• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن اجتماعي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
اجتماعي (بازدید: 10294)
دوشنبه 24/7/1391 - 14:33 -0 تشکر 566748
Life Style (سبک زندگی)

آنها که با سایتهای اینترنتی سروکار دارند و با دایره لغات بین المللی آن آشنا هستند می دانند که "سبک زندگی" (life style) از مقوله هایی است که در سایتهای مطرح  به وفور مورد توجه قرار گرفته و حتی بعنوان یکی از لینکهای ثابت در صفحات اصلی سایتها قرار دارند....

رهبر انقلاب در بیانات اخیرشان در جمع جوانان خراسان شمالی این موضوع را پیش کشیده و مطرح و از فعالان و مدیران برای کار در این زمینه دعوت کرده اند.
ابتدا به درج 20 سوالی که رهبر انقلاب در جریان سفرشان به خراسان شمالی و دیدار با جوانان آن استان در مهرماه 1391،در باب این موضوع مطرح کرده اند می پردازیم و سپس به دیگر مقالات و یادداشتها و اظهار نظرها خواهیم پرداخت....


فعلا قصد این تاپیک جمع آوری نظرات مختلف است.
ان شاالله در آینده با توجه به بانک مقالاتی که در اینجا خواهیم داشت، نقشه را عوض می کنیم ....

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

سه شنبه 9/8/1391 - 19:28 - 0 تشکر 570701

بسم الله الرحمن الرحیم
سلام
آفرین...آفرین....آفرین
آقای نیری هرچی بگم کم گفتم. ایده و طرح بسیار عالی ای رو دارید پیاده می کنید.
غبطه می خورم به این ذهن فعال و روح آماده برا فعالیت... آفرین
کاش بتونم با یه برنامه ریزی درست و حسابی وقتای مرده ام رو زنده کنم و بتونم پابه پای شما در این مبحث قدم بزنم و یاد بگیرم.
ممنون از کار بسیار عالی تون.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

چهارشنبه 10/8/1391 - 7:28 - 0 تشکر 570751

medman گفته است :
[quote=medman;497712;570701]بسم الله الرحمن الرحیم
سلام
آفرین...آفرین....آفرین
آقای نیری هرچی بگم کم گفتم. ایده و طرح بسیار عالی ای رو دارید پیاده می کنید.
غبطه می خورم به این ذهن فعال و روح آماده برا فعالیت... آفرین
کاش بتونم با یه برنامه ریزی درست و حسابی وقتای مرده ام رو زنده کنم و بتونم پابه پای شما در این مبحث قدم بزنم و یاد بگیرم.
ممنون از کار بسیار عالی تون.


لطف دارین
اینجا فعلا کار هدفداری نمی کنم...
صرفا یه فضاییه برای جمع کردن کلیه مقالات و یادداشتها که بعد از سخنرانی رهبر انقلاب در مورد "سبک زندگی" در گوشه و کنار نوشته شده... درواقع یه کیسه پر از گلوله های رنگی که بعدا باید سر فرصت مرتب سازی بشه.... الآن فقط دارم مطلب جمع می کنم ...

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

چهارشنبه 10/8/1391 - 8:43 - 0 تشکر 570778

یک نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که «برای نهادینه شدن سبک زندگی دینی باید در تمام دستگاه‌ها مسایل را به صورت رسا و شفاف بیان کنیم» گفت: برای پرورش این امر باید در تمام ارگان‌ها ستونی باز شود که نهادینه شدن آن نیازمند زمان، تمرین و تداوم‌ بسیار است.


حجت‌الاسلام والمسلمین سیدرضا اکرمی در گفت‌وگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این‌که «قبل از انقلاب مردم فقط مبانی اسلام را رعایت می‌کردند و حکومت هیچ تصدی نسبت به دین نداشت» اظهار کرد: مبنای انقلاب ایران بر این اساس بود که در تمام ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و در کل به سمت اسلامی‌شدن حرکت کنیم.



وی با اشاره به این‌که «کسی نمی‌تواند منکر این موضوع شود» تصریح کرد: کشور ما در مبنا مشکلی ندارد، اما در مقام عمل مشکلات فراوانی داریم و باید برای حل مسائل فکری و اعتقادی زمان زیادی بگذاریم و کارهای فرهنگی لازم را انجام دهیم تا مسائل نهادینه شود چراکه مدعی این هستیم که به سمت اسلامی شدن حرکت می‌کنیم.



اکرمی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: بیانات ایشان به عنوان یک تز کار است نه یک هشدار و این امر مد نظر خداوند هم هست و مقام رهبری یک منشوری از سبک زندگی را که به سمت دینی شدن حرکت کنیم منتشر کرده است.



وی با اشاره به این‌که «برای این حرکت همه باید بسیج شوند» گفت: هرگاه از اسلام صحبت می‌شود افراد فکر می‌کنند که فقط نماز و روزه و حجاب مد نظر است در صورتی که اسلام تمام مبنا و اصول و قواعد زندگی را در بر می‌گیرد و برای آن‌ها برنامه دارد.



اکرمی در پایان با بیان این‌که «مسائل سبک زندگی دینی باید در جامعه عملیاتی شود تا اثر آن را ببینیم» بیان کرد: تمام دستگاه‌های آموزشی، تبلیغاتی، اعتقادی، حوزویان و دانشگاهیان باید یک کانون تعلیم و تربیت و انسان سازی باشند.



منبع: ایسنا http://isna.ir/fa/news/91081006262/اکرمی-در-گفت-وگو-با-ایسنا-نهادینه-کردن-سبک

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

چهارشنبه 10/8/1391 - 8:46 - 0 تشکر 570779

فعلا بازار صحبت و سخنرانی و اظهار نظر در مورد "سبک زندگی" داغ داغ. و البته امیدواریم از حالت بازار داغی به یه حرکت "آ]سته و پیوسته " تبدیل بشه و فراموش نشه بعد از چند مدت....
این بار هم یک خبر از دنیای "دانشجویی" مرتبط با موضوع "سبک زندگی" در اینجا قرار می دهیم.....



معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری درباره سبک زندگی ایرانی، گفت: در سال‌های اخیر تحقیقاتی را به صورت مقایسه‌ای بر روی سبک زندگی دانشگاهی بین ایران و جهان آغاز کرده‌ایم.


غلامرضا خواجه سروی در گفت‌وگو با خبرنگار «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه این طرح به صورت دائمی انجام می‌شود، اظهار کرد: با توجه به نتایج این تحقیقات، تلاش شده در فعالیت‌های دانشجویی و اساتید این سبک زندگی اصلاح شود.



وی با اشاره به نبود بحث و کار جمعی در دانشگاه‌ها، تصریح کرد: این امر تجربه‌ای است که در جهان مفید بوده که تلاش شده با شکل‌گیری انجمن‌های علمی دانشجویی، این معضل ترمیم شود.



خواجه‌سروی همچنین با اشاره به پیوند استاد با دانشجو، افزود: تاثیرگذاری اخلاق استاد بر دانشجو فعالیتی است که با شکل‌گیری ماده یک آیین‌نامه ارتقای اعضای هیات علمی تلاش شده که نقش استاد در فرهیخته کردن دانشجو به چشم بیاید.



معاون وزیر علوم در خاتمه گفت: تمامی این موارد در معاونت فرهنگی در حال انجام است. همچنین هر آنچه که در رابطه با سبک زندگی مدنظر مقام معظم رهبری بوده است نیز باید با تلاش دانشگاه‌ها محقق شود.



منبع: ایسنا http://isna.ir/fa/news/91081006277/معاون-وزیر-علوم-خبر-داد-انجام-تحقیقات-با

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

چهارشنبه 10/8/1391 - 13:58 - 0 تشکر 570889













رسانه‌ها مخاطبان رهبری در موضوع سبک زندگی هستند
نماینده مدیران مسئول در هیئت نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها خواستار این شد که رسانه‌ها توجه رهبری به موضوع سبک زندگی را جدی بگیرند.

حسین انتظامی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره بیانات اخیر مقام معظم رهبری در خصوص لزوم توجه به سبک زندگی گفت: توجه رهبر معظم انقلاب به سبک زندگی به ویژه با تعریف دقیقی که ایشان از نقش اصلی آن در تمدن سازی داشتند، اهمیت این حوزه را می‌نمایاند.


وی افزود: بیانات ایشان ناظر به این بود که دو بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در تمدن سازی نقش دارند. ایشان به خوبی به نقش صرفاً ابزاری بخش سخت‌افزاری اشاره کردند که حتی حوزه‌های مهمی مثل اقتصاد، سیاست و حتی علم و تکنولوژی را شامل می‌شود و حوزه فرهنگ و اجتماع را که در سبک زندگی جلوه می‌کند، بخش حقیقی و مبنایی خواندند.


نماینده مدیران مسئول در هیئت نظارت بر مطبوعات و خبرگزاری‌ها اضافه کرد: وقتی از سبک زندگی سخن می‌گوییم دامنه وسیعی را شامل می‌شود که همه رفتار، روابط و حتی آیین‌ها را دربرمی‌گیرد. با این حساب، سبک زندگی فقط نحوه پوشش نیست. اخلاق اجتماعی، نحوه تعامل با اقتضائات زندگی مدرن، فرایند اثرگذاری متقابل ابزار تکنولوژیک بر انسان، نقش اجتماعی و همه اینها را شامل می شود. حتی در جوامع توحیدی، مومنانه زندگی کردن در عین پرهیز از افراط و تفریط را مدنظر دارد. بنابراین اگر آن را با تسامح، مساوی فرهنگ عمومی و آداب شخصی بدانیم، بیراهه نیست.


انتظامی گفت: معمولاً نظریه پردازان، نسبت به امکان غلبه جنبه‌های سخت مثل اقتصاد و تکنولوژی نگرانی دارند زیرا ملت‌هایی که به دنبال توسعه و پیشرفت هستند به این جنبه توجه بیشتری می‌کنند و از جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی غافل می‌شوند. این توجه و انذار رهبری بسیار هوشمندانه بود که درست است باید پیشرفت سخت افزاری را جدی بگیریم تا جایگاهی در خور بیابیم ولی مبادا در آن غرق شویم و وقتی به خود بیاییم که مدرن هستیم اما صاحب تمدن نیستیم. زیرا حتی همان «جایگاه درخور» وقتی محقق می‌شود که تمدن و تمدن ساز باشیم و تمدن سازی بر دو پایه استوار است که جنبه‌های سخت یا ابزاری، هر چند جلوه‌گری بیشتری دارند و ملموس‌ترند اما فقط یکی از دو پایه را تشکیل می‌دهند و اتفاقاً پایه روبنایی را.


وی تاکید کرد: مخاطب اصلی رهبری، اندیشمندان و نخبگان هستند که به قول ایشان آسیب شناسی و سپس چاره جویی و ارائه طریق بکنند؛ یعنی با تحلیل دقیق شرایط و درک نیازها و اتکا به مبانی فرهنگی دینی ـ ملی و لحاظ اقتضائات، ترکیب کامل، یکپارچه، مناسب، روزآمد، قابل پذیرش و هویت ساز یا لااقل برآمده از هویت را ارائه دهند زیرا سبک زندگی ربط مستقیم به هویت دارند. مخاطب بعدی رهبری، دستگاههای مرتبط با فرهنگ و تعلیم هستند که چنین الگویی را تبدیل به هنجار کنند. به این ترتیب، رسانه ها در هر دو دسته قرار می گیرند و به همین دلیل، نقش و وظیفه مضاعف دارند.


این فعال مطبوعاتی افزود: رسانه‌ها اگر چه افکار عمومی را نمایندگی می‌کنند، اما در یک رابطه هم‌افزا در ساخت و شکل دهی به افکار عمومی موثرند. بر همین سیاق الگو و سبک زندگی که توسط آنها ارائه یا تبلیغ می‌شود عملا و به تدریج به سبک غالب تبدیل می‌شود. رسانه‌ها در شکل دهی به رفتار اجتماعی موثرند و لذا عملاًٌ یکی از کارکردهای آنها هنجارسازی است.


حسین انتظامی در پایان گفت: متاسفانه شاهدیم بعضی از الگوهایی که در رسانه‌ها حتی به صورت غیرعمدی معرفی می‌شوند، هویت ما را نمایندگی نمی‌کند یا مناسب تمدن یا آرمان‌ها یا جایگاه یا افق ما نیست. اگر این بلاتکلیفی تداوم یابد علاوه بر آن که از نقش الهام ‌بخشی خود فاصله می‌گیریم، با هضم شدن در روندهایی که به اسم جهانی شدن به عنوان یک واقعیت البته غیرحقیقی القاء می‌شود، مقلد و پیرو می‌شویم. چنین روندی، یعنی آن بلاتکلیفی یا این تقلید بی‌مبنا به زبان انسجام اجتماعی است.



منبع: خبرگزاری مهر http://www.mehrnews.com/fa/NewsDetail.aspx?NewsID=1721621

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

پنج شنبه 11/8/1391 - 10:56 - 0 تشکر 570997

سلام به دوستان تبیانی
این هم یادداشتی درباره زنان و خانواده با موضوع "سبک زندگی" 
امیدوارم درکنار دیگر یادداشتهای مرتبط مورد استفاده قرار بگیرد.
مجددا تاکید می گردد در حال حاضر هدف از این تاپیک صرفا جمع آوری و تشکیل بانک اطلاعاتی کاملی درباب سبک زندگی است و در تا اطلاع ثانوی قصدی بر تبدیل این اطلاعات به مقاله یا دستورالعمل در بین نیست....
با احترام-نیری


/سبک زندگی و خانواده /




معاون مرکز امور زنان: آگاهی زنان از تکالیف‌شان مانع از توقعات بی‌جا از همسر می‌شود





35-118.jpg

معاون امور خانواده مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری، گفت: اگر زن به این فکر باشد که تکلیفش در مقابل همسرش چیست هیچ وقت از او بیش از حد، توقع نخواهد داشت.



زهرا سجادی در گفت‌وگو با خبرنگار«زنان» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، افزود: زمانی که زن و شوهر وظیفه خود را بشناسند، حقوق طرف مقابل را رعایت می‌کنند و در واقع شناخت حقوق یکدیگر به معنای آگاهی پیدا کردن به وظایف خود است.



معاون امورخانواده مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری با اشاره به برگزاری دوره‌های آموزش خانواده، اظهارکرد: در دولت‌های نهم و دهم به زنان و مردان آموخته‌ایم که چه تکالیفی در مقابل همسران خود دارند، در حالی که در دولت‌های هفتم و هشتم تنها به زنان درباره حقوقشان آموزش داده شد و این کار باعث افزایش توقع زنان می‌شد. در نتیجه آنان از وضعیت زندگی خود ناراضی می‌شدند، اما ما انتظارات را کم می‌کنیم؛ چرا که در آموزش‌های ما صبغه تکلیفی بیشتر رعایت شده است.



سجادی درپایان درباره برنامه‌های آموزش خانواده مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری، گفت: آموزش خانواده در دانشگاه‌ها در قالب طرح طلیعه، مدرسه‌ها با عنوان طرح طلوع و درکارخانه‌های مختلف در حال اجراست علاوه بر آن قرار است در این زمینه به شاغلان و عشایر آموزش داده شود. روستاییان و سربازان نیز از آموزش‌های خانواده بهره‌مند هستند.

منبع: ایسنا http://isna.ir/fa/news/91081107101/معاون-مرکز-امور-زنان-آگاهی-زنان-از-تکالیف-شان

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

يکشنبه 14/8/1391 - 11:46 - 0 تشکر 571491

در این پست باز هم یک دیدگاه از دانشگاهیان می گذاریم :


برنامه جهاد دانشگاهی برای فرهنگ‌سازی «سبک زندگی»




معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی: دانشگاه‌ها اصلی‌ترین نقش را در اصلاح «سبک زندگی» دارند





15-154.jpg

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه اگر «سبک زندگی» در بین دانشگاهیان اصلاح شود، در جامعه نیز اصلاح خواهد شد، گفت: دانشگاه‌ها اصلی‌ترین نقش را در اصلاح سبک زندگی دارند.



علیرضا زجاجی در گفت‌وگو با خبرنگار «دانشگاهی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه فرهنگ‌ها از طریق دانشگاه در جامعه منتشر می‌شوند، اظهار کرد: با توجه به اینکه افراد جامعه حاضرند از بسیاری مسائل بگذرند تا فرزندانشان به دانشگاه راه یابند، دانشگاه‌ها نقش عمده‌ای در فرهنگ‌سازی جامعه دارند.



وی درباره محورهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری، تصریح کرد: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، این محورها مثال هستند و می‌توان آنها را به مباحث مشابه تعمیم داد.



زجاجی با بیان اینکه با رصد میدانی و پژوهش‌های علمی باید در این زمینه به فرهنگ‌سازی بپردازیم، افزود: پیش از این ما در جهاد دانشگاهی، محورهایی را تعیین کرده بودیم که مشابه فرمایشات مقام معظم رهبری است و حداقل 17 تا 18 مورد از آنها را پوشش می‌دهد.



وی در پایان افزود: برای مثال ما در مورد حقوق مجازی افراد در اینترنت، طراحی لباس، معماری شهرها، حجاب و پوشش و غیره مسائلی را مطرح و برنامه‌ریزی کرده‌ایم و در حال حاضر در حال استخراج کلیه واژه‌ها و فرازهای سخنان مقام معظم رهبری در جمع روحانیون، بسیجیان، آموزش و پرورش و ارتشیان هستیم.



منبع: ایسنا http://isna.ir/fa/news/91081408151/معاون-فرهنگی-جهاد-دانشگاهی-دانشگاه-ها-اصلی-ترین

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

دوشنبه 15/8/1391 - 13:41 - 0 تشکر 571807

با سلام و ادب 

من مدتیه درگیر این مساله شدم البته نه دقیقا با همین عنوان بلکه با این نگاه که بالاخره من باید چطور زندگی کنم برنامه روزانه ام چه طور باشه ؟





جناب نیری گرامی من نظرات خودم رو در این مورد میزارم اگه به نظر شما متناسب بود که هیچی اگه نه لطفا تاییدش نکنید تا بحثتون به هم نخوره 



با توجه به آموزه های اسلامی این موارد بهتره که در زندگی ما باشه 



خواب زود هنگام و نه دیر وقت 

نماز شب 

نماز صبح اول وقت 

بیداری بین الطلوعین 

سحرخیزی 

ورزش 

علم آموزی 

نظم 

برنامه ریزی دقیق برای هر روزمان

کار کردن و داشتن مشغولیت صحیح و درست 

نمازهای اول وقت 

مطالعه قرآن 

ارتباط با خدا از طریق ادعیه

تفکر 

تفریحات سالم 

صله رحم 

کمک به دیگران خصوصا نزدیکان و اعضای خانواده از طرق مختلف 

مطالعه کتابها و رهنمودهای مذهبی در جهت آگاهی بیشتر به مسئولیتها و وظایفمان 

جلوگیری از اتلاف وقت

عدم اسراف 

استفاده بهینه از خوراک و پوشاکی که در اختیار داریم 




فعلا این موارد به ذهنم رسید که نمیدونم چقدر با این مبحث مرتبطه ولی به نظرم  هر فردی باید برای زندگیش یک اولویتهایی داشته باشه که به اونها حتما بپردازه و این موارد اولویتهایی است که من مدتیه بهش رسیدم 











خدا در همین نزدیکی است
پنج شنبه 18/8/1391 - 13:54 - 0 تشکر 572510


  • الحمد لله در فضای اینترنت و پس از سخنان رهبر انقلاب در جمع جوانان خراسان شمالی، سایتها فراوانی این موضوع را در صفحات اصلی خود دنبال می کنند. اینجا هم موضوع جدیدی به چشمم خورد که در این بانک اطلاعاتی جهت استفاده پزوهشگران این حوزه قرار می گیرد. مجددا تاکید می گردد این تاپیک با هدف صرفا جمع آوری مقالات و ایده ها و اظهار نظر های مختلف سطح جامعه ایجاد شده و در حال حاضر برای جمع آوری است و نه پردازش و تبدیل این پستها به مقاله.....



    رابطه لباس با پرچم کشور در سبک زندگی

    حجت‌الاسلام محمد عالم‌زاده نوری، مدیر گروه اخلاق مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و نویسنده کتاب «همیشه بهار، آداب و سبک زندگی اسلامی» مقاله‌ای با عنوان «آداب و سبک زندگی اسلامی» در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است که بخش نخست آن در ادامه می‌آید:

    *معنای ادب

    ادب را به ظرافت‌ها و زیبایی‌های یک عمل تعریف کرده‌اند؛ هیئت نیکویی که شایسته است فعل مطابق آن باشد. مانند آداب غذا خوردن و خوابیدن، آداب دعا و نماز خواندن، آداب معاشرت، آداب زیارت و آداب ازدواج. این خصلت‌های شایسته موجب حُسن یا کمال فعل می‌شوند.

    البته این معنا از ادب تنها در افعال مشروع تحقق دارد؛ وقتی در باب آداب سخن می‌گوییم یعنی اصل عمل را توصیه می‌کنیم و یا دست‌کم روا می‌شماریم؛ بنابراین در اعمال شنیع یا ممنوع مانند میگساری، تجاوزگری، خیانت و دروغ، ادب معنا ندارد، همچنین روشن است که این معنا تنها در جایی است که یک عمل را بتوان به گونه‌های مختلفی ـ زشت و زیبا، کامل و ناقص ـ انجام داد.

    زیبایی و شایستگی که در تعریف ادب قید شده، در جوامع مختلف، متفاوت است، به همین جهت آداب جوامع مختلف، متفاوت گشته به صورتی‌که یک امر عادی در یک جامعه در میان جامعه دیگر شنیع و مذموم به شمار می‌رود؛ مثلاً در جامعه مسلمان هنگام دیدار، سلام به کار می‌رود؛‌ در حالی‌که برخی از جوامع با برداشتن کلاه و برخی با قرار دادن دست در کنار سر دیدار را آغاز می‌کنند، یا آداب ملاقات با نامحرم در امت اسلامی با امم دیگر بسیار متفاوت است.

    ممکن است کسانی از اخلاق (ملکات پایدار روحی) و آداب، برداشت واحدی داشته باشند؛ اما از آنچه گذشت روشن می‌شود که اخلاق، زیبایی جان و آداب، زیبایی فعل است یعنی اخلاق به صفات درونی و آداب به رفتارهای ظاهری اختصاص دارد. آداب معمولا قالب بروز اخلاق و ظرفی برای تحقق آن است.

    به همین جهت تخلف از آداب نسبت به تخلف اخلاقی، در میان مردم زشتی کمتری دارد، به همین جهت اظهار جهل به حکم اخلاقی، پذیرفتنی نیست. اگر کسی دروغ بگوید و ادعا کند «من نمی‌دانستم که دروغ‌گویی بد است»، مردم سخن او را نمی‌پذیرند و عذر او را موجه نمی‌دانند؛ برخلاف آداب که اظهار جهل در باره آن از سوی مردم پذیرفتنی‌تر به شمار می‌رود.

    همچنین مسائل اخلاقی در میان فرهنگ‌های گوناگون، ثابت و تغییرناپذیر است؛ اما بسیاری از آداب اجتماعی قابل تغییر و نسبی است.

    به بیان دیگر آداب تعین و تجسد خارجی اخلاق است و مصادیق متنوع جایگزین پذیر دارد، یعنی هرگز نباید از اخلاق صرف‌نظر کرد و همواره باید بدان ملتزم بود. اما از برخی آداب می‌توان به شرط جایگزینی دست برداشت. به این ترتیب گزاره‌های حاکی از رفتارهای ارزشیِ فرازمانی و فرامکانی، ناظر به اخلاق و گزاره‌های حاکی از رفتارهای ارزشی زمان‌مند و مکان‌مند، ناظر به آداب هستند.

    آداب در جوامع و گروه‌های مختلف اشکال متفاوتی دارد. آداب می‌تواند مربوط به طبقه یا گروه خاصی باشد؛ مثل آداب ثروتمندان یا پزشکان در حالی‌که اخلاق فراگیر و عمومی است و به طبقه خاص یا صاحبان پیشه‌ای اختصاص ندارد.

    مصادیق و انواع آداب

    می‌توان آداب را به اعتبار خاستگاه‌های آن به آداب دینی و غیردینی تقسیم کرد، آداب دینی یا مستقیماً مستند به نصوص دینی هستند و یا اهل ایمان، آنها را بر اساس فهم خود از دین و با الهام از منابع دینی ابداع کرده و خود را مقید به مراعات آنها می‌دانند و آداب غیردینی، آدابی هستند که پیدایش و رواج آنها ریشه در ویژگی‌های منطقه‌ای، نژادی، تاریخی، صنفی، جنسی و امثال آن دارد. به عنوان مثال سعی در زودتر سلام کردن، جواب سلام را کامل‌تر ادا کردن، برگزاری جشن عبادت و نشستن در اولین جای خالی هنگام ورود مجلس از آداب دینی است.

    همچنین آداب را می‌توان به فردی و اجتماعی تقسیم کرد. اگر در رعایت ادب، کسی جز فاعل آن حضور نداشته باشد ادب، کاملاً فردی است؛ مانند آداب نماز خواندن و خوابیدن، اما اگر رعایت ادب به شرط حضور دیگران باشد ادب اجتماعی است؛ مانند آداب معاشرت و ازدواج.

    شیوه تغذیه، خودآرایی (نوع پوشاک و ظواهر)، بهداشت و سلامت، معاشرت (سلام، مصافحه، نشست و برخاست، گفتگو و...)، نمونه‌هایی از آداب هستند.

    اهمیت آداب و آثار اجتماعی آن

    آداب اسلامی نماد ظاهری اسلام است. مسلمان بودن با هر رفتاری قابل جمع نیست؛ یعنی وقتی به ارزش‌های اسلامی سر تسلیم فرود می‌آوریم، هر گونه رفتار یا ظاهری را نمی‌توانیم برای خود انتخاب کنیم، آداب اسلامی آن گونه ظاهری است که با اعتقادات و ارزش‌های اسلامی سازگار است و بروز خارجی توحید، تسلیم در برابر خدا و بندگی او است.

    می‌توان به وجهه اجتماعی آن هم نظر دوخت، وقتی یک امت به آداب خاصی ملتزم باشد ساخت اجتماعی متناسب با اعتقادات و ارزش‌های خود را نیز پدید می‌آورد. مثلاً در جامعه‌ای که ارزش‌های اسلامی نهادینه شده و بندگی پروردگار فراگیر گشته تبلیغ کالاهایی که حرص و دنیاطلبی را بیفزاید، ناهنجار دیده می‌شود و مجالی نمی‌یابد.

    چگونگی رفتار ظاهری ما نمادی است از نوع تفکر و علاقه ما، این جلوه‌های ظاهری که از ما سر می‌زند به نوعی ما را به دیگران ـ و حتی به خود ـ معرفی می‌کند. احوال درونی ما را آشکار می‌سازد و باور و پسند ما را می‌نمایاند. مثلا پیراهن مشکی شیعیان در ایام عزای اهل بیت، عشق و علاقه عمومی آنها را به خاندان پیامبر و اعتقاد آنها را به این فرهنگ بیان می‏کند.

    از این رو این احوال ظاهری اگر میان کسانی مشترک باشد نشان از همفکری و قرابت آنان دارد و اگر در ظواهر افراد و نوع زندگی آنان تفاوتی باشد، می‌توان حدس زد که در نگاه و ارزش‌های آنان نیز احتمالاً تفاوتی وجود دارد.

    لباس هر انسان پرچم کشور وجود اوست، پرچمی است که او بر سردر خانه وجود خود نصب کرده‏است و با آن اعلام می‏کند که از کدام فرهنگ تبعیت می‏کند. همچنان که هر ملتی با وفاداری و احترام به پرچم خود، اعتقاد خود را به هویت ملی و سیاسی خود ابراز می‏کند، هر انسان نیز مادام که به یک سلسله ارزش‏ها و بینش‏ها معتقد و دلبسته باشد، لباس متناسب با آن ارزش‏ها و بینش‏ها را از تن به در نخواهد کرد.

    بر این اساس، تغییری که در تیپ ظاهری انسان‏ها رخ می‏دهد، نشان از طوفانی درونی دارد که بر زوایای افکار و امیال آنان اثر گذاشته‏است.لباس انسان در نگاه نخست شأنی از ظواهر اوست و جلوه بیرونی شخصیت او به شمار می‏رود، اما در نگاه دقیق پیوندی ناگسستنی با باطن او دارد و پرده‏ای از واقعیات درون او را آشکار می‌سازد...

    لباس نه تنها تحت تأثیر فرهنگ جامعه است که معرف شخصیت تک‏تک افراد نیز هست و البته میان شخصیت افراد و فرهنگ عمومی جامعه نیز ارتباطی قوی وجود دارد. در جامعه‏ای که ارزش‏های والای معنوی و انسانی، بی‏اعتبار باشد و عالم درون انسان، حیثیت و معنایی مستقل از نمایش‏ها و جلوه‏های بیرونی نداشته باشد، قهراً شخصیت انسان به کلی بر پایة توجه دیگران و اظهارنظر آنان درباره وی، شکل می‏گیرد و پیداست که افراد در چنین جامعه‏ای سعی می‏کنند با هر وسیله و از جمله با لباسی که به تن می‏کنند، برای خود نوعی تشخص و تعین ایجاد کنند. مد و تغییرات بی‏شمار و بی‏دلیلی که مرتباً در لباس رخ می‏دهد، چنین زمینه‏ای در ضمیر و روان افراد دارد.


    منبع: خبرگزاری فارس


  • هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

    حافظ عليه الرحمه

    امضا: نيري

    پنج شنبه 18/8/1391 - 13:58 - 0 تشکر 572511

    سایت "زندگی اسلامی" به آدرس زیر است . در حال جستجو توی اینترنت بودم که متوجه شدم این سایت از سال 90 تاکنون روی این مبحث مطالعاتی داشته و مباحثی منتشر کرده است.
    مقاله سردبیر این سایت را که در بهمن 1390 منتظر شده در اینجا قرا رمی دهم.

    منبع: http://www.islamiclife.ir/editors_pick/1390_11/000038.php





  • سه شنبه، ۱۸ بهمن ۱۳۹۰



  • واژه «سبک زندگی» به حد کافی ساده به نظر می‌رسد که هر کس بتواند مفهوم کلی آنرا دریابد. اما باید توجه کرد که این اصطلاح از فرهنگ خارجی وارد زبان و فرهنگ ما شده است و نیاز به بازتعریف دارد. اگر چه تعریف کلی سبک زندگی به عنوان نحوه و روش زندگی کردن عام و قابل تعمیم به هر فرهنگی به نظر می‌رسد؛ اما وقتی این مفهوم را به عرصه عملی و کاربردی ببریم، اختلافها رخ می‌نمایند.




    در فرهنگ غربی که خاستگاه مفهوم سبک زندگی است، این عبارت بیشتر در خصوص تطابق زندگی فردی با تیپهای شخصیتی یا گروهی خاص به کار می‌رود. به عنوان مثال عده‌ای مانند خواننده یا بازیگر بخصوصی لباس می‌پوشند، حرف می‌زنند، راه می‌روند، یا آرایش می‌کنند. گروهی از مرام یک آیین پیروی می‌کنند و سر می‌تراشند، ازدواج نمی‌کنند یا لباس خاص می‌پوشند. برخی با دوستان یا همفکران خود حول مورد مشترکی که می‌تواند ادبیات، سیاست، ورزش یا تفریح خاصی باشد، گرد هم می‌آیند و بعضی رفتارها را به عنوان نماد اشتراکشان انتخاب می‌کنند. در مجموع همه اینها سبک زندگی این افراد می‌شوند.
    اگر یک بار دیگر بخواهیم به تعریف این مفهوم نگاهی بیاندازیم، از منظر غربی سبک زندگی شیوه و روش زندگی فرد در حوزه‌های مختلف زندگی او اعم از فردی یا اجتماعی است. اما آنچه نگاه غربی از تعریف آن باز مانده است، «مبنا» و شیوه انتخاب این سبک است. ساده‌تر بگویم... اگر فردی بخواهد سبک زندگی خود را شکل دهد، بر چه اساسی باید از انواع و اقسام سبکها و شیوه‌های رفتاری، یکی را انتخاب و یا حتی اختراع کند؟! در نگاه غربی و غیردینی این مبنا در فردگرایی و اصالت سود و لذت خلاصه می‌شود؛ یعنی هر شیوه‌ای که فرد آن را دوست‌تر داشته باشد یا بیشتر به مذاقش خوش بیاید سبک زندگی خوبی خواهد بود!
    اما پاسخ ما به این سوال، پاسخ دینی است. وقتی می‌گوییم دین اسلام برای تمام عرصه‌های زندگی فرد مسلمان حرفی برای گفتن دارد، به این معناست که فرد مسلمان می‌تواند – و می‌باید- زندگی خودش را بر اساس اصول و آموزه‌های دینی شکل دهد؛ و بر اساس نگاه و فلسفه دینی سبک زندگی خود را طراحی یا انتخاب نماید.
    پایگاه اینترنتی «زندگی اسلامی» نیز بر مبنای همین فلسفه و رویکرد شکل گرفته است. در این پایگاه تلاش ما بر این است تا تعالیم و آموزه‌های اسلامی را به صورت کاربردی و منطبق با زندگی روزمره و امروزین به شما ارائه کنیم. به همین دلیل در این جا به طور کلی عرصه‌های مختلف زندگی فردی و اجتماعی را در دسته‌های مختلف تقسیم نموده و مطالب مد نظر را در این دسته‌بندی‌ها تقدیم شما خواهیم نمود.




  • هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

    حافظ عليه الرحمه

    امضا: نيري

    برو به انجمن
    انجمن فعال در هفته گذشته
    مدیر فعال در هفته گذشته
    آخرین مطالب
    • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
      آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
    • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
      جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
    • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
      خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
    • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
      پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
    • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
      اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.