• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعلیم و تربیت (بازدید: 1445)
پنج شنبه 11/7/1392 - 6:23 -0 تشکر 658868
تربیت فرزند خوب یا بد، چه آثاری دارد؟

مسائل مربوط به تعلیم و تربیت كودك، یكی از امور مهم اجتماع كنونی بشر است كه فكر دانشمندان را به خود متوجه ساخته، و از این راه فصل تازه ای در علوم تربیتی و پرورشی، باز گشوده و افكار تازه و سودمندی در این باره به مراكز و محافل تربیتی عرضه شده است و سازمانهائی برای رفع نیازمندیهای علمی و تربیتی كودك بوجود آورده و این قسمت به صورت رشته تخصصی در آمده است.
دانشمندان به خوبی در یافته‏اند كه زیربنای زندگی در دوران كودكی پی ریزی می‏شود، و بخشی از سعادت و شقاوت ادوار مختلف زندگی یعنی دورانهای جوانی و پیری، در گرو طرز تربیت دوران كودكی است. با این كه شخصیت انسان به عوامل گوناگون بستگی دارد كه هر كدام از آنها در سرنوشت انسان تأثیر بسزائی داشته و كاملا موثر می‏باشد ـ مع الوصف ـ تربیت های دوران كودكی در نظر دانشمندان، حائز اهمیت خاصی است وآن را «زیربنای زندگی» می‏نامند. قلب و روان كودك بسان صفحه كاغذ سفیدی است كه در دست نقاش چیره دست قرار گیرد، هر نقشی كه روی آن ترسیم شود، تا آخر عمر صفحه، باقی می‏ماند.
 
فرض كنید قطعه سنگ مرمری در دست استادكار، هنرمندی قرار گیرد، از آنجا كه او یك سنگتراش توانا، یك صنعتگر ماهر، یا یك مجسمه ساز قوی پنجه است، دهها فكر و خیال درباره آن كرده و نقشه‏هائی می‏ریزد، ولی اگر دست به پیكر آن «مرمر» زد و آن را به صورت مجسمه یكی از نوابغ جهان یا یكی از اشیاء ظریفه در آورد، همه گونه امكانات و استعدادهائی كه قبلا در این قطعه مرمر وجود داشت، از میان می‏رود و تا سنگ باقی است صورت نابغه نیز همراه آن باقی خواهد بود.
 
روح و روان حساس كودك در آغاز زندگی، از جهات بسیاری مانند همین ماده خامی‏است كه برای همه گونه فعالیتها و صورتها، برای همه رقم تربیتها و پرورش ها، آمادگی دارد. و اگر اولیاء كودك حسن ابتكار به خرج دهند و فطرت پاك و احساسات ارزنده او را، با شیوه‏های پسندیده رهبری نمایند، سرنوشت او را از این طریق روشن می‏كند و اگر در این راه سهل انگاری نمایند و با روشهای غلط و پرورش غلط و پرورشهای ناستوده فطرت او را آلوده سازند، حتماً مقدمات بدبختی كودك را فراهم ساخته‏اند به طوری كه اگر دیگر عوامل شخصیت ساز، از قبیل محیط زندگی، و یا فرهنگ به داد او نرسد، آثار این گونه تربیت های غلط زود یا دیر در زندگی او نمایان خواهد شد.
 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:39 - 0 تشکر 658889


۴ - آشنایی با علوم اهل بیت علیهم‏ السلام 

آشنا نمودن فرزندان با علوم اهلبیت علیهم‏السلام و سخنان و عقاید مربوط به آنان، از جمله عناصر مهم تربیت دینی در فرهنگ شیعی و علوی است. بر والدین ضروری است كه ضمن آشنا نمودن اجمالی آنان با مذاهب اسلامی عقاید حقّه شیعه را به آنان تعلیم دهند و بذر محبت اهلبیت علیهم‏السلام را در دلهای آنان بیفشانند و آنان را با معارف غنی، متقن و روشنگر اهلبیت علیهم‏السلام آشنا نمایند. تعلیم معارف و محاسن دانش ناب اهلبیت علیهم‏السلام به فرزندان آنها را در حریم امن عقیده قرار داده و از آثار شوم هجوم عقاید و اندیشه‏های ناپاك مصون می‏دارد. مرحوم صدوق با سند خود در حدیث چهارصدگانه از علی علیه‏السلام نقل كرده است كه حضرت فرمود:علّموا صبیانكم من علمنا ماینفعهم اللّه به لاتغلب علیهم المرجئة برأیها،به كودكان خود آن مقدار از دانش ما كه به‏حال آنان مفید است، تعلیم دهید تا اندیشه و نظر مرجئه(۲۲) برآنان غالب نگردد.(۲۳)۵ ـ رعایت آداب و سنن اسلامی در هنگام تولد فرزند: 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:39 - 0 تشکر 658890

در سیره تربیتی معصومین علیهم‏السلام از لحظه تولد نوزاد، فعالیتهای تربیتی آغاز می‏گردد و با اینكه نوزاد توان بالفعل درك اشیاء و اعمال را ندارد امّا در عین حال انجام برخی آداب و مراسم برای تربیت صحیح او درآینده مؤثر است، از این رو علی علیه‏السلام در ضمن حدیث چهارصدگانه خود به اصحابش، آنان را به انجام این آداب در هنگام ولادت فرزندانشان توصیه نموده‏اند:...در روز هفتم برای فرزندانتان عقیقه نمایید و به مقدار وزن موهای سر فرزندتان نقره صدقه دهید. رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏و‏آله نسبت به حسن و حسین و سایر فرزندانش اینچنین رفتار نمود.(۲۴) و در قسمت دیگر حدیث می‏فرماید: فرزندان خود را روز هفتم ختنه كنید و گرما و سرما شما را از این كار بازندارد كه این باعث پاكیزگی بدن نوزاد است...(۲۵) 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

پنج شنبه 11/7/1392 - 6:40 - 0 تشکر 658891


پی نوشت ها:

۱ ـ نهج‏ البلاغه، قصارالحكم، شماره۳۵۴ و عبدالمجید معادیخواه، فرهنگ آفتاب، ج۷،ص۳۹۰۲. 

۲ ـ خوانساری، محمد، شرح غررالحكم و دررالكلم آمدی، ج۶، ص۳۵۳. 

۳ ـ همان، ج۳، ص۴۳۸. (خیرماورث الآباء الأبناءالادب). 

۴ ـ همان، ج۲، ص۱۴۱. (الانس فی ثلاثه، الزوجة‏الموافقه والولدالصالح و الاخ الموافق). 

۵ ـ همان، ص۲۳. 

۶ ـ همان، ج۶، ص۲۲۲ (ولدالسوءیهدم الشرف و یشین السلف). 

۷ ـ همان، (ولدالسوء یعرُّ السلف و یفسد الخلف). 

۸ ـ همان، ج۶، ص۲۲۴ ( ولدعقوقٌ محنة و شوءمٌ). 

۹ ـ همان، ج۲، ص۳۹۲ (اشدُّ المصائب سوء الخلف). 

۱۰ ـ نهج ‏البلاغه، قصارالحكم، شماره۴۵۳ (قال علیه‏السلام : مازال الزبیر رجلاًمنّا اهل البیت حتی نشاءَابنه المشؤوم عبدالله). این حدیث در برخی از نسخ موجود نهج ‏البلاغه مثل شرح ابن ابی الحدید و شرح نهج‏البلاغه علامه خویی و ما آن را از معجم‏المفهرس نهج‏البلاغه اثر محمد دشتی، ص۱۲۴ نقل كرده‏ایم كه تحت شماره۴۵۳ در قصارالحكم آمده است. 

۱۱ ـ نهج ‏البلاغه، نامه۳۱، با استفاده از ترجمه نهج‏البلاغه اثر دكتر سید جعفر شهیدی، ص۲۹۷.

۱۲ ـ نهج ‏البلاغه، همان با استفاده از ترجمه دكتر شهیدی، ص۲۹۸. 

۱۳ ـ مجلسی،محمد باقر، بحارالانوار، ج۱۰۴، ص۹۸. 

۱۴ ـ رسولی محلاتی، هاشم، وصایاء الرسول و الائمه علیهم‏السلام با ترحمه فارسی ، ص۱۸۴. 

۱۵ ـ خوانساری،محمد، شرح غررالحكم و دررالكم، ج۴ص۳۵۳. 

۱۶ ـ محمدی ری شهری، میزان الحكمة، ج۱،ص۷۵ به نقل از تنبیه‏الخواطر و نزهة‏الناظر، ص۳۹۰. 

۱۷ ـ نهج‏ البلاغه، نامه۳۱،با استفاده از ترجمه دكتر شهیدی، ص۲۹۸. 

۱۸ ـ راجی قمی، محمد،پندهای پدران به فرزندان، ص۱۶۲ و ۱۶۳. 

۱۹ ـ مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۹۱، ص۳۸۴ و مستدرك الوسائل، ج۲، ص۲۳۲. 

۲۰ ـ طبرسی، حسن‏بن‏فضل، مكارم الاخلاق، ص۷۴. 

۲۱ ـ ر.ك: مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج۹۲ ص۱۷۹. 

۲۲ ـ المرجئة فی مقابلة الشیعة، من الارجاء بمعنی التأخیر لتأخیرهم علیا علیه‏السلام عن مرتبته و قد یطلق فی مقابلة الوعیدیة (ر.ك: الكافی، ج۶، ص۴۷ ) و نیز ر.ك: طریحی، مجمع البحرین ج۱، ذیل ماده رجاء. 

۲۳ ـ حسّر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۵، ص۱۹۷ به‏نقل از خصال صدوق، ج۲، ص۱۵۷ و ابن‏شعبه حرانّی، تحف‏العقول، ص۶۸. 

۲۴ ـ صدوق، محمد بن علی بن الحسین، الخصال، ترجمه و تصحیح احمد فهری، ص۷۵۱. 

۲۵ ـ همان، ص۷۷۶ و حرّ عاملی، وسائل الشیعه، ج۱۵،ص۱۵۳. 

خدا نکنه تا آدم نشدیم دنیا بهمون رو کنه

کربلا کربلا اللهم الرزقنا

السلام علیک یا ابا عبدالله الحسین (ع)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.