• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 742)
جمعه 5/7/1392 - 13:0 -0 تشکر 654096
مقوی و مغذی سازی غذای كودك

 

منظور از مقوی كردن غذای كودك این است كه انرژی غذای كودك بیشتر شود. بخصوص، كودكانی كه دچار اختلال رشد شده‌‌اند باید انرژی بیشتری....

 

چگونه می‌توان غذای كودك را مقوی كرد؟
منظور از مقوی كردن غذای كودك این است كه انرژی غذای كودك بیشتر شود. بخصوص، كودكانی كه دچار اختلال رشد شده اند باید انرژی بیشتری دریافت كنند. برای اینكه انرژی غذای كودك بیشتر شود براساس سن كودك در هر زمان می‌توان به غذای او موادی اضافه نمود.

برای مقوی كردن می‌توان به غذای كودك آرد یا روغن مایع اضافه نمود. به هر وعده غذای كودك‌ "صبحانه، ناهار، شام" حدود یك تا دو قاشق مرباخوری روغن مایع یا كره آب شده اضافه نمایید.
 منبع: بهسایت

جمعه 5/7/1392 - 13:1 - 0 تشکر 654098

چگونه می‌توان غذای كودك را مغذی كرد؟

منظور از مغذی كردن، اضافه نمودن موادی است كه علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامین ها و املاح غذای كودك را بیشتر می‌كند.

 مواد غذایی پروتئینی برای رشد كودك ضروری اند. برای اینكه پروتئین غذای كودك بیشتر شود می‌توانید:

* حتی الامكان مقداری گوشت بصورت تكه ای یا چرخ كرده (مانند گوشت مرغ، ماهی، گوسفند و گوساله) به غذای كودك اضافه كنید.

* حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش منبع خوبی از پروتئین هستند. با شروع 9 ماهگی برای تأمین پروتئین مورد نیاز كودك حبوبات كاملا" پخته و له شده به سوپ كودك اضافه كنید.


*
افزودن تخم مرغ به غذای كودك می‌تواند پروتئین غذای كودك را بیشتر كند. برای مثال، تخم مرغ آب پز را داخل پوره سیب زمینی و یا سوپ كودك، بعد از طبخ آن رنده كنید. (در مورد كودكان زیر یكسال باید فقط زرده تخم مرغ به كودك داده شود).

جمعه 5/7/1392 - 13:2 - 0 تشکر 654099

برای افزایش ویتامین ها و املاح غذای كودك از چه مواد غذایی می‌توان استفاده كرد؟

ویتامین ها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی كودك ضروری هستند و باید در غذای روزانه كودك به اندازه كافی وجود داشته باشند. سبزیها منابع غنی از ویتامین ها هستند. استفاده از سبزیهای برگ سبز مثل اسفناج، جعفری، شبت، گشنیز و یا هر نوع سبزی دیگری كه در دسترس است در داخل سوپ و سایر غذاهایی كه به كودك داده می‌شود ویتامین ها و برخی از املاح مورد نیاز برای رشد كودك مثل آهن را تأمین می‌كند، (بخاطر داشته باشید به كودكان زیر یكسال نباید اسفناج داد). سبزیهای زرد و نارنجی رنگ مثل كدو حلوایی،هویج و گوجه فرنگی دارای ویتامین A هستند و استفاده از این سبزیها در غذای كودك به تأمین ویتامین A مورد نیاز برای رشد كودك كمك می‌كند.

جمعه 5/7/1392 - 13:6 - 0 تشکر 654102

روشهای ساده و ارزان برای مقوی و مغذی كردن غذای كودك:


با استفاده از پودر جوانه غلات و حبوبات می‌توان غذای كودك را مقوی ومغذی كرد. زیرا این مواد علاوه بر اینكه سرشار از ویتامین های B و C هستند به هضم غذا هم كمك می‌كنند.


طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات:


ابتدا مقداری گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا 3 روز خیس كنید، بعد آن را در یك سینی تمیز پهن كرده و یك پارچه تمیز و مرطوب روی آن پهن كنید و هر روز پارچه را آب بزنید. پس از اینكه جوانه ها سبز شد می‌توانید جوانه كامل را به سوپ یا آش كودك اضافه كنید. برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات باید جوانه ها را خشك كرده و به پودر تبدیل كنید و هر بار مقدار كمی‌از آن را (با توجه به سن كودك از 1 قاشق مرباخوری تا 1 قاشق سوپ خوری سر صاف) به سوپ یا هر نوع غذای كودك اضافه كنید. با این كار هم انرژی غذای كودك افزایش می‌یابد و هم پروتئین، ویتامین ها و املاح غذای كودك بیشتر می‌شود. پودر جوانه غلات و حبوبات را می‌توان در یك شیشه درب دار ریخته وتا 2 هفته در یخچال نگهداری كنید.

جمعه 5/7/1392 - 13:6 - 0 تشکر 654103

سعی كنید برای تهیه سوپ یا كته از گوشت با استخوان استفاده كنید، مثل ران مرغ و یا ماهیچه گوسفند تا املاح و چربی بیشتری به بدن كودك برسد.


می‌توانید چند قلم گوسفند یایك قلم گوساله را جداگانه بپزید، چربی روی آن را بگیرید و عصاره آن را برای 4 روز در یخچال و برای 2 ماه در فریزر نگهداری كنید و به هر وعده غذای كودك 2 قاشق غذا خوری از این عصاره را اضافه نمایید.

جمعه 5/7/1392 - 14:38 - 0 تشکر 654169

منابع آهن:


1ـ منابع غذایی غنی از آهن با جذب خوب:

علاوه بر شیر مادر،

انواع جگر، دل و قلوه، گوشت قرمز، گوشت مرغ یا بوقلمون و سایر پرندگان به ویژه ران آن‌ها همچنین گوشت ماهی، غذاهای غنی شده با آهن مثل آرد یا ماكارونی.


2ـ منابع غذایی غنی از آهن با جذب كمتر:

زرده تخم‌مرغ، حبوبات، آرد نخودچی، سبزی‌‌های با برگ سبز تیره (اسفناج، جعفری، ...)، لوبیا سبز، سیب‌زمینی، قارچ، ریواس، چغندر، آلو و زردآلو.

این‌گونه مواد غذایی اگر همراه با مواد غذایی غنی از ویتامین C یا غذاهای دسته اول (غنی از آهن یا جذب خوب) خورده شوند جذب آهن آن‌ها افزایش می‌یابد.

جمعه 5/7/1392 - 14:40 - 0 تشکر 654170

منابع روی:


علاوه بر شیر مادر (با مقدار روی كم ولی جذب بسیار خوب):


انواع جگر، دل و قلوه.


گوشت حیوانات خصوصاً گوشت قرمز، گوشت پرندگان و ماهی‌ها.


زرده تخم‌مرغ.


دانه‌‌های كامل غلات و حبوبات و انواغ مغزها.


ماست.

جمعه 5/7/1392 - 14:40 - 0 تشکر 654173

منابع ویتامین C :


میوه‌‌های تازه مانند پرتقال، لیمو، نارنگی (انواع مركبات)، انبه، انگور، هلو، توت، هندوانه، خربزه، طالبی، آناناس، كیوی.


سبزی‌‌های تازه مثل گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای سبز، فلفل سبز شیرین و بامیه.


سبزی‌‌های سبز مانند اسفناج، جعفری، گشنیز، كاهو، كلم پیچ و بروكلی.


سبزی‌‌های ریشه‌ای نشاسته‌ای مانند سیب‌زمینی تازه و چغندر.


سیب‌زمینی خام حاوی ویتامین C فراوان و غنی از ویتامین 1B است. ویتامین C سیب‌زمینی با طول زمان ذخیره كردن آن ارتباط دارد. اگر سه ماه ذخیره شود یك سوم ویتامین C و اگر 6 یا 7 ماه ذخیره شود دو سوم ویتامین C آن از بین می‌رود.

جمعه 5/7/1392 - 14:41 - 0 تشکر 654174

منابع ویتامین A :


شیرمادر به ویژه آغوز


كره و روغن حیوانی (مواد لبنی).


انواع جگر، دل و قلوه، روغن كبد ماهی.


زرده تخم‌مرغ.


میوه‌‌های زرد و نارنجی مانند نارنگی، پرتقال، انبه، آلو، زرد آلو و طالبی.


سبزی‌‌های نارنجی رنگ مانند زردك، هویج، كدو حلوایی، كدو تنبل، فلفل دلمه‌ای قرمز و نارنجی سبزی‌‌های سبز تیره مانند اسفناج، جعفری، گشنیز، برگ كرفس، برگ تربچه، برگ چغندر، برگ شلغم، ساقه پیازچه، برگ‌‌های كدو تنبل، كم پیچ، كاهو، بروكلی، كلم قمری، بامیه، فلفل شیرین و فلفل دلمه‌ای.


برگ‌‌های سبز تیره‌تر و میوه‌‌های نارنجی‌تر ویتامین A بیشتری دارند.

جمعه 5/7/1392 - 14:42 - 0 تشکر 654176

میزان كالری و پروتئین انواع مغزها


مقدار


وزن


كالری


پروتئین


10 عدد مغز بادام درختی (خام)


10 گرم


58


2/2 گرم


20 عدد مغز بادام زمینی (خام)


13 گرم


89


1/2 گرم


10 عدد مغز پسته (بدون پوست)


7 گرم


38


1/4 گرم


24 عدد مغز تخم آفتاب گردان


10 گرم


56


2/2 گرم


20 عدد مغز فندق (بدون پوست)


19 گرم


46


0/66 گرم


1 عدد مغز گردو (1 عدد كامل)


4 گرم


24


حدود 1 گرم


10 عدد مغز تخم كدو (خام)


10 گرم


44


1/94 گرم


1 قاشق غذاخوری سرصاف آرد نخودچی (بو داده بدون نمك)


13 گرم


15


0/67 گرم

جمعه 5/7/1392 - 14:43 - 0 تشکر 654177

راه كارهای افزایش انرژی و مواد مغذی غذاها:


برای كودكانی كه به علت كم غذایی، خوب وزن نمی‌‌گیرند می‌توان با اضافه كردن مواد زیر به غذای آنان، كالری و مواد مغذی غذا را افزایش داد.


 مخلوط آرد و شیر و كره یا روغن زیتون.


 آرد غلات یا حبوبات.


 غلات یا حبوبات جوانه زده.


 بادام، پسته، گردو، فندق (كوبیده یا آسیاب شده).


 كنجد، مغز تخم كدو، مغز تخم آفتاب گردان، مغز تخم هندوانه (كه در هاون یا آسیاب كاملاً نرم شده باشد).


 خامه، كره، روغن، شیر، ماست، پنیر و زرده تخم‌مرغ.


توجه: برای افزایش انرژی و مواد مغذی غذای كودك از شكر هم استفاده می‌كنند ولی مصرف آن باید محدود باشد تا كودك به طعم شیرین عادت نكند. از طرف دیگر تراكم انرژی شكر مثل روغن نیست.


 حداكثر مجاز اضافه كردن روغن به غذا 5 میلی‌لیتر (یك قاشق مرباخوری) به 100 گرم از غذاست.


 گرچه اضافه كردن چربی حیوانی، روغن، كره و ... انرژی غذا را بیشتر می‌كنند ولی می‌توانند روی تراكم مواد مغذی (Nutrition Density) پروتئین و ریز مغذی‌‌های غذا تاثیر بگذارند. بنابراین بهتر است مواد حاوی نشاسته، طوری غنی شوند كه تراكم مواد مغذی پروتئین و ریزمغذی غذا نه تنها حفظ، بلكه تشدید هم بشود. این هدف با اضافه كردن شیر (شیر مادر یا شیر پاستوریزه شده گاو) و یا محصولات تخمیر شده شیر مثل ماست و پنیر تحقق می‌یابد كه هم كیفیت پروتئین غذا را بهتر می‌كند و هم تراكم مواد مغذی را افزایش می‌دهد.


 ماست و پنیر به دلیل PH پایین (اسیدی بودن)، جذب آهن غیرگوشت غذا را بیشتر می‌كنند.


 دریافت چربی را در كودكان زیر 3 سال نباید محدود كرد زیرا آنان در حال رشد هستند و بیش از 3% انرژی دریافتی روزانه آنها باید از چربی‌ها تامین شود. مقادیر بالاتر هنگامی تجویز می‌شود كه كودك بی اشتها باشد یا به عفونت‌‌های مكرر مبتلا شود.


بنابراین برای كودكان زیر دو سال نباید از ماست یا پنیر كم چرب استفاده كرد. از دو تا سه سالگی به بعد استفاده از شیر گاو یا ماست با چربی 1/5 تا 2% اشكالی ندارد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.