیش از 200 تانك و نفربر. 


- انهدام بیش از 200 خودرو حامل نفرات و یا مهمات. 


- انهدام بیش از 20 انبار مهمات. 


- انهدام بیش از 100 خودرو حامل نفرات و یا مهمات. 


- انهدام بیش از 20 انبار مهمات.


منبع: وبلاگ نسیم دل

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:14 - 0 تشکر 512840

عملیات والفجر۶


 نام‌ عملیات: والفجر۶ 


زمان‌ اجرا : دوم اسفندماه ۱۳۶۲ 

مدت‌ اجرا: ۲ روز 

تلفات‌ دشمن (كشته، زخمی‌ و اسیر): صدها تن‌ 

رمز عملیات: یا زهرا(سلام‌ الله‌ علیها)

مكان‌ اجرا: تنگه‌ چزابه‌ 

ارگان‌های‌ عمل‌كننده: رزمندگان‌ سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامی‌ 

اهداف‌ عملیات: انهدام‌ توان‌ جنگی‌ قوای‌ دشمن‌ 

شرح عملیات‌ والفجر6 ( تهدید جاده‌ بغداد- العماره‌ )

نیروهای‌ سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامی‌ در ساعات‌ باقی‌ مانده‌ تا عملیات‌ بزرگ‌ خیبر و برای‌ انهدام‌ بخشی‌ از توان‌ جنگی‌ قوای‌ دشمن، عملیات‌ «والفجر6 » را طرح‌ریزی‌ كردند تا در منطقه‌ مرزی‌ «چزابه» به‌ اجرا در آید. حمله‌ در ساعت‌23 و20 دقیقه‌ شامگاه‌2 اسفند ماه‌1362 و با رمز «یازهرا(سلام‌ الله‌ علیها») به‌ مرحله‌ اجرا در آمد. 

در محور تنگه‌ چزابه‌ در شمال‌ شرقی‌ «بستان» نیروهای‌ سپاه‌ موفق‌ به‌ شكستن‌ خطوط‌ دفاعی‌ دشمن‌ شده‌ و تا سحرگاه‌ كه‌ نبرد به‌ جنگ‌ تن‌ به‌ تن‌ كشیده‌ شد، محور جاده‌ سوبله‌ به‌ چزابه، تحت‌ سلطه‌ نیروهای‌ ایران‌ درآمد. 

با آغاز عملیات‌ خیبر در منطقه‌» هورالهویزه» و «هورالعظیم» عملیات‌ دو روزه‌ والفجر6 به‌ اتمام‌ رسید. 

از جمله‌ نتایج‌ بدست‌ آمده: 

- فتح‌ دو ارتفاع‌ مشرف‌ به‌ شهرعلی‌ غربی‌ 

- انهدام‌ شماری‌ سلاح‌ سبك‌ و نیمه‌ سنگین‌ 

- انهدام‌ تعدادی‌ خودروی‌ نظامی‌ 

- و گرفتن‌ صدها كشته‌ و زخمی‌ از دشمن.


منبع: وبلاگ نسیم دل

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:14 - 0 تشکر 512844

نگاهی به عملیات والفجر 8


عبور از الوند

در فاصله صدور قطعنامه 540 تا 582 چندین عملیات جنگی توسط ایران انجام شد كه عملیات والفجر 8 مهمترین آنها بود. این عملیات با رمز یا زهرا (س) در جبهه جنوب در منطقه فاو و در وسعت 800 كیلومتر مربع از بیستم بهمن ماه 1364 آغاز شد. در این عملیات هزاران تن از نیروهای ایرانی از رودخانه خروشان اروند رود گذشتند و در اولین روز عملیات، شهر مهم فاو را در جنوب شرقی عراق فتح كردند. 

در این عملیات پیش از هر چیز رزمندگان می‌بایست با رودخانه اروند رود با آن جزر و مدهای وحشتناك‌اش دست و پنجه نرم می‌كردند. به خاطر همین تمرینات سخت برای آموزش رزمندگان اسلام پیش از شروع عملیات در منطقه اروند و رودخانه بهمن شیر و سدهای آبی كه همان شرایط اروند را داشتند آغاز می‌شود و آشنایی با شنا، قایقرانی و جنگ تن به تن شكل گسترده و در عین حال فشرده‌ای به دوره‌های آموزش یگان‌ها بخشید. 

از آن مهم‌تر كلیه مراحل شناسایی این عملیات می‌بایست در شب انجام می‌شد و در مجموع طی 3 الی 6 ماه كلیه یگان‌های عملیاتی بالغ بر 700 الی 800 بار از اروند عبور كرده و موفق شدند به عملیات شناسایی در خطوط مختلف بپردازند. اعجاب‌انگیزتر این‌كه در هیچ یك از این عملیات‌ها حادثه‌ای كه باعث لو رفتن اهداف شناسایی گردد اتفاق نیفتاد و با توجه به جریان متلاطم آب در اروند و شدت امواج رودخانه هیچ‌گونه تلفات جانی نیز نداشت. 
می‌گویند اروند رام شدنی نیست. به هیچ شناگر ماهری سواری نمی‌دهد. 400 تا 1200 متر عرض دارد و با جزر و مد بیش از 4 متر چشم‌ها را خیره می‌كند. 

در هنگام جزر آب با سرعت زیادی از شمال به جنوب رو به خلیج‌فارس می‌ریزد. در هنگام مد این را با خشونت و خشم باز می‌گرداند. محاسبه سرعت و جریان آب اروند و پیش‌بینی جزر و مد و تهیه جدول این تجهیزات پیچیده به كمك چند دانشجو آغاز می‌گردد. یك سال تلاش بی‌وقفه و طاقت‌فرسا توانست آرام‌ترین زمان اروند را به سپاه ایران بنمایاند. 

سرانجام عملیات شروع شد و رزمندگان توانستند شهر فاو، راس‌البیشه، جاده فاو  بصره، پایگاه‌های موشكی، منابع نفتی، اسكله الوكر والامیه و محورهای ام‌القصر، جاده البحار  بصره، نخلستان‌های حاشیه اروند، كارخانه نمك و دریاچه نمك را تصرف كنند. اما ناگهان طی یك روز ورق برگشت و نیروی ایران محاصره شد. اما جنگ مهندسی از اروند به بهمن شیر برمی‌گردد. جنگ پل‌ها آغاز می‌شود. حدود 100 كامیون كمپرسی بدون وقفه به طور شبانه‌روزی كار خود را آغاز می‌كنند. ظرف 36 ساعت اولین سد خاكی زده می‌شود. 

در این زمان عراقی‌ها از سر ناچاری دست به دامان سلاح شیمیایی می‌شوند. استفاده عراق از این سلاح‌ها به حدی است كه در تاریخ جنگ سابقه ندارد. انتشار 100 كیلوگرم گاز شیمیایی در هر كیلومترمربع جسارت و وقاحت می‌طلبد و سكوت جهان می‌تواند به آن دامن بزند. اما نبرد هنوز با همان شدت گذشته استمرار دارد. آنقدر كه پیروزی حاصل می‌شود و فاو به دست رزمندگان ایرانی فتح می‌گردد.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:15 - 0 تشکر 512847

نقش هوانیروز در عملیات والفجر 8


در «عملیات والفجر ‌٨» وحشت در خلبانان عراقی آنقدر افزایش یافته بود كه حتی یكبار،‌ پس از شلیك موشك و اصابت آن به یك هواپیما، خلبان هواپیمای دیگر دشمن به خیال اینكه او هم مورد اصابت قرار خواهد گرفته است، هواپیما را رها كرده و به بیرون پرید.



در تاریخ هشت ساله دفاع مقدس، یكی از گسترده‌ترین و موفق‌ترین عملیات‌های این دوران پرحماسه كه انعكاس وسیعی نیز در سطح رسانه‌های گروهی جهان داشت،‌ عملیات غرورآفرین والفجر ‌٨ بود كه در آن نقش ایمان و توكل به خداوند متعال و استفاده صحیح از تمامی امكانات موجود مؤثر در تعیین سرنوشت عملیات به خوبی نمایان است. 

حضور نیروهای مخلص بسیجی، پاسدار و ارتشی و فداكاری آنان در این عملیات صحنه‌هایی مانند عبور از رودخانه اروند كه نمونه‌ای از آنها است را خلق كرد كه در طول تاریخ بی‌نظیر بوده و هست.


حضور پررنگ هوانیروز و پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در صحنه‌های این نبرد، ما را برآن داشت تا در كنار دیگر حماسه‌های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از بسیجیان جان بركف، پاسداران غیور و ارتشیان سرافراز، گوشه‌ای از نقش هوانیروز و پدافند هوایی را به تصویر بكشیم.


در «عملیات والفجر ‌٨» كه به آزادسازی شهر «فاو» عراق منجر شد،به جرأت می‌توان گفت كه دستاوردهای نیروهای مسلح ایران،كمر سردمداران عراق و سردار دروغین قادسیه (صدام) و فرماندهان ارشد ارتش عراق را شكست چرا كه پیروزی‌های پی در پی رزمندگان اسلام و بازتاب گسترده عملكرد آنها در این عملیات چنان مشهود بود كه جای هیچگونه انكار و تكذیب را برای عراق و دشمنان جمهوری اسلامی ایران باقی نگذاشت و به اجبار به آن اعتراف كردند كه ‌ایران با تصرف شهر «فاو» وارد مرحله جدیدی از پیروزی‌های خود علیه عراق شده است.


در این عملیات، اصل غافلگیری به معنای واقعی كلمه به وسیله رزمندگان ایران اجرا شد به طوری كه فرماندهان نیروهای ارتش عراق پس از شنیدن تصرف فاو توسط نیروهای ایرانی بهت زده شده و این خبر برای آنها غیرقابل باور بود چرا كه آنها عبور از موانع (مین- سیم خاردار- تله‌های انفجاری) بسیار پیچیده را سخت و نفوذ به خط را غیرقابل اجرا می‌دانستند. 

یكی از این موانع عبور از اروند بود كه عبور از آن بسیار عالی انجام شد. همچنین رعایت اصل تأمین و حفاظت اطلاعات از لحظه آغاز طرح‌ریزی و اجرای عملیات فریب، ‌از دیگر عوامل اساسی پیروزی در عملیات والفجر ‌٨ بود.


اهداف عملیات:


‌١-تك در منطقه فاو، رأس البیشه، انهدام دشمن،‌ تصرف و تأمین اسكله‌های البكر و الامیه و تصرف شهر فاو


‌٢- تك در منطقه كوشك و شلمچه بنا به دستور و ادامه تك به منظور تأمین سواحل شرقی اروندرود و تأمین شهر بصره


منطقه عملیات:


خوزستان (كوشك تا دهانه فاو):


‌١-محور منطقه اروندكنار به سمت شهر فاو


‌٢-عراق محور كوشك به سمت شرق بصره


‌٣-محور شلمچه به سمت مرز


سازمان رزم شامل قرارگاه خاتم الانبیاء(ص)، قرارگاه عملیاتی نجف، نوح (ع)، كربلا و یونس(ع)، نیروی زمینی و توپخانه ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بسیج مردمی و یگان‌های توپخانه، هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران،نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و قرارگاه پدافندهوایی رعد ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.


شرح عملیات:


پس از طرح‌ریزی دقیق، شناسائی لازم به وسیله نیروهای شركت كننده، ‌توجیه و هماهنگی‌های ضروری بین یگان‌های شركت كننده در عملیات و بررسی تمام اطلاعات به دست آمده از دشمن و همچنین آخرین پیش‌بینی ‌های دقیق جوی،‌عملیات والفجر ‌٨ در ساعت ‌٢٢:30 مورخه ‌٢٠ بهمن ماه سال ‌١٣٦٤ با رمز مقدس «لا حول ولا قوه الا بالله العلی العظیم و قاتلوا هم حتی لا تكون فتنه» «یا فاطمه الزهرا (س)، یا فاطمه الزهرا (س)، ‌یا فاطمه الزهرا (س)» آغاز شد.


رزمندگان اسلام حمله خود را با پشتیبانی آتش توپخانه در محورهای تعیین شده شروع كردند ‌٥٠ گردان توپخانه از ارتش و سپاه (نزدیك ‌١٠٠٠ قبضه توپ) در آتش تهیه شركت داشت (این آتش تهیه به حدی شدید بود كه در طول هشت سال دفاع مقدس بی سابقه بوده است).


محور اصلی جاده آبادان- اروند كنار و عبور از رودخانه بزرگ اروند به سمت شهر«فاو» به منظور تصرف آن و ادامه حركت از جاده «ابوالخصیب» به طرف بصره در نظر گرفته شده بود و دو محور دیگر به منظور اجرای تك پشتیبانی (فریب) در منطقه كوشك و شلمچه در شرق بصره طراحی شده بود.


نیروهای سپاه پاسداران برای اجرای عملیات در تك اصلی و تصرف شهر فاو و ادامه عملیات به سمت بصره انتخاب شده بودند و در دو محور تك پشتیبانی از نیروی زمینی ارتش استفاده شد.


در ساعات اولیه حمله و در تك اصلی، نیروهای غواص و قایق سوار خط شكن، با دلاوری و شجاعتی بی‌نظیر از اروندرود عبور كرده و در ساحل غربی هجوم خود را به مواضع پدافندی دشمن شروع كردند و ضمن درگیری با نیروهای دشمن، تیم‌های تخصصی مشغول بازكردن معبرها از میان موانع انبوه (مین- سیم خاردار- رادار- تله‌های انفجاری) به منظور ورود نیروهای بعدی به منطقه شدند.


پس از عبور شبانه نیروها از رودخانه و روشن شدن هوا، ‌عملیات وارد مرحله تازه‌ای شد و برای ادامه كار نیروهای خط شكن با پشتیبانی آتش، نیروهای تقویتی و از همه مهمتر تجهیزات سنگین مانند توپ‌های ‌١٠٦، توپ‌های پدافندی،‌ سكوهای پرتاب موشك و . . . در نطر گرفته شد.


بنابراین بالگردهای هوانیروز ترابری نیروها و انتقال تجهیزات سنگین از اروندرود به منطقه فاو را شروع كرده و همزمان تیم‌های آتش (بالگردهای كبرا) نیروهای دشمن را كه سرسختانه مقاومت می‌كردند‌ در هم می‌كوبیدند.


لازم به ذكر است در روزهای اول كه هنوز پلی بر روی رودخانه اروند ساخته نشده بود كلیه تجهیزات سنگین، مهمات و نیروها، ‌به وسیله بالگردهای هوانیروز به آن طرف رودخانه منتقل می‌شد.


در همان چند ساعت اول دشمن طوری غافلگیر شده بود كه یكی از فرماندهان عراقی، وضعیت نبرد را به رده بالاتر چنین گزارش می‌دهد: «دشمن (ایران) مانند سیل به وسیله قایق و بالگرد نیرو پیاده می‌كند و بازمی‌گردد. اگر چاره‌ای نكنید، می‌روند ام القصر را هم می‌گیرند. وضعیت ما بسیار بد است».


تاكتیك هوانیروز در عملیات والفجر ‌٨ طوری بود كه بالگردهای كبرا به سه تیم آتش تقسیم شده بودند. همیشه یك تیم در پرواز و درگیری مستقیم با دشمن، یك تیم در حال بازگشت از منطقه عملیات جهت بارگیری مجدد مهمات و یك تیم در حال رفت به سمت منطقه و اجرای آتش بر روی دشمن بود. 

این تیم‌ها با استفاده از انواع راكت، موشك «تاو»،‌ موشك «ماوریك» و توپ‌های ‌٢٠ میلیمتری آنچنان آتشی در منطقه عملیات بر روی دشمن گشودند كه فرصت هرگونه حركتی را از دشمن گرفته و هر پاتك عراق در همان آغاز با شكست قطعی روبرو می‌گشت.


دشمن فكر نمی‌كرد نیروهای ایرانی،‌از منطقه فاو، عملیات والفجر ‌٨ را با آن سطح بالا شروع كنند و حتی تا چند ساعت اول فرماندهان ارتش عراق گمان می‌كردند كه تك اصلی از منطقه هورالهویزه انجام خواهد شد و حمله به فاو،‌ حمله فریبنده و ایذایی نیروهای ایرانی است. 

در نهایت با مطلع شدن دشمن از منطقه اصلی عملیات و تصرف شهر فاو به وسیله رزمندگان ایرانی، نیروهای ارتش عراق درصدد مقابله با نیروهای اسلام برآمده و ‌اقدام به اجرای پاتك‌های شدید كردند كه با آتش انبوه دلاوران هوانیروز،‌ نیروی هوایی و رزمندگان هر بار با شكست مواجه می‌شدند.


در نهایت، فرماندهان عراق به فكر استفاده از قوی‌ترین نیروهای خود یعنی لشكر گارد ریاست جمهوری افتادند و آنها را وارد نبرد كردند. 

ارتش بعثی در محور جاده كارخانه نمك در یك منطقه مانوری بسیار كوچك یك تیپ را گسترش داده و روزانه ده‌ها پاتك سنگین را با كمك مدرن‌ترین تانك‌های زرهی و زبده‌ترین نیروهای رزمی همراه با پشتیبانی نیروی هوایی و بالگردهای رزمی در سطح وسیع انجام می‌داد كه هر بار توسط رزمندگان اسلام در هم شكسته می‌شد.


در نهایت، دشمن ‌سرخورده و ناامید از كلیه راه‌ها و شگردهای رزمی خود در مقابله با نیروهای ایران تنها راه باقی مانده در ضربه زدن به رزمندگان اسلام را بمباران شیمیایی به وسیله هواپیماهای جنگنده خود دید لذا با بهره‌گیری از نیروی هوایی خود اقدام به بمباران شیمیایی منطقه كرد. 

از آنجا كه فاصله درگیری بین یگان‌های دشمن و خودی بسیار نزدیك بود، در این بمباران‌ها بسیاری از نیروهای دشمن بعثی نیز آسیب می‌دیده و گاهی به هلاكت می‌رسیدند.


از نكات دیگر این عملیات بهره‌گیری عراق از نیروی هوایی خود با انواع هواپیماهای شكاری و بمب‌افكن در سطح بسیار گسترده و با تمام توان بود. 

از سوی دیگر در مقابل آنها،‌پدافندهوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تحت كنترل «قرارگاه رعد» به فرماندهی «شهید سرلشكر عباس بابائی» چنان ضرباتی به هواپیماهای دشمن وارد كرد كه نیروی هوایی عراق تا مدت‌ها پس از عملیات فاو، توان عملیاتی خود را از دست داده بود.


پدافند رعد به فرماندهی سرلشكر شهید ستاری و هواپیماهای جنگنده ارتش جمهوری اسلامی ایران روزانه به طور میانگین سه تا چهار فروند هواپیمای جنگنده عراق را ساقط می‌كردند كه تا پایان عملیات آمار هواپیماها و بالگردهای ساقط شده به وسیله پدافند رعد و جنگنده‌های نیروی هوایی و هوانیروز به ‌٧٠ فروند هواپیما و ‌١٠ فروند بالگرد رسید كه از این تعداد یك فروند «هواپیمای شكاری میگ» و پنج فروند بالگرد به وسیله هوانیروز ساقط شد.


پیدایش چنین وضعیتی،‌ رعب و وحشت زیادی را در دل خلبانان عراقی ایجاد كرد به گونه ای كه وقتی وارد آسمان منطقه می‌شدند‌ برخی از آنها تنها در صدد خالی كردن بمب‌ها و مهمات خود در بیابان و فرار از تیررس ضد هوایی و موشك‌های زمین به هوا بودند. 

این وحشت آنقدر افزایش یافته بود كه حتی یكبار،‌ پس از شلیك موشك و اصابت آن به یك هواپیما، خلبان هواپیمای دیگر دشمن به خیال اینكه او هم مورد اصابت قرار خواهد گرفته هواپیما را رها كرده و به بیرون پرید.


پدافند هوایی با اختصاص انواع سامانه‌های دفاعی از جمله توپ‌های ضدهوایی، سكوی پرتاب موشك و تجهیزات راداری نقش بارزی را در دفع حملات هوایی در صحنه عملیات داشت. پرسنل قرارگاه پدافند هوایی رعد با پوشش كامل منطقه عملیاتی و هدف قرار دادن هواپیماهای دشمن بعثی موازنه درگیری هوایی را برهم زده و خیال رزمندگان را از سوی آسمان راحت كردند.


یكی از خصوصیات بارز این عملیات رعایت اصل غافلگیری در آن از طرف نیروهای ایرانی بود به صورتی كه تا شب عملیات بیشتر نیروهای خودی نیز از زمان آغاز عملیات بی‌اطلاع بودند.


سرهنگ حسین وكیلی (یكی از خلبانان كبرا) می‌گوید: قبل از آغاز عملیات، خلبانان از راه زمین و با حضور در دیدگاه‌ها،‌ مناطق عملیاتی (فاو) را شناسایی و محورهای پروازی را مشخص كردند و در یكی از این شناسایی‌ها كه با حضور برادر رحیم صفوی( سرلشكر رحیم صفوی) انجام می‌گرفت،‌پس از بازدید از منطقه عملیاتی جهت توجیه نقشه به سوله‌ای وارد شدیم و پس از توجیه كامل، زمانی كه از آن محل بیرون آمدیم، تقریباً هوا تاریك شده بود و در این لحظه، ‌برادر رحیم صفوی من را آهسته صدا كرده و گفت كه وقتی به مقر هوانیروز رسیدید به سرهنگ محمد انصاری (فرمانده پایگاه) بگو كه خلبانان كبرا فردا صبح جهت مقابله با پاتك‌های دشمن آماده باشند.


ما كه فكر می كردیم این عملیات حداقل در چند روز آینده انجام گیرد از این خبر بسیار شوكه و مجبور شدیم آن شب به كمك پرسنل فنی برویم و تا صبح بالگردهای كبرا را مهمات‌گیری كنیم تا اول صبح آنها آماده پرواز باشند.


با روشنایی صبح تیم‌های آتش هوانیروز وارد صحنه عملیات شده و به كمك نیروهای زمینی شتافته و با هدف قرار دادن تانك‌های دشمن، پاتك‌های سنگین آنها را متوقف می‌كردند. 

خلبانان كبرا در طول عملیات با حضور در بالای سر نیروهای رزمنده ضمن تقویت روحیه آنها نقش بسزایی را در توقف و انهدام نیروهای دشمن داشتند. نبرد با تانك‌های گارد ریاست جمهوری عراق و در اطراف كارخانه نمك كه با هدایت شخص صدام انجام می‌گرفت واقعاً نبردی نفس‌گیر و در جلوگیری از پیشروی دشمن بسیار مؤثر بود.


استفاده از موشك‌های ماوریك كه توسط بالگردهای كبرا شلیك می‌شدند،‌ یكی دیگر از نكات بارز هوانیروز در این عملیات بود. 

خلبانان كبرا بارها با شلیك این موشك به اهداف و مراكز تجمع نیروهای دشمن در مسیر جاده فاو تا دریاچه نمك باعث انهدام و سردرگمی دشمن و سهولت در امر پیشروی نیروهای خودی می‌شدند.


از طرفی، دشمن با استقرار شناورهای خود در آب‌های خورعبدالله و متكی به جزیره بوبیان كویت سعی می‌كرد همواره جناح غربی نیروهای اسلام را مورد تهدید قرار دهد و با شلیك از راه دور ضرباتی را به نیروهای ایرانی وارد كند لذا یكی از مأموریت‌های هوانیروز مقابله با این شناورها بود كه به محض رؤیت آنها بالگردهای كبرا با پرواز بر روی آب‌های خورعبدالله با شلیك‌های خود، آنها را هدف قرار می‌دادند.


سرهنگ بازنشسته خلبان «اژدر نظری» نیز در این رابطه می‌گوید: سه روز متوالی گوش به زنگ و منتظر فرصت بودیم تا اینكه در روز چهارم هیكل غول آسای شناور بزرگی را در اطراف جزیره بوبیان مشاهده كردیم و با پرواز به سمت آن و شلیك یك موشك ماوریك، ‌پس از چند ثانیه كوهی از آتش و دود و آب و تكه‌های شناور به آسمان پرتاب شد و دنبال آن انفجارهای پی در پی و شدیدی به گوش رسید.


از مواردی كه پرواز بالگردهای ‌٢١٤ را با مشكل مواجه ساخته بود «اسلینگ» و حمل تجهیزات به صورت بار خارجی بود زیرا حجم زیاد بعضی از این تجهیزات مثل (جیپ و تفنگ ‌١٠٦ مربوطه) باعث بر هم خوردن تعادل بالگرد در حین پرواز می‌شد و چنانچه پرواز دقیقی انجام نمی‌گرفت سقوط بالگرد حتمی بود.‌ 

آتش سنگین توپخانه و حضور هواپیماهای دشمن در این لحظات هم مزید بر علت شده و كار را برای خلبانان مشكل می‌ساخت اما حضور مسئولان به ویژه فرمانده گردان بالگردهای ‌٢١٤ (امیر سرتیپ دوم بازنشسته خلبان علیرضا فیروزان) در بین خلبانان جمعی خود و پرواز با آنها در این لحظات حساس باعث تقویت روحیه و افزایش جسارت آنها برای انجام این پروازهای سخت شده بود ‌به صورتی كه آنها بدون هیچ مشكلی به خوبی این تجهیزات را اسلینگ و در منطقه فاو پیاده می‌كردند.


از دیگر اتفاقات مهم این عملیات سقوط یك فروند هواپیمای جنگی دشمن توسط خلبانان هوانیروز بود هرچند بالگرد كبرا با توجه به مأموریتی كه برای این وسیله تعریف شده نباید با هواپیماهای جنگی به مقابله بپردازد ولی در ارتش جمهوری اسلامی ایران،‌ هدایت این وسیله در طول هشت سال دفاع مقدس را خلبانانی بر عهده داشتند كه خیلی از معیارها و معادلات جهانی پرواز را بر هم زده بودند و با شهامت و جسارتی كه از خود نشان می‌دادند هیچ سلاحی حتی هواپیماهای جنگی دشمن در منطقه از خشم آنها در امان نبود.


سرهنگ بازنشسته خلبان جهانگیر كاووسی می‌گوید: من در این عملیات افسر رابط و در كنار دریاچه نمك بودم و صحنه هدف قرار گرفتن و سرنگونی آن هواپیما را به اتفاق درجه دار مخابراتم از روی زمین كاملاً مشاهده می‌كردم. در آن لحظه نیروهای دیگر هم شاهد این اتفاق بودند. هواپیما بوسیله آتش پرحجم سه فروند بالگرد كبرای هوانیروز كه در حال عملیات بودند مورد اصابت قرار گرفته و سرنگون شد. در آن عملیات من شاهد سرنگونی دو فروند از بالگردهای عراق هم بودم. انجام ‌٣٩٣٨ ساعت پرواز و هلی‌برن ‌١٦٢٤ نفر از نیروهای خودی به منطقه و تخلیه ‌٢٠٣٨ نفر مجروح از سراسر منطقه به پشت جبهه و حمل ‌٣٣٠ تن از تجهیزات سبك و سنگین از فعالیت‌های هوانیروز در این عملیات بوده است.


هوانیروز با مصرف ‌٦٧ فروند موشك ضد تانك تاو، چهار فروند موشك سنگین ماوریك،‌٨٤١ تیر راكت و ‌٥٢٨٠ گلوله توپ ‌٢٠ میلیمتری به وسیله بالگردهای شكاری كبرا تعداد زیادی از تانك‌ها، نفربرها، خودروها،‌ سایت‌های موشكی و نفرات ارتش عراق مورد هدف قرار داد و خسارت و تلفات جبران‌ناپذیری بر دشمن وارد آورد.


در این عملیات دو نفر از خلبانان كبرا به نام های (سرلشكرحسین راستگو و سرلشكر محمد شفیعی هدف) مورد اصابت گلوله مستقیم دشمن قرار گرفته و به درجه رفیع شهادت رسیدند. تعداد ‌١٥ نفر نیز با نثار جان خود در این عملیات به درجه جانبازی نائل شدند.


بازتاب «عملیات والفجر ‌٨» در رسانه‌های جهانی:


بازتاب عملیات نیروهای مسلح ایران و پیروزی‌های چشمگیر آنها در منطقه وسیع خاك عراق (فاو) برای هیچ یك از كشورهای متخاصم با جمهوری اسلامی ایران به خصوص ابرقدرت‌ها و به ویژه آمریكا قابل قبول نبود، به طوری كه آمریكا و دیگر اقمارش از این پیروزی درخشان به هراس افتادند. 

از سویی، اسناد و مدارك این پیرزی آنچنان انكارناپذیر بود كه تحت هیچ شرایطی قادر به كتمان آن نبودند و به خاطر اینكه از قافله عقب نمانند پیروزی‌های ایران را در منطقة فاو تأیید كردند و خبر آن را سر تیتر روزنامه و مهمترین عنوان خبری رسانه‌ها و شبكه‌های رادیو و تلویزیونی خود قرار دادند.


رادیو بی بی سی: ‌١/١٢/١٣٦٤


«ایران به خوبی در زمین از عهده نیروهای عراق برآمد و با تصرف این همه از اراضی عراق،‌ ضربه ای تحقیر آمیز به عراق وارد كرده است».


خبرگزاری آسیوشیتدپرس: ‌٢٢/١١/١٣٦٤


تنها یك نبرد تن به تن می‌تواند ایرانی‌ها را از منطقه فاو خارج كند. تانك‌ها در نخلستان‌ها قادر به فعالیت نیستند و نیروهای هوایی عراق نیز نمی‌توانند نیروهای استتار شده ایرانی را در منطقه شناسایی كنند و بیرون راندن آنها كار بسیار دشواری است.


رادیو آمریكا: ‌٣٠/١١/١٣٦٤


تحلیلگران نظامی غرب معتقدند كه ایران برای عبور از شط العرب (اروندرود)، نیاز به داشتن تجهیزات كافی داشتند و متعجب از این موضوع هستند كه چگونه با اندك تجهیزات قدیمی توانستند از این آبراه عبور كرده و به مواضع عراقی‌ها دست یابند.


خبرگزاری فرانسه:


استفاده عراق از سلاح‌های شیمیایی در جنگ فاو نشانه موفقیت نیروهای ایرانی است.


روزنامه حریت تركیه:


رسیدن ایران به سواحل غربی اروندرود، كابوس كویت و دیگر حكومت‌های خلیج فارس است.


رادیو و تلویزیون سوئد:


عكس ماهواره‌ای از جبهه‌ها حاكی از تسلط ایران بر فاو است. دست یافتن ایران به فاو باختی سیاسی برای عراق و (ناچاری او در) استفاده از سلاح‌های شیمیایی است.


از همه مهمتر، تأیید پیروزی رزمندگان ایران در تصرف منطقه فاو به وسیله صدام رییس جمهور وقت عراق و پذیرفتن شكست نیروهای ارتش عراق در عملیات والفجر ‌٨ از جانب وی بود. 

برابر نامه‌ای كه توسط خبرگزاری آلمان غربی در مورخه ‌٨/١١/١٣٦٤ افشا شد،‌ صدام در بازدید از جبهه فاو و مشاهده پیروزی‌های درخشان رزمندگان اسلام در بازگشت به بغداد طی نامه‌ای به نیروهای گارد ریاست جمهوری كه مورد اعتمادترین نیروهای او بودند با لحنی حزن آمیز به موفقیت و پیروزی‌های ایران اعتراف كرد و اینگونه نوشت: «ایرانی‌ها با عبور از روی سینه و پهلوی شما‌، خاك ما را اشغال كردند.»


سرانجام، این عملیات غرورآفرین پس از هفت روز تلاش اصلی و تصرف فاو پایان یافت ولی ادامه عملیات و دفع پاتك‌های مكرر عراق تا ‌٧٨ روز ادامه داشت و سلحشوران هوانیروز در طول این زمان در منطقه حضور فعال داشتند.


نتیجه عملیات:


‌١-30 كیلومتر از خاك میهن اسلامی و حدود ‌٧٧٠ كیلومتر از خاك عراق آزاد و ارتباط عراق با آب های آزاد قطع شد.


‌٢-شهر فاو آزاد شد و اسكله‌های فاو به تصرف درآمدند و نیروهای ایرانی در ‌٢٠ كیلومتری بندر ام‌القصر مستقر شدند.


‌٣-تلفات انسانی ارتش عراق بالغ بر ‌١٧٠٠٠ كشته و ‌٢٥٠٠٠ زخمی می‌شد.


‌٤-ضایعات هوایی عراق شامل ‌٧٠ فروند هواپیما و ‌١٠ فروند بالگرد.


‌٥-400 دستگاه تانك، ‌٢٠٠ دستگاه نفربر،‌‌٢٠٠ موضع توپخانه و ‌٥٠٠ خودرو منهدم شد.


‌٦-80 دستگاه تانك، ‌٤٠ دستگاه نفربر، ‌١٩٠ قبضه توپ و تعداد زیادی خودرو به غنیمت گرفته شدند.


‌٧-یك فروند ناوچه مورد هدف قرار گرفت و منهدم شد.


تعداد بالگردهای شركت كننده هوانیروز:


بالگرد كبرا: ‌٢٢ فروند


بالگرد ‌٢١٤: ‌٤١ فروند


بالگرد شنوك: ‌١٠ فروند


بالگرد ‌٢٠٦: چهار فروند


بالگرد ‌٢٠٥: سه فروند


تعداد بالگردهای شركت كننده در عملیات والفجر ‌٨ در مجموع ‌٨٠ فروند.


پایگاه‌های شركت كننده:پایگاه پشتیبانی عمومی اصفهان،پایگاه مسجد سلیمان،پایگاه كرمانف، پایگاه تهران.


ساعت پرواز انجام شده: ‌٣٩٣٨ ساعت.


تعداد مجروحین حمل شده: ‌٢٠٣٨ نفر


تعداد نیروهای رزمنده ترابری شده در قالب هلی برن: ‌١٦٢٤ نفر


مقدار بار (مهمات و تداركات) مورد نیاز حمل شده: ‌٣٣٠ تن


یگانهای شركت كننده از قرارگاه پدافند هوایی رعد ارتش جمهوری اسلامی ایران:


سه سایت موشك هاگ از بوشهر ، امیدیه،دزفول.


پنجاه عدد جنگ‌افزار توپ ‌٢٣ میلیمتری.


پنجاه عدد جنگ افزار توپ ‌٣٥ میلیمتری.


گروه‌های پدافندی تهران،اصفهان، اهواز، تبریز.


یگان‌های سامانه اسكایگارد برای دفاع سطحی مناطق آسیب پذیر.


پوشش راداری توسط رادار بندر حضرت امام (ره).


تعداد پرسنل درگیر در انجام عملیات ‌٥٠٠٠ نفر.(ایسنا)


اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:15 - 0 تشکر 512848

عملیات والفجر 9


 عملیات والفجر 8 هنوز ادامه داشت که عملیات دیگری طرح ریزی شد و به تعدادی از لشکرهایی که در فاو به عنوان نیروهای پشتیبانی حضور داشتند از جمله لشکر قدس گیلان دستور رسید تا مهیای عملیاتی جدید و انتقامی در جبهه دیگرکشور باشند .عملیات والفجر 9 اولین عملیات از سلسله نبردهای مربوط به استراتژی تعقیب دشمن در جبهه های شمالی ، در منطقه چوارتا از استان سلیمانیه عراق بود که با طراحی و فرماندهی سپاه پاسداران در سه محور در تاریخ 5 اسفند 64 و با رمز مبارک «یا الله- یا الله – یا لله» و با هدف پیش روی در شرق سلیمانیه و به منظور کاستن فشار دشمن در فاو ،در ساعت 23:45 دقیقه آغاز شد . نیروهای خودی توانستند در دو مرحله به اهداف مورد نظر همچون ارتفاعات کوخ نم نم ، ناصر ، ماماخلان ،موبرا ، پلنگه سور و قله کاژال پیر (کچل) که از بلندترین قلل منطقه است دست یابند.لشکر قدس گیلان هم در این عملیات با 3 گردان رزمی و یک گردان ادوات از محور سورکوه در گروهای 22 نفره به سوی دشمن هجوم بردند و سنگرهای دشمن را منهدم کرده ،و با ادامه درگیری و انجام عملیات ایذایی ، توان رزمی دشمن تحلیل رفت و نیروهای درگیر نیز در محورهای دیگر شدت هجوم خود را افزودند و به هدف نهایی خود رسیدند . عملیات والفجر 9 در تاریخ 9 اسفند 64 به پایان رسید . چند روز پس از پایان عملیات و تحویل خط به نیروهای پدافندی ، در حالی که مناطق متصرفه هنوز به طور کامل تثبیت نشده بود ، نیروهای عراقی در حملاتی توانستند نقاط تصرف شده را باز پس گیرند . نکته حائز اهمیت در این عملیات، همزمانی این عملیات با عملیات والفجر 8 بود . یعنی در حالی که توان اصلی سپاه در منطقه فاو درگیر بود ، یگان های تازه تاسیس سپاه عملیات والفجر 9 را انجام دادند و توانستند در تهاجم خود کاملاً موفق باشند و چنانچه نیروهای پدافندی جایگزین آن ها قادربه حفظ منطقه می شدند ، نیروهای ایران در منطقه سلیمانیه به موقعیت ممتازی دست می یافتند.




 این عملیات نشان داد که در صورت گشودن جبهه هم زمان علیه ارتش عراق ، توان دشمن تجزیه می شود و قادر نخواهد بود در دو جبهه مجزا و به طور هم زمان به مقابله برخیزد .دشمن در این عملیات بیش از 1500 کشته و زخمی بر جای گذاشت و تعداد 134نفر از آنان نیز به اسارت نیروهای ایرانی درآمدند .




اطلاعات عملیات : 


رمز عـــــــملیات        یاالله،یاالله،یاالله


منطقه عملیاتی         سلیمانیه عراق


تاریخ عــــملیات         5/12/64 


گردانهای عمل کننده:


گردان کمیل


کردان میثم


گردان حمزه


گردان ادوات  


نتایج عملیات: 


مناطق آزاد شده چند پاسگاه مرزی بخشی ار ارتفاعات کانا ،شله کوران،تنگه سور، موبرا،ماخلان،کانی ماران ، سرو ارتفاعات 1470و1489تجهیزات منهدم شده دشمن یک فروند هواپیمایک فروند هلی کوپتر20دستگاه تانک90دستگاه خودرو10 قبضه ضد هوایی مقدار زیادی سلاح سبک و نیمه سنگین یگانهای منهدم شده دشمن3 گردان از تیپ 504یک تیپ یک گردان کماندویی گردان 94 توپخانه گردان 4 تانک تیپ 703 تعداد کشته وزخمی بیش از 2500 نفرتعداد اسراء 250 نفرغنایم مقدار زیاد ی سلاح سبک و نیمه سنگین و انواع مهمات.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:16 - 0 تشکر 512849

عملیات والفجر 10


مقدمه


جمهوری اسلامی ایران برای پاسخ گویی به بمباران و موشک باران مناطق مسکونی شهرها و احقاق حقوق خود در مجامع بین المللی، با تغییر منطقه عملیاتی از جنوب به غرب، در صدد برآمد تا قدرت رزمندگان اسلامی را بار دیگر به جهانیان نشان دهد.


بدین منظور عملیات گسترده ای در غرب کشور در دشت های سلیمانیه عراق هم زمان با مبعث رسول اکرم (ص) به نام والفجر 10، آغاز شد. این عملیات در روز سه شنبه 25/12/1366، شروع و در 5 مرحله به اجرا در آمد.


منطقه حلبچه و خرمال، اگرچه از گذشته مورد توجه طراحان نظامی سپاه پاسداران بود و هر از چند گاهی در مقاطع مختلف جنگ مورد بررسی آنان واقع می شد، لیکن با توجه به این که تلاش اصلی همواره در جبهه جنوب صورت می گرفت، انجام عملیات در منطقه مذکورهیچ گاه به طور جدی طرح نمی گردید. به دنبال اصلی شدن جنگ در جبهه شمالی – که در پی پیدایش مشکلات و معضلات بسیار بر سر راه انجام عملیات در جبهه جنوبی ایجاد شد – و نیز توقف عملیات در منطقه بیت المقدس 2، توجه بیشتری به منطقه حلبچه مبذول گردید. طراحی عملیات والفجر 10 در حالی انجام شد که دشمن اگر چه منطقه عملیاتی بیت المقدس 2 را به دلیل احتمال هجوم قوای ایران مسدود نموده بود، لیکن تهاجم اصلی را در جبهه جنوب محتمل می دانست. به این ترتیب عملیات بزرگ سال 66 در منطقه عمومی حلبچه طراحی و اجرا شد.


اهداف عملیات


در این عملیات، علاوه بر اهداف سیاسی، سه هدف عمده نظامی مورد نظر بود:



1- آزاد سازی شهرهای حلبچه، خرمال، دو جیله، بیاره و طویله.


2- فراهم سازی مقدمات تصرف سد دربندیخان.


3- انسداد عقبه اصلی دشمن در استان سلیمانیه.


منطقه عملیات


منطقه عمومی حلبچه به جز در غرب و شمال که دریاچه سد دربندیخان در آن واقع است، توسط ارتفاعات بلند و صعب العبوری محصور شده است که هر یک از این ارتفاعات از اهمیت زیادی برخوردار است؛ به طوری که بالامبو و شاخ آن بر دریاچه دربندیخان و دشت و ارتفاعات تمورژنان مسلط است. شاخ تمورژنان نیز بر شاخ شمیران، سد دربندیخان، تونل جاده سلیمانیه – بغداد تسلط دارد.


علاوه بر ارتفاعات فوق الذکر، می توان از ارتفاعات و ناهمواری های دیگر منطقه نام برد که مهم ترین آن ها عبارتند از: ارتفاعات پرونیه، توانیر، پنج قله، شینه روی، تپه چناره، سه تپه، خورنوازان، تپه هانی قول، تپه سزام و شاخ دارزین.


هم چنین شیارهای موجود در منطقه نقش موثری در اختفاء نیروهای خودی داشته و بعضاً به عنوان معابر وصولی مورد استفاده قرار می گرفت. از جمله این شیارها می توان از دره گلان، شیار زلم، شیار سورمر، شیار سازان، دره خورنوازان، شیار بالای روستای خود و شیار وشکنام نام برد.


مهم ترین تاسیسات اقتصادی منطقه، سد دربندیخان بود که علاوه بر پرورش ماهی و کشاورزی، در تامین برق قسمت و سیعی از عراق نقش مهمی داشت. پادگان حلبچه، پادگان لشکر 27 در کانی مانگا، مقر فرماندهی نیروهای دفاع الوطنی سپاه یکم در منطقه روداژه و پایگاه های موشکی سام 2 و سام 7 نیز از جمله تاسیسات نظامی در این منطقه بودند.


شهرهای مهم عراق در این منطقه نیز به ترتیب وسعت و اهمیت عبارتند از: حلبچه، خرمال و دوجیله.


استعداد دشمن


منطقه عملیاتی، تحت مسئولیت سپاه یکم عراق قرار داشت. پدافند این منطقه قبلاً برعهده نیروهای جاش (مزدوران کرد عراقی) بود و آن ها علاوه بر حفظ خطوط پدافندی، ماموریت مقابله با کردهای معارض را نیز بر عهده داشتند. با شروع فعالیت هایی همچون آماده سازی زمین، تردد خودروها و ... از سوی قوای خودی در این منطقه، دشمن نیز به اقداماتی از قبیل جایگزینی نیروهای نظامی با جاش ها، تقویت منطقه با تیپ های جدید و ... مبادرت ورزید. در مجموع یگان هایی که از قبل و نیز در جریان عملیات در منطقه حضور یافتند، عبارت بودند از:



- تیپ های 96، 606، 39، 14، 402، 602، 506، 422، 420، 72، 13، 707، 702، 95 و 433 پیاده.


- تیپ های 80، 17 و 50 زرهی.


- تیپ های 24، 27 و 46 مکانیزه.


- تیپ های 65، 66 و 68 نیروی مخصوص.


- تیپ 1 کماندویی سپاه چهارم، تیپ 2 کماندویی سپاه سوم و تیپ 2 کماندویی سپاه یکم.


قوای خودی


قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) به عنوان قرارگاه مرکزی عمل می کرد.


الف – قرارگاه قدس تحت فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) هدایت نیروهای زیر را به عهده داشت:


- لشکر 7 ولی عصر (عج) با 6 گردان.


- لشکر 33 المهدی (عج) با 6 گردان.


- لشکر 25 کربلا با 10 گردان.


- لشکر 19 فجر با 6 گردان .


- لشکر 17 علی ابن ابی طالب (ع) با 6 گردان.


- لشکر 41 ثارالله با 7 گردان.


- تیپ مستقل 39 بیت المقدس با 4 گردان.


ب – قرارگاه ثامن الائمه (ع) تحت فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) هدایت نیروهای زیر را به عهده داشت:


- لشکر 9 بدر با 8 گردان.


- لشکر 55 ویژه شهدا با 6 گردان.


- تیپ مستقل 36 انصار المهدی با 4 گردان.


- تیپ مستقل 75 ظفر با 2 گردان.


- تیپ مستقل 29 نبی اکرم (ص) با 6 گردان.


- سپاه چهارم باختران با 6 گردان.


ج – قرارگاه فتح تحت فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) هدایت نیروهای زیر را به عهده داشت:


- لشکر 8 نجف اشرف با 5 گردان.


- لشکر 14 امام حسین (ع) با 5 گردان.


- لشکر 11 امیر المومنین با 4 گردان.


- تیپ مستقل 82 صاحب الامر با 3 گردان.


- تیپ مستقل 91 بقیة الله (عج) با 3 گردان.


- تیپ مستقل 44 قمربنی هاشم با 3 گردان.


- تیپ مستقل 100 انصارالرسول با 3 گردان.


طرح عملیات


به علت وجود ارتفاعات سرکوب سورن در شرق منطقه عملیاتی و دریاچه دربندیخان در غرب آن، در حد فاصل انتهای شمال شرقی دریاچه تا ارتفاعات سورن تنگه ای به عرض 10 کیلومتر ایجاد شده است که در مباحث طرح مانور، تضمین موفقیت عملیات را در گرو انسداد این تنگه با الحاق از دو محور می دانستند. این عمل می بایست در محور شمال از مله خور به طرف خرمال و در محور جنوبی از غرب بالامبو در امتداد تمورژنان با تصرف سرپل احتمالی در کمر دریاچه و سرانجام الحاق دو بازو در تنگه و محاصره دشمن انجام می شد.


به منظور تحقق طرح مانور یادشده، قرارگاه قدس در محور شمالی مامور بستن تنگه و تصرف پل گردکو (عقبه اصلی دشمن به کل منطقه) شد. قرارگاه فتح در محور جنوبی می بایست ضمن تصرف بالامبو و تمورژنان با تامین سرپل در کمردریاچه، برای مقابله با حرکت احتمالی دشمن، با احداث پل از آمادگی لازم برخوردار باشد. قرارگاه ثامن الائمه(ع) نیز در محور میانی مامور شد تا در منطقه گوزیل – دشت سازان به طرف حلبچه پیشروی کند و در مرحله دوم جاده بیاره – طویله – نوسود را تصرف و آزاد نماید. هم چنین، قرارگاه رمضان ماموریت یافت علاوه بر فعالیت های شناسایی، با مشارکت تیپ 75 ظفر و کردهای معارض ضمن تصرف شهر، توپخانه دشمن رامنهدم سازد.



شرح عملیات


عملیات در ساعت 2 بامداد 24/12/1366 با رمز مبارک یا محمد ابن عبدالله (ص) آغاز شد. سرعت عمل یگان ها به گونه ای بود که اغلب آن ها توانستند تمامی اهداف خود در مرحله اول را به تصرف در آوردند. به غیر از واکنش دشمن در شاخ سورمر و شاخ شمیران تحرک دیگری از نیروهای عراقی مشاهده نشده و تعداد زیادی از آن ها که در خواب بودند، کشته و اسیر شدند.


رزمندگان اسلام پس از عبور از موانع سخت و ایذایی دشمن موفق شدند حدود 20 روستا واقع در شمال و جنوب و غرب شهر خرمال را آزاد نمایند.


رزمندگان روز بعد نیز توانستند مقاومت نیروهای دشمن را در هم شکسته و پیروزمندانه وارد شهر خرمال عراق شده و شهر را کاملا پاکسازی نمایند. در دروازه شهر گروهی از مردم به استقبال رزمندگان اسلام آمدند.


در محور قرارگاه قدس، پس از تصرف مله خور و ارتفاعات چناره، خرنوازان، هانی فتح، اگر چه بالامبو و تنگه به تصرف درآمد، لیکن به دلیل توقف قرارگاه قدس و نیز واکنش دشمن در جناح چپ عملیات،نیروها روی شاخ سورمر و شاخ شمیران متوقف شدند. در محور قرارگاه ثامن الائمه(ع)، نیروهای عمل کننده ارتفاعات مگر از سلسله ارتفاعات بالامبو و نیمی از شیندروی را تصرف کردند و به رغم روشن شدن آسمان، برای الحاق روی یال ارتباطی شامل دشت سازان و سپس نیمی دیگر از ارتفاعات شیندروی، به پیشروی خود ادامه دادند. قرارگاه رمضان نیز در این مرحله تنها توانست پمپ بنزین شهر حلبچه را به آتش بکشد.


قابل ذکر است که نیروهای جهادگر با احداث جاده های مناسب در ارتفاعات سر به فلک کشیده و زدن پل های حیاتی، نقش مهمی در تسریع حرکت نیروهای عمل کننده ایفا کردند، تا جایی که نیروهای به اسارت گرفته شده در عملیات والفجر 10 از سرعت عمل نیروهای عمل کننده در این منطقه صعب العبور ابراز شگفتی می کردند. سرهنگ پیاده کوکب محمد امین از تیپ کماندویی لشکر 34 عراق می گوید: «باوجود موانع سخت و طبیعی و ایذایی، به ذهن ما خطور نمی کرد که رزمندگان اسلام بتوانند به ما نزدیک شوند، از این رو ما زمانی از آغاز عملیات با خبر شدیم که در محاصره کامل قرار داشتیم.»


با گذشت ساعت ها از آغاز عملیات و تصرف شهر خرمال وده ها روستا در استان سلیمانیه، طارق عزیز وزیر امور خارجه عراق طی مصاحبه ای در لندن اعلام کرد: «اخبار مربوط به عملیات ایران در جبهه ها تنها یک شایعه است.»


در حالی که نیروهای خودی از روحیه خوبی برخوردار بودند و تلفات آنان نیز بسیار اندک بود، از هم گسیختگی قوای دشمن و عدم حضور جدی آنها در منطقه موجب شد تا بر تسریع آغاز مرحله دوم عملیات تاکیدشود. دشمن بنابر تصوری که در مورد عملیات داشت، ستون های متعدد و طویلی را با عبور از پل های ملاویسی و زلم به طرف دوجیله و سپس حلبچه روانه کرد.


مرحله دوم عملیات


بعد از ظهر چهارشنبه 26/12/1366، دلیرمردان سپاه با پیشروی در غرب شهر خرمال، روستاهای تپه کالاری، حاجی رقه، تپه توکه، کپه کول و ... را توانستند، آغاز کنند. با آزاد سازی این روستاها ارتباط شمال و جنوب استان سلیمانیه قطع شد و شهر مهم دوجیله و بیش از 20 روستای اطراف آن آزاد شد.



مرحله سوم عملیات


در بامداد پنج شنبه27/12/1366، آغاز و پس از عبور از رودخانه های خروشان سیران، زیمکان و آب لیله، مواضع، پایگاه و استحکامات دشمن را در سلسله ارتفاعات بالمبو و گزیل و بیش از 24 ارتفاع دیگر در جنوب استان سلیمانیه عراق در هم کوبیدند و بر بیش از 90 روستای منطقه عمومی حلبچه تسلط پیدا کردند و روستاهای حد فاصل شهر دوجیله و دریاچه دربندیخان عراق آزاد شد و نیروی دریایی سپاه با استقرار در شرق دریاچه، تحرکات دشمن در آن سوی دریاچه را زیر نظر گرفت و پیشروی به سوی شهر حلبچه از چندین جناح ادامه، و این شهر به محاصره در آمد و سرانجام رزم آوران اسلام موفق شدند، در زیر بمباران های شدید هوایی و شیمیایی دشمن، شهر 70 هزار نفری حلبچه را آزاد نمایند.


مرحله چهارم عملیات


این مرحله از نیمه شب پنج شنبه 27/12/1366، آغاز و رزمندگان اسلام، پس از تثبیت مناطق آزاد شده، موفق شدند شهر مرزی و کردنشین نوسود را که بیش از 7 سال زیر سلطه دشمن قرار داشت و بغداد آن را به عنوان پایگاهی برای ضد انقلابیون و منافقین وابسته تبدیل کرده بود، از تیررس دشمن خارج سازند.


با استقرار کامل نیروها در شهر نوسود موفق شدند دو شهر نظامی طویله و بیاره و بیش از 8 روستای اطراف آن در نزدیکی نوار مرزی را آزاد کنند.


دشمن در روز جمعه 28/12/1366، در محورهای شمالی عملیات والفجر 10 اقدام به پاتک کرد که با هوشیاری و آمادگی رزمندگان اسلام دفع شد و دشمن پس از به جای گذاشتن ده ها کشته، زخمی و اسیر، ناگزیر به عقب نشینی شده و مواضع قبلی خود را نیز از دست داد.



مرحله پنجم عملیات


مرحله پنجم در شب چهارشنبه 3/1/1367 آغاز و حماسه آفرینان بسیجی و پاسدار، به دشمن حمله کردند تا به جنایت بعثی ها در بمباران شیمیایی شهر حلبچه پاسخ گویند. در این عملیات که در محور خرمال به سید صادق در استان سلیمانیه انجام شد، 19 ارتفاع حساس منطقه، از جمله ارتفاعات 1058 (وربشن) مشرف بر شهر سید صادق و چندین روستای دیگر استان سلیمانیه آزاد شد.


پیام امام خمینی (ره) به مناسبت عملیات والفجر 10


امام (ره) در پاسخ به نامه فرمانده کل سپاه پاسداران چنین اظهار فرمودند:


... اخبار پیروزی ها و حماسه های دلاوران اسلام نه تنها دل ملت ما، که قلب همه مستضعفان و محرومان را شادمان نمود و صدام و عفلقیان و حامیان و اربابان او، خصوصا آمریکا و اسرائیل را عزادار کرد. سلام خالصانه مرا به همه فرماندهان عزیز و شجاع و رزمندگان ظفرمند پیروز سپاه و بسیج و ارتش و هوانیروز و نیروی هوایی و جهادگران دلاور و گمنام و امدادگران و کلیه نیروهای مردمی و کُرد ابلاغ کنید و سلام و تشکر ملت ایران را به مردم شهرهای آزاد شده عراقی که بدون این که حتی یک گلوله هم به طرف آنان و شهرهای آنان شلیک شود، با آغوش باز و فریاد الله اکبر از رزمندگان ما استقبال نمودند، برسانید و به آن ها بگویید که می بینید صدام چگونه دیوانه وار شما و شهرهایتان را بمباران خوشه ای و شیمیایی می کند، و خواهیم دید که جهان خواران چگونه در تبلیغات مسموم خود از کنار این پیروزی های بزرگ و جنایت صدام خواهند گذشت...



نتایج عملیات


- آزاد سازی منطقه ای به وسعت حدود 1200 کیلومتر مربع شامل شهرهای حلبچه، خرمال، بیاره، طویله و هم چنین نوسود از شهرهای ایران.


- کاهش خط پدافندی خودی.


- گشودن جبهه ای جدید برای دشمن وانتقال توان عمده ای از ارتش عراق به جبهه شمالی.


- به اسارت درآوردن 5440 نفر از نیروهای دشمن.


- انهدام 270 تانک و نفربر، 60 توپ صحرایی، 20 ضدهوایی، 40 خمپاره انداز، 13 دستگاه مهندسی، 230 خودرو و 750 اسلحه انفرادی و آرپی جی هفت.


- به غنیمت گرفته شدن 90 تانک و نفربر، 100 توپ صحرایی، 20 توپ ضد هوایی، 20 خمپاره انداز، 15 دستگاه مهندسی، 800 خودرو و 6110 اسلحه انفرادی و آرپی جی هفت

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

سه شنبه 24/5/1391 - 23:19 - 0 تشکر 512857



آزادسازی 250 كیلومتر از خاك عراق از دستاوردهای عملیات كربلای 10 بود.

عملیات گسترده كربلای 10 در 25 فروردین سال 66 در جبهه شمالی ماووت و‌ با رمز یا صاحب‌‌الزمان (عج) آغاز شد و آزاد‌سازی 250 كیلومتر از خاك عراق و ارتفاعات نزدیك شهر ماووت از دستاوردهای عملیات كربلای 10 بود.

‌عملیات كربلای 10 با رمز یا صاحب‌‌الزمان‌(عج) در 25 فروردین سال 66 در جبهه شمالی ماووت آغاز شد.

با فرماندهی‌ قرارگاه نجف نیروهای ایرانی در منطقه شمال غرب توانستند عملیات گسترده‌ای را در خاك عراق انجام دهند.

این عملیات با همكاری نیروهای نامنظم قرارگاه رمضان و اتحادیه میهنی كردستان عراق، حدود 12 روز به طول انجامید تا اغلب اهداف مورد نظر به تصرف نیروهای رزمندگان اسلام درآمد.

در عملیات آفندی كربلای 10‌، هر چند الحاق بین دو قرارگاه صورت نگرفت ولی گستردگی عملیات نشان داد كه در این منطقه نیز می‌توان اهداف قابل توجه را تصرف كرد.

عملیات كربلای 10 نتایج مطلوبی را داشت به طوری كه 250 كیلومتر از خاك عراق و ارتفاعات نزدیك شهر ماووت آزاد شد.

همچنین 210 اسیر، هزار و‌ 500 مجروح و هزار نفر كشته از تلفات نیروی انسانی رژیم عراق به شمار می‌آید.

در عملیات كربلای 10‌، 10 دستگاه تانك و نفربر و یك فروند بالگرد و‌ 5 عراده توپ عراقی منهدم شد.

حسن شفیع زاده از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حسین بصیر جانشین فرمانده لشكر ‌25 كربلا، 43 ساله، عبدالعلی عامری، مسئول بهداری لشكر 33 المهدی (عج)‌، 25 ساله، موسی‌الرضا خراسانی‌، فرمانده گردان مهمات لشكر 25 كربلا،‌ 24 ساله، صفر احمدی 26 ساله، سید‌علی‌اكبر شجاعیان 27 ساله، برات‌علی رضایی كه در هرات افغانستان متولد شد و با اندیشه، مبارزه با كفر منطقه و مرز ندارد قصد عزیمت به جبهه‌های نبرد كرد و در سن‌ 27 سالگی به شهادت رسید، خدامراد سلیمانی 18 ساله، اسحاق جاسعی 18 ساله، حسین عباسی21 ساله، ‌اسماعیل‌جان احمدی گلی فرمانده گروهان گردان امام حسین(ع)، محمدرضا رفیعیان اصفهانی 24 ساله، مسئول تبلیغات گردان یا زهرا (س) از لشكر امام حسین‌(ع)، رضا كاووسی‌فر 25 ساله، یدالله بهرامیان، 22 ساله‌، محمد محمودیان، 37 ساله و محمد‌حسن رضایی، 23 ساله، شهدایی هستند كه روح بی‌قرارشان مجال پرواز به سوی ملكوت را تجربه كرد و منطقه ماووت با خونشان آراسته شد.

کربلای‌10 

زمان اجر:1366/10/30
تلفات‌ دشمن‌ (کشته، زخمی‌ و اسیر ) : 4235
رمز عملیات: یا صاحب‌ الزمان(عج) ادرکنی‌ 
مکان‌ اجرا:منطقه‌عمومی‌بانه ‌- سردشت‌ در محور شمالی‌ جنگ‌
ارگان‌های‌ عمل‌ کننده: نیروی‌ زمینی‌ سپاه‌ پاسداران‌ انقلاب‌ اسلامی‌
اهداف‌ عملیات: گشایش‌ جبهه‌ تازه‌ فراروی‌ دشمن‌ در غرب‌ و انتقال‌ جبهه‌ جنگ‌ از جنوب‌ به‌ شمال‌ و مقابله‌ با تحرک‌های‌ ضد انقلاب‌ در منطقه‌ کردستان‌

طی‌ عملیاتی‌ به‌ نام‌ کربلای‌10 که‌ در غرب‌ کشور به‌ اجرا درآمد، مناطق‌ بسیاری‌ به‌ دست‌ رزمندگان‌ آزادشد. حضور نسبتا گسترده‌ اکراد معارض‌ عراقی‌ در این‌ مناطق‌ سبب‌ گردید تا در مرحله‌ نخست‌ گشایش‌ جبهه‌ تازه‌ در غرب‌ کشور، تلاش‌ها عمدتا به‌ اتصال‌ عقبه‌ مناطق‌ آزاد شده‌ به‌ ایران‌ و بازشدن‌ عقبه‌ نیروهای‌ معارض‌ معطوف‌ شود. منطقه‌ عمومی‌ این‌ عملیات‌ در محور بانه‌- سردشت‌ از شمال‌ به‌ رودخانه‌ مرزی‌ «گلاس»، از جنوب‌ به‌ رودخانه‌ «آوسیویل»، از شرق‌ به‌ «سورکوه» و از غرب‌ به‌ ارتفاعات‌ «گرده‌رش» و سپس‌ ارتفاعات‌ عمومی‌ «آسوس» منتهی‌ می‌شد. این‌ منطقه‌ دارای‌ عوارض‌ حساس‌ و ارتفاعات‌ نسبتاً‌ بلند و صعب‌العبور است.
تردد در این‌ مناطق‌ به‌ خاطر نبود راه‌ بسیار دشوار می‌نمود، اما به‌ دلیل‌ وجود درختان‌ مرتفع‌ در پایین‌ ارتفاعات، وضعیت‌ برای‌ اختفای‌ نیروهای‌ عمل‌ کننده‌ و حتی‌ تحرک‌ و جا به‌ جایی‌آنها در روز، کاملاً‌ مناسب‌ تشخیص‌ داده‌ شد. استعداد نیرو و گسترش‌ دشمن‌ در این‌ منطقه‌ تا قبل‌ از عملیات‌ والفجر9 که‌ در پاییز سال‌1364 توسط‌ نیروی‌ زمینی‌ سپاه‌ صورت‌ گرفته‌ بود قابل‌ توجه‌ نبود، اما پس‌ از آن‌ و بویژه‌ پس‌ از دو عملیات‌ فتح‌1 و2 دشمن‌ مجدداً‌ حساس‌ شد و تلاش‌های‌ نسبتاً‌ وسیعی‌ را به‌ منظور تصرف‌ مناطق‌ تحت‌ تسلط‌ کردها و مسدود کردن‌ معابر وصولی‌ به‌ عمق‌ خاک‌ عراق‌ انجام‌ داد، چنان‌ که‌ تیپ‌های‌ کماندویی‌ سپاه‌ هفتم‌ و سوم‌ و چند تیپ‌ و گردان‌ مستقل‌ دیگر با نظارت‌ شخص‌ صدام‌ طی‌100 روز، بسیاری‌ از ارتفاعات‌ را به‌ تصرف‌ درآوردند.

تحرکات‌ دشمن‌ بعد از عملیات‌ فتح‌1 بر پایه‌ این‌ تحلیل‌ انجام‌ می‌گرفت‌ که‌ در صورت‌ عدم‌ مقابله‌ جدی، قوای‌ نظامی‌ ایران‌ با تقویت‌ نیرو به‌ سمت‌ «ازمر» و سپس‌ «سلیمانیه» پیشروی‌ خواهند کرد، اما با وجود همه‌ تلاش‌های‌ دشمن، سرانجام‌ در تاریخ‌30 فروردین‌1366 عملیات‌ کربلای‌10 با رمز «یا صاحب‌الزمان(عج)ادرکنی» توسط‌ نیروی‌ زمینی‌ سپاه‌ در منطقه‌ای‌ به‌ وسعت‌250 کیلومترمربع‌ آغاز شد. این‌ عملیات‌ که‌ نخستین‌ عملیات‌ گسترده‌ در غرب‌ کشور پس‌ از انتقال‌ میدان‌ اصلی‌ جنگ‌ از جنوب‌ به‌ شمال‌ بود، هماهنگ‌ با تک‌ نیروهای‌ منظم‌ در جبهه‌ ماووت‌ و عملیات‌ نامنظم‌ قرارگاه‌ رمضان‌ و اتحادیه‌ میهنی‌ کردستان‌ عراق‌ در شمال‌ سلیمانیه‌ انجام‌ گرفت. 
طی‌ این‌ حمله‌ آزادسازی‌50 روستای‌ منطقه، ارتفاعات‌ «سرلگو»، «بردهوش»، «قشن»، «اسبیدار»، «کلان» و چند ارتفاع‌ دیگر میسر گردید. همچنین‌20 کیلومتر از جاده‌ ماووت‌- سلیمانیه‌ تحت‌ کنترل‌ رزمندگان‌ ایرانی‌ درآمد. تجهیزات‌ منهدم‌ شده‌ دشمن‌ شامل‌ یک‌ فروند چرخبال، ده‌ها دستگاه‌ تانک‌ و نفربر، چندین‌ قبضه‌ خمپاره‌انداز، مقداری‌ سلاح‌ سبک‌ و نیمه‌ سنگین‌ می‌باشد. همچنین‌13 گردان‌ و تیپ‌ مستقل‌ دشمن‌ آسیب‌ دیده، تعداد کشته‌ و زخمی‌ها و اسرای‌ دشمن‌ به‌ 4235 نفر رسید. در این‌ عملیات‌8 دستگاه‌ تانک‌ و نفربر، چندین‌ دستگاه‌ خودرو و مقداری‌ سلاح‌ و مهمات‌ به‌ غنیمت‌ رزمندگان‌ اسلام‌ درآمد.

اولین مدرسه عشق که تأســـیس شده 

درس عشق علی و فاطمه تدریس شده

گـل ادم چـو سـرشـتن به کاه از عـلــی

اولـین کلمه که آمـوختن علـی بود علـی

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.