• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن اجتماعي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
اجتماعي (بازدید: 373)
شنبه 28/5/1391 - 10:44 -0 تشکر 517784
تاریخچه خدمت وظیفه عمومی

به درستی اطلاع دقیقی موجود نیست كه از چه زمانی سربازگیری برای جنگهای منظم موضوعیت یافتـــه و آغاز گردیده است . می توان گفت تفكر سربازگیری در حدود 400 سال پیش از میلاد مسیح شروع شده اما به خاطر موقعیت سیاسی و اجتماعی‌آن زمان این تفكر به مرحله عمل در نیامد و همان اصول ابتدایی یعنی استخدام افراد مزدور وداوطلب، شیوه های اولیه‌سربازگیری بوده است .
«سربازگیری در ایران» كه در طول تاریخ خود نامهای گوناگون (محافظ ، یــــاران فناناپذیر ، قزلباش ، قوای محلی ، تفنگچی لر ، قوللر ، نسقچی لر ، سپاهیان ایلات ، قوای ولایتی و غیره) خوانده شده تاریخچه ای بالنســبه طولانی دارد   اما شرح مختصری از سربازگیری برمبنای «بنیچه» كه چندان قدمتی هم ندارد ضروری است .

شنبه 28/5/1391 - 10:45 - 0 تشکر 517785

لغت « بنیچه» از كلمه « بن»به معنی اصل و ریشه مشتق شده اما بهتر آن است كه آن را ماخوذ از كلمه بنه به معنی جفـت بدانیـم كه واحد تقسیم مالیات در دهات می باشد ، زیرا بنه یا جفت اصطلاحی است كشاورزی ، و به مقدار زمینی اطلاق می‌شود كه با یك جفت گاو می توان آن را شخم زد و چون تقسیم بندی در دهات بر مبنای جفت گاو و زمین ( بنه ) بوده است میزان این نوع مالیات را بر آن استوار نموده و به سبب اینكه مبنای سربازگیری قاعده ثابت و مشخصی داشته باشد از این رویه استفاده شد.          

شنبه 28/5/1391 - 10:46 - 0 تشکر 517786

بدین ترتیب مقـرر شـد هـر دو بـه تناسب و تعدادبنه و جفت دایر خود كه بر همام اساس مالیات می پرداخت تعدادی هم سرباز بدهد ، و در این مورد تعیین گردید كه كه ازهر 10 نفر اهل ده یكی به خدمت سربازی برود . علت هم این بوده است كه در آن هنگام جمعیت ایران در حدود 10 میلیون نفر بـوده كــه از این عده پنج میلیون را زن و ازپنج میلیون نفر بقیه را بچه ها و یك و نیم میلیون را اعیان و اشراف و طبقه علمــا و روحانیــون تشكیل داده بودند و و سرانجام یك میلیون نفر مرد قابل خدمت سربازی باقی می ماند و چون احتیاجات در حدود یكصد هزار نفر بود مقرر گردید كه ازهر ده نفر مرد واجد شرایط خدمت فقط یك نفر كه جوان تر ، علاقمند تر و لا قواره تر بود به نام سربــاز انتــخاب گردد .


 البته تلاش می شد كه سرباز خود دارای ملك و حشم باشد در غیر اینصورت آن چند نفر دیگر كه به سربازی نمی رفتند می بایــست مـبلغ صـد تومان بطور سرشكن جمع آوری نموده و برای خرید ملك و باغ و حشم ویا در واقع برای ایجاد علاقه به سرباز تعیین شده میدادند. جالب است بدانیم كه ملك و دارایی خریداری شده تا خاتمه خدمت در رهن دولت باقی می ماند تا بدین وسیله از فرار او جلوگیری كرده باشـند و در صورت وارد آوردن ضرر و زیان به اسلحه و دیگر اموال دولتی وثیقه ای در دست دولت باقی باشد .


شنبه 28/5/1391 - 10:47 - 0 تشکر 517787

خدمت سربازی را نـمی توانسـتند با پول معاوضه نمایند و اگر سربازی حاضر و مایل به خدمت نبود    می توانست شخص دیگری را با پرداخت مبلغی به او ، برگـزیـند و ایـن مبلغ بستگی به رضایت طرفین و طمع شخصی داشت كه به خدمت می رفت


 این روش تا سال1300 هجری شمسی كه ارتش شكل منظم تری یافت برقرار بود. ازابتدای تشكیل ارتش، مسئله سربازگیری و نحوه احضار سربازان تغییر یافت و ضوابط جایگزین شد  


 در نخستین سازمان ارتش ، شعبه ای بنام « جدیــد گــیری » یــا «سربـازگیری» تاسیس شد و در سال 1301 شمسی موقتاً مقرراتی هم بر اساس ضوابط قبلی برای سربازگیری وضع و به تصویب مجلس شـورای ملـی رسید تا قانون كامل تری موافق مقتضیات اوضاع و احوا ل زمان تهیه گردد .


  در سال 1304 شمسی اداره ای به نام « اداره كل احصائیه و سجل احوال » تشكیل شد .


شنبه 28/5/1391 - 10:49 - 0 تشکر 517788

قانونی هم برای تعیین جمعیت حقیقی كشور و ثبت احوال آنها وضع و قانـــون خدمت اجباری نیـــز از تصویب مجلس گذشت و شعبه «سربازگیری » نیز از 28 بـهمن 1304 شمســـی به «دایره نـظام اجباری» تبـدیل و از ســال 1305تشكیلات دایره مذكور به « اداره نظام اجباری» ارتقا یافت كه از عناصر متشكل اركان حرب بوداداره نظام اجباری در 15 خرداد 1307 به «اداره نظام وظیفه عمومی » تغییر نام یافت و از این پس هر چند زمان گاهی ، تغییراتی در سازمان اداره و افزایش نواحی و حوزه ها روی می داد به نحوی كه در سال 1313 تعداد نواحی و حوزه های مستقل آن مطابق سازمان  لشگرهای 17 گانه به 17 منطقه سربازگیری تبدیل شد 


  مناطق و نواحی نظام‌وظیفه تا سال 1314 از نظر تشكیلات و امور فنی تابع اداره مركزی (اداره نظام وظیفه عمومی) بودند ولی از آن تاریخ به بعد از نظر كادر سازمان جزء پادگانها و از لحاظ كارهای فنی تابع اداره مركزی باقی ماندند.


شنبه 28/5/1391 - 10:53 - 0 تشکر 517790

در سال 1335 امور سربازگیری از ارتش منتزع و به وزارت كشور واگذار شد اما اجرای این قانون به علت عدم آمادگی وزارت كشور تامهرماه 1341 به تعویق افتاد و سرانجام از تاریخ 29 اسفند 1343 امور نظام‌وظیفه به ژاندارمری كل كشور محول گردید و در سال بعد هم لایحه قانونی انتقال افسران و درجه‌داران و اموال نظام‌وظیفه به وزارت كشور (ژاندارمری كشور) به تصویب مجلسین شورا و سنا رسید (30/10/1344) و از این تاریخ به بعد اداره كل مركزی به نام (اداره وظیفه عمومی) خوانده شد.
مطابق تغییرات سازمانی و تشكیلاتی و متناسب با اوضاع و احوال، تغییراتی در قوانین و مقررات وظیفه عمومی نیز به وقوع پیوست پس از پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره)، با برخورداری از تجربیات گذشته و ملاحظه شرایط روز (بسر بردن مملكت اسلامی درایام دفاع مقدس)، آخرین قانون خدمت وظیفه عمومی مشتمل بر 67 ماده و 57 تبصره در جلسه روز یكشنبه بیست و نهم مهرماه 1363 در مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 8/8/1363 به تایید شورای نگهبان رسید.


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.