• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1152)
دوشنبه 16/5/1391 - 9:18 -0 تشکر 493789
از چه سنی باید غذای كمكی به کودک را شروع كرد؟

از چه سنی باید غذای كمكی را شروع كرد؟

پایان ۶ ماهگی بهترین زمان برای شروع غذای كمكی است زیرا:
  1. وزن شیر خوار حوالی ۵ ماهگی دو برابر وزن تولد می شود و شیر مادر بعد از ۶ ماهگی به تنهایی قادر به رفع نیاز های غذایی كودك نیست.
  2. ذخیره آهن بدن شیر خوار كه در سه ماهه آخر جنینی، ذخیره كرده بوده در حوالی ۶ ماهگی به حداقل می رسد.
  3. دستگاه گوارش شیرخوار، آمادگی لازم برای پذیرش غذای نیمه جامد را پیدا می كند.
  4. با توجه به اینكه تكامل تغذیه ای بخشی از تكامل عمومی بدن است، در نیمه دوم سال اول زندگی است كه كودك توانایی گردن گرفتن و نشستن را پیدا می كند، رفلكس بیرون دادن غذا از دهان را از دست می دهد، دندانهایش شروع به رویش نموده و حركات دست و انگشتانش هدف دار می شود. همه اینها شیرخوار را برای پذیرش غذای كمكی آماده می سازد.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:20 - 0 تشکر 493790

خطرات زود شروع كردن غذای كمكی چیست؟




اگر غذای كمكی زودتر از موقع شروع شود وقایع نامطلوبی می تواند سلامتی شیرخوار را به خطر بیندازد. از جمله:



  • احتمال ابتلاء شیرخوار به اسهال زیاد می شود، زیرا دستگاه گوارش شیرخوار هنوز كاملا تكامل نیافته است، به علاوه ممكن است ماده غذایی تهیه شده نیز آلوده باشد و یا در تهیه و نگهداری آن دقت كافی نشده باشد.

  • چون گنجایش معده شیرخوار كم است، غذای كمكی ممكن است جایگزین یك وعده شیر مادر شده و رغبت شیرخوار به مكیدن پستان كم شود، در نتیجه هم شیر كمتری ترشح می شود و هم به دلیل كمبود انرژی از مواد غذایی دریافتی در مقایسه با شیر مادر، شیرخوار انرژی كمتری به دست می آورد كه این خود سبب سوء تغذیه و عدم رشد كافی كودك می گردد.

  • احتمال بروز آلرژی (حساسیت) بیشتر می شود.



دوشنبه 16/5/1391 - 9:21 - 0 تشکر 493791

در شروع غذای كمكی برای كودك توجه به بعضی اصول می تواند كمك كننده باشد. یك قانون كلی در تغذیه تكمیلی آن است كه حتما از موادی استفاده شود كه بعدها هم در سفره خانواده وجود داشته باشد. بعلاوه توصیه می شود:


  1. بعد از تغذیه شیرخوار با شیر مادر، غذای كمكی به او داده شود و غذا را هرگز قبل یا در فواصل تغذیه با شیر مادر به كودك ندهند.

  2. مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار به تدریج به برنامه غذایی شیرخوار اضافه شود.

  3. از یك نوع ماده غذایی ساده شروع كرده و كم كم به مخلوطی از چند نوع برسانند.

  4. از یك قاشق مرباخوری شروع نموده و به تدریج بر مقدار آن اضافه نمایند. (به استثناء زرده تخم مرغ، كه به اندازه یك نخود شروع می شود).

  5. در شروع، غذاها نسبتا رقیق ولی كمی غلیظ تر از شیر مادر باشند و به تدریج بر غلظت آنها افزوده شود. این كار به یادگرفتن عمل جویدن كمك می كند.

  6. بین اضافه كردن مواد غذایی مختلف ۷-۵ روز فاصله بگذارند تا شیرخوار اول به یك غذا عادت كند بعد غذای جدیدی به او بدهند. این كار باعث می شود كه اگر ناسازگاری به یك ماده غذایی وجود داشت باشد شناخته شود و از طرف دیگر دستگاه گوارش شیرخوار فرصت عادت به مواد غذایی را پیدا كند.

  7. تنوع در غذای كمكی مورد توجه قرار گیرد.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:22 - 0 تشکر 493792

چگونه باید غذای كمكی را شروع كرد و ادامه داد؟




غذای كمكی در پایان ۶ ماهگی (۱۸۰ روزگی) شروع می شود و همزمان با شروع غذای كمكی تغذیه با شیر مادر همچنان مكرر و برحسب میل و تقاضای شیرخوار، ادامه داشته و حتی دفعات تغذیه با شیر مادر افزایش می یابد.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:23 - 0 تشکر 493793

هفته اول ماه هفتم

شروع غذای كمكی با فرنی آرد برنج است كه روز اول از یك قاشق مرباخوری یك بار در روز (ظهر) شروع شده و كم كم به مقدار و دفعات آن اضافه می شود. به طوری كه روز دوم به دو قاشق مربا خوری (یك قاشق ظهر و یك قاشق عصر)، روز سوم به سه قاشق مرباخوری (ظهر و عصر و شب هر بار یك قاشق)، روز چهارم به ۴ قاشق مرباخوری (صبح، ظهر، عصر و شب هر بار یك قاشق) روز پنجم به ۸ قاشق مرباخوری (صبح، ظهر، عصرو شب هر بار ۲ قاشق) و روز ششم و هفتم به ۱۲ قاشق مرباخوری (صبح، ظهر، عصر و شب هر بار ۳ قاشق) می رسد.

توجه:


  1. با شروع غذای كمكی، دادن آب جوشیده خنك شده به دفعات و حجم مورد علاقه شیرخوار، لازم است.

  2. علاوه بر قطره مولتی ویتامین (۱۵ تا ۲۵ قطره در روز) استفاده از قطره آهن (۱۵قطره در روز) یا شربت آهن به مقدار cc 5 /1 (معادل ۵/۱۲ میلی گرم) ضروری است.

  3. اگر از قطره هایی استفاده می شود كه هم مولتی ویتامین و هم آهن دارند ۳۰ قطره در روز كافی بوده و نیازی به استفاده از قطره یا شربت آهن و یا ویتامین به طور جداگانه نیست.

  4. توصیه می شود دادن قطره آهن و قطره مولتی ویتامین به كودك، تا ۲ سالگی ادامه داشته باشد.

  5. بعد از دادن قطره یا شربت آهن به شیرخوار علاوه بر خوراندن كمی آب جوشیده سالم به او، باید دندان های او را با پارچه تمیزی پاك كرد یا مسواك زد.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:23 - 0 تشکر 493794

برنامه غذایی شیرخوار در ماه هشتم (دومین ماه شروع غذای كمكی)


دو هفته اول ماه هشتم

در این دو هفته ضمن ادامه برنامه قبل، زرده تخم مرغ به رژیم غذایی شیرخوار اضافه و دفعات تغذیه او ۵ بار در روز می شود.

تخم مرغ را در آب به مدت ۲۰ دقیقه می جوشانند تا كاملا سفت شود، سپس زرده سفت شده را از سفیده آن جدا نموده و روز اول به اندازه یك نخود از زرده تخم مرغ را در كمی آب جوشیده یا شیر مادر نرم و حل كرده سپس به شیرخوار می دهند.

هرروز صبح همراه با فرنی زرده تخم مرغ را به تدریج اضافه می كنند تا ظرف ۱۰ روز به یك زرده كامل برسد. از آن به بعد یا هر روز نصف زرده تخم مرغ را همراه با ۳ قاشق مرباخوری فرنی (یا حریره) به كودك می دهند یا یك روز در میان یك زرده كامل تخم مرغ به او داده و روز بعد ۵ تا۶ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره بادام داده می شود.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:25 - 0 تشکر 493795

برنامه غذایی شیرخوار در اواسط ماه هشتم

صبح۱۰ صبحظهرعصرشبیك روزیك زرده كامل تخم مرغ۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ تا ۶ قاشق مرباخوری سوپ۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳تا۶ قاشق مرباخوری سوپروز بعد۵ تا ۶ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ ت ۶ قاشق مرباخوری سوپ۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ تا ۶ قاشق مربا خوری سوپیاهر روز۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره+ نصف زرده تخم مرغ۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ تا ۶ قاشق مربا خوری سوپ۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ تا ۶ قاشق مربا خوری سوپ


در این زمان كم كم می توان از سبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی، كدوحلوایی و نخود فرنگی (نخود سبز) نیز به فاصله هر سه روز به سوپ اضافه كرد ضمنا غلظت سوپ باید به اندازه حلیم باشد.

توجه:



  • سیب زمینی را باید بعد از شستن كامل پخت، پوست آن را جدا كرد و سیب زمینی پخته شده را به محتویات سوپ اضافه نمود.

  • معمولا یك چهارم سیب زمینی برای هر وعده سوپ و یك سیب زمینی متوسط برای سوپ تمام روز كافی است.

  • یك تكه كوچك از كدو حلوایی (به اندازه یك قوطی كبریت) برای سوپ تمام روزكفایت می كند.

  • استفاده از گوجه فرنگی به سوپ به فاصله سه روز از اضافه كردن یك نوع سبزی اشكالی ندارد.

  • بعد از سوپ ظهر و شب می توان یك قاشق مربا خوری ماست هم به كودك داد و مقدار آن را به تدریج و برحسب تمایل او اضافه نمود.

  • بهتر است ماست با سوپ مخلوط نشود تا شیرخوار با طعم خود ماست آشنا شود. ولی اگر شیرخوار مخلوط ماست با سوپ را دوست داشت این كار بلامانع است.

  • بعد از پوست كندن سیب زمینی اگر بخشی از آن سبز رنگ بود باید آن را جدا كرد و دور انداخت و بقیه سیب زمینی را كه سالم و زرد رنگ است به سوپ كودك اضافه نمود.




دوشنبه 16/5/1391 - 9:25 - 0 تشکر 493796

به عنوان مثال ۳ نوع سوپ كه تنوع مواد غذایی در محتویات آن رعایت شده است ذكر می گردد.


  1. گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمینی

  2. گوشت گوسفند، لوبیا سبز، برنج، گشنیز و گوجه فرنگی

  3. گوشت گوساله، كدو حلوایی، جعفری، سیب زمینی و گوجه فرنگی


اضافه كردن كمی پیاز رنده شده و خرد شده به سوپ برای رفع بوی مرغ یا گوشت اشكالی ندارد. همچنین افزودن چند قطره آب لیمو ترش تازه یا آب نارنج تازه به سوپ و غذای كودك هم آن را خوش طعم می كند و هم جذب آهن را افزایش می دهد.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:26 - 0 تشکر 493797

دو هفته دوم ماه هشتم

برای تنوع بخشیدن به غذای كودك باید هر چند روز یك بار مواد تشكیل دهنده سوپ را تغییر داد.

هر سه روز یك بار می توان جو، بلغور گندم و رشته فرنگی را كه قبلا پخته و نرم شده است به اندازه یك قاشق مرباخوری به سوپ اضافه كرد.

بعد از اضافه كردن جو، گندم و … بهتر است به اندازه یك قاشق مرباخوری كره یا روغن مایع به سوپ اضافه نمود. افزودن كره یا روغن مایع به غذای شیرخوار به ویژه شیرخوارانی كه رشد كافی ندارند به رشد آنان كمك می كند.

از سبزی های نشاسته ای و یا سایر سبزی ها می توان پوره تهیه كرد و به جای یك وعده فرنی صبح یا عصر از پوره استفاده نمود.

دوشنبه 16/5/1391 - 9:27 - 0 تشکر 493798

برنامه غذایی كودك در دو هفته آخر ماه هشتم زندگی

صبح۱۰ صبح ظهرعصرشب۳ قاشق مربا خوری فرنی یا حریره+ نصف زرده تخم مرغ۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره یا پوره۳ تا ۶ قاشق مرباخوری سوپ+ ۲ تا۴ قاشق مرباخوری ماست۳ قاشق مرباخوری فرنی یا حریره۳ تا ۶ قاشق مرباخوری سوپ+ ۲ تا ۴ قاشق مربا خوری ماست

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.