• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 3346)
جمعه 27/5/1391 - 6:53 -0 تشکر 516080
تربیت کودک

فواید دوران پادشاهی

 


در ارتباط با موضوع تربیت کودکان، بحثی مهم و اساسی وجود دارد که بیانگر این است که تربیت باید به گونه ای باشد که کودک در هفت سال اول زندگی، پادشاه، سرور و امپراطور باشد.

پدر و مادر و کودک

مباحث و نظریات بسیاری در این باره مطرح است که چه نوع رفتاری با کودک در این دوران باید صورت گیرد که بر مبنای سروری کردن او باشد، بدون اینکه به تربیت و ادب او لطمه ای بزند. آنچه برای هر پدر و مادری مهم است، شناخت حد و مرزهای موجود در این زمینه است که والدین را دچار رفتارهای افراطی و تفریطی نکند.

در مطلبی به چند مورد از موارد مربوط به مهیا بودن شرایط پادشاهی کودک در هفت سال اول زندگی، سخن گفتیم. در این نوشتار به ذکر ادامه این موارد خواهیم پرداخت.

 

ثمرات ارزشمند سروری کردن کودک در هفت سال اول زندگی را می توان به این صورت بیان کرد:

**شکوفایی استعدادهای نهفته در کودک

**اعتماد کودک به والدین

**مهیا شدن کودک برای پذیرش روحیه اطاعت

این موارد در بخش اول این موضوع، به طور کامل بیان شدند و توضیحاتی درباره آنها ارائه شد. اما مورد بعدی که باید بیان شود عبارتست از:

**آرامش روحی و روانی کودک در دوران بعدی

همانطور که قبلا نیز گفته شد، شرایط و وضعیتی که در هفت سال اول زندگی برای کودک ایجاد می شود و میزان بهره گیری کودک از شرایطی بهتر با داشتن احساس آزادی، می تواند به عنوان منشا و عاملی برای ایجاد آرامش درونی او در دوره های بعدی زندگی اش باشد.

آرامش و بردباری در جوانی، مرهون فعالیتها و جست و خیزهای دوران کودکی است.

و لذا رسول اکرم (صل الله علیه و آله) فرمودند: "چه خوب است که کودک در خردسالی پرتحرک و پر جنب و جوش باشد تا در بزرگسالی آرام و خویشتندار گردد." 1

 

از دیگر نتایج هفت سال پادشاهی کودک عبارتست از:

** ایجاد روحیه اعتماد به نفس و پرورش شخصیتی مستقل

در این رابطه باید گفت که والدین باید تمامی تلاش خود را بکنند تا احساس آزادی و استقلال در کودکان تقویت شود. چرا که کودک در سالهای اول زندگی نیاز دارد که برخی از موارد را تجربه کند و مورد آزمون قرار دهد. بدون اینکه خطری او را تهدید کند. همین مسئله موجب می شود تا کودک به نتایج و تجربیاتی دست پیدا کند که به او اعتماد به نفس دهد. آنچه مهم است اینکه برای کودک شرایطی غنی و کامل مهیا شود تا بتواند هر چه بیشتر تجربه و کشف کند، بهتر و سریعتر می تواند به روحیه اعتماد به نفس دست پیدا کند.نکته مهمی که باید درباره دوران پادشاهی کودک گفت این است که در این دوران ممکن است والدین برای خود سختیها و مشکلاتی را احساس کنند که بیشتر به خودشان ارتباط دارد. چرا که در اغلب اوقات حوصله وقت گذاری برای کودک را ندارند.

هر یک از اعضای خانواده باید شرایط را طوری فراهم کنند که کمترین آسیب را به خودشان و کودکشان برسانند. اگر به آینده کودک خود علاقه مند هستید و رشد استعدادهای او برای تان اهمیت دارد، باید تلاش کنید که به سیادت و سروری کودک، خدشه ای وارد نشود

 

از طرف دیگر شرایط زندگی در حال حاضر به گونه ای است که کودکان باید در محیطی محدود و کوچک، با وجود انواع و اقسام وسایل زندگی، به بازی بپردازند و احساس آزادی بکنند.

 

این شرایط بیش از آنکه مطابق میل کودکان باشد با سلیقه بزرگترها تطابق دارد و مسلما این شرایط نمی تواند برای فعالیتهای آزاد کودک مناسب باشد و آنها را آزار می دهد. در چنین شرایطی کودک ممکن است در هر قدمی که برمی دارد با فریاد "دست نزن" از سوی والدین و اطرافیان مواجه شود. چنین شرایطی با سلامت روحی و روانی کودک در تضاد است و موجب سرکوب شدن خواسته های کودک می شود و مانع بروز استعدادهای او می شود.

در چنین شرایطی به نظر می رسد که بهترین کار این است که والدین بعد از تولد کودک به ایجاد تغییراتی در محیط خانه بپردازند و مثلا برخی از وسایل را برای مدتی جمع کنند تا  هم خودشان و هم کودکشان، احساس آرامش بیشتری داشته باشند.

به هر حال هر یک از اعضای خانواده باید شرایط را طوری فراهم کنند که کمترین آسیب را به خودشان و کودکشان برسانند.

اگر به آینده کودک خود علاقه مند هستید و رشد استعدادهای او برای تان اهمیت دارد، باید تلاش کنید که به سیادت و سروری کودک، خدشه ای وارد نشود.

پدر و مادر و کودک

چنانچه والدین با موقعیتی مواجه شدند که کودک از آنها خواسته ای طلب کرد که برآورده کردن آن امکان پذیر نیست و یا برای او خطر دارد، باید به دنبال راهکاری بود تا بدون لطمه زدن به حس سروری او، توجه او را به سمت و سویی دیگر جلب کرد.

هفت سال اول زندگی برای کودکان، دوران حسی و آشنایی و برقراری ارتباط با دنیای محسوسات است. توجه داشته باشید که به طور ناخودآگاه، مانعی برای فعالیت های سازنده کودک نباشید. بنابراین در این دوران باید بخش مهم و اعظم فعالیت والدین و مربیان، بر این راستا باشد که فضایی آزاد به همراه غنی کردن محیط برای آموزش و کسب تجربه و بازی را برای کودکان فراهم کنند.

همچنین به خواسته ها و نیازهای کودکان توجه کنند و آنان را از آنچه که موجب تحقیر و تخریب شخصیت شان می شود، دور نگه دارند.

به این ترتیب آنچه مسلم است اینکه نقش نهادهای تربیتی و خانواده در درجه اول، در تعالی و رشد آینده یک جامعه بسیار مهم است.

 

 

پی نوشت:

1-وسائل،ج15،ص198) به نقل از کتاب آنچه والدین و مربیان باید بدانند. نوشته رضا فرهادیان

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 9:27 - 0 تشکر 516226

به فرزندتان بگویید چه انتظاری از او دارید

وقتی در یك روز تعطیل به منزل مادر بزرگ می روید در راه به او بگویید «وقتی مادربزرگ چیزی را به شما تعارف كرد كه دوست نداری، من انتظار دارم كه فقط بگویی نه متشكرم. میل ندارم.»

جمعه 27/5/1391 - 9:27 - 0 تشکر 516227

ایده الی نباشید

 اگر همواره به بهترین ها فكر كنید دائم با خود در جنگ خواهید بود. الگوی خوبی را در نظر بگیرید، اما انتظار نداشته باشید فرزندتان دقیقا همان طور كه شما دوست دارید رفتار كند. از او به اندازه سن و توانایی هایش توقع داشته باشید.

جمعه 27/5/1391 - 9:27 - 0 تشکر 516230

تشویق را فراموش نكنید

وقتی فرزندتان كار خوبی انجام می دهد او را تحسین كنید و این كار را با گفتن جمله ای به او نشان دهید. برای مثال بگویید «من متوجه شدم كه برای بازی كردن در حیاط از آقای باغبان تشكر كردی. این كار بسیار مودبانه است.»

جمعه 27/5/1391 - 9:29 - 0 تشکر 516234

هرگز فرزندتان را مسخره نكنید

وقتی فرزندتان با دهان پر صحبت می كند ادای او را در نیاورید، بلكه به آرامی از او بخواهید كه غذایش را قورت دهد، سپس صحبت كند.
برای فرزندتان توضیح دهید كه رعایت قوانین و آداب اجتماعی برای زندگی و بودن در كنار دیگران اهمیت دارد.

جمعه 27/5/1391 - 9:29 - 0 تشکر 516237

مراقب گفتار و رفتار خود باشید

 كودكان با تقلید از شما زبان و ادب را یاد می گیرند. وقتی آنها ببینند والدینشان در مورد آنها و دیگران بسیار مودبانه صحبت می كنند، در گفتارخود كلماتی مانند «سلام، لطفا، متشكرم و...» دارند و همیشه تمیز و مرتب هستند آنها نیز سعی می كنند همین طور باشند؛ البته در مواردی لازم است نكاتی را یادآوری كنید، اما به خاطر داشته باشید این یادآوری ها بسیار خصوصی و آرام انجام شود.

جمعه 27/5/1391 - 9:30 - 0 تشکر 516240

آرامش خود را از دست ندهید

توجه داشته باشید هنگام خشم و عصبانیت نیز خود را كنترل كرده و رعایت ادب را فراموش نكنید و در مواردی مانند وقتی فرزندتان نمره خوبی نمی گیرد یا حركت زشتی می كند، شروع به داد و فریاد نكنید.
البته مودب بودن بسیار مهم است، اما به معنی صرف نظر از حقوق نیست. پس باید به او یاد دهید كه محكم بایستد و با رعایت ادب حق خود را بگیرد.

جمعه 27/5/1391 - 9:30 - 0 تشکر 516243

توجه به شرایط

وقتی فرزندان به مدرسه می روند، شرایط متفاوت از منزل را تجربه می كنند و ممكن است برخی رفتارهای غیرمودبانه ای را نیز بروز دهند. در این زمان نیاز به آموزش بیشتر شده و باید حمایت بیشتری به عمل آورید. نكته قابل توجه این است كه والدین باید با تدبیر خود در هر دوره سنی با شیوه ای خاص و متناسب با آن سن عمل كنند تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

جمعه 27/5/1391 - 9:34 - 0 تشکر 516244

ناسزاگویی كودكان

هیچ مادر یا پدری نمی خواهد كلمه یا عبارت زشتی از دهان فرزندش بشنود؛ اما كودكان در تعامل و روابط با دیگران گاهی كلمات زشتی را می شنوند و در شرایطی آن را تكرار می كنند.
 وقتی كودك در منزل یا مكان های عمومی دشنام می دهد بیش از حد به او توجه نكنید اما با قاطعیت به او بگویید كه نمی خواهید چنین كلماتی را بشنویداز آنجا كه اصولااطرافیان و بزرگ تر ها با شنیدن این گونه كلمات به هیجان آمده و واكنش نشان می دهند كودكان تصور می كنند می توانند از آن به عنوان وسیله ای برای جلب توجه و مشغول كردن اطرافیان استفاده كنند. پس بارها و بارها آن را به كار می برند.
گفتنی است كه در برخی خانواده ها وقتی كودك حرف زشتی می زند فلفل در دهانش می ریزند یا حتی دهانش را با صابون می شویند كه این كار به هیچ وجه منطقی نیست و تاثیر بسیار موقتی و كوتاه مدتی دارد. برخی كودكان نسبت به صابون حساسیت دارند یا حتی ممكن است آن را قورت دهند كه در این صورت نیز والدین با مشكل روبه رو خواهند شد، بنابراین چنین روش هایی را به كار نبرید.

شیوه بازدارنده

برای كودك به وضوح توضیح دهید كه استفاده از كلمات زشت و دشنام دادن كار پسندیده ای نیست و افراد نباید این كار را انجام دهند. چنانچه كودك دشنام داد عصبانی نشوید، اما با آرامش به او خاطر نشان كنید كه دیگر این كار را نكند. سپس بكوشید به اعضای خانواده نیز تذكر دهید كه در هیچ شرایطی از كلمات زشت استفاده نكنند تا امكان شنیدن مجدد این كلمات توسط كودك به حداقل برسد.

شرایط را بدتر نكنید

 وقتی كودك در منزل یا مكان های عمومی دشنام می دهد بیش از حد به او توجه نكنید؛ اما با قاطعیت به او بگویید كه نمی خواهید چنین كلماتی را بشنوید.
برخورد عصبانی و شتابزده فقط توجهی را كه او می خواسته به او می دهد و موجب تقویت این كار در وی می شود. چنانچه كودك در مكان های عمومی دشنام داد بهترین كار این است كه عواقب تنبیهی برایش قائل شوید؛ اما اگر دیگر تكرار نكرد از او تشكر و او را به خاطر رفتار خوبش تحسین كنید.

بازی با كلمات

 هرگاه كودك دشنام داد به او توجه نكنید، اما در عوض كلماتی را كه بار معنایی زشتی ندارند، اما خودتان انتخاب می كنید به جای آن بگذارید تا برای كودك نیز جالب باشد. برای مثال وقتی می خواهید كلمه ای را برای تنبیه استفاده كنید می توانید با جدیت به جای كلمه «بی تربیت» بگویید «بادمجان».
 او خواهد خندید، اما منظور شما را درك می كند. بدین ترتیب هر بار كلمه بدی بگوید توجه شما را جلب نمی كند، اما با كلماتی از این قبیل و حرف های خوب توجه شما را جلب می كندو بدین ترتیب كم كم چنین كلماتی را جایگزین دشنام خواهد كرد.

تقلید كردن را كنار بگذارید

اگر كودك در حال تقلید از فرد دیگری بود و خواست با دشنام هایی كه می دهد به اصطلاح ادای فرد دیگری را در بیاورد. برایش توضیح دهید كه به جای تكرار آنچه دیگران می گویند بهتر است از زبان و كلمات خودش استفاده كند و به طور قطع كلمات و جملاتی كه خودش می سازد زیباتر خواهد بود. پس از زبان زیباتری كه خود دارد، استفاده كند.

تخلیه احساسات از راه های دیگر


چنانچه فرزند شما در زمان عصبانیت از دشنام و كلمات زشت استفاده می كند برایش توضیح دهید كه روش های دیگری نیز برای ابراز احساسات وجود دارد و اشكالی ندارد كه گاهی عصبانی بشود، اما می تواند در مورد علل عصبانیت خود و آنچه او را ناراحت كرده صحبت كند نه این كه دشنام بدهد تا دیگران را نیز آزرده كند.
حتی می تواند در این مواقع به اتاقش برود و به بالشش مشت بزند و بگوید كه من عصبانی هستم، اما فحش ندهد.

جمعه 27/5/1391 - 9:36 - 0 تشکر 516246

الگوی او باشید

این موضوع اهمیت قابل ملاحظه ای دارد كه به فرزندتان نشان دهید خوب و مهربان بودن چگونه است و انسان با كمی ملایمت می تواند به فردی بسیار دوست داشتنی تبدیل شود. به او كمك كنید كه بتواند احساسات دیگران را نیز درك كند و بداند كلمات خوب یا بدی كه استفاده می كند چه تاثیری بر احساسات دیگران دارد؛ اما او را برای اشتباهش تنبیه نكنید.
فرزندان ما بیشتر از آنچه می بینند، یاد می گیرند نه آنچه می شنوند. وقتی ببیند اعضای خانواده و اطرافیان با هم بسیار مهربان و خوشرفتار هستند و به یكدیگر احترام می گذارند دیگر جایی برای دشنام نخواهد ماند.

جمعه 27/5/1391 - 9:37 - 0 تشکر 516247

برای فرزندتان داستان و حكایت نقل كنید

 به منظور این كه كودكتان بهتر به عواقب رفتار بد و حرف های زشت آگاه شود برایش حكایاتی از عاقبت و سرنوشت افراد بداخلاق و افرادی كه زیاد دشنام می دادند نقل كنید تا او بداند در قبال رفتار و گفتارش مسوول است و از طرفی این گونه رفتار و گفتار عاقبت خوبی برایش ندارد.
از طرفی كودكان بسیار مایل هستند محبوب باشند و وقتی احساس كنند استفاده از كلمات و عبارات زشت مانع از محبوبیت آنها در میان اطرافیان و جمع می شود بتدریج آن را كنار می گذارند.

    منبع: family. org
   مترجم: سحر كمالی نفر

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.