• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 5489)
شنبه 28/5/1391 - 20:43 -0 تشکر 518446
اصطلاح نامه روانشناسی

در این مجموعه سعی شده است برای توضیح هر كلید واژه با رجوع به منابع معتبر و متعدد موجود در رشته روانشناسی ، مطالبی كه مفید و مناسب می باشد استخراج و بیان گردند


گرد آورندگان :    رویا عباس نژاد / سعیده آقارفیع / كبری بیات / فاطمه بحری /  رضا باقری




احساس  sensation 


- از دیدگاه نظری ، ساده ترین تجربه حسی (آگاهی آنی ) كه در اثر تحریك یكی از در یافت كنندگان به وجود می آید .
- فرآیند یك دریافت كننده كه به مرحله كسب معنی ، نرسیده است .
- واكنش دستگاه های حسی یا حواس نسبت به محركی كه از راه  اعصاب حسی به مغز انتقال می یابد
 (ساعتچی ،   1377)                                    

احساسات    feelings sentiments/

هر چند ارائه یك معنی دقیق برای این اصطلاح مشكل است ، اما می توان گفت معنی آن در كلی ترین حالت تجربه كردن حس كردن ، یا داشتن نوعی فرآیند هشیار می باشد. معانی خاص تر آن عبارتند از
 1) اثر حسی ، یا احساساتی نظیر گرما یا درد
 2)حالتهای عاطفی مثل احساس خوب بودن ، احساس افسردگی و . . .
 3) یكی از ابعاد هیجان . . .
 4) اعتقاد مثل احساس مبهم درباره چیزی كه با هیچ دلیل و شاهد واقعی حمایت نمی شود .


هر چند مطابق علم صرف و نحو اصطلاح (sentiment) از كلمه حس كردن گرفته شده اما به معنی وسیعتری به كار می رود حس كردن یك حالت پیچیده است كه بر پایه احساس یك فرد نسبت به بعضی موقعیتها، اشخاص، عقاید و افكار و نظایر آن ، وجود می آید . یك احساس ،كلی تر و پیچیده تر از یك نگرش یا قضاوت است ، یعنی یك احساس خاص بیش از یك حالت عاطفی است و در آن معنی ضمن عمل نیز وجود دارد برای مثال فردی كه دارای احساسات قوی وطن دوستی است ، احتمال دارد با شدت از وطن خود در مقابل دشمن مهاجم ، دفاع كند.(ساعتچی   ،   1377)


احساس حقارت   Inferiority  feeling


نگرش منفی و انتقاد آمیز نسبت به خود. در واقع این اصطلاح برای كاربرد روزمره مردم عامی در اشاره به هر نوع احساس بی كفایی و حقارت است . و آدلر به وجود چنین احساسهایی در كودك اشاره دارد .  (شولتز  ،  1987)

احساس گناه (بی ارزشی )     sin feelings

احساس بی ارزشی اغلب با احساس گناه عمیق همراه است فرد احساس شكستهای گذشته و حال خود را بزرگ می نماید و به نظر می رسد كه محیط اطراف را برای شاهد ادعای خود غور و بررسی می كند و هر گونه نقص و نارسائی را به خود نسبت می دهد.                             

شنبه 28/5/1391 - 21:17 - 0 تشکر 518484

انعطاف پذیری             Plasticity /Flexibility


در نمای ، كلی یعنی ظرفیت فرد برای نرمش در تغییر نگرشها یا ظرفیت او برای سازگاری سریع در موقعیتهای جدید. در معنای خاص وضعیتی را گویند كه در ((اسكز وفرنی كاتاتونیایی)) مشاهده می شود و طی آن وقتی حالت دست و پای بیمار را به وضع معینی قرار دهیم بیمار این حالت را برای مدتی طولانی و به همان وضع ، حفظ می كند.     (ساعتچی    1374)

شنبه 28/5/1391 - 21:19 - 0 تشکر 518485

انگیزش       Motivation         

اصطلاح انگیزش را میتوان به عنوان عامل نیرو دهنده ، هدایت كننده و نگهدارنده رفتار تعریف كرد . گیج و برلاینز (1984) انگیزش را به موتور و فرمان اتومبیل تشبیه كرده اند .
سیفرت (1992) گفته است انگیزش یك تمایل یا گرایش به عمل كردن به طریقی خاص است .انگیزه وانگیزش غالباً به صورت مترادف به كار می روند، با این حال ، می توان انگیزه را دقیق تر از انگیزش دانست.به این صورت كه انگیزش را عامل كلی مولد رفتار اما انگیزه را علت اختصاصی یك رفتار خاص به حساب آورد.
در تعریف دیگر اصطلاح انگیزش (Motivation) در اصل از ریشه لاتین  Moveve) ( مشتق شده و به معنی تحریك است . روانشناسان بر سر تعریف انگیزش به موارد زیر توافق دارند .
1- جهت رفتار   Direction   of   behavior) : (  هدف یا هدف هایی كه موجود زنده در تعقیب آن است .
2- شدت رفتار  Intensity  of  behavior) ( : میزان كوشش یا تلاشی كه برای رسیدن به هدف از موجود زنده سر می زند .
3- پایداری رفتار  Persistence  of  behavior) ( : مدت زمانی كه موجود زنده برای رسیدن به هدف صرف می كند .
تعریف انگیزش بر حسب فرایند یا فرایند هایی كه به نحوی شروع شده و جهت یافته و سپس ادامه پیداكرده و سر انجام برای رسیدن به زنجیره هدف گرایی رفتار  Persistence  of  behavior) (  متوقف شده قابل تبیین است .
به طور كلی هر رفتاری كه از انسان و حیوان سر می زند ، جهت یافته  ( Directed)یا معطوف به هدف غایتی است و برای رسیدن به هدفی طرح ریزی شده است.
(فرجی ، 1375 )

شنبه 28/5/1391 - 21:20 - 0 تشکر 518487

انگیزه     (Motive)        

انگیزه بنا بر تعریف عینی ، حالتی فرضی در موجود زنده است كه برای تبیین انتخابها در رفتار معطوف به هدف آن به كار می رود . انگیزه بنا بر تعریف ذهنی به صورت آرزو یا میل تجربه می شود .
انگیزه از نظر بنیادی ، هر آن چیزی است كه موجود زنده را به حركت وا می دارد و موجب جنبش آن می شود .
روان شناسان كلیه عواملی را كه موجود زنده و از جمله انسان را به فعالیتی وا می دارد و او را در یك جهت خاصی سوق می دهد انگیزه می نامند . انگیزه اولین عنصر تشكیل دهنده رفتار است. ( برونو ، 1370 )

شنبه 28/5/1391 - 21:21 - 0 تشکر 518490

آوا        Phone



هر صوت كلامی شخص كه ویژگی های آن بدون ارتباط با نقش آن صوت در هر زبان قابل تصریح است .       (پور افكاری  1373)


آوا شنا سی       Phonetics


مطالعه تولید اصوات یا تاكید روی رابطه آنها با زبان كه شامل روابط روان شناختی ، فیزیولوژیك ، بدنی داده ها می باشد .   (شعاری نژاد ، 1364)

شنبه 28/5/1391 - 21:22 - 0 تشکر 518491

بازتاب ( رفلكس)         Reflex   

بازتاب عبارت است از رابطه ساده بین یك محرك و یك پاسخ از جمله تنگ شدن مردمك چشم در برابر نور ترشح بزاق دهان بر اثر قرار گرفتن غذا در دهان  نمونه هایی از بازتاب هستند. ویژگی های مهم رفتار بازتابی ساده بودن، غیر ارادی بودن، نا آگاهانه بودن ، وارثی بودن آنها ست .    (سیف ، 1379)

شنبه 28/5/1391 - 23:31 - 0 تشکر 518600

باز خوانی    Recall  

به این معنی است كه مطلب مورد نظر را كاملاً از حافظه فرا خوانیم.(سیف ، 1379)

شنبه 28/5/1391 - 23:32 - 0 تشکر 518601

بازسازی شناختی          Cognitive   Restructuring      

فن مورد استفاده البرت الیس وسایر در مانگران شناختی كه در آن مراجع از رابطه بین افكار غیر واقعی رفتارهای غیر انطباقی حاصل از آنها آگاه می شود. به مراجعان كمك می شود تا راه های منطقی تری در بررسی رفتارهایشان پیدا كنند.
(سارا سون وسان سون 1378)

شنبه 28/5/1391 - 23:32 - 0 تشکر 518603

باز شنا سی                    Recognition              

آگاهی نسبت به اینكه یك شیء یا رویداد چیزی است كه قبلاً دیده شده ، به تجربه در آمده یا یاد گرفته شده است. یكی از روش های تجربی برای مطالعه حافظه .( ساعتچی ، 1377)

شنبه 28/5/1391 - 23:34 - 0 تشکر 518604

با زنمایی           Representation       

باز نمایی برای نظریات رایانه ا ی همچون قلب است . در بسیاری از محاسبه ها اطلاعات خاصی با یك درونداد خاص تداعی پیدا می كنند . برای ایجاد چنین تداعیهایی لازم است اطلاعاتی كه از قبل كسب شده باید اندوخته و استفاده شود. به عنوان مثال اگر پرسیده شود حیوانات خانگی را نام ببرید . مرغ و خروس یا سگ و گربه در بیشتر جوابها خواهد بود ما كه از بدو تولد این اطلاعات را نداشته ایم ، آنها  رایاد گرفته ایم، اندوخته ایم و سپس به هنگام پرسش بازیابی كردیم .
اینكه اطلاعات به چه شكلی اندوخته گردد ، موجب صراحت و برجستگی اطلاعات مختلف می شود. به عنوان مثال ، اگر كمیتها را بر حسب عدد نویسی عربی (…و4و3و2و1) به خاطر سپرده باشیم اغلب توانائیهای خاصی را به ما می دهد كه اندوختن كمیتها بر حسب عدد نویسی رومی  نمی دهد . بسته به اینكه بازنمایی چه نوع اطلاعاتی را صریح و بر جسته می كند به اجرای كم و بیش آسانتر یك محاسبه معین كمك می شود برای مثال اگر كسی مقادیر را با استفاده از اعداد رومی به خاطر سپرده باشد ، عمل ضرب رومی آنها كاملاً متفاوت از وقتی است كه اعداد بر حسب عدد نویسی عربی اندوخته شده باشند.  انواع عملیاتی كه برای اجرای یك محاسبه لازم است تا حد زیادی بستگی دارد به چگونگی باز نمایی درونداد و چگونگی بازنمایی اطلاعاتی كه بیشتر اندوخته شده است . همه نظریات رایانه ا ی تصویر ذهنی مشخص كننده دو نسخ چیز هستند . یكی انواع بازنما ئیهایی كه از اطلاعات به كار رفته است ، و دیگری راههایی كه این بازنما ئیها  پردازش     می شود تا محاسبات خاصی اجرا گردد . معمولاً نظریه ها محاسبات بسیار گوناگونی را فرض می كنند كه كار شان تشكیل تصاویر ، تركیب نمودن آنها از راههای نو و تبدیل آنها به طرق مختلف و شامل اینهاست . اغلب این محاسبات برای اجرا توسط بخشها یا خرده سیستمهای مختص آنها مطرح می شوند. هر یك از این بخشها نوعی درونداد را می گیرد و برونداد لازم را تولید می كنند . همه این محاسبات طوری طراحی و تنظیم شده اند كه با انواع باز نمایی كه برای تصویر ذهنی مطرح است جور باشد .  ( آسینك ، 1941)

شنبه 28/5/1391 - 23:35 - 0 تشکر 518605

بازیا بی        Retrieval        


اصطلاح نسبتاً جدیدی در روان شناسی است كه به فرایند فراخوانی اطلاعات از حافظه اطلاق می گردد . ردیابی اطلاعات در حافظه .(براهنی و همكاران ، 1370)


بازیا بی آشكار       Eplicit   retrieval   



1) بطور كلی  ، مشخص كننده آنچه مستقیم و صریع است.
2) مشخص كننده چیزی كه آشكار و مشهود است.
3) مشخص كننده چیزی كه شخص از آن آگاه است. فرایند های شناختی آشكار آنهایی هستند كه شخص هشیارانه به آن واقف است.(پور افكاری ،1373)

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.