• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 3016)
جمعه 25/5/1392 - 19:17 -0 تشکر 633706
برای المپیاد نجوم چه بخوانیم؟

در این نوشته  سعی شده مطالب مورد نیاز برای المپیاد نجوم را بیشتر بصورت موضوعی گفته شود و کتابهایی برای هر قسمت معرفی شود.این مطلب به درد کسانی که تازه می‌خواهند شروع کنند هم می‌خورد. هر چند المپیاد یک حرکت قابل پیش بینی ندارد اما فکر می‌کنیم بتواند  مخصوصآ برای کسانی که دسترسی کمتری به معلم و کلاس دارند مفید باشد. بدیهی است که بعضی کتابها ساده تر و بعضی مشکل ترند. سعی کنید از مطالب ساده تر و قابل فهم تر شروع کنید. جونیور‌ها(رده ی سنی ۱۳ تا ۱۵ سال )به مطالب کمتری نیاز دارند. سعی کنند که همان مطالب ساده تر را خوب بفهمند. تعداد کتاب‌هایی که معرفی شده زیاد است و بعضی کتاب‌ها هم خیلی گرانقیمت هستند. بنابراین خرید آنها اصلآ به صرفه نیست. لذا استفاده از یک کتابخانه مجهز و پر کتاب می‌تواند این مشکل را حل کند.خواندن تمام کتاب‌ها هم ضروری نیست و خیلی از کتابها مطالب مشابه هم دارند. اگر خواستید کتابی را تهیه کنید سعی کنید بصورت گروهی بخرید تا از هر کتاب نفرات زیادی استفاده کنند.


جمعه 25/5/1392 - 19:18 - 0 تشکر 633707

بطور کلی سرفصل‌های المپیاد شامل اینها هستند:


۱)      مثلثات کروی و بردارها ( بسیار مهم )


۲)      مکانیک سماوی


۳)      ریاضی فیزیک(شامل سر فصل‌های کتاب‌هالیدی ، حسابان ، آمار ، اپتیک ، نسبیت ، هندسه تحلیلی و..)


۴)      فیزیک ستاره‌ها( آستروفیزیکز)


۵)      کیهانشناسی و کهکشان شناسی ( مدل‌های کیهانشناختی ، هندسه ی کیهان ، آشنایی با کهکشانها ، دینامیک کهکشانی و… )


۶)      نجوم مقدماتی ( مفاهیم پایه ای نجوم ، منظومه شمسی ، مسائل هندسی.)


۷)      رصد آسمان شب ( با چشم مسلح و غیر مسلح )

جمعه 25/5/1392 - 19:18 - 0 تشکر 633709

برای آشنایی اولیه با علم نجوم

(البته یک سری  کتاب‌های خیلی خیلی ساده و شیرین مثل کتاب‌های آیزاک آسیموف و… وجود دارد که معمولآ بچه‌های علاقه مند در سن و سال کم می‌خوانند اما اگر یک دانش آموز دبیرستانی بخواهد بصورت جدی برای المپیاد نجوم بخواند می‌تواند از کتاب‌های زیر استفاده کند تا سریعتر شروع  به خواندن مطالب محاسباتی کند):


=” نجوم به زبان ساده”(نوشته ی “مایر دگانی” . ویرایش جدیدش جدیدآ چاپ شده که اگر آن  را گیر بیاورید خیلی خوبه. این کتاب برای آشنایی کلی با بسیاری از مفاهیم نجوم خوب است اما نیاز نیست وقت زیادی صرف قسمت صورت‌های فلکی و مطالب  حفظی منظومه ی شمسی در این کتاب شود)

=”ساختار ستارگان و کهکشان‌ها”( نوشته ی “پاول‌هاج” از انتشارات “گیتاشناسی”. برای آشنایی با اختر فیزیک ،عمر ستارگان،کهکشان‌ها و… بصورت توصیفی مناسب است)

=”اساس ستاره شناسی”(این کتاب نسبتآ قطور است اما مطالبش در سطح پایین است.بخش گرفتگی‌هایش خیلی خوب و جالب است)


*نیازی نیست در اینجور کتابها زیاد توقف شود .مثلا” نجوم به زبان ساده” افسانه ی مربوط به صورت‌های فلکی را هم نوشته است که اصلآ به درد المپیاد نمی‌خورد.درضمن در این کتاب‌ها یادگیری مفاهیم مهم است نیاز به حفظ کردن نیست .مثلآ کتاب ” اساس ستاره شناسی” قسمت‌هایی به عنوان جعبه (اگر درست یادم باشد) دارد که در آن‌ها فرمول‌هایی را بدون اثبات و دلیل آورده  و از آنها سوال طرح کرده است.اصلآ نیاز نیست که این فرمول‌ها حفظ شود.

در ضمن بعضی کتاب‌ها مثل “حکایت خلقت عالم پس از نخستین سه دقیقه” از انتشارات “ققنوس”  یا واحد دو “طرح فیزیک‌هاروارد” از انتشارات “فاطمی”که با عنوان حرکت در آسمان است  در سایت باشگاه  برای المپیاد نجوم معرفی شده اند که اگر نگاهی به این کتابها هم بشود بد نیست.

جمعه 25/5/1392 - 19:19 - 0 تشکر 633710

برای کسب مهارت در رصد
رصد از مباحثی است که در این سالها خیلی به آن تاکید شده است.برای رصد کتاب خواندن زیاد مهم نیست  کار عملی مهم است. باید زیاد تمرین شود تا فرد بتواند تمام صورت فلکی‌های نیمکره ی شمالی  و مکان تقریبی آنها در آسمان را بلد باشد. همچنین زاویه سنجی و قدر سنجی بصورت تخمینی چیز‌های خیلی مهمی‌هستند که در دوره ی کشوری و جهانی مورد نیازند.البته در دوره ی  تابستانی آموزش‌های خوبی در این ضمینه‌ها داده می‌شود . بهتر است برای تقویت رصد  با گروه‌های رصدی که در بعضی از شهر‌های کشور وجود دارند هماهنگ بود چون یادگیری صورت‌های فلکی فقط با نقشه کار سختی است و بهتر است که کسی به آدم کمک کند و جای آنها در آسمان را نشانمان دهند.اما در کنار کار عملی می‌توان از بعضی کتاب‌ها کمک گرفت:

=”راهنمای آسمان شب”

=”صورت‌های فلکی”

=”شناخت مقدماتی ستارگان” از انتشارات “گیتاشناسی”.

جمعه 25/5/1392 - 19:19 - 0 تشکر 633711

اختر فیزیک و نجوم مقدماتی

مباحثی مثل اختر فیزیک و کیهانشناسی اگر بخواند بصورت درست  و کامل مطالعه شوند حاوی مطالب بسیار دشوار و ریاضیات پیچیده ای هستند.در المپیاد معمولآ فقط به اندازه ی مطالبی ساده و قابل فهم توسط دانش آموزان دبیرستانی  وارد این مباحث می‌شوند.که بهتر است اسمش را نجوم مقدماتی بگذاریم.سعی کنید زیاد وارد  قسمت‌های سخت ان نشوید.مثلآ حتی اگر خیلی علاقه مند به  کارهای محاسباتی با ریاضیات پیشرفته هستید به معادلات  تعادلی درون  ستاره‌ها بسنده کنید. باز هم می‌گویم که وقتتان را زیاد صرف مطالبی که از قیافه ی شان معلوم است فراتر از سطح المپیادند نکنید.

کتابهای زیر برای اختر فیزیک و نجوم مقدماتی مناسبند:

=”نجوم و اختر فیزیک مقدماتی جلد ۱ و۲″نوشته ی “زیلیک”و “اسمیت”(این کتاب کتاب بسیار خوب و مفیدی است و علاوه بر نجوم مقدماتی مطالب مفید دیگری هم دارد .سعی کنید هر چه می‌توانید از سوالاتش حل کنید..البته نیازی به تمرکز روی بخش‌هایی از جلد دوم این کتاب  (حدودآ نیمه ی دوم جلد دوم) نیست.البته آن قسمت‌ها را هم بخوانید.)

=”در آمدی بر اختر فیزیک نوین” نوشته ی “دکتر ریاضی”(این کتاب چندان مناسب المپیاد نیست اما فصل‌های ۱ و ۲ اش را بخوانید)

جمعه 25/5/1392 - 19:20 - 0 تشکر 633712

مکانیک سماوی

این مبحث بسیار مهم است اما متاسفانه کتاب‌های خوب و جامعی در این ضمینه وجود ندارد و باید مطالب مربوط به مکانیک سماوی را از جاهای مختلفی گیر آورداگر کسی دسترسی به کتابهای زبان انگلیسی در این ضمینه داشته باشد و آنها را بخواند خیلی خوب است.

=جلد یک‌هالیدی(نیازی نیست که تمام این کتاب بصورت دقیق بررسی شود و روی تمام مسائل و پرسشهای تمام فصل‌هایش فکر شود. فصلهای مربوط به گرانش ،مرکز جرم ،تکانه ی خطی و زاویه ای ،برخورد ،حرکت دایره ای ،سینماتیک یک بعدی و دو بعدی ،نوسانگر هماهنگ ساده،کار و انرژی و چیز‌های شبیه اینها خیلی مهم هستند . می‌توان بعضی از این مباحث را از کتاب‌های دبگر مثل فیزیک پایه یا  دوره ی درسی فیزیک هم خواند)

=آشنایی با مکانیک کلپنر (اصلآ نیاز نیست کل این کتاب خوانده شود .یادگیری دستگاه مختصات قطبی  ، شناخت قوانین نیوتن ،تکانه زاویه ای ، نیرو‌های مجازی و چیزهای شبیه به اینها در این کتاب مفید است .اما  مهمترین  فصل مورد نیاز آن حرکت متآثر از نیروی مرکزی است.)

=فصل پنج “نجوم کروی” (این قسمت برای یادگیری  معادله ی کپلر  و  عناصر مداری خیلی خوب است)

= http://web.nps.navy.mil/~ssweb/AA4362/AA4362.html”“(این آدرس اینترنتی حاوی یک سری  جزوه‌های آموزشی برای مکانیک سماوی است که برای استفاده می‌توان فایلهای  powerpoint  را دانلود کرد)

=کتاب‌های  مکانیک فولز ، ماریون و سایمون هم حاوی مطالب مفیدی در ضمبنه ی نیروی مرکزی و حرکت‌های دایره ای و بیضوی و… دارند که می‌توان از بخش‌هایی از  این کتاب‌ها و مخصوصآ از سوالات آنها استفاده کرد.


*مکانیک سماوی مبحثی تقریبآ بی انتها است. یعنی هر چه تلاش کنید می‌توانید مطالب جدید یاد بگیرید .خودتان را عذاب ندهید. سعی کنید مطالبی را که می‌خوانید (هر چند کم)درست یاد بگیرید. به سوالات مرحله اول و مرحله دوم سالهای گذشته رجوع کنید و ببینید تا چه اندازه توانایی حل سوالات آنها را دارید.

جمعه 25/5/1392 - 19:21 - 0 تشکر 633713

نجوم کروی

این مبحث هم از مباحث زیبا و مهم المپیاد است.که برای آن کتاب “نجوم کروی” نوشته ی “اسمارت” مناسب است. ابتدا فقط ۲ فصل اول را بخوانید و سعی کنید هرچه می‌توانید از مسائلش حل کنید. به جز ۲ فصل اول ،فصل۳،۵ و ۶ هم مهم هستند. خلاصه این کتاب کتاب خیلی جالبی است. اگر از فصل‌های دیگرش مثل  بعضی از فصول آخر این کتاب هم چیزهایی بخوانید خوب است.

جمعه 25/5/1392 - 19:22 - 0 تشکر 633714

کتاب “ستاره شناسی اصول و عمل” کتاب بسیار خوبی است که به درد خیلی از مباحث المپیاد می‌خورد. با توجه به اینکه این کتاب کمیاب است.اگر در کتابخانه ای آن را پیدا کردید.از دست ندهیدش.

جمعه 25/5/1392 - 19:22 - 0 تشکر 633715

کتاب “فن آوری تلسکوپ‌ها” هم  جالب است.کتاب”فراگیری فعال نجوم” هم شامل یک سری مسائل تحلیلی است که برای  کسب توانایی حل سوالات تحلیلی خوب است.(در مسابقات کشوری و جهانی یکی از امتحانات امتحان تحلیلی است:practical )

جمعه 25/5/1392 - 19:23 - 0 تشکر 633716

کتاب :”تئوری و مسائل نجوم”.گویا ترجمه ی سری شومز است. این نیز فراموش نشود.

جمعه 25/5/1392 - 19:24 - 0 تشکر 633717

کتابی هم به نام “آمادگی برای المپیاد نجوم” توسط “نشر سالوک” چاپ شده است.که مطالبی در خصوص مکانیک سماوی ، نجوم کروی و… دارد.تقریبآ این کتاب خلاصه ای از مطالب و سوالات چند کتاب است.هرچند ایراداتی دارد.و مفهومی‌نیست.اما شاید مفید باشد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.