تبیان، دستیار زندگی
چند روز پیش دختر سه ساله‌ام داشت با اسباب‌بازی مورد علاقه‌اش بازی می‌كرد كه ناگهان پسر 8 ماهه‌ام به طرفش رفت و خرس عروسكی را از دستش گرفت. دختر كوچولو كه حسابی ناراحت شده بود، برادرش را دعوا كرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حسادت بچگانه خواهر و برادرها

خواهر و برادر


بچه‌های بزرگ‌تر که خودشان هم دوران خردسالی را می‌گذرانند، اصلاً نمی‌توانند حضور کودکی را که می‌خواهد اسباب‌بازی‌ها و وسایل شان را بگیرد، تحمل کنند و برای همین کاملاً طبیعی است که هر از گاهی میان آن‌ها دعوا شود.


چند روز پیش دختر سه ساله‌ام داشت با اسباب‌بازی مورد علاقه‌اش بازی می‌کرد که ناگهان پسر هشت ماهه‌ام به طرفش رفت و خرس عروسکی را از دستش گرفت. دختر کوچولو که حسابی ناراحت شده بود، برادرش را دعوا کرد و به زور خرسش را پس گرفت. حالا نوبت پسرک بود که داد بزند و گریه کند. من که داشتم این دعوا و کشمکش را نگاه می‌کردم، اصلاً نمی‌دانستم باید چه کار کنم؟ کدام یک را آرام می‌کردم و به کدام شان می‌گفتم کارش اشتباه بوده است؟

علت چیست؟

وقتی از متخصصان در این باره سوال کردم، جوابی دادند که برایم جالب و همچنین مفید و کاربردی بود. آن‌ها می‌گفتند معمولاً بچه‌های بزرگ‌تر که خودشان هم دوران خردسالی را می‌گذرانند، اصلاً نمی‌توانند حضور کودکی را که می‌خواهد اسباب‌بازی‌ها و وسایل شان را بگیرد، تحمل کنند و برای همین کاملاً طبیعی است که هر از گاهی میان آن‌ها دعوا شود. البته این موضوع به همین اندازه هم برای بچه‌های کوچک‌تر سخت است.

پس همان قدر که مهم است بچه‌های بزرگ‌تر، اشتراک و سهیم کردن خواهر و برادر را بیاموزند، باید بدانیم آن‌ها حق دارند اسباب‌بازی‌ها یا لوازم شخصی شان را به بقیه ندهند.

آن‌ها هم نمی‌توانند بپذیرند خواهر یا برادر بزرگ‌تر، در وسایل شان سهمی داشته باشد. بنابراین اگر بخواهیم با دیدی مثبت به این موضوع نگاه کنیم، می‌توان گفت خواهرها و برادرها در رقابت با هم، یکی از بزرگ‌ترین درس‌های زندگی را می‌آموزند؛ این که چطور پدر و مادر، اتاق، اسباب‌بازی‌ها و... را با هم شریک شوند. بنابراین بسیار مهم است در چنین مواقعی که کودکان با هم بحث و دعوا می‌کنند، به جای ترس و نگرانی به فکر آموزش مهارت‌های زندگی باشیم؛ در واقع نباید به راحتی این فرصت‌های خوب و مناسب برای آموزش را از دست بدهیم.

خواهر و برادر

پرورش مهارت مشارکت

اولین اقدامی که باید در این مورد انجام شود، پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی است. پس همان قدر که مهم است بچه‌های بزرگ‌تر، اشتراک و سهیم کردن خواهر و برادر را بیاموزند، باید بدانیم آن‌ها حق دارند اسباب‌بازی‌ها یا لوازم شخصی شان را به بقیه ندهند.

پدر و مادر هم در این شرایط می‌توانند به آن‌ها کمک کرده و بگویند با کدام یک از اسباب‌بازی‌ها باید تنها و در اتاق خودشان بازی کنند. این مسئله به خصوص در مورد اسباب‌بازی‌های ریز و کوچک که برای شیرخواران خطرناک است، اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

علاوه بر این، والدین باید به بچه‌های بزرگ‌تر کمک کنند تا به شیوه‌های ساده‌ای از ایجاد این وضع پیشگیری شود؛ مثلاً می‌توانید به او بگویید در جایی مشغول بازی شود که خواهر یا برادر کوچکش حضور ندارد و به تنهایی هم نمی‌تواند به آنجا برود.

اما اگر مشکلی ایجاد شد و آن‌ها با هم دعوا کردند، حتماً به فرزند بزرگ‌تر بگویید می‌دانید که او چقدر ناراحت و عصبانی است و بعد به او کمک کنید با خواهر یا برادرش مهربان‌تر برخورد کند. اگر او بتواند خودش را جای برادر یا خواهر کوچک‌ترش بگذارد، وضع بسیار بهتر خواهد شد. در نهایت هم باید با کمک هم، به فکر پیدا کردن بهترین راه‌حل باشید تا مشکل با کمترین دردسر و ناراحتی حل شود.


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: na_sh71

برگرفته از انجمن: امور تربیتی

مطالب مرتبط:

سرکوب خلاقیت در خانه

مادر، زمینه ساز تربیت

کودک خود را شاد تربیت کنید

جدول امتیازات کودکان