• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن اجتماعي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
اجتماعي (بازدید: 2644)
جمعه 29/5/1389 - 15:8 -0 تشکر 222737
حجاب

بسم الله الرحمن الرحیم

 

لطفاً در مورد حجاب و چرائی آن توضیح دهید.


پاسخ :

لباس و پوشش پدیده‎ای است كه به اندازه طول تاریخ بشر سابقه و به قدر پهنة جغرافیایی زمین گسترش دارد و از دیرباز در اقوام و ملل مختلف نوعی پوشش وجود داشته است.[1]
و متأسفانه در غرب با گسترش تفكر لیبرالیسم جنسی و رواج كامیابی نامشروع، «برهنگی» فراگیر شده كه امروزه شاهد پی‎آمدهای منفی آن هستند.
لباس و پوشش جدای از حفظ بدن و آراستگی آن دارای آثار فلسفه‎ای عمیق است و رابطة مستقیمی با فرهنگ مردم دارد. در هر جامعه‎ای نوع و كیفیت لباس زنان و مردان علاوه بر آن كه تابع شرایط اقتصادی و اجتماعی و اقلیمی آن است قویاً تابع جهان‎بینی و ارزش‎های حاكم بر فرهنگ آن جامعه و حتی مبین آن جهان‎بینی است.[2]
لذا مذاهب مختلف در نوع لباس مردم نقش مؤثری داشتند و در اسلام نیز بر لزوم پوشیدگی و حجاب به ویژه برای زنان تأكید شده و در قرآن كریم[3] بر رعایت آن تصریح گردیده است.


فلسفه حجاب زن:
برای روشن شدن فلسفه حجاب زن و راز تفاوت آن با پوشش مردان توجه به مطالب ذیل لازم است.
1ـ توجه به رابطه پوشش با فرهنگ دینی:
براساس فرهنگ اسلامی، انسان موجودی است كه برای رسیدن به كمال و معنویت خلق گردید. لذا اسلام با تنظیم و تعدیل غرایز به ویژه غریزة جنسی و توجه واقعی به هر یك از آنها در حدّ حاجت طبیعی، سبب شكوفایی همه استعدادهای انسان شد و او را به سوی كمال سوق داده است.


2ـ توجه به ساختار فیزیولوژی انسان:
نوع پوشش زن و تفاوت آن با لباس مرد رابطه‎ای مستقیم با تفاوت‎های جسمی و روحی زن و مرد دارد در تحقیقات علمی در فیزیولوژی و روان شناسی زن و مرد ثابت شده مردان نسبت به محرك‎های جشمی شهوت‎‎انگیز حساس‎ترند و چون برد حس بینایی زیاد است و چشم از فاصلة دور و در میدان وسیعی قادر به دیدن است و از سوی دیگر ترشح هورمون‎ها در مرد صورتی یك نواخت و بدون انقطاع دارد، مردان به صورتی گسترده‎تر تحت تأثیر محركهای شهوانی قرار می‎گیرند، اما زنان نسبت به حس لمس و درد حساس‎ترند و به محركهای حسّی پاسخ می‎دهند و حس لامسه برد زیاد ندارد و فعالیتش محدود به تماس از نزدیك است و از این گذشته هورمون‎های جنسی زن به صورت دوره‎ای ترشح می‎شوند و به طور متفاوت عمل می‎كنند تأثیر محركهای شهوانی بر زن صورتی بسیار محدود دارد و نسبت به مردان بسیار كمتر است.[4] بر مطالب فوق قدرت شگرف غریزة جنسی میان غرایز را نیز اضافه كنید.[5]
با دقت بر مطالب فوق فلسفه حجاب به خوبی روشن می‎شود حجاب در اسلام از یك مسأله كلی و اساسی ریشه گرفته اسلام می‎خواهد انواع التذاذهای جنسی چه بصری و لمسی و چه نوع دیگر به محیط خانوادگی و در كادر قانونی اختصاص یابد و اجتماع تنها برای كار و فعالیت باشد برخلاف سیستم غربی كه كار و فعالیت را با لذت‎جویی جنسی به هم می‎آمیزد، اسلام قایل به تكلیف میان این دو محیط است و برای تأمین این غرض پوشش و حجاب را توصیه نموده است زیرا بی‎بندباری در پوشش به معنای عدم ضابطه در تحریك غریزه و عدم محدودیت در روابط جنسی است كه آثار شوم آن بر كسی پوشیده نیست.


رعایت حجاب اسلامی آثار زیر را به ارمغان می‎آورد:
1ـ بهداشت روانی اجتماع و كاهش هیجان‎ها و التهاب‎های جنسی، و سبب كاهش عطش‎سیری‎ناپذیر شهوت است.
2ـ تحكیم روابط خانوادگی و برقراری صمیمیت كامل زوجین، با رواج بی‎حجابی و جلوه‎گری زن، جوانان مجرد، ازدواج را نوعی محدودیت و پایان آزادی‎های خود تلقی می‎كنند و افراد متأهل هر روز در مقایسه‎ای خطرناك كه میان آن چه دارند و ندارند قرار می‎گیرند كه این مقایسه‎ها، هوس را دامن زده و ریشه زندگی را می‎سوزاند.
3ـ استواری اجتماع و حفظ و استیفاد نیروی كار و فعالیت، دختر و پسری كه در محیط كار و دانشگاه، تحریك شهوانی شدند از تمركز و كارایی آنها كاسته می‎شود و حكومت شهوت بر اجتماع سبب هرز رفتن نیروی فكری و كاری است.
4ـ بالا رفتن ارزش و امنیت زن و جبران كننده ضعف جسمانی او حربه حیا و عفاف و حجاب می‎تواند در نفش عاطفی او و تأثیرگذاری بر مرد مؤثر باشد لباس زن سبب تقویت تخیّل و عشق در مرد است.[6] و این حریم نگه داشتن یكی از وسایل مرموز در حفظ مقام و موقعیت زن در برابر مرد است.[7]
اسلام حجاب را برای محدودیت و حبس زن نیاورده، بلكه برای مصونیت او توصیه نموده است زیرا اسلام راضی به حبس و ركود و سركوبی استعدادهای زن نیست بلكه با رعایت عفاف و حفظ حریم اجازه حضور زن را داده است[8] و از سوء استفاده شهوانی و تجاری او منع كرده است.
اما مغرب زمین با آشكار ساختن هر چه بیشتر اعضای متحرك جنسی در عكس، فیلم و... در گردابی مهلك گرفتار شده و امروز آمار[9] كودكان نامشروع، سقط جنین، طلاق و انواع انحرافات و بیماری‎های جنسی روز به روز بیشتر شده و آنان را گرفتار مشكلات پیچیده‎ای نموده است.


منابع برای مطالعه بیشتر:
1ـ مسأله حجاب شهید مطهری، ص 1 الی 120.
2ـ نظام حقوق زن در اسلام شهید مطهری، ص 122، 157 تا 176.
3ـ فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی، حداد عادل، تمام كتاب.
4ـ در حریم حجاب، محمد قدسی، حاوی نامه‎ها و حكایات از خانم‎ها پیرامون حجاب.
5ـ مقدمه‎ای بر روان شناسی زن، مجتبی كاوندی هاشمی، ص 197، 249.
6ـ زن در آیینه جلال و جمال، آیت الله جوادی آملی.


[1] . شهید مطهری، مرتضی، مسأله حجاب، ج 42، ص 21، صدرا قم، سال 1374 و هم‎چنین هاشمی كاوندی، مجتبی، روان شناسی زن، چاپ سوم، نشر شفق، قم، سال 1378، ص 213.
[2] . حداد عادل، غلامعلی، فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی، چاپ هفتم، نشر سروش، تهران، سال 1376، ص 9.
[3] . سورة نور، آیة 31، سورة احزاب، آیة 59، 60.
[4] . دكتر محمود بهزاد، مقاله تفاوتهای زن و مرد از نظر فیزیولوژی و روان شناسی، به نقل از فرهنگ برهنگی و...، ص 64 و همچنین رجوع شود به كتاب نظام حقوق زن در اسلام، از شهید مطهری، ص 165، 171.
[5] . ویل دورانت، لذات فلسفه، چاپ هشتم، نشر دانشجویی، تهران، سال 1373، ص 95.
[6] . ویل دورانت، لذات فلسفه، ص 157، 223.
[7] . برای اطلاع بیشتر پیرامون آثار حجاب رجوع شود به كتاب مسأله حجاب، شهید مطهری، ص 78، 95، و به كتاب مقدمه‎ای بر روان شناسی زن، ص 197، 203.
[8] . مسأله حجاب، ص 221، 250، و كتاب زن در آیینه جلال و جمال، ایت الله جوادی آملی، ص 395، 397.
[9] . رجوع شود به كتاب سیمای زن در جهان، زن در آمریكا، جلیل روشندل، چاپ اول، نشر برگ زیتون، سال 1377، ص 35، 36، 97.

 

منبع: اندیشه قم

همیشه دلیل شادی کسی باش نه قسمتی از شادی او
و همیشه قسمتی از غم کسی باش نه دلیل غم او
جمعه 23/2/1390 - 2:42 - 0 تشکر 317209

 حجاب و بد حجابی از تهران تا بیروت
مساله حجاب در ایران هیچ گاه به حاشیه نرفته و هر ساله با آغاز فصل گرما به یکی از داغ ترین مباحث روز تبدیل می شود. این روزها با فرارسیدن فصل تابستان و تشدید وضعیت پوشش نامناسب برخی از افراد در تهران و سایر شهرهای بزرگ ایران، حالت مشابهی را نیز در لبنان شاهد هستیم که شاید به نوعی مقایسه مساله پوشش در ایران و لبنان ، نتایج مثمرثمری را به دنبال داشته باشد چراکه برخلاف تصویر نادرستی که از مساله حجاب در ایران بر اثر پخش برخی فیلم ها ایجاد شده، حجاب در لبنان هم امری جالب و هم مساله ای قابل تامل است.

در لبنان آمار رسمی درخصوص نسبت میان مسلمانان و مسیحیان وجود ندارد اما بر اساس آخرین برآوردها، ۶۰ درصد از جمعیت لبنان مسلمانند که نوع پوشش مسلمانان و مسیحیت و حتی بین شیعیان و اهل سنت در نوع خود جالب توجه و دارای تفاوت های آشکاری است.

البته بخشی از جمعیت لبنان را هم پیروان آیین دروز تشکیل می دهند که این افراد هرچند حجاب اسلامی مخصوص مسلمانان را ندارند اما بر اساس آیین خود ، لباس هایی گشاد با رنگ تیره می پوشند و حجب و حیای خاصی دارند.



** پوشش مسیحیان

مسیحیان لبنان را اکثرا مارونیی تشکیل می دهند و در عین حال بخشی از آنان نیز ارتدوکس و تعدادی هم کاتولیک هستند.

تمامی این افراد قاعدتا قایل به حجاب به مفهوم اسلامی آن نیستند اما نکته جالب توجه آنکه به خاطر ریشه عربی و سالیان متمادی همزیستی با مسلمانان حتی برخی از مسیحیان سنتی لبنان دارای حجابی مشابه حجاب اسلامی هستند؛ اما بخش عمده مسیحیان این کشور، در نوع پوشش خود به علت رفت و آمدهای مکرربه غرب، تحت تاثیر آنان هستند.

بخش عمده پوشش زننده در لبنان را باید متعلق به توریست های مختلفی دانست که تعدادشان هم معمولا در این کشور بدیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی لبنان و جاذبه های گردشگری کم نیست.
در ایران هم اقلیت های مذهبی ، به احترام قوانین و هنجارهای اجتماعی مسلمانان و ایرانیان، معمولا از پوشش های مقبولی استفاده می کنند و سعی دارند حتی المقدور در مجامع عمومی هم که شده این هنجارها را رعایت کنند.



** پوشش مسلمانان

شیعیان لبنان غالبا حجاب را رعایت می کنند ولی بانوان سنی مذهب همگی قائل به حجاب اسلامی نیستند و دربرخی از خانواده ها می توان مشاهده کرد که مثلا مادر و دختری دارای حجاب اند ولی درهمان خانواده دختر دیگری حجاب اسلامی ندارد ولی برغم عدم پوشش موی سردر برخی از این افراد، غالب این افراد از پوشیدن لباس های زننده خودداری می کنند. نکته جالب آنکه تعدادی از افراد اهل سنت بر اساس فتاوی اخیر حجاب را تنها در زمان نماز خواندن واجب می دانند.

بانوان اهل سنت اکثرا روسری سفید می پوشند و افراد مذهبی تر آنان مانتوهای بلند با عنوان لباس شرعی به تن می کنند .

تیپ مدرن تر این افراد از بلوزهای بلند و شلوار استفاده می کنند اما جالب آنکه آرایش صورت در زنان ولو از قشر مدرن و تحصیل کرده حتی میان افراد با قید و بند کمتر مذهبی و یا مسیحیان ، در خارج از خانه به ندرت دیده می شود.

در ایران وضع حجاب اهل سنت بیشتر تابع رسومات و هنجارهای محلی است تا مسائل دینی و مثلا زنان در کردستان یا آذربایجان غربی یا در سیستان، بیشتر از پوشش محلی استفاده می کنند و درعین رعایت مسائل شرعی ، پایبندی و تبعیت خاصی از رسوم دارند.



** پوشش شیعیان لبنان

بانوان شیعی لبنان به دلیل سکونت در جنوب و آب و هوای مرطوب و مناسب این منطقه ظاهر مناسب تری از بانوان پیرو سایرادیان ومذاهب لبنانی دارند و جالب آنکه به همان نسبت هم حجاب پوشیده تری نسبت به سایر بانوان لبنانی دارند.

وضع حجاب اکثر شیعیان لبنانی با محجبه های اهل سنت تفاوت چندانی ندارد با این فرق که شیعیان غالبا از رنگ های شادتر ومتنوع تری استفاده می کنند.

ا لبته اخیرا روند رو به رشدی برای پوشیدن چادر در لبنان آغاز شده به نحوی که به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) در مراسمی ۲۰۰۰ بانوی شیعی داوطلب برسرکردن چادر که در لبنان از آن به عنوان "عبای لبنانی" یاد می کنند، شدند.

هرچند که پوشش چادر در لبنان ، الگویی کاملا ایرانی به شمار می رود اما این پوشش رو به گسترش که شباهت بسیاری به چادر ملی در ایران دارد، وقار و سنگینی خاصی به زنان لبنانی داده به نحوی که هر روز بر تعداد استفاده کنندگان از این پوشش بویژه در نسل جوان افزوده می شود.

اما بافت سنتی و حجاب اصلی شیعیان روسری های بسیار بلند با مانتوهای گشاد است که معمولا رنگ آنان با هم ست می شود. بلوزدامن پوشش دیگری است که در میان شیعیان تقریبا مرسوم است.

نکته جالب توجه آنکه در تمامی انواع حجاب های سنتی و مدرن لبنانی حتی افرادی که تنها بلوز و شلوار می پوشند، رعایت حجاب به نحوی است که حتی یک تار موی بانوان هم قابل مشاهده نسیت.



** فرجام سخن

مسلمانان لبنان که سال های سال است در کنار نه تنها مسیحیان بلکه توریست های سواحل لبنان به زندگی پرداخته اند برغم برخی تاثیر پذیری ها، خوشبختانه توانسته اند بیشتر برقشرغیرهم نوع خود تاثیرگذار باشند تا تاثیرپذیر و اقلیت مسیحی یا افرادی که قائل به ججاب نیستند کاملا به افراد مجحبه احترام گذاشته وحتی هنجارهای آنها را در مناطق مشترک حتی المقدور رعایت می کنند؛ برخلاف اقلیت بدحجابی که در ایران خود را قشر مدرن و متجدد می خوانند ونه تنها به مبانی دینی بلکه به فرهنگ و هنجار نیاکان خود هم احترام نگذاشته و به نوعی سعی در خودنمایی درعرصه های عمومی دارند.؛ این افراد در ایران برخلاف لبنان هیچ احترامی برای قشر متدین و اکثریت محجبه کشور قائل نیستند.

نکته دیگر مساله غیرتعمدی عدم دقت بسیاری از بانوان ایرانی در رعایت حجابشان می باشد؛ امری که همانطور که گفته شد در لبنان مشاهده نمی شود و درصورت ادامه این وضعیت در ایران باید جدی تر بدان اندیشید.

جمعه 23/2/1390 - 8:32 - 0 تشکر 317295

با نام خدا و سلام
خیلی جالب بود پس ریشه این بدحجابیها تو کشور ما چیست؟
آیا فشار قانونی باعث مقاومت بدحجابها میشود یا دلیل دیگه ای داره؟

«اللهم صل علی محمد و ال محمد و عجل فرجهم» 

رواق منظر چشم من آشیانه توست         کرم نما و فرود آ که خانه خانه توست

انجمن تعلیم و تربیتیها 

جمعه 23/2/1390 - 9:35 - 0 تشکر 317304

آموزش هنجارهای مذهبی نه فقط خاص حجاب باشه در مورد دیگر رفتارهای مذهبی حتی در بین دیگر مذاهب و ادیان بیش از همه ریشه در تربیت خانوادگی دارد. آنچه از ابتدا و در زمان شكل گیری شخصیت كودكانمان به كودك آموزش داده شود نهادینه خواهد شد و بازخورد آن سالها بعد در زمان جوانی و میانسالی بروز خواهد كرد

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

شنبه 24/2/1390 - 9:17 - 0 تشکر 317523

دین را نشناخته اند

شنبه 31/2/1390 - 19:38 - 0 تشکر 319548


حجاب و بی حجابی!
از صبح دارم برای کاری عکس درباره حجاب در کشورهای خارجی جمع می کنم. بیشتر عکسها تکراری است.

اما در سرچ انگلیسی، یکی از عکس ها نظرم را جلب می کند. ندیده بودمش.

این عکس درِ ورودی یکی از دانشگاه های کشور ترکیه را نشان می دهد. جایی که دختران مسلمان مجبور هستند حجابشان را بردارند وگرنه حق ندارند دانشگاه بروند و تحصیل کنند.

بد نیست بدانید که بیش از نود درصد مردم کشور ترکیه مسلمان هستند. بیش از نود درصد!

این عکس خیلی درد دارد، حرف دارد. خیلی!

اینکه مجبور باشی برای ابتدایی ترین حق دنیای امروز -که حق دانستن و تحصیل است- عقیده ات را فدا کنی.

حالا مگر کسی جرأت دارد سر در ورودی دانشگاه های ما، به این مانتوهای هر روز کوتاه تر از دیروز و آرایش های هفت رنگ بگوید بالای چشمتان ابروست؟!

آدم شک برش می دارد که اینها دارند دانشگاه می روند یا نمایشگاه مد و آرایش؟!

شنبه 31/2/1390 - 21:8 - 0 تشکر 319577


خیلی از دختران محجبه در ترکیه مو مصنوعی روی روسریهاشون قرار میدن و به دانشگاه میرن.
متاسانه ما ایرانیها در خیلی از مسائل شاکر نیستیم. این یکی از بزرگترین عیوب ماست.

خدا در همین نزدیکی است
يکشنبه 1/3/1390 - 10:52 - 0 تشکر 319712

متاسفانه حجاب مشکل ایرانه

___________________________________________________________________________________________________
یا امام حـــــــــــــین
مهدی جــــــــــــــان بیا
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.