• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1946)
دوشنبه 2/5/1391 - 3:48 -0 تشکر 477144
سلامت دهان و دندان

دهانشویه‌ها را فراموش نكنید  

بیشتر مردم وقتی صحبت از بهداشت دهان و دندان می‌‌شود،‌ مسواك و نخ دندان را به یاد می‌‌آورند و كمتر كسی را می‌‌توان یافت كه با دهانشویه آشنا باشد.

اهمیت دهانشویه‌ها و نقش این فرآورده‌ها در زمینه ارتقای بهداشت و سلامت دهان و دندان، زمانی برای شما مشخص می‌‌شود كه بدانید در آمریكا سالانه بیش از ۷۰ میلیارد دلار صرف خدمات دندانپزشكی می‌‌شود.

پس اگر برای زیبایی و سلامت دندان خود ارزش قائلید و نمی‌‌خواهید سرمایه خود را در مطب دندانپزشكی خرج كنید، حتما دهانشویه را به فهرست لوازم بهداشتی خود اضافه كنید.

عملكرد و ویژگی‌های دهانشویه با توجه به نوع آن مختلف است. یك گروه دهانشویه‌ها خوشبوكننده است كه برای رفع بوی بد دهان و ایجاد طراوت و تازگی استفاده می‌شود و اثر درمانی چندانی ندارد.

گروه دیگر علاوه بر دارا بودن خاصیت خوشبوكنندگی نقش ضدپوسیدگی دارد و به‌دلیل داشتن سدیم فلوراید نقش مهمی در پیشگیری از فساد دندان‌ها ایفا می‌‌كند.

نتایج یك تحقیق روی كودكان یك مدرسه نشان داده است كه مصرف منظم و مداوم این فرآورده‌ها به مدت دو تا سه هفته، در جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها 20 تا 40 درصد مفیدتر از خمیردندان‌های فلورایددار است.

نوع دیگری از دهانشویه‌ها به علت وجود تركیبات ضد جرم در فرمولاسیون آنها، در صورت استفاده منظم پس از سه ماه می‌‌تواند جرم دندان را به میزان 35 درصد كاهش دهد.

یك دسته هم ضدباكتری است و برای درمان بیماری‌های لثه و نیز پس از جراحی‌های دهان برای ضد عفونی كردن استفاده می‌شود.

از سوی دیگر با تمام فوایدی كه گفته شد این فرآورده‌ها هیچ ‌گاه جانشینی برای مسواك و نخ دندان نیست، بلكه به‌عنوان مكمل برای سلامتی دهان و دندان كاربرد دارد.

برای مصرف دهانشویه، بعد از مسواك زدن پنج سی‌سی از آن را داخل دهان به‌مدت یك دقیقه غرغره و حداقل 30 دقیقه از خوردن و شست‌وشوی دهان خودداری كنید البته استفاده از این محصولات در كودكان زیر شش سال ممنوع است و برای كودكان بالای شش سال نیز باید با مشورت دندانپزشك و تحت نظارت كامل والدین صورت گیرد و دقت شود كه كودك محلول را حتما بیرون ریخته و قورت ندهد، زیرا بلعیدن آن موجب تهوع، استفراغ و دردهای شكمی می‌‌شود.

استفاده از دهانشویه یك یا دو بار در هفته كافی است، زیرا زیاده‌‌روی در مصرف این فرآورده ممكن است عوارضی همچون كاهش كلسیم سطحی دندان، تغییر رنگ دندان و ایجاد آلرژی به همراه داشته باشد.

اگر به هر دلیلی دسترسی به دهانشویه ندارید، خودتان می‌‌توانید نوع خانگی آن را تهیه كنید كه انواع آن را در شماره‌های بعدی بیان خواهیم كرد.

وحید کیانپور - کارشناس ارشد گیاهان و مواد اولیه دارویی

دوشنبه 2/5/1391 - 17:1 - 0 تشکر 477733

درمان ریزش آب دهان

روش های زیادی برای کنترل آب دهان پیشنهاد شده است ، ولی کمتر مؤثر بوده اند . پزشکان می توانند با انجام عمل جراحی مسیر مجاری بزاق را تصحیح کنند تا بزاق به گلو بریزد . اما این کار توصیه نمی شود .

خوراکی های مختلف را امتحان کنید . زنان باردار چیزهای مختلف مثل قرص های مکیدنی ، جرعه های متناوب آب ، تنقلات را برای کاهش آب دهان می خورند . با این کار هم مزه بد دهان را از بین می برند و هم بزاق را قورت می دهند . شما هم امتحان کنید ، چون گاهی مؤثر است .

دارو نخورید . ریزش آب دهان آنقدر مهم نیست که برای قطع آن از داروهای خشک کننده دهان استفاده کنید . خشکی دهان حاصل از دارو یک عارضه جانبی است . این کار مخصوصاً در زنان باردار اهمیت زیادی دارد ، ‌چون دارو ممکن است بر جنین تأثیر بد بگذارد

دوشنبه 2/5/1391 - 17:3 - 0 تشکر 477737

 روشهای پیشگیری از خونریزی لثه ها در هنگام مسواک زدن  

یکی از علامت‌های بیماری لثه، خون‌ریزی از لثه‌ها به صورت خودبه‌خود، هنگام غذا خوردن یا هنگام مسواک کردن است اما شدت و پیشرفت بیماری با این علامت و به وسیله بیمار قابل تشخیص نیست. هنگامی که میکروب‌ها به صورت یک لایه نرم همراه با مواد غذایی و مواد موجود در بزاق به سطح دندان (تاج و ریشه) می‌چسبند با برانگیختن سیستم ایمنی لثه‌ها را پرخون و ملتهب می‌‌کنند. در این شرایط که هنوز جرم تشکیل نشده و لایه نرمی روی دندان شکل گرفته، به راحتی قابل برداشتن به وسیله مسواک و نخ دندان است و با رعایت بهداشت به حالت طبیعی برخواهد گشت اما در صورتی که زمان زیادی از تشکیل این لایه بگذرد و لایه سخت شده باشد (به عبارتی، جِرم تشکیل شده باشد) امکان تمیز کردن و برداشتن آن با مسواک وجود ندارد و دندان‌ها باید جرم‌گیری شوند. لازم به توضیح است که مکانیزم ایجاد التهاب در هر دو حالت یکسان است. بنابراین کسانی که به دلیل خون‌ریزی لثه‌ها از مسواک کردن اجتناب می‌کنند، نه تنها باعث درمان مشکل و بهبود لثه‌ها نمی‌شوند؛ بلکه به تجمع میکروب‌ها و جِرم‌ها کمک می‌کنند. به خاطر داشته باشید مراجعه نکردن به دندانپزشک باعث می‌شود آسیب‌ها جدی‌تر و هزینه درمان بیشتر شود. در حالت طبیعی، از مجموع طول دندان، حدود 3/2 آن ریشه و 3/1 آن تاج است. 3/2 ریشه داخل استخوان قرار گرفته و ارتباط دندان و استخوان به وسیله الیافی به نام پریودنتال برقرار می‌شود. همچنین در قسمت بالای استخوان لثه به دندان چسبندگی دارد. در شروع بیماری، لثه اطراف دندان ملتهب می‌شود. 
اگر شما دیر اقدام درمانی کنید، التهاب پایدارشده و لثه از حالت طبیعی خارج می‌شود. با بیمار شدن لثه‌ ممکن است استخوان اطراف دندان نیز تخریب شود. به یاد داشته باشید بسیاری از بیماری‌های پریودنتال (لثه) شدید، در واقع، ادامه بیماری ساده‌ای است که با عدم رعایت بهداشت، مسواک نکردن و جرم‌گیری نکردن شروع شده است.

روشهای پیشگیری از خونریزی و ورم لثه ها
1-    حداقل 2 مرتبه در روز مسواک بزنید. تکنیک صحیح مسواک زدن در این میان حائز اهمیت است. برای کسب اطمینان د راین رابطه ، از دندانپزشک بخواهید روش صحیح را به شما آموزش دهد.
2-    کشیدن نخ دندان در هر روز: یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از مشکلات لثه ، کشیدن نخ دندان است. 
3-    داشتن رژیم غذایی مناسب: رژیم متعادل حاوی مقدار کافی از ویتامین C و کلسیم در پیشگیری از بروز بیماری های دهان ودندان لازم است.
4-    به اندازه کافی بنوشید: نوشیدن آب بخصوص بعد از صرف غذا به شست و شوی دهان و دندان کمک موثری می کند. 
5-    عدم مصرف دخانیات
6-    احتیاط در مصرف نوشیدنی ها و یا غذاهای فوق العاده سرد یا گرم: افراد مبتلا به بیماری لثه در هنگام مصرف نوشیدنی یا غذای گرم و یا سرد احساس راحتی بیشتری می کنند. 
7-    استراحت: استرس و تنش باعث افزایش هورمون کورتیزول شده که این هورمون باعث التهاب سراسر بدن از جمله لثه ها می شود.


دوشنبه 2/5/1391 - 17:4 - 0 تشکر 477741

در صورت مشاهده علائم زیر ، حتی بدون احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کنید.
-    تغییر در اندازه و فرم دندانها و یا نوع گاز گرفتن
-    تشکیل کیسه بین دندان و لثه
-    خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن و یا بعد از آن
-    شل شدن یا تغییر جای دندانها
-    بوی بد دهان و یا احساس طعم بد در دهان به مدت طولانی
-    لثه قرمز، متورم و حساس
-    عقب رفتن و یا تحلیل رفتن لثه ها

دوشنبه 2/5/1391 - 17:7 - 0 تشکر 477748

همه چیز در مورد آفت دهان 

استرس و یا آسیب بافتی می تواند باعث ایجاد آفت شود. حتی آسیبهای خفیف مثل گاز گرفته شدن فضای داخل دهان بطور اتفاقی نیز می تواند باعث ایجاد آفت شود. سایر علل احتمالی آفت شامل موارد زیر است :

استرس و یا آسیب بافتی می تواند باعث ایجاد آفت شود. حتی آسیبهای خفیف مثل گاز گرفته شدن فضای داخل دهان بطور اتفاقی نیز می تواند باعث ایجاد آفت شود. سایر علل احتمالی آفت شامل موارد زیر است :

 - اختلال در عملکرد سیستم ایمنی - مشکلات و کمبودهای تغذیه ای مثل کمبود ویتامین 12 B، روی، فولیک اسید و یا آهن - بیماریهای لوله گوارش - حساسیت غذائی گر چه هر کسی ممکن است به این بیماری مبتلا گردد ولی این بیماری در بعضی خانواده ها شیوع بیشتری دارد که نشان می دهد ممکن است استعداد به آن از طریق ارث نیز منتقل شود. این بیماری اغلب نیاز به درمان ندارد. درد آن پس از چند روز فروکش کرده و خود زخم نیز در طی 3-1 هفته کاملاً بهبود می یابد.علت آفت دقیقا مشخص نیست ولی اگر عود مكرر دارد نشانه یك بیماری است برخی عوامل باعث بروز آن 
می شود مثل استرس ،مسواك زبر ،غذای سفت ،حساسیت غذایی و دارویی ،كمبود اهن و اسید فولیك . ضایعات شبیه افت در برخی دیگر از بیماریها دیده می شود مثل قارچ كاندیداو كم خونی . آفت درمان قطعی ندارد می توان با دارو علایم را كاهش داد باید از مصرف مواد محرك جلوگیری نمود.آفت یا برفک یک بیماری قارچی است و به علت مرطوب بودن محیط دهان سرعت بهبودی بسیار کم می باشد.اول از همه باید بهداشت دهان و دندانها را خوب رعایت کنید وجود هر نوع کانون عفونی در حفره دهان تشدید کننده می باشد. قرص و پماد نیستاتین روزی 3 بار -پماد را روی پنبه بگذارید و روی محل ضایعه بمالید -قرص را به مدت 2 هفته مصرف کنید-برای تسکین دردهای موضعی -شربت دیفن هیدرامین را روزی 3 بار هر بار یک قاشق غذاخوری غرغره کنید و بیرون بریزید.

در حالت عادی این بیماری بدون درمان بهبود می یابد ولی خصوصاً برای زخمهای بزرگ دردناک و مزمن پزشکان دارو می دهند. برای کاهش درد و التهاب ناشی از آفت نیز پزشکان از دهان شویه های حاوی کورتیداستروئید و یا مواد بی حس کننده استفاده می کنند.پیشگیری می توان با پی بردن به عواملی که محرک ایجاد آفت می باشد و دوری جستن از آنها تعداد دفعات ابتلا به آفت را کاهش داد.

دوشنبه 2/5/1391 - 17:9 - 0 تشکر 477757

پیشگیری

1- متوجه باشید که چه می خورید: از غذاهائی که بنظر می رسد که دهان شما را تحریک می کنند پرهیز کنید. اینها می تواند شامل غذاهای اسیدی، آجیل ها و یا بعضی از ادویه ها باشد.

2- در هنگام غذا خوردن با کسی صحبت نکنید : گفته شد حتی آسیبهای جزئی داخل دهان که بطور مثال از گاز گرفته شدن اتفاقی جدار دهان فرد ایجاد می شوند، می توانند باعث ایجاد زخمهای آفتی شوند.

3- رعایت بهداشت دهان : مسواک زدن پس از هر وعده غذا و استفاده از نخ دندان روزی یکبار
می تواند دهان شما را پاکیزه نگه داشته و از غذاهائی که ممکن است باعث تحریک و ایجاد آفت شوند جلوگیری کند. اقدامات ساده برای مراقبت فرد مبتلا به آفت پس از اینکه فرد به آفت دچار شد برای تخفیف درد و ناراحتی ناشی از آن اقدامات زیر مفید است: - اجتناب از مصرف غذاهای اسیدی ، قندی، پر ادویه و هر غذائی که باعث تشدید درد و تحریک زیاد دهان می شود.


دوشنبه 2/5/1391 - 17:10 - 0 تشکر 477759

جهت کاهش درد:

- استفاده از تکه های کوچک یخ برروی نقاطی که دچار آفت است. این کار باعث تخفیف درد
می شود. - مسواک زدن بطور مرتب و تمیز نگه داشتن دهان

- مرتباً دهان خود را بشوئید. این کار را می توان با آب نمک و یا استفاده از دهانشویه های معمولی انجام داد. اگر از شربت دیفن هیدارمین و یا محلول آب اکسیژنهاستفاده می کنید حتماً آنها را رقیق کنید تا تحریک کننده نباشند.

- با استفاده از محلول شیر منیزیوم ( هیدروکسید منیزیوم که هم بعنوان داروی ضد اسید و هم ضد یبوست مصرف می شود. ) و چکاندن چند قطره روی زخم آفت هم درد آن کاهش می یابد هم بهبود آن تسریع می یابد.

 - استفاده از ضد دردهائی مثل آسپرین ، استامینوفن و یا ایبوپروفن نیز برای کاهش درد مفید است ولی از آسپرین برای کودکان نباید استفاده کرد.


دوشنبه 2/5/1391 - 17:12 - 0 تشکر 477765

 ژنژیویت (التهاب لثه) 

اگر خوب مسواک می زنید و از نخ دندان استفاده می کنید، ولی هنوز لثه هایتان خونریزی می کنند، به چه بیماری ای مبتلا شده اید؟

شما با بیماری ژنژیویت دست به گریبان هستید . این بیماری موجب نگرانی می شود . ذرات غذا و باکتری ها با هم ترکیب می شوند و پلاک می سازند، که بر روی دندان ها قرار می گیرند و لثه را تحریک می کنند . لثه تحریک شده، خونریزی و سرانجام شروع به پسرفت می کند، که با ایجاد کیسه هایی در نزدیکی دندان ها موجب جمع شدن مواد زاید بیشتری می گردد . پس از مدتی، پلاک به ریشه دندان ها و استخوان فک می چسبد . این جاست که ژنژیویت به بیماری خطرناکتری به نام بیماری پریودنتال تبدیل می شود . اگر بیماری پریودنتال پیشرفت کند، ممکن است به از دست دادن تعدادی از دندان ها منجر شود . وقتی صحبت از سلامتی لثه هاست، اکثر دندانپزشکان بر روی تمیز کردن و خارج کردن مواد زاید از لابه لای دندان ها، با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور مکرر تاکید می کنند . اما تردیدی وجود ندارد که رژیم غذایی هم در سلامتی لثه ها نقش دارد .محققان می گویند: در هر حال، دهان یکی از اعضای بدن است . هر عاملی که سلامتی عمومی و توانایی بدن برای مقابله با بیماری ها را افزایش دهد، بر روی سلامتی دهان تاثیر مثبت دارد . به گفته آن ها، بد غذا خوردن یا عادت های مضری مانند سیگار کشیدن، همه بدن از جمله دهان را مبتلا می سازد .
ویتامین ا مصرف کنید و شاهد بهبودی باشیدمحققان بر این باورند که ویتامین ا تنها ماده مغذی است که تاثیر مثبت آن بر روی دهان، وقتی به مقدار کافی در بدن وجود دارد، و تاثیر منفی آن بر روی دهان، وقتی میزان آن در بدن کم باشد، به اثبات رسیده است . مبتلایان به کمبود ویتامین ا می توانند به بدترین نوع بیماری های لثه و دندان دچار شوند .برای ارزیابی تاثیر کمبود ویتامین ا بر روی سلامتی لثه، پژوهشگران، به مدت چهارده هفته، یازده مرد را با رژیم غذایی فاقد میوه و سبزی تغذیه کردند، و ویتامین ا را به شکل یک مکمل محلول در آب انگور، فقط در هفته های خاصی به رژیم غذایی این افراد اضافه کردند . در پایان بررسی، پژوهشگران متوجه شدند که وقتی سطح ویتامین ا در بدن این افراد کاهش می یابد، لثه هایشان بیشتر خونریزی می کند، و وقتی ویتامین ا بیشتری مصرف می کنند، خونریزی لثه هایشان کاهش می یابد .پژوهش های بیشتر بر روی حیوانات آزمایشگاهی اثبات کرد که کمبود ویتامین ا ، موجب تورم لثه، کاهش محتوای مواد معدنی استخوان فک و شل شدن دندان ها می شود .
چرا این آسیب به وجود می آید؟
از قرار معلوم، ویتامین ا برای تولید کلاژن ضروری است . کلاژن، پروتئین اصلی واحدهای ساختمانی برای ایجاد داربست لیفی تمام بافت ها، از جمله لثه هاست . محققان معتقدند: ویتامین ا بافت ضعیف لثه را محکم می کند و لثه را در برابر نفوذ باکتری ها مقاوم تر می سازد .
عوامل غذایی

دوشنبه 2/5/1391 - 17:13 - 0 تشکر 477767

به یاد داشته باشید این دستورهای غذایی موجب سلامتی لثه های شماست .

مصرف نوشابه ها را کاهش دهید: نوشابه های گازدار حاوی فسفر فراوان است . این مساله موجب کاهش کلسیم در استخوان ها می شود و یک علت احتمالی پوکی استخوان است . برخی از پژوهشگران معتقدند که کلسیم در ابتدا، نه از استخوان های لگن و ستون فقرات، بلکه از استخوان فک برداشته می شود که منجر به شل شدن دندان ها می شود .

مصرف قند را کاهش دهید: تصور می شود که قند علاوه بر تسریع در تخریب دندان ها، به لثه ها نیز صدمه می زند . بسیاری از دندانپزشکان معتقدند که قند موجب تغذیه باکتری هایی می شود که ژنژیویت را به وجود می آورند (البته برای اثبات این ادعا بررسی های قطعی انجام نشده است) .

کلسیم بدن خود را تنظیم نمایید: شیر خامه گرفته شده، ماست بدون چربی، پنیر، دانه خردل، کلم پیچ، گل کلم، کنسرو ماهی آزاد با استخوان، ساردین با استخوان، آب پرتقال غنی شده از کلسیم، منابع خوبی برای تامین کلسیم بدن می باشند . با خوردن پنیر یا نوشیدن شیر، کلسیم موجود در این غذاها از طریق روده کوچک جذب خون می شود . مقدار کلسیم در خون شما به وسیله ماده ای به نام هورمون پاراتیروئید تنظیم می شود . وقتی که مقدار کلسیم دریافتی کم باشد، هورمون پاراتیروئید علائمی را به استخوان مخابره می کند که موجب برداشت کلسیم از استخوان و آزاد شدن آن به داخل جریان خون می شود . برخی پژوهشگران می گویند: «غذاهایی که کلسیم کافی را به بدن می رسانند، موجب کاهش هورمون پاراتیروئید شده و لذا مقدار بیشتری کلسیم و به دنبال آن مقدار بیشتری استخوان حفظ می شود .»

کلسیم سپس با فسفر ترکیب می شود تا به تشکیل مواد سخت و بلوری کمک کند . این مواد سخت، اسکلت محکم و مشبک استخوان ها و دندان های قوی را ایجاد می کنند . در حقیقت، 99 درصد کلسیم موجود در بدن شما، در استخوان های بدنتان ذخیره شده است .

فلوراید مصرف کنید: آب فلورایده، چای، ماهی استخوانی دریایی مانند کنسرو ماهی آزاد یا ماهی قزل آلا، منابع خوبی از فلورایدند .

از آن جا که فلوراید به آب و خمیر دندان اضافه می شود، ممکن است فکر کنید یکی از مواد مغذی است که بدون آن زنده نخواهید ماند، اما این طور نیست; هر چند استفاده از آن دفعات مراجعه به دندانپزشک را کاهش می دهد .

هر دو شکل خوراکی و موضعی فلوراید، در محافظت از مینای دندان شرکت می کنند . فلوراید از مینا محافظت می کند، لذا کمتر احتمال دارد مینای دندان توسط باکتری های تولید کننده اسیدی که در دهان رشد می کنند، حل شود . حتی افراد بالغ می توانند از قدرت ذاتی فلوراید برای محکم کردن دندان استفاده کنند .

افرادی که آب فلوراید مصرف می کنند، در حدود یک میلی گرم فلوراید از هر لیتر آب به دست می آورند . کسانی که از آب فلوراید استفاده نمی کنند، ممکن است فلوراید اندکی را از طریق رژیم غذایی به دست آورند، مگر آن که عادت به نوشیدن چای فراوان داشته باشند . یک فنجان چای، حاوی یک تا سه میلی گرم فلوراید است . توجه داشته باشید تا ده میلی گرم فلوراید در روز، از طریق غذا و آب برای بالغان، بی خطر می باشد .

دوشنبه 2/5/1391 - 17:14 - 0 تشکر 477770

تغییر رنگ دندانها 

دندان از سه لایه مینا، عاج و سمان تشکیل میشود

رنگ ظاهری دندان به ته رنگ، شفافیت و ضخامت مینای پوشاننده آن بستگی دارد. یک مینای شفاف به رنگ آبی سفید به نظر میرسد در حالی که مینای کدر، نمایی سفید خاکستری به دندان میدهد. تغییر رنگ ضاهری دندان میتواند علل خارجی یا داخلی داشته باشد. بعضی از باکتریها در دهان ایجاد رنگدانه میکنند و باعث تغییر رنگ سطح دندان به سبز، قهوه ای، مشکی یا نارنجی میشوند. تنباکو، چای، قهوه و دخانیات همه موجب تغییر رنگ دندانها میشوند. تمام این عوامل، علل خارجی تغییر رنگ سطح دندانها هستند که مسواک زدن به موقع و نخ دندان کشیدن در کاهش آنها موثر است. از علل داخلی تغییر رنگ دندان میتوان به مصرف بعضی از داروها مثل آهن و ید اشاره کرد.
همچنین ابتلا به بعضی بیماریها در دوران کودکی، افزایش بیلی روبین خون در بیماری زردی، آسیبهای دندانی و خونریزیهای داخلی ار عوامل داخلی دیگر هستند.
سایشهای دندانی به چه علت به وجود می آیند ؟
فرسایش دندانها یک روند طبیعی است که با افزایش سن ایجاد میشود. البته این حالت اگر در افراد با سن پایین دیده شود جنبه غیر طبیعی پیدا میکند.
این سایشها انواع مختلفی دارند و به دلایل متعددی ایجاد میشوند. تخریب ساختار دندان به دلیل برخورد آنها در حین جویدن، عادت به فشار دادن دندانها روی همدیگر در حالت استرس، مصرف غذاهای اسید دار، استفاده غلط از مسواک و خلال دندان، عادت به قرار دادن قلم و سنجاق و تنباکو یا هر ماده خارجی بین دندانها، مصرف میوه های ترش، نوشابه ها، بعضی از داروهای شیمیائی، استفراغ های مزمن و بعضی مواد صنعتی از عوامل ایجاد کننده این سایش ها هستند. این سایشها تا زمانی که در مراحل اولیه هستند و زیبائی و عملکرد دندانها را مختل نکرده اند مشکل ساز نیستند و بهترین راه چاره تغییر عادت فرد میباشد.

دوشنبه 2/5/1391 - 17:18 - 0 تشکر 477774

 7 نكته درباره آب‌میوه‌ها و دندان‌ها  

آبمیوه‌های مصنوعی به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد ساكاروز در صورتی كه زیاد مصرف شوند و پس از مصرف دهان شست‌وشو داده نشود، می‌توانند سبب ایجاد پوسیدگی شوند.

1 آبمیوه‌های طبیعی غالبا نمی‌توانند پوسیدگی ایجاد کنند مگر آب مركبات آن هم به شرطی كه زیاد و در دفعات متناوب استفاده شوند....


آبمیوه‌های مصنوعی به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد ساكاروز در صورتی كه زیاد مصرف شوند و پس از مصرف دهان شست‌وشو داده نشود، می‌توانند سبب ایجاد پوسیدگی شوند.
2 مواد قندی مورد استفاده در آبمیوه‌های مصنوعی غالبا ساكاروز و گلوكز است در حالی كه قند آبمیوه‌های طبیعی یك قند دوكربنه به نام فروكتوز است.
3 تمام آبمیوه‌ها به طور كلی مفید هستند اما آبمیوه‌های اسیدی می‌توانند سبب از بین رفتن مینای دندان به واسطه سایش شوند.
4 استفاده از دهانشویه در این مورد خاص واجب نیست؛ هر چند استفاده از دهانشویه‌ها به طور مرتب توصیه می‌شود. البته پس از مصرف آبمیوه‌های اسیدی بهتر است حداقل از مسواك زدن اجتناب شود تا مینا فرصت بازگشت به حالت نرمال را داشته باشد.
5 آبمیوه‌های قنددار به دندان کودکان آسیب می‌رساند؛ کودکانی که به صورت دائمی عادت دارند از آبمیوه‌ها استفاده کنند باید به صورت منظم توسط دندان‌پزشک معاینه شوند. آبمیوه‌هایی که در بسته‌بندی‌های رنگارنگ به بازار عرضه می‌شوند برای داشتن طعم بهتر و مورد رضایت مصرف‌کنندگان، با شکر شیرین می‌شوند.
به این ترتیب این شکر زمینه مساعدی را برای تخریب و پوسیدگی بافت‌های دندانی ایجاد می‌کند. آبمیوه‌ها و عصاره اسیدی آنها می‌توانند با اثر روی کل سطح دندان باعث پوسیدگی‌شان شوند. تماس هر روزه دندان با آبمیوه‌ها می‌تواند باعث تخریب پیشرونده مینای دندان شود.
6 اگر والدین نمی‌توانند به هیچ‌وجه عادت نوشیدن مکرر آبمیوه‌ را از سر کودکشان بیندازند، سعی کنند نوشیدنی‌های اسیدی را همراه وعده‌های غذایی به کودکشان بدهند و برای مصرف نوشابه‌ها حتما از نی استفاده کنند.
7 مصرف آبمیوه درست قبل از خواب برای کودکان بیشترین ضرر را دارد. چون کودک درست پس از مصرف این نوشابه‌های قنددار می‌خوابد و چند ساعت این مواد قندی در تماس با مینای دندان باقی می‌مانند و باکتری‌ها فرصت دارند روی این مواد واکنش شیمیایی انجام دهند و اسیدهای پوسیدگی‌زا را تولید کنند. کودکانی که به مصرف چنین آبمیوه‌هایی قبل از خواب در مدت زمان طولانی عادت دارند، ممکن است دچار پوسیدگی‌های شدید و گسترده دندانی شوند.
به والدین توصیه می‌شود در صورت امکان قبل از خواب به کودک آبمیوه ندهند و در صورت مصرف این مایعات قبل از خواب، دندان‌های کودک را مسواک بزنند یا با گاز استریل پاک کنند.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.