• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 1742)
سه شنبه 3/5/1391 - 23:39 -0 تشکر 479286
شگفتیهای طبیعت قزوین

قزوین كه لقب « باب الجنه» یا «دروازه بهشت» را به خود اختصاص داده از مناطق مهم ایران است كه در زمینه های تاریخی, طبیعی, اقتصادی, فرهنگی, صنعتی و گردشگری دارای اهمیت زیادی است.
قزوین ازجمله مناطق زیبا, با فرهنگ و متمدن ایران است كه در كنار طبیعت زیبا, خدادادی و مناظر بهشت گونه خود ازغنای تاریخی و فرهنگی قابل توجهی نیز برخورداراست. رودخانه های پرآب, قله های زیبا ومشهور, چشمه های آب گرم‏, حیات وحش, پوشش گیاهی غنی و دریاچه های چشم نوازاین منطقه؛ در كنار آثار متعدد تاریخی, معماری, فرهنگی, باستانی و مردمان هنردوست, سخت كوش و متمدن؛ مجموعه كم نظیری را دراین خطه از كشور ایران به وجود آورده است كه دیدار از آن ها برای همه گروه های گردشگری جذاب است.




چندگانگی طبیعت استان قزوین كه تحت تاثیر توپوگرافی خاص آن و مجاورت با نواحی مرتفع شمالی و غربی – كه به شكل گیری سیستم شبه آلپاین انجامیده – و آب و هوای گرم و مركزی ایران، سیمایی گونه گون یافته است تنوع زیست گیاهی و جانوری چشمگیری را پدید آورده كه برای اكوتوریستها و دوستداران طبیعت همواره جذاب به شمار می رود. دیدار سرچشمه های جوشان و زیبای نینه رود و خارود در رودبار موجی از شادابی و نشاط را در دل گردشگران ایجاد می كند و صحرای آتشناك و تفتیده بویین زهرا، نگاه را به افقهای دور از دسترس پیوند می دهد. آبشارهای شورانگیز گرمارود الموت، منصور آوج و ماهین تارم شكوه تواضع و فروتنی را عینیت می بخشند و صخره های آسمان سای بزكش اوان و دربند اندج، غرور و سربلندی را در جانها بر می انگیزند. گستره آبی آبگیرهای دریابك در شمار قزوین، رودك بویین زهرا و دریابك آوج آیینه ای از آسمان را پیش روی رهگذران خسته می نهند. عقاب طلایی الموت، هوبره دشت الله آباد، آهوی تیز تك باشگل، بزكوهی گریزپای خشچال، طرقه بنفش آبیك، پلنگ رودبار شهرستان، همنفس با دیگر موجودات زنده، الفبای حیات را هجی می كنند و حق زندگی را یادآور می شوند. مجتمع آب درمانی ارشیا در آبگرم خرقان، چشمه های آب معدنی سلطان بلاغ، آب ترش، آب لرزان، كش آباد، اسبمرد، هفت چشمه زوارك، هفت چشمه آوج، كسن بقین، آبگرم یله گنبد و... درد را از جانها می زدایند و تندرستی را به جسمها هدیه می دهند.
چشم اندازهای زیبای دره شاهرود، فشكلدره آبیك، دره سوگا رودبار شهرستان دربند كلج تارم، دره كوچنان الموت و... به همراه باغستانهای دیرساله قزوین، شالیزارهای حاشیه شاهرود، تاكستانهای انگور بار تاكستان و دشت، فندق زارهای درهم تنیده ناحیه رودبار شهرستان، سروها و چنارهای كهنسال كه هاله ای قدسی بر رویشان نشسته و دامنه های بكر خرقان و رامند خلوص طبیعت را به نمایش می گذارند و چشمها را میهمان دست نخورده ترین و اصیل ترین مناظر طبیعی می كنند.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:45 - 0 تشکر 479298

▪ دژ شمیران
قلعه شمیران دركنار دریاچه سپیدرود بر بالای تپه ای مرتفع و سنگی كه رود قزل اوزن از جنوب آن می گذرد قرار دارد. پیشینه بنای آن را به دوران قبل از اسلام نسبت می دهند و در طول سالهای سده چهارم هجری تختگاه كنگریان – آل مسافر – بوده است. از گزارش جهانگردانی همچون ابودلف (۳۳۱ ه. ق) و ناصر خسرو (۴۳۸ ه. ق) عظمت و شكوه بی نظیر این دژ تاریخی آشكار می شود: سكونت صنعتگران و هنرمندان ممتاز در آن، سه دیوار بلند و تو در تو در گرداگرد قلعه، كانالهای آبرسانی، برجهای مستحكم، گستردگی بسیار و موقعیت ممتاز دفاعی اش چشمگیر تلقی شده است. دژ شمیران نزدیك به دو قرن جزء قلعه های اسماعیلیان بوده و پس از هجوم هلاكو تا پایان دوره صفوی نیز در كشمكشهای سیاسی اهمیتی بسزا داشته است.
طرح كلی بنای قلعه به شكل مستطیل و ارتفاع برجها و دیوار نزدیك به ۱۵ متر است كه تمامی آن را با كمك سنگهای لاشه و ملاط گچ به ضخامت ۸ پا ساخته اند و در فاصله های یك متری كلافی چوبی در دل دیوار به كار برده اند كه علاوه بر استحكام و همبستگی اجزا، نظمی منطقی به بنا بخشیده و از دور به صورت یك رج سنگ خودنمایی می كند.
در دیوار شمالی قلعه ۲ برج شكوهمند وجود دارد كه در قسمت بالا دارای پنجره های بلند مستطیلی شكل با قوس نیزه دار هستند كه بیشتر برای نگهبانی پایین قلعه از آنها استفاده می شده است. طرز ساختمان دیواره غربی قلعه با جانب شرقی تفاوت دارد و به جای برجهای مدور، دیواری صاف برآورده اند كه نمای خارجی ساختمانهای این بخش قلعه به شمار می رود و به تمامی از ملاط گچ پوشش یافته و به خوبی حفظ شده است. قسمت جنوبی دژ نیز دیواری صاف دارد كه به خاطر رود قزل اوزن از امنیت بیشتری برخوردار بوده و نیازی به استحكامات دفاعی بیشتر احساس نمی شده است.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:46 - 0 تشکر 479299

▪ میمون قلعه
در جنوب شهر قزوین قلعه ای در ۲ طبقه با دهلیزهای عمود بر هم و اتاقهای جانبی وجود دارد كه گنبد میانی اش فرو ریخته و بقایایی از ۸ برج آن باقی است. عده ای آن را مهمان قلعه خوانده و گروهی به میمون بن عون كاتب – سردار موسی الهادی عباسی – در قرن دوم نسبت می دهند. این قلعه بنایی است مربع شكل به ابعاد تقریبی ۷۰ × ۷۰ متر كه از خشتهای ۳۰ × ۳۰ سانتیمتر با ملاط شفته ساخته شده است. طبقه زیرین میمون قلعه از شرق تپه با ۳ تونل به غرب تپه منتهی می گردد و یك تونل شمالی – جنوبی این تونلها را به هم متصل می سازد. برخی از سفالینه های به دست آمده در قلعه نشان از كاربرد آن تا دوره آل بویه دارد.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:47 - 0 تشکر 479300

● جشن فندق
استان قزوین پس از گیلان دومین تولیدكننده عمده فندق كشور محسوب می شود. در بیش از ۷۰ روستای رودبار شهرستان و الموت حدود ۱۶ هزار نهال بارور فندق وجود دارد كه چهارنوع: زرآبادی، بادامی، سیاه بومی و سفید در آن به عمل می آید. بجز رقم بادامی – كه كشیده است – بیشتر به شكل گردو و دوپهلو و دارای مغزی سفید و با طعم شیرین و معطر هستند. در سالهای اخیر با تشكیل تعاونیهای صنفی، كاشت و برداشت فندق رونق افزون تری یافته و بخش قابل توجهی از محصول به بازارهای اروپایی صادر می شود. جشن فندق چین، یكی از مراسم به یادماندنی، پرنشاط و زیبای مردم منطقه است كه در واپسین هفته مردادماه در باغستانهای سرسبز بخش رودبار شهرستان برگزار می شود. در این آیین علاوه بر ارائه موسیقی محلی و فولكوریك، لافن بازی، آتش بازی، ورزشهای بومی و دیدار از جاذبه های طبیعی، صعود سراسری به قلعه تاریخی لمبسر انجام می گیرد و بسیار شورانگیز است. در حاشیه جشن، فروش محصولات محلی و صنایع دستی در بازارچه های ویژه رونق فراوانی دارد.


سه شنبه 3/5/1391 - 23:48 - 0 تشکر 479301

سابقه‌ی تاریخیِ آن
آثاری از تمدن در هشت هزار سال پیش در کهن‌تپه و سگّزآباد قزوین پیدا شده است. ۴۴۰ سال قبل از هجرت پیامبر (ص)، شاپور ذوالاکتاف، شاه ساسانی، پادگانی در مکانِ فعلی قزوین به پا کرد و آن را شادشاپور نام نهاد. اعراب مسلمان نیز بر وسعت آن افزودند.
در زمان ایلخانان مغول یک تومان (ایالت) به شمار می‌رفت. از سال ۹۵۱ تا ۹۹۶ هجری قمری پایتخت صفویان بود. در سال ۱۳۷۶ از تهران و زنجان جدا شد و استان مستقلّ قزوین به وجود آمد.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:49 - 0 تشکر 479302

و نامِ آن
روایت ایرانی: گفته شده است شاپور ساسانی علاوه بر این دژ، دژ دیگری نیز در نزدیک آن ساخته بود که دژ اول را کشوین (یعنی دژِ پایین) می‌گفتند. بعد از نفوذ اعراب، این نام معرّب شد و به قزوین بدل گردید. عده‌ای دیگر قزوین را معرّبِ کزوین می‌دانند که به معنی باغ پسته است. زیرا اطراف قزوین باغهای پسته بسیار بوده است.
روایت یونانی: قوم کاسی در اطراف دریای خزر می‌زیستند که به‌تدریج به سمت مرکز ایران آمدند. قزوین معرّبِ کاسپین است و به این مناسبت دریای خزر را دریای کاسپین نیز گفته‌اند. جمعیتی از همین قوم به کاشان رفتند که این شهر نیز نام خود را از کاسیان گرفته است.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:49 - 0 تشکر 479303

و مردمِ آن
پس از اینکه مسلمین مراغه را تصرف کردند، جمعیتی از اهالی این شهر به قزوین و اطراف آن پناه آوردند. این قوم هنوز هم با نام مراغیها یا کله‌بزیها در این منطقه زندگی می‌کنند. پس از توقف سپاه مسلمین در قزوین و لزوم رونقِ آن، عده‌ای از اعراب از جمله قبیله‌ی بنی‌خفاجه و نیز اهالی همدان و طالقان در این شهر ساکن شدند. زاکانیان و اجداد حمدالله مستوفی از جمله‌ی خانواده‌های عرب بودند. در دوره‌ی صفویه هم عده‌ای کُرد و قزلباش و شاهسون و اقوام دیگر و نیز جمعی از ارامنه به قزوین و اطراف آن کوچانده شدند.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:50 - 0 تشکر 479304

و مساحت آن
قزوین به عنوان استان، یک درصد ایران است، یعنی ۱۶ هزار کیلومتر مربع، و به‌تنهایی دو هزار اثر تاریخی دارد که ۱۰ درصد آثار تاریخی کشور را تشکیل می‌دهند.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:50 - 0 تشکر 479305

و پستی و بلندیِ آن
قزوین یکی از استانهای مرتفع ایران است. متوسط ارتفاع در ایران ۱۲۰۰ متر از سطح دریای خزر است و ارتفاع بیش از ۹۰ درصد استان قزوین بالاتر از این مقدار.
۶۰ درصد قزوین کوهستان و بقیه دشت و هموار است. قزوین جایی است که رشته‌کوههای البرز و زاگرس با هم تلاقی می‌کنند.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:51 - 0 تشکر 479306

و راههای آن
قزوین راه ارتباطی سه‌چهارمِ مردم ایران است. زیرا از هر ۱۰۰ نفر ایرانی، ۷۵ نفر در ربع شمال غرب ایران زندگی می‌کنند که اغلب از قزوین می‌گذرند.
قزوین در مسیر راه ابریشم بوده است و اکنون نیز راه آهن ایران ـ اروپا و اتوبان‌ تهران ـ قزوین ـ زنجان ـ تبریز، و اتوبان در دستِ احدثِ تهران ـ قزوین ـ رشت از آن می‌گذرند. جاده‌های قدیم هم کماکان فعال‌اند.

سه شنبه 3/5/1391 - 23:52 - 0 تشکر 479307

و کشاورزیِ آن
۳۵ درصدِ زیتون، ۲۰ درصدِ انگور و ۶ درصدِ گردوی ایران در قزوین تولید می‌شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.