• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن دانش آموزی > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
دانش آموزی (بازدید: 2985)
پنج شنبه 5/5/1391 - 0:5 -0 تشکر 480425
*آشنایی با فیزیک اتمی*

بسم الله الرحمن الرحیم

با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات دانش آموزان گرامی انجمن

در این بحث می خواهیم شما عزیزان را با فیزیک اتمی آشنا کنیم.

این بحث نیز یکی از مباحث با اهمیت فیزیک پیش دانشگاهی می باشد و همان طور که می دانید دو تست به طور مستقیم در 

کنکور سراسری از این بحث سوال خواهیم داشت.

پس با ما همراه باشید.

یا حق.

پنج شنبه 5/5/1391 - 0:19 - 0 تشکر 480449

الگوی اتمی تامسون

تامسون اتم را به صورت کره ی یکنواختی از جرم و بار مثبت در نظر گرفت که الکترون ها مانند کشمش های درون یک کیک کشمشی درون آن قرار دارند.

الگوی اتمی رادرفورد

در این الگو همه ی بار مثبت اتم در یک ناحیه مرکزی با حجم بسیار کوچکی به نام هسته متمرکز شده است و اطراف آن را الکترو ها با بارمنفی، در فاصله ای زیاد احاطه کرده اند، به گونه ای که می توان گفت فضای بین هسته و الکترون ها خالی است.

رادرفورد اشاره ای به این که الکترون ها چگونه در اتم حرکت می کنند، نکرد. اشکال این مدل این است که اگر فرض کنیم الکترون ها ساکن اند، باید تحت تأثیر نیروی ربایشی الکترکی بین هسته و الکترون روی هسته سقوط کنند و یا اگر فرض کنیم الکترون ها به دور هسته گردش می کنند، مدل رادرفورد نمی تواند پایداری اتم ها را توضیح دهد. (مدل اتمی رادرفورد نمی تواند طیف گسسته ی اتمی را توضیح دهد)

پنج شنبه 5/5/1391 - 0:19 - 0 تشکر 480451

الگوی اتمی بور



بور الگویی را برای اتم هیدروژن که یک الکترون دارد، در چهار اصل زیر بیان کرد:


1- الکترون تنها روی مدارهای دایره ای با شعاع های معینی حرکت می کند. این مدارها «مدارهای مانا» نامیده می شوند. انرژی الکترون روی مدار مانا با شعاع  به صورت زیر محاسبه می شود:



نیروی ربایشی بین الکترون و هسته


 نیروی مرکز گرای الکترون که


2- الکترون در حین حرکت روی یک مدار مانا، بر خلاف نظریه ی الکترومغناطیسی کلاسیک، تابشی گسیل نمی کند. در این وضعیت می گوییم الکترون در یک «حالت مانا» است.


3- شعاع مدارهای مانا مقدارهای مشخص گسسته ای می توانند داشته باشند. اگر شعاع اولین مدار را a0 در نظر بگیریم شعاع های مجاز از رابطه ی زیر به دست می آیند.



که در آن n یک عدد صحیح است.


کوچکترین شعاع مدار الکترون در اتم هیدروژن از رابطه ی زیر بدست می آید:



h ثابت پلانک، K ثابت کولن ، e بار الکترون و  جرم الکترون است.


مقدار انرژی الکترون در مدار مجاز nام برابر است با


En=-(2π2mk2e4)/h*(1/n2)           n=1,2,....


به این ترتیب الکترون تنها مجاز است انرژی ای برابربا یکی از مقدارهایی که از رابطه ی بالا به دست می آید داشته باشد. هر یک از این مقدارهای مجاز را یک تراز انرژی می نامند.


4- الکترون تنها هنگامی می تواند تابش الکترو مغناطیسی گسیل کند که از یک حالت مانا با انرژی به حالت مانای دیگری با انرژی کمتر برود، یا به عبارت دیگر از یک تراز انرژی بالاتر به یک تراز انرژی پائین تر برود. در این صورت انرژی فوتون موج الکترومغناطیسی گسیل شده برابر اختلاف انرژی بین دو تراز است، یعنی


این مقدار انرژی ( را یک ریدبرگ می نامند.


الکترون اتم هیدروژن در n=1 در حالت پایه قرار دارد. مدارهای با انرژی بالاتر را حالت های برانگیخته می نامند( n= 2 , 3 , …)











رید برگ -






انرژی بستگی الکترون


انرژی ای است که اگر به اتم هیدروژن در حالت پایه داده شود از قید هسته رها می شود و انرژی آن برابر صفر می شود. این انرژی برابر 13.6 الکترون ولت است، زیرا انرژی الکترون در مدار اول بور برابراست با:


E=-13.6 ev


پنج شنبه 5/5/1391 - 0:20 - 0 تشکر 480452

آشنایی با لیزر



هر گاه اتم در حالت برانگیخته باشد با گسیل یک فوتون به حالت پایین تر می رود. این برهم کنش «گسیل خود به خود » نامدیه می شود و آن را به صورت زیر نمایش می دهیم:


اتم*<---- فوتون + اتم


انرژی فوتون گسیل شده برابر اختلاف انرژی بین دو تراز اتمی است یعنی :


DE=E2-E1=hn


نوع دیگری از برهم کنش فوتون با اتم، که اساس کار لیرز به شمار می آید «گسیل القایی» است. در این برهم کنش ، اتم ابتدا در حالت برانگیخته است. آنگاه یک فوتون با انرژی hv که برابر اختلاف انرژی دو تراز اتم است، اتم برانگیخته را وا می دارد تا با گسیل یک فوتون دیگر با همین بسامد، به حالت پایین تر، برود. این برهم کنش را به صورت زیر نمایش می دهیم.


2فوتون + اتم <--- فوتون + اتم*


هر گاه فوتونی با انرژی مناسب به مجموعه ای از اتم های یکسان برانگیخته فرود آید،سبب گسیل القایی یک فوتون هم جهت، هم فاز و هم انرژی با فوتون فرودی می شود. به این ترتیب کاملاً مشابه بوجود می آیند. اینک هر یک از این دو فوتون باعث فرایند گسیل القایی دیگری می شوند و تبدیل به چهار فوتون کاملاً مشابه می شوند و این چهار فوتون باعث گسیل القایی چهار اتم دیگر می شوند و ....


به این ترتیب فوتون های هم جهت، هم فاز و هم انرژی یک باریکه ی شدید تشکیل می دهد که این باریکه را باریکه ی لیزری می نامند.




پنج شنبه 5/5/1391 - 0:21 - 0 تشکر 480454

سوالات 



1- طول موج یک موج الکترو مغناطیسی 18/0 نانو متر است. بسامد موج و انرژی فوتون های موج را بدست آورید. اگر چشمه ی موج در هر ثانیه  فوتون گسیل کند، توان چشمه را به دست آورید.






2- اگر به فلز نقره با تابع کارw.=4/73ev پرتو نوری با بسامد هرتز بتابانیم، آیا می توانیم پدیده ی فوتو الکتریک را مشاهده کنیم؟ در صورت مشاهده فوتو الکتریک ، ولتاژ قطع را به دست آورید.(




چون بسامد نور تابیده شده بزرگ تر از است، فوتو الکتریک مشاهده می شود.



3- تابع کار فلزی 5/3 الکترون ولت است. اگر موج الکترو مغناطیسی با طول موج 300 نانومتر به آن بتابانیم.


الف) انرژی فوتون الکترو مغناطیسی را به دست آورید.


ب) بیشتری انرژی جنبشی فوتو الکترون را بدست آورید.




4- در یک اتم برانگیخته هیدروژن ، الکترون در مدار n=3 قرار دارد. وقتی این الکترون به مدارهای پایین تر می رود، چه طول موج های الکترو مغناطیسی گسیل می کند؟



5- برای اینکه الکترون از مدار آخر طلا (z=79) به طور کامل از قید اتم جدا شود، چه مقدار انرژی نیاز دارد؟



6- موج الکترومغناطیسی با طول موج 490 نانومتر به سطح فلزی می تابد و پدیده ی فوتو الکتریک رخ می دهد. اگر ولتاژ متوقف کننده 38/0 ولت باشد،


الف) تابع کار فلز را به دست آورید.


ب) طول موج متوقف کننده را به دست آورید.





7- در یک آزمایش پدیده ی فوتوالکتریک از یک پرتوالکترو مغناطیسی با طول موج معین استفاده شده است. اگر ولتاژ متوقف کننده آن 44/0 ولت باشد.


الف) بیشینه انرژی جنبشی الکترو فوتون ها را به دست آورید.


ب) بیشینه سرعت فوتو الکترون ها را به دست آورید.



8- پرتو موج الکترو مغناطیسی با طول موج 230 نانومتر سبب پدیده ی فوتو الکتریک از سطح فلزی می شود. اگر ولتاژ متوقف کننده ی این پرتو نور 2/2 ولت باشد.


الف) تابع کار فلز را به دست آورید


ب) بیشینیه سرعت فوتوالکترون ها را به دست آورید.



9- ثابت کار فلز تنگستن 5/4 الکترون ولت می باشد. پرتویی با طول موج را به سطح فلز تنگستن می تابانیم و پدیده ی فوتو الکتریک را مشاهده می کنیم. اگر ولتاژ قطع این پرتو برابر 6/2 ولت باشد، را به دست آورید.


10- چشمه ی نوری پرتوهایی را با طول موج 485 نانومتر گسیل می کند.


الف)انرژی این فوتون های گسیلی را بدست آورید.


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.