غارنوردی شاید یکی از معدود شیوه های گردشگری باشد که برای انجام دادنش مجبورید اصول حرفه ای را یاد بگیرید. از خورد و خوراک و پوشاک گرفته تا راه رفتن و خزیدن و آویزان شدن!
فعالیت بدنی در غار در دمایی بین ۱۲ ۸ درجه سانتی گراد و در رطوبت انجام می گیرد و از طرفی هم احتمال خیس شدن لباس های غارنورد بر اثر تماس های مکرر با محیط درونی و همچنین استرس های ناشی از تاریکی، اضطراب و فشارهای روحی و خستگی زیاد پس از فعالیت وجود دارد. بنابراین باید رژیم غذایی خاصی را در یک سفر غارنوردی در نظر گرفت.
از آنجا که فعالیت درون غار یک فعالیت هوازی است، غذاهایی مثل گوشت، حبوبات، سبزیجات، غلات، بادام زمینی، میوه های ترش خشک شده و انواع آجیل که دارای آهن فراوان هستند، می توانند به یک تلاش نسبتا سنگین هوازی کمک کنند.
از میان مواد غذایی معدنی، باید توجه بیشتری به عناصر سدیم، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، کلر، مس، فسفر، و روی داشته باشید. بهترین روش برای دریافت حداکثر مواد مغذی توسط سلول های بدن انتخاب غذاهای کامل مثل نان سبوس دار، غلات، میوه جات، و سبزیجات تازه، گوشت ، شیر کم چربی و سایر فرارده های لبنی است.
زمانی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد نقش ویتامین های گروه کمپلکس در سوخت و ساز پروتئین و چربی و قند نمایان می شود و انسان نیاز بیشتری به ویتامین های B۳ , B۲, B۱ پیدا می کند و منابع غنی این ویتامین ها نان های کامل و حبوبات و سبزیجات و میوه جات است
مصرف روزانه ویتامینC که در میوه های ترش مزه، گوجه فرنگی، میوه هایی با پوست زرد، سبزیجات تازه تیره رنگ و مرکبات وجود دارد، باید در دستور رژیم غذایی یک غارنورد قرار گیرد.
زمانی که بدن به انرژی بیشتری نیاز دارد نقش ویتامین های گروه کمپلکس در سوخت و ساز پروتئین و چربی و قند نمایان می شود و انسان نیاز بیشتری به ویتامین های B۳ , B۲, B۱ پیدا می کند و منابع غنی این ویتامین ها نان های کامل و حبوبات و سبزیجات و میوه جات است.
ویتامین E، A هم در رژیم غذایی غار نورد از اهمیت خاصی برخوردار است و چربی های گیاهی و نباتی و دانه های روغنی از قبیل مغز بادام، فندوق و بادام هندی و انواع تخمه حاوی این ویتامین هستند.
پروتئین ها، چربی ها و کربوهیدرات ها (قند و نشاسته) منبع تامین انرژی برای بدن هستند و رژیم غذایی روزانه در غار بهتر است ۱۵ ۱۰ درصد از پروتئین های حیوانی و گیاهی به نسبت مساوی، ۲۰ ۱۵ درصد از چربی های نباتی و حیوانی و ۷۰ ۶۵درصد از مواد قند و نشاسته تامین گردد.انواع کربوهیدارت ها (قند و نشاسته) نقش مهمی در تغذیه روزانه یک غارنورد دارد و برخی از مواد غذایی پر کربوهیدرات عبارتند از انواع نان، میوه جات، سبزیجات، انواع شیرینی و مربا وعسل و قند و شکر، فراورده های سیب زمینی، غذاهای خمیری شکل مانند ماکارونی، برنج و سوپها، که می بایست از شیرینی جات و قند و شکر به مقدار کمتری استفاده شود.
کمبود آب باعث خستگی و کوفتگی عضلات و عملکرد ضعیف فعالیت جسمانی شده و در نهایت تمام وضعیت بدن مختل می شود. بنابراین نوشیدن آب قبل از احساس تشنگی را فراموش نکنید
آب در کلیه مراحل حیاتی بدن نقش دارد و مهمترین تنظیم کننده برای تمام واکنش های شیمیایی در بدن است، همچنین آب باعث هضم و جذب مواد مغذی حلال و تنظیم کننده حرارت عمومی رقت خون و در نتیجه تسریع در عمل اکسیژن رسانی و غذا رسانی به تمام سلولها می گردد. آب همچنین باعث دفع مواد زائد از بدن می شود.
کمبود آب باعث خستگی و کوفتگی عضلات و عملکرد ضعیف فعالیت جسمانی شده و در نهایت تمام وضعیت بدن مختل می شود. بنابراین نوشیدن آب قبل از احساس تشنگی را فراموش نکنید. خوردن آب خنک بهتر از آب گرم است چون سریعتر جذب بدن شده و از طرفی مقداری از نمک بدن از طریق تعریق دفع می شود. خوردن نوشابه های گازدار توصیه نمی شود و چای و قهوه نیز بهتر است رقیق نوشیده شوند. ریزه خواری در غار را نیز به خاطر بسپرید یعنی به دفعات زیاد و هر بار به مقدار کم.
حتی الامکان از خوردن انواع سوسیس، کالباس، و چاشنی تند و محرک خودداری کنید. زیرا انواع کنسروها گوشت و سوسیس و کالباس دارای چربی و نمک زیاد بوده و باعث دفع بیشتر آب بدن گردیده و اختلال در دستگاه گوارش را در پی دارند.
در پایان یادتان باشد که پیش از رفتن، زباله های به جا مانده از مواد غذایی را جمع آوری کنید تا هم چهره غار زیبا بماند و هم آلودگی در محیط پراکنده نشود.