• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن دانش آموزی > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
دانش آموزی (بازدید: 8612)
پنج شنبه 21/11/1389 - 22:37 -0 تشکر 281851
آزمایش یانگ

دوستان خوبم سلام 

نمی دونم شما با آزمایش یانگ آشنا هستین یا نه؟!؟!؟!؟

توماس یانگ دانشمندی بود که توانست خاصیت موجی نور را ثابت کند و طول موج نور مرئی آن را مصاحبه نماید.

اگر شما اطلاعات بیشتری در این زمینه دارین، خوشحال میشیم که این جا برامون بنویسین

منتظریماااااااااااااااا

یا حق

التماس دعا

یا حق

التماس دعا

جمعه 22/11/1389 - 14:44 - 0 تشکر 282005

توماس یانگ(به انگلیسی: Thomas Young) (۱۳ ژوئن٬۱۷۷۳ -۱۰ مه ٬۱۸۲۹) یکی از بزرگترین فیزیکدان قرن هجدهم ونوزدهم بود. و با آزمایش مهمی که به آزمایش یانگ معروف است موجی بودن نور را اثبات کرد .

او به (( یانگ اعجوبه )) معروف شد. زیرا در 2 سالگی خواندن می‌دانست و در هشت سالگی به تنهایی به آموختن ریاضی پرداخت و در 9 سالگی شروع به یادگیری زبان‌های فرانسوی - ایتالیایی - عبری - عربی و فارسی کرد به طوری که در 14 سالگی این زبان‌ها را می‌دانست.

یانگ تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته پزشکی گذرانید و به سال 1799 دکترای پزشکی خود را گرفت و در انستیتوی سلطنتی لندن مشغول به کار شد. او مطالعات خود را بر روی ساختمان چشم و ماهیت نور متمرکز کرد و اولین تئوری خود را درباره تطابق در بینایی مطرح کرد. بر طبق این تئوری برای آن که تصویر اجسامی که در فواصل متفاوت قرار دارند بر روی شبکیه تشکیل گردد شعاع انحنای عدسی چشم تغییر می‌کند.

آزمایش یانگ


در این آزمایش یک چشمه نقطه‌ای نور به سحی برخورد می‌کند که دو شکاف دارد و سپس به پرده برخورد می‌کند ترتیب نورهای آن به صورت یک نوار روشن سپس نوار تاریک و دوباره نوار روشن و... است که توجیه این پدیده فقط با در نظر گرفتن ماهیت موجی نور امکان پذیر بود.



آثار علمی او:


کار عمده یانگ آزمایش‌هایی است که بر روی نور انجام داده‌است او در سال 1803 به آزمایشی دست زد که نتیجه آن تایید فرضیه موجی هویگنس درباره ماهیت نور بود. آزمایش یانگ مربوط به نوری است که از دو شکاف باریک می‌گذرد و نوارهای تاریک و روشن را به وجود می‌آورد. قبول این مطلب که چگونه جمع دو نور تاریکی را به وجود می‌آورد به سادگی ممکن نبود ولیکن نتیجه آزمایش یانگ صحت فرضیه موجی بودن نور و پدیده تداخل امواج نور را تایید کرد. یانگ با اندازه گیری فاصله نوارهای تاریک و روشن و نیز فاصله شکاف‌هایی که نور از آن‌ها می‌گذشت طول موج نورهای مرئی را اندازه گرفت.

پدیده انکسار مضاعف نیز مورد توجه یانگ قرار گرفت. در این پدیده هرگاه نور به بعضی از بلورها برخورد کند به دو پرتوی شکسته تجزیه می‌شود. یانگ از روی این پدیده به عرضی بودن امواج نور پی برد.

از کارهای دیگر یانگ مطالعه بر نیروی کشش سطحی مایعات و نیز نیروی کشش در جامدات است و به دلیل کارهای علمی او در این مورد ضریب کشسانی موسوم به ((مدول یانگ )) را به نام او انتخاب کرده‌اند.

یانگ در عمر پر برکت خود علاوه بر تحقیق در علوم تجربی در خط هیروگلیف هم صاحبنظر شد و از این رو مورد توجه پژوهشگران تاریخ و تمدن نیز قرار گرفت.

ویكی پدیا

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
شنبه 7/12/1389 - 13:42 - 0 تشکر 290878

تحلیل مفهومی آزمایش یانگ

تحلیل مفهومی آزمایش یانگ

نور تك رنگی را در نظر بگیرید كه به دو شكاف باریك بتابد. بر اثر پراش امواجی كه از دو شكاف خارج می‌شوند پراكنده (پخش) می‌شوند. این موضوع همانند حالتی است كه دو شیء در آب ضربه می‌زنند یا وقتی صدای دو بلندگو با یكدیگر تداخل می‌كنند.

برای بررسی نحوه به‌ وجود آمدن نواحی مختلف تداخلی بر روی پرده به شكل زیر توجّه كنید. در این تصاویر موجی به طولِ‌ موج تحلیل مفهومی آزمایش یانگدارد دو شكاف s1 و s2 به فاصله d (از یكدیگر) می‌شود. امواج پس از عبور از شكاف در تمامی جهات پخش و منتشر می‌شوند.

تحلیل مفهومی آزمایش یانگ

در زیر این موضوع برای سه راستای خاص تحلیل مفهومی آزمایش یانگ نشان داده شده‌است.

در شكل زیر امواج به مركز پرده می‌رسند (یعنی تحلیل مفهومی آزمایش یانگ) هر دو موج یك مسافت را طی می‌كنند بنابراین به شكل هم‌فاز با یكدیگر تداخل می‌كنند. حاصل جمع این دو موج دامنه بزرگی را حاصل می‌كند و بر اثر آن ناحیه روشنی بر روی پرده به‌وجود می‌آید.

تحلیل مفهومی آزمایش یانگ

وقتی اختلاف فاصله نقطه روی پرده از دو شكاف برابر طولِ‌موج (یا مضرب صحیحی) از طولِ‌موج باشد مجدداً تداخل سازنده حاصل می‌شود (شكل زیر)

تحلیل مفهومی آزمایش یانگ تحلیل مفهومی آزمایش یانگ

امّا اگر اختلاف فاصله نقطه واقع بر پرده از دو شكاف برابر نصف طولِ‌موج (یا مضرب فردی از نصف طولِ‌موج) باشد، آنگاه دو موج در فاز مخالف با یكدیگر تداخل می‌كنند بنابراین اثر یكدیگر را خنثی نموده و ناحیه تاریك بر روی پرده به‌وجود می‌آید.

تحلیل مفهومی آزمایش یانگ تحلیل مفهومی آزمایش یانگ

بر این اساس نوارهای روشن و تاریك بر روی پرده نقش می‌بندد.

شنبه 7/12/1389 - 13:43 - 0 تشکر 290879

تحلیل ریاضی آزمایش یانگ

برای تعیین موقعیت نوارهای روشن به این نكته توجّه داشته باشید كه تصویر زیر در مقیاس صحیح رسم نشده‌است و در واقع فاصله دو شكاف (d) خیلی خیلی كوچكتر از فاصله تا پرده (L) است.

بر این اساس پرتوهای خروجی از شكاف‌ها تقریباً موازی هستند و با محور افقی زاویه  می‌سازند. با توجّه به ناحیه سایه خورده در تصویر زیر این نكته معلوم می‌شود كه اختلاف فاصله نقطه واقع بر پرده از دو شكاف برابر  است.

وقتی این اختلاف فاصله، مضرب صحیحی از طولِ‌ موج باشد آنگاه تداخل سازنده روی می‌دهد و نوار روشنی بر پرده نقش می‌بندد.

به  m عدد نوار تداخلی گفته می‌شود.

اگر اختلاف فاصله نقطه روی پرده از دو شكاف () برابر مضرب فردی از طولِ‌موج باشد، آنگاه تداخل ویرانگر خواهد بود و نوار تاریكی بر روی پرده به‌وجود می‌آید.

البته هر چه از ناحیه وسط دور می‌شویم شدّت روشنایی نوارهای روشن كاهش می‌یابد. با توجّه به شكل ما می‌توانیم به جای از مقدار معادل آن یعنی xm/L استفاده كنیم. در اینجا x موقعیت نوار تاریك یا روشن است، بنابراین برای m امین نوار روشن خواهیم داشت:

و برای m امین نوار تاریك خواهیم داشت:

همانطور كه از رابطه نوارهای روشن بر می‌آید به غیر از صفر امین نوار روشن، موقعیت سایر نوارهای روشن بستگی به طولِ ‌موج دارد.

بر این اساس وقتی نور سفید بر روی دو شكاف تابانده می‌شود (همان‌طور كه یانگ برای اوّلین بار این كار را كرد) نوارهای روشن بعدی به طور طیف رنگین كمان ظاهر می‌شوند. بدین ترتیب یانگ برای اوّلین بار توانست طولِ‌موج رنگ های مختلف نور مرئی را اندازه بگیرد.

وی ادعا نمود كه تفاوت رنگ ها به علت تفاوت طولِ‌موج آنها است. این فكر صد و پنجاه سال قبل توسط گریمالدی ارائه شده بود.

تمرین

نور سفید از دو شكاف باریك به فاصله 0/5 mm عبور داده می‌شود. و نوارهای روشن بر پرده‌ای به فاصله 2/5 m ظاهر می‌شود. اوّلین نوار كه به صورت رنگین كمان ظاهر می‌شود از رنگ بنفش شروع شده و به رنگ قرمز خاتمه می‌یابد. نوار بنفش تقریباً در فاصله 2 mm از مركز و نوار قرمز در فاصله 2/5 mm از مركز تشكیل می‌شود. طولِ‌ موج نور قرمز و بنفش را به‌دست آورید.

راهنمایی و حل:

ما از معادله استفاده می‌كنیم و طولِ‌ موج را به‌دست می‌آوریم.

برای نوار روشن اوّل قرمز داریم:

با مقدار گذاری در رابطه یانگ داریم:

برای نوار روشن بنفش داریم:

با مقدار گذاری در رابطه یانگ خواهیم داشت:

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.