تبیان، دستیار زندگی
مو در حقیقت یكی از اجزای پوست است كه جزء اصلی آن، پروتئینی به نام كراتین است. دو پروتئین دیگر نیز با نام‌های یوملانین و فائوملانین در مو وجود دارد كه مسئول رنگ طبیعی موها هستند. رنگدانه یوملانین مسئول رنگ‌های تیره مشكی و قهوه‌ای و رنگدانه فائوملانین.....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سارا قیصری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده های برگزیده شیمی

هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)

هفتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. همچون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده : ساخت رنگ موی صد در صد طبیعی

نام ارائه دهنده: هدی حسینی توسل،زینب صابری فرد،نگین کریمیا ن وفاطمه موسوی

زمینه و نوع پروژه : شیمی/زیست - عملی

درجه سختی: متوسط

مو در حقیقت یكی از اجزای پوست است كه جزء اصلی آن، پروتئینی به نام "كراتین" است. دو پروتئین دیگر نیز با نام‌های یوملانین و فائوملانین در مو وجود دارد كه مسئول رنگ طبیعی موها هستند. رنگدانه یوملانین مسئول رنگ‌های تیره مشكی و قهوه‌ای و رنگدانه فائوملانین مسئول رنگ‌های قرمز تا زرد است. در واقع نسبت متفاوت این رنگدانه‌ها در هر فرد، باعث ظاهر شدن رنگ طبیعی و منحصر به فرد مو در او می‌شود. نبودن این رنگدانه‌ها سبب سفید شدن موها می‌شود.

ایده های برگزیده شیمی هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)

رنگ موهای دائمی كه حاوی موادی مثل آمونیاك و پراكسید هیدروژن یا همان اكسیدان هستند، باعث تغییرات پایدار و غیرقابل برگشت مو می‌شوند و با نفوذ در ساختار مو، آن ‌را تخریب می‌كنند و با شستشو از بین نمی‌روند. رنگ موهای دائمی و بادوام‌تر به سبب دارا بودن مواد شیمیایی بیشتر و قوی‌تر، زمینه آلرژی‌های پوستی را فراهم می‌كنند و ساختار مو را دستخوش تغییر بیشتری می‌نمایند.

آمونیاك و اكسیدان اگرچه سبب ثبات رنگ می‌شوند، اما پیوند‌های شیمیایی سولفید را در ساختار مو می‌شكنند و سبب شكنندگی، خشكی و تخریب ساقه مو و حتی گاه ریزش مو می‌شوند. از سویی دیگر در كسانی كه از رنگ مو‌های دائمی زیاد استفاده می‌كنند، میزان شیوع انواع سرطان‌ها به خصوص نوعی سرطان خون به نام لنفوم وجود دارد.

ایده های برگزیده شیمی هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (2)

این دوستان بعد از انجام بررسی های فوق در باب مضررات رنگ موی شیمیایی به فکر تولید رنگ مویی طبیعی و بی ضرر افتادند. آن ها با کمک موادی همچون حنا، روناس، زرده تخم مرغ، روغن جوانه گندم و آب نارنج و ترکیب منودن این مواد به نسبتی مشخص و با روش های مخصوص موفق به ساخت رنگ موی کاملا طبیعی شدند. آن ها همچنین در آزمایشگاه اثر رنگ طبیعی و شیمیایی را روی دسته ای مو مورد بررسی قرار دادند و مشاهده نمودند که مویی که با این رنگ طبیعی رنگ آمیزی شده بسایر سالم و صاف بوده در حالی رنگ موی شیمیایی باعث شکستگی و زبری ساقه مو شده بود. به این ترتیب باز هم اثبات شد که استفاده از محصولات طبیعی به سود ما و سلامتیمان می باشد.

مطالب مرتبط:

ایده های برگزیده فیزیک دوره هفتم (1)

ایده های برگزیده شیمی دوره هفتم  (1)

ایده های برگزیده زیست دوره هفتم (1)

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: سارا قیصری

تنظیم: نسرین صادقی