• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 19036)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:57 -0 تشکر 518938
تغذیه در دوران های مختلف زندگی

تغذیه بر IQ کودکان موثر است

 


تغذیه‌ی خوب در چند ماه و چند سال اول تولد کودکان تأثیر مثبتی بر روی IQ یا بهره‌ی هوشی آن‌ها دارد.

iq

 

اگر می‌خواهید فرزندی با IQ بالا داشته باشید به تغذیه‌ی او در سال‌های ابتدایی زندگی‌اش توجه خاصی معطوف کنید.

 

به عقیده‌ی گروه پژوهشی دانشگاه آدلاید استرالیا، تغذیه‌ی خوب، IQ کودکان را بالا می‌برد و تغذیه‌ی نامناسب کاملاً برعکس عمل کرده و بهره‌ی هوشی بچه ها را پایین می‌آورد.

 

این گفته نتیجه‌ی بررسی نوع تغذیه‌ی بیش از 7000 کودک است.

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد IQ بچه‌هایی که از شیر مادر تغذیه کرده و از 15 تا 24 ماهگی نیز تغذیه‌ی باکیفیتی داشته‌اند یعنی میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کرده‌اند به طور متوسط در سن 8 سالگی 2 نمره بالاتر بوده است.

 

برعکس IQ کودکانی که در دو سال اول زندگی‌شان به طور مرتب بیسکوییت، شکلات، چیپس و در حالت کلی هله‌هوله و نوشیدنی‌های شیرین مصرف کرده‌اند در سن 8 سالگی 2 نمره افت کرده است.

 

نتایج این پژوهش همچنین نشان داده است که مصرف غذاهای خانگی برای رشد بهره‌ی هوشی بچه‌ها بهتر از مصرف غذاهای آماده و حاضری است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد IQ بچه‌هایی که از شیر مادر تغذیه کرده و از 15 تا 24 ماهگی نیز تغذیه‌ی باکیفیتی داشته‌اند یعنی میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کرده‌اند به طور متوسط در سن 8 سالگی 2 نمره بالاتر بوده است

 

به عقیده‌ی محققان، تغذیه مناسب در دو سال نخست تولد کودکان برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز رشد سلول‌های مغزی آن‌ها لازم و ضروری است.

 

سرپرست تیم تحقیقاتی این پژوهش می‌گوید: «درست است که اختلاف بهره‌ی هوشی یا همان IQ چندان زیاد نیست اما این پژوهش نخستین پژوهشی است که نشان می‌دهد تغذیه‌ی کودکان 6 تا 24 ماه می‌تواند روی بهره‌ی هوشی آن‌ها در 8 سالگی تأثیر بگذارد. برای همین والدین باید دقت کافی را روی تغذیه‌ی فرزندانشان داشته باشند زیرا غذایی که ما در دهان آن‌ها می‌گذاریم تأثیر طولانی مدتی روی مغز آن‌ها می‌گذارد.»

 

پس هله‌هوله‌ها و نوشابه را از دم دست بچه‌هایتان جمع کنید. به هر ترفندی که شده آن‌ها را با میوه و سبزیجات مفید آشتی دهید.

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:34 - 0 تشکر 522703

سوء تغذیه و سوانح در کمین كودكان


روز جهانی کودک

مراسم روز جهانی كودك در همه جای دنیا و البته در ایران در حالی برگزار می‌ شود كه كارشناسان بر افزایش روند سوء تغذیه و چاقی ناشی از آن در میان كودكان و افزایش آسیب‌ ها و مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی به‌ خصوص در كودكان زیر 12 سال هشدار می ‌دهند.


به عقیده كارشناسان اگرچه تلاش‌ های صورت گرفته موجب كاهش مرگ و میر اطفال در سال های اخیر و افزایش طول عمر در اغلب كشورهای جهان شده، اما سوء تغذیه هم چنان مهم ‌ترین مشكل تغذیه‌ای در اغلب كشورهای در حال توسعه از جمله كشور ماست.


به گفته متخصصان، در ایران 800 هزار كودك زیر 5 سال دچار كوتاه‌ قدی متوسط و شدید ناشی از تغذیه نامناسب هستند. از سوی دیگر، آمار تغذیه انحصاری با شیر مادر نیز در سال‌ های گذشته رو به كاهش گذاشته است.


دكتر علی‌اصغر حلیمی، متخصص اطفال و استاد‌یار دانشكده پزشكی دانشگاه شهید بهشتی در گفت ‌وگو با همشهری توضیح می ‌دهد: "تحقیقات نشان داده مرگ و میر ناشی از اسهال در كودكانی كه از شیر مادر استفاده می ‌كنند، 20 بار كمتر است.


علاوه بر این، رشد مغزی كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می ‌شوند، بسیار بالاتر است، اما متأسفانه تبلیغات كاذب در ارتباط با مصرف شیر خشك روز‌به ‌روز افزایش می‌ یابد و روز به روز مادران بیشتری كودكان را از شیر محروم می‌ كنند."


اما در كنار سوء‌تغذیه كه به عقیده كارشناسان تقریبا در حال تبدیل شدن به یك معضل پایدار است، سهم تصادفات هم در میان آسیب ‌هایی كه منجر به مرگ و میر كودكان زیر 12‌سال می ‌شوند، در ایران بیش از 90 درصد است.


وی در ارتباط با مشكل سلامت كودكان می ‌گوید: "مهم ‌ترین معضل سلامت كودكان در جامعه ی امروز جایگزین شدن تغذیه، مواد و رفتارهای مصنوعی به‌ جای نوع طبیعی آن است، به ‌طوری كه می ‌بینیم اغلب كودكان در دوره نوزادی به واسطه تبلیغات سوء، از شیر مادر محروم می ‌شوند.


چاقی کودکان

تنقلات مصنوعی ، مواد رنگی ، نمك و ادویه‌جات جایگزین تنقلات طبیعی می‌ شوند و كودكان را مستعد ابتلا به چاقی و فشار خون می ‌كنند.


آمارهای انستیتوی تغذیه هم نشان داده 40 درصد كودكانی كه زیر سن یك‌ سالگی قادر به راه رفتن نیستند، از مواد غذایی مضر استفاده كرده‌‌اند و برای همین است كه ما علاوه بر این كه از پزشكان اطفال انتظار داریم مزایای شیر مادر را به مادران تفهیم كنند، از دیگر سازمان‌های مرتبط با امر سلامت و حتی آموزش و پرورش نیز انتظار داریم كه در تمام بیمارستان‌ها و حتی مدارس، كارگاه‌های آموزشی برای كودكان و مادران ترتیب داده و مزایای تغذیه مناسب را برای آن ها روشن كنند، چون متاسفانه این امر تا به حال آن‌ طور كه باید، مورد توجه قرار نگرفته است."


دكتر ناصر كلانتری، متخصص كودكان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و رئیس انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر به همشهری می ‌گوید: "نباید انتظار داشته باشیم كه سیستم بهداشت و درمان بتواند به ‌طور كامل این معضل را مهار كند، چون این امر به هیچ وجه ممكن نیست، بلكه مهار حوادث نیاز به توجه فرابخشی دارد."


به گفته او، این عامل  نیازی به ملزوماتی مثل واكسن و دارو ندارد، چون به‌ عنوان یك معضل اجتماعی مطرح است و ما نمی‌ توانیم از وزارت بهداشت تنها توقع مهار و كاهش آسیب‌های ناشی از آن را داشته باشیم.


دكتر كلانتری درباره مرگ و میر كودكان بیان می ‌دارد كه: "كودك یعنی همه آینده، ولی متاسفانه در حال حاضر مهم ‌ترین مشكل عمده‌ای كه منجر به مرگ ‌و میر كودكان در كشور ما می ‌شود، مسئله حوادث و اتفاقاتی است كه در داخل و بیرون از منزل منجر به مرگ این قشر آینده ‌ساز می‌ شود.


رقم عمده مرگ در اثر حوادث در میان كودكان گزارش شده است، برای همین است كه تاكید می ‌كنیم سیستم بهداشت باید مدام برای مهار این عامل تقویت شود.


شاید سهم بیماری های عفونی به‌ عنوان مهم ‌ترین عامل مرگ كودكان در چند سال گذشته خیلی بیشتر بود، ولی امروزه این عامل بسیار كمرنگ‌ تر شده و جای خود را به حوادث و آسیب‌ها داده است.


البته نباید انتظار داشته باشیم كه سیستم بهداشت و درمان بتواند به‌ طور كامل این معضل را مهار كند چون حوادث نیازمند توجه فرابخشی است."


صندلی ماشین

دكتر علیرضا زالی، دانشیار جراحی مغز و اعصاب كودكان دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در گفت ‌وگو با همشهری بیان می‌ كند كه: "حوادث ترافیكی و صدمات ناشی از آن در بین كودكان شدیدا در حال افزایش است.


ما در ایران و به‌خصوص در كودكان زیر 2 سال عادت نداریم از صندلی‌های محافظتی مخصوص كودك استفاده كنیم. برای همین مراجعه کنندگانی را داریم كه دچار سانحه تصادف شده ولی والدین به اندازه كودك دچار آسیب نشده‌اند.


علاوه بر این، یكی از شایع‌ ترین معضلاتی كه منجر به مرگ و میر كودكان می ‌شود، تومورهای مغزی است. همان‌ طور كه در سال‌های اخیر میزان سرطان‌ های مختلف در میان كودكان افزایش یافته، این نوع سرطان هم در میان این گروه سنی رو به افزایش است.



البته بحث مشكلات كودكان در كشور ما چند عاملی است و از یك ارگان خاص نمی ‌توان انتظار رفع آن ها را داشت.


بسیاری از بیماری ‌های كودكان در خانواده هایی دیده می ‌شوند كه شرایط اقتصادی و اجتماعی مناسبی ندارند، برای همین و برای حل این مشكلات باید یك اقدام همه جانبه برون بخشی انجام شود."


دكتر شهلا افشار پیمان، فوق تخصص عفونی كودكان و عضو هیات علمی دانشگاه علمی بقیه‌الله در گفت ‌و گو با همشهری می‌ گوید: "تغذیه كودكان زیر یك سال و دو سال در حال حاضر برای مادران مشكلات زیادی را ایجاد كرده است.


علاوه بر این، پا گذاشتن به سنین مدرسه و خوردن تنقلات و فقدان مصرف لبنیات، شیوع چاقی در كودكان را افزایش داده است.


غیر از این مسئله استفاده از انواع آنتی ‌بیوتیك‌ها ، آن هم توسط مادرانی كه با این داروها آشنا نیستند، عوارض زیادی را در كودكان به‌ خصوص در شهرهای كوچك ایجاد كرده است.


در این شرایط، انتظار ما از ارگانی مثل وزارت بهداشت این است كه در بیمارستان ‌های بخش اطفال، برنامه‌ های عمومی برای مادرانی كه تازه صاحب كودك شده‌اند، ترتیب دهند. نقش صدا و سیما و رسانه‌های دیگر هم اهمیت زیادی دارد كه حتما باید با نظارت متخصصان باشد تا اطلاعات غلط به مردم داده نشود كه این مسئله گهگاه به‌خصوص در سریال‌ های تلویزیونی مشاهده می ‌شود."


دكتر احمد رضا فرسار، متخصص كودكان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به همشهری می ‌گوید: "روزگاری بیماری‌های اسهالی به‌ عنوان مشكل عمده در مرگ نوزادان خود را نشان دادند.


دارو دادن به کودک

اما امروزه تغذیه بد و سوء تغذیه چه به‌ صورت كم‌ خوری و چه به‌ صورت پُرخوری در میان كودكان ما تبدیل به یك معضل پایدار شده است.


این در حالی است كه ما هنوز نتوانستیم سیستم پایش رشد را از بدو تولد به‌ صورت فرهنگ در خانواده ها در بیاوریم.


این مسئله كه مادر بداند باید این روند را مرتب ادامه دهد بسیار مهم‌ است، چون با كوچك ‌ترین نشانه‌ای از انحراف از مسیر اصلی در این سیستم باید بررسی‌های لازم روی كودك صورت گیرد تا بفهمیم مشكل از كجاست و این در حالی است كه متاسفانه بعضی از پزشكان با مشاهده كوچك ‌ترین انحرافی در پایش رشد كودك، شروع شیر خشك یا انواع داروهای اشتها‌ آور را تجویز می ‌كنند."


سمیه شرافتی- همشهری

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:34 - 0 تشکر 522704

در بارداری هله هوله نخورید


تنقلات

تحقیقات نشان می‌دهد، مادرانی كه در دوره بارداری خود هله هوله می خورند، در واقع خطر ابتلا به چاقی را در كودكان خود افزایش می‌دهند.


همچنین كودكانی كه از این مادران متولد می شوند بیشتر به بیماری دیابت، افزایش كلسترول و فشار خون مبتلا می‌شوند.


به گفته محققان در صورتی كه مادران شیرده تغذیه مناسبی نداشته باشند، خطرات مشابهی در انتظار فرزندانشان خواهد بود.


از سوی دیگر در صورتی كه افزایش وزن مادران در طی بارداری بیش از حد معمول باشد، احتمال بروز چاقی در كودكان آنها افزایش می‌یابد.


تنقلات

این در حالی است كه در 20 سال اخیر با توجه به ورود انواع و اقسام هله هوله‌های چرب و شیرین به بازار، تعداد كودكان چاق سه برابر شده است.


نكته قابل توجه این است كه نوزادان پسری كه از مادران هله هوله خور متولد می شوند، در مقایسه با نوزادان دختر چاق‌تر می شوند.


پزشكان می‌گویند:


هر چند عوامل متعددی در بروز چاقی موثر است، اما به طور حتم تغذیه غلط مادران یكی از این موارد است.


به گفته آنها هر چند پرهیز غذایی دشوار است، ولی مادران باید از چند ماه قبل از بارداری تا پایان دوره شیردهی از خوردن هله هوله خودداری كنند تا حداقل یكی از عوامل چاق شدن كودكانشان را حذف كرده باشند.


روزنامه همشهری

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:34 - 0 تشکر 522706

تبلیغات چیپس و پفک، دشمن کودکان


کودک

امروزه اغلب کودکان بیشتر از آنچه می‌سوزانند، کالری دریافت می‌کنند.


متأسفانه تغییراتی که در محیط‌های زندگی ما رخ داده است به این وضع بیشتر دامن می‌زند. در خانه، تمام کارها با انواع ماشین‌های برقی قابل انجام است. فاصله خانه تا مدرسه با خودرو طی می‌شود. اغلب مواد و لوازم مورد نیاز در فروشگاه‌های بزرگ تهیه می‌شود و مسیر آنها با خودرو طی می‌شود. برنامه ورزشی منظمی ‌به ویژه در فصل‌های سرد وجود ندارد.


تبلیغات غلط برای خوراکی های کم ارزش


بازاریابی خوراکی‌های کم ارزش هم کودکان را هدف قرار داده‌اند، چون می‌دانند بچه‌ها هنوز کوچک تر از آن هستند که بتوانند تبلیغات را از واقعیت تشخیص دهند.


کافی است که روی بسته‌های این خوراکی‌های کم ارزش، ولی پُرکالری تصویرهای مورد علاقه کودکان را چاپ کنند.


صاحبان صنایع غذایی، برای موفقیت بیشتر خود، حتی به قیمت به خطر‌ انداختن سلامت کودکان، تبلیغات خود را ابتدا، انتها و لا به لای برنامه‌های مورد علاقه کودکان جا می‌دهند. این افراد روی فروش محصولات خود در مدارس سرمایه گذاری می‌کنند و برای اجرا نشدن قوانین مربوط به محدودیت تبلیغات یا سایر موارد دیگر، همه تلاش و روابط خود را به کار می‌گیرند.


چیپس و پفک

آیا ما درباره برچسب‌ها و شکل‌های چاپ شده روی بسته بندی این خوراکی‌های کم ارزش قانونی داریم؟ آیا اجرا می‌شود؟ آیا تبلیغات گسترده این خوراکی‌های کم ارزش نباید طبق قانون محدود یا محو شود؟


توصیه هایی برای مقابله با این تبلیغات مضر


*ما می‌توانیم معلومات غذایی و دانش عمومی‌ درباره ارزش غذاها را افزایش دهیم.


*همه تلاش خود را به ‌کار گیریم که مدارس بچه‌های ما از خوراکی‌های کم ارزش پاک شود.


*کودکان‌مان را  آموزش دهیم که به مصرف آجیل، سبزیجات و میوه‌ های تازه و حتی میوه‌های خشک شده روی آورند.


*به کودکان باید بیاموزیم که تبلیغات خوراکی‌های کم ارزش را به‌ عنوان یک نوع فریبکاری تلقی کنند و از اینکه گول این ریاکاری را نخورده‌اند، آنها را تشویق کنیم.


*خودمان ورزش کنیم و کودکان را با خود به باشگاه‌ها و اماکن ورزشی ببریم.


دكتر كیقباد بهدین- همشهری

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:35 - 0 تشکر 522707

پایگاه تغذیه سالم مدارس


دانش آموزی در حال خوردن آبمیوه

بهداشت غذا جدای از بهداشت محیط نیست، در واقع یکی از عوامل آلوده‌سازی مواد غذایی، رعایت نکردن بهداشت محیط است. در صورتی که اصول بهداشتی در مورد محیط و مواد غذایی رعایت نشود، میکروارگانیسم‌های فاسدکننده یا مسموم کننده غذا می‌توانند موجب بیماری مصرف‌کننده شوند.


انواع گوناگون ارگانیسم‌ها به تعداد بسیار زیادی در طبیعت یافت می‌شوند و همواره منتظر یافتن شرایط مناسب برای رشد و نمو هستند. مواد غذایی مانند بیسکوییت ممکن است امکان چندانی برای رشد و تکثیر سریع میکروب‌ها را فراهم نکنند، اما شیر و لبنیات و تخم‌مرغ محیط‌های بسیار مناسبی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها هستند. حتی مواد غذایی بسته‌بندی شده هم که دارای تاریخ مصرف هستند، اگر در شرایط نامناسب نگهداری شوند، خیلی زود فاسد می‌شوند.


وسایل و افرادی هم که در تهیه مواد غذایی دخالت دارند، ممکن است از عوامل آلوده کننده مواد غذایی باشند. سطوح میزهای کار، دیوار و کف، نقش مهمی در انتقال آلودگی‌ها دارند. حشرات به ویژه مگس و سوسک، همچنین موش، سگ و گربه و حیوانات دیگر هر کدام می‌توانند منشا آلودگی مواد خوراکی باشند. آلودگی‌ مواد خوراکی به وسیله گرد و خاک موجود در هوا نیز از نظر بهداشتی مهم است. باکتری‌ها، قارچ‌ها و اسپورهای آنها می‌توانند از راه هوا به مواد غذایی راه یابند. مواد غذایی پخته ای که با دست‌های آلوده در تماس بوده اند، اگر مدتی در دمای محیط بمانند، در صورت مصرف، موجب مسمومیت مصرف‌‌کنندگان می‌شوند.


شیرموز

در محیط‌های دسته‌جمعی مانند مدرسه که مواد خوراکی در اختیار تعداد زیادی از دانش‌آموزان قرار می‌گیرد، رعایت اصول بهداشت محیط اهمیت بیشتری پیدا می‌کند، زیرا رعایت نکردن این اصول، مسمومیت‌های غذایی دسته جمعی را به دنبال دارد.


از این رو باید گفت که تهیه و عرضه مواد غذایی سالم و مغذی و سودمند برای دانش‌آموزان، وظیفه‌ اخلاقی و قانونی پایگاه‌های تغذیه مدارس است. لذا برای پایگاه‌های تغذیه سالم در مدارس مقررات، موازین و استانداردهای خاص تدوین شده است.


آگاهی دست‌اندرکاران تهیه و توزیع مواد غذایی درباره ی اصول بهداشت محیط و مواد غذایی و چگونگی کاربرد آن و همچنین نظارت و بازرسی مرتب از این مکان از نیازهای اساسی است.


پایگاه تغذیه سالم


اما یک پایگاه تغذیه سالم باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟


اول از همه سقف آن باید صاف، حتی‌الامکان مسطح، بدون ترک‌خوردگی، درز و شکاف و همیشه تمیز باشد. درها و پنجره‌ها هم باید از جنسی مقاوم تهیه شوند و سالم ، بدون ترک‌خوردگی، شکستگی و زنگ‌زدگی و قابل شستشو بوده و همیشه تمیز باشند.


همچنین پنجره باید بازشو، مجهز به توری سالم و مناسب باشد به گونه‌ای که از ورود حشرات به داخل پایگاه جلوگیری کند.


بوفه

کف پایگاه هم باید از جنس مقاوم بوده و صاف، بدون درز و شکاف و قابل شستشو باشد و نیز دارای شیب مناسب باشد تا در صورت شستشو آب در آن جمع نشود.


پیشخوان و میز کار هم از جمله اساسی‌ترین بخش‌های این پایگاه هاست و باید سطح آن از جنس قابل شستشو باشد.


وجود تهویه مناسب در این پایگاه‌ها لازم و ضروری است، طوری که هوای داخل پایگاه همیشه سالم، تازه، کافی و عاری از بو باشد.


سطح دیوارهای پایگاه هم باید صاف، بدون درز و شکاف و به رنگ روشن باشد و از کف تا سقف مقاوم بوده و طوری باشد که از ورود حشرات و جوندگان جلوگیری به عمل‌ آورد.


البته پس از رعایت تمام این نکات نباید فراموش کرد که نگهداری هر گونه وسیله ی اضافی، مستهلک، مستعمل و مواد غذایی غیر قابل مصرف و ضایعات در پایگاه‌های تغذیه مدارس ممنوع است.



عذرا سنگلجی - بیتا سرلک


هفته نامه سلامت


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:35 - 0 تشکر 522708

همه چیز درباره شیر مادر


21 فایده شیر مادر برای نوزاد


1- شیر مادر بر ضریب هوشی نوزاد اثر دارد.


2- شیر مادر باعث تقویت عملکرد ریه های نوزاد می گردد و از مشکلات تنفسی و تنگی نفس جلوگیری می کند.


شیر مادر

3- شیر مادر دارای اسیدهای چرب، قند لاکتوز، آب و اسید آمینه می باشد.


4- شیر مادر ضد بیماری می باشد، زیرا آنتی بادی های بدن مادر از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود.


5- شیر مادر از نوزاد در برابر پنومونی (ذات الریه)، مسمومیت غذایی، برونشیت، عفونت های میکروبی، آنفلوآنزا، عفونت گوش، آلرژی، جوش، اسهال و سرخجه محافظت می کند.


6- شیر مادر دارای حداقل 100 جزء می باشد که در شیرخشک یافت نمی شود.


7- مکیدن سینه مادر به رشد فک نوزاد کمک می کند و کودکی که دارای فک محکمی باشد، دندان های سالمی خواهد داشت.


8- شیر مادر دارای فواید روانشناسی نیز می باشد به این ترتیب که کودک به مادر وابسته می شود. در زمان تولد، نوزاد 30 تا 38 سانتی متری خود را می بیند و این فاصله ای است که بین صورت مادر و نوزاد وجود دارد.


9- از طرف دیگر نوزاد از گرمی سینه مادر خود لذت می برد و بیشتر شیر می خورد.


10- کودکانی که از شیر مادر خورده اند، تا سن 15 سالگی کمتر دچار دیابت نوع یک، بیماری MS، بیماری قلبی و سرطان می شوند.


11- کودکان شیر مادر خوار مشکلات روانشناختی، رفتاری و یادگیری کمتری دارند.


12- شیر مادر بهترین غذای نوزاد است. شیر مادر ترکیبی از پروتئین، چربی، کربوهیدرات و مایعاتی است که تمام این ها برای رشد مغز و بدن لازم می باشد.


13- شیرمادر خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کم می کند.


14- شیرمادر از بسیاری از بیماری ها و مشکلات دوران بزرگسالی نیز جلوگیری می کند. این مشکلات و بیماری ها عبارتند از: چاقی و اضافه وزن، افزایش فشار خون، افزایش کلسترول خون، اگزما، دیابت، آسم و لوسمی (سرطان خون).


15- شیرمادر می تواند میزان استرس و خونریزی پس از زایمان را کم کند.


16- تغذیه نوزاد با شیر مادر در سال اول زندگی، میزان بیماری ها و مرگ و میر ها را کاهش می دهد.


17- شیر مادر دارای اسید چربی است که به رشد مغز نوزاد کمک می کند.


19- نوزادان شیر مادرخوار اضافه وزن نمی یابند، بلکه به وزن مناسب سن و قد می رسند.


20- نوزادان نارسی که شیر مادر می خورند، بهتر رشد می کنند و ضریب هوشی بالاتری نسبت به نوزدان نارسی که شیر خشک می خورند، دارند.


21- شیر مادر همیشه آماده است و احتیاج به گرم کردن و میکروب زدایی ندارد.


6 فایده شیرمادر برای مادر


شیر مادر

1- شیردهی احتمال بارداری مجدد را کاهش می دهد.


2- مادرانی که به نوزاد خود شیر داده اند، از بیماری پوکی استخوان، سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، دیابت نوع 2 و سلیاک (عدم تحمل گلوتن گندم) در امان می باشند.


3- شیردهی موجب کاهش وزن مادر می شود. مادر مقدار زیادی کالری را برای ساخت شیر از دست می دهد، در نتیجه افزایش وزن دوران بارداری اش کاهش می یابد.


4- مکیدن سینه مادر باعث ترشح هورمونی می شود که این هورمون، رحم را به سرعت به حالت اول خود برمی گرداند.


5- از نظر اقتصادی ارزان ترین شیر و مناسب ترین شیر برای نوزاد، شیر مادر است.


6- مادری که شیر خود را به کودک می دهد، از نظر روحی و جسمی رشد می کند، کمتر احساس خستگی و اضطراب و دلواپسی می کند و حسی قوی برای برقراری ارتباط با نوزاد خود دارد.


تفاوت شیرمادر با شیر خشک


* نوزاد، پروتئین و چربی شیر مادر را بهتر از شیر خشک هضم می کند.


* ترکیبات شیر خشک تا اندازه ای شبیه ترکیبات شیر مادر است، اما مقدار مواد مغذی آن برای همه نوزادان یکسان است. در حالی که شیر هر مادری متناسب با نوزاد خودش است.


* در نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می شوند، اسهال 3 تا 4 بار بیشتر رخ می دهد.


* تحقیقاتی که به تازگی انجام شده است، نشان می دهد کودکانی که از شیر مادر استفاده می کنند، در دوران کودکی دچار اضافه وزن نمی شوند. در حالی که نوزاد شیر خشک خوار در کودکی 20 تا 30 درصد احتمال اضافه وزن خواهد داشت.


* نوزادانی که در 3 ماه اول زندگی از شیر مادر استفاده می کنند، 34 درصد کمتر از نوزادان شیر خشک خوار احتمال ابتلا به دیابت وابسته به انسولین را خواهند داشت.


* نوزادان شیرمادر خوار نسبت به نوزادان شیرخشک خوار، در بزرگسالی کمتر دچار پرفشاری خون و بیماری های قلبی می شوند.


* نوزاد وقتی خسته شد، می تواند دیگر سینه مادر را مک نزند و مدتی صبر کند و بعد شروع به مک زدن کند، اما در تغذیه با شیشه شیر این امر ممکن نیست.


خواص موجود در شیرمادر


* در اولین روز تولد، کلستروم ( colostrum) که مایعی زرد رنگ و غنی از آنتی بادی است از سینه مادر خارج می شود. این مایع، سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت کرده و از او در مقابل بیماری ها محافظت می کند.


* هنگامی که نوزاد سینه مادر را مک می زند، در ابتدا، شیر آبکی و شیرین می باشد. بعد از مقداری مک زدن، شیر چرب تر و سفت می شود و احتیاجات نوزاد را برای رشد تامین می نماید.


شیرمادر

* شیر مادر بر اساس تغییرات آب و هوا تغییر می کند، مثلا در هوای گرم، نوزاد احتیاجی به آب ندارد، زیرا ترکیب شیر مادر تغییر می کند.


* شیر مادر دارای مواد مغذی، آنتی بادی، هورمون، آنتی اکسیدان و دیگر موادی است که نوزاد به آن احتیاج دارد.


* شیر مادر از مواد مغذی موجود در خون و ذخیره غذایی بدن مادر تامین می شود.


* یک مادر سالم روزانه 644 تا  756 گرم شیر تولید می کند. برای تولید این مقدار شیر، 500 کالری انرژی لازم است.


* شیر مادر دارای 330 میلی گرم کلسیم در هر لیتر است.


از کجا بفهمیم که مقدار شیر مادر برای تغذیه نوزاد کافی است؟


- نوزاد غالبا هر 8 تا 12 ساعت یک بار، شیر می خواهد.


- نوزاد 10 تا 15 دقیقه از هر سینه مادر شیر می خورد.


- نوزاد باید حداقل 6 عدد پوشک را در روز خیس کند.


- در ماه اول، نوزاد حداقل 3 بار در روز مدفوع می کند. مدفوع نوزاد زرد و نرم می باشد.


- نوزادان در ابتدا، وزن کم می کنند. اما در عرض 2 هفته تغذیه با شیر مادر، به وزن اولیه خود می رسند.


- نوزاد از ابتدای تولد تا 4 ماهگی، باید 113 تا 117 گرم در هفته، وزن زیاد کند.


مریم سجادپور – کارشناس تغذیه

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:35 - 0 تشکر 522709

مشکلات مادر در دادن شیر به نوزاد


شیردهی

برخی مشکلات مادران در دادن شیر به نوزاد خود شامل موارد زیر است:


* نوک سینه مادر ممکن است فرورفته و یا ترک خورده باشد.


* درد سینه


در اثر تراکم شیر در سینه به وجود می آید. برای کاهش درد، مادر باید به نوزاد خود شیر دهد، وگرنه تولید و ساخت شیر متوقف می شود.


* زخم نوک سینه


این مشکل با روش صحیح شیردهی برطرف می شود. اگر فقط نوک سینه ی مادر در دهان نوزاد قرار گیرد، احتمال زخم شدن نوک سینه وجود دارد.


* بسته شدن مجرای خروجی شیر


این مشکل نیز باعث درد در هنگام مک زدن نوزاد می شود. مادران باید شیر دادن را ادامه دهند تا این مجرا باز شود.


* ماسیت


ماسیت نوعی عفونت سینه می باشد. باکتری ها وارد مجرای خروجی شیر می شوند و سینه را عفونی می کنند. گاهی این عفونی شدن موجب تب، درد، تورم، قرمزی، زخم و یا ترک خوردگی نوک سینه می گردد.


در این مشکل، ممکن است نوزاد از شیر خوردن از سینه عفونی خودداری کند، لذا باید از سینه دیگر به نوزاد شیر داد. اما بعد از شیر دادن، شیر موجود در سینه عفونی را نیز باید دوشید تا دوباره آن سینه نیز سالم شود و نوزاد بتواند از آن سینه شیر بخورد.


به طود کلی، اگر سینه ی مادر دچار درد، تورم، قرمزی، خارش و خونریزی شد، حتما به پزشک مراجعه کند.



مادری که تغذیه ی مناسبی ندارد، شاید نوزاد سالمی را بزرگ کند، اما سلامتی خود را به خطر می اندازد.


تغذیه مادر شیرده


* غذای مادر شیرده باید به 5 وعده تقسیم شود: صبحانه، ناهار، عصرانه، شام و وعده قبل خواب. در بعد از ظهر و شب بهتر است لبنیات کم چرب و میوه مصرف کند.


* رژیم متعادلی داشته باشید. یک مادر شیرده 500 کالری بیشتر از حد معمول نیاز دارد.


* باید روزانه 8 لیوان آب و مایعات بنوشد.


* مصرف ذرت، روغن زیتون و آجیل برای تامین اسیدهای چربی که برای ساخت سیستم عصبی به کار می روند، بسیار مهم است.


منابع غذایی اسید فولیک

* زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند، دچار کمبود ویتامین B9 (اسید فولیک) می شوند.


گاهی کمبود این ویتامین، به علت کمبود ویتامین B6 رخ می دهد. لذا این مادران باید منابع این ویتامین ها را مصرف کنند.


اسید فولیک در کلم، ذرت، نخود، اسفناج، گندم و آب پرتقال موجود است.


* مکمل روی و کلسیم برای مادران باردار و شیرده لازم است.


* مادر باید از نیکوتین (سیگار) جدا خودداری کند. نیکوتین مستقیما وارد شیر مادر می گردد و باعث تهوع، اسهال و آرام و بی قراری نوزاد و کاهش تولید شیر مادر می شود.


* مادر باید از نوشیدن الکل نیز خودداری کند. الکل در کمتر از 1 ساعت وارد شیر مادر می شود و منجر به عقب افتادگی ذهنی و کاهش رشد نوزاد می شود.


* برخی از مردمان بر این عقیده اند که سیر موجب افزایش ساخت و ترشح شیر می شود، اما هنوز این عقیده به اثبات نرسیده است.


* مادری که تغذیه ی مناسبی ندارد، شاید نوزاد سالمی را بزرگ کند، اما سلامتی خود را به خطر می اندازد، درست مانند مادر بارداری که با تغذیه نادرست، ضعیف می گردد، زیرا جنین مواد غذایی مورد نیاز خود را از بدن مادر تامین می کند.


" شیرمادر یکی از بهترین غذاها برای نوزاد است. بیایید با هم این غذا را ترویج کنیم تا دچار بیماری های ناشناخته و مختلف نشویم."


مریم سجادپور – کارشناس تغذیه

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:35 - 0 تشکر 522710

چرا قدم كوتاه است؟


رشد قدی

آیا از میزان قد خود راضی هستید؟ آیا هرگز آرزو كرده‌اید كه ای كاش كوتاه‌تر یا بلندتر بودید؟


بعضی‌ها آرزو می‌كنند ای كاش بلندقدتر بودند و می‌توانستند یك بازیكن بسكتبال مشهور شوند.


اما باید بدانیم كه قد ما به دلخواه ما تنظیم نمی‌شود و تحت تاثیر قد والدین ماست.


سوال‌ها و شایعات در خصوص عوامل موثر بر افزایش قد بسیار است.


آیا میزان قد قابل پیش‌بینی است؟ آیا كف پای بلند به معنی بلندقد شدن است؟ آیا قهوه موجب كوتاهی قد می‌شود؟


این مطلب را بخوانید تا دریابید چرا قد شما همین اندازه است و بلندتر یا كوتاه‌تر نیست.



میزان افزایش قد در طول زندگی


سرعت رشد قدی در طول زندگی متغیر است.


قد نوزاد هنگام تولد به طور متوسط 8/50 سانتی‌متر است.


تا سن 2 سالگی، كودك سریع رشد می‌كند و 56/35 سانتی‌متر به قد او اضافه می‌شود و پس از آن روند رشد آهسته پیش می‌رود.


از 2 سالگی تا شروع بلوغ حدود 35/6 سانتی‌متر در سال به قد اضافه می‌شود.


وقتی فرد وارد دوران بلوغ می‌شود، رشد قدی جهش پیدا می‌كند و در دوران بلوغ هر سال 62/7 تا 7/12 سانتی‌متر به قد اضافه می‌شود.


از سن 40 تا 50 سالگی به بعد، رشد قدی حتی در افراد سالم به آرامی كاهش می‌یابد.


البته اعدادی که در بالا گفته شد تقریبی هستند و ممكن است در افراد مختلف كمی با هم متفاوت باشند.


عواملی كه قد را تعیین می‌كنند


قد نهایی افراد بر اساس عوامل متعددی شكل می‌گیرد. این عوامل شامل تغذیه، ژنتیك و سلامت كلی بدن است.


یكی از موارد مهم تعیین‌كننده قد این است كه استخوان‌های دراز تا چه اندازه رشد می‌كنند. استخوان‌های دراز (مانند ران و ساق پا)‌ در انتهای خود دارای صفحات رشد هستند كه به آنها اجازه بلند شدن می‌دهد. تقریبا در سن 17 سالگی ‌صفحات رشد بسته می‌شوند و استخوان توانایی بلندتر شدن را از دست می‌دهد.




قد نهایی افراد بر اساس عوامل متعددی شكل می‌گیرد. این عوامل شامل تغذیه، ژنتیك و سلامت كلی بدن است.




بعضی از هورمون‌ها در رشد و افزایش قد در طول زندگی و دوران بلوغ موثرند. این هورمون‌ها شامل هورمون رشد، هورمون تیروئیدی، كورتیزول و هورمون‌های جنسی (استروژن و تستوسترون)‌ هستند.


حتما می‌دانید كه جنس نیز روی رشد قدی تاثیر می‌گذارد. جهش رشد كه در دوران بلوغ رخ می‌دهد، در دخترها 2 سال زودتر از پسرها آغاز می‌شود، اما به نظر می‌رسد پسرها هنگام آغاز جهش رشد بلندقدترند. بلندقدی مردان نسبت به زنان (حدود 7/12 سانتی‌متر)‌ به رشد بیشتر پسرها طی جهش رشدی و داشتن قد بلندتر پیش از شروع جهش رشدی در پسرها مربوط می‌شود. بنابراین با این كه جهش رشدی در دخترها زودتر آغاز می‌شود، قد نهایی معمولا در پسرها بلندتر است.


ژنتیك نقش مهمی در تعیین قد دارد. در بهترین شرایط تغذیه‌ای و سلامتی، عاملی كه بیشترین تاثیر را در تعیین قد نهایی فرد دارد، ژن‌ها هستند.


فرزندان یك خانواده كه غذای مشابهی مصرف می‌كنند و در یك محیط زندگی می‌كنند، قدهای متفاوتی دارند؛ به این دلیل كه تركیب ژنی آنها با هم فرق دارد. اختلالات ژنتیكی می‌توانند باعث كوتاهی قد شود.


رشد قدی

تاثیر غذاها بر کوتاهی قد


بیشترین تاثیر رژیم غذایی بر قد در كودكان مبتلا به سوء‌تغذیه‌ای دیده می‌شود كه عقب‌افتادگی رشد و قد كوتاهی دارند.


رژیم غذایی مناسب در كودكی و عدم ابتلا به بیماری باعث می‌شود كودك به حداكثر قد خود برسد.


هنوز شواهد كافی برای این‌كه قهوه یا نوشیدنی‌های كافئین‌دار موجب كاهش رشد می‌شوند، وجود ندارد.


در بعضی مطالعات عنوان شده است كودكانی كه بیش از اندازه (بیش از 350 میلی لیتر در روز) آبمیوه مصرف می‌كنند، دچار چاقی و كوتاهی قد می‌شوند، اما مطالعات دیگری این مطلب را نقض كرده‌اند.



عواملی كه موجب كوتاه‌قدی می‌شوند


بیشتر آنهایی كه كوتاه‌قد هستند بیماری خاصی ندارند، بلكه والدین كوتاهی دارند یا تاخیر رشد دارند و در بزرگسالی به قد مناسبی می‌رسند.


نوزادان نارس معمولا موفق نمی‌شوند به قد پیش‌بینی‌‌شده دست یابند و كوتاه‌تر باقی می‌مانند.


هر بیماری جدی و بعضی‌ داروهایی كه برای درمان آن بیماری استفاده می‌شوند، می‌توانند روی قد تاثیر بگذارند، مثلا نارسایی كلیه، سیستمیك فیبروز و اختلالات روده‌ای كه جذب مواد غذایی را كاهش می‌دهند از این دسته‌اند.


دیابتی كه در دوره كودكی آغاز شود (معمولا دیابت نوع یك) باعث كوتاه‌قدی می‌شود، اما تشخیص به موقع و درمان، از شدت كوتاهی قد می‌كاهد.


پوكی استخوان و خشك‌شدن دیسك‌های بین‌مهره‌ای موجب می‌شود با افزایش سن، قد افراد كمی كوتاه‌تر شود.


كم‌كاری تیروئید، باعث كاهش هورمون تیروئید شده و اگر در دوره كودكی رخ دهد، علاوه بر خستگی، عملكرد نامناسب در مدرسه، یبوست و عدم تحمل سرما، موجب كوتاه‌قدی نیز می‌شود.


اگر كودك دچار كمبود هورمون رشد شود، طی جهش رشدی به اندازه كافی رشد نمی‌كند و كوتاه‌تر باقی می‌ماند.


استفاده از كورتون برای مدت طولانی در كودكی موجب عقب‌ماندگی رشد می‌شود. كورتون‌ها برای درمان بیماری‌هایی چون كرون، كولیت اولسرو، آسم یا التهاب مفاصل استفاده می‌شوند ولی معمولا خط نهایی درمان هستند.


پس نگران نباشید. اگر از نظر جسمی سالم هستید، قدتان به حدود قد پدر و مادرتان خواهد رسید و وقتی به قد بلوغ خود رسیدید، دیگر قدتان تقریبا در همین حد باقی خواهد ماند.


هر وقت در رابطه با قد خود یا فرزندتان دچار نگرانی شدید، با پزشك مشورت كنید و اگر از قدتان راضی نیستید، قهوه یا آبمیوه را سرزنش نكنید.



 www.Intelihealth.com :منبع


دكتر امیر شیروانی


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:35 - 0 تشکر 522711

پسر می خواهید یا دختر؟


تاثیر غذاها در تعیین جنسیت جنین


جنسیت فرزند

تحقیقات انجام شده در خارج نشان داده است که تغذیه نیز تا حدودی در تعیین جنسیت نقش دارد.


به دلیل تنوع و تفاوت عادت های غذایی در کشورهای مختلف، رژیم غذایی استانداردی برای تعیین جنسیت جنین وجود ندارد. اما طبق تحقیقات می توان از تعادل یون های منیزیم، سدیم، پتاسیم و کلسیم در بدن استفاده کرد.


زمان شروع برنامه غذایی


برای شروع رژیم، حداقل دو پریود ماهانه قبل از تاریخ پیش بینی شده برای بارداری، مورد نیاز است، یعنی حداقل 2 ماه قبل از بارداری.


رژیم باید تا زمانی که بارداری با انجام تست های آزمایشگاهی دقیقاً مشخص شود، ادامه داشته باشد.


اجرای این رژیم های غذایی در چه مواردی ممنوع است؟


ابتدا باید مطمئن شوید که ممنوعیتی برای اجرای رژیم نداشته باشید.


مثلاً رعایت رژیم غذایی برای پسردار شدن در موارد: فشار خون بالا، ناراحتی های قلبی و نارسایی های کلیوی ممنوع است.


رعایت رژیم غذایی برای دختردار شدن در موارد: اختلالات عصبی، بالا بودن کلسیم خون و نارسایی های کلیوی ممنوع است.


برای پسردار شدن چه باید خورد؟


برای پسردار شدن باید از مواد غذایی حاوی سدیم و پتاسیم بالا استفاده کرد و مصرف کلسیم محدود گردد. مواد غذایی زیر توصیه می شود:


مرکبات- زردآلو- آناناس- موز- هلو- گلابی- سیب- گوجه سبز- آلو- خیار- خرما- گیلاس- تمشک- توت فرنگی- انجیر- خربزه- آب میوه و سبزی- حبوبات- کنگرفرنگی- گوجه فرنگی- پیاز- چغندر قرمز- زیتون- قارچ- کلم- ذرت- نخودسبز- سیب زمینی- سبوس- گندم- شاه بلوط- تره شاهی- کنسرو ماهی- ژامبون- کره- ماء الشعیر- کلوچه- نوشابه گازدار- نقل- قهوه- چای- مایونز.


برای دختر دار شدن چه باید خورد؟


برای دختر دار شدن باید از مواد غذایی حاوی کلسیم بالا استفاده شود و مصرف سدیم و پتاسیم محدود گردد. مواد غذایی زیر توصیه می شود :


پنیر سفید- ماست – شیر – تخم مرغ – بادام و بادام زمینی بدون نمک – گردو – لوبیا سبز – مارچوبه – کاهو سبز – ماکارونی – گوشت 100 گرم در روز – ماهی که با بخار پخته شده باشد و آبش کاملاً گرفته شده باشد.


نکاتی که باید در نظر داشت


اگر چه اصول کار ساده است، ولی روش اجرای آن آسان نیست و دقت دراجرای آن شدیدا لازم است و بایستی تحت نظر یک متخصص تغذیه یا پزشک صورت پذیرد.


هر گونه انحراف از رژیم توصیه شده، شانس موفقیت را کم می کند.


این رژیم بایستی توسط زن رعایت شود و نوع تغذیه ی مرد به طور مطلق تاثیری در مکانیسم این عمل ندارد، ولی مصرف آن توسط زوجین موجب آسانی اجرای آن می شود. در ضمن ترکیب یونی داروهایی که زن در طول مدت اجرای رژیم دریافت می کند، موثر است، به ویژه قرص هایی که به شدت غنی از سدیم هستند.


توصیه می شود مصرف تمام قرص های ضد بارداری در دوران اجرای رژیم متوقف شود. بنابراین برای پیشگیری از بارداری از سایر روش ها همراه با روش نزدیکی منقطع استفاده گردد.


البته بایستی تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود، چون ممکن است در مواردی پاسخ ندهد.



دکتر سید علی کشاورز – متخصص تغذیه


مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه تهران


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:36 - 0 تشکر 522712


پیش بینی قد نهایی فرد



اندازه گیری قد

قد كودك در سن 2 سالگی تقریبا به اندازه نصف قد دوران بلوغ وی است، بنابراین اگر می‌خواهید قد نهایی تقریبی فرزند خود را بدانید، كافی است قد وی را در روز تولد 2 سالگی‌اش اندازه گرفته و آن را دو برابر كنید.


از سایر روش‌های پیش‌بینی قد می‌توان جداول رشد كودك، قد والدین و تعیین سن استخوانی را نام برد.


برای تعیین سن استخوانی در كودكان معمولا از عكس ساده دست كه با اشعهX گرفته می‌شود، برای تخمین سن استخوانی و امكان رشد بیشتر استفاده می‌شود.


یكی از فرمول‌های متداول برای تعیین قد نهایی فرمولی است كه با توجه به قد والدین و جنس می‌تواند قد نهایی را با خطای 5 تا 7 سانتی‌متر پیش‌بینی كند.




قد كودك هنگام تولد، معیار مناسبی برای پیش‌بینی قد او در آینده نیست.


برای محاسبه قد نهایی آقایان با استفاده از این فرمول باید مجموع قد پدر و مادر را به سانتی‌متر با عدد 13 جمع و حاصل را بر عدد 2 تقسیم كرد. عدد به دست آمده قد نهایی به سانتی‌متر خواهد بود.


در خانم‌ها برای پیش‌بینی قد نهایی، باید قد پدر و مادر را با هم جمع و از عدد 13 كم كرد و عدد حاصل را بر 2 تقسیم كرد. عددی كه به دست می‌آید قد نهایی فرد بر حسب سانتی‌متر است. 


قد كودك هنگام تولد، معیار مناسبی برای پیش‌بینی قد او در آینده نیست. همچنین دلیلی ندارد كسی كه طول كف پایش بیشتر است، در آینده بلندقدتر باشد.



 www.Intelihealth.com :منبع


دكتر امیر شیروانی


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:36 - 0 تشکر 522713

آیا کودک تان بد غذاست؟


کودک بد غذا

به طور کلی، بر اساس تحقیقات به عمل آمده، کودکان را از نظر شخصیتی می ‌توان به سه دسته تقسیم کرد:



1- کودکان سخت


10 درصد کودکان را شامل می ‌شوند. این کودکان نسبت به محرکات، پاسخ شدید نشان می ‌دهند (مانند گریه شدید در مقابل صداهای بلند)، کم خواب و ناراحت هستند، خوردن غذا را طول می ‌دهند و بدغذا هستند.



2- کودکان راحت


40 درصد کودکان را تشکیل می ‌دهند. از نظر غذا خوردن و کنترل ادرار و مدفوع، منظم و راحت هستند و علایم نارضایتی کمتری از خود نشان می ‌دهند. اگر هم گریه کنند زود ساکت می ‌شوند.



3- کودکان ترکیبی


50 درصد باقی‌ مانده، کودکان با صفات شخصیتی مخلوط از راحت و سخت هستند و مادر باید با آشنایی از طبیعت کودک خود، اعتماد به نفس خود را در اداره مسایل مربوط به خواب و تغذیه آن ها بالا ببرد.


برخی نکات به نظرم می ‌رسد که می ‌تواند به مادران برای تغذیه بهتر کودک ‌شان، ‌مخصوصا اگر کودک ‌شان بدغذا باشد، کمک کند.



راهکارهای تغذیه ای



* اکثر کودکان، غذایی را که قبلا خورده‌اند و با طعم آن آشنا هستند، راحت ‌تر می ‌خورند. لذا هنگام دادن غذای جدید به کودک، بهتر است ابتدا مقداری از غذای قبلی به او بخورانیم و سپس غذای جدید را به او بدهیم.



* رنگ غذا می ‌تواند در اشتهای کودک تاثیر بگذارد. رنگ ‌های سبز، نارنجی و صورتی برای بیشتر کودکان، جالب است. از این رنگ‌ ها در غذاهای بچه‌ ها بیشتر استفاده کنید.


کودک بد غذا


* کودکان غذای گرم را دوست دارند. پس غذا نباید خیلی سرد یا خیلی داغ باشد.



* بشقاب و لوازم غذا خوردن باید از جنس نشکن انتخاب شود تا در صورت پرت کردن و یا افتادن، شما را عصبانی نکند.



* اگر کودک شما اصرار دارد که با دست غذا بخورد، نباید مانع این کار شوید.



*اغلب کودکان نوپا فقط 5 تا 10 دقیقه حالت نشسته را برای غذا خوردن تحمل می ‌کنند و قبل از اتمام غذا سفره را ترک می‌ کنند. لذا باید تعداد دفعات غذا خوردن آن ها بیشتر از بزرگسالان باشد.



* سعی کنید هیچ وقت کار را به آن جا نرسانید که او حس کند شما برای غذاخوردن او باید دنبالش بدوید.



* هنگام تغذیه کودک باید از چرب ‌زبانی، گول زدن یا چانه زدن و به زور غذا دادن به او پرهیز کنید.



* برای غذا خوردن کودک،‌ 30 دقیقه وقت بگذارید.



* در صورت نخوردن، پرت کردن و یا بازی کردن با غذا، بعد از اتمام وقت غذا، باید باقی ‌مانده غذا را از جلوی کودک بردارید.



* خوردن غذا در یک ساعت معین و در محیطی آرام و با یک موزیک ملایم سبب تحریک اشتهای کودک ‌تان می ‌‌شود.




دکتر فاطمه فرهمند - فوق تخصص گوارش و کبد اطفال


عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران


what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.