• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 459)
پنج شنبه 9/6/1391 - 9:29 -0 تشکر 534819
انحراف‌ بینی‌ چیست ؟

انحراف‌ تیغه‌ بینی‌ كج‌ شدگی‌ یا سایر ناهنجاری‌های‌ تیغه‌ بینی‌، دیواره‌ای‌ كه‌ بینی‌ را از وسط‌ به‌ دو قسمت‌ مساوی‌ تقسیم‌ می‌كند. تیغه‌ بینی‌ از دو قسمت‌ غضروفی‌ (نزدیك‌ نوك‌ بینی‌) و استخوانی‌ (نزدیك‌ پیشانی‌) تشكیل‌ شده‌ است‌.

 

تصور اکثر افراد از "انحراف تیغۀ بینی" کج بودن ظاهر بینی است حال آنکه از نظر پزشکی انحراف تیغه بینی به کج بودن تیغۀ داخلی بینی اطلاق میشود. این انحراف تیغه بینی معمولا با کجی ظاهری همراه نیست مگر آنکه انحراف شدید و مزمنی در طول سالیان رشد و بلوغ وجود داشته باشد که منجر به کجی ظاهری هم شده باشد .

تیغهٌ بینی که به آن سپتوم بینی هم گفته میشود صفحۀ عمودی نازکی است كه فضای داخلی بینی را به دو حفرۀ مجزای راست و چپ تقسیم می كند. این تیغه ، پشتیبان و ساپورت کنندۀ قسمتهای خارجی بینی بوده و وزن بینی را تحمل میکند. نیمهٌ جلوئی این تیغه غضروفی و نیمهٌ بالایی آن استخوانی است . تیغه بینی در هر طرف توسط مخاط ( پوست داخلی بینی ) پوشیده میشود . این مخاط عروق ِتغذیه کنندۀ تیغۀ بینی را در بر دارد. خود غضروف فاقد عروق خونی است و  سلولهای غضروف بینی از موادی که از عروق خونی مخاط تراوش میشود ، تغذیه می کنند .

تیغهٌ بینی نیز مثل سایر اجزای بدن تا پایان بلوغ همچنان رشد می كند و بر ابعادش افزوده می شود . چندین مركز غضروف سازی و استخوان سازی در رشدِ هماهنگ ِتیغه بینی موثرند . بدیهی است اگر به هر دلیلی یكی یا چند تا از این مراكز غضروف سازی یا استخوان سازی كمتر و یا بیشتر از حد معمول رشد كنند ، تیغهٌ بینی ممكن است از خط  وسط منحرف شده و در ناحیه ای به سمت راست یا چپ انحراف پیدا کند . این كجی معمولاً در قسمت داخلی بینی است و تاثیری بر روی شكل ظاهری بینی نمیگذارد   .

وارد آمدن ضربه به بینی تا قبل از کامل شدن بلوغ  ، میتواند باعث آسیب دیدن این مراکز غضروف سازی یا استخوان سازی شود . این ضربه ممكن است هنگام تولد نوزاد ، در حین گذر از كانال زایمان به بینی او  وارد شود و یا در طول زندگی اتفاق بیفتد . بسته به شکل و محل کجی تیغۀ بینی ، انحراف  منجر به تنگی و گرفتگی یك یا هر دو مجرای بینی میشود .

در انحراف بینی (Septal Deviation) معمولاً کجی تیغه بینی در قسمت داخلی بینی است و تاثیری روی شکل ظاهری بینی نمی گذارد.

تیغه بینی دیواره ای است که که فضای داخل بینی را به دو حفره مجزای راست و چپ تقسیم می کند. قسمت پایینی این تیغه غضروفی و قسمت بالایی آن استخوانی است . تیغه بینی نیز مانند سایر اجزای دستگاه اسکلتی تا پایان بلوغ رشد می‌کند و بزرگتر می‌شود . چندین مرکز غضروف سازی واستخوان سازی در رشد هماهنگ تیغه بینی موثرند . بدیهی است اگر به هر دلیلی یکی یا چندتا از این مراکز غضروف‌سازی یا استخوان‌سازی کمتر و یا بیشتر از حد معمول رشد کنند، تیغه بینی ممکن است از خط وسط منحرف شده و در ناحیه ای به سمت راست یا چپ کج شود . ضربه به بینی یا شکستگی تیغه میانی بینی نیز می تواند موجب انحراف بینی شود.

در برخی بیماران انحراف بینی باعث گرفتگی یک یا هردو مجرای بینی ودر نتیجه بروز مشکل تنفسی می‌شود که به شکل انسداد تنفسی، خرخر شبانه، کاهش حس بویایی، خشکی بینی و خون دماغ بروز می‌کند والبته در دراز مدت می تواند علایم وعوارض دیگری ازجمله سینوزیت، مشکلات گوش و مشکلات ریوی را باعث شود .

تشخیص با معاینه بالینی بینی یا تصویربرداری رادیوگرافی است .

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:30 - 0 تشکر 534820

علایم‌ شایع‌:

۱. ترشح‌ بینی‌

۲. كجی‌ واضح‌ بینی‌


۳. انسداد راه‌هوای‌ بینی‌


۴. بدون‌ علامت‌، در اكثر موارد

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:31 - 0 تشکر 534821

علائم بیماری انحراف تیغه بینی

اصلی ترین علامت انحراف ، انسداد تنفسی است . با توجه به نقش فیزیولوژیک بینی معلوم میشود که وقتی انحراف تیغه بینی منجر به انسداد بینی شود ، بیمار با مشکلات دیگری نیز روبرو خواهد شد . تنفس دهانی منجر به خشکی گلو به هنگام خواب خواهد شد . این امر به نوبۀ خود باعث میشود که فرد مبتلا به انحراف تیغۀ بینی خواب شبانۀ خوبی نداشته باشد و چون بدن وی شب هنگام استراحت مناسبی نداشته است طبیعتا روز بعد نیز سرحال نخواهد بود . ضمنا خشکی گلو باعث تحریک مزمن گلو و احساس ناخوشایندی در این ناحیه خواهد شد .

انحراف تیغه بینی ممکن است به گونه ای باشد که باعث انسداد مجاری سینوسها شود . در این صورت ترشحات سینوسها در داخل آنها تجمع یافته و احتمال سینوزیت افزایش میابد . پس انحراف تیغه بینی میتواند عامل مساعد کننده ای برای ایجاد و یا تشدید سینوزیت باشد .

انحراف تیغۀ بینی میتواند باعث خرخر ، کاهش حس بویایی و سردرد نیز گردد و با تغییر نحوه گردش هوا در درون بینی باعث خشکی قسمتهایی از درون بینی شود . این خشکی نیز میتواند منجر به خونریزی از بینی شود .

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:32 - 0 تشکر 534822

علل‌ بیماری:

۱. ضربه‌ به‌ بینی‌


۲. جراحی‌ بینی‌


۳. رشد سریع‌، به‌ خصوص‌ هنگام‌ بلوغ‌

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:32 - 0 تشکر 534823

تشخیص انحراف تیغه بینی

تشخیص انحراف تیغه بینی با معاینه بالینی است . سی تی اسکن و آندوسکوپی تشخیصی نیز برای تشخیص انحراف و افتراق آن از سایر علل انسداد بینی مثل پولیپ ، بزرگی شاخک و رینیت آلرژیک کمک کننده هستند. ضمنا برای اندازه گیری میزان عبور هوا از بینی و مقاومتهای موجود بر سر راه عبور هوا  تست های مخصوصی وجود دارد .

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:32 - 0 تشکر 534824

پیشگیری‌:

از وارد آمدن‌ ضربه‌ به‌ بینی‌ پیشگیری‌ كنید. برای‌ ورزش‌های‌ پر برخورد و دوچرخه‌سواری‌ از كلاه‌های‌ محافظ‌ استفاده‌ كنید. هنگام‌ سوار شدن‌ در اتومبیل‌ كمربند ایمنی‌ خود را ببندید.

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:33 - 0 تشکر 534825

عواقب‌ مورد انتظار:

معمولاً با جراحی‌ قابل‌ علاج‌ است‌. اگر علایم‌ برای‌ بیمار مشكل‌زا نباشد معمولاً جراحی‌ ضرورتی‌ ندارد.

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:33 - 0 تشکر 534826

عوارض‌ احتمالی‌:

۱. خونریزی‌ مكرر بینی‌


۲. عفونت‌ مكرر بینی‌ یا سینوس‌ها

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:34 - 0 تشکر 534827

درمان انحراف تیغه بینی

به طور معمول اکثر افراد جامعه درجات خفیفی از انحراف تیغه بینی را دارند اما از آنجائیکه این انحراف خفیف است و مشکلی را برای آنها ایجاد نکرده است نیازی به عمل اصلاحی ندارند. در بچه ها بهتر است که اصلاح انحراف تیغۀ بینی تا پایان سن بلوغ به تعویق بیفتد اما در بزرگسالان اگر شدت انحراف تیغه بینی به حدی باشد كه باعث انسداد تنفسی شده باشد باید آنرا با جراحی اصلاح كنیم. اصلاح انحراف تیغه بینی می تواند به طور مجزا و یا همراه با اعمال جراحی پلاستیك بینی ، پولیپ بینی ، جراحی آندوسکوپی سینوس  و یا كوچك كردن شاخكهای بینی انجام شود .



انحراف بینی درمان دارویی ندارد (البته برای رفع علائم و عوارض بیماری می توان دارو مصرف کرد) . در موارد شدید نیاز به جراحی سپتوپلاستی و اصلاح انحراف می‌باشد .


این‌ وضعیت‌ با مشاهده‌ داخل‌ بینی‌ با استفاد از یك‌ چراغ‌ واسپكولوم‌ بینی‌ تشخیص‌ داده‌ می‌شود. جراحی‌ برای‌ اصلاح‌ انحراف‌ تیغه‌ بینی‌ (گاهی‌). روش‌های‌ جراحی‌ عبارتند از:

۱. برداشت‌ زیرمخاطی‌ كه‌ انسداد را كاهش‌ می‌دهد.

۲. رینوپلاستی‌ كه‌ بدشكلی‌ كالبدشناختی‌ بینی‌ را اصلاح‌ می‌كند.

۳. سپتوپلاستی‌ كه‌ انسداد بینی‌ را كاهش‌ داده‌ و نمای‌ آن‌ را بهبود می‌بخشد.

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:35 - 0 تشکر 534828

داروها:

برای‌ ناراحتی‌ خفیف‌، استفاده‌ از داروهای‌ بدون‌ نسخه‌ نظیر ضداحتقان‌ها برای‌ كاهش‌ ترشحات‌ بینی‌ ممكن‌ است‌ كافی‌ باشد. آنتی‌بیوتیك‌ها برای‌ مقابله‌ با عفونت‌، در صورت‌ لزوم‌ تجویز می‌شود. هشدار: از مصرف‌ اسپری‌های‌ بینی‌ غیرنسخه‌ای‌ خودداری‌ كنید.

پنج شنبه 9/6/1391 - 9:35 - 0 تشکر 534829

ـ فعالیت‌:

پس از جراحی به تدریج فعالیت های طبیعی خود را از سر گیرید




ـ رژیم غذائی:

رژیم‌ خاصی‌ نیاز نیست‌.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.