• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 18571)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:57 -0 تشکر 518938
تغذیه در دوران های مختلف زندگی

تغذیه بر IQ کودکان موثر است

 


تغذیه‌ی خوب در چند ماه و چند سال اول تولد کودکان تأثیر مثبتی بر روی IQ یا بهره‌ی هوشی آن‌ها دارد.

iq

 

اگر می‌خواهید فرزندی با IQ بالا داشته باشید به تغذیه‌ی او در سال‌های ابتدایی زندگی‌اش توجه خاصی معطوف کنید.

 

به عقیده‌ی گروه پژوهشی دانشگاه آدلاید استرالیا، تغذیه‌ی خوب، IQ کودکان را بالا می‌برد و تغذیه‌ی نامناسب کاملاً برعکس عمل کرده و بهره‌ی هوشی بچه ها را پایین می‌آورد.

 

این گفته نتیجه‌ی بررسی نوع تغذیه‌ی بیش از 7000 کودک است.

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد IQ بچه‌هایی که از شیر مادر تغذیه کرده و از 15 تا 24 ماهگی نیز تغذیه‌ی باکیفیتی داشته‌اند یعنی میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کرده‌اند به طور متوسط در سن 8 سالگی 2 نمره بالاتر بوده است.

 

برعکس IQ کودکانی که در دو سال اول زندگی‌شان به طور مرتب بیسکوییت، شکلات، چیپس و در حالت کلی هله‌هوله و نوشیدنی‌های شیرین مصرف کرده‌اند در سن 8 سالگی 2 نمره افت کرده است.

 

نتایج این پژوهش همچنین نشان داده است که مصرف غذاهای خانگی برای رشد بهره‌ی هوشی بچه‌ها بهتر از مصرف غذاهای آماده و حاضری است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد IQ بچه‌هایی که از شیر مادر تغذیه کرده و از 15 تا 24 ماهگی نیز تغذیه‌ی باکیفیتی داشته‌اند یعنی میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کرده‌اند به طور متوسط در سن 8 سالگی 2 نمره بالاتر بوده است

 

به عقیده‌ی محققان، تغذیه مناسب در دو سال نخست تولد کودکان برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز رشد سلول‌های مغزی آن‌ها لازم و ضروری است.

 

سرپرست تیم تحقیقاتی این پژوهش می‌گوید: «درست است که اختلاف بهره‌ی هوشی یا همان IQ چندان زیاد نیست اما این پژوهش نخستین پژوهشی است که نشان می‌دهد تغذیه‌ی کودکان 6 تا 24 ماه می‌تواند روی بهره‌ی هوشی آن‌ها در 8 سالگی تأثیر بگذارد. برای همین والدین باید دقت کافی را روی تغذیه‌ی فرزندانشان داشته باشند زیرا غذایی که ما در دهان آن‌ها می‌گذاریم تأثیر طولانی مدتی روی مغز آن‌ها می‌گذارد.»

 

پس هله‌هوله‌ها و نوشابه را از دم دست بچه‌هایتان جمع کنید. به هر ترفندی که شده آن‌ها را با میوه و سبزیجات مفید آشتی دهید.

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:43 - 0 تشکر 522737

نخوردن صبحانه دندان را خراب می‌ کند


کودک

تحقیقات جدید نشان می‌ دهد کودکانی که در سنین دو تا پنج سالگی صبحانه نمی ‌خورند، در مقایسه با کودکانی که هر روز صبحانه می ‌خورند، تقریباً چهار برابر بیشتر احتمال دارد تا مبتلا به پوسیدگی دندان شوند.  تحقیقات قبلی نشان می‌ دهد که کودکانی که در خانواده‌های فقیر زندگی می‌ کنند، کمتر احتمال دارد تا در صورت پوسیدگی دندان به پزشک مراجعه کنند و تعداد دندان‌های خراب درمان نشده در آنها بیشتر است و کودکانی که در خانواده‌های فقیر زندگی نمی ‌کنند اما از صبحانه خوردن فرار می ‌کنند و همچنین میوه و سبزی مصرف نمی‌ کنند، بیشتر احتمال دارد تا نسبت به کودکان فقیر دچار پوسیدگی شوند.


در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های مریلند با مطالعه و جمع‌ آوری اطلاعات از بیش از چهار هزار کودک دریافتند، تنها 23 درصد از کودکانی که هر روز صبحانه می‌ خورند، دچار پوسیدگی دندان می ‌شوند در حالی که کودکانی که از صبحانه خوردن فرار می ‌کنند 34 درصد آنها دچار پوسیدگی می‌ شوند، 18 درصد از کودکانی که حداقل پنج وعده از میوه و سبزی در روز استفاده می ‌کنند، دارای دندان‌های خراب هستند در صورتی که 26 درصد از کودکانی که کمتر از این مواد استفاده می ‌کنند، به خرابی دندان مبتلا می ‌شوند.


محققان می ‌گویند نوجوانانی که از صبحانه خوردن فرار می ‌کنند، بیشتر احتمال دارد تا در طول روز اسنک‌هایی (اسنک میان وعده ای است که موقتاً گرسنگی فرد را برطرف می سازد و انرژی مختصری برای انجام کار فراهم می کند، در واقع اسنک نوعی غذای مختصر می باشد.) که سرشار از قند است مصرف کنند.


                                                                                                                                           منبع: هفته نامه سلامت

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:43 - 0 تشکر 522738

ایرانی‌ها کوتاه نشده‌اند!


افزایش قد

"کوتاهی قد، ژنتیکی است و این امر با هیچ دارو و آمپولی برطرف نمی ‌شود و تبلیغاتی که در این زمینه انجام می ‌شود،تنها جنبه سود جویی درمانی و دارویی است". این هشدار، یکی از چند هشداری است که دکتر فریدون عزیزی  فوق تخصص غدد مطرح می‌ کند.


ایرانی‌ها بلندقدتر شده‌اند


دکتر فریدون عزیزی درباره افزایش یا کاهش قد ایرانی‌ها طی سال‌های اخیر می‌ گوید:‌ "به طور مسلم طی سال‌های گذشته، رشد قد کودکان در کشورهای پیشرفته، وجود داشته است و رشد قد کودکان ایرانی نیز در مقایسه با جوامع پیشرفته 5 تا 10 سانتی‌متر پایین‌تر است و این امر نقصانی است که جوامع در حال توسعه نسبت به کشورهای پیشرفته دارند و مهمترین دلیل آن نیز تفاوت در نوع تغذیه است." وی به تحقیقات صورت گرفته در تهران و اصفهان در خصوص افزایش یا کاهش قد ایرانیان اشاره می ‌کند و می ‌افزاید: " ایرانی‌ها کوتاه ‌قد نشده‌اند، براساس تحقیقات، میانگین قد ایرانی‌ها نسبت به 20 سال گذشته رشد یافته ولی این امر به این دلیل نیست که افراد کوتاه قد می ‌توانند بلند شوند بلکه افزایش متوسط قد در هر جامعه‌ای نسل به نسل امکان‌پذیر خواهد بود."


کوتاهی قد و افزایش تبلیغات بی اثر


این فوق‌ تخصص غدد درون ریز و متابولیسم با ابراز تأسف از افزایش روزافزون تبلیغات افزایش قد در رسانه‌ها و به خصوص در شبکه‌های ماهواره‌ای می‌ گوید: "متآسفانه همانطور که در کشورمان مسئله کوتاهی قد مطرح شده است، به همان اندازه تبلیغات در زمینه های درمانی و دارویی نیز زیادتر شده و متأسفانه در این راستا بسیاری از مطالبی که در رسانه‌ها درخصوص افزایش قد تبلیغ می ‌کنند، صحیح نیست." رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران با تأکید بر اینکه افزایش یا کاهش قد، ژنتیکی است و این امر با هیچ دارو و آمپولی برطرف نمی‌ شود، می ‌گوید:‌ "افرادی نیز که مشکلات هورمونی دارند حداکثر قدشان در صورت رفع مشکل، در زنان به 150 و مردان به 160 سانتی‌متر خواهد رسید." وی میزان متوسط قد ایرانی‌ها را در میان زنان 161 و در میان مردان 167 سانتی‌متر عنوان و تصریح می ‌کند: "به نظر نمی‌ آید عامل ژنتیک، عامل اصلی رشد قد باشد چرا که کشورهای پیشرفته توانسته‌اند به درصد بالاتری از رشد قد نسبت به دیگر کشورها دست یابند." وی تأثیر افزایش یا کاهش میزان متوسط قد در میان افراد یک جامعه را در راستای پیشرفت و توسعه آن کشور رد کرده و می‌ افزاید: "در کشورهای گوناگون در میان مسائل آموزشی، پژوهشی و غیره در خصوص قد افراد نتایج خاصی به دست نیامده است، چه بسا که بسیاری از افراد نابغه نیز کوتاه قد بودند."


ایرانی‌ها به هیچ وجه کوتاه قد نیستند


 در همین زمینه، دکتر مهین‌‌هاشمی‌پور، متخصص رشد و تغذیه می ‌گوید: "ایرانی‌ها به هیچ‌ وجه کوتاه قد نیستند و آنچه درباره کوتاهی قد در کشورمان شایع شده است، همگی ناشی از تبلیغاتی است که در این خصوص می‌ شود." وی می ‌افزاید:


"میانگین قد دختران در حال حاضر 154 و پسران 166 سانتی‌متر است و آمارها نیز حاکی از آن است که ایرانی‌ها نسبت به سال‌های گذشته بلندقدتر نیز شده‌اند." دکتر‌هاشمی‌پور درمان و داروهایی که در خصوص افزایش قد تبلیغ می ‌شود، از نظر علمی‌ تأیید نمی ‌کند و می ‌گوید:‌ "مهمترین عامل افزایش قد، ارثی و ژنتیکی است و معتقدم 80  درصد افزایش یا کاهش قد مربوط به این عامل و 20 درصد مربوط به تغذیه است."


                                                                                                                                                       سمانه جعفرزاده

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:44 - 0 تشکر 522739


راه های كاهش تهوع بیماری صبحگاهی


 Morning Sickness




بارداری


همه روش هایی كه در زیر گفته می شود بر شواهد محكم استوار نیستند، ولی شایعترین توصیه هایی كه معمولاً متخصصین زنان و ماماها به بیمارانشان می كنند، به قرار زیر است:


- از غذاها و بوهایی كه سبب تهوع می شوند پرهیز كنید. اگر تقریباً همه چیز باعث تهوع می شود اشكالی ندارد كه تنها چند غذای محدودی كه مشكلی ایجاد نمی كنند، مصرف شود حتی اگر تمام مواد غذایی لازم برای بدن را تأمین نكند. یك راه دیگر هم مصرف غذاهای بیمزه و یا گرم نكردن غذا است تا بوی آن كمتر باشد.


- سعی كنید همیشه مقداری شیرینی ساده مثل كلوچه كنار تخت خود داشته باشد. هنگامی كه از خواب بیدار می شوید، یكی دو تا بخورید و قبل از بلند شدن از جایتان 20 تا 30 دقیقه دراز بكشید. داشتن این شیرینی ها كنار تخت ممكن است در صورتیكه كه نصف شب با حالت تهوع از خواب بیدار شوید، هم كمك كننده باشد.


- وعده های غذاییتان را كوچك و متعدد كنید تا معده تان هیچوقت خالی نباشد. بعضی زنان معتقدند كه كربوهیدرات ها در هنگام تهوع بهترین خوراكی هستند ولی یك مطالعه كوچك نشان داده است كه غذاهای دارای پروتئین بالا احتمالاً اثر بهتری دارند.


- از غذاهای چرب پرهیز كنید زیرا هضم آنها به ویژه در حاملگی كه تخلیه معده به زمان بیشتری نیاز دارد بیشتر طول می كشد. همچنین از غذاهای سنگین و چرب، تند، اسیدی و سوخاری شده نیز كه می توانند، باعث تحریك معده و دستگاه گوارش شوند، پرهیز كنید.


- سعی كنید مایعات را بین وعده های غذایی مصرف كنید. همچنین سعی كنید یكباره حجم زیادی مایع مصرف نكنید زیرا معده به این ترتیب پر شده و اشتهایتان برای خوردن غذا كم می شود. یك روش خوب این است كه یك نوشیدنی را در طول روز جرعه جرعه بنوشید. اگر زیاد استفراغ می كنید از یك نوشیدنی ورزشی حاوی گلوكز، نمك و پتاسیم استفاده كنید تا الكترولیت های (املاح) از دست رفته جبران شوند.


- سعی كنید به اندازه كافی استراحت كنید و اگر می توانید در طول روز چرتی بزنید. تماشای تلویزیون و یا رفتن به منزل یكی از دوستان یا بستگان راه خوبی برای مقابله با استرس بوده و حواس شما را از تهوعتان پرت می كند.


- سعی كنید ویتامین هایی را كه برایتان تجویز شده ،همراه با غذا یا درست قبل از خواب بخورید. اگر آهن موجود در قرص های مولتی ویتامین تهوع شما را زیاد می كند از پزشكتان بخواهید كه داروی شما را عوض كند.


- از پزشك معالجتان در مورد ویتامینB6 بپرسید. علت بهتر شدن تهوع بر اثر مصرف ویتامین    B6 دقیقاً مشخص نیست ولی مطالعات نشان می دهند كه مصرف این ویتامین در بعضی زنان مؤثر بوده و در صورتیكه با دوز صحیح مصرف شود هیچ خطری ندارد. دوز معمول ویتامین B6 برای درمان بیماری صبحگاهی بین 10 تا 25 میلی گرم، سه بار در روز است ولی بهتر است قبل از مصرف با پزشك خود مشورت كنید.


- اگر هیچیك از راه های فوق مؤثر نبود از پزشكتان بخواهید برایتان داروی ضد تهوع تجویز كند.



توجه داشته باشید كه مصرف هر گونه دارو در زمان حاملگی حتماً باید با نظر پزشك صورت گیرد بنابراین از مصرف خوسرانه دارو خودداری كنید.


استفراغ بیش از حد در زمان حاملگی


اگر خانم حامله نتواند هیچ چیزی (حتی مایعات) را در معده برای 24 ساعت نگه دارد، ممكن است به "استفراغ بیش از حد در زمان حاملگی (Hyperenmesis Gravidarum)" مبتلا شده باشد كه درمان آن چندان ساده نیست. این عارضه هر چه سریعتر تشخیص داده شده و درمان شود احتمال بهبودش بیشتر است.


در این موارد بلافاصله به بیمار مایعات وریدی (سرم) داده می شود تا آب از دست رفته بدن جبران شود. سپس برای كنترل الكترولیت های خون و اطمینان از عدم وجود بیماری های زمینه ای دیگر كه سبب تهوع و استفراغ می شوند، آزمایشاتی انجام می شود. بسته به مورد، بیمار ممكن است چند روز بستری شود تا راحت بتوان وی را از راه وریدی تغذیه كرد.


بسیاری از زنان با گرفتن مایع وریدی و جبران مایعات از دست رفته حالشان بهتر شده و می توان تهوع و استفراغ را در آنها با داروهای ضد تهوع كنترل كرد. در بعضی موارد نادر، تهوع و استفراغ ادامه یافته و بیمار مجبور است هر چند وقت یك بار در بیمارستان یا منزل از سرم استفاده كند. این عارضه در صورت عدم درمان می تواند، منجر به از دست رفتن مزمن آب بدن، كاهش وزن، سوء تغذیه و عوارض دیگر برای مادر و كودك شود.

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:44 - 0 تشکر 522740


روش های لاغر کردن کودک چاق



جلوی چاقی را باید از همان ابتدای کودکی گرفت، زیرا چاقی دوران کودکی، خطر چاقی در بزرگسالی را افزایش می دهد.


"بیشتر از نصف کودکان چاق در بزرگسالی چاق خواهند شد."


همان‌طور که می دانیم چاقی با افزایش خطر بروز فشار خون بالا ، دیابت و بیماری قلبی در ارتباط است.


کودک چاق


خطرات ناشی از چاقی در کودکان:



1- تضعیف اعتماد به نفس


2- افسردگی


3- افزایش ابتلا به دیابت نوع 2


4- افزایش فشار خون


5- مشکلات استخوان ها و مفاصل


6- بی خوابی


7- طرد شدن توسط هم سن و سال های کودک به خاطر چاقی



دلایل چاقی کودکان



یک عامل به تنهایی موجب چاق شدن نمی شود، بلکه عوامل مختلفی در این زمینه وجود دارد، از جمله:


•ژنتیک


اگر شما چاق باشید، خطر بیشتری برای چاقی فرزندتان وجود دارد.


•رژیم غذایی


اگر غذای ناسالم و غیر مغذی و زیادی دریافت کنید، در خطر چاقی قرار دارید.


•ورزش نکردن


کودکانی که مدت های طولانی پای تلویزیون، ویدئو و کامپیوتر می نشینند و تحرکی ندارند.


خوشبختانه باید گفت که  بعضی از این علل را می توان تغییر داد، چگونه؟ در زیر توضیحاتی در این رابطه داده می شود.


باید کودکان را با غذای سالم آشنا کنیم و این کار توسط بزرگ ترها انجام می شود. ما باید غذای سالم بخوریم تا کودک به این گونه غذاها عادت کند. این آموزش ها اثر نمی بخشد، مگر اینکه خود ما نیز غذای سالم و مقوی و مغذی بخوریم و اگر آموزش ما مداوم باشد، کودک هنگامی که بزرگ تر می شود، تمایلی به خوردن غذاهای چرب و شیرین و شور ندارد.


سعی کنید مقدار شکر را در غذای کودک کم کنید و مقدار کلسیم دریافتی را زیاد کنید، در این خصوص لبنیات کم چرب بهتر است. دادن مقدار زیاد کلسیم برای رشد و نمو کودک کافی نیست، بلکه کنترل وزن بسیار مهم تر می باشد.


اگر کودک شما بزرگ شده و هنوز هیچ گونه آموزشی به او نداده اید، نگران نباشید. شما می توانید به جای اینکه 3 عدد بیسکویت به کودک بدهید، این بار 2 عدد به او بدهید و همینطور کم کنید؛ مثلا بگویید "به من هم بده و تکه کوچکی از بیسکوییت را بردارید و بعد بگویید من که از  این خوشم نیامد، بهتره الان یک میوه بخوریم". با این کار هم کودک را از غذاهای غیر مغذی دور کرده اید و هم او را با یک غذای مغذی آشنا کرده اید، یا می توانید به جای نوشابه که فقط از قند و آب تشکیل شده اند و به بدن ضرر می رساند، از آب میوه و یا شربت های طبیعی استفاده کنید.


اگر کودک شما به شیرینی علاقه دارد، او را از خوردن شیرینی منع نکنید، بلکه به او بگویید که یک روز در هفته یک میوه بخور تا 6 عدد شیرینی به تو بدهم و همین گونه و در هفته های بعدی به تدریج از تعداد شیرینی ها کم کنید و به تعداد میوه ها بیافزایید. این روش بسیار خوب است چرا که کودک ولع به خوردن شیرینی پیدا نمی کند، چون می داند که در هفته مجاز به خوردن 6 عدد شیرینی است و اگر در هفته، یک عدد میوه نخورد، نمی تواند شیرینی داشته باشد. 


غالباً کودکان به شکل غذا اهمیت می دهند، پس بهتر است شکل غذا را طوری که کودک دوست دارد، درست کنیم.


وقتی در خانه میوه ندارید، کودکتان را همراه خود به میوه فروشی ببرید. با این کار شما به کودک خود یاد می دهید که میوه جزء غذاهایی است که خوردنش لذت بخش است و با توجه به اینکه خودش در انتخاب میوه کمک کرده، خودش هم به خوردن میوه تمایل پیدا می کند. همچنین شما اعتماد به نفس را در کودکتان تقویت کرده اید.


دفعه بعد اگر در خانه میوه نداشتید، کودک به شما یادآوری می کند که برویم و میوه بخریم! 


سوپ یکی از غذاهایی است که اغلب بچه ها دوست دارند. یک بشقاب سوپ، هم به عنوان یک میان وعده است و هم اشتها آور، و از همه مهم تر اینکه کمک می کند که کودک در وعده اصلی بیش از حد غذا نخورد و از اضافه وزن کودک جلوگیری می کند.


به کودک در آشپزخانه غذا دهید، زیرا اگر کودک کنار تلویزیون، رادیو، کامپیوتر، در رختخواب و به طور کلی در محل های دیگر غذا بخورد، بیش از حد لازم غذا می خورد و میل کمتری به غذای اصلی دارد.


پس بهتر است یک قانون بگذارید که غذا را باید در آشپزخانه خورد، خودتان نیز از این قانون اطاعت کنید.

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:44 - 0 تشکر 522741

بیماری صبحگاهی یا ویار - Morning Sickness



بیماری صبحگاهی


ویار یا بیماری صبحگاهی چیست؟


تقریباً سه چهارم زنان حامله در سه ماهه اول حاملگی خود از تهوع (و بعضی اوقات استفراغ) رنج می برند. این وضیعت كه بیماری صبحگاهی یا ویار خوانده می شود در بعضی از زنان صبح ها بدتر بوده و با گذشت روز بهتر می شود. ولی بیماری صبحگاهی در هر زمانی از روز می تواند بروز كند. تهوع معمولاً در حدود هفته ششم شروع می شود ولی می تواند، زودتر و در هفته چهارم نیز شروع شود. تهوع معمولاً در طول ماه بعد شدیدتر می شود. حدود نیمی از زنان مبتلا به بیماری صبحگاهی در حدود هفته 14 كاملاً بهبود می یابند. در باقی موارد، این مشكل در اكثر زنان یك ماه دیگر یا كمی بیشتر نیز طول می كشد، هر چند ممكن است در ادامه حاملگی دوباره بروز كرده و تا آخر حاملگی ادامه یابد.


علت بیماری صبحگاهی


علت تهوع در دوران حاملگی دقیقاً مشخص نیست ولی احتمالاً ناشی از تغییرات فیزیكی زیادی است كه در بدن زن حامله رخ می دهد.


 بعضی از احتمالات عبارتند از:


افزایش سریع هورمون hCG در اوایل حاملگی.


مشخص نیست كه این هورمون چگونه باعث بروز تهوع می شود ولی زمان بندی افزایش آن با وضعیت تهوع جور در می آید. درست در زمانی كه میزان این هورمون در بدن به بالاترین مقدار خود می رسد، تهوع نیز به حداكثر می رسد. تصور بر این است كه استروژن نیز ممكن است در این زمینه نقش داشته باشد.


افزایش حس بویایی و حساسیت به بو. این وضعیت نسبتاً شایع بوده و ممكن است از عوارض افزایش سریع میزان استروژن در بدن باشد.


حساسیت دستگاه گوارش.


دستگاه گوارش بعضی زنان به تغییرات در اوایل حاملگی حساس تر است. حتی در یك مطالعه، رابطه ای میان هلیكوباكتر پیلوری (باكتری كه سبب زخم معده می شود) و تهوع شدید در زمان حاملگی دیده شده است، هر چند علت این رابطه مشخص نیست.


ممكن است شنیده باشید كه بیماری صبحگاهی ناشی از كمبود ویتامین B است.


با اینكه به نظر می رسد، مصرف ویتامین B تكمیلی به صورت قرص در بسیاری از زنان حامله به كاهش تهوع كمك می كند، ولی این بدان معنا نیست كه آنها كمبود ویتامین B دارند. در واقع، حداقل در یك مطالعه نشان داده شده است كه هیچ تفاوت معنا داری از نظر سطح ویتامین B6 میان زنان دچار بیماری صبحگاهی و دیگر زنان حامله وجود ندارد. علت تأثیر ویتامین B6 بر كاهش تهوع مشخص نیست. شواهدی نیز دال بر این مطلب وجود دارد كه مصرف مولتی ویتامین در زمان لقاح تخمك و اسپرم و اوایل حاملگی به جلوگیری از بیماری صبحگاهی شدید كمك می كند كه البته علت این مسئله نیز مشخص نیست.


بعضی محققین این نظریه را مطرح كرده اند كه بعضی زنان از نظر روانی بیشتر مستعد تهوع  و استفراغ در دوران حاملگی هستند و این مسئله یك پاسخ غیر طبیعی به استرس است. با این حال، شواهد محكمی دال بر تأیید این نظریه وجود ندارد. (البته تهوع و استفراغ دائمی خود می تواند عاملی برای استرس بیشتر باشد!)


آیا احتمال تهوع در بعضی زنان بیشتر است؟


احتمال تهوع و استفراغ در زمان حاملگی در شرایط زیر بیشتر است:


- حاملگی دو قلو یا چند قلو.


علت آن ممكن است مقادیر بالاتر hCG یا هورمون های دیگر در بدن باشد. احتمال شدیدتر بودن تهوع و استفراغ نیز در این صورت وجود دارد. البته این مسئله قطعی نیست و بعضی زنان كه حاملگی دوقلو یا چند قلو دارند اصلاً تهوع ندارند.


- وجود تهوع و استفراغ در حاملگی های قبلی


- وجود سابقه تهوع و استفراغ به عنوان عارضه مصرف قرص های ضد بارداری.


علت این مسئله ممكن است پاسخ بدن به افزایش سطح استروژن باشد.


سابقه استعداد به بیماری حركت (motion sickness)


- استعداد ژنتیكی تهوع حاملگی


در صورتیكه مادر یا خواهرتان بیماری صبحگاهی شدید داشته اند، احتمال ابتلای شما بیشتر است.


- سابقه سردردهای میگرنی


آیا تهوع بر روی جنین تأثیر دارد؟


تهوع خفیف و استفراغ گه گاهی كه معمولاً در بیماری صبحگاهی وجود دارد تا زمانیكه مادر غذا را تحمل كند و مقادیر زیاد مایعات بنوشد، تهدیدی برای سلامتی جنین نیست. از این گذشته، جنین در عمده زمان سه ماهه اول، آنقدر كوچك است كه به كالری چندانی نیاز ندارد. اگر مادر نتواند یك رژیم غذایی متعادل داشته باشد، بد نیست كه مولتی ویتامین مصرف كند. اگر آهن تهوع را بدتر می كند، بهتر است از مولتی ویتامین هایی استفاده شود كه دوز آهن آنها كم بوده و یا آهن نداشته باشند.


عدم افزایش وزن مادر در سه ماهه اول معمولاً اشكالی ندارد البته تا زمانیكه ناشی از غذا نخوردن نباشد و مایعات به اندازه كافی مصرف شود. اشتهای مادر پس از گذشت این زمان بازگشته و وزنش افزایش خواهد یافت.


آیا نداشتن بیماری صبحگاهی به معنای افزایش احتمال سقط است؟


نه ضرورتاً. این واقعیت وجود دارد كه بعضی مطالعات نشان داده اند كه زنانی كه كودكانشان سقط می شود كمتر دچار تهوع می شوند. (عدم تكامل كافی جنین یا جفت سبب پایین بودن هورمون های حاملگی شده و در نتیجه تهوع در این زنان كمتر است.) ولی بسیاری از زنان هم وجود دارند كه حاملگی كاملاً طبیعی داشته و بعد از سه ماهه اول دیگر تهوع ندارند.

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:44 - 0 تشکر 522742

تغذیه پیش دبستانی‌ها


کودک

تغذیه دوران كودكی همیشه از موضوعات بحث انگیز بوده و هست. گروه‌های پیش دبستانی از كودكان دو تا شش ساله تشكیل می شوند. در این سنین، كودك از نظر جسمی، روانی، شناختی و حتی عاطفی رشد سریعی دارد. از آنجا كه كودكان در حال رشد بوده و اجزای گوناگون بدن آنها همچون استخوان‌ها، دندان‌ها، عضلات و سلول‌های خونی در حال كامل شدن هستند. بنابراین، در مقایسه با بزرگسالان به نسبت وزن بدن شان به مواد مغذی بیشتری نیاز دارند.


یك كودك پیش دبستانی از نظر دریافت غذا كاملاً وابسته به دیگران است. او از عادات غذایی والدین و سایر افرادی كه مراقبتشان را بر عهده دارند، پیروی می ‌كند. هدف از توصیه‌های تغذیه‌ای برای كودكان دو تا شش ساله، تأمین حداكثر رشد، تكامل و شكل گیری رفتارهای مثبت غذا خوردن در این گروه سنی است.


بین سنین دو تا پنج سال، تغییرات وسیعی در روند تكاملی و مهارت‌های یادگیری كودكان اتفاق می‌ افتد. در پایان دو سالگی رشد جسمی ‌و مغزی كاهش می ‌یابد و به طور مشابه نیازهای تغذیه‌ای و اشتها نیز كم می‌ شود. در حوالی دو تا پنج سالگی متوسط افزایش وزن كودك دو كیلوگرم و افزایش قد كودك هفت سانتی متر در هر سال افزایش می ‌یابد و شكم جلوآمده کودک صاف شده و بدن او لاغرتر می ‌شود . كاهش طبیعی اشتها در این سنین اغلب موجب ایجاد نگرانی در مادر می شود و باید به والدین اطمینان داد كه اگر رشد طبیعی است، كودك به میزان كافی غذا دریافت می ‌كند.


اگر غذا به كودك در محیط آرام داده شود، پذیرش غذا از سوی كودك بهتر خواهد شد. وعده‌های غذایی اصلی و میان وعده‌ها باید با توجه به زمان اشتهای كودك سرو شوند. به علاوه، بهتر است وعده‌های غذایی متعدد اما كم حجمی‌ در طول روز به كودك داده شود. بر اساس قاعده كلی و كاربردی، مقدار غذای كافی كه باید به كودك داد، یك قاشق سوپ خوری به ازای هر سال از سن اوست و غذای بیشتر باید مطابق با اشتهای كودك باشد.


در ضمن، دمای زیاد غذا از طرف كودكان پذیرفته نمی شود. بسیاری از كودكان غذای ولرم را ترجیح می ‌دهند، همچنین زیبایی و نظم را باید در ارائه غذا به كودك در نظر گرفت.



به كودكان نباید یك ساعت و نیم قبل از وعده‌های غذایی اصلی، چیزی برای خوردن و آشامیدن داد. به این ترتیب، طولی نمی‌ كشد كه از اشتهای كودك خود، خوشنود و راضی خواهید شد چون حتی میان وعده‌های كوچك نیز ممكن است، موجب كم غذا خوردن وی، در هنگام وعده‌های غذایی اصلی شود.


نكته آخر اینكه اجازه بدهید، كودك با سایر افراد خانواده غذا بخورد زیرا او هم آداب غذا خوردن را یاد می ‌گیرد و هم با تقلید از دیگران تشویق به امتحان كردن غذاهای تازه می ‌شود.


                                                                                                                        دکتر سعید حسینی متخصص تغذیه

what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:44 - 0 تشکر 522743


غذای سالم برای کودکان


دختری در حال خوردن شیر



نوزادان:



بهتر است مادر، نوزاد خود را تا 2 سال شیر دهد تا مواد غذایی لازم به بدن نوزاد به حد کافی برسد. مادران این نکته را به یاد داشته باشند که به هیچ عنوان شکر به غذای نوزاد خود اضافه نکنند و از همان ابتدا فرزند خود را به روش درست و سالم غذا خوردن، عادت دهند. این نکته را نیز به یاد داشته باشند، که هر چه غذای سالم به کودک بدهند، به همان اندازه سلامتی آینده کودک خود را رقم زده اند.



کودکان و نوجوانان:



کودکان و نوجوانان به مقدار بسیار کم می توانند از شکر و مواد شیرین کننده استفاده کنند. بدن آنها برای بهتر و سریع تر رشد کردن، به ورزش و تغذیه صحیح نیاز دارد.



چربی غذای خود را کم کنید:



در رژیم غذایی بزرگسالان بهتر است چربی های اشباع حذف شود.


چربی های اشباع، همان چربی هایی است که از  بدن جانوران به دست می آید. این نوع چربی راحت تر از چربی های غیر اشباع، به سلول های چربی می رود و باعث عدم کارآیی اعمال بدن می شود.


اما چربی های غیر اشباع اثرات مفیدی را بر روی بدن انجام می دهد و باعث کاهش کلسترول و فشار خون می شود.


برای تامین انرژی رژیم غذایی، نیاز به چربی نیز مهم است. بهترین رژیم غذایی آن است که چربی موجود در آن محدود باشد.



رژیم غذایی با چربی بسیار کم، برای نوزادان و کودکان زیر 2 سال مناسب نیست، زیرا که بسیاری از ویتامین ها و املاح احتیاج به چربی دارند و گذشته از آن چربی خود یک ماده مغذی است و نباید آن را به هیچ وجه حذف کرد. یک رژیم با چربی کم ( مخصوصاً چربی های اشباع ) در موارد خاص برای کودکان بزرگ تر توصیه می شود.


نوزادان وکودکان باید آب نیز بنوشند، تا بدن آنها بتواند عملکرد مناسبی داشته باشد.



غذاهای حاوی کلسیم و آهن بخورید



کلسیم یک ماده معدنی است که بسیار برای نوزادان و دختران و زنان با اهمیت است. کلسیم در غذاهای زیادی وجود دارد، از قبیل: لبنیات، انجیر، آلو، سبزیجات برگ سبز ، ماهی سالمون و غیره .


آهن نیز یک ماده معدنی است که برای دختران و زنان و ورزشکاران و گیاهخواران دارای اهمیت فوق العاده زیاد می باشد. آهن در گوشت ها، غلات، حبوبات، سبزیجات برگ سبز، کدو حلوایی، تخم مرغ، آجیل و غیره یافت می شود.



اجازه ندهید کودکان صبحانه نخورند:



کودکان دبستانی غالباً صبحانه نمی خورند و به این خاطر، وعده غذایی اصلی و مقوی خود را ازدست می دهند. باید والدین به این بچه ها یک غذای مقوی در وعده صبحانه بدهند و یا در مدرسه صبحانه خود را بخورند.


کودکانی که صبحانه نمی خورند، از لحاظ تغذیه ای کمبود دارند. کمبود های آنان عبارت است از:


کلسیم


آهن


فیبرهای غذایی


ویتامین ها ، مخصوصاً ویتامین های B3 و B12.


نشان داده شده است که کودکانی که صبحانه می خورند، یادگیری بیشتری دارند و به همان نسبت فعالیت آنان نیز بیشتر می شود.



چند پیشنهاد برای خوردن صبحانه سالم:



- میوه تازه به همراه نان های سبوس دار و شیر کم چرب.


- نان به همراه پنیر، گوجه فرنگی و شیر کم چرب.


- لوبیای پخته شده، نان و شیر و یا چای.



اصول زیر را همگان رعایت کنید تا از زندگی خود لذت برید:



- غذای خود را کم نمک درست کنید و از نمک در سر سفره جداً خودداری کنید.


- از تمام گروه های مواد غذایی استفاده کنید از قبیل: لبنیات، سبزیجات، میوه جات، گوشت ها و کربوهیدرات ها .


- اصل تنوع و تعادل را در رژیم غذایی خود رعایت کنید.


- بهتر است نان های سبوس دار یا نان های سیاه مصرف کنید.


- از مقدار کمی شکر و قند استفاده کنید.


مهمترین نکته، تعادل بین غذای خورده شده و ورزش می باشد. هر دوی این موارد باعث ایجاد تعادل و تناسب اندام می شود.


بهتر است برای درست رژیم گرفتن نزد پزشک خود و یا متخصص تغذیه بروید تا مطمئن شوید که تمام مواد غذایی که بدنتان احتیاج دارد، را دریافت کرده اید.



مریم سجادپور-متخصص تغذیه


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:44 - 0 تشکر 522744

بلوغ‌های مرضی در دختران


دانش آموزان دختر

دكتر علی ربانی، متخصص كودكان و فوق ‌تخصص غدد و استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران در تشریح فرایند بلوغ می‌گوید: وقتی بلوغ شروع می‌شود، هیپوتالاموس، هیپوفیز و گنادوتروپین‌ها(غدد جنسی) فعال می‌شوند.


هیپوتالاموس، هیپوفیز را تحریك می‌كند، هیپوفیز، تخمدان را تحریك می‌كند و تخمدان هم استروژن ترشح می‌كند.


استروژن باعث بسته شدن اپی‌نفرین یعنی قسمتی می‌شود كه باعث رشد استخوان است و اگر این اتفاق زود بیفتد، قد كوتاه می‌شود.


اما ظاهرا بلوغ زودرس فقط به چاقی مربوط نمی‌شود و بیماری‌های دیگر از قبیل بیماری‌های آنزیمی، ترومای مغزی، ضربه‌های مغزی، آنسفالیت‌ها، كم‌كاری تیروئید و... نیز در ایجاد نوع مرضی آن مؤثرند.


دكتر ربانی با اشاره به اینكه بلوغ به دو دسته بلوغ مرضی و غیر مرضی تقسیم‌ می‌شود،  می‌گوید: نكته بسیار مهم این است كه قبل از تمام شدن دوران بلوغ، این بیماری‌ها باید تحت درمان‌های دوره‌ای و اختصاصی قرار گیرند.



درمان جلوگیری از بلوغ زود‌رس مرضی كه منجر به كوتاهی قد می‌شود، داروهایی هستند كه این داروها همان محرك‌های بلوغ‌اند، ولی چون مقدار زیادی از آن را به فرد می‌دهیم، مكانیسم بدن برعكس می‌شود، به گونه‌ای كه توقف فعالیت هیپوفیز، هیپوتالاموس و تخمدان ها را در پی دارد و در نهایت از بلوغ جلوگیری می‌كند.


به گفته دكتر ربانی آمپول‌های دیفرلین یا دكاپپتیل كه از دسته آنالوگ‌های طولانی ‌اثر GNRH هستند، هر 4 هفته یك‌بار تزریق می‌شوند و فرد باید هر 2 ماه یك‌بار توسط پزشك معاینه شود. وی تأكید می‌كند: بی‌تحركی و غذاهای پُركالری در زندگی امروز به خصوص در تك‌فرزندان منجر شده كه در اغلب دختران ایرانی به جای این‌كه سالانه شاهد 2 كیلو اضافه وزن باشیم، این مقدار افزایش پیدا كند.



عوارض روانی



در حالی كه به عقیده متخصصان هنوز هیچ‌ علت قطعی و شناخته شده‌ای در خصوص علت شروع دوران بلوغ وجود ندارد، دكتر علیرضا استقامتی، فوق‌تخصص غدد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران به همشهری می‌گوید: با این حال ما می‌دانیم كه اگر چربی به حد مشخصی برسد، بلوغ خودش را نشان می‌دهد. بلوغ‌ها به 3 دسته بلوغ زود‌رس، بلوغ تسریع ‌شده و بلوغ معمولی تقسیم می‌شوند، به گونه‌ای كه بلوغ زود‌رس در كمتر از سن 8 سالگی خودش را نشان می‌دهد.


وی با تأكید بر اینكه بیشتر تمركز ما روی بلوغ تسریع‌ شده است، توضیح می‌دهد: این نوع از بلوغ حالت بینابینی دارد، یعنی زودتر از سن 8 سالگی شروع نمی‌شود، اما از سن معمولی خود زودتر شروع می‌شود. این نوع بلوغ بیشتر در جامعه ی ما شایع است و علاوه بر چاقی عوامل محیطی دیگر هم در شروع آن تأثیر دارند.


دكتر استقامتی نیز به عوارض بلوغ زود‌رس اشاره می‌كند و می‌گوید: از كوتاهی قد و غیر ‌نرمال بودن وزن كه بگذریم، عوارض روانی این نوع بلوغ هم بسیار آزار‌دهنده هستند، به‌طوری كه فرد از نظر روانی نیز با بقیه همسالان خود ناهمگونی دارد و از شرایط طبیعی جامعه دور می شود.


به عقیده وی همین تغییرات رفتاری در نتیجه بلوغ زودرس و عدم همخوانی نسبت به همسالان، مشكلات اجتماعی عدیده‌ای را نیز با خود به همراه خواهند داشت كه باید برای رفع آنها چاره‌اندیشی شود.



سمیه شرافتی


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:45 - 0 تشکر 522745

نوسانات سن بلوغ در دختران ایرانی


دانش آموزان دختر

در حالی‌كه اغلب متخصصان، سن شروع بلوغ دختران در ایران را بین 9 تا 11 سالگی عنوان می‌كنند، ارزیابی وضعیت 4 هزار دختر در تهران كه توسط گروه كودكان دانشگاه علوم پزشكی تهران و مركز تحقیقات رشد و تكامل این دانشگاه انجام شده، نشان می‌دهد چاقی ارتباط مستقیم با كاهش سن بلوغ در دختران دارد و هر چه میزان چاقی بیشتر باشد، سن بلوغ دختران پایین‌تر می‌آید.


 به این ترتیب، با افزایش شیوع چاقی، سن بلوغ در دختران ایرانی و به خصوص در شهرهای بزرگ مثل تهران، رو به كاهش گذاشته است.


بر اساس آمارها،  در ایران در 20 سال گذشته تعداد كودكان مبتلا به چاقى 3 برابر شده است و 6 درصد كودكان ایرانی در سنین مدرسه، چاق‌اند.


دكتر علی ربانی، متخصص كودكان و فوق ‌تخصص غدد و استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران كه مسئولیت این طرح تحقیقاتی را در تهران بر عهده داشته، با اشاره به اینكه بلوغ زودرس می‌تواند نشان‌دهنده یك بیماری باشد و اگر سیر سریعی داشته باشد، در قد نهایی فرد تأثیر دارد، به همشهری می‌گوید: حاصل تحقیق روی 4‌هزار و 20 نفر، نتایج مختلفی را به ما نشان داد؛ از جمله اینكه بلوغ در دختران ایرانی نسبت به كشورهای دیگر مورد مطالعه از قبیل مصر و آمریكا و بعضی از كشورهای اروپایی زودتر است و حتی در سن 7 سالگی شروع می‌شود.


وی ادامه می‌دهد: دومین نتیجه این مطالعه این بود كه  معمولاً دوران بلوغ  2 سال است،  ولی متوسط طول دوران بلوغ در ایران بیشتر است،  یعنی به‌ طور كلی هم سن شروع بلوغ در ایران زودتر و هم سن خاتمه ی آن دیرتر است.



چاقی ارتباط مستقیم با كاهش سن بلوغ در دختران دارد و هر چه میزان چاقی بیشتر باشد، سن بلوغ دختران پایین‌تر می‌آید. بلوغ زودرس می‌تواند نشان‌دهنده یك بیماری باشد و اگر سیر سریعی داشته باشد، در قد نهایی فرد تأثیر دارد.



بلوغ زیر 7 سال



نكته قابل تأمل در این تحقیق این بود كه بلوغ در دخترانی كه وزن بیشتری داشتند، زودتر از حد معمول شروع شده بود؛ در حالی‌كه به گفته دكتر ربانی آنچه در كتاب‌ها آمده، این است كه وزن كمتر منجر به بلوغ دیرتر از حد معمول می‌شود.


استاد دانشگاه علوم‌ پزشكی تهران با اشاره به اینكه در مطالعه یاد شده معلوم شد 2 درصد دختران ایرانی زیر 7 سال به بلوغ می‌رسند، در ادامه تأكید می‌كند: توصیه من به والدین این است كه با شروع علائم بلوغ، به قد كودك خود توجه كنند و این را بدانند كه در این هنگام فرد بالغ كاملاً باید مورد بررسی پزشك قرار گیرد تا سیر بلوغ تند نباشد و فرصت رشد را از فرد نگیرد.


دكتر ربانی با توضیح اینكه بلوغ 5 مرحله دارد و 2 سال طول می‌كشد تا این مراحل خود را نشان دهند، ادامه می‌دهد: مرحله اول قبل از بلوغ است؛ مرحله پنجم هم زمانی است كه فرد كاملا بالغ شده است و در مراحل 2 و 3 و 4 علائم مختلف بلوغ، خود را به تدریج نشان می‌دهند.


به گفته وی، طول مدت این 3 مرحله نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است، یعنی ممكن است در فردی بین مرحله 2 و 3، سه ماه و در فرد دیگر یك سال طول بكشد.



كودكان بالغ



اما در حالی كه چاقی، معضل و اپیدمی تمام كشورهای جهان است، چرا بلوغ زود‌رس بیشتر در دختران ایرانی خودش را نشان می‌دهد؟ دكتر ربانی در پاسخ به این پرسش می‌گوید: البته این مشكل فقط مخصوص كشور ما نیست، بلكه نسبت به كشورهای مورد مطالعه،  ایران در رتبه اول بود و احتمالا می‌توان چنین نتیجه‌ای را به خیلی از كشورها نسبت داد.


این فوق‌تخصص غدد با بیان اینكه بیولوژی بدن سن بلوغ را برای هر فردی تعیین كرده است،  می‌گوید: بدیهی است كه اگر ما عوامل بلوغ از قبیل وزن را پایین نگه‌داریم، بلوغ دیرتر شروع می‌شود.


یعنی اگر قرار باشد فردی در وزن 37 كیلو‌گرم به بلوغ برسد، طبیعی است كه هر چه فرد دیرتر به این وزن برسد، بلوغ نیز در او دیرتر شروع می‌شود و این امر در قد او هم تأثیر خواهد داشت.


با این حال بر اساس تحقیقاتى كه در دانشگاه میشیگان انجام شده است، دخترانی كه در سن 3 سالگى اضافه وزن دارند، در سن 9 سالگى وارد دوره بلوغ شده و حتى علائم اولیه بلوغ را در سن 9-8 و حتى 7 سالگى نشان دادند.



سمیه شرافتی


what`s life?life is love.
چهارشنبه 1/6/1391 - 2:45 - 0 تشکر 522746

تغذیه کودکان دبستانی و پیش دبستانی


کودکی در حال خوردن غذا


صبحانه



خوردن صبحانه برای کودکی که آماده ی رفتن به مهد کودک و مدرسه می شود، بسیار مهم است و مادران عزیز باید به این وعده ی غذایی اهمیت ویژه ای دهند. مصرف صبحانه به کودکان کمک می کند تا فراگیری بهتری داشته باشند. انرژی و مواد مغذی مصرف شده می تواند باعث افزایش تحرک و فعالیت بدنی و در نهایت نشاط در کودکان شود.


بچه ی صبحانه نخورده در ساعت 9 الی 10 صبح به میزان قابل توجهی دچار افت قند خون می شود. استعداد یادگیری او به ویژه در درس هایی که به تفکر و اندیشه نیاز دارند کاهش می یابد. چنین دانش آموزی ممکن است دچار افت تحصیلی و بیزاری از مدرسه نیز بشود.


بهتر است صبحانه در محیطی با صفا و آرامش بخش با حضور افراد خانواده صرف شود. باید بدانیم در دوران کودکی علاقه و بی علاقگی به غذاهای مختلف به سرعت تغییر می یابد و این دوست داشتن غذا تحت تاثیر دما، ظاهر، رنگ و طعم غذا، همچنین موقعیت مکانی و زمانی غذا خوردن است.


داشتن صبحانه ی کامل و خوب مستلزم رعایت ضوابطی در منزل است. به طور مثال خانواده ها لازم است زمان خواب شبانه و خوردن شام را طوری تنظیم کنند که بچه ها صبح، به موقع و با کمال میل صبحانه بخورند.


تحرک مختصر مثل نرمش صبحگاهی، پیاده روی یا دوش گرفتن به افزایش تمایل مصرف صبحانه کمک خواهد کرد.



پنیر و گردو، کره و مربا، تخم مرغ، عدسی، فرنی، شیر برنج، حلیم، همراه نان تازه و شیر، صبحانه های مناسبی هستند. استفاده از میوه ها و سبزیجات مثل سیب، خیار، گوجه فرنگی، کاهو، سبزی خوردن به افزایش اشتها کمک می کند. می توان نصف لیوان آب پرتقال قبل از صبحانه به کودک داد که هم موجب افزایش اشتهایش می شود و هم منبع سرشاری از ویتامین C است.



میان وعده



به طور کلی باید ماده ی غذایی مناسبی را برای میان وعده ی کودک انتخاب کنیم. این ماده باید ارزش غذایی کافی داشته باشد و رضایت بچه را تامین کند؛ بد آموزی نداشته باشد؛ از نظر بهداشتی ایمن باشد؛ و با بودجه ی اکثریت خانواده ها تناسب داشته باشد.


نکته ی حائز اهمیت دیگر آن است که غذای تهیه شده توسط مادر، نه تنها سالم تر است، بلکه انتقال دهنده ی مهر مادری نیز هست.


نان و پنیر و خیار، نان و پنیر و گردو، انجیرخشک، نخودچی، انواع مغزها(مثل گردو، بادام، فندق و...)، میوه ها به خصوص سیب، نان شیرمال، کیک و کلوچه مواد مناسبی برای میان وعده در زنگ تفریح مدرسه و مهد کودک هستند.


از جمله عناصر و مواد مورد نیاز کودک در این سنین که باید به آن توجه شود، عبارت اند از:


آهن


کودکان به علت رشد سریع همراه با افزایش هموگلوبین و میزان کل آهن بدن، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کم خونی ناشی از کمبود آهن قرار دارند.


توانایی یادگیری در کودکان مبتلا به کمبود آهن کاهش می یابد و کم خونی سبب کاهش توانایی این کودکان می شود، چرا که اکسیژن کم تری به سلول ها می رسد.


پیش گیری از کم خونی ناشی از کمبود آهن در کودکان باید در مصرف کافی مواد غذایی آهن دار متمرکز شود. مصرف مقداری گوشت قرمز بدون چربی راحت ترین راه رساندن مقدار بیشتر آهن به یک کودک است. متاسفانه تعدادی از بچه ها تمایلی به خوردن تکه های گوشت ندارند که در این موارد بهتر است گوشت چرخ کرده جایگزین شود.


نسبت بالای آهن هم (heme) در بسیاری از غذاهای حیوانی، آهن را بیشتر قابل جذب می کند. به علاوه باید به خاطر داشت که مصرف منابع حاوی ویتامین C جذب آهن غیر هم را افزایش می دهد. پس خوردن لیمو ترش، پرتقال یا گوجه فرنگی به همراه غذا به علت غنی بودن از نظر ویتامین C به جذب آهن موجود در غذا کمک می کند.


مصرف چای بعد از غذا، از میزان جذب آهن می کاهد. بهتر است چای از حدود نیم ساعت قبل از غذا تا دو ساعت بعد از غذا مصرف نشود.



کلسیم



کلسیم برای تشکیل مواد معدنی، مینرالیزاسیون و رشد بافت استخوانی در کودکانی لازم است و باید به مقدار کافی در برنامه ی غذایی وجود داشته باشد. جذب کلسیم به عواملی مثل میزان پروتئین، ویتامینD و فسفات بستگی دارد. کودکان به ازای هر کیلو گرم وزن بدن، 4-2 بار بیشتر از بزرگسالان به کلسیم نیاز دارند.


شیر و فرآورده های لبنی، منابع اصلی کلسیم هستند. برای بچه هایی که یکی از این فرآورده ها را استفاده نمی کنند باید انواع دیگری از همان گروه را جایگزین کرد، به طور مثال اگر بچه ای شیر نمی خورد، باید به او ماست بدهید.


پنیر نیز غذای مناسبی برای افزایش هوش دانش آموزان است، البته بهتر است پنیر را شب مصرف کرد، یا صبح ها به همراه گردو و بادام استفاه کنید، زیرا مصرف پنیر به تنهایی در صبح عکس العمل های عصبی را قدری کند می کند؛ این امر به دلیل تغییر نسبت کلسیم به فسفر یونیزه در پنیر است.



ویتامین D



ویتامینD  برای جذب کلسیم و رسوب آن در استخوان ها مورد نیاز است. چون این ماده از تاثیر آفتاب بر بافت های زیر پوستی به دست می آید، میزان مورد احتیاج رژیم غذایی بسته به موقعیت جغرافیایی فرد و مدت زمانی که در معرض آفتاب قرار می گیرد، متفاوت است.


روی


کمبود روی سبب اختلال در رشد، کم اشتهایی و کاهش حس چشایی می شود. بهترین منابع روی؛ گوشت و غذاهای دریایی هستند.



ید



کمبود ید موجب کند ذهنی، کاهش آموزش پذیری و ضعف توانایی جسمی افراد می شود که این مشکل با مصرف نمک یددار در رژیم غذایی تا حدودی برطرف می شود.



فیبر



یکی دیگر از مشکلات تغذیه ای دانش آموزان، کمبود فیبر و سبوس غلات و ... است. برای رفع این مشکل لازم است از سبزی ها و میوه ها در رژیم غذایی بیشتر استفاده شود. همچنین بچه ها را به مصرف غلات سبوس دار (مثل نان سنگک و بربری) تشویق کرد.



دکتر زهرا ذو علم- متخصص کودکان و نوزادان


what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.