• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 445)
جمعه 20/5/1391 - 10:47 -0 تشکر 501750
روان شناسى خواب و رؤیا

حسن فراهانى


خوابیدن همچون غذا خوردن و آشامیدن یكى از مهم ترین اعمال حیاتى به شما مى رود. هر جاندارى از جمله موش، فیل و حتى سوسك ها نیز مى خوابند. تمام جانداران مهره دار، حتى ساده ترین انواع جانداران بدون خواب قادر به ادامه حیات خود نیستند. انسان ها در شب به خواب مى روند، اما برخى از جانوران شب شروع به فعالیت مى كنند.

شواهد نشان مى دهد كه عامل اصلى تعیین طول مدت خواب جانداران، بیش از هر چیز، به جثه و شدت سوخت و ساز بدن جاندار بستگى دارد. بر همین اساس، خفاش ها در طول شبانه روز، دست كم بیست ساعت در خواب به سر مى برند. در حالى كه، اسب ها تنها دو ساعت نیاز به استراحت و خواب دارند. على رغم این تفاوت ها در میان جانداران، عمل خوابیدن، دست كم در میان پستان داران، مشخصه هاى بیولوژیكى بسیار مشابه و تقریباً یكسانى دارد. هنگام خواب، بدن این جانداران سست شده، دماى بدن و عمل غیرارادى سوخت و سوز به میزان زیادى كاهش مى یابد.

جمعه 20/5/1391 - 11:19 - 0 تشکر 501781

داروهاى مهاركننده «مُنوآمینواكسیداز»


Monoamineoxidaseبه خصوص در مراحل اولیه مصرف، به طور تدریجى و متناقض الگوى خواب را مختل مى كنند. ولیكن به تدریج با مصرف مكرّر آن ها، به طور كامل الگوى خواب شخص درهم مى ریزد. پس از ترك یك سرى از داروها، «سندرم محرومیت برگشتى» With drawal a reboundایجاد مى شود كه نتیجه آن، ایجاد تناقض در الگوى خواب است. این حالت مى تواند تا حدود 2 ماه به طول انجامد.


بعضى از داروهاى ضد افسردگى از قبیل «فلوكستین» Fluoxetineو «پاراكستین» Paroxetine بایستى در صبح تجویز شوند; زیرا آن ها باعث بالا بردن فعالیت هاى فیزیكى بیمار مى گردند. در ترك ناگهانى یك داروى ضد افسردگى، نشانه اى از اضطراب شدید و یا حتى «پانیك» نیز ممكن است ایجاد شود كه حاصلش بى خوابى مى باشد.

جمعه 20/5/1391 - 11:21 - 0 تشکر 501788

نیاز به خواب دیدن



این كه ما چه نیازى به خواب دیدن داریم، یك تجربه معروف پاسخ آن را مى دهد: یك گروه را كه به خواب رفته بودند، در مرحله شروع حركات سریع چشم، بیدار مى كردند و به این ترتیب از خواب دیدن آن ها جلوگیرى به عمل مى آورند. در این افراد به سرعت، نشانه هاى آشفتگى روانى پدیدار شد. گروه دیگرى را كه در مراحل دیگر خواب از خواب بیدار كرده بودند نیز به سختى دچار بیمارى شدند. به این ترتیب باید گفت: خواب به این علت بروز مى كند كه مغز به خواب دیدن نیاز دارد و هنگامى كه از خوابیدن و خواب دیدن جلوگیرى شود، توهّماتى شبیه همان رؤیاهایى كه به هنگام خواب دیده مى شود بروز مى كند.

جمعه 20/5/1391 - 11:24 - 0 تشکر 501793

چرا خواب مى بینیم؟



افرادى كه در حین خواب REM بیدار مى شوند، خوابى را كه دیده اند اغلب به خوبى به یاد مى آورند. خواب دیدن به فعالیت الكتریكى مغز مربوط است. اما آیا این فقط ماشین خود كار فكر است كه بدون نظارت صاحب خود به كار ادامه مى دهد یا فرایند خودكارى است كه براثر برقرارى ارتباط زیست شیمیایى عصبى در مغز حاصل مى شود؟ و یا آن كه حاصل فعالیت مغز به هنگام بررسى، دسته بندى و بایگانى مجموعه اطلاعاتى است كه روز قبل وارد شده اند و اینك براى استفاده از آن در آینده، مرتب و ضبط مى شوند؟ مى دانیم كه رؤیا به تنهایى فرایندى براى اطلاعات نیست و نیز صرفاً پیامى تصادفى كه از نورونى به نورون دیگر مخابره شود، نمى باشد.


همه افراد شب ها خواب مى بینند، ولى ممكن است آن را به یاد نیاورند. رؤیاها در مجموع دو ساعت از خواب متوسط شبانه هر فرد را تشكیل مى دهند. هرگاه فرد در میانه مرحله خواب حركت سریع چشم بیدار شود، رؤیایى زنده را به یاد خواهد آورد. ولى هرگاه پنج دقیقه پس از این مرحله بیدار شود، مجموعه اى مبهم از رؤیا را به خاطر مى آورد و هرگاه ده دقیقه یا بیش تر از اتمام مرحله خواب حركات سریع چشم بیدار شود، چیزى در خاطرش نخواهد ماند.


در خصوص علت نیاز انسان به خواب، نظریاتى ارائه شده است كه اجمالاً در این جا بیان مى گردد:


نظریه فروید: فروید، روان شناس معروف، عقیده داشت كه رؤیاها، نیازهاى ناخودآگاه و اضطراب خواب بیننده را آشكار مى كنند. وى تأكید مى كرد كه تمدن موجب مى شود انسان بسیارى از نیازهاى خود را فرو نشاند. ما بر این نیازها تأثیرى نداریم و حتى نمى توانیم آن ها را در خودمان مخفى كنیم. به این ترتیب، این نیازها مجدداً به صورت رؤیاهایى ظاهر مى شوند، كه «دروازه اى به سوى نیمه آگاه» است; یعنى به سوى ترس ها و اضطراب هایى كه انسان را از نظر روان شناسى ناسالم جلوه مى دهد. تقریباً با اطمینان مى توان گفت كه این مسأله یكى از وظایف رؤیاست. هرچند ممكن است نیازهاى سركوب شده، كمتر از آن چه فروید عقیده داشت، جنبه جنسى داشته باشد، ولى احتمالاً رؤیا از نظر روان شناسى، وظایف دیگرى نیز برعهده دارد، به عنوان مثال، «یونگ» تصور مى كرد رؤیا، تصاویر ذهنى آرمانى را به صورت نمادین جلوه مى دهد. اگرچه از این طریق مى توان انتظار داشت كه در صورت محرومیت از خواب، آشفتگى روانى بروز كند، اما هیچ یك از این پژوهندگان، علت دیوانگى سریع انسان را به علت محرومیت از خواب توجیه نكرده اند

جمعه 20/5/1391 - 11:25 - 0 تشکر 501797

تشابه مغز با رایانه


یكى از نظریات جدید مربوط به خواب و خواب دیدن، مغز را با یك رایانه مقایسه كرده است. رایانه بر حسب برنامه هایى كه به وى داده مى شود، وظایف مختلفى بر عهده دارد. در هر زمان، مى توان این برنامه ها را تغییر داد. ولى این كار زمانى انجام مى شود كه رایانه دیگر قادر به كارهاى معمولى خود نباشد.


خواب متناقض ممكن است زمانى باشد كه این «فراگردها» شروع مى شود، ولى این نوع پردازش داده ها طبق قوانین مغز انجام مى شود و ابداً با واقعیت خارجى تطابق ندارد. هنگامى كه شخص خوابیده ضمن انجام این فرایندها از خواب بیدار مى شود، به ناگاه، خودآگاهى فرد با توده اى از تصاویر ذهنى روبه رو مى شود كه هیچ ربطى به هم ندارند و وى مى كوشد با دادن معنا به این تصاویر، آن ها را درك كند و در نتیجه، به نظرش مى رسد كه خواب دیده است. هرگاه این نظریه صحیح باشد، مقدار خواب موردنیاز به مقدار اطلاعات جدیدى بستگى خواهد داشت كه مغز دریافت داشته و به وسیله آن ها تغییرات لازم برنامه ها را انجام داده است. بنابراین، نوزاد كه هرچیز براى او جدید است به خواب بیش تر نیاز دارد و افراد پیر، كه غالباً بدون تغییر زندگى خود را مى گذرانند، به خواب كم تر نیازمندند. این نظریه اختلاف میان گونه ها را توجیه مى كند; یعنى مقدار خواب یا پیچیدگى مغز تا حد زیادى تناسب دارد.


امروز ثابت شده است كه در هشتاد درصد موارد، افرادى كه در مرحله حركات سریع چشم به خوبى خوابیده اند، مى توانند رؤیاى خویش را به یاد آورند. در موارد دیگر كه افراد در مراحل دیگرى از خواب بیدار شدند، میزان به یاد آوردن رؤیا به هفتاد و چهار درصد كاهش یافت، كه در پنجاه و چهار درصد از موارد اخیر نكات به یاد آورده شده را مى توان به عنوان رؤیا قلمداد كرد. از مشخصات نكات به یاد آورده و طبقه بندى آن ها به عنوان رؤیا مى توان به وجود ادراك حسى در واقعه، به وقوع پیوستن تغییرات شخصیتى یا به تغییر شرایط خارجى و جسمى اشاره كرد. بیش تر گزارش هاى رؤیایى كه از مرحله حركات غیرسریع چشم به دست آمده است، داراى درصد بیش ترى از مسائل ادراكى است و به ندرت خواب بیننده به طور فعال در حوادث رؤیا شركت مى كند و عناصر هیجانى در خواب این مرحله وجود ندارد. در حین خواب، آگاهى هرگز به طور كامل از بین نمى رود. محتواى تصورات فرد نیز بسته به هر یك از مرحله هاى خواب، به وسیله فعالیت دستگاه عصبى مركزى تنظیم مى شود

جمعه 20/5/1391 - 11:27 - 0 تشکر 501799

مراحل خواب دیدن



اولین دوره خواب دیدن، یعنى مرحله حركات سریع چشم، حدود نود دقیقه پس از اولین مرحله خوابیدن شروع مى شود. این مرحله بسیار كوتاه است و پنج تا ده دقیقه طول مى كشد. با ادامه خواب، مدت هر یك از مراحل بعدى حركت سریع چشم افزایش مى یابد، به صورتى كه طولانى ترین مدت این مرحله بیش از نیم ساعت طول مى كشد و بیش تر صبح ها پیش از بیدارى روى مى دهد. لحظاتى پیش از شروع دوره اصلى خواب، همراه با خواب دیدن، نخستین تغییر وضعیت خوابیدن صورت مى گیرد. با وجود آن كه حركات غیر معمولى در حین خواب مرحله حركات غیر سریع چشم، به خصوص در موارد بیمارى و تشویش دیده مى شود، ولى بیش تر حركات بدن در طول خواب درست قبل و یا بعد از رؤیاى مرحله حركات سریع چشم روى مى دهد. حركت هاى تغییر وضعیت بدن در طول رؤیا انجام نمى گیرد و تا هنگامى كه رؤیا ادامه دارد، بدن انسان بى حركت است. فقدان قدرت انقباضى ماهیچه اى در این مرحله بسیار شدید است، به طورى كه بدن قادر به انجام حركات بزرگ نیست. لحظه دقیق شروع مرحله حركت سریع چشم را مى توان در «گربه» مشاهده كرد. هرگاه وضعیت سر گربه به هنگام خواب تغییر كند، نشانه شروع این مرحله از خواب است. عضلات پس گردن در این مرحله به طور كامل قدرت انقباضى خود را از دست مى دهند و سر ناگهان پایین مى افتد. پس از گذشت یك ساعت و نیم از خواب، اولین رؤیاى خواب شروع مى شود، انسان در بستر مى چرخد. هرگاه شخص در ابتداى به بستر رفتن، به پهلوى راست و در حالت نیمه جنینى به خواب رفته باشد، در این لحظه رو به پهلوى چپ خواهد خوابید. پیش از شروع رؤیا، در مرحله حركات سریع چشم در نوار الكتروانسفالوگرام، ناگهان امواج دندانه اره اى مانند ردیفى از حروف لاتین دیده مى شود. از این لحظه به بعد خواب دیدن شروع مى شود، چشمان حركت بیش ترى كرده و حركت هاى هم زمانى خواهند داشت، كه از مشخصات زمان بیدارى است. این حركات سریع چشم منعكس كننده نوع رؤیاى انسان است. هرگاه شخصى در خواب ببیند كه وارد اتاقى مملو از جمعیت شده است، چشمانش به طور مرتب و سریع از یك سو به سوى دیگر حركت مى كند و همان گونه كه در روز اتفاق مى افتد این منظره را در صحنه افقى مشاهده مى كند. ولى هر گاه انسان در خواب ببیند كه در حال پرواز است چشمان وى حركتى عمودى دارد.


انسان رؤیاهاى خود را مشاهده مى كند و حركت هاى چشم وى در این مدت نشانه اى از این مسأله است. توجیه این مطالب از این نكته مشخص مى شود كه افرادى كه از ابتداى تولد نابینا بوده اند، رؤیاهاى مرئى و تصویرى ندارند و قادر به مشاهده رؤیاهاى خود نیستند و آن عده از افرادى كه كور مادرزاد هستند از حواس دیگر خود مانند لامسه، شنوایى، بویایى و چشایى به جاى قدرت بینایى استفاده مى كنند. در رؤیاها نیز همانند زمان بیدارى، این افراد از نوك انگشتان خود مدد مى جویند. افرادى كه در ابتدا نابینا بوده اند و بعدها در اثر حادثه اى نابینا شده اند، مى توانند رؤیاى تصویرى داشته باشند. در این مرحله از خواب، تنه، گردن، پلك ها و ماهیچه هاى بازو و ساق پا در اثر شروع رؤیا به ركود و سستى دچار مى شوند و تنها نوك دست ها و انگشتان پا داراى حركت هستند.

جمعه 20/5/1391 - 11:29 - 0 تشکر 501804

نمایش حقیقت رؤیا



نمایش الفباى خواب دیدن، كه توسط نگارنده ارائه شده است، در صورت ادامه و تكمیل آن، عصر نوینى در پژوهش هاى خواب خواهد گشود. در این جا به صورت مختصر این نظریه ارائه مى شود. هدف نهایى این نظریه دست یابى به اسرار پیچیده خواب و رؤیاهاى انسان است. این نظریه، داراى چهار مرحله است: خواب و هاله انسانى; دیدن رؤیاى آگاهانه; تهیه الفباى خواب; نمایش فیلم رؤیا.



1. خواب و هاله انسانى


هاله انسان پدیده اى متعلق به این عصر نیست، بلكه گونه اى از انرژى است كه از ذرات الكترومغناطیس با غلظت هاى متفاوت تشكیل شده و پیرامون هر جسمى معلق است. هاله شكلى از انرژى جذب كننده است; زیرا با اشكال انرژى ارتباط دارد.30 میدان نیروى الكترومغناطیس هاله، به آسانى با زمین ارتباط برقرار كرده و از این طریق زنده مى ماند و شبكه پیچیده و بى اندازه باردار هاله را مى آفریند. اختراع دوربین عكاسى از هاله فصل نوینى در این شاخه از دانش بشرى گشوده است كه اصطلاحاً به آن «اسپكتر فوتو متر» مى گویند


پیرامون هر انسان را هفت لایه هاله احاطه كرده است كه از بیرون عبارتند از: لایه روحانى، لایه ذهنى زبرین، لایه ذهنى زیرین، لایه اخترى، لایه احیانى، لایه اترى، لایه جسمانى.


البته علاوه بر انسان، جانوران، گیاهان، درختان و... نیز داراى هاله مخصوص به خود مى باشند. رنگ هاى هاله، نمایان گر زندگى هستند و فرد را از اندیشه ها و احساسات سیاه و سفید آزاد مى سازند. هاله ها در رنگ هاى متنوع زیادى از قبیل: سیاه، آبى، قهوه اى، زرد و قرمز، طلایى، سبز، خاكسترى، نارنجى، قرمز، صورتى، بنفش، نقره اى، سفید و آمیزه اى از رنگ ها و... وجود دارند كه هر كدام گویاى وضعیت شخص موردنظر است.


«اطلاعاتى كه در هاله نهفته عبارت است از: میزان تندرستى، بیمارى، عواطف نیرومند و ضعیف، روابط شخصى، ترس ها و توانایى ها، خلاقیّت، استعدادها و مهارت ها، فراگیرى و دست یابى، تكامل فردى، تجارب خوب و بد، آگاهى معنوى، امكان هدایت شدن از جانب روح، تجارب فردى گذشته و...»33


اگر از هاله فردى كه به خواب عمیق رفته و در حال دیدن خواب است، به وسیله دستگاه «اسپكترو فتومتر» عكس بردارى شود، از نوع رنگ ها و حالت قرار گرفتن هاله ها در اطراف شخص مذكور، مى توان تا حدود زیادى نوع خواب وى (صادقه، توهمى، واقعى، جنسى و...) را مشخص كرد. این دستگاه مجهز، كه امكان گرفتن عكس هاى رنگى از هاله را ممكن ساخته، مى تواند در مرحله اول به تحقق این نظریه بسیار كمك كند.



2. دیدن رؤیاى آگاهانه


براى آن كه شخص بداند چه موقع به طور واقعى در حال خواب دیدن است و بهتر بتواند به چگونگى خواب دیدن و رؤیاى خود پى ببرد، روش دیدن رؤیاى آگاهانه مورد استفاده قرار مى گیرد.


شاید با كسانى كه در طول خواب عمیق خود صحبت مى كنند برخورد كرده باشید. بعضى از این افراد چنان درگیر خواب دیدن خود هستند كه مدتى طولانى صحبت مى كنند و اگر آنان را در همان لحظه بیدار كنید، قسمت زیادى از خواب را به یاد مى آورند و گاهى هم اعتراض مى كنند كه چرا مرا بیدار كردید; زیرا به جاى حساس خواب رسیده بودم! از نظر علمى، سخن گفتن در خواب ممكن است. برخى از افراد دیگر، به دلیل مشغله هاى زیاد فكرى یا كارى یا مشكلات روزمره زندگى و تلقین هاى زیاد، شب هنگام نیز آسوده نیستند و خواب مسائل زندگى خود را همراه با سخن گفتن تجربه مى كنند. در روش دیدن رؤیاى آگاهانه، مى توان عینكى مخصوص و تیره را ساخت كه داراى گیرنده هایى است كه مى تواند به حركت چشم در زیر پلك بسته پى ببرد. حركت چشم ها نشانه وارد شدن فرد به خواب عمیق مهمل نما مى باشد. رایانه مى تواند حركت هاى دریافتى از عینك را تحلیل كند. اگر این حركات واقعاً مربوط به خواب مهمل نما باشد، نقطه هایى نورانى شروع به چشمك زدن مى كنند كه در این صورت فرد خوابیده، رؤیاى خود را شفاف تر خواهد دید و درك مى كند در حال خواب دیدن است. در این روش، بدون آن كه نیاز به بیدار كردن شخص خوابیده باشد و یا مزاحمتى براى او ایجاد شود، مى توان براى او اطلاعات موردنظر را ارسال كرد.



3. نمایش رؤیا


در این مرحله به اندازه گیرى امواج حاصله از فعالیت مغز و بدن در مرحله خواب عمیق اقدام مى شود. علاوه بر آن، تلفیقى از مرحله اول و دوم نیز در این مرحله صورت مى گیرد; یعنى، علاوه بر بهتر دیدن رؤیا توسط شخص خوابیده و همزمان سخن گفتن وى از ماجراهاى جارى در خواب، كه كمك زیادى به پردازش گر اطلاعات مى كند، همچنین عكس بردارى هاى كامپیوترى از هاله فرد خوابیده توسط «اسپكترو فتومتر» و اندازه گیرى امواج حاصله در مرحله سوم، این امكان را به وجود مى آورد كه پس از تحقیقات گسترده در این زمینه الفباى خواب به وجود آید. از آن جا كه این امواج و تصاویر گرفته شده از هاله انسان، همزمان با دیدن رؤیاى آگاهانه و سخن گفتن فرد خوابیده در خواب صورت مى گیرد، مى توان براى هر كدام از موج هاى خاص مذكور الفبایى را تهیه كرد. این الفبا به صورت عدد درخواهد آمد و اعدادى كه در طى یك زمان طولانى، معناى آن ها مشخص شده (مثلاً، 118 بیانگر گرگ و 202 بیانگر چاقو و 250 بیانگر خون و...) در رایانه تبدیل به تصویر مى شود. در این صورت، این امكان پدید مى آید كه شخص، در ابتدا تصویرى از خوابى را كه دیده در رایانه مشاهده كند و سپس با تداعى و به خاطرآوردن آن، به خواب خود ادامه دهد.



4. نمایش فیلم رؤیاى دیده شده


در صورت موفقیت و دستیابى به الفباى خواب، كه غیرممكن نیست، و نیز تهیه تصویرى از رؤیاى دیده شده، مى توان در آینده از به هم پیوستن تصاویر خواب دیده شده توسط شخص، فیلمى از خواب و رؤیاى مذكور را در رایانه مشاهده نمود و بسیارى از معماها را در زندگى بشرى كشف كرد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.