تبیان، دستیار زندگی
این روزها اغلب پرورش دهندگان، انواع مرکبات تولیدی خود را روانه بازار کرده‌اند. برخی از آن‌ها ترش‌مزه، بعضی ملس و بقیه هم طعم شیرین دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مرکبات نوبرانه و رنگ شده


این روزها اغلب پرورش دهندگان، انواع مرکبات تولیدی خود را روانه بازار کرده‌اند. برخی از آن‌ها ترش‌مزه، بعضی ملس و بقیه هم طعم شیرین دارد.


مرکبات نوبرانه

در واقع بیشتر مرکبات رسیده‌ای که مربوط به نواحی شمالی کشورمان است، پوستی نازک و طعمی‌ترش دارد و آن دسته که در جنوب کشور تولید می‌شود، پوستی سفت و ضخیم، اما مزه‌ای شیرین دارد؛ اما نکته قابل توجه آن که به دلیل تفاوت دمای هوا، مرکبات مناطق جنوبی کمی دیرتر از نواحی شمالی تغییر رنگ می‌دهد.

به همین دلیل برخی کشورهای گرمسیر صادرکننده مرکبات یا تعدادی از شهرهای جنوبی یا حتی شمالی، برای ایجاد ظاهری جذاب و رسیده و بازارپسندی بیشتر، مرکبات آبداری را که هنوز پوستی سبز رنگ دارد به روش مصنوعی رنگ آوری یا سبز زدایی می‌کنند؛ اما شاید برای بسیاری از افراد این سۆال مطرح باشد، مگر می‌توان رنگ سبز مرکبات را هم مانند موز، خرمالو یا گوجه‌فرنگی تغییر داد و مدت زمان رسیدن آن‌ها را به جلو انداخت؟

مرکباتی که به صورت نابالغ برداشت می‌شوند یا به دلیل ریزش زودهنگام یا دمای بالای هوا پوست آن‌ها سبز رنگ بوده و قدرت رنگ آوری ندارد به کمک گاز اتیلن یا رنگ‌های مصنوعی رنگ آوری و سبززدایی می‌شوند.

رنگ آوری با گاز اتیلن

در این روش، مرکبات به خصوص انواع پرتقال‌های آبدار و درشت و زودرسی که پوست سبز رنگ دارد، در مجاورت گاز اتیلن قرار می‌گیرد.

* این گاز، رنگدانه سبز پوست میوه را تجزیه کرده و موجب تبدیل آن به رنگ‌های نارنجی و زرد می‌شود.

مرکباتی که به صورت نابالغ برداشت می‌شوند یا به دلیل ریزش زودهنگام یا دمای بالای هوا پوست آن‌ها سبز رنگ بوده و قدرت رنگ آوری ندارد به کمک گاز اتیلن یا رنگ‌های مصنوعی رنگ آوری و سبززدایی می‌شوند.

* گاز اتیلن گرچه موجب تغییر رنگ پوست میوه می‌شود، اما بر رسیدن، افزایش میزان قند یا طعم‌دهی محصول اثری نداشته و اغلب مرکباتی که به این روش رنگ آوری می‌شود برخلاف ظاهری تازه و رسیده، طعم ترشی دارد.

* نکته قابل توجه آن که طبق نظر متخصصین، اگر میزان گاز اتیلن باقیمانده در مرکبات از حد معینی بالاتر باشد برای سلامت مصرف‌کننده مخاطره‌آمیز خواهد بود.

سبز زدایی با رنگ‌های مصنوعی

در این روش که غیرمعمول است، اغلب مرکبات نارس و تیره رنگ را در حوضچه‌های محلول آب و رنگ غوطه‌ور می‌کنند.

* برای ایجاد رنگ مطلوب از دُز بالای رنگ‌های شیمیایی استفاده می‌شود. این رنگ‌ها در مدت زمان مشخصی جذب پوست مرکبات شده و پوست محصول را زرد یا نارنجی می‌کند.

مرکبات

* اما بنا به گفته کارشناسان، رنگ آوری مصنوعی سبب افت کیفیت، ایجاد لکه و کاهش زمان ماندگاری محصول می‌شود.

* از سوی دیگر به دلیل آن که ویژگی‌های شیمیایی و بهداشتی اغلب رنگ‌های مورد استفاده، شناخته‌شده نیست و تولیدکنندگان از دُزهای بالای رنگ، در مدت زمان تعریف‌نشده‌ای استفاده می‌کنند این موضوع نفوذ بیش از حد رنگ به پوست و سپس گوشت میوه را در پی دارد که با ورود به بدن موجب مسمومیت و حتی سرطان‌زایی خواهد شد.

* در ضمن، مرکبات نارس به دلیل آن که مدت زمان لازم برای ایجاد مواد مغذی در بافت خود را طی نکرده است، ارزش تغذیه‌ای چندانی ندارد.

* بنابراین تا حد امکان از خرید مرکبات وارداتی و آن‌هایی که خارج از فصل عرضه می‌شود خودداری کنید و هر میوه‌ای را در فصل خود و از اماکن معتبر همچون میدان‌های میوه و تره‌بار خریداری کنید.

* به یاد داشته باشید، بیشتر مرکبات رنگ شده با مواد شیمیایی، واکس خورده است و باعث رنگی شدن پوست می‌شود.

جام جم آنلاین


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: zahedkola

مطالب مرتبط:

شیوه‌های خشک کردن سبزی و میوه

ترجمه رنگ میوه‌ها و سبزیجات

سلامت پوست با مصرف میوه

زردآلو بخور، سالم بمونی!

معجزه‌های توت فرنگی

سیب؛ پنی‌سیلین طبیعی

لیمو، میوه‌ای همه کاره!

با میوه‌های مانده چه کار کنیم؟