راه كارهای افزایش انرژی و مواد مغذی غذاها:
برای كودكانی كه به علت كم غذایی، خوب وزن نمیگیرند میتوان با اضافه كردن مواد زیر به غذای آنان، كالری و مواد مغذی غذا را افزایش داد.
مخلوط آرد و شیر و كره یا روغن زیتون.
آرد غلات یا حبوبات.
غلات یا حبوبات جوانه زده.
بادام، پسته، گردو، فندق (كوبیده یا آسیاب شده).
كنجد، مغز تخم كدو، مغز تخم آفتاب گردان، مغز تخم هندوانه (كه در هاون یا آسیاب كاملاً نرم شده باشد).
خامه، كره، روغن، شیر، ماست، پنیر و زرده تخممرغ.
توجه: برای افزایش انرژی و مواد مغذی غذای كودك از شكر هم استفاده میكنند ولی مصرف آن باید محدود باشد تا كودك به طعم شیرین عادت نكند. از طرف دیگر تراكم انرژی شكر مثل روغن نیست. |
حداكثر مجاز اضافه كردن روغن به غذا 5 میلیلیتر (یك قاشق مرباخوری) به 100 گرم از غذاست.
گرچه اضافه كردن چربی حیوانی، روغن، كره و ... انرژی غذا را بیشتر میكنند ولی میتوانند روی تراكم مواد مغذی (Nutrition Density) پروتئین و ریز مغذیهای غذا تاثیر بگذارند. بنابراین بهتر است مواد حاوی نشاسته، طوری غنی شوند كه تراكم مواد مغذی پروتئین و ریزمغذی غذا نه تنها حفظ، بلكه تشدید هم بشود. این هدف با اضافه كردن شیر (شیر مادر یا شیر پاستوریزه شده گاو) و یا محصولات تخمیر شده شیر مثل ماست و پنیر تحقق مییابد كه هم كیفیت پروتئین غذا را بهتر میكند و هم تراكم مواد مغذی را افزایش میدهد.
ماست و پنیر به دلیل PH پایین (اسیدی بودن)، جذب آهن غیرگوشت غذا را بیشتر میكنند.
دریافت چربی را در كودكان زیر 3 سال نباید محدود كرد زیرا آنان در حال رشد هستند و بیش از 3% انرژی دریافتی روزانه آنها باید از چربیها تامین شود. مقادیر بالاتر هنگامی تجویز میشود كه كودك بی اشتها باشد یا به عفونتهای مكرر مبتلا شود.
بنابراین برای كودكان زیر دو سال نباید از ماست یا پنیر كم چرب استفاده كرد. از دو تا سه سالگی به بعد استفاده از شیر گاو یا ماست با چربی 1/5 تا 2% اشكالی ندارد.