تبیان، دستیار زندگی
به طور کلی در ایران و تمام کشور های زلزله خیز جهان به هنگام وقوع زلزله انسان های زیادی جان خود را بر اثر این بلای طبیعی از دست می دهند. این امر اهمیت یافتن راهی جهت مقاوم سازی ساختمان ها را غیر قابل اغماض نموده است. آجر سیلیسی که مورد بررسی این دوست خلاق
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سارا قیصری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ایده های برگزیده هنر، معماری و شهرسازی

هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (1)

هفتمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است!

این دوره نیز هم چون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی"پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند.

هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده : آجر سیسیلی منهیزی (سازه ضد زلزله)

نام ارائه دهنده: داریوش برزویی

زمینه و نوع پروژه : معماری/شیمی - عملی

درجه سختی: دشوار

به طور کلی در ایران و تمام کشور های زلزله خیز جهان به هنگام وقوع زلزله انسان های زیادی جان خود را بر اثر این بلای طبیعی از دست می دهند. این امر اهمیت یافتن راهی جهت مقاوم سازی ساختمان ها را  غیر قابل اغماض نموده است. آجر سیلیسی که مورد بررسی این دوست خلاق قرار گرفته است، یکی از راه های موثر و چشم گیر  جهت کاهش تلفات ناشی از سقوط مصالح در هنگام وقوع زلزله می باشد.

ایده های برگزیده هنر، معماری و شهرسازی هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (1)

تفاوت های این آجر با آجر های معمولی در این است که در درجه اول این آجر وزنی بسیار کم تر از آجر های معمولی دارد به همین دلیل یک آجر ضد زلزله به شمار می رود.
دوم این که این آجر عایق صدا-حرارت و برودت می باشد.
نکته سوم که این آجر یک آجر نسوز می باشد.
چهارمین ویژگی آن این است که برآورد قیمت این آجر بسیار نزدیک به آجر های معمولی است. در نهایت هم موضوع قابل توجه این است که انرژی حاصل برای تولید این آجر از انرژی حاصل برای تولید یک آجر معمولی کم تراست.

ساخت این آجر به خصوص در 5 مرحله صورت می پذیرد. در مرحله اول مغز آجر را که از یونولیت تشکیل شده و شامل هوای فشرده داخل پوشش پلی استایرین است، آماده می شود.

سپس نوعی چسب معدنی(نوعی سیمان مایع) را به عنوان پوششی بر روی مغذ می کشند. گام بعدی افزودن پوشش سیلیسی و منیزی سخت بدون نیاز به پخت در کوره می باشد و سپس پوشش رسی و کائولنی اضافه می شود که به این مرحله اصطلاحا خاک چینی گفته می شود.

در نهایت آجر را از درون تونل آغشته به گاز تترا فلوئور سیلیسیم جهت سخت شدن نهایی عبور داده و  به این ترتیب آجر آماده عرضه به بازار می شود.

ایده های برگزیده هنر، معماری و شهرسازی هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (1)

پس به امید روزی که زلزله نیز در مقابل علم بشر سر تعظیم فرود آورد.


نام ایده : مناسب سازی شهر برای حضور نوجوانان

نام ارائه دهنده: شکوفه سمیعی، زینب عطاران

زمینه و نوع پروژه : شهرسازی- تحقیقاتی

درجه سختی: متوسط

آیا تابه حال فکر کرده اید چگونه می توان شهری ایده آل برای نوجوانان ساخت؟

نزدیک به 20 سال است که مفهوم "شهر دوست دار کودک "توسط یونیسف معرفی، ترویج و پیگیری می شود. از نظر یونیسف، شهر دوستدار کودک، این گونه معرفی شده است:

"نظامی محلی است از مدیریت خوب و سالم، که تحقق حقوق کودکان را تضمین می کند. یک شهر دوستدار کودک، فعالانه به تحقق حقوق تمامی شهروندان جوان متعهد می گردد. "

ایده های برگزیده هنر، معماری و شهرسازی هفتمین دوره ی پروژه های دانش آموزی تبیان (1)

نمونه هایی از شهر دوستدار کودک در مناطق مختلف جهان برپا شده است،اما تجربه چنین شهری در ایران، تازه است. به تازگی در شهرهای بم، چالوس، لاهیجان و تهران نیز برنامه ریزی هایی برای پیوستن به این طرح در حال صورت گرفتن است. اما دوستان ما در این پروژه، پس از آشنایی با نیازهای مختلف کودکان و نوجوانان و مسائل معماری و شهرسازی، به شناخت وضعیت یکی از خیابان های تهران و مشکلاتی که برای حضور کودکان و نوجوانان به وجود می آورد، پرداخته و سپس برای ایجاد تغییرات مناسب در آن، از طریق پرسش نامه هایی نظر سنجی از دانش آموزان نوجوان به عمل آوردند. در گام بعدی بر اساس نظرات دوستان نوجوانان به طراحی مجدد خیابان پرداخته و در نهایت ماکتی از مدل خود را با امید  دست یافتن به شهری ایمن و پاک برای کودکان، ساختند.

مطالب مرتبط:

ایده های برگزیده فیزیک دوره هفتم (1)

ایده های برگزیده فنی مهندسی دوره هفتم (1)

ایده های برگزیده شیمی دوره هفتم (1)

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: سارا قیصری

تنظیم: نسرین صادقی