• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
زن ریحانه آفرینش (بازدید: 736)
دوشنبه 13/6/1391 - 11:17 -0 تشکر 541983
زنان و اصلاحات حقوقی

امروزه ضرورت اصلاح مستمر قوانین از جمله قوانین مربوط به زن و خانواده، سخنی است که طرفداران زیادی دارد. از رهبر معظم انقلاب گرفته تا مسئولان قوا و نهادهای تخصصی زنان و اقشار فرهیخته هر یک با نگاهی خاص، به ضرورت اصلاحات توجه کرده اند. به نظر می رسد آن گاه که از «اصلاح مستمر قوانین» سخن می رانیم هم بر اصلاح تأکید می کنیم و هم بر استمرار اصلاح؛ به این معنا که تفکر اصلاحِ قوانین «یک بار برای همیشه» را خطا می دانیم. تحولات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جوامع و پیدایش ظرفیت ها، محدودیت ها، مسائل و موانع نو به نو می طلبد که با مرزبندی احکام و اصول ثابت شریعت، از احکامی که به حسب تحول، قیود و شرایط متحول می شوند و با توجه به عناوین حاکم و أَهم که هر یک در شرایطی خاص، موضوعیت می یابند، به اصلاح قوانین اقدام کنیم و یا در محدوده ی «ما لا نصّ فیه» (غیرمنصوص) مصالح اجتماعی را در تنظیم قوانین لحاظ کنیم. البته این مهم در حوزه ی زنان اهمیتی دوچندان می یابد؛ از آن رو که قانون اساسی باتوجه به ظلم تاریخی علیه زنان و نقش ویژه ی زن به عنوان یکی از مهمترین عوامل فرهنگ ساز، بر حمایت ویژه از آنان پای فشرده است. در عین حال فعالیت هایی که تاکنون به منظور اصلاح قوانین انجام شده است، بی نیاز از تحلیل و نقد عالمانه نیست؛ هرچند ضرورت چنین تدقیقی در پروژه هایی که به منظور اصلاح جامع قوانین انجام می شود، بیشتر احساس می شود. یکی از مهم ترین فعالیت های انجام شده تدوین «نظام جامع حقوقی و قضایی زنان» است که به همت مرکز امور مشارکت زنان و گروه حقوق دانشگاه مفید قم انجام شده است که گرایش به اصلاحات نظام مند و همه جانبه را در بانیان طرح نشان می دهد. در عین حال این طرح هم از نظر محتوایی قابل بررسی و نقد است و هم از نظر شکلی.

اصلاحات حقوقی و پرسش های اساسی

موفقیّت یک طرح اصلاحی جامع، منوط به آن است که پیشاپیش، نسبت به پرسش هایی اساسی اتخاذ موضع نماید، پرسش هایی که پاسخ به آن، اساس تدوین یک طرح جامع است. در اینجا به برخی از آنها اشاره می شود:

دوشنبه 13/6/1391 - 11:27 - 0 تشکر 542000


سخن پایانی


در سال 1379 مرکز امور مشارکت زنان قرارداد تدوین «طرح جامع نظام حقوقی و قضایی زنان» را به گروه حقوق دانشگاه مفید قم سفارش داد و در سال 1382 این طرح به اتمام رسید. در سال 1383 مرکز امور مشارکت زنان اعلام کرد که این طرح را برای بررسی و تصویب به هیئت دولت ارائه خواهد داد تا بتدریج به مجلس پیشنهاد شود؛ گرچه ممکن است پرسش هایی در مورد علت ورود نهادی از قوه ی مجریه که علی القاعده شأن فعالیت ستادی و برنامه ای دارد، به عرصه ی تدوین نظام جامع حقوقی، به ذهن متبادر گردد؛ اما همین نکته که پیش نویس این طرح توسط یک مرکز علمی دانشگاهی تدوین می شود نشان از پیوند میان جامعه ی علمی و نهادهای حکومتی دارد که اقدام مبارکی است؛ این طرح در جای خود قابل بررسی و تحلیل محتوایی است؛ اما در این مجال به نکاتی شکلی اشاره می شود:


1 ـ مناسب است که در هر پژوهش، در مباحث مقدماتی به پیش فرض های حاکم بر تحقیق اشاره شود. در طرح جامع نظام حقوقی و قضایی به برخی از این نکات از جمله پذیرش روش اجتهادی و پذیرش اصل عدالت اشاره شده است؛ اما اولاً مبانی بیشتری در چنین طرح جامعی قابل مطرح شدن است و ثانیاً برخی از مبانی خوب تنقیح نشده است؛ برای مثال مشخص نشده است که عدالت به معنای مورد نظر فقها، با آنچه به عنوان «عدالت ملموس تر» مطرح شده است یک معنا را افاده می کند یا متفاوت است؛ از سوی دیگر نویسنده ی محترم در یک جا عدالت ملموس را غیرقابل تغییر می داند که سایه ی هیچ ارزشی را بر سر خود ندارد همان صفحه در نسبت میان عدالت و احکام قطعی الهی، به تقدیم احکام قطعی حکم می کند که البته با سخن قبلی قابل جمع نیست؛ همچنین در تقریب موضوع به سخن کسانی چون دکتر کاتوزیان اشاره می کند که ایشان عدالت عرفی را ارزشی مادون قرآن تلقی نموده و معتقدند که ارزش حفظ مفاد قرآن مقدم بر ارزش عدالت است. همان؛ ص 69.


2 ـ در مواردی که اصلاحات قانونی به دلیل وجود مصالح اجتماعی پیشنهاد می گردد و شاید به همین دلیل از اتکا به آرای گروهی از فقها به سمت اتکا به آرای دیگران متمایل می شویم، لازم است مستندات علمی موجود، ضرورت با مصلحت اجتماعی و خلاصه ای از تحلیل آمار و اطلاعات ارائه شود تا در مقام تحلیل، قابل بررسی و نقد باشد.


3 ـ گرچه در تدوین پیش طرح نظام جامع حقوقی دو تخصص اصلی ـ فقه و حقوق ـ ایفای نقش می کند؛ اما در مقام بررسی و تصحیح، لازم است کارشناسان حوزه و دانشگاه در گرایش های جامعه شناسی، روانشناسی اجتماعی، تربیت و حتی سیاست نیز فعالانه حضور یابند. حضور کارشناسان حوزه های میان رشته ای از جمله مطالعات خانواده، زنان و جوانان نیز خالی از فایده نیست.


4 ـ پیشنهاد می شود چنین طرح هایی قبل از ورود به کمیسیون های مربوط با آن در هیئت دولت و مجلس، در معرض قضاوت عمومی اندیشمندان و جامعه ی کارشناسی قرار گیرد. در این صورت هم به تقویت و تصحیح کار کمک می شود و هم کارشناسان با نشاط و احساس هویت علمی بیشتری به مسائل نظام توجه می کنند. تجربه ی شیرین ایجاد پیوند میان نظام و جامعه علمی کشور در موضوع فناوری هسته ای و سلول های بنیادین را می توان در عرصه های دیگر نیز آزمود.


مجله حوزه



سه شنبه 14/6/1391 - 11:55 - 0 تشکر 542981

سلام دوست گرامی


مطالبی که قرار دادی بسیار مفید و لازم هستند .


یه پیشنهاد دارم برای اینکه از مطلب شما بیشتر استفاده بشه و جذب بیشتری بکنه بیاید از حجم مطالبی که در پست قرار داده شده کم کنید.


بازم متشکرم.

. امام علي (ع) مي فرمايند بهره خرد پند گرفتن واحتياط است و دستاورد ناداني غفلت و فريب خوردگي. و باپاکدامنان و فرزانگان بنشين وباانان زياد گفتگو کن زيرا اگر نادان باشي تورا دانش اموزند و اگر دانا باشي بردانش تو افزوده شود. خداوند به ماتوفيق بندگي بي چون وچرابده. اللهم عجل لوليک الفرج والعافيه والنصر.

منتظر شما در انجمن زن ريحانه آفرينش . کليک کن دوست عزيز

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.