• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن مدیریت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
مدیریت (بازدید: 957)
يکشنبه 12/6/1391 - 10:6 -0 تشکر 540325
برگهایی از یک تجربه مدیریتی در گفت وگو با حجة الاسلام والمسلمین استاد حاج سیدمحمد موسوی نژاد

تجربه ها, دستاوردِ راه های پیموده شده, کارگشاند, روشنایی آفرین اند, راه می نمایانند, افقها را روشن می دارند, از راه های پرسنگلاخ, دُرشتناک, بی راهه ها, کژرویها و بیهوده کاریها پرهیز می دهند.

تجربه ها, ردِ گامهای مردانی که راه, ساحَت و یا سرزمینی را گشوده و یا دلِ شبی را شکافته, نقبی به سپیده زده اند, مشعلهای فرا راه اند, سنگ نشان, رایَتِ همیشه افراشته که انسان و کاروان انسانی را از ره گم کردکی, زمین گیری و گرفتاری در گردابهای نفس گیر زندگی می رهانند.

کاروانهایی که به سلامت و با کم ترین آسیب, بیابانهای قفر و دهشت انگیز را درنوردیده و از گردنه های دشوار گذر گذشته اند, و یا ملتها و امتهایی که به قلّه های سعادت و بهروزی و تعالی فرا رفته اند, بی گمان از تجربه های ناب, زلال و درخشان, بیش ترین و دقیق ترین بهره ها را برده و دقیقه های آنها را در مرحله به مرحله حرکتِ خود به کار بسته اند وگرنه از آنها نشانی در دست نبود.

تمدنها, بر تجربه های بشری استوارند. جامعه هایی که از اُفق آنها تمدن بردَمیده, در درازای حیات خود, هیچ چیز از تجربه های بشری را در عرصه ها و حوزه های گوناگون فروگذار نکرده اند. همه جا را رصد کرده و هر حرکت بنیادین, اندیشه آزمون شده, تجربه راهگشا, کانونِ گرم و شعله ای فروزان در دلِ تاریکی را به رصدگاه خود آورده و در کارگاه فکری خویش, همه زوایای آن را وارسیده و حرکت نویِ خود را بر آن شالوده بنیان گذارده اند.

حوزه های علمیه, که پشتوانه استوار برای حرکت اسلام ناب در تمامی دوره ها و روزگاران بوده و زلالی و رخشانی آن را همیشه و همه گاه تضمین کرده اند, از این قاعده مستثنی نیستند و بر این مدار می چرخند, یعنی همیشه و در همه روزگاران و آنات باید برای نو شدن و به اندیشه های روز آراسته گردیدن, از تجربه ها بهره برند, از برگ برگِ کارنامه درخشان کسانی که جویندگان دانش دین را دقیق آموزش داده, تربیت کرده و منزل به منزل آنان را سیر داده, تا به کمال رسانده اند.

آگاهی دقیق و همه سویه از چگونگی اداره مدرسه هایی که بر لَبِ برکه حوزه های بزرگ رویده, بالیده و به بار نشسته اند, برای دگرگونیهای بزرگ, کارساز و نقش آفرین خواهد بود.

حوزه های بزرگ شیعه, اگر بخواهند همچنان بر تارَک جامعه شیعی بدرخشند و اسلام ناب را که در مکتب اهل بیت جلوه گر است, به سینه ها جاری سازند و به کامهای تشنه بچشانند و همیشه طلایه دار و رائد امت اسلامی باشند, باید کسانی را که از هوش, دقت, همه سونگری, اندیشه روشن و پاک از رسوبات ارتجاعی و لبالب از آموزه های اسلام ناب اند, به کار گیرند, تا هرگونه تلاشی که از گذشته های دور تا امروز در راه اصلاح حوزه ها انجام گرفته و هرگونه اندیشه و طرحی که در میدان عمل, زیبا درخشیده و کارآمدی خود را نمایانده, رَصد کنند و پس از بررسیهای دقیق, در راستای تحول بزرگ از آنها بهره گیرند. و در این راستا, آنی از تلاش شبان و روزانِ کسانی که نقبی به روشنایی زده و دگرگونی در ساختارِ تعلیم و تربیت حوزه و مدرسه ای پدیده آورده و گروه هایی از طلاب جوان را درپرتو اندیشه, طرح و برنامه و سلوک اسلامی انسانی خود پرورش داده و شکوفانده اند, غافل نمانند.

مجله حوزه, که همیشه, از اوان شکل گیری تاکنون, تلاش ورزیده در جهت و راستای تحول بزرگ, گامهایی بردارد, در این شماره برگهایی از یک مدیریت موفق را ورق می زند و فرازهای زیبای آن را می نمایاند و در بخش پایانی, دانش آموختگان مدرسه موسوی نژاد, و پرورش یافتگان در حوزه اخلاقی و فکری مدیر این مدرسه, از بهره های علمی و معنوی که از مدرسه برده اند سخن می گویند و اوجها و زیباییهای آن را ترسیم می کنند.

يکشنبه 12/6/1391 - 10:34 - 0 تشکر 540355

حوزه: این شکل و ساختاری که اکنون بر مدارس و درسهای حوزوی حاکم شده است; گذراندن ترم و واحد و امتحان و مدرک, می پسندید یا خیر؟


استاد: اینها برای حوزه ضایعه است. از مرحوم امام, رحمة اللّه علیه, یادم هست که فرموده بودند: سعی کنید نظام دانشگاهی از حوزه الگو بگیرد, نه این که نظام حوزه برود به طرف دانشگاه. همین طور یادم هست هفت هشت سال قبل, مرحوم آیت اللّه فاضل لنکرانی مشهد مشرف شده بودند, بنده و آقایان دیگر, شب شهادت امام عسکری(ع) برای دیدن ایشان و صحبتی که ایشان داشتند به دفترشان دعوت شدیم. ایشان در ضمن صحبت فرمودند: امتیاز حوزه این است که طلبه ها درس را برای فهمیدن بخوانند و مباحثه کنند, اما الان فهمیدیم که طلبه ها درسها را شب امتحان برای نمره می خوانند. آن مرحوم از این موضوع خیلی ناراحت بودند و تأسف می خوردند. به هر حال این امتیاز بزرگ را از حوزه می گیرند. امیدوارم آقایان نگذارند این امتیاز از دست برود

يکشنبه 12/6/1391 - 10:36 - 0 تشکر 540357


حوزه: در پایان اگر توصیه ای برای حوزویان دارید بفرمایید.


استاد: دل نگرانی من این است که اگر تمام کسانی که الان در حوزه مشغول تحصیل هستند, به ثمر برسند و مفید فایده بشوند, باز هم بیش از نصف نیاز جامعه به طلبه, برآورده نمی شود. لذا لازم است طلاب جوانی که مشغول درس هستند تشویق بشوند که وقت شان را ضایع نکنند, شانه خالی نکنند و استعدادشان را جدّی بگیرند. آنان هم که مدتی در حوزه بوده اند, حوزه را رها نکنند و جاهای دیگر نروند.


و نیز در کنار تشویق به جدّیت در درس و بحث, کوشش شود تا جهات معنوی در آنها احیا بشود. به قناعت و زهد سفارش شوند. همچنان که این رویّه علمای سلف بوده است. در همان زمانها نیز رفاهیات بوده است.


راوی می گوید: به پیامبر(ص) عرض شد کسراها و قیصرها در کاخهای کذا و کذا هستند, ولی شما این گونه با رنج و زحمت زندگی می کنید.


حضرت فرمودند: روش ما همین است, سنّت ما همین است. دنیا را عرضه کرده اند ولی قبول نکردیم, نه این که دسترسی به دنیا نداشته باشیم.


امیرالمومنین(ع) می فرمودند: اگر من بخواهم نان از مغز گندم تهیه کنم می توانم, ولی روش ما این نیست.


کسی هم که آمده طلبه شده باید چنین باشد چون: (العلما ورثة الانبیاء) یعنی باید در شیوه زندگی نیز شباهتی به انبیاء داشته باشد. البته این سخت است. برای این کار تنها راه این است که هر روز بیست دقیقه تا نیم ساعت برای طلبه از این مسائل گفته شود. تصور نشود که هفته ای یک بار درس اخلاق کافی است, خیر. مثل کوبیدن چکش بر سر فیل است, هر روز باید این کار انجام بشود. هر روز باید شارژ بشود; زیرا نیاز به شارژ دارد. درس اخلاق اولاً هر روز باید باشد و ثانیاً یک استاد خودساخته و مهذب برای یک دوره طولانی در مدرسه, اخلاق بگوید. دیگر این که استاد بحثهای اخلاقی تربیتی را آن قدر مکرر و با بیانهای گوناگون بگوید که در ذهن و باور طلبه جا بیفتد.


حوزه: از این که به ما مجال دادید که از تجربه هاتان بهره ببریم و ان شاء اللّه در اختیار اهل فضل, مدیران و طلاب سخت کوش و پرنشاط قرار بدهیم, کمال سپاس را داریم.


استاد: متشکرم.



برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.