• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 1587)
پنج شنبه 14/11/1389 - 20:16 -0 تشکر 279329
دانش فنی فرزندان ایران اسلامی بر بیكرانه‌های آسمان


جمهوری اسلامی ایران هم‏اینك جزو 10 كشوری است كه از فناوری ساخت و پرتاب ماهواره برخوردار است و این جایگاهی رفیع به جمهوری اسلامی ایران در بهره‏مندی از تكنولوژی‏های نوین بخشیده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، فعالیت‏های دامنه‏دار و آینده‏نگرانه كشور در زمینه فناوری‏های فضایی، امروزه ایران را به باشگاه فضایی جهان ملحق كرده است.

بنا به اعتراف كارشناسان هوا و فضای دنیای غرب، جمهوری اسلامی ایران هم‏اینك جزو10 كشوری است كه از فناوری ساخت و پرتاب ماهواره برخوردار است و این جایگاهی رفیع به جمهوری اسلامی ایران در بهره‏مندی از تكنولوژی‏های نوین بخشیده است. در این نوشتار به مناسبت افتتاح بزرگترین آزمایشگاه و سامانه فضایی خاورمیانه در كشورمان، به بررسی دستاورهای فضایی ایران در آستانه سی و سومین سال پیروزی انقلاب اسلامی خواهیم پرداخت.

 

منبع: خبرگزاری فارس

 

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:18 - 0 تشکر 279330


*دلایل فنی حركت به سوی خودكفایی در تولید ماهواره‏

پس از وقایعی چون عملیات كربلای‏4 بود كه تأثیر اطلاعاتی كه از طریق ماهواره‏ها قابل كسب است برای اولین بار، مسؤولین را به اهمیت دانش فضایی و تلاش در زمینه تولید محصولات فضایی واقف كرد.

ماهواره‏ها، به عنوان "چشم سوم بشر " در فضا، مجموعه وسیعی از امكانات را در اختیار می‏گذارند و با توجه به همین موضوع، كشورهایی كه ماهواره‏ای متعلق به خود را ندارند، كشورهای "كور " لقب می‏دهند.

تصاویر ارسالی ماهواره‏ها، جهت پیش‏بینی بلایای طبیعی و مدیریت پیامدهای آن جهت كاهش خسارات، اكتشافات معدنی، بررسی تغییرات آب و هوایی و اقلیمی، پایش جنگلها، مراتع، اقیانوسها و كاربردهای متنوع دیگر به كار می‏روند.

استفاده از ماهواره در ارتباطات، انتقال داده و تصویر مدتهاست كیفیت زندگی بشر را ارتقا داده و پخش زنده تلویزیونی و ارتباطات تلفنی از اقصی نقاط جهان مدیون توسعه فناوری فضایی است.

همچنین ناوبری و تعیین مسیر حركت هواپیماها، كشتی‏ها و هر نوع وسیله دیگر، امروزه به كمك ماهواره‏ها تسهیل شده است.
از كاربردهای ماهواره‏ها باید به امكان برقراری انواع ارتباطات از جمله رادیویی، تلویزیونی، بیسیم و تلفن، بین نقاط كور كشور با سایر مناطق اشاره نمود كه بدون استفاده از ماهواره در نقش یك واسطه، بایستی از تعداد زیادی ایستگاه های واسطه روی زمین استفاده نمود كه هزینه بسیار بالایی در بر خواهد داشت.

اما وقوع بلایای طبیعی و نیاز به پایش منابع طبیعی و بسیاری كاربردهای دیگر ماهواره‏ها نیز به جدیت بیشتر این برنامه انجامید. وجود ماهواره‏های ایرانی، این امكان را به كشورمان می‏دهد تا در عرصه‏های مختلف علمی و تحقیقاتی و مراقبت‏های محیطی، همچنان حرف اول را در منطقه بزند.

ماهواره‏های جدید همراه با فناوری ساخت و پرتاب ماهواره، به ایران امكان آن را می‏دهد تا دانش فضایی را برای‏پوشش و نظارت بر سرزمین خود در ابعاد مختلف چون ارتباطات، زمین‏شناسی، نظارت بر تحولات آب و هوایی، نگهبانی از جنگل‏ها و پایش میزان گرمای زمین در اختیار بگیرد. موقعیت جغرافیایی ایران و قرارگرفتن آن در یك گستره جغرافیایی با گوناگونی‏های بسیار، ما را نیازمند آن ساخته است تا برای پوشش كشور از ماهواره كمك بگیریم. در واقع دانشمندان كشورمان می‏خواهند با دسترسی به فناوری ساخت، پرتاب و ردگیری ماهواره، پدیده‏های مذكور را تحت كنترل و نظارت داشته و قابل بهره برداری سازند.

در كاربردهای امنیتی نیز ماهواره‏ها با داشتن دوربین‏های پیشرفته و با قدرت تفكیك بالا، كمك شایانی به افزایش توان نظارتی نهادهای مربوطه در حوزه‏های تحت نظارت خود می‏نماید.

نیروی‏های نظامی نیز علاوه بر بهبود پوشش ارتباطی خود و نیز تأمین امنیت انتقال داده‏ها از طریق ماهواره‏ها، برای‏كاربردهای شناسایی در داخل و خارج از مرزهای كشور از این وسیله ارزشمند استفاده می‏نمایند.

تجارت در بخش فناوری فضایی اكنون رونق بسیاری دارد و در تمام دنیا از ماهواره‏ها برای خدمات مخابراتی، انتقال داده و بسیاری موارد دیگر استفاده می‏شود. رویكرد به فضا به دلیل جنبه‏های اقتصادی باعث شده اغلب كشورهای‏دنیا، با دید اقتصادی به فناوری فضایی نگاه كرده و این موضوع حتی موجب روی آوردن كشورهای در حال توسعه به این حوزه از فناوری است.

موفقیت ایران در پرتاب و قرار دادن ماهواره امید و ماهواره‏های جدید در مدار، این امكان را می‏دهد تا در آینده به عنوان یك تولیدكننده بالابرها و پرتاب‏كننده ماهواره، سهمی از بازار پرسودی كه اینك در اختیار تعداد اندكی از كشورها از جمله آمریكا، روسیه، فرانسه، چین و هند قرار دارد، ازآن خود كرده و در نتیجه می‏توان حدس زد كه رقبا بیكار ننشسته و جوسازی‏های خود را علیه تهران با پوششی سیاسی، تشدید كنند.

در دانشگاهها و پژوهشكده‏های ایران در سالهای اخیر، رشته‏های تحصیلی جدیدی در زمینه علوم فضایی دایر شده است و این مراكز، فارغ التحصیلانی داشته‏اند كه اینك بدنه علمی هیات‏های تحقیقاتی و علمی كشور را در امور فضایی می‏سازند. ساخت ماهواره در دانشگاه علم و صنعت به این معنا است كه ایران علاوه بر دستیابی به فناوری ساخت و پرتاب ماهواره و در مدار قراردادن آن، این فناوری را آنقدر بومی كرده كه توانسته است طراحی و ساخت ماهواره‏ها را به دانشگاه‏های خود نیز گسترش دهد.

در نخستین تلاش‏ها، برای كسب دانش فوق پیشرفته طراحی و ساخت ماهواره‏ها، كارهای مشتركی با كشورهای روسیه و ایتالیا صورت گرفت. ماهواره سینا با كمك روسیه طراحی شد و ماهواره مصباح با كمك ایتالیا. در ادامه و با فراگیری و تولید دانش طراحی و ساخت ماهوراه‏ها، امید، مصباح-2، زهره، طلوع، رصد-1، فجر و نوید علم و صنعت نیز ساخته شدند.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:20 - 0 تشکر 279331


*ماهواره سینا

ماهواره سینا-1 (Z.S.4) به عنوان اولین تلاش كشور در این زمینه، 35دقیقه پس از پرتاب در سال 1384، از موشك روسی كاسموس جدا شده و در مدار زمین قرار گرفت و پس از گذشت 5/1 ساعت از جدا شدن موشك، با ارسال سیگنال بین زمین و ماهواره، خبر قطعی قرار گرفتن ماهواره در مدار داده شد.

فعالیتهای كاربردی این ماهواره 160 كیلوگرمی، در دو محور مخابراتی و تصویربرداری از سطح زمین برای نیازهای‏عمومی بود. تصویربرداری این ماهواره برای فعالیتهایی نظیر حوادث غیرمترقبه، كشاورزی، منابع زمینی و سایر نیازهای عمومی مورد استفاده قرار گرفت.

این ماهواره می‏توانست اطلاعاتی را بصورت محدود در باندهای فركانس وی.اچ.اف و یو.اچ.اف ارسال و دریافت كند. ماهواره سینا-1 طی قراردادی با انستیتو هواپیمایی روسیه "مایی " و شركت‏های روسی "آپتك " و "پالیوت " و با شركت چند گروه از تیم‏های تخصصی ایرانی از طرف وزارت علوم و نیز انستیتوی نقشه‏برداری و شركت صنایع الكترونیك ایران در سال 2005 ساخته شد.

این ماهواره توانست محققین و دانش‏پژوهان ایرانی را با یافته‏های دانشمندان روس آشنا كرده و از تركیب این دو گروه، كار انجام شده است.
این ماهواره مزین به پرچم جمهوری اسلامی ایران با نمایی از نقشه ایران و خلیج فارس بر روی بدنه آن بود و دوره مأموریت خود را با موفقیت به پایان رساند.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:21 - 0 تشکر 279332


*ماهواره مصباح‏

پروژه مصباح از سال 1376 شروع شده و ماهواره مصباح با همكاری شركت ایتالیایی CGساخته شد. بدین ترتیب، ایران به جمع معدود كشورهای دارای فناوری طراحی ماهواره پیوست. طرح ماهواره مصباح جهت دستیابی به فناوری فضایی، مأموریت انتقال داده بین ایستگاه‏های زمینی به صورت ذخیره و ارسال (Store & Forward) را هدف گذاری نمود.

مراحل ساخت نمونه آزمایشگاهی ماهواره در خرداد 1380 به پایان رسیده و اقدامات بعدی جهت اجرای مراحل ساخت نمونه مهندسی (EM) و نمونه فضایی (FM) آغاز شد كه در بهمن ماه سال 1381 منجر به عقد قرارداد انتقال دانش فنی گردید.

با كارشكنی روسها، برنامه پرتاب این ماهواره كه قرار بود با موشك كاسموس‏3ام انجام شود، لغو گردید. اما این عدم پایبندی به تعهدات از سوی روسیه كه در اینگونه حركات، در سطح جهان بسیار بدنام می‏باشد موجب تصمیم جدی متخصصان داخلی برای توسعه سریعتر ماهواره‏برهای بومی گردید. قرار است ماهواره مصباح برای قرارگیری‏در ارتفاع مداری بیش از 800 كیلومتر و برای تعداد 14 دور در شبانه روز گرد زمین و طول مدت رؤیت 45 دقیقه، توسط ماهواره‏برهای بومی به فضا پرتاب شود.

پس از كسب دانش طراحی و ساخت ماهواره‏ها، گام منطقی بعدی، اقدام به طراحی و ساخت یك ماهواره كاملاً بومی با اتكا به دانش داخلی و بدون مشاركت هیچ كشور خارجی بود كه نتیجه آن، ماهواره ملی "امید " است. این ماهواره، با اولین نسل از پرتابگرهای بومی با نام "سفیر " با موفقیت كامل پرتاب شد و جالب این‏كه فراتر از حد انتظار نیز ظاهر شد.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:22 - 0 تشکر 279333


*ماهواره‏بر ایرانی سفیر

حضور كشور عزیزمان در فضا و پرتاب موفقیت‏آمیز ماهواره ایرانی امید توسط ماهواره‏بر ایرانی سفیر خبر بهت‏آوری بود كه در پانزدهم بهمن 1387 منتشر گردید.

البته برخی خبرگزاری‏ها و رسانه‏های غربی با غیر بومی نشان دادن این فناوری و انتساب آن به تكنولوژی چین، روسیه و كره شمالی، سعی در كم‏رنگ نشان دادن این رخداد داشتند، اما حقیقت این بود كه علی‏رغم میل همه بدخواهان، این تكنولوژی در دست ایران بود.

ایران پیش از این نیز در فضا حاضر شده بود اما تفاوت این ماهواره كه در واقع حضور ایران را در این عرصه علمی نشان داد، در بومی بودن تكنولوژی استقرار آن در فضاست زیرا ماهواره پیشین توسط روسیه در مدار قرار گرفته بود.

پرتاب ماهواره امید از همان ابتدا با واكنش‏های صریح كشورهای غربی روبه‏رو شد، واكنش‏هایی كه پس از پرتاب سینا-1 دیده نشده بود. همین موضوع نشان‏دهنده اهمیت ماهواره امید و پرتاب بومی آن است.

ایران اولین كشورمنطقه و از اندك كشورهای جهان بود كه به فناوری فاخر و بسیار پیچیده و دقیق و ظریف پرتاب ماهواره و سامانه‏های فوق العاده حساس و پیچیده پرتاب، راهبری و استقرار آن در مدار كره زمین آن هم به صورت كاملا بومی، دست یافت. ماهواره ملی امید بوسیله ماهواره‏بر سفیر-2 كه در كشورمان طراحی و ساخته شد، درمدار زمین قرار گرفت كه فناوری پیچیده این صنعت در ایران را نیز كامل كرد.
این پروژه از پانزدهم اسفند ماه سال 1384 آغاز گردید و طی 2 سال آماده انجام تستهای مشترك شد.

امید، اولین ماهواره‏ای است كه تمام قطعات در صنایع فضایی كشور ساخته شد. ماهواره امید 3 فوریه 2009 میلادی‏15 بهمن 1387 در مدار زمین قرار گرفت و در 5 اردیبهشت 1388 با جو غلیظ مناطق غربی آمریكای جنوبی و اقیانوس آرام برخورد كرد و به عمر 82 روزه خود كه حدود 30 روز بیش‏تر از پیش‏بینی طراحان آن بود، پایان داد.

طراحی سامانه‏ای ماهواره امید با توجه به شرایط و امكانات داخلی طی سه ماه نهایی گردید و پس از آن طراحی اولیه زیرسامانه‏های ماهواره با هدف تعیین مشخصات كلیدی و تفصیلی هر كدام آغاز گردید.

هدف از این مرحله (طراحی زیرسامانه‏ها) رسیدن به مرحله ساخت نمونه‏های آزمایشگاهی هر یك از زیرسامانه‏ها بود تا بتوان طراحی انجام‏شده را بصورت آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار داد.

كلیه مشخصات طراحی در مراحل بعدی پروژه و توسط آزمایش‏های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و اصلاحات مورد نیاز در طراحی اعمال گردید.

در مرحله ساخت نمونه آزمایشگاهی، كلیه اشكالات و اصلاحات عملكردی ناشی از طراحی اولیه مشخص و مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به آخرین اصلاحات به‏دست آمده، مرحله ساخت نمونه مهندسی ماهواره آغاز گردید.

هدف در این مرحله، دستیابی به یك نمونه كامل ماهواره از لحاظ مشخصات فیزیكی و عملكردی بوده است.

با توجه به عدم تجربه قبلی كشور در خصوص انجام تستهای مورد نیاز یك محصول فضایی، تلاشهای ارزشمندی در خصوص شناسایی و یا تجهیز امكانات داخلی برای انجام چنین تستهایی صورت پذیرفت.

تست نمونه مهندسی ماهواره توانست شرایط كار را برای ساخت نمونه پروازی هموار سازد.

تست‏هایی كه برای نمونه پروازی ماهواره در نظر گرفته شده بود، مطابق استانداردهای معتبر فضایی و با توجه به شرایط داخلی كشور تنظیم شده بود.

خوشبختانه تمهیداتی كه در طراحی برای تحمل شرایط محیطی شامل لرزه‏های ناشی از موشك حامل، تغییرات دمایی بسیار زیاد در مدار زمین و شرایط خلأ، اندیشیده شده بود، با انجام موفق تست‏های محیطی اثبات گردید و بدین ترتیب اولین ماهواره بومی جمهوری اسلامی ایران آماده پرتاب گردید.

كشورهای خارجی با در اختیار قرار ندادن اطلاعات لازم، سعی در جلوگیری از رسیدن ایران به فناوری بومی پرتاب حامل‏ها و قرار دادن ماهواره‏ها در مدار داشتند. در همین راستا، روسیه برای تبدیل نشدن ایران به رقیب خود در بازار پرمنفعت فضا و عدم تقویت توان نظامی و امنیتی كشور، در فناوری پرتابگرها به ایران كمك نكرد و حتی از پرتاب ماهواره مصباح و زهره خودداری نمود.

اما پیش از اقدام به قرار دادن ماهواره در مدار، پرتاب راكت "كاوشگر یك " انجام شد كه در ارتفاع پایین، وظیفه شناسایی محیط پروازی ماهواره‏ها را قبل از پرتاب برعهده دارد. پرتاب راكت‏های كاوشگر، اولین و مهمترین گام در مقدمات لازم برای پرتاب ماهواره به فضا است و با این راكت‏ها، شناسایی محیط پروازی ماهواره‏ها قبل از پرتاب انجام می‏پذیرد.

ساخت یك مركز ویژه برای پرتاب ماهواره و ایستگاه ثابت كنترل و نیز سامانه‏های سیار ردیابی و برقراری ارتباط با آن نیز از فعالیت‏هایی بود كه پیش از پرتاب ماهواره بومی انجام شد. ایستگاه هدایت و كنترل ماهواره در مدار ارتفاع پایین، وظیفه تعیین موقعیت ماهواره در مدار را بر عهده داشته و ارتباط رادیویی با ماهواره برقرار می‏كند و فرمان‏های‏كنترلی را به ماهواره ارسال نموده و پاسخ آن را دریافت می‏نماید.

كشورهای آمریكا، روسیه، چین، فرانسه، انگلستان، هند، ژاپن، كره شمالی، برزیل و رژیم صهیونیستی دارای فناوری طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره هستند اما پیش از ایران، شوروی در سال 1957، ایالات متحده آمریكا در 1958، فرانسه در1965، ژاپن 1970، چین 1970، بریتانیا 1971، هند 1980 و رژیم اشغالگر قدس در 1988 مستقلاً موفق به پرتاب ماهواره شده بودند و سایر كشورها به كمك این كشورها اقدام به قراردادن ماهواره‏های خود در فضانمودند.

البته كشور قزاقستان دارای بزرگترین مجتمع پرتاب ماهواره دنیا است اما خود اقدام به پرتاب ماهواره نمی‏كند و سكوی خود را به كشورهای دیگر برای پرتاب اجاره می‏دهد و از این راه، مبالغ هنگفتی نیز درآمد به دست می‏آورد.

اما پس از اعلام پرتاب موفق ماهواره ملی امید، به غیر از واكنش‏ها و اظهارنظرهای سیاسی، مراجع معتبر علمی نیز مواضع خود را در مورد این خبر اعلام نمودند.

سازمان فضایی آمریكا، ناسا، اولین عناصر مداری ماهواره و بدنه راكت آن را كه با پرتاب از سایت پرتاب در ساعت 18و 38 دقیقه روز دوم فوریه سال 2009 به وقت گرینویچ كاملا مطابقت دارد، منتشر كرد. بدین ترتیب، ناسا موفقیت‏آمیز بودن پرتاب ماهواره ملی امید به مدار زمین را تأیید كرد.

رصدگران آماتور ماهواره در انگلیس نیز با استفاده از علایم رادیویی، وجود این ماهواره را تأیید كردند.

گزارشهای ناسا و رصدگران مبنی بر این بود كه ماهواره با موفقیت در مدارهای پایینی زمین قرار گرفته است.

رصدهای نوری نشان می‏دهد بدنه راكت بسیار درخشانتر از ماهواره است كه بیانگر آن است كه ایران احتمالا تركیب سوخت و موتور قدرتمندی برای راكت تهیه كرده است.

پس از تأیید حضور امید در فضا، خبر پرتاب موفق سفیر-2 و رساندن امید به مقصد، در صدر اخبار رسانه‏های جهان قرار گرفت.

این ماهواره با هدف برقراری ارتباطات متقابل ماهواره و ایستگاه زمینی، تعیین مشخصات مداری و دورسنجی‏مشخصات زیرسامانه‏ها، در مدار زمین قرار داده شده‏است. مدت زمان فعالیت این ماهواره، 50 روز اعلام شده است.

با توجه به این‏كه برنامه امید، اولین تلاش عملی برای بومی‏سازی كامل فناوری ماهواره بوده است مهمتر و پیچیده‏تر از دستیابی به این محصول بومی، ایجاد بسترهای لازم برای صنعت فضایی در كشور بود. بر این اساس شناسایی‏صنایع داخلی و ظرفیت‏های موجود در خصوص تجهیزات ساخت، مونتاژ و تست ماهواره و ایجاد بستر فعالیت‏های فضایی‏در شركت‏های خصوصی بعنوان اهداف بسیار مهم این پروژه بوده است.

ماموریت فنی ماهواره امید به گونه‏ای تنطیم شد كه بتوان با حداقل ریسك به حداكثر اطمینان در یك ارتباط ماهواره‏ای رسید. از اینرو ماموریت ماهواره‏ای امید به صورت برقراری ارتباط متقابل ماهواره و ایستگاه زمینی شامل ماموریت‏های تعیین مشخصات مداری ماهواره پس از جدایش از موشك حامل، تله متری مشخصات زیرسامانه‏های ماهواره (ارسال اطلاعات داخلی ماهواره به ایستگاه زمینی) برای بررسی وضعیت ماهواره و ارسال فرمان از ایستگاه زمینی به ماهواره تعریف گردید.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:23 - 0 تشکر 279334


*فناوری‏هایی كه با امید بومی شدند

اما در برنامه ماهواره امید، فناوری‏های جانبی نیز توسعه داده شده كه در واقع از ملزومات پرتاب و كنترل و كاربری ماهواره است.
ماهواره امید به همراه ایستگاه‏های زیرزمینی و پرتاب فضایی، جمعاً نخستین سامانه فضایی بومی ایران را تشكیل می‏دهند.
در این میان انتخاب محل استقرار پایگاه پرتاب فضایی، مسأله‏ای بسیار مهم است و باید بررسی‏های بسیاری برای انتخاب بهینه این جایگاه انجام شود.

همچنین تعیین جهت برای ماهواره‏ها بسیار مهم و حساس است، زیرا ماهواره‏ها در فضا ثابت نمی‏مانند و در اثر وجود عواملی، جهت آن‏ها در فضا تغییر می‏كند. بنابراین باید به صورت لحظه‏ای جهت ماهواره‏ها نسبت به یك نقطه مرجع، مشخص شود.

در حقیقت ماموریت یك سیستم حامل ماهواره قرار دادن محموله خود در محل مناسب و در زمان مشخص شده است و می‏توان گفت یك سیستم پرتاب ماهواره موشكی است با دو یا چند مرحله كه هر مرحله شامل موتور راكت (با سوخت شیمیایی) و سازه (بدنه) و مكانیزم جدایش است. هر مرحله پس از اتمام سوخت موجود در آن از راكت جدا می‏شود و موتور مرحله بعد روشن می‏شود تا با شتاب دادن به محموله، آن‏را به مقصد نهایی خود برساند.

این سامانه همراه با فن‏آوری ساخت و پرتاب ماهواره، به كشورمان امكان آن را می‏دهد تا دانش فضایی را برای پوشش و نظارت بر سرزمین خود در ابعاد مختلف چون ارتباطات، زمین‏شناسی، نظارت بر تحولات آب و هوایی، نگهبانی از جنگل‏ها و پایش میزان گرمای زمین در اختیار بگیرد.

ساختار ایستگاه‏های زمینی ماهواره امید شامل ایستگاه‏های رنجینگ (4 ایستگاه)، ایستگاه‏های تله متری و تله كامند (3 ایستگاه)، ایستگاه كنترل مركزی (یك ایستگاه) می‏باشد.

شاید مهمترین دست‏آورد پروژه امید به عنوان اولین سامانه فضایی بومی جمهوری اسلامی ایران، اثبات امكان كار مستقل و بومی بر روی برنامه‏های ساخت و پرتاب ماهواره باشد كه به معنی هموار شدن راه برای فعالیت‏های مهمتر و كاربردی‏تر در آینده است.

سایر دستاوردهای پروژه امید را نیز می‏توان در بومی‏سازی فناوری فضایی به عنوان قطب مهم مولد دانش و فناوری‏در سایر صنایع، اقتدار ملی از منظر دستیابی و تسلط به فضا، نقطه عطف در صنعت فضایی كشور، ورود اساتید دانشگاه‏ها و دانشجویان رشته‏های مختلف مهندسی به عرصه‏های عملی فضایی، شناسایی ظرفیتهای موجود در خصوص تجهیزات ساخت، مونتاژ و تست ماهواره، ایجاد بستر فعالیتهای فضایی در شركتهای خصوصی، ایجاد فضای عملیاتی ساخت و تست ماهواره و ایستگاههای زمینی در تعامل با موشك حامل داخلی، طراحی و ساخت اولین ایستگاه كنترل و هدایت ماهواره‏ها در سطح كشور بصورت بومی به دست متخصصین داخلی، دستیابی به دانش طراحی سیستمهای سروسیستم كنترل آنتن ردگیر ماهواره، كسب دانش بالستیك مدار و اختلالات فضایی تأثیرگذار ماهواره‏ها، طراحی نرم‏افزارهای مونیتورینگ و كنترل ماهواره، طراحی نرم‏افزارهای پردازش كدینگ و رمزگذاری داده‏های تله متری، تله كامند، طراحی نرم‏افزارهای جستجوگر ماهواره (رنجینگ، داپلر، تك ایستگاهی)، كسب دانش فنی طراحی و ساخت ایستگاههای TT&C میكروماهواره، كسب تجربه ارتباط مخابراتی بین تجهیزات ایستگاه زمینی و تجهیزات ماهواره، كسب تجربه ردگیری و دریافت سیگنال از ماهواره‏های‏عملیاتی توسط ایستگاه زمینی بومی.
در نهایت، نتایج به‏دست آمده از پرتاب ماهواره امید، به واقع مایه افتخار شد.

به طوریكه معاون رئیس سازمان هوا فضای ایران گفت: دقت بالای ماهواره امید دور از انتظار بود. اگر بخواهیم منحنی اطلاعات شبیه‏سازی شده قبل از پرتاب این ماهواره و منحنی اطلاعات پس از پرتاب را رسم كنیم، این دو منحنی بسیار به هم شبیه خواهد بود كه نشان از دقت بالای ماهواره امید دارد.

این مسؤول بخش فضایی صنعت، ماموریت ماهواره پژوهشی، تحقیقاتی و مخابراتی امید را ارسال داده‏های اطلاعاتی در بخش‏های شدت جریان، ولتاژ و دمای محیط برشمرد و افزود: ماهواره امید این اطلاعات را ثبت كرده و به زمین ارسال می‏نمود.
این مسؤول گفت: در ایستگاه‏های مركزی و فرعی كه در مناطق مركز، جنوب، جنوب شرق و جنوب غرب كشور واقع بود با تجهیزات درون ماهواره امید ارتباط برقرار می‏شد.

وی افزود: ماهواره امید با وزن 27 كیلوگرم دارای ده هزار قطعه مكانیكی است و در مدار leo مدار نزدیك زمین قرار گرفته و در نزدیك و دورترین فاصله به زمین در مسافت‏های حدود 250 و 400 كیلومتر قرار داشت و به علت این‏كه ماهواره امید در مدار پایین قرار گرفته بود، با آن فقط سه بار در روز و سه بار در شب در تماس بودیم.

این سخنان معاون رئیس سازمان هوا فضای ایران و نیز عمر حدود 80 روزه ماهواره امید كه فراتر از عمر 50 روزه پیش‏بینی شده بود، نشان‏دهنده طی شدن فرآیند طراحی و ساخت ماهواره امید، به بهترین وجه ممكن است.

در واقع، ماهواره امید اهمیت بیشتری نسبت به ماهواره سینا دارد، زیرا برخلاف ماهواره سینا كه به كمك كشوری‏خارجی ساخته و به فضا پرتاب شد، ماهواره امید و ماهواره‏بر آن بومی بود و تمام كار برقراری ارتباط و كنترل آن نیز از داخل خاك كشور و با تجهیزات داخلی انجام شد.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:24 - 0 تشکر 279335


*فرزندان امید

امید، آغازی برای برنامه 10 ساله برای ساخت و پرتاب ماهواره‏های تصویربرداری و مخابراتی با ماهواره‏برهای ایرانی است كه پس از دو سال، با ساخت چندین ماهواره دیگر از جمله ماهواره طلوع، رصد-1 و نیز ماهواره فجر كه به زودی پرتاب خواهد شد پیگیری می‏شود.
ماهواره طلوع می‏تواند با دقت 50 متری از سطح زمین تصویربرداری كرده و داده‏ها را همزمان به ایستگاه‏های زمینی‏ارسال نماید؛ علاوه براین می‏تواند داده‏های تصویربرداری را ذخیره نموده و پس از قرار گرفتن در دید ایستگاه‏های زمینی، اطلاعات ذخیره‏شده را ارسال كند. این ماهواره چندین ایستگاه زمینی عملیاتی دارد كه شامل ایستگاه‏های ارسال و دریافت اطلاعات، ایستگاه فرماندهی و كنترل ماهواره و همچنین ایستگاه‏های دریافت و پردازش تصویر است. ماهواره سنجش از دور طلوع، دارای فناوری‏های جدید مانند محموله تصویربرداری، كنترل وضعیت، مكانیزم‏ها و سلول‏های خورشیدی است كه برای اولین بار در آن به كار رفته است. مأ موریت اصلی این ماهواره، تصویربرداری تك‏طیفی با تفكیك‏پذیری 50 متر، ذخیره و ارسال داده‏ها است كه به این منظور با ایستگاه‏های زمینی تله‏متری، ردگیری و فرمان و مركز كنترل پرواز، قابلیت تبادل داده‏های پایش و كنترل ماهواره را دارد. مدار ماهواره طلوع از نوع ارتفاع پایین دایروی و ارتفاع مدار آن بیش از 500 كیلومتر است و دو سال عمر مفید برای آن پیش‏بینی می‏شود؛ انرژی این ماهواره را آرایه‏های خورشیدی بر روی بدنه و باتری‏های ثانویه تأمین می‏كند.
ماهواره فجر نیز دارای تجهیزاتی برای مأموریت‏های اشاره شده در بالا است كه تمام اطلاعات خود را مستقیماً به ایستگاه‏های داخلی فرستاده، دارای دوره عمر و خدمات‏دهی مناسب است و یكی دیگر از نمونه‏های "چشم سوم " كشور خواهد بود.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:25 - 0 تشکر 279336


*افتتاح بزرگ‏ترین سیستم‏های فضایی در خاورمیانه‏

رئیس جمهور روز یكشنبه هفته‏ای كه گذشت، مركز آزمایشگاهی سازه و سیستم‏های فضایی ایران را افتتاح كرد. این آزمایشگاه كه در آستانه دهه مبارك فجر به بهره‏برداری رسید، بزرگ‏ترین واحد آزمایشگاهی خاورمیانه در نوع خود به شمار می‏آید.
این مجموعه را متخصصان وزارت دفاع با هدف تقویت زیرساخت‏های صنایع فضایی جمهوری اسلامی ایران با سه محور تأمین نیازها و تجهیزات تست، تربیت نیروی انسانی خبره و مشاركت و نقش‏آفرینی در پروژه‏های فضایی در قالب 10 آزمایشگاه مجهز به عنوان یك مركز منحصر به فرد در سطح منطقه و در بخش‏هایی نیز با قابلیت‏های كلاس جهانی طراحی و ساخته‏اند.

*مشخصات مركز آزمایشگاهی سازه و سیستم‏های فضایی‏

طراحی و ساخت مركز آزمایشگاههای سازه و سیستم‏های فضایی در ادامه گام بلند و محكمی بود كه متخصصان زبده و كارآمد دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در 14 بهمن ماه 1387 برداشتند و با قرار دادن ماهواره بومی سفیر در مدار زمین، آرزوی دیرینه ملت سلحشور و انقلابی ایران را در دستیابی به فضا تحقق بخشیدند و چشم جهانیان را خیره و تحسین دوستان و حتی دشمنان را برانگیختند.
آزمایشگاه‏ها در علوم مهندسی جایگاه ویژه‏ای دارند و امكان توسعه تحقیقات بدون در اختیار داشتن آزمایشگاه‏های تحقیقاتی مناسب میسر نیست. بطور خاص در سامانه‏های فضایی نقش آزمایشگاه‏ها به دلیل پیچیدگی موضوع، بالا بودن سطح نیازها و ماموریت‏ها، بالا بودن قابلیت اطمینان، وجود ناشناخته‏ها و عدم قطعیت‏ها از اهمیت فوق العاده‏ای برخوردارند و از این روست كه تمامی مراكز معتبر فضایی جهان مجهز به آزمایشگاه‏های پیشرفته‏اند.
سازه نیز یكی از بخش‏های اصلی یك سامانه حامل ماهواره است كه علاوه بر ساختار و الزامات خاص ماموریت خود، لازم است قیود و الزامات تحمیلی از دیگر بخش‏های سامانه حامل را جوابگو باشد. این در حالی است كه سازه حامل ماهواره از لحظه آماده‏سازی در كارخانه و حمل و نقل‏های زمینی تا رسیدن به نقطه تزریق ماهواره در مدار با بارها و محیطهای گوناگونی مانند بارهای استاتیكی و شبه استاتیكی، بارهای حرارتی، بارهای شوك، ارتعاش و اكوستیكی مواجه است كه بایستی تحمل آن‏ها با قابلیت اطمینان بسیار بالا را داشته باشد.
آزمون‏های سازه‏ای دارای تنوع بسیاری است كه می‏توان به صورت ساده آن‏ها را به سه بخش دسته‏بندی كرد:
الف) بررسی و ارزیابی صحت عملكرد بخش‏ها و مكانیزم‏های مختلف‏
ب) آزمون‏های بارگذاری جهت ارزیابی سطح تحمل و تخریب و نیز یافتن مودهای تخریب یك بخش سازه‏ای تحت بارگذاری‏های مختلف‏
ج) آزمون‏های شناسایی و تعیین مدل رفتار سازه‏
پس از انجام این آزمون‏ها، آزمون‏های متعدد دیگری تحت عنوان آزمون‏های تأییدی، اجرا می‏گردند تا محصولات نهایی تایید شوند.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:26 - 0 تشکر 279337


* پروژه‏های آماده بهره برداری وزارت دفاع‏

- ماهواره بر سفیر 1 - ب‏
با بالا بردن تراست موتور از 32 به 37 (افزایش در حدود 50 درصدی در وزن و 25 درصدی در ارتفاع) با قابلیت حمل ماهواره تا وزن 50 كیلوگرم در مدار بیضوی 450-300 كیلومتری‏

- بهینه‏سازی ماهواره بر سفیر 1 - آ
برای پرتاب ماهواره رصد (بهینه‏سازی موتور ترمزی مرحله دوم، سیستم جدایش ماهواره، سنسورها و سیستم تله متری، تجهیزات زمینی و هدایت و كنترل و پایگاه پرتاب) با افزایش ارتفاع حضیض مداری از 250 كیلومتر به 275 كیلومتر

-ماهواره رصد
به عنوان اولین ماهواره تصویربرداری كشور با قابلیت تصویربرداری با تفكیك‏پذیری بهتر از 200 متر

-ماهواره فجر
به عنوان اولین ماهواره با ماموریت مانورمداری كشور با قابلیت تغییر مدار 450-300 كیلومتر بیضوی به مدار 450 كیلومتر دایروی است كه سبب افزایش طول عمر ماهواره به یك و نیم سال است.

-كاوشگر چهار
مجموعه آزمایشگاه فضایی با محموله زیستی و ارتفاع بیش از 120 كیلومتر با همكاری پژوهشگاه هوافضا
ایستگاه زمینی ثابت‏

برای دریافت تصاویر از ماهواره‏های سنجش از دور با قطر آنتن 6 متر
- شبكه فرماندهی و كنترل امنیت فضایی‏
- مركز آزمایش موتور ماهواره‏بر تا تراست 150 تن‏
- سامانه جامع بهره‏برداری از اطلاعات فضایی‏
- شروع ساخت فاز اول پایگاه مراقبت فضایی كشور
- سامانه ردیابی و شناسایی سیگنالی‏
- سامانه ردیابی راداری آرایه فضایی‏
- پرتاب ماهواره بومی "فجر " تا پایان سال‏

رضا تقی پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: بر اساس برنامه‏ریزی‏های انجام شده، پرتاب چندین ماهواره به فضا تا پایان سال در دستور كار است كه ماهواره بومی "فجر " تا پایان سال جاری به فضا پرتاب خواهد شد.

درهمین حال سردار احمد وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز با بیان این‏كه ماهواره "فجر " امسال به فضا پرتاب می‏شود، گفت: این ماهواره، ماهواره شناسایی است كه ماندگاری و پایداری خوبی داشته و می‏تواند مدت طولانی‏تری در فضا بماند.
وی با بیان این‏كه ماهواره "فجر " از سلول‏های خورشیدی برای تأمین انرژی خود استفاده می‏كند، گفت: خودانتقالی‏مداری دستاورد جدیدی است كه این ماهواره از آن برخوردار است.

همچنین پرتاب كاوشگر با محموله‏های زیستی و تحویل و پرتاب ماهواره "رصد1 " كه كار مشتركی از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است، برنامه‏های آینده وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح خواهد بود.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:27 - 0 تشکر 279338


*مصباح 2 و رصد 1 آماده پرتاب‏

در همین حال وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از آمادگی ماهواره "مصباح 2 " برای پرتاب به فضا خبر داد و در تشریح وضعیت ماهواره "مصباح 2 " و "رصد یك " كه توسط محققان كشور طراحی شده‏اند، گفت: ماهواره "مصباح دو " آماده پرتاب است اما شاید باید مدتی منتظر پرتاب این ماهواره بمانیم چرا كه قبل از آن پرتاب‏های دیگری را برنامه‏ریزی كرده‏ایم.

ماهواره ملی "مصباح 2 " از نوع ماهواره‏های مخابراتی است كه در باند UHF كار می‏كند. ماموریت این ماهواره ذخیره و بازیابی اطلاعات، جمع‏آوری و پخش داده‏ها روی مناطق وسیع و پراكنده، خواندن از راه دور و ناوبری است.

هدف از توسعه طرح "مصباح 2 " كسب دانش فنی طراحی، تحلیل، ساخت و آزمایش ماهواره به صورت بومی، دستیابی به فضا از طریق طراحی و پرتاب یك ماهواره نزدیك زمین برای جمع‏آوری، ضبط، پردازش و ارسال مجدد داده‏ها و نیز ایجاد یك شبكه ارتباطی ماهواره‏ای برای ارتباط با كاربران در مناطق دورافتاده ایران با دیگر نواحی‏جغرافیایی دنیا است.

تقی پور همچنین در مورد آخرین وضعیت ماهواره "رصد 1 " گفت: "رصد یك " در مرحله نهایی ساخت آزمایشات قرار دارد و به‏زودی برای تست نهایی تحویل می‏شود كه امید می‏رود در صورت عدم بروز مشكل خاص، طبق برنامه تا پایان امسال با پرتابگر داخلی به فضا پرتاب شود.

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 14/11/1389 - 20:28 - 0 تشکر 279340


*جزئیات دیگر دستاوردهای فضایی ایران‏

سید مهدی موسوی بادجانی - جانشین صنعت سامانه‏های فضایی ایران نیز در تشریح دستاوردهای فضایی كشور با اشاره به برنامه‏های درنظر گرفته شده برای ساخت و پرتاب ماهواره‏های ملی فضایی گفت: سال گذشته از نمونه ماهواره‏های ملی "طلوع، نوید و مصباح 2 " رونمایی شد و هم‏اكنون این ماهواره‏ها در نوبت زمان‏بندی برای پرتاب قرار گرفته‏اند.

وی با بیان این‏كه سه ماهواره مذكور احتمالاً از طریق پرتابگر بومی در مدار قرار می‏گیرند، افزود: احتمالا ماهواره "طلوع " با پرتابگر ملی "سیمرغ " در مدار قرار خواهد گرفت.

موسوی بادجانی كاربرد ماهواره ملی "طلوع " را كه اولین ماهواره سنجشی بومی كشور است، برای تصاویر عملیاتی و سنجش از دور عنوان كرد و گفت: ماهواره "نوید " ماهواره تحقیقاتی دانشگاهی است و "مصباح 2 " نیز ماهواره‏ای مخابراتی و ورژن اصلاح‏شده و توسعه‏یافته "مصباح‏1 " است.

به گفته وی، برنامه‏های فضایی كشور در سال جاری تنها به این سه ماهواره ختم نمی‏شود و كشور به طور قطع برنامه‏های دیگری نیز در دستور كار دارد. بهره‏برداری، ارتباط گرفتن و پایدار كردن سیستم از جمله اقدامات فنی است كه پس از پرتاب ماهواره به فضا نیز انجام می‏پذیرد.
امیدواریم در آینده‏ای نه چندان دور، فرزندان رشید این مرز و بوم با عبور از مرزهای فناوری‏های نوین، حماسه‏های علمی دیگری خلق كرده و جمهوری اسلامی ایران را به عنوان كشور الگو در میان ملل دیگر معرفی نمایند.

آن‌چه اشاره شد نمونه‌هایی از دستاوردهای بزرگ ایران اسلامی در عرصه هوا و فضا بوده است و امروز نیز از دستاوردهای جدید دیگری رونمایی می‌شود.

 ما مي توانيم ....

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.