• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ورزش و تندرستی (بازدید: 304)
يکشنبه 8/2/1392 - 23:9 -0 تشکر 600444
تاریخچه ورزش بسكتبال در ایران

بسكتبال در ایران در سالهای 1310 به بعد بطور غیررسمی فعالیتش در بعضی از مدارس دنبال شد تا اینكه در سال 1314 این ورزش بطور رسمی بوسیله آقای فریدون شریف زاده معرفی شد و بطور سریع در كلیه استانهای كشور از طریق مدارس مدارس اشاعه پیدا كرد.

در سال 1324 فدراسیون بسكتبال ایران تاسیس شد.
در سال 1948 برای اولین بار تیم ملی ایران در المپیك لندن شركت كه بازیكنان تیم ایران افراد مشروحه ذیل بودند :
دكتر صعودی پور-حسین سروری-حسین جبارزادگان-اصغر احساسی-اسفندیاری-رفعت جاه-حسین هاشمی- كاراندیش-اشتری-ابوالفضل صلبی-شادمان-صادقی كه تیم ایران بازی های خوبی انجام داد.
در سال 1950 تیم ایران در یك جام اروپایی كه در كشور تركیه بین تیم های فرانسه ، یوگسلاوی ، ایتالیا ، مصر ، اتریش و تركیه بود شركت داشت كه با بازی های خوبی كه انجام داد پس از پیروزی بر ایتالیا ، اتریش و مصر در جای سوم قرار گرفت.
در سال 1951 در اولین دوره بازی های آسیایی كه در دهلی بود شركت نمود كه در این دوره از بازی ها تیم ایران در جای سوم آسیا قرار گرفت.
در سال 1962 در بازی های چهارجانبه كه بین تیم های پاكستان ، سیلان ، تركیه و ایران در لاهور پاكستان انجام شد شركت نمود.
در سال 1963 باز در بازی های چهارجانبه در سیلان حضور یافت.
در سال 1964 در تهران تیم ایران موفق شد بازی های چهارجانبه را با پیروزی به پایان برساند.
در سال 1966 تیم ایران در بازی های آسیایی بانكوك حضور یافت و پس از شكست از تیم های فیلیپین ، اسرائیل و كره جنوبی و پیروزی بر تیم های برمه و ویتنام در جای هفتم قرار گرفت.
در سال 1970 دوباره بازی های آسیایی در كشور تایلند بود و این بار هم تیم ایران هفتم شد.
در سال 1974 تیم ملی ایران در مسابقات قهرمانی بسكتبال آسیا در كشور فیلیپین شركت نمود و بازی های خوبی كه انجام داد در جای پنجم قهرمانی آسیا قرار گرفت. در این بازی ها بود كه آقای محسن خلخالی بعنوان عضو تیم آسیا انتخاب شد و آقای امیر ایلیاوی جزو بهترین های آسیا شد.
در سال 1974 د ر بازی های آسیایی تهران تیم ایران در جای هفتم قرار گرفت كه پس از حذف تیم كره شمالی یك پله بالاتر قرار گرفت و ششم شد.
در سال 1976 در بازی های سه جانبه كه در كشور پاكستان بین تیم های ایران ، تركیه و پاكستان بود حضور یافت و سوم شد.
در سال 1357 تیم ملی بازی های خوبی در كشور شوروی انجام داد كه با شكست و یك پیروزی به ایران بازگشت.
در سال 1358 به بازی های آسیایی اعزام شد.
در سال 1360 به مسابقات قهرمانی آسیا كه در كشور هند بود در شهر كلكته شركت داشت و در جای هشتم قرار گرفت.
در سال 1361 با وجود اینكه تیم ملی ایران از هر لحاظ در آمادگی بسر می برد و مدت سه ماه در اردو بود یك هفته قبل از مسابقات اجازه شركت به این تیم داده نشد.
در سال 1362 آخرین باری كه تیم ملی ایران در بازی های رسمی شركت داشت در یك سال قبل بود كه در این دوره از بازی ها چهره خوبی از خودش نشان داد و پس از 5 پیروزی بر تیم های پاكستان ، اندونزی ، هنگ گنگ ، هند و اردن و یك شكست از تیم چین در جای پنجم قرار گرفت. در این دوره بود كه مرحوم مجید پاشا مقدم به عضویت تیم آسیا درآمد.
در سال 1381 تیم ملی جوانان بسكتبال نایب قهرمان آسیا و جواز حضور در جام جهانی مالزی را بدست آورد و به مقام شانزدهم رسید.
در سال 1383 تیم های ملی جوانان در كشور هندوستان و امید در تهران هر دو برای اولین بار در تاریخ تاسیس این فدراسیون مقام اول آسیا و برنده مدال طلا گردیدند و تیم ملی امید به جام جهانی راه پیدا نمود كه در مرداد ماه 84 به آرژانتین اعزام می گردد. 
در سال 1383 و 1384 تیم ملی مردان قهرمان اول مسابقات غرب آسیا در تهران و لبنان شد.
در سالهای 1382 و 1383 تیم ملی نوجوانان قهرمان غرب آسیا شد.
در سال 1384 جام ملت های آسیا در كشور قطر با حضور 16 تیم در چهار گروه برگزار شد كه تیم های چین ، لبنان و قطر مقام های اول تا سوم را بدست آوردند و تیم ایران در جای ششم ایستاد.

يکشنبه 8/2/1392 - 23:10 - 0 تشکر 600445

پیدایش و توسعه ورزش بسكتبال

تا قبل از سال 1891 میلادی ورزش های فوتبال آمریكایی و بیسبال نزد مردم ایالات متحده بسیار محبوب و مورد توجه بودند. این دو ورزش بعلت ویژگی های خاص خود و نیاز به مكان بسیار بزرگ در فضای آزاد و بنابراین در فصول معینی از سال قابل اجرا بودند. لذا در فصل زمستان فعالیت های ورزشی بسیار كم رونق و به ژیمناستیك ، حركات سوئدی و راهپیمایی خلاصه شده و در بعضی نقاط بصورت تعطیل در می آمد. از این رو دست اندركاران امر بر آن شدند تا ورزشی ابداع نمایند كه از طرفی امكان اجرای آن در تمام فصول سال میسر باشد و از طرف دیگر حد فاصل زمانی بین فوتبال و بیسبال را پر كند. علاوه بر این ، هدف دیگری كه با ابداع این ورزش در مدنظر قرار داشت ادامه فعالیت های ورزشی ورزشكاران دو رشته فوق بود تا بدینوسیله بتوانند با ادامه اینگونه فعالیت ها در خارج از فصل آغاز نمایند. با توجه به نكات فوق بود كه بسكتبال در سال 1891 توسط یكی از اساتید ورزش كالج اسپرینگ فیلد به نام دكتر جیمز نیسمیت اختراع شد. چون در این بازی از سبد و توپ استفاده می شد و هدف پرتاب و قرار دادن توپ در داخل سبد بود لذا نام بسكتبال را بر روی آن نهاد. در این سال برای اولین بار بود كه این ورزش در كالج مذكور در ایالت ماساچوست آمریكا اجرا گردید.
وسایل اولیه عبارت بودند از یك سبد هلو ، لاستیك داخل توپ فوتبال. پنج اصل اساسی در شكل گرفتن این ورزش مورد توجه قرار گرفت كه عبارت بودند از :
1-این بازی به یك توپ نیاز دارد كه بایستی بزرگ ، سبك و بوسیله دو دست حمل شود.
2-هیج كس اجازه ندارد زمانیكه توپ را دراختیار دارد بدود.
3-هنگامیكه توپ در جریان است هیچ یك از بازیكنان مجاز نیستند محدودیتی برای بدست آوردن توپ توسط سایر بازیكنان بوجود آورند.
4-هر دو تیم منطقه مشابهی را اشغال می نمایند.
5-سبد (حلقه) بایستی افقی بوده و در مكانی بالاتر از بازیكنان قرار داشته باشد.
نحوه قرار كگرفتن سبد هلو به این صورت بود كه یا آن را روی پایه ای نصب می كردند و با به بالكن موجود در سالن متصل می شد. در كنار این پایه یا بالكن نردبانی قرار داشت كه هر موقع توپ به ثمر می رسید یكی از بازیكنان از آن بالا می رفت و توپ را از داخل آن خارج نموده بازی مجددا از نیمه زمین آغاز می گردید. در سال 1982 یعنی به فاصله یك سال پس از اختراع بسكتبال مسابقه ای توسط دو تیم به نمایش گذاشته شد كه یكی از تیم ها را دكتر نیسمیت و دیگری را آموس آلونرواستگ رهبری می نمود. پس از اجرای این نمایش بود كه ورزش بسكتبال به سرعت توسعه و گسترش یافته و روز به روز محبوبیت بیشتری بین جوانان كسب نمود.
بسكتبال برخلاف بسیاری از ورزش های دیگر از ابتدای امر مورد توجه خانم ها نیز قرار گرفت و اولین تیم بانوان در سال 1891 در محل كار یا دانشكده مخترع آن تشكیل و در سال 1899 میلادی برای اولین بار كتاب قانون بسكتبال برای بانوان منتشر گردید.
بررسی و مطالعه قوانین و مقررات این بازی در گذشته و تغییرات آن بازگوكننده جالبی از جنبه های مختلف گسترش این ورزش می باشد. بدین معنی كه بسكتبال در ابتدا خیلی آرام و آهسته اجرا می شد و به قدرت جسمانی كمتری نیاز داشت. زمین بازی در مراحل اولیه گسترش این ورزش به سه قسمت تقسیم می شد و بازیكنان هر ناحیه تنها می توانستند در منطقه مربوط به خود به فعالیت بپردازند. بعدها كه بازی از سرعت بیشتری برخوردار شد زمین بازی نیز به دو قسمت تبدیل گردید. در آغاز پیدایش بسكتبال بازیكنان مجاز بودند تنها یكبار توپ را زمین بزنند. بعدها این تعداد به دو یا سه بار افزایش یافت. در حال حاضر این تعداد محدود نبوده و بازیكن مجاز است با توجه به موقعیت خود در زمین بازی پس از دراختیار گرفتن توپ هرچند بار كه مایل باشد آن را به زمین بزند.
نكات جالبی كه در مجموعه سیزده گانه قوانین مقدماتی بسكتبال در آن زمان جای داشت عبارت بودند از :
1-امكان ضربه زدن به توپ وجود داشت اما نه با مچ دست.
2-هرگاه بازیكنی بهر دلیلی از بازی اخراج می شد بازیكن دیگری بجای وی به بازی وارد نمی شد.
3-یك امتیاز به نفع تیم مقابل تیمی كه مرتكب سه خطا شده بود ثبت می شد.
4-وقتی توپی از زمین خارج می شد اولین فردی كه آن را لمس می كرد صاحب آن شناخته شده و می توانست توپ را به داخل زمین پرتاب نموده و آن را به جریان بگذارد.
بازی از دو نیمه 15 دقیقه ای و یك استراحت 5 دقیقه ای بین دو نیمه تشكیل می شد. تعداد بازیكنانی كه یك تیم را تشكیل می دادند به اندازه زمین بستگی داشت و بین 3 الی 40 نفر متغیر بود. تعداد كمتر از حالت تكنیكی و علمی بیشتر و تعداد زیادتر از جنبه تفریحی بیشتری برخوردار بود. بهترین شكل یك تیم از نظر تعداد و تركیب نفرات به این صورت بوده كه دروازه بان دو گارد ، سه سانتر ، دو فوروارد و یك بازیكن در انتهای زمین. بنابراین در آغاز تعداد مطلوب برای یك تیم 9 نفر بود. وظیفه دروازه بان و دو گارد جلوگیری از كسب امتیاز توسط بازیكنان تیم مقابل. فورواردها مسئول كسب امتیاز و سانترها نقش تغذیه كننده بازیكنانی را در جلو بهترین فرصت را دراختیار داشتند عهده دار بودند. بازیكنان در این زمان از لباس ژیمناستیك كه عبارت بود از یك شلوار بلند و بلوز آستین كوتاه استفاده می كردند.
فقدان قوانین و مقررات در دوره مقدماتی بسكتبال باعث پیدایش مسائل اجرایی بسیار و درنتیجه كاهش جذابیت این بازی شد. بطور مثال بازیكنان بلندقد در كنار سبد می ایستادند و با دریافت توپ از سایر بازیكنان آن را به ثمر می رساندند و از انجام حركات جالب كه در حال حاضر در بازی بسكتبال و بویژه در تاكتیك های حمله مشاهده می شود خبر و اثری نبود. مسئله دیگری كه از تحرك بازی می كاست آن بود كه بازیكن هرقدر مایل بود می توانست توپ را نزد خود نگاه دارد. بهمین نحو یك تیم می توانست به مدت دلخواه توپ را حفظ نماید.
این وضع تا سال 1930 با تغییرات جزئی كه به نمونه هایی از آن اشاره خواهد شد ادامه داشت.
1-ابتدا به هر پرتاب یك امتیاز و به پرتاب های دورتر از 6 متر ، 3 امتیاز تعلق می گرفت.
2-تعداد خطاهایی كه به اخراج بازیكن منتهی می شد از 2 به 5 نفر افزایش یافت.
3-تعداد متغیر بازیكنان در سال 1897 روی 5 نفر تثبیت شد.
4-دریبل كننده تنها می توانست با یك دست دریبل كند و تا سال 1901 اجازه شوت نداشت.
5-در سال 1908 استفاده از هر دو دست در دریبل مجاز شد.
در سال 1930 تحول چشمگیری در این ورزش بوجود آمد و با تجدیدنظر در مقررات موجود و تكمیل آنها بسكتبال بسمت تكامل هرچه بیشتر گام برداشت. در این سال بود كه هنك لوئی ستی دانشجوی دانشگاه استانفورد كالیفرنیا برای اولین بار شوت جفت را به نمایش گذاشت و باعث افزایش تحرك و درنتیجه محبوبیت این ورزش در بین جوانان گردید. این اختراع بهمراه قوانینی نظیر قانون 3 ثانیه و 10 ثانیه (1936) كه به افزایش تحرك بازیكنان منجر گردید باعث شد كه این مرحله بعنوان نقطه عطفی در توسعه و گسترش بسكتبال محسوب شود. زیرا علاوه بر افزایش قابل ملاحظه سرعت در بازی ، از نقطه نظرهای تكنیكی و تاكتیكی باعث پیدایش عوامل مختلف نسبت به دستیابی به هدف و پرتاب توپ در سبد شد.
امروزه در بسیاری از كشورهای جهان بازی بسكتبال جای خود را در بین ورزش ها پیدا نموده و طرفداران زیادی دست و پا كرده است بطوریكه در اكثر مدارس و دانشگاهها و سایر موسسات آموزشی جوانان به اجرای آن مبادرت می ورزند
تا سال 1932 بسكتبال در جمع ورزش های المپیكی قرار نداشت. در المپیك 1936 برلین بود كه برای اولین بار این رشته به لیست ورزش های متداول المپیك افزوده گشت و اولین دوره مسابقات آن با شركت 21 تیم برگزار گردید.
این بازی در سالهای 1314 . 1315 شمسی برای اولین بار توسط آقای فریدون شریف زاده كه در آن زمان تحصیلات عالیه خود را در كشور تركیه به پایان رسانیده بود ارائه شد. نامبرده در كالج البرز این ورزش را متداول نمود و سپس سایر مربیان ورزش در كشور به ترویج آن مبادرت ورزیدند. آهنگ گسترش بسكتبال در ایران نیز مانند سایر كشورهای جهان بسیار سریع بود بطوریكه بیش از 10 سال از آن تاریخ نگذشته بود كه تیم بسكتبال كشور ما در بازی های المپیك 1948 لندن شركت نمود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.