• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 779)
پنج شنبه 9/6/1391 - 1:16 -0 تشکر 534632
چه موقع باید دندان عقل را كشید؟

متخصصان دندانپزشكی در آمریكا تاكید دارند كه دندان عقل را نباید بی‌دلیل كشید مگر اینكه موجب بروز مشكل و ناراحتی شود.

به گزارش ایسنا به نقل از سایت اینترنتی هلت دی نیوز، انجمن دندانپزشكی آمریكا در مقاله جدیدی منتشر كرد اگر دندان عقل شما در بروز مشكلات خاص دهان و دندان نقش دارد، حتما باید برای كشیدن آن به موقع به دندانپزشك مراجعه كنید چون بیشتر نگهداشتن آن كار عاقلانه‌ای نیست. این مشكلات عبارتند از:

- درد و ناراحتی - ایجاد عفونت - ایجاد كیست یا غده - آسیب رسیدن به دندان‌های كناری - ایجاد بیماری لثه - در صورت بروز پوسیدگی در دندان عقل

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:17 - 0 تشکر 534633

دندان عقل چیست؟


میگنا: در دهان یک انسان بالغ ۳۲ دندان وجود دارد، چهار عدد از آنها که بعد از بقیه دندانها در آخر قوسهای دندانی رویش می‌یابند دندانهای عقل نامیده می‌شوند، سن تقریبی شروع تشکیل آنها در استخوان فک ۹-۱۰ سالگی بوده، تاج در ۱۴ سالگی کامل شده و در سالهای آخر دوره نوجوانی شروع به رویش در داخل استخوان نموده و بعد از ۱۶ سالگی در دهان ظاهر می‌گردند. وجه تسمیه این دندان زمان رویش آنها به داخل حفره دهان است که مصادف با بلوغ فکری است. در طی رشد و تکامل فکین معمولاً جا برای رویش این دندانها فراهم می‌گردد. دندان عقل اگر درست و بجا رویش یابد، مثل بقیه دندانها مفید و مؤثر در سیستم جونده بوده و علیرغم تصور غلط عامیانه در این موارد نباید کشیده شوند.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:20 - 0 تشکر 534637

چرا دندان عقل را باید کشید؟

دندان پزشكان می‌گویند بهترین سن برای جراحی دندان عقل زیر سن 20 سالگی است، چرا كه عوارض و درد كمتری دارد.

دندان عقل به سومین دندان آسیاب بزرگ اطلاق می‌شود. این دندان كمی دیرتر از دندان‌های دیگر رشد می‌كند و در سنین 17 تا 21 سالگی‌ می‌روید. با رشد انسان و كوچك شدن فك، فضا برای رشد دندان عقل محدود شده و در نتیجه دندان عقل خود را به شكل نهفته و نیمه ‌نهفته نشان می‌دهد.
تحقیقات انجام شده در زمینه دندان‌های عقل نشان می‌دهد كه این دندان‌ها در بسیاری از موارد، مشكل‌ساز بوده و به جراحی ختم شده‌اند. دندان‌های عقل بعد از پوسیدگی، موجب پوسیدگی دندان‌های مجاور و عفونت در اطراف می‌شود و گاهی نیز با بستری ‌شدن در بیمارستان و جراحی همراه است.
از طرفی دندان عقل با توجه به اینكه در آخرین ردیف دندان‌ها رشد می‌كند و جای کمی برای رشد آن وجود دارد، به دندان‌های‌ مجاور فشار آورده و سبب كج قرار گرفتن دندان‌های دیگر می‌شود. همچنین این دندان‌ها باعث بروز دردهایی در ناحیه مفصل فك، گوش، چشم و سر می‌شود و برای مقابله با پیدایش چنین دردهایی، بهتر است كه دندان‌های عقل توسط پزشك متخصص كشیده شود.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:20 - 0 تشکر 534639

درآوردن دندان‌های عقل در سنین سالمندی ممکن است این مشكلات را به همراه داشته باشد:

با افزایش سن ریشه‌ها قطورتر شده و ممکن است کشیدن دندان را سخت‌تر کند، التیام ضعیف‌تر بعد از کشیدن دندان، پوسیدگی دندان‌های مجاور، احتمال فک جوش شدن دندان، احتمال شکسته شدن استخوان در افراد پیر در حین جراحی و درآوردن دندان، کاهش تحمل بیمار به دلیل شرایط سنی و درمان‌های پزشکی از قبیل مصرف داروهای قلبی، ریوی و ... .
توجه كنید كه اگر این دندان تصمیم به رویش و قرار گرفتن در محیط دهان را داشته باشد، پیش از این‌كه شما تولد 20 سالگی را جشن بگیرید، سر و كله‌اش در دهانتان پیدا می‌شود. بنابراین اگر تا این سن خبری از دندان عقلتان نشده است، باید به فكر جراحی آن و خارج كردنش باشید.
اگر سن شما از 40 سالگی گذشته است و هیچ مشكلی با دندان عقل‌تان ندارید، بهتر است دیگر به فكر خارج كردن آن نباشید، چون بعید به نظر می‌رسد بعد از این نیز دچار بیماری‌های لثه، پوسیدگی و یا تغییرات كیستیك در اطراف این دندان شوید. فقط كافی است هر 1 یا 2 سال یك‌بار، یك عكس رادیوگرافی از دندانتان تهیه كنید تا مطمئن شوید هیچ عارضه جانبی وجود ندارد.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:21 - 0 تشکر 534641

ردپای عفونت دور دندان عقل

گاهی در پشت دندان عقل‌تان، یك تكه از مخاط قرار دارد كه گاهی روی سطح دندان عقل را می‌پوشاند كه با فشار دندان‌های بالا زخمی می‌شود. گاهی هم مواد غذایی زیر این گوشت اضافی گیر می‌کند و میكروب‌ها هم به این محل هجوم می‌برند، بنابراین چیزی نمی‌گذرد كه در اطراف دندان عقل‌تان یك عفونت دردناك و بدبو ایجاد می‌شود.
در این شرایط شما باید به دندان پزشك مراجعه كنید تا زیر این بافت اضافی را شستشو داده و باقیمانده مواد غذایی را پاك كند، ولی برای این‌كه پس از این دیگر با این مشكل روبه‌رو نشوید، باید با جراحی دندان عقل و خارج كردن آن، این محل تجمع خرده‌های غذایی و میكروب‌ها را برای همیشه از بین ببرید.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:22 - 0 تشکر 534646

وقتی عقل راهش را گم می‌كند

گاهی دندان عقل شما كاملا به صورت افقی در استخوان فك قرار گرفته است و به‌جای این‌كه عمودی بالا بیاید به سمت جلو، حركت می‌كند. در این شرایط ریشه دندان آسیای دوم را قربانی حركت نادرست خود می‌كند.
اگر شما در این شرایط برای جراحی دندان عقل‌تان اقدام نكنید، پس از مدتی ریشه دندان آسیای دومتان تحلیل می‌رود و باید ریشه این دندانتان را نیز درمان کنید. بنابراین با گرفتن یك عكس رادیوگرافی، از رویش صحیح دندان عقلتان مطمئن شوید.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:24 - 0 تشکر 534650

عقل فدای ارتودنسی

گاهی ممكن است شما فضای كمی برای حركت دادن دندان‌ها و مرتب كردنشان داشته باشید. در این شرایط گاهی متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان ارتودنسی به شما توصیه می‌كند دندان عقل‌تان را با جراحی از دهان خارج كنید؛ به‌ویژه هنگامی كه لازم است برای مرتب كردن دندان‌هایتان، دندان‌های آسیاب را عقب بكشید.
همچنین گاهی شما دندان‌هایتان را ارتودنسی می‌كنید و همه دندان‌ها پس از خاتمه مدت درمان مرتب می‌شوند، ولی هنوز مقداری شلوغی در دندان‌های جلوی فك پایین باقی است. در این مورد نیز ممكن است دندان پزشكتان به شما توصیه كند كه دندان عقلتان را جراحی كنید تا این بی‌نظمی اندك باقی‌مانده نیز برطرف شود.

شاید انسان‌های چندین نسل قبل از ما بیش از 23 تا دندان داشتند،‌اما با تغییر شرایط محیطی و دگرگون شدن رژیم‌های غذایی و كوچك شدن فك‌ها،‌امروزه حتی جا برای 23 تا دندان هم در دهان باقی نمانده است. با تغییر این شرایط، دندان‌هایی به‌نام دندان‌های عقل، مظلوم و فراموش شده و گاهی بی‌جا و مكان مانده‌اند. دندان‌های عقل از سنین حدود 81 سالگی به بعد در دهان شروع به رویش پیدا می‌كنند. تعداد دندان‌های عقل 4 عدد است و در هر طرف فك‌های بالا و پائین در انتهایی‌ترین نقطه از دهان یكی از آنها باید رویش پیدا كنند. اما نكته جالب این است كه در بعضی افراد ممكن است یك،‌دو و یا هیچ‌كدام از دندان‌های عقل وجود نداشته باشند. به عبارتی اگر حدود بیست‌وچهار، پنج سالتان شد و هنوز دندان عقلی در دهانتان نداشتید باید به دندان‌پزشك مراجعه كنید تا با گرفتن یك رادیوگرافی، تكلیف را معین كند: آیا دندان عقلی وجود ندارد و یا اینكه دندان‌های عقل به‌دلیل عدم وجود فضای كافی،‌ در دهان رویش نیافته و به صورت <نهفته> باقی مانده‌اند. دندان‌های عقل نهفته ممكن است به‌صورت بالقوه، منبعی برای ایجاد كیست‌های فكی و یا تومورها باشند، بنابراین گروهی از دندان‌پزشكان توصیه می‌كنند كه این دندان‌ها حتما به كمك جراحی‌، از فك خارج شوند و گروه دیگری نیز معتقدند كه می‌توان به شرط پیگیری‌های مرتب و انجام رادیوگرافی‌های كنترل، هر 6 ماه یك‌بار،‌این دندان‌ها را تا زمانی كه علامتی ندارند،‌در دهان نگهداشت. دندان‌های عقلی كه فضا برای رویش در دهان پیدا می‌كنند ممكن است به‌طور كامل و در جای صحیح خود رویش یابند اما اگر فضای كافی برای رویش كامل این دندان‌ها وجود نداشته باشد ممكن است به‌صورت نیمه نهفته رویش پیدا كنند و نیز ممكن است این دندان‌ها به‌صورت افقی و یا مورب نیز در دهان ظاهر شوند.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:25 - 0 تشکر 534655

آیا دندان عقل باید كشیده شود؟

مانند بسیاری از تئوری‌های دیگر پزشكی،‌این سوال هم جواب قاطعی ندارد و چندین اما و اگر سر راه آن است. دندان عقلی كه در یك فك بزرگ و جادار، رویش كاملی پیدا كرده است و به خوبی و با توجه و دقت خاص مسواك می‌خورد و از آن مراقبت‌ می‌شود، نه تنها نباید از دهان خارج شود، بلكه سرمایه دندانی خوبی خواهد بود. دندان‌های عقل نیمه نهفته و یا با رویش‌های نابه‌جا و افقی، كاندیداهای مناسبی برای نگهداری نیستند و باید از دهان خارج شوند. یكی از عوارضی كه به خصوص در مورد دندان‌های نیمه نهفته شایع است، عارضه‌ای به‌نام <پری‌كرونیت> است.
در این عارضه،‌خرده‌های مواد غذایی و همچنین باكتری‌های دهانی در لثه ناحیه رویش دندان عقل، ایجاد عفونت می‌كنند و التهاب و درد شدیدی را باعث می‌شوند. دندان‌های عقلی كه بنا به تشخیص دندان‌پزشك،‌نیازی به كشیده شدن ندارند و می‌‌توانند در دهان نگهداری شوند، باید به خوبی مسواك بخورند. در اغلب مواقع مسواك‌های معمول به ناحیه انتهایی نمی‌رسد و باید مسواك كوچك‌تری برای نظافت دندان‌های عقل به‌طور خاص تهیه شود. برای این‌كار می‌توانید از یك مسواك بچه استفاده كنید و یا موهای یك مسواك معمولی را كوتاه كرده و یك مسواك مخصوص برای دندان عقلتان بسازید.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:29 - 0 تشکر 534661

دندان عقل چگونه از دهان خارج می‌شود؟

اگر مقدار كافی از تاج دندان در منطقه دهان ظاهر شده باشد و وضعیت مناسبی داشته باشد، كشیدن آن اغلب آسان است و نیازی به جراحی ندارد. اما در شرایط پیچیده‌تر، برای خارج كردن دندان عقل نیاز به جراحی است كه بهتر است این كار توسط شخص متخصص و با وجود امكانات كافی انجام شود.
برای جراحی دندان عقل برشی بر روی لثه انجام شده و در صورت نیاز مقداری از استخوان فك برداشته می‌شود. دندان ممكن است به صورت یك تكه خارج شود و یا برای سهولت خروج از فك به قطعات كوچك‌تری تقسیم شده هر قطعه جداگانه خارج شود. در نهایت لثه ناحیه جراحی به كمك بخیه، بسته خواهد شد. به هر حال نكته مهم این است كه برای جراحی و یا كشیدن دندان عقل، ناحیه مورد نظر كاملا بی‌حس می‌شود و شما اصولا دردی احساس نخواهید كرد. احساسی كه شاید ناخوشایند به‌نظر برسد تنها نوعی احساس فشار است كه ممكن است شما را ناراحت كند.

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:30 - 0 تشکر 534664

عوارض ناشی از كشیدن دندان عقل

حفره خشك: اگر لخته خون در حفره ناشی از كشیدن دندان تشكیل نشود و یا پس از تشكیل از بین برود، در ناحیه كشیده شدن دندان یك حفره خالی دردناك و همراه با بوی بد ایجاد می‌شود. برای درمان این عارضه كه اغلب 3 تا 4 روز بعد از خارج شدن دندان اتفاق می‌افتد، به دندان‌پزشكتان مراجعه كنید. علت این عارضه مشخص نیست اما گفته می‌شود كشیدن سیگار پس از جراحی دهان ممكن است در ایجاد این عارضه موثر باشد.
پارستزی: از عوارض نادر جراحی دندان‌های عقل پائین پارستزی است. این عارضه به معنای ایجاد بی‌حسی‌ موقتی در ناحیه زبان، لب پائین و یا فك پائین است كه ممكن است از چند روز تا چند ماه طول بكشد. به ندرت اتفاق می‌افتد كه این بی‌حسی به‌صورت دائمی باقی بماند

پنج شنبه 9/6/1391 - 1:32 - 0 تشکر 534668

بعد از جراحی

شما ممكن است بعد از جراحی دندان عقلتان،‌این وقایع را تجربه كنید:
تورم از عوارض شایع پس از جراحی است. برای بهبود آن در 42 ساعت اول بعد از جراحی از كمپرس سرد استفاده كنید. این كمپرس را 02 دقیقه بر روی موضع قرار داده و 02 دقیقه بردارید. پس از 42 ساعت دهان‌شویه آب نمك گرم 1( قاشق چایخوری نمك در یك لیوان آب گرم) مفید است.
ممكن است در باز كردن كامل دهانتان مشكل داشته باشید. این عارضه پس از 7 تا 01 روز برطرف می‌شود.
درد یك عارضه شایع پس از جراحی است.
چگونه می‌توانید به خودتان كمك كنید
از مسكن‌ها مانند آسپرین، ایبوبروفن و یا استامینوفن استفاده كنید.
استراحت كنید.
شب بعد از جراحی‌ از یك بالش اضافی جهت بالا نگهداشتن سر و كاهش خونریزی استفاده كنید.
از تف كردن آب دهانتان خودداری كنید تا لخته تشكیل شده كنده نشود.
سیگار نكشید. استفاده از مشروبات الكلی نیز مضر است.
رژیم غذایی پس از جراحی دندان عقل باید شامل غذاهای نرم، سرد و پر انرژی باشد.
از خوردن مایعات با نی پرهیز كنید، زیرا ممكن است باعث كنده شدن لخته شود.
مسواك زدن را به 42 ساعت پس از جراحی موكول كنید.
اگر برای شما آنتی‌بیوتیك تجویز شده، آن‌را به‌طور كامل مصرف كنید.
اگر درد بسیار شدید داشتید و یا خونریزی‌تان قطع نشد به دندان‌پزشك مراجعه كنید.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.