• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 2409)
پنج شنبه 5/5/1391 - 13:4 -0 تشکر 480982
تالاب های ایران

تالاب کانی برازان

تالاب کانی برازان

 

تالاب کانی برازان مهاباد از جمله تالاب های مهم آذربایجان غربی است که طرح احیای آن اخیرا به اتمام رسیده است. این تالاب بزودی به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی می شود که در صورت انجام این کار تالاب کانی برازان جزو مناطق چهارگانه کشور خواهد بود که جایگاه قانونی و تعریف شده دیگری پیدا میکند. با توجه به وجود پتانسیل های موجود این تالاب به عنوان نخستین سایت پرنده نگری کشور نیز انتخاب شده است.


تالاب کانی برازان در قسمت شمالی حوزه آبریز رودخانه های مهابادچای و سیمینه رود واقع است که در شمال و شرق روستای قره داغ گستره شده و تا تالاب گروس امتداد می یابد
احداث زهکشی اصلی ساحل راست شبکه آبیاری مهاباد ،تالاب کانی برازان را از بقیه اراضی تالابی مجاور جدا کرده است.
تالاب کانی برازان یکی از مهم ترین تالاب های اقماری جنوب دریاچه ارومیه است که زیستگاه پرارزشی را برای پرندگان آبزی فراهم کرده است.
این تالاب خمچون تالاب بزرگ دریاچه ارومیه به دلیل همجواری جوامع انسانی با طبیعت با خطر  روبرو هستند به طوری که روند شکار غیر قانونی و برداشت گیاهان آبی از آن جمله (نی) و(جگن)هنوز ادامه دارد.چرای بی رویه زمینهای اطراف وتخریب زیستگاه های جانداران به دست انسان ،عبور جاده های شهری از میان تالاب ها،شکار بی رویه حیات وحش، برداشت علوفه آبی و گسترش جوامع و شهرهای اطراف با حذف گونه های گیاهی وجانوری خطری جدی برای موجودیت این تالا بها هستند.

 

مساحت و محدوده

این تالاب از شمال به کانال قره‌داغ و زمینهای پست و شوره‌زار، از مغرب به تپه‌های مرتفع و نیمه‌مرتفع قره داغ‌، از شرق و شمال شرقی به کانال «بفروان» و زمینهای پست شوره زار و با شیب حدود صفر که در موقع پرآبی همراه با بالا آمدن آب دریاچه ارومیه زیرآب رفته و آب دریاچه از طریق کانال مزبور وارد تالاب می‌شود و از سمت جنوب به زمینهای کشاورزی و چمن‌زارها و زمینهای پست‌شوره‌زارروستای بفروان با شیب صفر تا ۲ درصد محدود می‌شود. مساحت این تالاب ۸۰ هکتار است. عمق متوسط این تالاب ۶۰ سانتیمتر و حداکثر عمق آن ۱۲۰ سانتیمتر است.

زمین شناسی ـ ژئومورفولوژی و رسوب شناسی

این تالاب در بالای جاده مهاباد ـ میاندوآب قرار دارد و دارای ساختار زمین‌شناسی به شرح زیر است :

کامبرین (EM)

این نهشته‌ها که در قسمت شمال شرقی مهاباد واقع شده است، دارای وسعت نسبتاً زیاد بوده و حاوی دولومیت، آهکهای دولومیتی لایه‌ای و آهک می‌باشد. رنگ این رسوبات عمدتاً خاکستری تیره و متبلور بوده و حاوی باندهای نازک چرتی  می‌باشد. در آهکهای این منطقه آثاری از فسیل‌ها دیده می‌شود ولی قسمتی که ماکروفسیل بصورت بسیار آشکار و واضح بدست آید، به چشم نمی‌خورد. در بعضی از این قسمتها آهک همراه ماسه سنگها و شیل‌ها می‌باشد. سن این نهشته‌ها کامبرین میانی تا بالایی می‌باشد.

پرمین

رسوبات پرمین که در این منطقه در مناطقی که بر روی تشکیلات کامبرین و پرکامبرین بصورت دگرشیبی قرار گرفته‌اند، دارای ضخامت نسبتاً زیادی می‌باشند و در مناطقی دیگر بصورت رورانده بر روی سنگهای جوانتر قرار گرفته‌اند.

این نهشته‌ها را می‌توان به دو قسمت در این بخش تقسیم کرد: نوعی از نهشته‌ها که دارای ضخامت کم تا حداکثر۴۰۰ متر می‌باشد، شامل ماسه سنگ کوارتزیت بوده که رنگ آنها قرمز تا سفید و شیری می‌باشد که در بعضی از نقاط این نهشته‌ها بطور محلی همراه کنگلومرا و رسوبات شیلی و سیلتستون بوده که گاهاً در شیل‌هایی که در قاعده قرار گرفته‌اند، ناخالصیهای لاتریتی دیده می‌شود که در نقشه این منطقه با علامت pd مشخص شده است که تقریباً مشابه تشکیلات دو رود می‌باشد.

نوع دیگری از نهشته‌ها شامل آهک و آهک دولومیتی است که دارای ضخامت بیشتری از تشکیلات pd بوده و رنگ آنها تیره‌تر و در موارد کمی شیری و روشن می‌باشد. این تشکیلات را می‌توان معادل سازند روته در نظر گرفت که در نقشه با علامت Pr مشخص می‌شود. بطورکلی رسوبات پرمین برخلاف سایر رسوبات بطور گسترده، چه از نظر سطحی و چه از نظر حجمی در منطقه به چشم می‌خورد.

در پرمین سنگهای دیگری نیز دیده می‌شود. این سنگها که شبیه به گرانیت بوده ولی با توجه به کم بودن مقدار کوارتز می‌توان آنرا سینت نامید که در بخش جنوب شرقی با وسعت نسبتاً کم در حدود چندین کیلومتر مربع گسترش دارد. در این سنگ مقدار فلدسپاتها بیشتر از نوع پلاژیوکلازهای سدیم و فلدسپاتهای نوع پتاسیم‌دار کم می‌باشد. به همین خاطر اکثراً رنگ نوع پلاژیوکلازهای سدیم‌دار و فلدسپاتهای نوع پتاسیم‌دار کم می‌باشد. به همین خاطر اکثراً رنگ این سنگها بدون در نظر گرفتن نوع  کانیهای تیره شیری می‌باشد و سنگهای صورتی در آن کمتر یافت می‌شود. در بعضی از مناطق به علت هوازدگی برونزدهای سنگی بخشی از سینتها که سن آنها پرمین بوده، بصورت واریزهایی در جهت شیب دامنه بر روی همدیگر در اندازه‌های مختلف انباشته شده است که بعضی به علت هوازدگی شیمیایی زیاد فلدسپاتها و کانیهای تیره که بیشتر از نوع بیوتیت می‌باشند، جلای خود را از دست داده‌اند.

الیگومیوسن

این تشکیلات به سن الیگومیوسن شامل رسوبات مارنی به رنگ خاکستری و سبز که گاهاً بعلت زیاد بودن مواد رسی و ترکیبات آهن دار متمایل به قرمز تا آجری نیز می‌باشد. همراه این نهشته کنگلومراها و گاهاً لایه‌های نازکی از آهک به ضخامت چند سانتیمتر تا چندین متر در بین این لایه‌های آهکی دیده می‌شود که از نظر وجود ماکروفسیل بسیار ضعیف بوده و دارای نفوذپذیری زیادند. این نهشته‌ها در بعضی از مناطق بسیار ناپایدار می‌باشند. بطوریکه در قسمتهایی بصورت واریزه به طرف سرازیری ریخته و بر روی همدیگر انباشته شده‌اند. ضخامت این رسوبات در بعضی از قسمتها چندین متر، خصوصاً در کناره جاده تا بیش از ۸۰ متر می‌رسد.

کوارتز (Qt)

این رسوبات شامل تشکیلات کواتزتر می باشد که بصورت رسوبات آبرفتی و مخروط افکنه‌های سیستم قدیمی در ارتفاع بالاتر قرارگرفته‌اند و شامل کنگلومراهایی می‌شوند که با توجه به عدم عامل دیاژنتیکی مؤثر غالباً بصورت واریزه‌هایی به طرف پایین سرازیر شده‌اند.

هیدرولوژی

آب این تالاب دائمی بوده و از بارش مستقیم و روان آبهای سطحی تپه‌های مجاور و همچنین چشمه‌های خودجوش کرانه غربی تأمین می‌گردد. بالا آمدن آب دریاچه ارومیه در سالهای اخیر باعث نفوذ آب شور به داخل تالاب از قسمت شمال شرقی شده است و وضعیت آبی تالاب در شعاع وسیعی همراه با نوسانات آب دریاچه ارومیه تغییر می‌نماید و افزایش و یا کاهش آب دریاچه ارومیه در ارتفاع آب و مساحت آن تأثیر می‌گذارد. از جمله مهمترین تأثیرات پیشروی و عقب‌نشینی آب دریاچه ارومیه، خشک شدن نواحی اطراف کانال قره‌داغ و زمینهای پست کناره‌های ساحلی شمال و شمال غربی و شرقی است. زمینهای بجا مانده از پیشروی و پس روی آب به شوره‌زار تبدیل شده‌اند وگیاهان نمک دوست به سرعت در این زمینها جایگزین می‌شوند. پیشروی آب شور به داخل تالاب سبب می‌گردد که تداخل آب شور و شیرین با وزن مخصوص‌های متفاوت بوجود آید و دو قشر جداگانه از آب در جریان مخالف یکدیگر پدید آیند. بطوریکه آب شیرین تالاب که سبکتر است در لایه سطحی به طرف دریا و آب شور که سنگین‌تر است از قسمت زیر به طرف تالاب حرکت کند. این فرآیند تأثیرات بسیاری برکل سیستم تالاب گذاشته و فلوروفون و رسوبات تالاب را دچار دگرگونی نموده است.

دسترسی

در امتداد جاده ارومیه به میاندوآب از طریق کمربندی دارلک به پل دارلک می‌رسیم که روی رودخانه مهاباد احداث شده است. بعد از عبور از این پل در امتداد جاده آسفالته باریکی در امتداد ساحل رودخانه مهاباد حدود ۹ کیلومتر به جلو می‌رویم و سپس جاده شوسه به طول ۱۰ کیلومتر را طی می‌کنیم و بعد از گذشتن از روستای قره‌داغ و تپه‌های مشرف به آن به محدوده تالاب می‌رسیم.

پنج شنبه 5/5/1391 - 13:7 - 0 تشکر 480984

تالاب گروس

گروس

تالاب گروس در حدود َ۴۵ و ْ۴۵ طول شرقی و َ۴۵ و ْ۳۷ عرض شمالی قرار دارد. و در مصب رودخانه‌ای سیمینه رود و مهاباد چای قرار دارد. شمال و شمال غرب آن به اراضی باتلاقی و طغیانی دریاچه ارومیه محدود شده و نهایتاً به دریاچه می‌رسد. در جنوب غرب به تالاب کانی برازان محدود می‌شود راههای دسترسی به این تالاب جاده روستایی بفراون و خورخور منشعب از جاده ساحلی  مهاباد است.

موقعیت جغرافیایی تالاب گروس

تالاب گروس به همراهی تالاب کانی برازان در جنوب بخش وسیع جنوب شرقی دریاچه ارومیه در ارتفاع۱۳۰۰متری از سطح دریا قرار دارد. مصب دور رودخانه سیمینه‌رود و شعبات آن و همچنین مهاباد‌چای و شعبات آن تالاب گروس را بوجود می‌آورند که در بخش‌های درونی دارای آب شیرین است و هر چه به دریاچه ارومیه نزدیکتر می‌شود اختلاط آب دریاچه موجب شورشدن آن می‌گردد. همچنین تأثیر اسپرس نمک در روی تالاب گروس باعث تغییرات فصلی در درجه شوری آن می‌شود.

اراضی تحت نفوذ این تالاب از نظر آب تحت‌الارضی و سطحی حالات تالابی پایدار فصل و تبخیر زیاد موجبات شوری و تجمع نمک را فراهم می‌سازد. ایجاد دایک و جاده و همچنین کانالهای زهکش موجب شده که زهکش طبیعی منطقه از جمله انتشار آب رودخانه‌ها در فصل پرآبی در تمام نقاط تالاب به یکسان صورت نگرفته و در نتیجه در برخی از نقاط تجمع شوری در سطح بطور فزایند باقی مانده و از شسته شدن املاح جلوگیری شود. این امر سبب شده است که پوشش گیاهی آن حالت تغییر یافته و هالوفیتها در حال پیشروی باشند.

تالاب گروس جزء مجموعه طغیانی جنوب شرق دریاچه ارومیه محسوب می‌شود و مجموعاً دربخش‌های شمال شرقی با اراضی طغیانی و مصب زرینه‌رود مخلوط می‌شود.

هیدرولوژی

از آنجائیکه تالاب گروس در مصب رودخانه‌های سیمینه‌رود و مهاباد چای قرار دارد لذا میزان آب ورودی در آخرین ایستگاههای سنجش و دبی این رودخانه‌ها ذیلاً ذکر می‌گردد.

سیمینه‌رود زنجیرآباد (کد ایستگاه ۲۲۴۱۳)، بطور متوسط سالیانه ۷ مترمکعب درثانیه دبی آب این ایستگاه است حداکثر آن در ماه فروردین معادل ۴/۲۰ متر مکعب در ثانیه و حداقل آن در تیرماه ۱/۱ متر مکعب در ثانیه ۶/۵۸ درصد آبدهی این رودخانه در فصل بهار است.

مهاباد چای (پل سر) « کد ایستگاه۲۲۸۱۹» بطور متوسط سالیانه ۵۵/۸ مترمکعب در ثانیه تخلیه آب دارد و حداکثر آن در ماه فروردین معادل ۷۹/۲۶ متر مکعب در ثانیه و حداقل آن در شهریور ۴۹/۰ متر مکعب در ثانیه است.

پنج شنبه 5/5/1391 - 13:9 - 0 تشکر 480987

تالاب قره قشلاق

تالاب قره قشلاق

تالاب” قره قشلاق “ بناب به دلیل زیبایی وتنوع گونه های جانوری وگیاهی به عروس تالاب های شمال غرب کشورشهرت یافته است.

جاذبه های طبیعی بکرو دست نخورده وتنوع گونه های گیاهی، جانوری شامل آبزیان، پرندگان مهاجروگرازهای پا کوتاه ازجمله ویژگی های شناسنامه ای تالاب قره قشلاق هستند که جایگاه این زیست بوم را دربین میراث زیستی کشورتحکیم کرده اند.

تالاب ومنطقه شکارممنوع قره قشلاق با ۴۸هزارهکتارمساحت دربین رودخانه های دایمی صوفی چای وزرینه رود ودرحاشیه جنوبی پارک ملی دریاچه ارومیه در جنوب استان آذربایجان شرقی حد فاصل شهرستانهای بناب و میانوآب و میانه واقع شده است. تالاب قره قشلاق هرسال درفصل سرما، مامن هزاران پرنده مهاجراست که ازدوردست ها بویژه سرمای کشنده سیبری با خاطره خوش میزبانی سال های متمادی به این منطقه مهاجرت می کنند. ازاین رورقص فلامینگوها ودرناها درشروع سال شمسی همواره نوید زندگی وبهاررا به مردم بومی منطقه وگردشگران داخلی وخارجی بازدیدکننده ازتالاب هدیه می کند.

این تالاب که یکى از تالاب‌‏هاى شاخص شمال غرب کشور در زمینه حفظ گونه‌‏هاى جانورى است از سال ۱۳۶۴ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شده است. وجود ۱۸۵ گونه پرنده بومى و مهاجر, پستانداران متعدد, گونه‌‏هاى متنوع و نادر گیاهى و آبزى تالاب قره‌‏قشلاق نشان‌‏دهنده غناى این زیستگاه به عنوان یکى از ذخیره‌‏گاه‌‏هاى اصلى و طبیعى است.

تنوع زیستى قره‌‏قشلاق آن را به یکى از زیستگاه‌‏هاى مهم حیات طبیعى و وحشى تبدیل کرده که بعد از تالاب” فورى گل‌‏آرا” در درجه دوم اهمیت قرار داده است. میش مرغ, فلامینگو, درنا, اردک, غاز آنقوت و کبک از جمله پرندگانى هستند که در این تالاب به صورت مهاجر و دائم سکونت دارند و هم اکنون ۷۰ قطعه میش مرغ از پرندگان بسیار نادر و در حال انقراض است، در تالاب قره‌‏قشلاق به حیات خود ادامه مى‌‏دهد. همچنین از گز, نی, نخل مرداب و گیاهان خانواده اسفناج به عنوان گونه‌‏هاى شاخص گیاهى تالاب قره قشلاق میتوان  نام برد.

پنج شنبه 5/5/1391 - 13:11 - 0 تشکر 480989

تالاب شورگل

تالاب شورگل

تالاب شورگل در موقعیت جغرافیایی  عرض ۰۱-۳۷شمالی وطول۲۸تا۴۵درجه شرقی در استان آذربایجان غربی قرار دارد. تالاب شورگل یکی ازمهمترین تالابهای استان می باشدکه درطی دهه گذشته بنابه اقدام شرکت سهامی آب منطقه ای تبدیل به سدمخزنی گردیده است وازمساحت۱۴۰۰هکتاری این تالاب ۱۱۰هکتاربه سدمخزنی اختصاص یافته وبقیه به صورت اراضی تالابی  باقی مانده است.

متاسفانه به دلیل احداث زهکش درمجاورت آن وکاهش آبهای ورودی به دلایل مختلف دربیشترطول سال خشک می باشد.بنابه دلایل گفته شده،این تالاب نیزدرتالابهای مونتروقرارگرفته لذانیازمیباشداقدامات جدی برای احیاءآن انجام گیرد.تالاب شورگل بامساحت حوضه آبریز۱۷۰۰۰هکتاردرارتفاع متوسط ۱۲۹۰مترازسطح آبهای آزادواقع است.منابع تامین کننده آب آن ،رواناب های فصلی ناشی ازبارندگی درسطح حوضه ،جریانهای فصلی رودخانه گدارازطریق انهارسنتی ونشت آبهای زیرزمینی می باشند.تالاب شورگل ،زیستگاه مناسبی برای زمستان گذرانی وزادآوری پرندگان آبزی بوده ،امادروضعیت فعلی این زیستگاه تنهابرای توقف وتغذیه معدودی ازگونه های پرندگان آبزی وکنارآبزی مناسب می باشد.

پنج شنبه 5/5/1391 - 13:20 - 0 تشکر 480996

تالاب درگه سنگی

درگه سنگی

تالاب درگه سنگی در موقعیت جغرافیایی عرض ۰۰تا۳۷درجه شمالی و طول ۳۳تا۴۵″شرقی در استان آذربایجان غربی قرار دارد. این تالاب دائمی بامساحت حوضه آبریز ۲۱۰۰ هکتار در ارتفاع ۱۲۸۰ متری ازسطح آبهای آزاد واقع است.

منبع تامین آب آن روانابهای فصلی ناشی ازبارندگی،مازاد جریان آب انهار،سنتی منشعب ازرودخانه گدارنقده،جریان چشمه هاونشت آبهای زیرزمینی می باشد.

پوشش گیاهی قابل توجه دربخش جنوبی تالاب ،تنوع وکثرت فیتوپلانکتونهاوگونه های جانوری بی مهرگان درآب این تالاب نظیرانواع بنتوزهاوزئوپلانکتونها،زیستگاه بسیارمناسبی رابرای پرندگان آبزی وکنارآبزی بوجودآورده است.ازپرندگان شاخص این تالاب میتوان به فلامینگو،اردک سرسفید،انواع مرغابیها،چنگراشاره نمود.

از طریق جاده ارومیه-مهاباد دریک کیلومتری سه راهی محمدیار  قابل دسترسی است.

Related posts:

پنج شنبه 5/5/1391 - 13:23 - 0 تشکر 480999

تالاب حسنلو

تالاب حسنلو

تالاب حسنلو در غرب جاده مهاباد به ارومیه و در حدود ۲۰ کیلومتری شرق نقده در موقعیت جغرافیایی ۳۷ درجه و ۳ دقیقه شمالی و ۴۵ درجه و ۲۸ دقیقه طول شرقی قرار گرفته است. مساحت تالاب در حدود ۱۱۰۰ هکتار و در ارتفاع ۱۳۰۸ متری از سزح آبهای آزاد قرار دارد.

این تالاب شامل دریاچه ای کم عمق با آب لب شور فصلی بوده که از آب باران، چشمه ها و جویبارها تغذیه می شود. طی چند سال گذشته سد احداثی بر روی آب خروجی آن باعث شیرین تر و عمیق تر شدن آب آن شده و در حال حاضر تبدیل به دریاچه پشت سد گشته است.ایت تغییرات باعث تبدیل تالاب به مخزن آب شده و یک اکوسیستم جدید دریاچه ای ایجاد کرده است.

از آب تالاب در کشاورزی استفاده می شود و  مراتع اطراف تالاب مورد استفاده دامداری قرار میگیرد. در سال ۱۳۵۴ به همراع تالاب یادگارلو و درگه سنگی به عنوان تالاب بین المللی ثبت شده است  و قوانین شکار و صید در آن جاری است. این تالاب در حال حاضر توسط سازمان آب منطقه ای استان حفاظت می شود. این تالاب در دارای چشم اندازی زیبای تالابی است و در فصول مختلف سال پذیرای انواع پرندگان است.

در قسمت شمالی تا جنوب غربی تالاب پوشش گیاهی انبوهی به چشم میخورد. گونه های گیاهی اطراف تالاب عبارتند از جگن، نی، شور و سالیکورنیا

دسترسی به تالاب از طریق جاده ارومیه به مهاباد در ۷۱ کیلومتری ارومیه قابل انجام است.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.